فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 13-14 (پاییز و زمستان 1386)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 13-14 (پاییز و زمستان 1386)

  • 318 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور میراحمدی، راضیه زارعی صفحه 7
    امروزه پرسش های فراوانی در زمینه مسائل زنان در عرصه مطالعات اسلامی وجود دارد و این امر سبب رویکردهای متفاوت متفکران مسلمان به مسئله زنان می شود. در این زمینه می توان از سه رویکرد عمده در حوزه مطالعات زنان نام برد: سنت گرایی، تجددگرایی، و اصول گرایی.
    سؤال اصلی این پژوهش این است که جریان های فکری مذهبی چه نظری درباره حقوق زنان در خانواده قایلند؟
    برای پاسخ به این پرسش، ابتدا مبانی انسان شناسی و دین شناسی سه دیدگاه مزبور بررسی می شود و سپس با مشخص کردن برخی از حقوق خانوادگی زنان بر اساس این دیدگاه ها، نظریات هر یک از آنها در این زمینه ها مطرح می گردد. در این خصوص، می توان به اجمال چنین نتیجه گیری کرد که سنت گرایان به عدم تساوی بین زن و مرد در حقوق خانوادگی; تجددگرایان به تساوی به معنای برابری بین زن و مرد; و اصول گرایان به تساوی حقوق بین زن و مرد (با این تفسیر که تساوی الزاما به معنای تشابه حقوقی نیست) قایلند.
    کلیدواژگان: اصول گرایان، سنت گرایان، تجددگرایان، حقوق خانوادگی زنان، جریان های فکری، مذهبی
  • زهرا فهرستی، زیبا سرچمی صفحه 43
    از جمله اقدامات ضدانسانی و ضداخلاقی عصر حاضر که گریبانگیر بشر در عرصه گیتی گردیده است، مسئله تجارت یا خرید و فروش انسان است.
    کشورهای اسلامی و شیعه نشین از جمله ایران اسلامی نیز از این تهاجم مصون نمانده و این معضل در سال های اخیر به انحا و اشکال مختلف در کشورمان رشد یافته است. با عنایت به اینکه شرع مقدس اسلام بر آزادی، ارزش و کرامت انسان تاکید و توجه خاص دارد، در این نبشتار تلاش شده است که تجارت انسان از منظر اسلام مورد بررسی قرار گیرد.
    از بررسی ادله قرآنی و روایی و به استناد قواعد فقهی روشن می شود که قاچاق انسان از لحاظ فقهی حرام بوده و از جرایمی است که شرع مقدس بر آن حساسیت ویژه ای مبذول داشته است. از احکام روشن فقهی در این زمینه می توان به اطلاق عناوین قوادی و مفسد فی الارض اشاره کرد. از لحاظ حقوقی نیز قانون مبارزه با قاچاق انسان در سال 1383 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است.
    کلیدواژگان: تجارت انسان، قاچاق زنان و دختران، ازدواج اجباری، روسپی گری، بردگی
  • محمدحسین ریاحی صفحه 79
    معرفی شخصیت های برجسته زنان دنیای اسلام گامی است ضروری برای احیای ارزش های اسلامی و بالاترین دلیل است بر توانمندی های زنان مسلمان و سعه وجودی آنها در جهت کسب مدارج عالی علم و معرفت.
    بانوی مجتهده سیده نصرت امین (معروف به بانوی ایرانی) از علمای برجسته عالم تشیع و از اولیای الهی بود. این علویه عارف به نفحات رحمانی، سراسر عمر پربرکتش را صرف تعلیم و تعلم معارف اسلامی کرد و در طریق سیر و سلوک و جستوجوی قرب و رضای حق تعالی به مخزن العرفان دست یافت و تالیفات گران قدری در رشته های تفسیر قرآن، حدیث، حکمت، فقه، اصول و اخلاق از خود به یادگار گذاشت و از طرفی، با تاسیس حوزه علمیه خواهران و آموزشگاهی دخترانه پایه گذار حرکت علمی و معنوی زنان در عصر خود بود.
    این نبشتار می کوشد با معرفی ابعاد اخلاقی، معنوی و تربیتی بانو مجتهده امین، ضمن ارج نهادن به شخصیت آن استوانه علم و تقوا، زنان متعهد جامعه اسلامی را نیز با وظایف خطیر خود آشنا سازد.
    کلیدواژگان: بانو امین، تحصیلات علمی، اجازات، سیره تربیتی، آثار و آراء اخلاقی و عرفانی، پژوهش های قرآنی، فعالیت های اجتماعی
  • محمدرضا شکیبا صفحه 119
    با گذشت بیش از پنج دهه از استقلال آفریقا، زنان همچنان غایب بزرگ زندگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه به شمارمی روند. البته این امر بدین مفهوم نیست که آنها در آن زمینه ها تلاش نمی کنند، بلکه از نظر عرف و قانون، اجازه حضورفعالانه در جامعه، برخورداری از حق مالکیت و ارث در برخی نقاط و فرهنگ ها از آنها سلب شده است.
    خوشبختانه مبارزه در راه برابری حقوق زنان نه تنها در کشورهای اسلامی آفریقا، بلکه در بسیاری از جوامع دیگر همواره رنگ دینی و مذهبی گرفته و از آن منظر مورد استقبال قرار گرفته است. از این رو، طرح ادعای مغایرت این گونه فعالیت ها باآموزه های دینی منصفانه نیست. متاسفانه چون برخی از علاقه مندان به تلاش های دینی در آفریقا شناختی از جنبش های نوین دینی ندارند، با تکیه بر معلومات ناکافی پیشین خود از جنبش ها، بر این باورند که»جنبش زنان«در آفریقا وجود نداشته و یاامری غیردینی محسوب می گردد. این نتیجه گیری غلط یا به دلیل عدم رضایت آن تحلیلگران از تلاش های دینی زنان و یا به دلیل کند بودن پیشرفت آن تلاش هاست.
    کلیدواژگان: جنبش زنان شیعی، آفریقا، سازمان غیر دولتی، فرهنگ، فقر و خشونت
  • منصوره اعتمادی صفحه 173
    خدیجه دختر خویلد بن اسد بن عبدالعزی نجیب زاده ای ثروتمند بود که در عصر جاهلیت که زنان از شان و منزلتی برخوردار نبودند و دختران بسیاری پس از تولد زنده به گور می گردیدند به تجارت و امور بازرگانی مبادرت می کرد. وی با سرمایه ای که در اختیار داشت مردانی را استخدام نموده بود تا با سفر به مناطق دیگر به خرید و فروش کالاهای مورد نظر او بپردازند. او با کسانی که در امر تجارت به وی یاری می رساندند قراردادی به شکل مضاربه یا اجاره امضا می کرد.
    یکی از نام آشناترین مردان آن روزگار رسول خدا(صلی الله علیه وآله) بود که به سبب ویژگی های برجسته اخلاقی مانند راست گویی و امانت داری زبانزد همگان بود و خدیجه نیز به شایستگی او ایمان داشت. بنابراین، برای اشتغال به امور بازرگانی به آن حضرت پیشنهاد داد و پیامبر نیز درخواست او را پذیرفت، و این سرآغازی برای مناسبات اقتصادی میان آنان گردید. پس از آن، پیامبر سفرهای تجارتی خود را آغاز کرد و بنا بر آنچه در منابع تاریخی به ثبت رسیده، میان او و خدیجه برای هر سفری قراردادی منعقد می شده است.
    کلیدواژگان: پیامر، خدیجه، بازرگانی، اجاره، مضاربه، دستمزد، بحیرا
  • فتحیه فتاحی زاده صفحه 201
    در این نوشتار، مسئله خرافه باوری در حوزه زنان مورد بحث قرار گرفته است. خرافه به مجموعه اندیشه ها و اعمالی اطلاق می شود که پایه و اساس علمی، عقلی و دینی ندارد.
    با توجه به گستردگی دامنه خرافات، به طور کلی می توان باورهای خرافی در عرصه زنان را در دو بخش «اعتقادی» و «احکام و شرایع دینی» دسته بندی کرد.
    مقصود از خرافات اعتقادی آن دسته از اندیشه های موهومی است که ریشه در مبانی اعتقادی دارد. طفیلی بودن زن، عنصر گناه بودن و ابزار بودن نمونه هایی از خرافات اعتقادی به شمار می روند. تفکرات جاهلی، برخی از احکام و دستورات دینی را دچار تحریف کرده و به خرافاتی آمیخته است. زن به مثابه موروث به بودن، محرومیت از برخی نعمت ها و کناره گیری از او، از آن جمله است.
    اسلام در جهت رشد حیات فکری عقلانی جامعه تلاش کرده تا مردم درست بیندیشند و حقیقت را از خرافه بازشناسند.
    کلیدواژگان: زن، باورهای خرافی، موروث به بودن، عنصر گناه بودن، دوره جاهلیت
  • عاطفه تاجیک صفحه 225
    زنان بخشی از جامعه اسلامی را تشکیل می دهند. در برخی موارد، بین آنان و سایر افراد اجتماع تفاوت هایی وجود دارد. بخشی از این تفاوت ها طبیعی بوده و منشا زیستی دارد که این مسئله خود، باعث مختلف شدن تکالیف و حقوق آنان در حوزه های گوناگون حقوقی شده است. در مقررات جزایی و نحوه اجرای آن نیز تمایزاتی به چشم می خورد. فقهای شیعه این تمایزها را پذیرفته اند و در قانون مجازات اسلامی نیز انعکاس یافته است.
    بسیاری از این تفاوت ها با توجه به وضعیت خاص روحی و ظرافت جسمی زن و در جهت حمایت از حقوق وی قانون گذاری شده است. در عین حال، تمایزاتی نیز برای حمایت از افراد دیگر، از جمله همسر و فرزندان وی، همچنین صیانت جامعه جعل شده است.
    در این میان، دیه زن و تنصیف آن، از مواردی است که نظرات گوناگونی پیرامون آن ارائه شده است. برخی معتقد به تساوی دیه زن و مرد می باشند; چرا که معتقدند در دوران معاصر، بازدهی اقتصادی زنان با گذشته تفاوت کرده و پررنگ تر شده است. در عین حال، بسیاری از فقهای شیعه بر این باورند که خسارت حاصل از فقدان یک مرد در خانواده، بیش از ضرری است که با از بین رفتن زن، متوجه خانواده می شود و بدین لحاظ، تنصیف دیه زن را تایید کرده اند.
    کلیدواژگان: جنسیت، دیه، حدود، مجازات، قصاص
  • اکرم سادات حسینی صفحه 247
    رسول اکرم صلی الله علیه وآله پیش از حرکت به سوی مکه، همگان را به هجرت به سرزمین وحی فراخواندند تا علاوه بر تعلیم مناسب حج، پیام ولایت و جانشینی امیرمؤمنان علی علیه السلام را بر آنان ابلاغ، و بر این امر مهم از آنان پیمان بگیرد.
    حضور بانوان و در راس آنان بزرگوارانی همچون ام سلمه، ام هانی، اسماء بنت عمیس و دیگر بستگان پیامبرصلی الله علیه وآله گرچه بسیار بااهمیت است، اما حادثه جدیدی نیست؛ زیرا پیش از آن نیز زنان در هجرت های متعدد - مانند هجرت از مکه به حبشه که برای در امان ماندن از آزار مشرکان و به دستور پیامبرصلی الله علیه وآله صورت گرفت، هجرت از مکه به مدینه همراه پیامبرصلی الله علیه وآله که به منظور تشکیل حکومت اسلامی انجام شد، و بیعت عقبه دوم و فتح - شرکت کرده بودند و این بار نیز در سفر از مدینه به مکه مکرمه که قریب ده روز به طول انجامید رسول خداصلی الله علیه وآله را همراهی می کردند. آنان پس از حضور در مراسم حج، که آخرین حج رسول خداصلی الله علیه وآله و به نام»حجهالوداع«معروف گردید، و حضور در جحفه و استماع سخنان پیامبرصلی الله علیه وآله که به»خطبه غدیر«مشهور است، پیام حقانیت ولایت امیرمؤمنان علی علیه السلام را برای دیگران روایت نمودند؛ زیرا رسول خداصلی الله علیه وآله به حاضران دستورداده بودند تا آن را به غایبان برسانند.
    کلیدواژگان: بیعت، بیعه النساء، غدیر، هجرت، راویان غدیر
  • زینب کریمی صفحه 277
    خانواده، به عنوان زیربنای حیات اجتماعی و عامل تکثیر نسل از جایگاه ویژه ای برخوردار است. از آن رو که تنظیم خانواده از مسائل مبتلابه جوامع امروزی و دامنگیر اغلب خانواده ها می باشد لازم است کاربرد ابزار و شیوه های متنوع به کار رفته در این زمینه از منظر شرعی و فقهی تبیین شود. تنظیم خانواده، به معنای ارادی کردن تعداد فرزندان و ابعاد خانواده یا به دیگر سخن، همان «کنترل موالید» است، اما به دلیل آنکه اغلب در جهت تقلیل باروری ضرورت یافته، احکام مربوط به آن نیز در همان جهت بررسی و تبیین خواهد شد.
    مهم ترین ماخذ در تحصیل حکم شرعی مسئله، روایات متعددی است که با موضوع «عزل» از بیانات حضرات معصومین(علیهم السلام) به دست آمده و ادله متقنی بر جواز عزل محسوب می شوند. از این رو، برخی از صاحب نظران برآنند که می توان سایر شیوه های جلوگیری از بارداری را که اساس آن به مانند روش عزل بر مبنای ممانعت از ترکیب نطفه باشد، با رعایت برخی شرایط جایز شمرد. البته علاوه بر شرایط بیان شده، برنامه تنظیم خانواده باید با رضایت و اذن همسر (شوهر) صورت بگیرد
    کلیدواژگان: کنترل موالید، تنظیم خانواده، عزل، مبانی فقهی، تکثیر نسل، فقه امامیه، تقلیل باروری
|
  • Radiyya Zarei Page 7
    These days there are many questions about the issues of women in the field of Islamic studies and this brings about different approaches of the Muslim intellects to the question of women. In this field one can name three main approaches in the arena of women studies: traditionalism, modernism and radicalism.The main question of the present essay is that what is the opinion of the Intellectual-religious Groups about the women rights in the family?To answer this question, first the anthropological and religious principles of the three above approaches are examined and then, their opinions about the family rights of women are offered. In this regard, it is resulted that the traditionalists believe in non-equality of men and women in family rights; modernists believe in equality of men and women; and the radicalists believe in equality of men and women, but equality of rights does not mean necessarily the affinity of rights.
  • Ziba Sarchami Page 43
    One of the anti-human and anti-moral proceedings of the present era that become a source of trouble for humans all over the world is the trade of human being.The Islamic and Shii countries including Iran also did not remained protected and safe from this invasion and in the last years this problems increased and grew up in various ways in our countries. Given to the emphasis and special attention of Islamic holy law to the freedom, value and generosity of humanity, this writing attempted to examine the trade of human being from the viewpoint of Islam.By examining the Quranic and traditional arguments and referring to the legal rules it is demonstrated that man smuggling is legally forbidden and is amongst the crimes that Islamic law has special sensitivity about it.The usage of titles like 'qiwadi' and 'mufsid fi al-ard' (he who make corruption in the earth) are some of the clear legal commandments in this field. From the country legal system point of view also the Islamic Majles legislated in the year 1383 sh. the law of struggle against man smuggling.
  • Muhammadhusayn Riyahi Page 79
    Introduction of important women in the Muslim world is a necessary step for reviving Islamic values and is the best guide to the Muslim women and their capacities to gain the high stages of knowledge.Lady scholar Nusrat Amin, known as Banuye Irani, was a significant scholar in the Shia world and was a divine saint. This Alid knower of the divine gifts devoted all her blessed life to teaching and learning of the Islamic knowledge, and in the way of searching for the closedness and satisfaction of the Real, she reached the source of knowledge and contributed many compilations in the field of Quran exegesis, Hadith, philosophy, Usul and Fiqh. By establishing an Islamic school for girls and women, she was the founder of a scientific and spiritual movement of her era.By introducing the moral, spiritual and training dimensions of Lady Amin, this writing attempts to appreciate the personality of that basis of science and piety and to introduce the committed women of the Islamic society with their important duties.
  • Muhammadreza Shakiba Page 119
    After five decades from African independence, women still are the great absents in economic, social and political life. Of course it does not mean that they do not attempt in these fields, but, by custom and law, they are taken the right of actively presence in society, and do not have the right for ownership and inheritance in some regions and cultures.Fortunately, struggle for equality of women rights, not only in African counties but also in other societies, always had religious tone and is welcomed from this perspective. Thus, it is not fair and just to claim that such activities are contradictory to religious teachings. Because some of those who interested in religious activities in Africa are not informed about the new religious movements, on the basis of their insufficient previous informations, think that there can not be a movement of women or it would be considered as irreligious. This false conclusion is either for the dissatisfaction of these interpreters of religious activities of women or the slow progress of those activities.
  • Mansura Etemadi Page 173
    Khadij b. Khuwailed b. Asad b. Abdul-Ozza was a rich noblewoman that in the Jahiliyya era was in trade and business, although in that era the women had no place, and many daughters were buried alive after their birth. By her capital, she had employed men to travel to other regions and buy and sell for her. She had contracts of partnership of Mudaraba or rent with those who were helping her.One of the famous men in that time was the Prophet (peace be upon him) that because of characteristics of truthfulness and trustworthiness was very famous and Khadija also believed in his merit. So she suggested him to take the affairs of her trade in his hand and he also accepted; this was the very beginning of economic relationship between the two. Afterwards the Prophet (p.b.u.h.) started his trade trips and according to historical sources, for every trip there was convened a contract between them.
  • Dr Fathiyya Fattahizadeh Page 201
    In this paper, the issue of superstition about women is discussed. Superstition is consists in thoughts and acts that have no scientific, rational and religious basis.Given to the widespreadness of superstitions domain, we can generally categorize the superstitious beliefs about the women in the two parts of theoretical (Iteqadi) and ceremonies. Theoretical (Iteqadi) superstitions are the illusive beliefs that have their root in theoretical principles. Being parasite, being the sin element and being a means are examples of the theoretical (Iteqadi) superstitions. The Jahili thoughts distorted some religious rituals and commandments and mixed them with superstitions. Being an inheritance, being deprived of some divine gifts, and isolation are some of these superstitions.For promotion of intellectual and rational life of the community, Islam emphasized that people must correctly think and discern truth from superstition.
  • 'Atifah Tajik Page 225
    Women are a part of Islamic society. In some cases, there are some differences between them and other parts of community. Some of these differences are natural and have biological origins and this in turn have brought bout differentiation of their obligations and rights in various legal realms.In penalty regulations and the quality of their administration also seem some distinctions. The Shia jurisprudents accepted these distinctions and they also reflected in the Law of Islamic Punishment.Many of these differences were made legal in respect to specific spiritual situation and physical delicacy of women and in order to support their rights. At the same time, some of the legal differences are made to support other people, including her husband and children as well as to protect the society.From amongst, the woman blood-money and its half-done is a case that various ideas have been suggested about. Some believe in equality of man and woman blood-money; because in the contemporary period, they think, the economic efficiency of women is differed to the past and is got high. At the same time, many Shii jurists think that damages of losing a man in a family is more than the damages of losing a woman; so they affirmed the half-done of woman blood-money.
  • Akram Ul-Sadat Husayni Page 247
    Before moving to Mecca, the Glorious Prophet (peace be upon him), in order to properly teach the pilgrimage, communicate the message of Ali's successorship and caliphate to the people and take their allegiance for this important matter, called all people to migrate to the earth of revelation.Despite the importance of women's presence, especially glorious ladies like Umm Salama, Umm Hani, Asma' b. Umays, and other relatives of the Prophet, it was not a new event; because before this, they also took part in many migrations, like migration from Mecca to Habasha by the order of the Prophet to gain security from the harms of the pagans, migration from Mecca to Medina besides the Prophet in order to establish an Islamic government, the second Aqaba allegiance and the conquering of Mecca. And this time also they accompanied the Prophet in his journey from Medina to Mecca during ten days. After taking part in the pilgrimage ceremony that was the last pilgrimage of the Prophet and got famous as 'farewell pilgrimage' (hajjat ul-weda'), and after presence in Juhfa and listening to the Prophet's sermon known as 'the sermon of al-Ghadir', they narrated the message of Imam Ali's rightfulness for the others; because the Prophet ordered that it must be narrated for the absents.
  • Zaynab Karimi Page 277
    As the basis for social life and agent of duplication of generations, family is of great importance. Because family planning is the live issue of today societies and most of the families are concerned with, it is necessary to explain the function of instruments and ways used in this field from the viewpoint of Islamic law and jurisprudence. Family planning means to make voluntary the number of children and family dimensions. In other words, it is the same as "generation control'; but because it is mostly used to decrease generation, we explain its related commandments in that case.The most important source to attain the legal commandment of the issue are the numerous traditions from the infallible Imams about 'azl' (deposing the ovum) and they are counted as strong proofs for the permissibleness of 'azl'. So some scholars think that, with observance of some conditions, one can permit other ways of preventing pregnancy similar to 'azl' in preventing the combination of ovum and zygote. Of course in addition to the explained conditions, the family planning must be with the permission and satisfaction of the husband.