فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، اردیبهشت 1387)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، اردیبهشت 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقالات پژوهشی
  • فرزاد حدائق، محمدرضا بزرگ منش، مژگان پادیاب، آزاده ضابطیان، فریدون عزیزی صفحه 1
    مقدمه
    هدف از این مطالعه ارزیابی تغییرات لیپیدهای سرمی و شاخص های تن سنجی در یک جمعیت شهری از بزرگسالان ایرانی برحسب نمایه ی توده ی بدن در طی6/3 سال پیگیری بود.
    مواد و روش ها
    بین سال های 80-1377 و 84-1381، 5618 فرد غیردیابتی با سن بیشتر و برابر 20 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تعیین تغییرات کلسترول تام، کلسترول HDL (HDL-C)، کلسترول LDL (LDL-C) و نیز شاخص های تن سنجی برحسب گروه های نمایه ی توده ی بدن (BMI)، از روش کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    BMI در زنان افزایش یافت، اما این افزایش در زنان چاق معنی دار نبود. در مردان افزایش BMI تنها در گروه لاغر (lean) مشاهده شد. دور کمر در هر دو جنس و در همه ی گروه های BMI افزایش یافت. کاهش معنی دار در کلسترول تام (مردان: 3/15- تا 90/48 و CI، 1/32- و زنان: 0/23- تا 3/37- و CI: 2/30-) و LDL-C (مردان: 0/5- تا 7/43- و CI: 4/24- و زنان: 4/9- تا 2/30- و CI: 8/19-) مشاهده شد. کاهش قابل توجه در میانگین HDL-C تنها در مردان مشاهده شد (5/1- تا 2/5- و CI: 4/3-) اما میزان این کاهش در گروه های مختلف BMI تفاوتی را نشان نداد (3/0=P). کاهش در نسبت HDL-C / کلسترول تام و LDL-C/HDL-C در مردان و زنان معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه با وجود افزایش در میزان چاقی مرکزی تغییرات مطلوبی در کلسترول تام و LDL-C مشاهده شد. به نظر می رسد کاهش در کلسترول تام با تغییرات نامطلوب سطح سرمی HDL-C خنثی شده باشد. هیچ کاهش قابل توجهی در /HDL نسبت های کلسترول تام و LDL-C/HDL-C مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نمایه ی توده ی بدن، سطح لیپید، لیپوپروتئین، دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن
  • محمد ابراهیمی، مریم توحیدی، فرزاد حدائق، فریدون عزیزی صفحه 11
    مقدمه
    مطالعه های مختلف در مورد نقش پروتئین واکنشگر-C (CRP) در بروز دیابت نوع 2، یافته های متفاوتی را نشان می دهند. هدف از این مطالعه بررسی نقش CRP در پیش بینی بروز دیابت نوع 2 در کنار سایر عوامل خطرزای شناخته شده ی این بیماری در مطالعه ی قند و لیپید تهران بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه ی مورد شاهدی آشیانه ای (nested prospective case-control study (در مطالعه ی قند و لیپید تهران، 153 نفر که در ابتدا مبتلا به دیابت نبودند ارزیابی شدند. از این تعداد، 80 نفر طی 6/3 سال به دیابت مبتلا شدند که به عنوان گروه مورد، با 73 نفر که در همین دوره ی زمانی سالم باقی ماندند و به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند، مقایسه شدند. در نمونه های سرمی ذخیره شده از 153 نفر فوق، پروتئین واکنشگر-C اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطح سرمی CRP بعد از تعدیل با سن (مدل یک) با افزایش شانس خطر دیابت نوع 2 همراه بود و نسبت شانس برای بالاترین ثلث نسبت به پایین ترین ثلث (2/8-5/1: 95%CI) 6/3، (001/0=P) بود. هرچند در آنالیز چندمتغیری ارتباط بین CRP با دیابت نوع 2 پس از تعدیل با قند خون ناشتا، سابقه ی فامیلی دیابت، نمایه ی توده ی بدن وHOMA-IR به طور معنی داری کاهش یافت و نسبت شانس برای بالاترین ثلث نسبت به پایین ترین ثلث به (8/2-2/0: 95%CI) 8/0 و 7/0=P رسید.
    نتیجه گیری
    سطح افزایش یافته ی CRP با افزایش شانس خطر دیابت نوع 2 همراه بود هر چند این ارتباط مستقل از دیگر عوامل خطرزای دیابت شامل قند خون ناشتا، سابقه ی فامیلی دیابت، نمایه ی توده ی بدن و HOMA-IR نبود.
    کلیدواژگان: پروتئین واکنشگر C، بروز، دیابت نوع 2، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • نگار حری، ساسان حقیقی، مسعود امینی، مریم زارع، پروانه اباذری، اکبر حسن زاده صفحه 17
    مقدمه
    شواهد موجود حاکی از آن است که تجربه های پراسترس ممکن است در شروع و نیز تشدید دیابت نوع 2 یا 1 نقش داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه ی تعداد حوادث استرس زا در شیوع اختلال های متابولیسم قند بود و با توجه به نقش برجسته ی عوامل ژنتیک در شیوع دیابت، گروه هدف، فامیل درجه ی اول مبتلایان به دیابت انتخاب شدند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی افراد فامیل درجه ی اول مبتلایان به دیابت نوع 2 در گروه سنی 35 تا 55 سال بدون سابقه ی دیابت وارد مطالعه شده، در آن ها پرسشنامه ی حوادث استرس زا، فعالیت بدنی و خصوصیات فردی پر شد. دور کمر و باسن اندازه گیری و آزمون تحمل گلوکز انجام شد و سپس تعداد استرس ها در سه گروه طبیعی، دچار IGT و دیابت مقایسه شدند.
    یافته ها
    از 477 فردی که وارد مطالعه شدند. 288 نفر طبیعی، 146 نفر دچار IGT و 43 نفر دیابتی بودند. متوسط تعداد استرس ها در گروه طبیعی، دچار IGT و دیابت به ترتیب 15/3 55/3 91/3 (016/0=P) بوده و در افرادی که هیچ استرسی را متحمل نشده بودند شیوع اختلال های متابولیسم قند 8/26% و در افراد استرس دار 5/41% بود (03/0=P) و شیوع دیابت در افراد با بیش از 8 استرس 3/33% و در افراد با کمتر از 8 استرس 9/11% بود (005/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش احتمالی استرس ها در ایجاد دیابت، پیشنهاد می شود با انجام مطالعه های آینده نگر، رابطه ی استرس با دیابت و نقش آموزش های برخورد صحیح با استرس، در پیشگیری از دیابت به ویژه در گروه های پرخطر، به طور دقیق تری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حوادث استرس زا، دیابت، IGT
  • محمدرضا خوش فطرت، ناصر کلانتری، فاطمه محمدی نصرآبادی، آرش رشیدی، تیرنگ نیستانی، علیرضا ابدی، احمد اسماعیل زاده صفحه 25
    مقدمه
    وجود آهن اضافی در بدن می تواند به عنوان یک پرواکسیدان، موجب افزایش استرس اکسیداتیو شود. این پژوهش با هدف مقایسه ی شاخص های استرس اکسیداتیو در افراد مبتلا به فقر آهن و افراد سالم و هم چنین تعیین اثر آهن یاری همراه و بدون ویتامین C بر وضعیت دفاع آنتی اکسیدانی و استرس اکسیداتیو در دختران مبتلا به فقر آهن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور است. 60 دانشجوی دختر مبتلا به فقرآهن و 30 دانشجوی غیرمبتلا (گروه شاهد) از بین 289 دانشجوی دختر ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شدند. غلظت هموگلوبین با استفاده از دستگاه سل کانتر و غلظت فریتین سرم به روش الایزا اندازه گیری شد. مبتلایان به فقرآهن پس از همسان سازی به طور تصادفی به گروه های دریافت کننده ی روزانه 50 میلی گرم آهن عنصری (گروه 1) و 50 میلی گرم آهن عنصری +500 میلی گرم اسیداسکوربیک (گروه 2) به مدت 12 هفته تقسیم شدند. غلظت MDA، TAC و ویتامین C سرم در شروع و پایان هفته های 6 و 12 در گروه های مورد مطالعه اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی و تکرار شونده تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه، میانگین TAC سرم در افراد سالم نسبت به افراد مبتلا به فقر آهن بالاتر بود (47/0±87/3 در مقابل 41/0±4/3 میلی مول در لیتر، 001/0>p). در پایان مطالعه، TAC سرم در مبتلایان به فقرآهن افزایش یافت و نه فقط نسبت به شروع مطالعه (درون گروهی) بلکه حتی در مقایسه با افراد سالم (بین گروهی) نیز غلظت آن بالاتر رفت (6/3±1/5 در مقابل 4/0±7/4 میلی مول در لیتر، 001/0>p). در مقابل، غلظت مالون دی آلوئید (MDA) سرم بعد از 6 هفته در گروه 1 از 14/0±7/1 به 09/0±1/1 (001/0>p) و در گروه 2 از 18/0±9/1 به 12/0±1/1 نانومول در میلی لیتر (001/0>p) رسید. البته در هفته ی دوازدهم، MDA سرم در گروه 1 به 15/0±7/1 نانومول در میلی لیتر افزایش یافت (001/0>p). در گروه 2، با وجود افزایش MDA سرم نسبت به هفته ی دوازدهم مطالعه، هم چنان غلظت کمتر از شروع بود (1/0±4/1 در مقابل 18/0±9/1 نانومول در میلی لیتر، 03/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که وضعیت نظام دفاع آنتی اکسیدانی در مبتلایان فقر آهن با آهن یاری به خصوص همراه اسیداسکوربیک و حداقل در هفته های اول درمان بهبود معنی داری می یابد. بنابراین رویکرد اخیر برای درمان فقر آهن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فقر آهن، ویتامینC، استرس اکسیداتیو، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، مالون دی آلدئید، آهن یاری
  • فرزاد نجفی پور، روح انگیز ساری سرخابی، امیر بهرامی، معصومه زارعی زاده، کاظم قدوسی، ناصر آقامحمدزاده، اکبرعلی عسگرزاده، مجید مبصری، میترا نیافر صفحه 35
    مقدمه
    .تالاسمی یک بیماری ژنتیکی است و تجویز خون در این بیماران حیاتی است. تجویز خون در 2 یا 3 دهه ی اخیر باعث افزایش طول عمر این بیماران شده است. با افزایش طول عمر، عوارض تجمع آهن در این بیماران بیشتر به چشم می خورد. عوارض غدد درون ریز که در گذشته شایع نبود در حال حاضر یکی از مشکلات شایع در این بیماران است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی عوارض غدد درون ریز در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور بالاتر از 10 سال در تبریز بود.
    مواد و روش ها
    56 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور بالاتر از 10 سال در این مطالعه وارد شدند. پزشکان ویژگی های فردی، درمان دارویی و تاریخچه ی قاعدگی بیماران را جمع آوری کردند و معاینه ی دقیق از نظر بلوغ و قد بیماران به عمل آمد. برای تشخیص دیابت، آزمون گلوکز ناشتای مختل و آزمون تحمل گلوکز مختل، FBS و OGTT درخواست شد. سطح سرمی کلسیم، فسفر، TSH، FT4، LH، FSH، تستوسترون در پسران و استرادیول در دختران اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 56 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور در سنین 10 الی 27 ساله بررسی شدند. شیوع دیابت در این مطالعه 9/8%، آزمون گلوکز ناشتای مختل 6/28% و آزمون تحمل گلوکز مختل 1/7% بود. کوتاهی قد (SDS کمتر از 2-) در 52% از بیماران دیده شد. هیپوگنادیسم در70% از پسران و 73% از دختران دیده شد. هیپوکلسمی و هیپوتیروئیدی اولیه واضح به ترتیب در 41% و 16% از بیماران تالاسمی مشخص شد. در 3/14% از بیماران مبتلا تالاسمی ماژور هیچ گونه عوارض غدد درون ریز دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با وجود درمان با دسفرال در بیماران مبتلا تالاسمی ماژور، شانس خطر بروز عوارض غدد درون ریز در این بیماران کماکان بالا است. هیپوگنادیسم یکی از شایع ترین عوارض غدد درون ریز در این بیماران است. بیماران تالاسمیک به خصوص در سنین بالاتر از 10 سال باید به طور منظم از نظر غدد درون ریز بررسی شوند.
    کلیدواژگان: تالاسمی، هیپوکلسمی، هیپوگنادیسم، هیپوتیروئیدیسم، کوتاه قدی، دیابت، آزمون تحمل گلوکز مختل
  • سید محمد توانگر، آرش نیک منش، باقر لاریجانی، رامین حشمت، آناهیتا لشکری، خدیجه ادبی صفحه 45
    مقدمه
    عوامل پیش آگهی دهنده ی متفاوتی در نئوپلاسم های تیروئید وجود دارد. Cox2 آنزیمی است که در تبدیل اسید آراشیدونیک به پروستاگلاندین نقش دارد. افزایش بیان Cox2 در انواع متفاوتی ازسرطان ها از جمله سرطان کولورکتال، معده، ریه، پروستات، پستان و تیروئید گزارش شده است. بدخیمی های تیروئید از جمله بدخیمی های شایع غدد درون ریز است و مطالعه های مولکولی متعددی برای روشن شدن پاتوژنز آنها در حال انجام است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه برای بررسی بروز Cox2 در نئوپلاسم های بدخیم و خوش خیم تیروئید و ارتباط آن با سایر عوامل بالینی و پاتولوژی، 200 بلوک پارافینی شامل 137 مورد کارسینوم پاپیلری تیروئید 10 مورد کارسینوم فولیکولر، 17 مورد کارسینوم مدولری، 2 مورد کارسینوم آناپلاستیک، 27 مورد آدنومای فولیکولر و 7 مورد آدنومای هرتل سل تیروئید به روش ایمنوهیستوشیمی برای مارکر آنزیمی Cox2 رنگ آمیزی شدند.
    یافته ها
    موارد Cox2 مثبت در کارسینوم پاپیلری تیروئید (%7/38)، کارسینوم فولیکولر (%20)، کارسینوم مدولری (%6/29)، آدنوم فولیکولر (%9/25) و در آدنوم هرتل سل (%5/28) بود.
    نتیجه گیری
    اختلاف معنی داری بین گروه های مختلف نئوپلاسم های تیروئید و بروز Cox2 پیدا نشد. هم چنین در این مطالعه ارتباطی بین لنفاتیک عروقی و تهاجم کپسولی و بروز Cox2 در نئوپلاسم های خوش خیم و بدخیم تیروئید دیده نشد.
    کلیدواژگان: تیروئید، نئوپلاسم، ایمنوهیستوشیمی، Cox2
  • راحله عصایی، ناصر پژوهی، یعقوب شیرخانی، محمد جواد طراحی، صالح زاهدی اصل صفحه 51
    مقدمه
    مصرف اپیوئیدهایی نظیر مرفین موجب کاهش سطح سرمی هورمون های محور هیپوفیز گناد در هر دو جنس می شود. از طرفی اپیوئیدهایی مانند مرفین می توانند از طریق جفت و شیر مادر به فرزند منتقل شوند. مصرف مرفین توسط مادر در دوران بارداری، می تواند بر غلظت هورمون های محور هیپوفیز گناد فرزندان نیز تاثیر گذارد. متاسفانه توجه به نقش انفرادی مادر در سلامت فرزندان موجب شده است که علی رغم اثرهای سوء مصرف مرفین توسط پدر بر فرزندان، این مهم کمتر مورد توجه قرار گیرد. در این مطالعه اثر احتمالی اعتیاد والدین به مرفین بر سطح سرمی هورمون های هیپوفیز گناد بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی 40 سر موش صحرایی ماده و 16 سر موش صحرایی نر با مصرف خوراکی دوز افزایش یابنده ی مرفین محلول در آب آشامیدنی به مدت 21 روز معتاد شدند. سپس حیوانات برای انجام جفت گیری به چندگروه تقسیم شدند: ماده ی معتاد و نر غیر معتاد (گروه آزمون 1)، نر معتاد و ماده ی غیر معتاد (گروه آزمون 2)، نر و ماده ی معتاد (گروه آزمون 3) و گروه های شاهد 1 و 2 و گروه شاهد در کنار هم قرار داده شدند. پس از رسیدن فرزندان به سن بلوغ غلظت سرمی هورمون های محور هیپوفیز گناد فرزندان نر و ماده ی گروه های مختلف اندازه گیری شد. روش آماری مورد استفاده آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی بود و 05/0p< معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که در فرزندان ماده ی گروه آزمون 1 غظت سرمی هورمون LH (04/0±086/0 واحد بین المللی در لیتر، 17 بتا استرادیول (92/5±2/93 نانوگرم در لیتر و پروژسترون (98/2±46/22 نانوگرم در لیتر) بود که نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری یافته است ولی تفاوت معنی داری در غلظت سرمی هورمون FSH (07/0± 21/0 واحد بین المللی در لیتر) مشاهده نشد. اعتیاد مادر به مرفین تفاوت معنی داری بر سطح سرمی هورمون های LH،FSH و تستوسترون فرزندان نر نداشت. اعتیاد پدر به مرفین نیز تفاوت معنی داری بر هورمون های محور هیپوفیز گناد فرزندان نر و ماده نداشت. در گروه آزمون 3 باروری انجام نشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، هورمون های محور هیپوفیز، گناد، فرزندان
  • فرزانه فرجی، اصغر قاسمی، مریم خسروی، فرشته معتمدی، صالح زاهدی اصل صفحه 59
    مقدمه
    .اسید آمینه ی گابا در بعضی از نورون های مهاری سیستم عصبی مرکزی وجود دارد و در سال های اخیر وجود آن در پانکراس نیز ثابت شده است. در مورد اثر گابا بر ترشح انسولین از جزایر لانگرهانس گزارش های متناقضی وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر گابا بر ترشح انسولین تحریک شده توسط گلوکز از جزایر جدا شده لانگرهانس بود.
    مواد و روش ها
    جزایر لانگرهانس از پانکراس 45 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده ی وزن 250-200 گرم با روش هضمی کلاژناز جدا شد و ترشح آن ها به صورت هشت تایی در کاپ های حاوی کربس در معرض غلظت های مختلف گلوکز در حضور و عدم حضور گابا (25، 50 و 100 میکرومولار)، باکلوفن (10، 20 و 50 میکرو مولار) (آگونیست GABAB) و ساکلوفن (50 و 100 میکرو مولار) (آنتاگونیست GABAB) مورد ارزیابی قرار گرفت. غلظت انسولین به روش الایزا اندازه گیری شد. یافته ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد میزان ترشح انسولین در هر جزیره در دقیقه گزارش و P کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    وجود گابا در محیط انکوباسیون در حضور گلوکز 3/8 و 7/16 میلی مولار گلوکز ترشح انسولین را از جزایر لانگرهانس به طور معنی داری کاهش داد. غلظت های مختلف باکلوفن در حضور 3/8 و 7/16 میلی مولار گلوکز اثری بر ترشح انسولین نداشت. حضور غلظت 100 میکرومولار ساکلوفن همراه با 7/16 میلی مولار گلوکز (μU/islet/60min 8/8±91) به طور معنی داری ترشح انسولین را در مقایسه با غلظت 7/16 میلی مولار گلوکز به تنهایی (μU/islet/60min 58/2±7/67) افزایش داد.
    نتیجه گیری
    گابا بر ترشح انسولین تحریک شده توسط گلوکز اثر مهاری دارد. نقش تنظیمی گابای موجود در سلول های بتا (β) در ترشح انسولین و اثر احتمالی آن در فیزیوپاتولوژی دیابت نیاز به توجه بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: گابا، باکلوفن، ساکلوفن، انسولین، گلوکز، جزایر لانگرهانس، موش صحرایی
  • علیرضا شیرپور، سیامک سلامی، محمدحسن خادم انصاری، فیروز قادری پاکدل، کمال خادم وطنی، رامین سعادتیان، مجتبی کریمی پور صفحه 67
    مقدمه
    القای آپوپتوز ناشی از استرس اکسیداتیو یکی از مکانیسم هایی است که به عنوان علت بروز عوارض قلبی عروقی گزارش شده است. در این مطالعه تاثیر ویتامین E بر آپوپتوز سلول های قلبی و وضعیت استرس اکسیداتیو در رت های دیابتی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    16 موش صحرایی نر نژاد وستار با تزریق استروپتوزوتوسین (STZ) دیابتی شدند. 8 موش صحرایی با سن و وزن مشابه به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. رت های دیابتی به دو گروه دیابتی درمان نشده و دیابتی درمان شده با ویتامین E به میزان 300 میلی گرم در شبانه روز تقسیم شدند.
    یافته ها
    رت های دیابتی درمان نشده آپوپتوز شدید در سلول های قلبی نشان دادند هم چنین در این گروه میزان 8 ایزوپروستان به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی، پروتئین کربونیل به عنوان شاخص اکسیداسیون پروتئین و سوپراکسید دیسموتاز(SOD) افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد نشان داد. هموگلوبین گلیکوزیله و فاصله ی QT در گروه دیابتی درمان نشده نسبت به گروه شاهد افزایش و میزان کاتالاز کاهش نشان داد. در گروه دیابتی درمان شده با ویتامین میزان آپوپتوز، لیپید پراکسیداسیون، پروتئین اکسیداسیون، HbA1c و QT نسبت به گروه درمان نشده کاهش معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که ویتامین E با کاهش آپوپتوز و بهبود وضعیت استرس اکسیداتیو القا شده به دلیل دیابت تاثیر محافظتی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: دیابت، موش صحرایی، آپوپتوز، استرس اکسیداتیو، ویتامین E
  • گزارش موردی
  • الهام نیسانی سامانی، معصومه یزدان، کیا نیک منش، مارینا پورافکاری، معصومه فلاحیان صفحه 75
    مقدمه
    آمنوره ی اولیه، یکی از مهم ترین و نگران کننده ترین شکایت های طبی زنان در سنین باروری است. این پژوهش به منظور بررسی علل آمنوره ی اولیه بر اساس یافته های بالینی، سونوگرافی و آزمایشگاهی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی Case Series، در مرکز آموزشی درمانی آیت الله طالقانی طی سال های 85-1384 انجام شد. اطلاعات بیماران مراجعه کننده یا ارجاع شده به علت آمنوره ی اولیه به درمانگاه زنان یا غدد در ده سال اخیر جمع آوری شد.
    یافته ها
    53 بیمار بررسی شدند. متوسط سن بیماران مورد مطالعه 24/782/26 بود. شایع ترین علت آمنوره ی اولیه بر اساس یافته های بالینی، آزمایشگاهی و سونوگرافی اختلال تکاملی مولرین (19 مورد) بود. سایر علل شامل هیپوگونادوتروپیک هیپوگونادیسم (12 مورد)، پرکاری مادرزادی آدرنال (8 مورد) و دیس ژنزی گناد (5 مورد) بود.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود با توجه به محدود بودن موارد آمنوره ی اولیه و به منظور ساماندهی مراحل تشخیص و دخالت درمانی، امکان ثبت موارد آمنوره ی اولیه در مراکز تحقیقاتی فراهم شود.
    کلیدواژگان: آمنوره ی اولیه، اتیولوژی، اختلال تکاملی مولرین (سندرم راکی تانسکی)، دیس ژنزی گناد
  • اخبار همایش ها
    صفحه 80
|
  • Dr. F. Hadaegh, Dr. Mr. Bozorgmanesh, M. Padyab, A. Zabetian, Dr. F. Azizi Page 1
    Introduction
    The aim of this study was to examine in the lipid profile during 3.6 years and anthropometric parameters in Iranian adults the changes during 3.6 year body mass index (BMI).
    Materials And Methods
    Among participants of the Tehran lipid and glucose study (TLGS), 2940 non-diabetic adults, aged 20 years and older, who remained within the same BMI group during the two phases of the survey and were not taking lipid lowering drugs were investigated. We used ANCOVA and the repeated measures test for delineating short time trends in mean levels and ratios of serum lipids as well as anthropometric parameters across BMI groups (WHO classification).
    Results
    In all BMI groups the anthropometric indices of central and general obesity increased and total cholesterol (TC) (p<0.05) and high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) (p<0.001) levels decreased in both genders. Among men, the greatest decline in total cholesterol levels was observed in obese persons (7%), whereas the greatest decline in HDL-C levels was observed in normal-weight persons (9%). A significant increase in TC/HDL was observed only in men, whereas among the normal-weight sub-group, TC/HDL increased both in men (9%) and women (6%).
    Conclusions
    Despite increases in general and abdominal obesity parameters, we observed favorable trends in total cholesterol levels. However declines in HDL cholesterol levels, and resulting increases in TC/HDL, particularly among normal-weight persons, could serve as a warning for increased risk of ischemic heart disease.
    Keywords: Waist circumference, Waist to hip ratio, Body mass index, Lipid levels, Lipoproteins
  • M. Ebrahim, M. Tohidi, F. Hadaegh, F. Azizi Page 11
    Introduction
    Several studies suggest that CRP plays a role in the pathogenesis of diabetes in adults. We tested the hypothesis that elevated levels of CRP at baseline can predict later onset of type 2 diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    In a nested case-control study, serum level of CRP was measured from stored samples of 73 control and 80 cases from among participants of the Tehran Lipid Glucose Study, who had been followed for 3.6 years.
    Results
    In age adjusted model, levels of CRP were associated with an increased risk of type2 diabetes, OR 3/6 (95%CI: 1.5 – 8.2) for tertile 3 versus 1, p.001. However in multivariate analysis the association between CRP and type 2 diabetes was significantly decreased after adjustment for fasting plasma glucose, body mass index, family history of diabetes, HOMA-IR, OR. 8 (95%CI:0.2 – 2.8) for tertile 3 versus 1, p 0.7.
    Conclusion
    Elevated levels of CRP were associated with an increased risk of type 2 diabetes however, the association was not independent of other diabetes risk factors, including fasting plasma glucose, body mass index, HOMA-IR and family history of diabetes.
    Keywords: C_reavtive protein_Incidence_Type 2 diabetes_TLGS
  • N. Horri, S. Haghighi, M. Amini, M. Zare, P. Abazari, A. Hassanzadeh Page 17
    Introduction
    Current evidence suggests that stressful experiences may affect both onset and exacerbation of type 1 or type 2 diabetes. The aim of this study was to assess the relation between the number of stressful life events and prevalence of glucose metabolism disorders (IGT, Diabetes)
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, 35-55 year old first degree relatives of type 2 diabetics without history of diabetes were included. Questionaires of stressful life events, physical activity and basic chacteristics were completed. Waist and hip circumference was also measured and OGTT was performed in all patients.
    Results
    Of 477 participants, 288, 146 and 43 were normal, IGT and diabetics respectively the mean number of stressful events for these groups was 3.15,3.55,3.91 (P=0.016), respectively. The prevalence of glucose metabolism disorders was 26.8 in those who reported no stress and 41.5% in participants with stressful events (p=0.03). The prevalence of diabetes was 25.6% vs. 3.2% in subjects with 8 or more stressful events in comparison to subjects with less than 8 stressful events.
    Conclusion
    Considering the probable contribution of stress in the development of diabetes, it is suggested to evaluate the relationship between stress and diabetes as well as the role of education on coping with stress in diabetes prevention, specially in high risk groups, in a more precise manner.
    Keywords: Stressful events, IGT, Diabetes
  • Mr Khoshfetrat, N. Klantari, F. Mohammadi Nasrabadi, A. Rashidi, T. Neyestani, A. Abadi Page 25
    Introduction
    Iron excess disturbs the antioxidant system through pro-oxidants mechanisms. In this study, oxidative stress indices were compared between iron deficient and healthy subjects and effects of iron supplementation with and/or without ascorbic acid on performance of the antioxidant defense system, levels of oxidative stress and iron status in iron deficient female students were determined.
    Materials And Methods
    In this double-blind randomized clinical trial, 60 NAID and 30 normal students (control) were selected from 289 female students at the dormitory of Shaheed Beheshti University (MC), Tehran. Hemoglobin and serum ferritin concentrations were measured by cell counter and ELISA, respectively. After matching, NAIDM students were randomly assigned into the intervention group receiving 50 mg/d elemental iron supplements without (group I) and/or with (group II) 500 mg/d ascorbic acid for 12 weeks. Serum malondialdehyde (MDA), Total Antioxidant Capacity (TAC) and serum ascorbic acid were measured at the beginning and the end of the 6th and 12th weeks in the groups studied. Student's t and repeated measurements tests were employed to analyze the data using SPSS software.
    Results
    Mean TAC in group III was significantly higher in NAID subjects at the beginning of the study (3.87±0.47 vs 3.4±0.41 mmol/mL p<0.001). At the end, serum TAC significantly increased in supplemented subjects, not only compared to the baseline values (within group), but also in comparison with controls (between groups) (5.1±.3 vs 4.7±0.04 mmol/mL p<0.001). In contrast, serum MDA concentrations decreased from 1.7±0.14 to 1.1±0.09 nmol/mL (p<0.001) and from 1.9±0.18 to 1.7±0.15 nmol/mL (p<0.001) in groups I and II, respectively, after 6 weeks of supplementation. Serum MDA concentration however increased to 1.7±0.15 nmol/mL at the 12th week (p<0.001) although the same results were seen in group II, but the mean MDA concentration was significantly less than the value at the beginning (1.4±0.1 vs 1.9±0.18 nmol/mL p<0.03).
    Conclusion
    It seems that the status of the anti-oxidant defense systems significantly improves among NAID young female subjects within the first few weeks after iron supplementation especially with ascorbic acid, an approach recommended for more efficient control of iron deficiency.
    Keywords: Iron deficiency, Vitamin C, Oxidative stress, Total antioxidant capacity, Malondialdehyde, Iron supplementation
  • F. Najafipour, R. Sarisorkhabi, A. Bahrami, M. Zareizadeh, K. Ghoddousi, N. Aghamohamazadeh, A. Aliasgharzadeh, M. Mobaseri, M. Niafar Page 35
    Introduction
    Thalassemia major is a genetic disorder, in which blood transfusion is critical for the survival of patients. Over the course of the past two and three decades, hypertransfusion therapy in these patients has significantly increased life expectancy and quality of life. Unfortunately however this type of therapy has also increased the frequency of complications due to iron overload. Today endocrine abnormalities are far more common than before in beta-thalassemia patients. The aim of this study was to evaluate the prevalence of endocrine disturbances in patients with thalassemia major, aged over 10 years.
    Materials And Methods
    Fifty-six patients, aged over 10 years, with thalassemia major were enrolled. Physicians collected demographic data and history of therapies as well as menstrual history in females. Patients were examined to determine their pubertal status and SDS of height for evaluation of short stature. For evaluation of glucose tolerance, fasting blood glucose and oral glucose tolerance tests were performed. Serum levels of calcium, phosphorous, thyroid stimulating hormone, free thyroxin, luteinizing hormone, and follicular stimulating hormone, estradiol in girls and testosterone in boys were measured.
    Results
    Fifty-six patients 10 to 27 years with thalassemia major old were evaluated. In this study, the prevalences of diabetes mellitus, impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance test were 8.9%, 28.6% and 7.1% respectively. Short stature (SDS ≤ -2) was seen in 70% of boys and 73% of girls hypocalcaemia and primary overt hypothyroidism were present in 41% and 16% respectively 14.3% did not have any endocrine abnormalities.
    Conclusion
    Despite recent therapy with Desferal in the management of beta-thalassemia major, the risk of secondary endocrine dysfunction remains high, with hypogonadism being one of the most frequent endocrine complications. Endocrine evaluation in patients with thalassemia major must be carried out regularly especially in those patients over the age of 10 years in Tabriz.
    Keywords: Thalassemia major, Hypocalcaemia, Hypogonadism, Hypothyroidism, Short stature, Diabetes mellitus, Impaired glucose tolerance test, Impaired fasting glucose
  • M. Tavangar, A. Nikmanesh, B. Larijani, R. Heshmat, A. Lashkari, Kh. Adabi Page 45
    Introduction
    There are different prognostic factors in thyroid neoplasms. Cox2 is an enzyme which plays a role in the synthesis of prostaglandin. Increased expression of Cox2 has been reported in different kinds of cancers such as colorectal, stomach, lung, prostate, breast & thyroid. Thyroid malignancies are among the common malignancies of the endocrine system, and various molecular studies are being performed to determine their pathogenesis.
    Materials And Method
    To study the prevalence of Cox2 in malignant & benign neoplasms of the thyroid and its relationship with other clinical and pathological factors, we analyzed 200 paraffin blocks including 137 thyroid papillary carcinoma, 10 thyroid follicular carcinoma, 17 thyroid medullary carcinoma, 2 anaplastic cases, 27 thyroid follicular adenoma, 7 thyroid Hurthle cell adenoma using the immiunohistochemistry method for the Cox2 enzyme marker.
    Results
    Positive results obtained for cases Cox2 were 38.7% thyroid papillary carcinoma, 20% follicular carcinoma, 29.6% medullary carcinoma, 25.9% follicular adenoma, 28.5% hurthle cell adenoma. Statistical analysis showed no significant difference among various groups of thyroid neoplasms and expression of Cox2. Also, no relationship between vascular, lymphatic and capsule invasion and expression of Cox2 in malignant & benign neoplasms of the thyroid was found.
    Conclusion
    It appears that Cox2 is not a suitable marker to distinguish between different types of thyroid neoplasm.
    Keywords: Thyroid, Neoplasms, Immunohistochemistry, Cox2
  • R. Assaee, N. Pajhohi, Y. Shirkhani, M. Tarrahi, S. Zahedi Asl Page 51
    Introduction
    Opiates such as morphine administration, decrease serum level of pituitary–gonadal axis hormones in both sexes. On the other hand, morphine can be transferred from the mother the fetus and neonate via the placenta and milk. Thus maternal exposure to morphine during pregnancy and weaning may affect serum level of pituitary–gonadal axis hormones in off springs. Focus on the effect of the addiction of the pregnant mother on the health of the fetus and neonate has led to under recognition of possible male mediated effects. In this study, the effect of morphine addiction of the parents on the reproduction rate and pituitary gonadal axis hormone profile have been investigated.
    Materials And Methods
    Forty female and 16 male albino Wistar rats (120-140 days old) were enrolled into the study. Animals were addicted by oral administration of incremental dose of morphine in drinking water for 21 days. Then male rats were placed with females in 6 groups: 1- male addict =test, 2-female addict=test 2, 3- male and female addict = test 3, and sham 1, sham2 and the control group. Morphine administration was also continued during pregnancy and weaning as well. At the time of puberty, blood samples were collected from the off springs and pituitary–gonadal axis hormones were measured. Morphine was in dissolved 3% sucrose and added into the drinking water of groups 1-3. The same amount of sucrose was added into the drinking water of the two sham groups.
    Results
    In female offspring of group1 (test 1) LH (0.086±0.04Iu/L) and 17β estradiol (93.2±5.92ng/L) were significantly reduced compared to the control values of 0.19±0.03 and 182.4±11.21 respectively. But no pituitary–gonodal axis hormones alteration occurred in male offspring of this group and offspring of group 2. There were no pregnancies in group 3.
    Conclusion
    The results suggest that the female maternal morphine addiction disturb reproduction processes more them does male addiction.
    Keywords: Addiction, Pituitary, Gonodal axis hormones, Offspring
  • F. Faraji, A. Ghasemi, M. Khosravi, F. Motamedi, S. Zahedi Asl Page 59
    Introduction
    Gamma-amino butyric acid (GABA), an amino acid, present in some inhibitory neurons of the central nervous system, is also found in relatively high levels in the islets of Langerhans. Results of different studies concerning the effect of GABA on insulin secretion are controversial. The aim of this study was to determine the role of GABA and GABAB receptors on glucose-stimulated insulin secretion in isolated islets of rats.
    Materials And Methods
    The collagenase digestion technique was used to isolate the islets from pancreata of 45 male Wistar rats (200-250g). Insulin secretion was assessed in eight islets in each cup exposed to different concentrations of glucose (8.3 and 16.7 mM) in the presence or absence of GABA(25, 50, 100 µM), baclofen (10, 20, 50 µM) (GABAB agonist) and saclofen (50,100 µM) (GABAB antagonist). Insulin concentration was measured by the ELISA method. Insulin release was reported as mean±SEM U/islet/50min and p values of <0.05 were considered significant.
    Results
    GABA inhibited glucose (8.3 and 16.7 mM)-induced insulin secretion in isolated islets (P<0.05). Different concentrations of baclofen had no significant effect on glucose-induced insulin secretion however glucose (16.7mM) stimulated insulin secretion in the presence of 100 µM saclofen (91±8.8 µU/islet/60min) was significantly (p<0.05) higher compared to insulin secretion stimulated by 16.7mM glucose alone (67.7±2.58 µU/islet/60min).
    Conclusion
    These findings indicate that GABA has an inhibitory effect on glucose-induced insulin secretion and therefore it may play a regulatory role in insulin secretion. This effect needs to be taken in to account in the pathophysiology of diabetes.
    Keywords: GABA, Baclofen, Saclofen, Insulin, Glucose, Langerhans islets, Rats
  • A. Shiroo, S. Salami, M. Khadem Ansari, F. Ghaderi Pakdel, K. Khadem Vatani, R. Saadatian, M. Karimipour Page 67
    Introduction
    The purpose of this study was to determine and to assess the protective effect of vitamin E on cardiomyocyte apoptosis and oxidative stress status in the heart under hyperglycemic conditions, in vivo. Materias and
    Methods
    Wistar male rats (n=16) at 6 months of age were made hyperglycemic by STZ. Same age, normal wistar rats (n=8) were used for comparison (controls). Diabetic rats were divided into two groups, the nontreated and those treated with vitamin E (300mg/kg/daily).
    Results
    Diabetic rats exhibited severe apoptosis in cardiomyocytes. Also significant increases in lipid peroxidation as measured by 8- isoprostan, protein oxidation as measured by protein carbonyl content and superoxide dismutase were observed after 6 weeks. Catalase activity was shown to increase in controls compared to nontreated rats. A distinct elevation in the HbA1C, QT interval and a decline in the activity of catalase were also observed. Vitamin E treated rats shown significant decline in apoptosis, lipid peroxidation, protein carbonyl and QT interval compared to nontreated rats.
    Conclusion
    Vitamin E decreased the incidence of apoptosis in cardiomyocytes, lipid peroxidation and improve antioxidant enzyme in the diabetic hearts of rats. Further research to confirm the findings is recommended.
    Keywords: Diabetes_Vitamin E Wistar rat_Cardiomyocyte_Apoptosis_Oxidative stress
  • E. Neisani Samani, M. Yazdan, K. Nikmanesh, M. Pourafkari, M. Falahian Page 75
    Introduction
    Primary amenorrhea is one of the most important complaint of women in reproductive age. To determine the causes responsible for primary amenorrhea this study was performed on the basis of clinical, sonography and laboratories investigations.
    Material And Method
    This case series study was performed at Ayat –allah Taleghani teaching hospital during the years of 2003-5. Data were collected from the patients who attended or referred to the clinics of gynecology or endocrinology wards since 10 years ago.
    Result
    53 cases were evaluated.Mean age of the patients was 26.82±7.24 years when they were visited at the clinics. The most common cause of primary infertility was mullerian dysgenesis (n=19) according to clinical, sonography and laboratories investigations. Hypogonadotropic hypogonadism and congenital adrenal hyperplasia were seen in 12 and 8 patients, respectively. 5 patients had gonadal dysgenesis.
    Conclusion
    This study suggest that registration of patients with primary amenorrhea in research center, can be beneficial for diagnosis and intervention.
    Keywords: Primary amenorrhea, Etiology, Mullerian dysgenesis (Rokitansky, Syndrome), Gonadal dysgenesis