فهرست مطالب

نشریه اصول بهداشت روانی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن خانی، محمدرضا مجدی، علی منتظری، سید حمزه حسینی، آمنه قربانی، میثم رمضانی، سیده فاطمه سیدیطبری، فاطمه محسنی، بهاره نریمانی صفحات 85-96
    مقدمه

    تالاسمی ماژور بیماری ژنتیکی مزمنی است که با علایم و نشانه های یک کم خونی مزمن و شدید مشخص می گردد. مطالعات اندکی در رابطه با جنبه های مختلف روان پزشکی این بیماری و نیازهای مشاوره ای روان پزشکی و اجتماعی بیماران مذکور در دسترس می باشد. هدف مطالعه حاضر، تعیین وضعیت سلامت روانی و جنبه های مختلف روان پزشکی بیماری تالاسمی ماژور بر اساس سن، جنس، وضعیت تحصیلی و شدت علایم بالینی بیماران است.

    روش کار

    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی کلیه مبتلایان به تالاسمی ماژور بالای 15 سال مراجعه کننده به چهارده بخش تخصصی تالاسمی در بیمارستان های استان مازندران در سال 1385 است. میزان شدت نشانه ها، شکایت های معمول روانی و وضعیت سلامت روانی با استفاده از پرسش نامه تجدید نظر شده فهرست علایم90 سوالی (SCL-90-R) ارزیابی گردید. اطلاعات مربوط به مشخصات دموگرافیک، وضعیت تحصیلی، علایم بالینی و شدت عوارض بیماری بر اساس پرسش نامه خود ساخته استاندارد شده جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های مجذور خی، تست t و تحلیل واریانس یک طرفه کمک گرفته شد.

    نتایج

    از میان 1672 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور دعوت شده به این مطالعه، 687 (08/41%) بیمار تالاسمی ماژور با میانگین سنی 90/5 ± 93/21 سال و محدوده سنی 15 تا 45 سال، پرسش نامه های تحقیقاتی مربوطه را به طور کامل تکمیل نمودند و مابقی از مطالعه خارج شدند. از این میان 363 (8/52%) نفر جنس زن، 602 (6/87%) نفر مجرد، 465 (7/67%) دارای تحصیلات دیپلم و یا زیر دیپلم بوده اند. (9/64%) 446 نفر از افراد شرکت کننده بر اساس تست -R90SCL- دارای شاخص کلی بیماری بیشتر از 7/0 و در نتیجه فاقد سلامت روانی و به عبارتی بیمار روانی،141 نفر (5/20%) از افراد دارای شاخص کلی بیماری بین 4/0 تا 7/0 و در نتیجه مشکوک به بیماری روانی و در نهایت 100 نفر (6/14%) از افراد دارای شاخص کلی بیماری کمتر از 4/0 و در نتیجه سالم در نظر گرفته شدند.

    بحث

     بیماران مبتلا به تالاسمی در معرض ابتلا به انواع اختلالات روان پزشکی بوده اند و در نتیجه نیازمند مشاوره روان پزشکی هستند.

    کلیدواژگان: جنبه های روان پزشکی، بتا تالاسمی ماژور، SCL، 90، R، مطالعه توصیفی، مقطعی، ایران
  • علیرضا احمدی صفحات 98-110
    مقدمه

    خودکشی با آتش در کشورهای غربی بسیار نادر است، حال آن که در کشورهای در حال توسعه نسبتا شایع است. بر اساس آمار رسمی به طور متوسط 27 تا 36 درصد خودکشی های در ایران به علت خودسوزی بوده است. خودسوزی در ایران تا 37% از بیماران بستری شده در بخش های سوختگی را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که80% از بیماران خودسوزی بستری شده به علت شدت بالای سوختگی می میرند. تمام مطالعات توصیفی صورت گرفته در رابطه با بیماران خودسوزی در ایران برانجام مداخلات پیشگیری کننده در جهت کاهش خودسوزی تاکید داشته اند. هدف از این مطالعه توصیف تاثیر گذاری اجرای یک برنامه درسطح جامعه با هدف پیشگیری از خودسوزی می باشد.

    روش کار

    در یک مطالعه نیمه تجربی جمعیت های دو شهر در غرب ایران، گیلان غرب (مورد مداخله) وسرپل ذهاب (شاهد) تحت مطالعه مداخله ای قرار گرفتند. روش جمع آوری داده ها بر اساس اطلاعات بیمارستانی از بیماران اقدام کننده به خودکشی (به طور کلی) و بیماران اقدام کننده به خودسوزی (به طور اختصاصی) بود. زمان انجام از سال 1378 تا سال 1382 بود. یک سال اول به جمع آوری اطلاعات پایه و سه سال بعدی به انجام مداخله اختصاص داده شد. از هردو روش مداخله فعال و غیر فعال استفاده گردید. بیان سرگذشت قربانیان رکن اصلی را در این مداخله تشکیل داده است.

    نتایج

    در مقایسه با وضعیت پایه، میزان متوسط اقدام به خودسوزی در عرض 3 سال مداخله در شهر گیلان غرب 57% کاهش یافت(05/0P<) همچنین اقدام به خودکشی در شهر گیلان غرب 19% کاهش یافت در حالی که در شهر شاهد 24% افزایش یافت (001/0p<).
    بحث: یک برنامه پیشگیری در سطح جامعه با هدف پیشگیری از خودسوزی می تواند موثر واقع گردد. آگاهی از آمار قربانیان خودسوزی و بیان سرگذشت قربانیان انگیزه کافی را جهت تلاش برای پیشگیری از این بلای خود مخرب انسانی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: خودکشی، خودسوزی، سرپل ذهاب، گیلان غرب
  • علی منطقی *، لاله کوهستانی، الهام سالاری صفحات 111-119

    با شناخت اسیدهای چرب امگا-3 و نقش های متعدد آن در بیولوژی سلول و عملکرد نورون ها و از طرف دیگر فرضیه هایی مبنی بر نقش این مواد در پاتوژنز و درمان اسکیزوفرنی بر آن شدیم که در این کارآزمایی بالینی اثرات اسیدهای چرب امگا-3 را بر روی علایم مثبت و منفی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بررسی نماییم.

    روش کار

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دوسوکور پلاسبو- کنترل می باشد که بر روی 106 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان ابن سینای مشهد در سال 86-85 انجام شده است. بیماران با تشخیص اسکیزوفرنی (براساس معیارهای DSM-IV-TR) به روش تصادفی ساده بین دو گروه امگا-3 و دارونما تقسیم شدند. گروه امگا-3 در طی مدت 6 هفته تحت درمان با ریسپریدون تا حداکثر 6 میلی گرم و 3 گرم امگا-3 و گروه دارونما در این مدت تحت درمان با دوزهای مشابه ریسپریدون و دارونما قرار داشتند. ارزیابی علایم مثبت و منفی بیماران با آزمون PANSS در هفته صفر، سه و شش و بررسی عوارض حرکتی و دارویی در هفته سه و شش با آزمون AIMS انجام شد. بررسی تغییرات آزمون PANSS در هفته های صفر، 3 و6 در هر دو گروه با آزمون آماری فریدمن 1 و مقایسه بین دو گروه با آزمون T انجام شد.

    نتایج

    دو گروه (43 نفر در گروه امگا-3 و 44 نفر در گروه دارونما) از نظر سن، نسبت جنسی، تحصیلات، مدت ابتلا، تعداد بستری های قبلی تفاوت معنی داری نداشتند. نمرات مقیاس های تست PANSS در هفته صفر، سه و شش در بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت (05/0 <P) .

    بحث

    در این مطالعه، اسیدهای چرب امگا-3 در کاهش علایم مثبت و منفی بیماران مبتلا به اسکزوفرنی در طی مدت 6 هفته بر دارونما ارجحیتی نداشت.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب امگا-3، علائم مثبت، علائم منفی، اسکیزوفرنی
  • علی اکبر ثمری، فهیمه طهماسبی صفحات 121-128
    مقدمه

    امروزه هوش هیجانی به عنوان یک موضوع جدید در حوزه روان شناسی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، مبین نقش هوش هیجانی و مولفه های آن در جنبه های مختلف زندگی فرد همچون پیشرفت تحصیلی، ازدواج، شغل و روابط اجتماعی می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر که با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی، سن و جنسیت در دانشجویان انجام گرفته یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان رشته روان شناسی بالینی مشغول به تحصیل در سال 86-85 در دانشگاه آزاد کاشمر و نمونه مورد نظر شامل 112 نفر بوده است که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استاندارد شده هوش هیجانی بار- آن و به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی از معدل دانشجویان استفاده شده است. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل استفاده شده است.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که بین نمره کلی هوش هیجانی و برخی مولفه های آن با پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری در سطح (05/0P<) وجود دارد. همچنین بین سن با هوش هیجانی در سطح (01/0P<) و با مولفه های آن در سطح (05/0P<) رابطه وجود دارد. در مورد رابطه هوش هیجانی با جنسیت، نتایج پژوهش نشان داد که بین دختران و پسران، در نمره کلی هوش هیجانی تفاوت معنی دار ی وجود ندارد، اما در دو مولفه آن تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0P<).

    بحث

     به منظور رسیدن به سطح بالایی از مهارت های تحصیلی، علاوه بر توانایی های شناختی کلی، فرد باید به رشد مناسب در جنبه هایی همچون کنترل هیجانات و عواطف دست یابد، به معنای دیگر دانشجویان بدون دستیابی به این مولفه ها که هوش هیجانی را می سازنند قادر به یادگیری بهینه موضوعات درسی نخواهند بود.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان
  • محمد اکبری، حمید رضاییان، میترا مودی صفحات 129-134
    مقدمه

    امروزه هوش هیجانی اهمیت روز افزونی در ابعاد مختلف زندگی افراد، اعم از تحصیل و یا حرفه یافته است. این پژوهش نیز با هدف بررسی هوش هیجانی دانشجویان دانشگاه اراک و رابطه آن با اضطراب رایانه انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی (از نوع پیمایشی و همبستگی) در مجموع370 دانشجوی ترم سوم و چهارم دانشگاه اراک که در دانشکده های ادبیات و علوم انسانی، فنی و مهندسی و علوم پایه تحصیل می کردند به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه استاندارد شده در این زمینه استفاده گردید که عبارتند از: پرسش نامه هوش هیجانی شرینگ و پرسش نامه اضطراب رایانه هنسن و همکاران. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون آماری و آزمون t استفاده گردید.

    نتایج

    یافته های پژوهشی نشان داد دانشجویان دانشگاه اراک از هوش هیجانی بالاتر از متوسط و پایین تر از عالی برخوردارند. بین هوش هیجانی و خرده مولفه های آن با اضطراب رایانه رابطه معنادار منفی وجود دارد (01/0p=). همچنین در بررسی تاثیر خرده مولفه های هوش هیجانی و متغیرهای فردی (جنسیت، رشته تحصیلی، معدل و...) در پیش بینی متغیر ملاک (اضطراب رایانه) نتایج نشان داد که تنها خود آگاهی، هوشیاری اجتماعی و خود انگیزی در پیش بینی متغیر ملاک تاثیر معناداری دارند(001/0p<) و از متغیر های فردی تنها رشته تحصیلی در پیش بینی اضطراب رایانه تاثیر معناداری داشت (01/0p=). بین میانگین نمرات پسران و دختران در متغیرهای هوش هیجانی و اضطراب رایانه تفاوت معنا داری مشاهده نشد.

    بحث

    با توجه به بالا نبودن هوش هیجانی در دانشجویان و وجود رابطه معنادار منفی بین هوش هیجانی و اضطراب رایانه به نظر می رسد توجه به هوش هیجانی برای بهبود بهداشت روانی و موفقیت در عملکرد دانشجویان از اهمیت و ارزش بسیاری برخوردار باشد. لذا پیشنهاد می گردد تا در برنامه درسی دانشگاه ها به هوش هیجانی و لزوم ارتقاء آن در دانشجویان توجه لازم به عمل آید.

    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، اضطراب، اضطراب رایانه
  • حسین انصاری، میثم آبشناس، قاسم خانزاده، غلامرضا مسعودی صفحات 145-152
    مقدمه

    مطالعات انجام گرفته در ایران و جهان حاکی از مصرف بالای داروهای اعصاب و روان است که در اکثر موارد به صورت خود سرانه صورت می گیرد. به دلیل وجود عوامل استرس زای فراوان به نظر می رسد که دانشجویان از نظر مصرف این داروها در معرض خطر زیادی قرار دارند. هدف از این مطالعه بررسی برخی عوامل مرتبط با مصرف این داروها خصوصا به صورت خودسرانه در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی300 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در بهار سال 1386 به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. روش جمع آوری داده ها به صورت مصاحبه و ثبت در پرسش نامه بود. علاوه بر اطلاعات دموگرافیک، دانشجویان در مورد سابقه مصرف دارو، نوع دارو، نحوه تجویز دارو و سابقه بیماری نیز مورد سئوال قرار گرفتند. داده ها در نرم افزار SPSS.13 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای دو) ارائه و تحلیل شد. سطح معنی داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    3/69% (208نفر) از افراد مورد مطالعه دختر و7/30%(92 نفر) پسر بودند.31% دانشجویان در رشته پزشکی و بقیه در رشته پرستاری، بهداشت و پیراپزشکی تحصیل می کردند و10% آن ها متاهل بودند. میزان شیوع مصرف داروهای اعصاب و روان 3/20% برآورد شدکه در دانشجویان دختر و پسر به ترتیب 9/18% و7/24% بود. مصرف دارو با متغیرهای معدل، رشته تحصیلی، مصرف سیگار و سابقه مراجعه به روان پزشک ارتباط معنی داری را نشان داد (05/0P<) در حالی که مصرف دارو با متغیرهای مقطع تحصیلی، میزان علاقه به رشته، جنسیت، وضعیت تاهل و سکونت، بعد خانوار و سن ارتباط معنی داری را نشان نداد (05/0P>).

    بحث

     در مقایسه با مطالعات قبلی انجام گرفته در ایران و جهان مصرف این داروها در این دانشجویان به نسبت بالا است. بنابراین برنامه ریزی در جهت کاهش مصرف، خصوصا مصرف خود سرانه و علت یابی آن از اهمیت بالائی برخوردار است. به نظر می رسد مشاوره بیشتر با دانشجویان با علاقه کم به رشته تحصیلی، دانشجویان پزشکی و نیز دانشجویان با سابقه مراجعه به روان پزشک و نیز جلوگیری از مصرف سیگار در کاهش مصرف موثر است.

    کلیدواژگان: داروهای اعصاب و روان، دانشجویان، زاهدان
  • زهرا یوسفی، محمدرضا عابدی صفحات 153-160
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش روابط سالم بر افزایش آگاهی از روابط آسیب زا در دختران بود.

    روش کار

    این پژوهش از نوع تحقیقات نیمه آزمایشی است. جامعه تحقیق عبارت بود از کلیه دختران خوابگاهی دانشگاه اصفهان (3000 نفر). به منظور نمونه گیری ابتدا پرسش نامه آگاهی از روابط آسیب زا بین صد نفر از آنان به طور تصادفی توزیع شد و سپس30 نفر که آگاهی آنان نسبت به این گونه روابط پایین بود انتخاب و نهایتا در دو گروه گواه و آزمایش توزیع شدند. ابزار تحقیق عبارت از آزمون محقق ساخته آگاهی از روابط آسیب زا بود. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله آموزشی توسط این آزمون ارزیابی شدند. در حالی که گروه گواه در لیست انتظار قرار داشت، گروه آزمایش مداخله آموزشی را دریافت نمود.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری حاکی از آن است که آموزش روابط سالم برافزایش آگاهی دانشجویان نسبت به جنبه های مختلف روابط دختر وپسر موثر بوده است(05/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد می توان از چهارچوب آموزشی این تحقیق به عنوان الگوی آموزشی روابط سالم و آسیب زا برای افزایش آگاهی و دانش در این زمینه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روابط دختر و پسر، روابط آسیب زا، روابط سالم
|
  • Khani Iurigh H., Majdi Mr., Montazeri A. Hoseini Sh., Ghorbani A., Ramezani M., Seyedi Tabari Sf, Mohseni F., Narimani B Pages 85-96
    Introduction

    Beta-thalassemia major (TM), a chronic, genetically determined hematological disorder, has received little investigation on the psychological aspects of the disease and the psychosocial adjustment of patients with this anemia. In the present study, the aim was to explore the nature of psychopathology according to age, sex, school performance, severity and complications of the disease in TM patients.

    Methods and Materials

    A Cross-section descriptive study was conducted at the 14-Thalassemia Unit of different hospitals of Mazandaran province Iran in 2006,. Psychological aspects were evaluated by the Persian version of symptoms checklist-90-revised questionnaire. Information on relevant demographic characteristics, school performance, severity and complications of the disease was collected by one of the investigators who created the questionnaire. Analysis of data was done by Chi square method, t test and one way ANOVA.

    Results

    687 (41.08%) of the 1672 eligible patients with TM completed the questionnaires. The mean age of the participations was 21.93±5.90 years and with a range of 15-45 years. 363 (52.8%) were female, 602 (6.87%) were single, 465 (67.7%) had not higher educational level. In our study, 446 (64.9%) of TM patients had GSI > 0.7 as psychiatric patients, 141 (20.5%) had GSI between 0.4 to 0.7 as suspected psychiatric patients, and 100 (14.6%) had GSI < 0.4 as non-psychiatric patients.

    Conclusion

    These findings show that beta-thalassemia major patients are at risk for psychiatric symptomatology and need appropriated psychiatric consults.

    Keywords: Psychological aspects, Beta-thalassemia major, Symptoms checklist-90-revised, Descriptivestudy, Iran
  • Ahmadi Ar. Pages 98-110

    ntroduction: Suicide by burning oneself is rare in developed countries, but more frequent in developing countries. Based on Iranian official data, 27% to 36% of patients may who committed suicide were via deliberate self-burning. Self-immolation caused up to 37% of all admissions to in Iran burn centers. Approximately 80 % of hospitalized self-immolation patients die. All descriptive self-immolation studies in Iran emphasize the need for implementing prevention programs. The Objective of this study was describing the effectiveness of a community based program targeting prevention of self-immolation.Methods and Material: In a Quasi experimental project, the populations of two Iranian cities; Gilangharb (Intervention) and Sarpolzahab (Reference); were participants in this intervention study. Hospital data collection on self-immolation patients and suicide attempts (all mechanisms) was made from March 21 1999 to March 20 2003. The first 12 months of the study provided baseline data, while the last 3 years comprised of a community based intervention, using a mix of passive and active interventions. Videos showing victim stories were an important component in the prevention program.

    Results

    Compared to baseline, the mean self-immolation attempts rate decreased by 57 % after the implementation of the intervention in Gilangharb (P<0.05). Moreover, in Gilangharb a 19 % decrease of suicide attempts (all mechanisms) was observed while the corresponding reference city rate increased by 24% (n.s.). While the suicide attempt rates were similar in the two populations during baseline, the mean rates observed during the intervention period differed significantly (p<0.001).

    Conclusions

    A community prevention program targeting self-immolation can be effective. Local data and the showing of videos depicting victim stories from self-immolation attempts provided a stimulus for community action.

    Keywords: Suicide, Self-Immolation
  • Manteghi A. *, Koohestani L., Salari E. Pages 111-119
    Introduction

     The recognition of omega-3 fatty acids and their multiple roles in cellular biology and neuronal functions, and also some hypotheses based on the role of this substance in pathogenesis and treatment of schizophrenia made us test the effects of omega-3 fatty acids on positive and negative symptoms of schizophrenia.

    Methods and Materials

    This study is a double blind placebo-controlled clinical trial which was carried out on 106 schizophrenic inpatients in Mashhad Ebne-sina hospital in 1385-86. The diagnosis of schizophrenia was based on DSM-IV-TR criteria. Subjects were randomly divided into omega-3 and placebo groups. The omega-3 group received Risperidone up to 6mg/day (maximum dose) and 3gr/day of omega-3 for six weeks. The placebo group received Risperidone and placebo with the same doses during the same time. Positive and negative symptoms of patients were assessed by PANSS test in weeks 0, 3, 6, and the movement and pharmacological side effects by AIMS test in weeks 0, 6. Positive and negative symptoms of patients were compered in each group by Friedman test in weeks 0,3,6 and between two groups by T test.

    Results

    Both groups had no significant differences in age, sex, education, duration of illness and the number of previous hospitalizations. There were no significant differences in scales of PANSS test in both groups in weeks 0, 3, 6.

    Conclusion

    In this study, omega-3 fatty acids had no superiority to placebo in decreasing positive and negative symptoms of schizophrenia over six-week trial. Key words: Omega-3 fatty acids, Positive symptoms, Negative symptoms, Schizophrenia.

    Keywords: Omega-3 fatty acids, Positive symptoms, Negative symptoms, Schizophrenia
  • Samari Aa, Tahmasbi F Pages 121-128
    Introduction

     today emotional intelligence is considered as a new subject in the field of psychology. Studies that have been done in this area indicated the importance of emotional intelligence and its components in different aspects of individual's life such as education, marriage, employment and social relationship.

    Methods and Materials

    the method of the present research that has been done in Islamic Azad university of Kashmar in 1385-86 is descriptive. Statistical sample includes 112 clinical psychology students selected by simple random sampling. The Bar-on questionnaire of emotional intelligence was used for gathering information. The mean scores of students were used as an index for academic achievement. Data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and independent t test.

    Results

    Results indicated that the relationship between academic achievement and emotional intelligence and some of its components was significant, p<0.05. Also there were significant relationship between age and emotional intelligence p<0.01, and some of its components, p<0.05. Moreover results showed no significant relationship between emotional intelligence and sex, in spite of difference in sub–scales of emotional intelligence among girls and boys, p<0.05.

    Discussion

    In addition to global cognitive abilities, students may have perfect development on many aspects such as controlling emotions and affects for reaching high levels of academic achievement; it means that students can not have optimum academic achievement without reaching these components that make emotional intelligence.

    Keywords: Emotional intelligence, Academic development, Students
  • Akbaryboreng M., Rezaeian H Pages 129-134
    introduction

    Today, emotionalintelligencehasgainedaparticularimportance. Therefore, the present study was performed aiming at surveying emotional intelligence and its relation with computer anxiety of Arak university students.

    Methods and Materials

    This descriptive study of (correlation type) analyzes student’s Emotional intelligence and it's relation with computer anxiety. The statistical population consisted of all students of Arak university (faculties of Engineering, Science and Humanities).The sample consisted of 370 students selected based on Random Classification method. in order to analyze data, Statistical regression, Pearson’s correlation and T-test were used. Data was collected through two kinds of questionnaires [Emotional intelligence, Computer Anxiety questionnaires].

    Findings

    Findings indicated a meaningful relation (p<0.01) between emotional intelligence, its sub-components and computer anxiety. They showed that only self-awareness, self-motivation and social consciousness, among emotional intelligence sub-components, and field, among individual variables, are effective on estimating computer anxiety while there wasnt meaningful difference between computer anxiety and emotional intelligence in terms of their effect on sex-dependant variability of the means.

    Conclusion

    consideringthe low level of emotional intelligence among students the meaningful relation between emotional intelligence and computer anxiety, it seems very important take to emotional intelligence in to consideration students mental health improve and help them do their tasks more successfully; hence it is suggested that educational authorities pay more attention tp emotional intelligence.

    Keywords: Intelligence, Gmoyjonal intelligence, Anxiety, computer anxiety
  • Ansari H., Abshenas M., Khanzadeh Gh, Masoudi Gh Pages 145-152
    Introduction

    The previous studies in Iran and around the world showed that the use of psychiatric drugs is highand usually is not physician permitted. The students are exposed with various stressor factors, so they are at high risk. The purpose of this study is assessment of related factors of using these drugs among students of ZahedanUniversity of Medical Sciences.

    Methods and Materials

    This cross-sectional study carried out on 300 students of ZUMS in 2007.The subjects were selected using stratified random sampling. The data collected with interview and registered in questionnaire. In addition to demographic information, we asked from all subjects about history of use of these drugs, type of drugs, and history of illness. The data were analyzed by SPSS version 13 soft ware using descriptive and analytical (chi square test) statistics. Significant level was set as 0.05.

    Results

    208 (69.3%) of subjects was females and 92 (30.7%) was males. Thirty one percent were in medical and the others were in health, nursing and paramedical faculty. Only 10% of students were married. The prevalence of use of these drugs was 20.3% that were 18.9% and 24.7% among female and male students respectively (P>0.05). Use of drugs was related to grade point average in previous semester, field of students, history of referring to psychiatry and smoking (P<0.05) and was not related to interesting to current field, age, living place, sex, marital status, size of household and graduate level (P>0.05).

    Conclusion

    As compared with previous studies in Iran and around the world, the use of these drugs among students of Zahedan University of Medical Sciences is high, so planning toward decreasing of these drugs consumption (especially when is not physician permitted) and discover it's cause is too important. It seems that more council with student that uninterested to their course, medical students and students with history of referring to psychiatrist and also prevention of smoking can be decreased use of these drugs.

    Keywords: Psychiatric drugs, Students, Zahedan
  • Yosefi Z., Abedi Mr Pages 153-160
    Introduction

    the purpose of this research was to eaxamine the healthy relashionship instructing efficacy on increasing awarness about abusive relationships among girls and boys.

    Method

    the research was quassi-exprimental. The population sample of research consisted of all girls in dormitory of Isfahan University (3000). For sampling, at first Awarness about Abusive Relationships Scale was randomly administered among 100 of them, then 30 persons were selected who their awarness about abusive relationship were low. Finally, they were randomly assigne in control and expreimental groups. Bouth groups were evaluated with Awarness about Abusive Relationships Scale bymeams of pre and posttest. The experimental group was recived-instructing intervention while control group was in waiting list.

    Results

    the results of Man cova showed healthy relationship instructing are effective on increasing awareness about abusive relationships and different aspects of it. (p<0/5).

    Counclusion

    the results showed the insrtructing format could use as instructing model for healthy and abusive relationship for increasing awareness sand knoeledwge among girls in this field.

    Keywords: Relationship among Girls, Boys, Abusive Relationship, Healthy Relationship