فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 7 (بهمن و اسفند 1386)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 7 (بهمن و اسفند 1386)

  • 175 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • بخش اول: اصول و مبانی نقد و پژوهش هنری
  • سید حسین نصر ترجمه: دکتر فرهاد ساسانی صفحه 7

    نگارنده این مقاله به تبیین و تشریح ارتباط هنر اسلامی و کلام الهی می پردازد که از آن میان خوشنویسی و معماری به عنوان هنرهای اصلی و مقدس اسلامی، جایگاه وی‍‍‍‍ژه و منحصر به فردی را به خود اختصاص می دهند. اساسا وحی که بیشتر تجلی صوتی کلمه الله را به مثابه امری غیر مادی تداعی می کند در قالب خوشنویسی ماهیت و نمود خارجی می یابد. مکتوب شدن وحی به کلام خداوند شکلی ملموس می دهد و این سرآغاز و طلیعه شکوفایی هنر اسلامی است. آنچه به تکوین خوشنویسی سرعت داد، پیوند این هنر با معماری اسلامی بود که وسیله ای برای تصویر سازی کلام خداوند قلمداد می شد. مفهوم خلا به معنای حضور غیب و وحدت، به عنوان دو صفت از صفات کلمه الله در خوشنویسی و معماری نماد و جلوه ای خاص یافته است. آنچه هنر اسلامی را از سایر هنرها متمایز می سازد، همین ویژگی اتصال به وحی است.

    کلیدواژگان: هنر اسلامی، امر مقدس، خوشنویسی، معماری
  • عباس منوچهری صفحه 17

    در قلمرو علوم انسانی همیشه دانش با پارادایمهای موازی همراه بوده و پژوهش در چارچوبهای پارادایمی ممکن بوده است. در عرص‍ه هنر نیز وضع به همین منوال است. نظریه های زیباشناسی هیچ گاه دارای وحدت و تک پارادایمی نبوده اند. هرمنوتیک اکنون مقوم یک پارادایم است و پژوهش هنر به نحوی متفاوت از دیگر پارادایمهای پیشین و موجود در آن می تواند انجام پذیرد. مشخصه های هستی شناسانه و معرفت شناسانه این پارادایم در این نوشتار معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، هستی شناسی، نمایش، بازی، معرفت شناسی، فهم دیالکتیکی
  • سیاوش جمادی صفحه 34

    نظریه هنری و زیبایی شناختی فیلسوفان کل نگر و بنیاداندیشی چون هگل و هایدگر در اندیشه فلسفی آنها ریشه دارد. دو فیلسوف نامبرده در عین تفاوتهای بنیادینی که در طرح فلسفی خود دارند در باور داشت مرگ هنر بزرگ در عصر مدرن همداستانند. این مقاله حاصل کوششی است به آهنگ رهیافت به هم پیوستگی بینشهای فلسفی این فیلسوفان با رویکرد آنان به هنر و کار هنری. بررسی این هم پیوستگی بی آنکه ادعایی بر طرحی پیش افکنده در میان بوده باشد، به برخی مقایسه ها و نقدها کشیده شد. مقایسه نظام هگلی و جوهراندیشی دکارتی به لحاظ خاستگاه و آغازگاه تفکر، و نقد رادیکال تئودور آدرنو از مطلق اندیشی هگل و بنیادگرایی هایدگر از این جمله اند. در بخش آخر مقاله نظریه پردازی این فیلسوفان به ویژه در باب مرگ هنر عملا با تاملی در هنر یکی از هنرمندان شاخص این زمانه یعنی فرانتس کافکا در بوته آزمون نهاده می شود. به نزد هگل که در هر حال هنر را به لحاظ محسوس گرداندن مفاهیم و معانی مادون فلسفه می داند مجسمه سازی یونانی شاخص هنر بزرگ است چرا که برخلاف هنر نمادین عصر اساطیر و هنر رمانتیک مسیحی معقول و محسوس را کاملا یکی می کند. اما بزرگی هنر بزرگ به نزد هایدگر درامری دیگر است: پاسداشت حقیقت در شیء وارگی کار هنری. مقاله با طرح معضلی به پایان می رسد که باب گشایش آن مفتوح می ماند. آنچه حقیقتش می نامیم حتی از منظر تفکر خود هایدگر در هر زمانه ای جلوه ای متفاوت دارد. حقیقت عصر تکنولوژی که هایدگر آن را گشتل (Ge-stell) می نامد فروبستگی خود حقیقت است. اگر استعاره های کافکا نوری بر این فروبستگی بتاباند در این مراتب بزرگی و کوچکی چه جایی دارد؟

    کلیدواژگان: یقین حسی، بازنمود، گشتل، خاستگاه، برابر ایستا، دیالکتیک، شی ء وارگی، ادراک حسی، تکثیر تکنیکی، ذخیره قایم و دایم، سوبژکتیویته، اینهمانی، نااینهمانی، غیریت
  • بخش دوم: نقدنامه
  • صفحه 57
  • دکترالله شکر اسداللهی صفحه 62

    نقد تکوینی به معنای امروزی هنگامی پا به عرصه وجود گذاشت که برخی منتقدان و علاقه مندان نسخه های خطی و آثار دست نوشته نویسندگان فرانسوی، با تاسیس «مرکز حفظ آثار و دست نوشته های نویسندگان معاصر» در شهر «کان» فرانسه و با ایجاد مجله ای تخصصی و ارزشمند در این زمینه با عنوان «پیدایش»، عملا مطالعات خود را در زمینه پیشامتنها و چگونگی زایش متن در آثار آغاز کردند. علی رغم سایر نقدها که کار خود را از ثبات، یعنی همان متن نهایی آغاز می کردند، نقد تکوینی جهت عکس آنها را پیمود و روش مطالعات خود را ازتحرک به سوی ثبات پیش برد. پیشامتنها، که دست نوشته ها، مراسلات، یادداشتها، طرحهای توسعه یافته برای نگارش اثر، خاطرات و... را شامل می شوند در واقع حقایق و حرکتهای خاموش اثر منتشر شده اند و بررسی و مطالعات آنها نا گفته ها، گفته های ناتمام، دنیای ممکن، خلاقیتهای احتمالی، طرحها و روش های پیش بینی شده، دغدغه ها و وسوسه های نویسنده اثر را که در متن چاپی به چشم نمی خورند، آشکار کرده و راه را برای نقدهای دیگر هموار می کند. در چنین شرایطی، منتقد تکوینی می کوشد مرزهای بین متون را مشخص کرده و چگونگی عملکرد مکانیسمهای هر یک از آنها را در خلاقیت اثر آشکار کند.

    کلیدواژگان: نقد تکوینی، پیشامتن، زایش متن، دست نوشته، قلم خوردگی
  • دکتر بهمن نامور مطلق صفحه 93

    نقد تکوینی که همانند بسیاری از نقدها خاستگاهی ادبی داشت، به دلیل ویژگی ها و قابلیتهایش بسیار زود وارد حوزه ها و رشته های دیگری نظیر هنر، علم و فلسفه گردید. حتی میتوان گفت مطالعه تکوینی پاره ای از هنرها همچون تجسمی و سینمایی به مراتب گوناگون تر و گسترده تر از ادبیات می باشد. پیشامتنهای هنری انواع متنوعی دارند و اغلب آنها دارای ارزش زیبایی شناسی و سبک شناسی مخصوص به خود را می باشند. چنان که از دیرباز توجه مجموعه داران را به سوی خود جلب نموده اند. این نوشتار می کوشد نخست برخی از ویژگی های نقد تکوینی در هنرها و تفاوت آن با ادبیات را بیان کند. سپس به بررسی نقد تکوینی در نقاشی بپردازد. در پایان برای تبیین و تشریح کاربردها و کارکردهای این نقد، به ارائه نتایج بررسی های انجام شده در مورد نقاشی «مونالیزا» پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: نقد تکوینی هنر، منتقد، پیشامتن، نقاشی، مونالیزا
  • منیژه کنگرانی صفحه 115

    این نوشتار در نظر دارد تا با تمرکز بر یک تابلوی نقاشی، ضمن بررسی عوامل موثر بر شکل گیری آن اعم از پیشامتنها پیرامتنها، فرامتنها و... روند و سیر تحول و تکوین اثر را مورد بررسی و مداقه قرار دهد. برای نیل به این منظور تابلوی «گرنیکا» اثر پابلو پیکاسو انتخاب شده و تلاش می شود انگیزه خلق اثر و ذهنیت هنرمند، پیش طرحهای نخستین شامل اتودها، اسکیسها، طرحهای رنگی و... که متن نهایی از تغییر و تحول آنها شکل گرفته است، با توجه به سیر زمانی مطالعه شود. سپس تغییرات و دگرگونی هریک از آنها نسبت به اثر نهایی مورد توجه قرار می گیرد. مطالعه روند تغییر و تکوین کار با تکمیل و تولد اثر نهایی به پایان می رسد.

    کلیدواژگان: گرنیکا، پیکاسو، نقد تکوینی، پیش متن، پیشامتن
  • سجاد باغبان ماهر حکم آباد صفحه 136

    استفاده از روش ها و متدولوژی نقد تکوینی برای بررسی آثار یک نگارگر معاصر ایرانی، در نوع خود تجربه جدیدی محسوب می شود. در مقاله حاضر، اثری از سعید معیری زاده؛ نگارگر معاصر ایرانی مورد مطالعه تکوینی قرار گرفته است. این اثر، تابلویی است با عنوان «جامه های کاغذین» که اطلاعات و اسناد جمع آوری شده درباره مراحل تکوین آن در چهار عنوان کلی بررسی شده است: پیشامتنها شامل طرحهای اولیه هنرمند، پیرامتنها شامل اتفاقات و وقایعی که در طول زمان شکل گیری متن، رخ داده و در تکوین آن موثر بوده اند. فرامتنها که توضیحات وشرح هنرمند را از کل فرایند تکوین متن شامل می شوند و پیش متنها که شامل تمام آثار هنری مستقلی است که در فرایند خلق اثر مورد بررسی، دخالت داشته اند. و در نهایت با تحلیل اطلاعات طبقه بندی شده، نقد تکوینی این اثر صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: نقد تکوینی، سعید معیری زاده، نگارگری معاصر ایران، نقد ادبی، نقد هنری
|
  • Seyyed Hossein Nasr Page 7

    This article explains and illuminates the connections between the Islamic art and the divine word. Calligrraphy and architecture as the authentic and holly arts have a high and unique position among other kinds, regarding the Islamic art. Revelation which basically manifests the divine word as something spiritual finds a concrete form in calligraphy. The appearance of the divine words in the form of calligraphy presented the sacred as something material, worldly, and tangible, and this was the beginning and flourishing of the Islamic art. The external manifestation of the divine word was accompanied by the symbolic geometrical forms which recited the presence of unity in plurality. What helped calligraphy develop rapidly was its link with the Islamic architecture, which was a means to visualize the divine word. Void as the presence of the invisible and the unity, two adjectives used with the word Allah, has become in calligraphy and architecture an especial symbolic presence and manifestation. Considering all, what makes Islamic art distinguishable from other arts is this connection with the revelation.

    Keywords: Divine words, Islamic art, The sacred, Allah, Calligraphy, Architecture
  • Abbas Manouchehri Page 17

    In the area of human science, knowledge always entails parallel paradigms and research has been possible in the frame of paradigms; it is also true of the art. Aesthetic theories have never been unified in nature and never been single paradigmatic. Hermeneutics, however, is now single paradigmatic and art research can be done in a different manner free from the previous and current paradigms. This article introduces the ontological and epistemological aspects of this paradigm.

    Keywords: Hermeneutics, Ontology, Play, Game, Epistemology, Dialectical understanding
  • Syavash Jamadi Page 34

    Artistic and aesthetic theories of the holistic and essentialist philosophers such as Hegel and Heidegger originate from their philosophical thoughts. While having essential differences in their philosophical perspectives, these two philosophers relate the same story about the death of the grand art in the modern era. This article is an attempt to identify the connections between the philosophical views of theses two philosophers and their approaches to art and artistic works. The study of these connections without any prior intention was led to some comparisons and criticism among which are: a comparison between the Hegelian system and Descartes’ essentialism based on the roots and the origins, and also Adorono’s radical criticism of Hegel’s essentialism. In the last part of the article, I will discuss these philosophers’ theorizations about the death of the art taking the advantage of Kafka’s works to examine their theories. To Hegel, art works as a tool to concretize the abstract and meta-philosophical notions. A fine example of art is the Greek sculpture because it, opposite to the symbolic art of the myth era and the Christian romantic art, considers the intelligible and sensible as the same. To Heidegger, on the other hand, the importance of art manifests itself in the attendance of truth in the concrete forms of art. Finally, what we call the truth, even from Heidegger’s point of view, has different manifestations in different eras. The truth of the technological era, which is called Gestalt by Heidegger, is the closure of the truth itself. If Kafka’s metaphors shed light on this closure what will be the position of his art in the world of nothingness and greatness?

    Keywords: Sensory certainty, Representation, Gestalt, Origin, Dialectic, Thinglihood, Perception, Mechanicalreproduction, Bestand, Aura, Subjectivity, Identity, Non-identity, Otherness
  • Allah Shokr Asadollahi Page 62

    The genetic criticism in its current usage initiated when some of the critics and those who were interested in manuscripts, especially French manuscripts, founded the “Institute of Works and Manuscript Preservation” and published a specialized journal in this field named “ Origin”, and by this they practically started their studies on avan-texts and the way the works come into being. Despite the other kinds of criticism which work on the final text as something fixed and established, genetic criticism, on the other hand, starts its job from movement to fixity. Avan-texts, including handwritings, letters, notes, expanded plans to write a text, memories and so on, are the truth and the silent movements of the published text. The study of these factors reveals the author’s unfinished words, the possible world, probable creativities, plans, expected methods, obsessions, and temptations which are not present in the published text and pave the ways to the other critical approaches. At this point, a genetic critic attempts to delineate the borders between the texts, and to clarify how the mechanism of each work functions to flourish creativity.

    Keywords: Genetic criticism, Avan-text, Manuscript, Cross outs
  • Bahman Namvar Motlagh Page 93

    Genetic criticism, as most critical approaches, has a literary origin and soon entered other areas such as art, science, and philosophy. The genetic study of some arts like visual arts and cinema is more expanded in the scope than that of literature. The avan-texts in art include various forms and enjoy especial aesthetic and stylistic values so that they have attracted the attention of art collector since long ago. In addition to reviewing the characteristics of genetic criticism of arts, this article tries to study the genetic criticism of paintings. Finally, to elucidates and delineates the application of this approach, the article presents the findiings related to the study of Mona Lisa.

    Keywords: Genetic criticism of art, Critic, Avan-text, Painting, Mona Lisa
  • Manijeh Kangarani Page 115

    This article, while studying the factors involved in creating a painting such as avan-texts, para-texts, metatexts and so on, scrutinizes the process of the creation of a painting. To do so, I have chosen Guenica by Picasso and tried to make known the artist’s motivations, thoughts, Spain’s social-political condition, and early drawings such as etudes, sketches, and color sketches, which chronologically led to the final work. Then I have examined each of them comparing to the final work. The genealogy of the work ends with the creation and completion of the final work.

    Keywords: Guernica, Picasso, Genetic criticism, Early sketches, Final work
  • Sajjad Bagheban Maher Hokm Abad Page 136

    It is a new experience by itself to apply genetic criticism on the works of a contemporary Iranian painter. This article applies this method to a work by Said Moayerizadeh. The stages of the completion of this work named “Paper Clothes”, the related data and documents are studied in four propositions: Firstly, avan-texts including early sketches, secondly: para-texts including the events which have happened during the time of creation and have influenced the process of creation, thirdly: meta-texts which are the artist’s explanation of the whole process of the creation, and finally, hypo-texts including all the autonomous works which helped the creation of this work.

    Keywords: Genetic criticism, Said Moayerizadeh, Iranian contemporary painting, Literary criticism, Artistic criticism