فهرست مطالب

گنجینه اسناد - پیاپی 66 (تابستان 1386)

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 66 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمدحسن رجبی صفحه 2
  • آشنائی با برخی از استانداردها در تنظیم و توصیف اسناد
    صفحه 6
    استاندارد، توافقی است که به کنترل فعالیت یا محصول کمک می کند. آرشیویستها از استاندارد در تنظیم و توصیف اسناد بهره می جویند تا با ایجاد هماهنگی، انسجام و یکپارچگی لازم، بتوانند تبادل و بازیابی اطلاعات را در بین مخازن آرشیوهای مختلف نه تنها ممکن سازند بلکه تسریع و تسهیل کنند.
  • اشرف سرایلو صفحه 9
    ظلم و تعدی حاکمان محلی استرآباد - که به طور موروثی مقام خود را به دست آورده بودند - باعث نارضایتی ساکنان این ایالت و سوق داده شدن ایشان به سوی مشروطه شد. مشروطیت، شیوه ای مناسب برای مبارزه با حاکمان ستمگر بود که ابتدا در رامیان فندرسک و کتول شکل گرفت و به صورت مقابله مستقیم با عناصر استبداد در استرآباد جلوه کرد.
    از سوئی، روسها در آشوراده حضور پیدا کردند و فعالیتهای تجاری و اقتصادی ایالت استرآباد را به انحصار خود درآوردند و به حقوق ساکنان دست یازیدند. این ماجرا همراه با نالایقی حاکمان و دولت وقت، عاملی شد تا با شروع مشروطیت، تجار، علما و سرکرده های محلی، برای اداره امور ایالت استرآباد، دست به تشکیل انجمن ولایتی بزنند.
    ترکمنهای مقیم استرآباد نیز به دلیل سوء سیاست دولت مرکزی و قدرت طلبی روسها، اوضاع نابسامانی داشتند. آنها نیز با حمایت از اعتراضات مردمی علیه به توپ بسته شدن مجلس و ماجرای فتح تهران، توانستند با پر رنگ کردن نقش خود در مشروطیت و فرستادن نماینده به مجلس، به سوی آرامش گام بردارند.
    کلیدواژگان: استرآباد، ترکمنها، مشروطیت، مشروطه خواهی، روسها
  • محمد گلبن صفحه 23
    استان آذربایجان بخصوص تبریز را، خاستگاه انقلاب مشروطیت می شمارند. انتشار روزنامه ها در این استان، در پیشرفت مشروطه تاثیر زیادی داشت. علیقلی صفراف نویسنده، شاعر، طنزپرداز و منتقد - که خود راپورتچی و مورد اعتماد محمدعلی میرزا بود - فعالیت سیاسی اش را با انتشار «شبنامه» از سال 1310ق./ 1893م. آغاز کرد و در سال 1316ق./ 1899م. روزنامه احتیاج را منتشر ساخت و پس از توقیف، ادامه آن را با نام اقبال چاپ کرد. در سال 1325ق./ 1907م. به انتشار روزنامه آذربایجان اهتمام ورزید.
    روزنامه آذربایجان، دارای 4 صفحه تصویر کاریکاتوری بود و 4 صفحه متن ترکی و فارسی. پس از تعطیل شدن آن، روزنامه حشرات الارض را، میرزا آقا بلوری تاسیس کرد که همان سبک و سیاق را داشت.
    این روزنامه ها، حاوی مطالب انتقادی و تصاویری همسنگ با روزنامه های کشکول و ملانصرالدین تفلیس و باکو بود و مبرهن است که چاپشان در آن هنگام از تاریخ ایران، کار ساده ای نبود.
    کلیدواژگان: آذربایجان تبریز، مشروطیت، رونامه نگاری، احتیاج، اقبال، حشرات الارض، روزنامه ها
  • محمدحسن میرحسینی صفحه 31
    در دهه نخست انقلاب مشروطه، یزد شاهد حوادث و آشفتگی های فراوانی بود. حاکمان یزد در زمان مظفرالدین شاه، قبل از وقوع انقلاب مشروطه، به دلیل ضعف جسمی و روحی شاه، بسیار گستاخ بودند و مستبدانه به غارت و چپاول و گرفتن اضافه جمعهائی بر مالیات از اهالی یزد می پرداختند. اهالی یزد، با بست نشینی و تحصن اعتراض می کردند، ولیکن هر حاکم جدید به نوع دیگری به آزار و اذیت ایشان می پرداخت. قحطی، خشکسالی و شیوع وبا نیز مزید بر علت بود. اقلیتهای مذهبی چون زرتشتیان نیز، تاوان سنگینی می پرداختند.
    پس از امضا شدن فرمان مشروطیت، نهضت مشروطه خواهی در یزد شکل گرفت و حاج محمدتقی مازار، نقش برجسته ای در آن نهضت داشت. زرتشتیان یزد نیز طرفدار مشروطه بودند، ولیکن چون حاکمان یزد همچنان همان افراد سابق بودند، درگیری های شدیدی پیش آمد که به کشته شدن حاج محمدتقی مازار و ترور پرویز شاهجهان، تاجر زرتشتی انجامید.
    اعتراض عمومی مردم یزد به تصویب مالیات، تشکیل انجمن ولایتی، تعیین نماینده یزد برای دور اول مجلس، محاصره شدن یزد به دست دزدان فراغه ای و چپاول آن به دست نظامیان بختیاری در زمان حکومت سران بختیاری بر یزد، توقیف و دوخته شدن دهان شاعر مبارز، فرخی یزدی نیز از جمله دیگر موارد مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: مشروطیت، یزد، مبارزات سیاسی، حاکمان یزد، زرتشتیان، بست نشینی
  • فاطمه بیگم روح الامینی صفحه 57
    نهضت مشروطه، تاثیر زیادی بر جامعه ایران و بخصوص امور فرهنگی کشور داشت. تاسیس مدارس به سبک جدید و تبدیل مکتبخانه به مدرسه نوین، از آن جمله است. به دلیل کمرنگ بودن نقش معارف کرمان در کتب تاریخی، پژوهش حاضر براساس اطلاعات به دست آمده از بایگانی راکد آموزش و پرورش کرمان، گفتگو با پیشکسوتانی که در عصر مشروطه دانش آموز یا معلم بوده اند، عکس و آلبومهای شخصی و تعدادی کتاب درسی عصر مشروطه، به بررسی وضعیت مدارسی که در عصر مشروطه تاسیس شده اند، می پردازد.
    این مدارس به 4 دسته: 1- مدارس انگلیسی؛ 2- مدارس زرتشتیان؛ 3- مدارس ملی؛ و 4- مدارس دولتی، تقسیم می شوند.
    هر مدرسه، از لحاظ فرد یا موسسه تاسیس کننده، هدف تاسیس، امکانات رفاهی، شهریه، میزان حقوق و سطح تحصیلات معلمان و مدیران، کتابها و مطالب درسی، نوع پوشش و...، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کرمان، مشروطیت، مدارس، مدارس انگلیسی، مدارس زرتشتی، مدارس ملی، مدارس دولتی
  • کریم سلیمانی صفحه 85
    انقلاب مشروطیت، نقطه عطفی در تاریخ ایران است که علاوه بر تاثیرات سیاسی، باعث گام نهادن جامعه مدنی ایران به فضائی جدید و تحرک آن شد.
    بررسی عملکرد دولتمردان ایران در بستن قراردادها و اعطای امتیازات به استعمارگران، روشنگری در زمینه سوءاستفاده های بیگانگان و ایجاد زمینه های لغو این قراردادها، مطلب بالا را تایید می کند.
    از جمله قراردادهای مورد بررسی، می توان به قرارداد بانک استقراضی روس، کمپانی لینچ، شرکت خوشتاریا و شرکت روسی راهداری انزلی – تهران اشاره کرد.
    اعتماد به نفس جامعه مدنی ایران را در عصر مشروطیت، می توان با بررسی حوادث اجتماعی آن زمان از جمله واکنش مردم انزلی نسبت به اجحافات شرکت روسی لیازانوف (شیلات شمال)، و واکنش قصابان قزوین در برابر ستم شرکت آمریکائی قره گوزیان، مشاهده کرد.
    از جمله نتایج مثبت مشروطیت و اثرات آن، می توان به تمدید نشدن قراردادهای استعماری و تخصیص یافتن امتیاز و انعقاد قرارداد با ایرانیان و استفاده از کارگران ایرانی، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مشروطیت، شرکتهای خارجی، روسها، آمریکائیها، جامعهء مدنی، عصر امتیازات
  • بهناز زرین کلکی صفحه 97
    استاندارد،توافقی است که به کنترل فعالیت یا محمصول کمک می کند.آرشیویستها از استاندارد در تنظیم و توصیف اسناد بهره می جویند تا با ایجاد هماهنگی،انسجام و یکپارچگی لازم،بتوانند تبادل و بازیابی اطلاعا را در بین مخازن آرشیوهای مختلف نه تنها ممکن سازند بلکه تسریع و تسهیل کنند.
    کلیدواژگان: آرشیوها، مواد آرشیوی، استانداردها، تنظیم و توصیف
  • مرتضی نورایی صفحه 107
    این مقاله، سعی در روشن نمائی جنبه های مختلف ویراستاری در تاریخ شفاهی دارد. این، بدان دلیل است که پیوسته تولیداتی در زمینه تاریخ شفاهی شکل می گیرد که تحت این نام عمومی دارای سطح، ارزش و اشکال مختلفی است. به نظر می رسد این تنوع، بیش از همه محصول نگاه ویرایشی است. از این رو، در این نوشته ابتدا به چشم اندازهای مختلف کاربری های تاریخ شفاهی پرداخته شده است. آنگاه ویرایش در سه مرحله پیش مصاحبه، مصاحبه و استخراج، مورد توجه قرار گرفته است. چرا که این شیوه باز نمائی گذشته، از همان ابتدا تحت اندیشه ویرایشی شکل می گیرد. در بخش آخر به آسیب شناسی ویراستاری در راستای شناخت سازوکارهای جانبداری در تاریخ شفاهی پرداخته شده است. در مجموع، در اینجا هدف آن است که پایه و زمینه های نظری و عملی جهت ایجاد مباحث بیش تر در زمینه ویرایش تاریخ شفاهی فراهم گردد. در این راستا، در خاتمه ده مورد پرسش طراحی شده است تا اندیشمندان به یافتن راهکارهای بیش تر و بهتر در این زمینه توجه کنند.
    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، آسیب شناسی ویرایش، روش های پژوهش، روش های مصاحبه، ایران
  • مرضیه خالویی صفحه 121
    دوام و بقای هر ملت و هدایت فرهنگی و تاریخی هر قوم، ریشه در میراث معنوی و فرهنگی پیشینیان آن قوم دارد و آرشیو به عنوان یادمانی از گذشته، تبلور عینی و گواه صادق فرهنگ، مدنیت و هویت کشور به شمار می رود و موجبات ارتباط گذشته را با حال و حال را با آینده فراهم می سازد.
    آرشیو، به عنوان مرکز و مکانی مجهز تعریف شده است که اسناد راکد، پس از یک رشته عملیات و برنامه های هدفمند، به آن جا منتقل و به منظور خدمات دهی به پژوهشگران و مورخان، حفظ و نگهداری می شوند. باتوجه به اهمیت و نقش آرشیوهای ملی، در این مقاله، یافته های بررسی تطبیقی آرشیوهای ملی ایران، آمریکا، انگلستان و فرانسه گزارش شده است. در پایان، پیشنهادهائی برپایه این یافته ها، جهت پویا تر شدن آرشیو ملی ایران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: آرشیوهای ملی، ایران، آمریکا، انگلستان و فرانسه
  • علی اکبر صفی پور صفحه 131
    گسترش روز افزون آرشیوها با گستره فعالیت و وظایف متفاوت و نیز اهمیت آنها در نزد دولتها و ملل مختلف، باعث شده است تا تربیت کسانی که با دستیابی به دانش آرشیو، مدیریت علمی مراکز آرشیوی را به معنی اعم و نیز فعالیتهای تخصصی آن را به معنی اخص برعهده دارند، بیش از پیش مورد توجه مراکز آموزشی و دانشگاهی قرار گیرد. به طوری که امروزه به عنوان رشته ای پر اهمیت در خیلی از دانشگاه های دنیا، علاقه مندان را در سطوح مختلف به سوی خود جلب کرده و دانش آموختگان آن – که از آنها به عنوان آرشیویست یاد می شود – با دستیابی به توانائی علمی وعملی، فعالیت در گستره مذکور را به صورت هدفمند وجهه همت خود می سازند. اینکه دانش آرشیو چگونه و در چه سطوحی در دانشگاه های مختلف ارائه می گردد و محتوای دروس آن، چه مطالبی را در بر می گیرد و نیز چه مشابهتها و تفاوتهائی با رشته کتابداری دارد، موضوع نوشته حاضر است که به صورت گزینشی و با بررسی وضعیت آموزش این رشته در شماری از دانشگاه های جهان انجام می پذیرد و مهم ترین منابع آن، داده های موجود در وبگاه های اینترنتی مراکز مورد نظر می باشد.
    کلیدواژگان: آرشیویست، مطالعات آرشیوی، آموزش عالی، ایران، آموزش آرشیو
  • مجید مهران صفحه 141
  • آبتین احمدی شیرازی صفحه 147
    نگارنده، از 22 شهریور لغایت 4 مهر 1385/ 12 لغایت 26 سپتامبر 2006م.، در دوره سطح 1 آموزشی «مدیریت اسناد برای کشورهای در حال توسعه» در کشور چین شرکت کرد.
    مقاله حاضر، برپایه موضوعات مطرح شده در دوره و نیز پاسخهای مدرسان به پرسشهای طرح شده درخصوص مسائل مختلف اسنادی می باشد که به جهت آشنائی بیش از پیش علاقه مندان تهیه شده است.
    این همایش، به منظور آشنائی کشورهای در حال توسعه با مدیریت اسناد، در شهر کونمینگ ایالت یوننان کشور چین برگزار گردید. گفتنی است که در این هم اندیشی، نمایندگانی از چندین کشور آسیای جنوب شرقی (اندونزی، ویتنام، لائوس و برمه)، قاره آفریقا (توگو، لیبریا وگینه استوائی)، آمریکای جنوبی (اکوادور، کلمبیا، جامائیکا، پرو و بولیوی) و از اروپا، کشور آلبانی و نیز جمهوری مولداوی از جمهوری های استقلال یافته شوروی سابق، شرکت داشتند.
    کشور چین، دارای تمدنی کهن و همپایه تمدن ایران، هند، مصر و بین النهرین می باشد. ایالت یوننان، در جنوب غربی چین واقع شده است و وسعت آن بالغ بر 000،394 کیلومترمربع و جمعیت آن در حدود 44 میلیون نفر می باشد. ایالت یوننان، گذرگاه چین به سمت کشورهای جنوب و جنوب غرب آسیا مانند ویتنام، لائوس و برمه می باشد.
  • صفحه 169
  • مرتضی رضایی شریف آبادی صفحه 3
|
  • Ashraf Serailoo* Page 9
    Oppression and injustice on the part of the local hereditary rulers of Estar Abad caused dissatisfaction among the inhabitants of that state and led them to Constitutionalism. Constitutionalism, which was seen as an appropriate way to oppose oppressive rulers, was first introduced in Ramiyan, Fenderesk and Katul, through direct resistance to the despotic rulers of Estar Abad. Meanwhile, Russians came to Ashuradeh. They monopolized the commercial and economic activities of the state of Estar-Abad and violated the rights of its inhabitants. The aforementioned facts, together with the incompetence of rulers and the government led traders, scholars and local chiefs to institute a provincial society for governing the state of Estar-Abad. Turkmen residents of Estar-Abad were in a chaotic situation due to the corruptness of the central government and the Russians’ desire for greater power. They managed to move towards peace by improving their role in the constitutional revolution, which enabled them to achieve parliamentary representation, particularly after their participation in public protests against the bombing of the parliament and against the takeover of Tehran by Bakhtiarian forces.
    Keywords: Estar, Abad, Turkmens, Constitutional Revolution, Constitutionalists, Russians
  • Mohammad Golbon* Page 23
    The Azerbaijan province, and especially Tabriz, the capital of east Azerbaijan, is considered to be the birthplace of the constitutional revolution. Publishing newspapers in this province had a dramatic effect on the improvement of Iran’s constitution. Aligholi Safarof author, poet, comedian, and critic, whom Mohammad Ali Mirza held in high regard, started his political activities by publishing tracts from 1310 AH. In 1316 AH he published the newspaper “Ehtiaj”. After this publication was closed down, he continued publishing it under the title “Eghbal”. In 1325 AH he published the “Azerbaijan” newspaper. The Azerbaijan newspaper consisted of four pages of cartoon pictures and four pages of Persian and Turkish text. After its closure, Mirza Agha Boloori instituted the “Hasharatolarz” newspaper, which dealt with similar themes. These newspapers contained pictures and critical text similarly to the “Kashkool” and “Mollanasreddin” newspapers from Tiflis and Baku and it is obvious that publishing them in that era was no easy task.
    Keywords: Azerbaijan, Tabriz, Constitutional Revolution, Journalism, Ehtiaj, Eghbal, Hasharatolarz, newspapers
  • Mohammadhasan Mirhoseini* Page 31
    In the first decade of the constitutional revolution, Yazd was in utter disorder. During the kingdom of Mozaffaredin Shah and before the constitutional revolution, the rulers of Yazd were very overbearing. They imposed an intolerable tax burden on the citizens of Yazd. Their overbearing attitude was due to the physical and mental weakness of Mozaffaredin Shah. Yazd inhabitants protested, but each new ruler imposed new hardships on them. Shortages, drought and the spread of cholera aggravated the situation. Religious minorities such as Zoroastrians also suffered from the situation. After the constitutional decree was issued, the constitutional movement was formed in Yazd. Haj Mohhamadtaghi Mazar played a major role in the movement. Zoroastrians of Yazd were also in favor of the constitution. Yet there were some severe disputes, because the rulers ofYazd remained unchanged. Haj Mohhamadtaghi Mazar was killed and Parviz Shahjahan, a Zoroastrian trader, was assassinated as a result of these disputes. Other subjects studied in this research are: the protest of Yazd inhabitants against the imposition of taxes, the institution of provincial societies, the election of Yazd’s representative to the first parliament, the surrounding ofYazd by thieves of Faraghe, and its conquest by Bakhtiarian soldiers while their Bakhtiarian rulers governed Yazd, also the arrest and imprisonment of Farrokhie Yazdi, the defiant poet.
    Keywords: Constitutional Revolution, Yazd, Political protest, Yazd rulers, Zoroastrians, Protest
  • Fatemehbeigom Roohalamini* Page 57
    The constitutional movement had a great impact on Iran’s society and especially on the cultural affairs of the country. One manifestation of this was the institution of schools in new forms and the updating of existing schools. There are few sources of information about Kerman in historical books; therefore the following research studies the status of schools which were instituted during the constitutional era, based on information acquired from non-current archives of the Education Organization of Kerman, interviews with seniors who were teachers or students during the constitutional era, pictures and personal albums, and some school books remaining from that era. These schools are divided into four groups: 1- English schools; 2- Zoroastrian schools; 3- National schools; 4- Public schools Each school is studied in terms of its founding individual or institution, the purpose for which it was instituted, its facilities, fees, the salary and educational level of its staff, study materials provided and uniforms.
    Keywords: Kerman, Constitutional Revolution, Schools, English schools, Zoroastrian schools, National schools, Public schools
  • Karim Soleimani Page 85
    The constitutional revolution is a milestone in Iran’s history which not only had political effects, but set Iran’s civil society on a new course and gave it new impetus.Studying how Iran’s politicians acted in drawing up contracts and the way in which they gave privileges to the colonizers of Iran, and also clarifying how colonizers took advantage and broke these contracts, endorses the abovementioned fact. Some of the studied contracts are for: The Russian Loan Bank, Lynch’s Company, Khoshtariya Ltd. and the Russian Tehran-Anzali Toll Company.The self-confidence of Iran’s civil society during the constitutional era can be clearly observed by studying the social events of that era - for instance, the reaction of the citizens of Anzali to the Russian Lazanoff Company and the backlash of the butchers of Qazvin against the oppression of the American Gharehguzian Company. Among the positive consequences of the constitutional revolution and its impact, the discontinuance of the contracts with colonialist countries and the employment of more Iranian workers can be mentioned.
    Keywords: Constitutional Revolution, Privileges, Loreign companies, Russians, Americans, Civil society
  • Behnaz Zarinkelki* Page 97
    A standard is an agreement that helps to control activities or products. Archivists use standards to arrange and describe records by establishing a necessary level of consistency and coherence so that they can expedite and facilitate the retrieval and exchange of information among archival repositories.
    Keywords: Archives, Archival materials, Standards, Description, arrangement
  • Morteza Nooraee* Page 107
    The outputs of Oral history are constantly produced under the general name of “oral history”. These outputs can appear in varied forms and in different values. Apparently, this variety is due mainly to the different ways in which they are edited. Therefore, this article attempts to illuminate different aspects of the editing of oral history. Firstly, different prospective applications of oral history are discussed. Afterwards, editing is studied in three stages; pre-interview, interview, and transcription, since this method of representing the past is formed on the basis of editorial thought. The last section discusses editorial pathology which is important for the avoidance of partiality in the execution of oral history projects. The main aim of this article is to provide a practical and theoretical basis for promoting further discussion of the editing of oral history. In the end, there are ten questions to be considered by researchers in order to find more and better solutions in this field.
    Keywords: oral history, Editing pathology, Iran, Research methods, Interview methods
  • Marzie Khalooee* Page 121
    The survival of each nation is based on its ethical and cultural heritage, as is the cultural and historical guidance of any group. As a memorial, an archive provides illustrative evidence of the culture, civilization and identity of a country. Furthermore it forges links between past, present, and future. Archive is defined as an appropriately equipped center to which non-current records are sent after fulfilling their immediate purpose. These records are kept and preserved in order to provide a service for researchers and historians. In regard to the importance and role of national archives, the results] of comparative studies of the national archives of Iran, America, England and France are reported in this article. In conclusion, some suggestions are made based on these results, which could render the national archives ofIran more dynamic.
    Keywords: National archives, Iran, America, England, France
  • Aliakbar Safipoor Page 131
    Compared to the past, universities and educational centers are giving more attention to educating individuals who can scientifically manage archival centers and also handle their professional activities, by acquiring archival knowledge. This increased attention is due to the daily development of archives, which serve a varied range of activities and purposes, and also to the importance of these archives among different governments and countries. Today, Archival studies, as an important course in many universities, has attracted numerous enthusiasts at different levels. Graduates, who are referred to as archivists, are devoted to purposeful activities in this field, by acquiring theoretical and practical skills. How, and at what levels, archival studies are presented in different universities, the content of courses, and also similarities and differences between courses in archives and those in librarianship, are discussed in the following paper. This research is done selectively by studying the state of archives education in a number of universities around the world. The major source is the websites ofthese educational centers.
    Keywords: archivists, Higher Education, Archival studies, Iran, Archival training