فهرست مطالب

Researcher Bulletin of Medical Sciences - Volume:12 Issue: 6, 2008

Researcher Bulletin of Medical Sciences
Volume:12 Issue: 6, 2008

  • 82 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/03/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امیرهوشنگ محمدعلیزاده، محمد میناکاری، علی صادقی خسرقی، وحید میرزایی، نصرت الله نادری، کریم خاوران، افشین نقی خانی، فاطمه منصوری، حمید محق شلمانی، محمدرضا زالی صفحه 465
    سابقه و هدف
    لیگاسیون اندوسکوپیک واریس مری (EVL) را به عنوان درمان انتخابی واریس های مری در نظر گرفته اند. در این مطالعه تجربیات ما در مورد بیمارانی که به دلیل واریس مری تحت EVL با لیگاتورهای چند باندی قرار گرفته اند، عرضه شده است.
    مواد و روش ها
    95 بیمار مبتلا به واریس مری که در طی سال 1381 تا 1385 در بیمارستان طالقانی تهران تحت EVL قرارگرفته بودند، مطالعه شدند. EVL به دلیل خونریزی فعال، پروفیلاکسی اولیه یا پروفیلاکسی ثانویه در واریس های گرید 2 یا بالاتر صورت گرفت. EVL هر 4-3 هفته تکرار می شد تا زمانی که همه واریس ها بسته می شدند یا به گرید 1 یا واریس های ترومبوزه کوچک تبدیل می شدند. اطلاعات بیمار شامل داده های دموگرافیک، فراوانی لیگاسیون با باند، سابقه اسکلروتراپی قبلی، مصرف پروپرانولول و عوارض جمع آوری شد. فراوانی عوارض با توجه به گروه های مختلف سنی، جنسی، فراوانی لیگاسیون با باند، گرید واریس، مصرف پروپرانولول، سابقه اسکلروتراپی، دلیل EVL و علت واریس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 31/15± 53/51 سال بود (محدوده سنی 81-15سال). میانگین تعداد انجام لیگاسیون تا رسیدن به پاسخ مطلوب 07/1± 81/1 (بین 1 تا 6 بار) بود. شایع ترین علت انجام EVL خونریزی فعال بود. خونریزی دیررس (7/14%)، خونریزی زودرس (5/10%) و خونریزی اخیر (5/10%) شایع ترین عوارض EVL بودند. عوارض در گروهی که به دلیل خونریزی فعال EVL شده بودند به طور معنی داری بیش از گروهی بود که به دلیل پروفیلاکسی اولیه یا ثانویه تحت EVL قرار گرفته بودند (02/0=P). تعداد انجام لیگاسیون با باند به طور معنی داری در بیماران دارای عارضه بیش تر بود (25/1± 58/2 در مقابل 66/0± 4/1؛ 001/0>P) هیچ مورد مرگ و میری به دلیل انجام این روش مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    EVL به عنوان روش اندوسکوپیک انتخابی در درمان واریس از عوارض کمی برخوردار است.
    کلیدواژگان: لگاسیون اندوسکوپیک، واریس مری، ایران
  • مصطفی شریفیان، نوید انوری پور، علیرضا زالی صفحه 473
    سابقه و هدف
    شایع ترین علت مثانه نوروژنیک در اطفال، اسپاینال دیس رافیسم مادرزادی و میلومننگوسل به عنوان شایع ترین شکل این ضایعات، در بیش از 90% موارد با مثانه نوروژنیک همراه است. با توجه به پیامدهای وخیم این بیماری و شیوع بالای عوارض سیستم ادراری این بیماران در دنیا و عدم وجود مطالعات قبلی در این زمینه در کشور، ما نیز بیماران مبتلا به انواع اسپاینال دیس رافیسم مراجعه کننده به بیمارستان شهید لبافی نژاد و بیمارستان مفید بین سال های 1378 تا 1384 را مورد بررسی قرار دادیم.
    مواد و روش ها
    این تحقیق با ارزیابی داده های موجود در پرونده 94 بیمار مبتلا به انواع اسپاینال دیس رافیسم مانند نوع اسپاینال دیس رافیسم، سابقه پیلونفریت، ریفلاکس ادراری، آسیب کلیوی، بی اختیاری ادرار، یافته های پاراکلینیک، نوع درمان و سرانجام بیماری و ثبت در یک فرم اطلاعاتی صورت گرفت و یافته ها با آماره توصیفی- تحلیلی ارائه شد.
    یافته ها
    68 بیمار (3/72%) سابقه حداقل یک اپیزود پیلونفریت داشتند و هیدرونفروز در 1/34%، ریفلاکس ادراری در 1/35%، آتروفی کلیه در9/13% و نارسایی کلیه در 2/3% بیماران وجود داشت. هم چنین، 47 بیمار (77%) از 61 بیمار با سن 4 سال یا بالاتر دچار بی اختیاری ادرار بوده و 17% بیماران نیز برای بررسی عملکرد سیستم ادراری تحتانی تحت آزمون های یورودینامیک قرار گرفتند. 76 بیمار (9/80%) دارای یافته های پاراکلینیک به نفع وجود مثانه نوروژنیک بودند که 2/59% آنان تحت درمان های طبی (CIC، داروهای آنتی کولینرژیک و یا هردو) برای بهبود عوارض این اختلال قرار گرفتند؛ سن این بیماران در زمان شروع درمان طبی 4/4± 8/4 سال بود. از طرفی، در 1/35% بیماران نیز جراحی سیستوپلاستی انجام شد. هم چنین 9 بیمار (6/9%) تحت جراحی آنتی ریفلاکس قرار گرفتند که 7 بیمار بدون اصلاح علت زمینه ای ریفلاکس جراحی شده ولی ریفلاکس ادراری در 6 بیمار از 7 بیمار مذکور عود کرد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آزمون های یورودینامیک دقیق ترین وسیله ارزیابی عملکرد سیستم ادراری تحتانی است و انجام این آزمون ها در دوره نوزادی یا شیرخوارگی جهت تشخیص اختلال عملکرد ادراری و تعیین مناسب ترین مدیریت درمانی در بیماران مبتلا به اسپاینال دیس رافسیم بسیار سودمند می باشد. ضمنا، عدم درمان علت زمینه ای ریفلاکس ادراری ثانویه، شانس موفقیت هر گونه عمل جراحی برای اصلاح این عارضه را شدیدا به مخاطره می اندازد.
    کلیدواژگان: اسپاینال دیس رافیسم، مثانه نوروژنیک، آزمونهای یورودینامیک، ریفلاکس ادراری، بی اختیاری ادرار
  • علیرضا شفیعی کندجانی، ماهیار آذر، مسعود جان بزرگی، سیما نوحی، سید رضاحسینی صفحه 483
    سابقه و هدف
    یکی از عوامل مؤثر در رضایتمندی زناشویی مسائل روان شناختی است. هدف این پژوهش تعیین همبستگی بین آسیب های روانی زنان و رضایتمندی زناشویی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 245 نفر زن دچار اختلالات افسردگی و اضطرابی مراجعه کننده به یک درمانگاه روانپزشکی خصوصی در تهران در طی سال های 85- 1384 انجام شد. با این افراد در ابتدا مصاحبه ی تشخیصی بر اساس DSM-IV به عمل آمد و سپس از آن ها خواسته شد به دو پرسشنامه انریچ (برای ارزیابی رضایتمندی زناشویی) و SCL-90-R (برای ارزیابی وضع سلامت روان) پاسخ دهند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین نمره کلی رضایت زناشویی حاصل از پرسشنامه انریچ و امتیاز کلی حاصل از برخی مقیاس های SCL-90-R همبستگی وجود ندارد. زیر مقیاس های افسردگی، اضطراب، وسواس و اجبار همبستگی منفی با رضایتمندی زناشویی داشتند (05/0< P) اما چنین ارتباطی بین ترس مرضی و رضایتمندی زناشویی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی همبستگی بین سلامت روان و رضایتمندی زناشویی توصیه می شود که در جریان بررسی و درمان اختلالات روانپزشکی در زنان متاهل مشکلات زناشویی نیز مورد توجه قرار گیرد و در کنار درمان اختلالات مذکور استراتژی های مدون درمان زناشویی جهت بهبود کیفیت زندگی مشترک مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی زناشویی، سلامت روان، زنان، انریچ، SCL، 90، R
  • رضا وزیری نژاد، عباس اسماعیلی، احمد عبدالرضایی، صدف بهزادی صفحه 491
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع افت شنوایی در شاغلین در حرفه های پر سر وصدا و اهمیت اتیولوژی آن و بررسی تاثیر فعالیت های بهداشت حرفه ای در کاهش و کنترل اثر آلودگی صوتی محیط کار بر وضعیت شنوایی شاغلین این گونه محیط ها، تحقیق حاضر در دو دسته واحدهای پر سر و صدای و کم سر و صدای شهر رفسنجان (سال 84) طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با طراحی کوهورت تاریخی، بر روی 120 نفر افرادی که در دو گروه با مواجهه (60 نفر) و بدون مواجهه (60 نفر) با الودگی صوتی محیط کار انجام گرفت. واحدهای دارای الودگی صوتی شامل مکان هایی بوده اند که میزان صدای محیط کار در آن ها بیش از 85 دسی بل و واحدهای گروه دیگر دارای میزان صدای محیط کم تر از 85 دسی بل بوده اند. افراد دو گروه به لحاظ سن، جنس، سابقه کار و ساعات کار روزانه مشابه یکدیگر بوده اند. وضعیت شنوایی در افراد دو گروه با روش Pure Tone Audiometry اندازه گیری وآستانه شنوایی بیش از 20 دسی بل به عنوان افت شنوایی در نظر گرفته شد. نسبت افراد دارای افت شنوایی در دو گروه با استفاده از روش Chi-square مورد مقایسه و Relative Risk بروز افت شنوایی در نمونه ها محاسبه و حدود اطمینان آن در جامعه برآورد گردید.
    یافته ها
    میانگین صدای ثبتی در محیط کار دو گروه با و بدون مواجهه به ترتیب 0/6 ± 3/108و 0/4± 68 دسی بل بوده است (0001/0P<). نسبت افت شنوایی گوش راست در گروه بدون مواجهه 12% و در گروه با مواجهه 73% (0005/0P<) و RR آن برابر با 0/4 می باشد. این نسبت ها برای گوش چپ به ترتیب 15% و 60% (0001/0 P<) بوده و RR ان برابر با 3/6 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    کماکان آلودگی صوتی در محیط های شغلی پر سر و صدا وجود داشته و موجب بروز افت شنوایی در افراد شاغل می گردد. بررسی علل عدم کنترل آن و نیز اقدامات لازم در جهت کاهش خسارت مصرا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، مواجهه شغلی، فشار خون، افت شنوایی، کوهورت تاریخی
  • علی افتخاریان، نسیم راد، مهندس ناصر ولایی صفحه 499
    سابقه و هدف
    هیپرتروفی آدنوتانسیلار یافته ای شایع در کودکان است که در صورت عدم انجام به موقع آدنوتانسیلکتومی، می تواند منجر به مشکلات قابل توجه قلبی - ریوی گردد. در مورد تاثیر آدنوتانسیلکتومی روی شاخص های عملکرد ریوی پژوهش های محدودی انجام شده و این تاثیر هنوز مورد سؤال است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش کارآزمایی بالینی با مقایسه قبل و بعد از عمل، بر روی 39 کودک 13-6 ساله آدنوتانسیلکتومی شده به دلیل علایم انسدادی تنفسی ناشی از هیپرتروفی قابل توجه لوزه ها و/یا آدنوئید، انجام گرفت. پنج شاخص اصلی اسپیرومتری قبل از آدنوتانسیلکتومی و 2 ماه بعداز آن، با روش استاندارد اندازه گیری و داده ها با آزمون آماری paired t-test مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    39 کودک (56% پسر و 44% دختر) با میانگین سنی 93/1± 95/8 ارزیابی شدند که در 4 شاخص، پس از عمل افزایش معنی داری وجود داشت: FEV1/FVC از 7/12±1/89 به 6/4±97، FEV0.5/FVC از 5/15±9/70 به 8/11±1/81، FEV25-75 از 6/0± 9/1 به 7/0±2/2 و MEF50 از 6/0±2 به 7/0± 4/2 (0001/0< P). البته در شاخص FEV1/ PEFRتغییر معنی داری ایجاد نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با توجه به تغییرات چهار شاخص اصلی اسپیرومتری، عمل آدنوتانسیلکتومی در بهبود عملکرد تنفسی مؤثر بوده است.
    کلیدواژگان: اسپیرومتری، هیپوتروفی آدنوتانسیلر، آدنوتانسیلکتومی
  • میمنت حسینی، مریم محمدی، فریده یغمایی، حمید علوی مجد صفحه 505
    سابقه و هدف
    با توجه به این نکته که سلامت روانی- اجتماعی جامعه در گرو سلامت خانواده است که خود در گرو ازدواج مناسب و انتخاب معیارهای شایسته در گزینش همسر مربوط می شود و هم چنین جوانی جمعیت ایران و افزایش نرخ ازدواج و طلاق در جامعه، این پژوهش با هدف شناخت اولویت معیارهای انتخاب همسر زوجین در شرف ازدواج در مراکز بهداشتی - درمانی شهری تابعه دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی 504 زوج (252 زن و 252 مرد) با روش مراجعه مستمر و سهمیه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسشنامه بود که اعتبار آن به وسیله اعتبار محتوا و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه گردید. پرسشنامه شامل سه بخش: بخش اول 14 سؤال مربوط به اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم 44 شاخص (ویژگی های وضعیت خانوادگی10 شاخص، ویژگی های وضعیت ظاهری 7 شاخص، ویژگی های وضعیت روانی 10شاخص، ویژگی های وضعیت اقتصادی - اجتماعی 9 شاخص و ویژگی های فرهنگی - اجتماعی 8 شاخص) و بخش سوم یک سؤال باز پاسخ اختیاری در مورد دیگر معیارهای پیشنهادی در مورد انتخاب همسر بود. سؤالات پرسشنامه در قسمت های مختلف با دامنه پاسخ 6 رتبه ای از امتیاز 0 (بی اهمیت) تا 5 (بسیار مهم) طراحی شده بود. تجزیه و تحلیل با آمار توصیفی انجام گردید.
    یافته ها
    اولویت های اول در انتخاب همسر اصالت خانوادگی، عدم نقص عضو ظاهری، صداقت، معاشرتی بودن، اعتقاد به برابری زن و مرد و اولویت های آخر تعداد اعضای خانواده، رنگ پوست، عدم اعتیاد به سیگار، کارمند بودن و همشهری بودن بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که سلامت روانی همسر در مرحله اول انتخاب بوده و وضعیت فرهنگی- مذهبی اولویت آخر را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: معیار انتخاب همسر، زوجین در شرف ازدواج، سلامت خانواده، ازدواج مناسب
  • کامیار متواضع، آریو جهانگیرنژاد، مسعود امامی، دیدیو یاشارال، ساسان رضایی صفحه 513
    سابقه و هدف
    پروتئین های شوک گرمائی (Heat Shock Proteins یا به اختصار HSPs) به عنوان Chaperone های مولکولی عمل کرده و از طریق تنظیم تا خوردگی و انتقال درون سلولی پروتئین های تازه سنتز شده، سلول را در مقابل صدمات ناشی از استرس های محیطی، محافظت می کنند. این مطالعه با هدف مشخص کردن ژن HSP60 در درماتوفیت پاتوژن میکروسپوروم کانیس انجام شد
    مواد و روش ها
    نمونه قارچ میکروسپوروم کانیس از بیماران مبتلا به درماتوفیتوزیس جمع آوری گردیده و در شرایط مناسب کشت داده شد. DNA با وزن ملکولی سنگین که از توده میسلیومی به دست آمد، با روش های استاندارد جدا شد. جفت پرایمرهایی با 21 نوکلئوتید از نواحی حفاظت شده (highly conserved) از ژن های HSP60 سایر سلول های یوکاریوت، طراحی شد. پرایمرهای ذکر شده به وسیله ی DNA ژنومی (template) جدا شده از میکروسپوروم کانیس در PCR مورد استفاده قرار گرفت. مولکول های پیش بینی شده، تقویت شدند و برای تعیین سکانس فرستاده شدند.
    یافته ها
    توالی نوکلئوتیدی ژن HSP60 به دست آمده شامل 1550 نوکلئوتید است که پروتئینی با 497 آمینواسید را رمز می نماید.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، ما هویت و خصوصیت مولکولی یک ژن از میکروسپوروم کنیس که کدکننده یک پروتئین متعلق به خانواده ی پروتئین شوک حرارتی 60 کیلو دالتونی ملقب به McHSP60 می باشد را بررسی کرده ایم. آنالیز سکانس آمینواسیدی این ژن شباهت قابل توجهی با HSP60 سایر یوکاریوت ها نشان می دهد، چنان که بیش از 97% با C.immitis، 92% با Aspergillus fumigatus و 74% با S.cerevisiae همولوژی دارد. تجزیه و تحلیل ترکیب آمینواسیدی در HSP60 بیانگر غنی بودن آن از آلانین، گلوتامیک اسید و گلایسین است. ترکیب آمینواسیدی McHSP60 نشان دهنده ناچیز بودن مقدار سیستئین و تریپتوفان در آن می باشد
    کلیدواژگان: درماتوفیت، میکروسپوروم کانیس، PCR، کاپرون، HSP
  • پرویز طوسی، محمد رحمتی رودسری، الهیار طاهری صفحه 521
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع متنوع اگزمای دست و نیز عوامل مختلف مؤثر بر شیوع و بروز این بیماری، این تحقیق به منظور تعیین شیوع مقطعی اگزمای دست بر روی پرسنل بیمارستان لقمان حکیم در سال 1384 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق با روشcross-sectional و اطلاعات بیماران بر اساس پرسشنامه بیماری های پوست شامل سؤالاتی در مورد مشخصات دموگرافیک، وجود درماتیت دست در همراهی با مواجهات شغلی، سابقه ی قبلی درماتیت دست، فعالیت های بالقوه بدتر کننده خارج شغلی (تفریحات)، متوسط تعداد دست شستن ها در هر شیفت کاری، مدت استخدام، مصرف سیگار، مصرف داروی سیستمیک (نوع داروی مصرفی)، بیماری زمینه ای، بخش محل فعالیت فرد، تعداد دستکش های مصرفی در هر شیفت کاری و تعداد ساعت های استفاده از دستکش، نوع شوینده مصرفی (مایع یا قالب)، تعداد ساعات شیفت در هر ماه و مدت زمان تماس با محیط کاری مرطوب در هر شیفت، سابقه آتوپی در فرد یا خانواده توسط دستیار پوست تکمیل شده و معاینه پوستی فرد نیز توسط یک متخصص پوست انجام گرفت. جهت مشخص کردن آلرژیک یا تحریکی بودن درماتیت شغلی دست، patch test انجام و اطلاعات به دست آمده مورد قضاوت آماری توصیفی و تحلیلی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 450 پرسنل بیمارستان تعداد 369 نفر(82%) بررسی شدند که شیوع درماتیت شغلی دست 44% بود. رابطه ای بین درماتیت شغلی دست و سن، تفریحات، متوسط تعداد دست شستن ها در هر شیفت کاری، مدت استخدام، مصرف سیگار، مصرف داروی سیستمیک، بیماری زمینه ای، تعداد دستکش های مصرفی در هر شیفت کاری و تعداد ساعت های استفاده از دستکش لاتکس، نوع شوینده مصرفی (مایع یاقالب)، تعداد ساعات شیفت در هر ماه و مدت زمان تماس با محیط کاری مرطوب در هر شیفت و بخشی که فرد در آن مشغول فعالیت است وجود نداشت. در حالی که بین پرسنل با و بدون درماتیت شغلی دست از نظر جنس، شغل، سابقه آتوپی در فرد یا خانواده و سابقه قبلی درماتیت دست اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. در مجموع برای 43 نفرpatch test انجام شد که 50% آن ها دارای درماتیت شغلی دست آلرژیک بودند و شایع ترین آلرژن مشاهده شده نیکل بود.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای درماتیت شغلی دست در این مطالعه، نگرانی هایی را در مورد سلامت پرسنل بیمارستان در هنگام مواجهه با عوامل پاتوژن منتقله از راه خون بوجود می آورد و بررسی علل آنرا توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: کارکنان بیمارستان، درماتیت شغلی دست
  • اثر پاراکسان بر عملکرد ترانسپورترهای گابا در سیناپتوزم های مغز موش
    اصغر قاسمی، احمد سدیدی، مسلم محمدی، علی خوش باطن، علیرضا عسگری صفحه 527
    سابقه و هدف
    پاراتیون یک ترکیب ارگانوفسفره است که مصرف فراوانی به عنوان حشره کش دارد. پاراکسان نیز متابولیت پاراتیون است که نشان داده شده برداشت گابا در سیناپتوزوم های کورتکس رت را مهار می کند. هدف این مطالعه بررسی مکانیسم های اثر مهاری پاراکسان بر برداشت گابا در سیناپتوزوم های کورتکس رت می باشد.
    مواد و روش ها
    بعد از تهیه سیناپتوزوم مطالعات کینتیک جهت تعین اثر پاراکسان بر Km و Vmax برداشت گابا انجام شد. از استیل کولین و آنتاگونیست های آن (آتروپین و مکامیل آمین) برای ارزیابی وابستگی کولینرژیک برداشت گابا و از بتا آلانین و دابا برای تعیین نوع ترانسپورتر درگیر در برداشت گابا استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، پاراکسان به طور معنی داری Vmax برداشت گابا را کاهش می دهد (23/4±2/175 در برابر 03/2±4/80 پیکومول به ازای هر میلی گرم پروتئین در دقیقه، 001/0P<) در حالی که اثر معنی داری بر Km آن ندارد (02/1±80/9 در برابر 92/0±09/9 میکرومولار در گروه های پاراکسان و کنترل). دابا سبب کاهش معنی دار برداشت گابا شد (001/0P<)، در حالی که بتا آلانین اثری بر برداشت نداشت. استیل کولین اثری بر برداشت اعمال نکرد و آتروپین و مکامیل آمین نیز نتوانستند اثرات مهاری پاراکسان بر برداشت گابا را معکوس نمایند.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت که پاراکسان یک آنتاگونیست غیر رقابتی عمل برداشت گابا می باشد که می تواند در پایانه های عصبی کینتیک برداشت گابا را متاثر کند. هم چنین می توان نتیجه گیری کرد که مهار برداشت گابا توسط پاراکسان مستقل از اثرات کولینرژیک آن است.
    کلیدواژگان: پاراکسان، سیناپتوزوم، برداشت گابا، ترانسپورترها، گابا، ارگانوفسفره
  • معصومه سیمبر، مرضیه شایان منش، فاطمه ناهیدی، اکبر زاده صفحه 535
    سابقه و هدف
    امروزه آلودگی به ویروس ایدز یکی از عوامل مهم ناخوشی و مرگ در دنیاست. با توجه به قابل انتقال بودن ویروس از راه خون و برخی مایعات بدن، عاملین زایمان از جمله گروه های در معرض خطر می باشند. لذا، رعایت اصول پیشگیری از ایدز از سوی این افراد ضروری است و میزان آگاهی و باور پرسنل مامایی از روش های پیشگیری از ایدز می تواند در نحوه عملکرد صحیح آن ها تاثیر گذار باشد. مطالعه حاضر نیز با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد ماماها در زمینه پیشگیری از ایدز در بیمارستان های منتخب شهر اصفهان سال 1385 به اجرا درآمده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، با استفاده از تکنیک سر شماری 58 نفر از پرسنل مامایی شاغل در بیمارستان های دولتی شهر اصفهان شامل: بیمارستان دکتر علی شریعتی، امیرالمؤمنین، عسگریه، عیسی بن مریم و بهشتی شرکت کردند. اطلاعات، با استفاده از چک لیست مشاهده عملکرد و پرسشنامه سه قسمتی حاوی مشخصات دموگرافیک، سؤالات آگاهی و سؤالات نگرش جمع آوری گردید. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری (آنالیز واریانس یک طرفه، تی تست مستقل و دقیق فیشر و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش میانگین سنی واحدهای پژوهش 84/7 ± 36/35 بود و اغلب آن ها در زمینه اصول پیشگیری آموزش دیده بودند و تجربه فرو رفتن سوزن در دست را ذکر می کردند. اکثرا از آگاهی خوب (6/96%)، نگرش مثبت (1/93%) و عملکرد متوسطی (7/70%) در ارتباط با اصول پیشگیری از ایدز برخوردار بودند (تنها 3/29% دارای عملکرد خوب بودند). تفاوت معنی داری در نمره عملکرد افراد در وضعیت استخدامی مختلف وجود داشت (05/0>P). از طرفی ارتباط منفی ضعیف و معنی داری نیز بین نمره عملکرد افراد با مدت سابقه کار بالینی آن ها مشاهده شد (05/0.>P، 3/0- =r).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت اصول پیشگیری از ایدز جهت محافظت پرسنل مامایی و با عنایت به عملکرد مطلوب تعداد محدودی از پرسنل، بایستی عوامل مؤثر دیگر بر عملکرد مطلوب این افراد نیز مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایدز، پیشگیری، آگاهی، نگرش
  • دکترعباس حاجی فتحعلی، حسین جعفری، نادر مرکزی مقدم، الهه عینی، الهام کوهیار، شبنم حاجی کرم صفحه 541
    سابقه و هدف
    سنجش رضایتمندی به عنوان یک وسیله در پایش کیفیت مراقبت های ارائه شده محسوب می شود. نظر به ارائه آمارهای متفاوت از میزان رضایتمندی براساس سنجش با ابزارهای متفاوت، مطالعه ای با هدف تعیین رضایتمندی بیماران و معتبر سازی ابزار مورد استفاده در سنجش رضایتمندی درمراجعین به بیمارستان طالقانی در سال 1385 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی مقطعی روی کلیه بیماران بستری انجام و تعداد 10 درصد آن ها موقع ترخیص و با روش نمونه گیری تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. میزان رضایتمندی با استفاده از ابزار VSSS 32(9) که برای کشور تعدیل شده و دارای روایی و پایایی لازم بود، با مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. شاخص های این ابزار که در هفت بخش طراحی شده است به همراه اطلاعات دموگرافیکی در فرم های اطلاعاتی ثبت و با آمار توصیفی ارائه گردید. همبستگی بین رضایت کلی با سن و میزان تحصیلات با همبستگی پیرسون سنجیده شد. میزان عدم رضایت در نمونه ها تعیین و میزان واقعی با احتمال 95 درصد در جامعه برآورد شد. توزیع بیماران با توجه به رضایت کلی، به تفکیک مدت اقامت بیماران و جنس نیز محاسبه شد.
    یافته ها
    در طی مدت بررسی تعداد 5021 نفر بستری شدند و تحقیق روی 476 نفر انجام گرفت. 46درصد بیماران مورد بررسی مرد و 54 درصد زن بودند. سن آن ها 17±40 بود. یک درصد بیماران در کل ناراضی بودند درصد عدم رضایت از وضعیت تغذیه به میزان 51 درصد بود. بالاترین درصد رضایت از برخورد و رفتار و میزان پاسخگویی پزشک معالج به میزان 93 درصد بود. تمایل به بازگشت مجدد بیمار 66 درصد و توصیه بیمار برای مراجعه به این مرکز 65 درصد بود. حداکثر میزان رضایتمندی در اقامت 15-11روز در هر دو جنس و کاهش میزان رضایتمندی در بیش تر از 15 روز اقامت، در هر دو جنس مشاهده شد. رضایت کلی بیماران با سن و میزان تحصیلات ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    میزان رضایت بیماران در بیمارستان طالقانی خوب و قابل قبول می باشد، اما در بعضی شاخص ها مثل تغذیه جای نگرانی داردکه بررسی علل آن ها را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، بیماران ترخیصی، بیمارستان
|
  • Mohammadalizadeh Ah, Minakri M., Sadeghi Khasraghi A., Mirzaiee V., Naderi N., Khavaran K., Taghikhani A., Mansuri F., Mohaghegh Shalmani H., Zali Mr Page 465
    Background
    Endoscopic Variceal Ligation (EVL) is considered the selective method of therapy for patients who suffer from esophageal varices. In this article we evaluated the results and outcomes of patients who underwent EVL with multiband ligators due to their esophageal varices.
    Materials And Methods
    We studied 95 cases of esophageal varices who underwent EVL at Taleghani Hospital between 2002 and 2007. EVL was applied because of active bleeding, primary or secondary prophylaxis for esophageal varice of grade 2 or above. The process was repeated every 3-4 weeks until the varices were occluded or become to grade 1 varices or small thrombosed ones. Their demographaic data were gathered and analyzed as well as all the informations about their recent procedure.
    Results
    Our studied subjects had the mean age of 51.53 ± 15.31 (ranged from 15 to 81). The average number of sessions for performing EVL were 1.81± 1.07 (ranged between 1 and 8 times). The mostprevalent cause for applying EVL was active bleeding. Complications were significantly more in patients whom were candidated for EVL by reason of active bleeding, compared to those who underwent EVL for either primary or secondary prophylactic reasons (P=0.02). Among cases who had developed any complications, the numbers of ligation sessions were significantly more than other patints (2.58±1.25 vs 1.40 ± 0.66, P<0.001). There was no case of death due to this mode of therapy.
    Conclusion
    EVL as a selective mode of therapy for treatment of esophageal varices possesses a few cosequential complications and its application, therfore, is reasonable.
  • Sharifian M., Anvaripour N., Zali Ar Page 473
    Background
    Congenital neurospinal dysraphism is the most common cause of neurogenic bladder among children. Myelomeningocele, which is the most common type of these lesions, is associated with neurogenic bladder in more than 90 percent of cases. Due to critical consequences of this disorder and high worldwide prevalence of urinary complications in these patients and because of no previous studies in our country, we evaluated patients with various types of spinal dysraphism refered to Labbafinejad and Mofid hospital between 1999 and 2005.
    Materials And Methods
    In this study which was carried out on existing data, we evaluated 94 patients with various types of spinal dysraphisms. Type of spinal dysraphism, history of pyelonephritis, vesicoureteral reflux, renal damage, urinary incontinence, paraclinic findings, type of treatment and outcome of disease were reviewed in the patients records and these data were entered in to a data sheet and reported by descriptive-analytic statistics.
    Results
    Sixty eight patients (72.3%) had at least one episode of pyelonephritis. Hydronephrosis was reported in 34.1% of patients as well as vesicoureteral reflux in 35.1%, renal atrophy in 13.9% and end stage renal failure in 3.2% of them. Among 61 patients aged 4 years or older, 47 (77%) had urinary incontinence. Urodynamic studies were performed in 17% of patients to evaluate lower urinary tract function. Seventy six cases (80.9%) had paraclinic findings in favour of neurogenic bladder, from whom 59.2% had recieved medical treatments (CIC, anticholinergic agents, or both) to improve complications of this disorder; the mean age of these patients was 4.8 ± 4.4 years at the onset of medical treatments. Cystoplasty was performed in 35.1% of cases. Antireflux surgery was also performed in 9 patients (9.6%). 7 cases out of them underwent surgery without having any treatment for the underlying cause of reflux; in later follow-up, vesicoureteral reflux had relapsed in 6 cases of these latter group.
    Conclusion
    It seems that urodynamic studies are the most accurate means in evaluation of lower urinary tract function and performing these studies in patients with spinal dysraphisms (in newborn period or early infancy) is necessary for diagnosis of urinary tract dysfunction and planning up the most appropriate management for these patients. Failure to treat the underlying cause of secondary vesicoureteral reflux would significantly jeopardize the success rate of any surgery that might inadvertently be done in an attempt to correct the problem.
  • Shafiee Kandjani Ar, Azar M., Janbozorgi M., Nouhi S., Hoseini Sr Page 483
    Background
    One of the contributing factors in marital satisfaction is psychological issues. The aim of the study was to evaluate the correlation between females mental health and marital satisfaction.
    Materials And Methods
    Current comparative cross-sectional study was conducted on 245 female subjects with psychopathology attending to a psychiatric clinic in Tehran during two years of 2005-2006. They had a former interview and afterwards fullfilled two questionnaires of ENRICH (for marital satisfaction) and SCL-90-R (assessing mental health).
    Results
    There was no significant correlation between ENRICH score and that obtained from SCL-90-R. However, factors of depression, anxiety, and obsession-compulsion was negatively correlated with marital satisfaction (P < 0.05); whereas, phobia was not related to it (P > 0.05).
    Conclusion
    According to obtained results of correlation between mental health and marital satisfaction, it is recommended to consider marital distress of women with major psychiatric symptoms, especially amongst young couples and therefore, develop some scheduled combination treatment of pharmacotherapy and marital therapy strategies to enhance their marital satisfaction and improve the quality of life, particularly through out the management of anxiety, depression and OCD
  • Vazirinejad R., Esmaeili A., Abdolrezaei A., Behzadi S Page 491
    Background
    Regarding the high prevalence of hearing loss among workers with long-term exposure to high level of noise, the importance of recognizing hearing loss etiology and assessing the effect of occupational health efforts to reduce the effect of noise pollution on hearing of workers, the present study is designed in the two groups of workplaces with and without high levels of noise in Rafsanjan (2006).
    Materials And Methods
    In this historical cohort study, 120 workers were randomly selected in two groups; 1- sixty workers who had exposure to high level of noise (mean level of noise > 85 dB) and 2- sixty workers who did not have this exposure. Age, gender, experience and the daily working time among workers in the two groups were similar. Pure Tone Audiometry method was used for measuring hearing situation and the threshold considered for hearing loss was 20 dB. The proportions of workers with hearing loss in the two groups were compared using Chi-Square test, relative risk (RR) was calculated and 95% confidence interval for the target population was estimated.
    Results
    Mean level of noise in the workplaces with and without high level of noise were 108.3±6.0 and 68±4,0 dB, respectively (P<0.0001). There were 12% and 73% (P<0.0005) of respondents in exposed and none exposed groups who were suffering from hearing loss in their right ear giving a relative risk of 4. These proportions for hearing loss in left ear were 15% and 60% (p<0.0001), respectively, giving a relative risk of 6.3.
    Conclusion
    workplaces with high level of noise which may cause hearing loss for workers still exist in the area of the study. More investigations are needed to explore the barriers and more occupational health efforts must be made to reduce the negative consequences.
  • Eftekharian A., Rad N., Valaei N Page 499
    Background
    Adenotonsillar hypertrophy is a common finding among children which in untreated cases may result in serious cardiopulmonary problems. There are limited studies about the effect of adentonsillectomy on pulmonary function parameters. Does adenotonsillectomy affect on pulmonary function? This study is performed to reveal this purpose.
    Materials And Methods
    In a pre- and post-treatment clinical trial on 39 children between 6-13 years old with indication of adentonsillectomy due to obstructive respiratory symptoms (because of prominent hypertrophy of tonsils and/or adenoid tissue), 5 main Spirometric parameters were measured before and 2 months after adenotonsillectomy with a standard method and data were analyzed by paired t-test.
    Results
    39 children (56% male and 44% female) with a mean age of 8.95±1.93 were evaluated. 4 main Spirometric parameters increased: FEV1/FVC from 89.1±12.7 to 97±4.6, FEV0.5/FVC from 70.9±15.5 to 81.1±11.8, FEV25-75 from 1.9±0.6 to 2.2±0.7, MEF50 from 2±0.6 to 2.4±0.7 and all the improvement was statistically significant (P<0.0001). There was no statistically significant change in FEV1/ PEFR index.
    Conclusion
    Due to obvious changes of 4 main Spirometric parameters, it can be deduced that adenotonsillectomy is of effective roles in improvement of pulmonary function.
  • Hoseini M., Mohammadi M., Yaghmaie F., Alavi Majd H Page 505
    Background
    Considering the impact of family health on psychosocial health of community which itself depends on successful marriage with the basis of proper criteria for mate selection, and regarding our population that mostly consists of the youth and subsequent significant growing marriage and divorce rate, this study was conducted to identify the prioritized mate-selection criterion of marrying couples in Tehran.
    Materials And Methods
    The total of 252 marrying couples referrying to urban health centers affiliated to Tehran university of medical sciences were randomly selected via a multi-stage sampling method. Data were collected by a questionnaire validated by content validity and made reliable by Cronbach’s alpha. It consisted of 3 distinct parts, including demographics (15 questions), family characteristics, appearance, emotional, socioeconomical and sociocultural status (44 questions) and one open question. A six-rate scale was designed for the questions from 0 (no importance) to 5 (very important).
    Results
    The first priorities included honesty (Mean=98.37%), loyalty (Mean=97.88%), understandin (Mean=96.45%), appropriate manner (Mean=96.26%), no addiction (Mean=95.86%), assertiveness (either at work or in life) (Mean= 94.10%) and serenity (Mean= 92.95%). The last priorities for mate selection were fellow-citizenship (Mean=43.83%), prosperity (Mean=43.81%) and Colleagueship (Mean=39.48%).
    Conclusion
    It is concluded that psychological health is the most important topic through the mate-selection criterion, whereas the cultural and religious subjects are the least important ones.
  • Motavaze K., Jahangirnejad A., Emami M., Yasharal D., Rezaiee S Page 513
    Background
    The stress-inducible Heat Shock Proteins (i.e. HSP60) constitute one of the highly conserved protein and gene families. As one of the molecular chaperone proteins, they play essential roles in protein metabolism and protein translocation under both stress and non-stress conditions. In the present study, we try to characterize the 60 kDa Heat Shock Protein (HSP60) gene in dermatophyte pathogen Microsporom Canis (M. canis). This dermatophyte is one of the most important causative agents of dermatophytosis in human and animals. Some properties of M. canis have been investigated in molecular level; however, no information is available regarding the HSP60 in this dermatophyte. In the present study, we try to characterize the 60 kDa Heat Shock Protein (HSP60) gene in dermatophyte pathogen Microsporom Canis (M. canis).
    Materials And Methods
    M. canis was obtained from patients with dermatophytosis and cultured in appropriate conditions. High molecular weight DNA was isolated from obtained mycelial mass by standard methods. Pairs of 21 nt primers were designed from highly conserved regions of the HSP60 genes in other eukaryotic cells. Mentioned primers were utilized in PCR using isolated genomic DNA template of M. canis. Predicted molecules have been amplified and were submitted for sequencing.
    Results
    By the time 1550 nucleotides of this gene are sequenced and analysed, that encoding a 497 amino acids protein.
    Conclusion
    In the present study, we report the identification and molecular characterization of a M. canis gene encoding a protein belongs to the 60 kDa Heat Shock Protein family which will here be referred to as McHSP60. Analysis of the amino acid sequence of this gene revealed a considerable identity with other eukaryotic HSP60 such as those of C.immitis (97%), Aspergillus fumigatus (92%) and S.cerevisiae (74%). Investigation of amino acid composition in HSP60 revealed Alanine, Glutamic acid and Glysine as the most common amino acids in this protein. The amino acid composition of McHSP60 indicates the amount of Cysteine and Tryptophan are poor.
  • Tousi P., Rahmati M., Taheri A Page 521
    Background
    An investigation of the prevalence of occupational hand dermatitis in Loghman Hakim, a large teaching hospital in Tehran, was conducted.
    Materials And Methods
    Information concerning the presence of occupational hand dermatitis, frequency of hand-washing and glove consumption, duration of contact with glove and wet environment, past history of hand eczema, personal and family history of atopy, kind of ward, kind of used detergent, underling systemic disease, history of systemic drug consumption, duration of employment, cigarette consumption, and demographic factors (including age, gender, hobbies, and occupation) was collected via a questionnaire and physical examination by dermatologist. To determine the type of occupational hand dermatitis, allergic or irritant, patch test was performed.
    Results
    The prevalence of occupational hand dermatitis was found to be 44% in total population. No relationship was found between occupational hand dermatitis and age, hobbies, frequency of hand-washing and glove consumption, duration of contact with glove and wet environment, cigarette consumption, duration of employment, type of ward, kind of used detergent, underling systemic disease, history of systemic drug consumption, and duration of employment. There were statistically significant differences between two groups of stuff (with and without occupational hand dermatitis) in their gender, past history of hand eczema, and personal and family history of atopy. Out of 43 stuff underwent patch test, 50% had allergic occupational hand dermatitis. The most common positive allergen was nickel.
    Conclusion
    The high prevalence rate of occupational hand dermatitis among intra-hospital staff causes great concern about the health risks of these workers when they would expose to blood-borne diseases.
  • Mechanism of Paraoxon Effect on [3H] GABA Uptake Inhibition in Brain Synaptosomes of Rat
    Ghasemi A., Sadidi A., Mohammadi M., Khoshbaten A., Asgari Ar Page 527
    Background
    Parathion is an organophosphate compound that is frequently used as an insecticide. Paraoxon is the metabolic product of parathion which previously reported that inhibits GABA uptake by rat cerebral cortex synaptosomes. The aim of this study is to investigate possible underlying inhibitory mechanism(s) of paraoxon on GABA uptake, in synaptosomes prepared from rat cerebral cortex.
    Materials And Methods
    After preparation of synaptosomes, kinetic studies were performed to determe the effect of paraoxon on Km and Vmax of GABA uptake. Acetylcholine and its antagonists (atropine and mecamylamine) were used to evaluate cholinergic dependency of GABA uptake. Type of GABA transporter involved was determined using beta-alanine and DABA.
    Results
    The results of the study showed that paraoxon significantly decreased Vmax (175.2±4.23 vs. 80.4±2.03 pmol/mg protein/min, P<0.001) of GABA uptake while had no effect on its km (9.80±1.02 vs. 9.09±0.92μM in paraoxon and control groups respectively). DABA significantly decreased GABA uptake (P<0.001) while beta-alanine had no effect. Acetylcholine had no effect on GABA uptake. On the other hand, neither atropine nor mecamylamine could reverse the inhibitory effect of paraoxon on GABA uptake.
    Conclusion
    In conclusion, it seems that paraoxon acts as non-competitive anatagonist of GABA uptake, which affects kinetics of GABA uptake in nerve endings. We also conclude that the inhibitory effect of paraoxon on GABA uptake is cholinergic-independent
  • Simbar M., Shayanmanesh M., Naheedi F., Akbarzadeh Page 535
    Background
    HIV /AIDS infection is one of the most important causes of illness and death worldwide. Since, blood and body secretion are sources of HIV/AIDS transmission, health personnel, especially midwives are considered as high risk target groups. Knowledge and attitude of midwifery personnel about HIV/AID prevention can affect on their health behavior. This study aimed to assess knowledge, attitude and practice of midwives about HIV/AIDS prevention in the selected hospitals of Isfahan in 2006.
    Materials And Methods
    in this descriptive analytical study, using a consensus, all of 58 midwives of selected hospitals of Isfahan including: Dr. Shareeati, Amiralmomenin, Askarieh, Eisabne-maryamand beheshti participated in the study. Our data consisted of a checklist of the practice observation and a questionnaire including 3 parts of demographic, knowledge, and attitude questions. Data were analyzed using SPSS 10 an applying ANOVA, t-test, Fisher’s Exact test, Pearson and Spearmen's Correlation tests.
    Results
    58 midwives aged 35.4±7.8 took part in the study. Majority had a good knowledge (96.6%), positive attitude, (93.1%), but moderate practice (70.8%) about HIV/AIDS prevention. Only 29.3% had a good practice. There was a significant difference between permanent and temporary employed midwives (P<0.05) and also a weak but significant correlation between practice score and the years of their clinical work (Pearson correlation, r= -0.3, P<0.05).
    Conclusion
    This study demonstrated a moderate practice of midwives in spite of their high knowledge and positive attitude about HIV/AIDS. It seems that further studies are needed to find effective factors on their behavior and further interventional projects to improve their health.
  • Jafari H., Markazi Moghadam N., Ainy E., Hajikaram Sh, Kohyar E., Hajifathali A Page 541
    Background
    Patient satisfaction survey is an instrumental component in monitoring the hospital’s quality of care, in relation to cost and services. Many studies have been conducted throughout the world to determine the patient satisfaction and its related factors. This study was carried out to evaluate patient satisfaction and its related factors.
    Materials And Methods
    A cross sectional study was based on in-hospital patient who attended the Taleghni hospital between April 2006 and August 2006. Sample size was determined as 476 from 5021 by randomized sampling. Sample sizes in each ward were according to the proportion of hospitalized patient. Participants were interviewed privately face to face in the hospital at discharge time. Interviews were conducted by trained interviewers using pre tested questionnaires (Verona Service Satisfaction Scale- VSSS 32). Correlation between total satisfaction and Patient’s age, education) was estimated by using Pearson’s Correlation. Prevalence and confidence interval (CI) of unsatisfied patient was calculated.
    Results
    In majority, 83% of patients were quite satisfied with their care and 1.5% was dissatisfied (CI=0.7-2.2). 93% of patient was most satisfied with physician communication and treatment. Only 49% of patients were satisfied with nutrition status. There was no relationship between age, educational status and total satisfaction. Percentage of patient-faithfulness was 66%. 65% of admitted subjects were recommending this hospital to their friends. Patients whose in-hospital course was between 11-15 days were more satisfied with hospitalization among both sexes.
    Conclusion
    In general, patients were quite satisfied with their hospital care.Further studies similar to this survey is offer to improve the quality of care and overall health-care outcomes.