فهرست مطالب

دانشور رفتار - پیاپی 9 (اسفند 1383)

دو ماهنامه دانشور رفتار
پیاپی 9 (اسفند 1383)

  • ویژه مقالات علوم تربیتی
  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 2,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن فرمهینی فراهانی صفحات 1-14
    در میان مشکلات و معضلات متعدد این عصر، مشکل روابط نابهنجار جنسی امروزه بی تردید یکی از مسائلی است که ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. غالب جوامع در قرن حاضر به بحرانهای جنسی دچار گردیده اند که شکل حادی به خود گرفته و هر روز به وخامت اوضاع افزوده می شود و متاسفانه دورنمای حیات سالم حنسی را متاثر ساخته است. در این میان دست یازیدن به تعالیم حیات بخش اسلام می تواند به بشریت در این راه یاری دهد.
    با اینکه در کتب اسلامی به این موضوع و احکام مربوطه به آن پراخته شده است. لکن این که تا چه میزان این احکام را عملیاتی کرده و چطور آن ها را در قالب محتوای مناسب و در خور فهم کودکان و نوجوانان در اختیار آنها قرار دهیم کم تر تلاش شده است. هدف تحقیق حاضر تعیین محتوای مناسب برای تربیت جنسی با تاکید بر دیدگاه اسلام در دیدگاه معلمان، دانش آموزان و والدین است.
    در این تحقیق پس از مطالعه و جمع آوری دیدگاه اسلام در زمینه تربیت جنسی ازمتون دینی، رئوس پیشنهادی برای تربیت جنسی در قالب پرسشنامه تدوین گردید بدین منظور سه نوع پرسشنامه (پرسشنامه مخصوص دانش آموزان، والدین و معلمان) پس از اطمینان از اعتبار و روایی لازم تدوین گردید و بین افراد نمونه تحقیق که بالغ به 780نفر بود توزیع گردید.
    مهم ترین رئوس مطالبی که سه گروه نمونه تحقیق بر روی آن بیش ترین توافق نظر را برای تربیت جنسی در کتب درسی داشته اند. عبارتند از: شیوه های کنترل و تعدیل غریزه جنسی، تشریح نکات بهداشتی در سنین بلوغ، تاثیر دوست در سلامت یا سقوط اخلاق جنسی در نوجوان و آگاهی از خطرات و امراض جنسی.
    در انتها نیز توصیه های کاربردی در مورد تربیت جنسی و محتوای مناسب آن ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تربیت جنسی، محتوای تربیت جنسی، دوره متوسطه، دیدگاه اسلام
  • احمدرضا نصراصفهانی، اکرم سادات صافی، محمدرضا نیلی صفحات 15-28
    زمان یکی از منابع محدود، تحدید نشدنی و بسیار با ارزشی است که نحوه برنامه ریزی و تخصیص بهینه آن ازجمله مباحث با اهمیت هر نظام آموزشی محسوب می شود. برنامه ریزی و ارائه الگوی زمان بندی متناسب برای تحصیل جز از طریق شناسایی، تحلیل و کاربرد عوامل موثر بر زمان بندی امکان پذیر نخواهد بود. به همین منظور پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که شرایط اقلیمی، آموزشی و اقتصادی- اجتماعی چه تاثیری بر روز شمار تحصیلی مدارس متوسطه نظری دارد.
    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و جامعه آماری آن سه گروه دبیران، مدیران و کارشناسان دوره آموزشی متوسطه شهرهای اصفهان و یزد بوده اند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای متناسب با حجم جامعه، 180 دبیر و با روش نمونه گیری تصادفی ساده و 35مدیر از جامعه تحقیق انتخاب گردید. برای جمع آوری داده های کمی ازنمونه مدیران و دبیران از پرسشنامه استفاده شده است. ازمصاحبه نیمه سازمان یافته نیز برای جمع آوری داده های کیفی از نمونه های کارشناسان (16نفر) استفاده شد. داده های کمی پژوهش با نرم افزار SPSS دردو سطح آمار توصیفی و استنباطی و داده های کیفی با روش مقوله بندی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته های حاصل از پژوهش نشان داده که شرایط اقلیمی، آموزشی، اجتماعی و اقتصادی از جمله مولفه های اساسی هستند که برای تنظیم زمان آموزش و تهیه روز شمار تحصیلی باید مورد توجه تصمیم گیران قرار گیرند. شدت و میزان تاثیر هر کدام از شرایط در مناطق مختلف کشور متفاوت است که نیازمند پژوهش های گسترده دیگری است.
    کلیدواژگان: روز شمارتحصیلی، آموزش متوسطه، زمان بندی آموزش، نگرش
  • ابوالفضل خادمی، آزیتا شمشادی، محمدرضا شعیری صفحات 29-34
    هدف اسلاسی تحقیق حاضر بررسی رابطه بین تحمل ابهام و امتیاز زبان انگلیسی کنکور سراسری و نمرات درس زبان انگلیسی عمومی دانشجویان است. بدین خاطر 135 آزمودنی از بین دانشجویان دانشگاه شاهد که در نیمسال اول تحصیلی در کلاس های زبان انگلیسی عمومی شرکت داشته اند، مورد وارسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داده است که بین تحمل ابهام با امتیاز زبان انگلیسی کنکور سراسری و نمرات زبان انگلیسی عمومی آزمودنی ها رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین یافته های رگرسیون چند متغیری بیانگر این نکته بوده اند که تحمل ابهام و امتیاز زبان انگلیسی کنکور سراسری در یک ترکیب خطی می تواند 61 درصد واریانس مربوط به نمرات زبان انگلیسی عمومی آزمودنی ها را پیش بینی کنند. از سوی دیگر قابل اشاره است که میزان تحمل ابهام در گروه های مختلف بر حسب جنسیت، رشته تحصیلی و شاهد و غیر شاهد، تفاوت معناداری نداشته است.
    کلیدواژگان: تحمل ابهام، زبان دوم، توانش زبانی
  • اکبر رهنما، علی غلامی مهرداد صفحات 35-48
    سلامت جسمانی و روانی دانش آموزان و نیز تاثیری که این دو مقوله بر میزان یادگیری دانش آموزان می تواند داشته باشد و همچنین نقش مدرسه در راستای نیل به این هدف در مطالعات و پژوهشهای بسیاری مورد بررسی و تاکید قرار گرفته است. در تحقیق حاضر نیز با اتخاذ روش توصیفی از نوع پیمایشی و از طریق اجرایی پرسشنامه های محقق ساخته به بررسی وضعیت بهداشت روانی و جسمانی دانش آموزان عادی و دیرآموز در مدارس استان همدان پرداخته شده است. جهت اجرای تحقیق، پرسشنامه هایی برای مقاطع سه گانه تحصیلی و همچنین مقیاسی جهت درجه بندی نظر معلمان، مربیان، والدین و کارشناسان تنظیم و «روایی» و «اعتبار» آن طی مطالعه مقدماتی محاسبه گردید. سپس با استفاده از جدول مورگان و با روش نمونه گیری خوشه ای(چند مرحله ای) نمونه های تحقیق انتخاب گردیدند.
    برسی و تجزیه و تحلیل داده ها گویای آن است که به طور کلی وضعیت بهداشت روانی و جسمانی دانش آموزان دیرآموز نسبت به دانش آموزان عادی در مقاطع سه گانه تحصیلی، نامطلوب تر است. همچنین با تجزیه و تحلیل پاسخ های مربوط به سوالات تحقیق، به شناسایی و توصیف عوامل موثر در بهداشت جسمانی و روانی دانش آموزان پرداخته شده و جهت بهبود شاخص های مرتبط با بهداشت روانی و جسمانی دانش آموزان جامعه آماری مورد مطالعه، پیشنهاداتی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، بهداشت جسمانی، دانش آموزان عادی، دانش آموزان دیرآموز
  • احمدرضا نصراصفهانی، مریم فاتحی زاده، فاطمه فتحی صفحات 49-64
    هدف پژوهش حاضر آن است که کتاب های عمومی دوره متوسطه را از بعد پرداختن به مهارت های اجتماعی مورد بررسی قرار دهد. به این منظور ابتدا چک لیست مهارتهای اجتماعی مشتمل بر 369 مهارت اجتماعی در نه مقوله مانند مهارت های ارتباطی، مهارت های خودگردانی و شغل یابی تهیه گردید. روایی صوری و محتوایی آن توسط متخصصان تایید گردید و اعتبار آن با استفاده از روش اعتبار بین مشاهده گران محاسبه گردید. ارزیابی ها نشان داد که ابزار از روایی و اعتبار مناسبی برخوردار است که شرح آن در مقاله آورده شده است.
    سپس جدیدترین کتابهای عمومی دوره متوسطه شامل: قرآن (1)، قرآن (2)، بینش اسلامی (3)، بینش اسلامی (2)، ادبیات فارسی (1)، ادبیات فارسی (2)، مطالعات اجتماعی، جغرافی عمومی، تاریخ ایران و جهان، زبان فارسی (1) و عربی (1) انتخاب و با استفاده از چک لیست فوق مورد تحلیل محتوا قرار گرفت. در این پژوهش واحد تحلیل محتوا «کلمه» و «مضمون» است، به این صورت که هرگاه در متن کلمات مرتبط با مهارت های اجتماعی وجود داشت و یا جمله و پاراگرافی بود که در محتوای آن به مهارت های اجتماعی اشاره شده بود، مورد شمارش قرار می گرفت.
    یافته های پژوهش نشان داد که محتوای کتاب های عمومی دوره متوسطه به مهارت های اجتماعی فراوان و متنوعی پرداخته است. مهم ترین مهارتهای اجتماعی که کتاب های فوق به آن ها پرداخته اند عبارت است از: مهارت های ارتباطی (24.24 درصد)، مهارت درک ارزش های اجتماعی (19.7 درصد)، مهارت های خودگردانی (16.32درصد) مهارت های مقابله ای و اصلاح باورها و شناخت های غلط (12.31) مهارت های جرات ورزی (10.89 درصد) و بالاخره مهارت مسئولیت پذیری (9.6 درصد). سه مهارتی که در کتاب های فوق به آنها اصلا اشاره نشده یا اشاره ها درحد بسیار مختصر بوده، عبارتند از: مهارت پرکردن اوقات فراغت(2.74 درصد) مهارت آشنایی با قوانین اجتماعی (2.18 درصد) و مهارت شغل یابی (1.89 درصد) ضمنا مهارت های مربوط به هر کتاب به تفکیک درمتن مقاله آورده شده است.
    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، دوره متوسطه، دانش آموز، کتابهای درسی عمومی، تحلیل محتوا
  • اعظم پویازاده، محمدرضا شعیری صفحات 65-78
    هدف بنیادین پژوهش حاضر بررسی نگرش دانشجویان الهیات نسبت به رشته الهیات و معارف اسلامی بوده است. بدین خاطر در آغاز نگرش سنج مربوطه تهیه شد و مسائل مربوط به جنبه های روان سنجی آن براساس مطالعه ای مقدماتی انجام گردید. سپس با ترمیم و اصلاح پرسشنامه یاد شده، نگرش سنج مورد نظر آماده گردید. پس از آن، مرحله اصلی تحقیق بر روی 374 دانشجو از گرایش های مختلف رشته الهیات و معارف اسلامی انجام شد. یافته های تحقیق به طور کلی بیانگر نگرش منفی دانشجویان رشته الهیات نسبت به رشته خود بوده که بالاترین نگرش منفی آنها نسبت به منابع، متون درسی و جو و قواعد حاکم بر دانشکده بوده است. این نتایج در مورد دانشجویان دختر و پسر و متاهل و مجرد نیز صادق بوده است. نتایج نشان داده که سال های تحصیل و جنسیت تاثیری بر نوع نگرش آزمودنی ها نداشته، اما گرایش تحصیلی در این امر موثر بوده است. همچنین دانشجویان مجرد دارای نگرش منفی تری نسبت به دانشجویان متاهل هستند و مقایسه نگرش دو گروه از دانشجویانی که علاقه مند به تغییر یا عدم تغییر رشته خود هستند، بیانگر تفاوت معنادار است، که در این مورد نگرش دانشجویانی که مایل به تغییر رشته خود هستند، منفی تر از گروه مقابل است.
    کلیدواژگان: نگرش، دانشجو، الهیات و معارف اسلامی
  • حجت صفارحیدری صفحات 79-89
    این مقاله به بررسی انتقادی کارکردهای مدارس در دوران نو می پردازد. در دیدگاه انتقادی کارکرد اساسی مدرسه بازتولید مناسبات تبعیض آمیز اجتماعی - اقتصادی است. براساس این دیدگاه دگرگونی کارکرد مذکور بدون تغییر بنیادی جوامع از لحاظ اجتماعی - سیاسی امکان پذیر نیست. با این حال متفکرانی چون هابرماس بر آنند که می توان به اصلاح کارکرد تبعیض آمیز مدارس در جوامع جدید پرداخت. برای انجام این کار او نظریه کنش ارتباطی را مطرح می کند. مقاله حاضر در واقع تلاشی است بری نشان دادن امکان بکارگیری نظریه کنش ارتباطی در اصلاح کارکردهای مدارس جدید.
    کلیدواژگان: کارکردهای مدارس، هابرماس، نظریه کنش ارتباطی
|
  • M. Farmahini Farahani Pages 1-14
    Among numerous problems and complexities of our time, abnormal sexual relation is undoubtedly one of the issues that have busied the human mind. Most societies today are struggling with crucial sexual crises, and unfortunately there seems to be but not a disappointing and regretful prospect for sexual life. Grappling the Islamic teachings seems to be the only way out of these crises. Although Islamic books have talked about the rules and regulations in this regard, yet less effort is taken to make the materials understandable for children and teenagers and suitable to their needs. This research aims to identify the suitable content for sexual education based on Islamic views, and teachers’, students’, and parents’ experiences. To this aim all Islamic materials concerning sexual education were gathered and carefully read. Suggesting topics for sexual education were authored in three questionnaires (one for the students, one for the teachers, and one for the parents) form. Validity and reliability of the questionnaires were measured and they were filled out by the research society of 780 students, teachers, and parents. Results showed that all three groups agree upon appearance of the following materials in high school textbooks: sexual instinct control and de-escalation methods, puberty hygiene, moral effects of safe or unsafe friendship during adolescence, venereal diseases and other possible dangers. At the end certain practical recommendations are given.
  • A.R. Nasr, A. Safi, M.R. Nili Pages 15-28
    Time is one of the limited and valuable resources that it's planning and proper allocation is a controversial issue in every educational system. It is impossible to plan and present an appropriate academic calendar unless the related influential factors are identified analyzed and applied. The research question is: What are the effects of climate, educational, social, and economic circumstances on high school academic calendar?The research method is descriptive and its statistical population includes three groups of Isfahan and Yazd high school teachers, principals and district administrators. We selected 180 teachers through a two - stage random sampling, and principals through a simple random sampling. We used a questionnaire to gather the quantitative data from the sample of principals and teachers.In order to collect qualitative data, we used semi-structured interviews with district administrators. Quantitative data were analyzed in two statistical levels- descriptive and inferential – using SPSS software and qualitative data were analyzed with the classifying method. Research findings showed that climate, educational, social and economic conditions are fundamental factors that should be considered by decision makers in adjusting educational time and preparing an academic calendar. The intensity and degree of the effects of each condition varies according to the region. These effects require further research.
  • A. Khademi, A. Shemshadi, M.R. Shaeeri Pages 29-34
    Present study attempts to find the relationship between tolerance of ambiguity and the student's language proficiency. To this aim, 135 students were randomly selected among Shahed University students. Subjects took a CELT (A Standard Language Proficiency Test) and filled the MacLain's (1993) Second Language Tolerance of Ambiguity questionnaire. They were divided into two groups of low and high tolerant of ambiguity. For processing the data, T-Test and multivariate regression were used and the results indicated that there was a significant relationship between student's English grades in University Entrance Examination as well as their grades of General English course at the university with their tolerance of ambiguity. Moreover, the results from multi variable regression showed that in a linear relation the Entrance exam scores can predict 61% of the variance related to the subject's English grades. On the other hand, the degree of the tolerance of ambiguity had no significant relations with sex, field of study, Shahed martyr's first degree relatives or non-Shahed attributes in different groups.
  • A. Rahnama, A. Gholami Mehrdad Pages 35-48
    Mental and Physical health of the Students and the impact they have on Learning as well as the role the school is playing in this regard have been the focus of many studies. The present research is also trying to investigate slow learners and normal student’s mental and physical health throughout schools in Hamedan province. To this aim, three questionnaires, each for one level of school, were devised by the researcher to survey student's opinions on the issue. Besides, a scale was devised to rate the teacher’s, school counselor’s parents and expert’s ideas in this regard and the validity and reliability of the questionnaires were measured in a pilot study. Then through a multi – Stage cluster sampling, the samples were chosen. Data analysis suggests that, on the whole the slow learners suffer mental and physical health problems more than the normal student's at all three levels. Moreover, based on the answers found for the research questions, an attempt is made to identify and describe the major factors affecting student’s mental and physical health, and some suggestions are made to improve the perspective indexes.
  • A.R. Nasr Esfahani, M. Fatehizadeh, F. Fathi Pages 49-64
    This research aims to examine middle school's core studie's textbooks on the aspect of being devoted to social skills. To do so, a list of 369 social skills was produced and its face validity and content validity were accepted by specialists in the relevant field. The reliability was calculated by 'the inter-rater reliability'. The main categories of social skills in this list are: communication skills, assertiveness skills, skills concerned with the development of the senses of cooperating, responsibility and altruism, self-regulation skills, skills in social understanding and identifying social values, skills relating to familiarizing with social rules and using social services skills in finding work and remaining in that job, skills in filling free time and taking advantage of leisure and coping skills. Next, the latest core studie's textbooks used in middle school, including: The Koran (I), The Koran (II), Islamic Insight or Religious Studies (I), Islamic Insight (II), Persian Literature (I), Persian Literature (II), Social Studies, General Geography, The History of Iran and The World, The Farsi Language (I) and Arabic were chosen and their contents were analyzed using the produced check list. In this research the analyzing unit was 'word's and 'content', using the method that wherever words relevant to social skills, or sentences and paragraphs which pointed out definitions of social skills were mentioned, they would be counted. Findings show that the core studie's textbooks of middle school have details about various and many social skills in content. The most important social skills that the mentioned books point out are: communicating skills (%24.24), social understanding skills (%19.7), self-regulation skills (%16.32), coping skills and reforming wrong beliefs and impressions (%12.31), assertiveness skills (%10.89), and responsibility (%9.6). The three skills that were not mentioned at all or were mentioned in very few places were: skills in filling free time and taking advantage of leisure (%2.74), skills in getting to know social rules (%2.18) and skills in finding work (%1.89). The skills mentioned in every book are discussed separately in this paper.
  • A. Pouyazadeh, M.R. Shaeeri Pages 65-78
    This research is basically carried out to study the attitude of theology students toward the discipline of theology and Islamic science. To this aim first the questionnaire for measuring the attitude was designed and the psychometrical aspects of it were determined based on a preliminary study. Then through modifying the questionnaire, the attitude scale was made ready. 374 students majoring in different areas of theology and Islamic sciences were the statistical society of the research. Research findings revealed the theology student's negative attitude toward their discipline. Student's most negative attitude referred to their texts and references and the atmosphere and rules governing their faculty. The results were true about both boys and girls as well as single and married students. The research showed that sex and seniority had no effect on student's attitude, but their minor was influential. Single students were showed to have a more negative attitude than married students. Students who liked to change their major field of study showed to have a more negative attitude than those who showed no interest in changing their major field of study.
  • H. Saffar Heidari Pages 79-89
    This article is a critical review of school functions in modern age from a critical point of view. The school function is the reproduction of discriminative socio-political relations. According to this view it is impossible to change the school functions without a fundamental change in social – political relations of the society. However, some schools like Habermas believe in modifiability of school functions in modern society. To this aim he puts forward the communicative action theory. The present paper is an attempt to support this theory