فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال چهاردهم شماره 1 (بهار و تابستان 1386)

نشریه دین و ارتباطات
سال چهاردهم شماره 1 (بهار و تابستان 1386)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 5
  • دکتراصغر افتخاری صفحه 7
    گرچه مرز میان علوم اجتماعی با سایر علوم بسیار گسترده و تفاوت های آن ها بنیادین است، در این میان ملاحظات اولی از اهمیتی دوچندان برخوردار است؛ تا آنجا که بسیاری از فلاسفه علم قائل به درک تفاوت این دو حوزه علمی بر اساس روش شناخت و تحلیل آن ها می باشند.با این توضیح، توجه به روش تفسیری به دلیل اهمیت محوری که در حوزه علوم اجتماعی دارد، نقطه آغازین ورود به حوزه شناخت علوم اجتماعی شناسانده می شود و رویکرد غالب بر درک علوم اجتماعی بر اساس مبانی و مبادی این روش شناخت است. در نوشتار حاضر نویسنده ضمن اشاره به عمده روش های پیشنهادی برای تحدید علوم اجتماعی، بر روش «تفسیری» تاکید ورزیده و تلاش کرده است لوازم و مقتضیات این شناخت را عطف توجه به علوم اجتماع بیان دارد.
    برای این منظور نخست روش های شناخت اصلی بیان و تشریح شده اند، در ادامه مبادی و اصول روش تفسیری تحلیل شده اند و در پایان کاربرد این اصول در حوزه علوم اجتماعی بیان گشته است.
    کلیدواژگان: علوم اجتماعی، تفسیر گرایی، تاویل گرایی، نسبیت گرایی، شناخت
  • باقر ساروخانی، علیرضا قبادی صفحه 37
    پیشینه قصه پژوهشی در ایران مربوط به سالیان دور است. در این پژوهش ها قصه پژوهی در بیشتر مواقع در سطح توصیفی (توصیف قصه) به وسیله راویان صورت می گیرد. در این مقاله از دیدگاه انسان شناسی تفسیری تداعی شده است که با شیوه روایت پژوهشی به تحلیل معانی بر مبنای عناصر اجتماعی خاص در زمان های ویژه پرداخته شود. با چنین رویکردی است که قصه های ترکمنی از منظر اجتماعی- فرهنگی به مثابه عنصر فرهنگی مطالعه می شده است تا به ارتباط این قصه ها با حوزه عمومی و چگونگی تحول آن، گفتمان حاکم بر این قصه ها مشخص گردد.گفتمان حاکم در قصه های ترکمنی، تاریخ و تقویت هویت بخشی است که همراه با تحول زمان و مکان این قصه ها نیز دارای معانی متناسب با جامعه، البته با حفظ گفتمان حاکم خود است. در پژوهش حاضر از روش مصاحبه و روایت پژوهشی برای وصول به هدف مورد نظر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قصه های ترکمنی، نمادها، افسانه ها، عناصر فولکلوریک، هویت اجتماعی
  • علی اصغر سعیدی صفحه 69
    هدف اصلی این مقاله ارائه تحلیلی کلی از موانع توسعه سیاست اجتماعی در دوره برنامه های توسعه بعد از انقلاب اسلامی است. مقاله این بحث را دنبال می کند که در این برنامه ها بیش از هر زمانی در گذشته بر موضوعات مختلف در سیاست اجتماعی به ویژه در مورد حمایت اجتماعی از گروه های آسیب پذیر تاکید شده است؛ زیرا قانون اساسی دولت را دولت رفاه می داند. مقاله این استدلال را مطرح می کند که علی رغم اینکه تلاش تصمیم سازان بر این بوده است تا برای اطمینان از رفاه و بهزیستی تمام شهروندان، سیاست اجتماعی را در دستور کار قرار دهند، اما برنامه ها از نبود یک سیاست اجتماعی جامع، به این معنا که گفتمان مستقل سیاست اجتماعی به عنوان پیش زمینه برنامه ریزی برای این نوع سیاست ها برای پرکردن شکاف نظر و عمل وجود ندارد، رنج می برند. بنابراین، چالش های پیش روی دولت برای تدوین یک برنامه سیاست اجتماعی جامع این است که چگونه ذی نفعان واقعی را، چه در بخش سوم جامعه، چه گروه های اجتماعی، نظریه پردازان، صاحب نظران و سیاست گذاران، در بحث های گروهی دسته جمعی و کارگاه های تدوین برنامه عمل برای طراحی و انتخاب های موجود در سیاست اجتماعی گرد آورد. در این مقاله ما سعی می کنیم تا بر نقش این ذی نفعان در بخش های مختلف و در گروه های اجتماعی متمرکز شویم تا ویژگی های برنامه سیاست اجتماعی اجراشدنی و واقع گرایانه را با تمرکز بر نقاط قوت و ضعف برنامه های اجتماعی و تعیین اولویت های سیاست های اجتماعی روشن کنیم. فرض ما بر این است که می توان از تجربیات تدوین سیاست اجتماعی در سایر کشورهای دنیا، دولت رفاه های کلاسیک و بحران های اخیر آن برای انجام هر دستورالعمل بومی استفاده کرد. این مسئله را ما در بررسی برنامه های توسعه اجتماعی و تمایز آن با برنامه سیاست اجتماعی در برنامه های توسعه بعد از انقلاب نشان خواهیم داد.
    کلیدواژگان: سیاست اجتماعی جامع، دولت رفاه، نظم و توسعه اجتماعی، بخش سوم جامعه
  • محسن الویری صفحه 93
    کارکردهای مسجد را به گونه های مختلف عبادی، آموزشی، ارتباطی، اجتماعی، فرهنگی، تربیتی، معماری، هنری و مانند آن تقسیم کرده اند. کارکرد ارتباطی و فرهنگی مسجد هم به استناد متون دینی و هم به استناد تجربه تاریخی مسلمانان، در دو قالب کلی «فرهنگ سازی» و «انتقال اطلاعات» تجلی یافته است. این دو در خدمت یک هدف والای دینی، یعنی تعالی فردی و اجتماعی است. اگر از منظر توسعه به این تعالی بنگریم، درمی یابیم که اسلام توسعه پایدار را در پیوند با دو مؤلفه اصلی «نگاه همه جانبه به انسان و ابعاد وجودی او» و «محدود ندانستن زندگی انسان به حیات دنیوی» در نظر گرفته است. به بیان دیگر، در اندیشه دینی، توسعه پایدار توسعه ای است که از یک سو به تمامی نیازهای انسان توجه کند و زمینه تعالی انسان را در همه زمینه ها فراهم آورد و از سوی دیگر، همه ادوار زندگی انسان را- حیات دنیوی و اخروی- در برگیرد. با توجه به کارکردهای مختلف مسجد در فرهنگ اسلامی، به نظر می رسد مسجد محیطی ارتباطاتی مناسب برای آموزش و فرهنگ سازی در زمینه توسعه پایدار دین محور و تربیت شهروندانی است که توانمندی تحقق بخشیدن به این توسعه را دارند.
    کلیدواژگان: مسجد، ارتباطات، توسعه پایدار، فرهنگ سازی، آموزش اسلامی
  • حسن بشیر صفحه 111
    بحران نوعی جنگ صامت است که بیش از آنکه به سخت افزارهای جامعه ضربه وارد می کند، به نظام نرم افزاری آن، یا به عبارتی دیگر، به قدرت تصمیم گیری و تحرک جامعه در سطوح مختلف ضربه وارد می کند و آن را مختل می سازد. فرایند بحران بر مبنای تحلیل معناشناسی این واژه، با مرحله آشوب آغاز و به مراحل موقعیت سخت، نقطه خطر و سرانجام عدم قدرت تصمیم گیری منتهی می گردد. بنابراین بحران از هیچ آغاز نمی شود و ریشه در نوعی از عدم تعادل در نظام های جامعه اعم از حکومتی و یا غیرحکومتی دارد. مهم ترین پیامد این وضعیت عدم قطعیت و عدم امکان تصمیم گیری است که با بروز چنین وضعیتی در جامعه، حوادث مختلف شکل می گیرند و جامعه را در مشکلات جدی فرو می برد.رسانه ها در این رابطه و در بستر فرهنگ های مختلف می توانند نقش دوگانه مدیریت و کنترل یا تصعید و گسترش بحران با بهره گیری از شیوه های مختلف برجسته سازی، اقناع، کاشت و آموزش را عهده دار باشند.
    کلیدواژگان: رسانه، بحران، معناشناسی، پیام، فرهنگ
  • حمید عبداللهیان، مرضیه شارقی صفحه 133
    در این مقاله سعی بر این است تا پس از ارائه تعریف مفهوم حوزه عمومی در ادبیات نظری هابرماس و شناخت سازوکار انطباق این مفهوم با محیط های مجازی به عنوان حوزه عمومی جدید به مطالعه چالش ها، فرصت ها، و امکانات رسانه ها به ویژه روزنامه نگاری الکترونیک در عصر حاضر بپردازیم. نقطه تمرکز مقاله بر گسترش چالش برانگیز روزنامه نگاری الکترونیک در جهان جدید است که برخی آن را آسیب زا و برخی آن را فرصت آفرین برای شکل گیری یا بازتولید حوزه عمومی تلقی می کنند. مقاله بر همین اساس به این پرسش پاسخ می دهد که آیا زمینه رشد و یا بازتولید حوزه عمومی با استفاده از روزنامه نگاری الکترونیک وجود دارد یا خیر؟ در پایان مقاله، نیز راهکارها و راهبردهایی برای برون رفت از بحران ایجادشده در فضای مجازی مطرح خواهد شد. برای رسیدن به پاسخ، «روزنامه نگاری الکترونیک» را که امروزه رایج تر و در عین حال آسیب پذیرتر از سایر رسانه هایی همچون رادیو و تلویزیون است، انتخاب کرده ایم. این امر کمک می کند تا با رویکردی جدید به حوزه عمومی و با استفاده از روزنامه نگاری الکترونیک بپردازیم.
    کلیدواژگان: حوزه عمومی، روزنامه نگاری الکترونیک، آسیب های فضای مجازی، راهبردها و راه حل ها
  • محمدهادی همایون صفحه 155
    در این نوشتار با توجه به همراهی و همکاری میان رسانه های توده و جنبه های انسانی تر ارتباط، مانند آنچه در یک ارتباط میان فردی و مستقیم به وقوع می پیوندد، در ایجاد تصویر مثبت و تثبیت سلطه سرمایه داری غرب در دوران معاصر، جهانگردی به مثابه یک ارتباط میان فرهنگی، میان فردی و مستقیم واکاوی بیشتر شده است.این پدیده ویژه چند دهه گذشته، در باطن دارای تاریخی طولانی در زندگی بشر است که تلاش شده است تا در این نوشتار- به اجمال- به جایگاه و نحوه تطور آن در دو برهه تمدن اسلامی و تمدن معاصر غربی اشاره شود. در این بررسی به نظر می رسد در این سیر تاریخی در ماهیت و کارکردهای این پدیده از توجه به فرهنگ به سوی اقتصادمحوری شاهد چرخشی قابل توجه باشیم. اما در واقع آنچه در این دوره در حال وقوع است، تاثیر شگرف توسعه این پدیده بر حوزه فرهنگ و ایجاد بستر مناسبی برای اعمال سلطه فرهنگی و پدیده ای است که در جهان معاصر آن را به نام تهاجم فرهنگی می شناسیم.
    کلیدواژگان: جهانگردی، ارتباطات جمعی، ارتباطات میان فردی، ارتباطات انسانی، رسانه های توده، دین و جهانگردی، جهانگردی توده، ارتباطات میان فرهنگی
  • صفحه 188
|
  • Dr. Asghar Eftekhari Page 7
    Despite a fundamental gap between social sciences and other types of sciences, primary considerations are of hiqh importance, to the extent that a lot of philosophers of science are after a distinetion between these on the basis of cognitive and analytical methods. Thus, the interpretive method being pivotal in social sciences, is to be taken as the starting point, and the dominant approach to comprehending the field depends on the basic principles of this medthod. This article, while referring to the major suggested methods for delineating social sciences, puts emphasis on the interpretive method and talks about its necessary requirements. Thus, the main methods of cognition are explaind are explained first, followed by principles of interpretive methods. Finally, the application of these principles in the field of social sciences are discussed.
  • Dr. Baqir Sarukhani, Alireza Qobadi Page 37
    Narratology in Iran has an old background. It was mostly done at a mere descriptive level by narrators. This article presents a type of anthropologically- based interpretation which aims at explaining things by referring to specific social elements at specific times and by using narratological method. This approach can help us study Turkmen tales from a sociocultural standpoint in order to determine the dominant discourse by delineating their relation with the public domain and their manner of development. The dominant discourse in Turkmen tales brings out the history and identity which conform with the society in the process of time. The present research has benefited from tools like interview and narratology to achieve its goals.
  • Dr. Ali A. Saeidi Page 69
    The aim of this paper is to have a general analysis of the obstacles to the development of a social policy in the post-revolutionary Iran by emphasizing on the places of social policy in the development plans. The paper argues that these plans, more than anytime in the past insist on focusing on the different issues in social policy and welfare in different parts, particularly on social protection issues, as by the post revolutionary constitutional law the state is defined as a welfare state. The paper also argues that despite the fact that the decision makers try to bring social policy to be higher up the agenda, to ensure the well-being of all of their citizens, the plans suffer the lack of a comprehensive social policy in the sense that there is no social policy discourse to fill the gap between theory and practice. Thus, the challenges facing the government in order to develop such a policy program in terms of social policy choices is how to bring together real stakeholders, whether the third sector in the society or social groups, theoreticians, elites and policy makers, to discuss the subject matter within focus groups and workshops. In addition, the paper tries to focus on the role of the stakeholders in the various sectors, i.e., public, private and voluntary sectors, and social groups to draw a realistic and accomplishable social policy program, a focus on the strengths and weaknesses of such programs and making priorities in the social policy. We suppose that we have to learn lessons by classical welfare states and their recent crisis which led to the argument of the end of the welfare state but we need an Iranian style of social policy in order to target the main challenges facing the state and the society by taking our opportunities.
  • Dr. Mohsen Alviri Page 93
    The various functions of mosque are: devotional, educational, communicative, social, cultural, architectural, artistic, etc. The communicative and cultural functions, of mosque have manifested themselves in two general sorms as evidenced by both religious texts and Moslms, historical experience: culture- making and transmission of information. These are serving a noble religious cause, i.e. individual and social exaltation. From a developmental point of view, Islam has considered the sustained development in close relation with two major elements: a comprehensive look at humans and their existential dimensions, and not restricting human life to this world. Religion, therefore, assumes the sustained development as a phenomenon that recognizes all human needs and paves the way for human exaltation in all domains on the one hand, and includes all phases of human life, i.e worldly and otherworldly, on the other, It seems that mosque could be taken as a suitably communicative environment for educating and culture- making in the field of a sustained and religious- oriented development and thus training competent citizens who could be directed to this end.
  • Dr. Hassan Bashir Page 111
    Crisis is a kind of silent war which more than it does on the hardware system of the society, it has detrimental effects on its softwar system, namely the decision- making process and other social operations at different levels. According to the semantic analysis of the issue, crisis starts with the stage of chaos followed by that of difficult situation, dangerous point and finally confusion. Therefore no zero point is conceivable when talking about crisis, but it is rather rooted in some sort of imbalance in social systems whether governmental or non-governmental. The most crucial consequence is uncertainty and confusion that can create serious troubles for the society. In these circumstances and in the context of various cultures the media have the dual role of managing and managing and controlling or extending and heightening the crisis by adopting various methods such as exaggeration, persuasion, and education.
  • Dr. Hamid Abdollahyan, Marzieh Shareghi Page 133
    This paper is an attempt first to introduce the conceptual definition of public sphere from Habermas’s point of view, then explores its compatibility to virtual space as new grounds for formation of new public spheres and finally evaluates challenges and opportunities that the new media can produces with a focus on Electronic publishing. The focus of the paper is on the challenging nature of electronic publishing that is developing in the world and is sometimes considered as pathological while some consider it as an opportunity for formation or reproduction of public sphere. It is therefore the objective of this paper to answer the question of whether or not e-journalism will provide a ground for development or reproduction of public sphere. The paper in the end will try to propose strategies and /or ways that can take us out of the challenging situation that is being put forward by the development of virtual space. For this academic adventure, we have chosen e-journalism for our analysis as we consider being on the rise while facing challenges that are not applicable to traditional media such as television and radio. This is a contribution to the body of literature on development of new public sphere along with development of e-journalism.
  • Dr. Mohammad Hadi Homayoun Page 155
    In regard to the association between mass media and the more human aspects of communication, such as what happens in an interpersonal and direct communication, in creating a positive picture of and sustaining the western capitalism domination in the modern world, the article expounds on tourism as a type of intercultural, interpersonal and direct communication.This phenomenon, much emerging in recent decades, is essentially of a long historical background, and the article deals briefly with its status and development in both the Islamic and modern western civilizations. This process may have taken a dramatic turn form the consideration of culture to that of economy, but what is actually happening is the impact of this phenomenon on culture, paving the way for effecting cultural hegemony or what we call cultural invasion in the modern world.