فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1387)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی نصر اصفهانی، جعفر عطاری مقدم، مریم رسولیان، میرفرهاد قلعه بندی، سید مهدی صابری، سید مهدی صمیمی اردستانی، بنفشه غرایی، الهام شیرازی صفحه 1
    هدف
    نادیده گرفتن حقوق و آزادی بیماران روانی در جهان شایع است. در حالی که تا سال های میانی سده بیستم بیشتر قوانین برای حمایت از جامعه در برابر بیماران روانی وضع شده بود، در سال های اخیر دیدگاه قانون‎گذاران برحفظ حقوق بیماران روانی متمرکز شده است. این بررسی با هدف بازبینی قوانین بستری اجباری کشورها و توصیه های سازمان جهانی بهداشت در این زمینه انجام شده است.
    روش
    در یک بررسی مروری، قوانین بهداشت روان برخی کشورها به ویژه در زمینه بستری اجباری بازبینی شده است. اطلاعات این پژوهش در طول مدت دو سال با بازبینی بیش از چهل پایگاه اطلاع رسانی و جستجوی دستی پانزده منبع در دسترس، گردآوری شده، قوانین بستری اجباری کشورها و هم چنین توصیه های سازمان جهانی بهداشت در حوزه های تفکیک بستری و درمان اجباری، ایجاد محیط هایی با کمترین محدودیت، ملاک های بستری اجباری، مراجع تشخیص و تایید بستری اجباری و نیز طول مدت بستری اجباری مقایسه گردیده است.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که سازمان جهانی بهداشت و هم چنین بیشتر کشورهای مورد بررسی بر لزوم رعایت اصول زیر در تدوین قوانین بستری اجباری تاکید کرده اند: ایجاد محیط با کمترین محدودیت، وجود ملاک های”خطرناک بودن“و”نیاز به درمان“برای بستری اجباری فرد، لزوم تشخیص اندیکاسیون بستری اجباری توسط دو نفر، لزوم تایید اندیکاسیون یادشده توسط مرجع بی طرف و طول مدت محدود بستری اضطراری در حد چند روز. هم چنین فرآیند بستری و درمان اجباری در برخی کشورها تفکیک و در برخی دیگر ادغام شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت رعایت حقوق متقابل بیمار روانی و جامعه، بستری اجباری دربرگیرنده بخش بزرگی از قانون بهداشت روان است. سازمان جهانی بهداشت که بستری اجباری را نه تنها محرومیت از آزادی بلکه یک ضربه روانشناختی می داند، اصولی را برای تدوین قانون بستری اجباری، ضروری دانسته است. از سوی دیگر با توجه به کاستی های قوانین مربوط به این موضوع در ایران، لزوم از میان برداشتن کاستی ها و قانونمندشدن روند بستری اجباری احساس می شود.
    کلیدواژگان: قانون بهداشت روان، بستری اجباری، بستری اضطراری
  • حسین خدمتگزار، حسین شاره، یعقوب وکیلی، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحه 2
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه سبک اسناد بزهکاران کانون اصلاح و تربیت شهر تهران با سبک اسنادی مراقبان این کانون اجرا شد.
    روش
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای است و در آن دو گروه آزمایشی (30 نفر از بزهکاران و 15 نفر از مراقبان کانون) و یک گروه گواه (30 فرد عادی) که از نظر سن، جنس و تحصیلات همتا شده بودند، بررسی شدند. آزمودنی های گروه بزهکار به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده و گروه عادی به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، اما به علت شمار کم مراقبان کانون اصلاح و تربیت، همه آنها ارزیابی شدند. آزمودنی های سه گروه به کمک مصاحبه و پرسش نامه‎ سبک اسناد (ASQ) بررسی شدند. داده ها به کمک تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه تحلیل شدند.
    یافته ها: یافته ها نشان دادند که سبک اسنادی بزهکاران برای رویدادهای ناخوشایند متفاوت از سبک اسنادی مراقبان و افراد عادی بوده و نسبت به آنها بیرونی تر (01/0p<) و ناپایدارتر (01/0p<) است. تفاوت سایر سبک های اسنادی در هیچ یک از گروه ها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بزهکاران دارای اختلال سلوک، رویدادهای بد و ناخوشایند را به عوامل بیرونی و ناپایدار نسبت می دهند که خود می تواند در بروز و تداوم بزهکاری آنان نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: سبک اسناد، بزهکاری، اختلال سلوک
  • محمد خیر، صغری استوار، مرتضی لطیفیان، محمدرضا تقوی، سیامک سامانی صفحه 3
    هدف
    از آن جا که افراد با اختلال اضطراب اجتماعی در موقعیت های اجتماعی، اضطراب زیادی را تجربه می کنند و خودکارآمدی در موقعیت های اجتماعی، تعیین کننده اضطراب اجتماعی دانسته شده، در این بررسی ارتباط میان خودکارآمدی اجتماعی، توجه متمرکز بر خود، سوگیری های شناختی و اضطراب اجتماعی آزمون شده است.
    روش
    این بررسی از نوع مقطعی- مقایسه ای است. 830 دانش آموز دبیرستانی (429 دختر و 401 پسر) شهر شیراز که به روش خوشه ای- تصادفی نمونه گیری شده بودند به مقیاس اضطراب اجتماعی (SAS-A)، پرسش نامه احتمال/ پیامد وقوع رویدادهای منفی اجتماعی (PCQ-C)، پرسش نامه کانون توجه (FAQ) و مقیاس خودکارآمدی برای موقعیت های اجتماعی (SESS) پاسخ دادند. تحلیل داده ها به کمک ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    اضطراب اجتماعی همبستگی معنی داری با خودکارآمدی اجتماعی (001/0p<) و توجه متمرکز بر خود (001/0p<) داشت. افزون بر آن اضطراب اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی و توجه متمرکز بر خود ارتباط معنی داری با احتمال (001/0p<) و پیامد (001/0p<) رخداد رویدادهای منفی اجتماعی داشتند و در نهایت الگوی میانجی تایید شد. به بیان دیگر اضطراب اجتماعی با خودکارآمدی اجتماعی و توجه متمرکز برخود و از این رو با سوگیری های شناختی ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    توجه متمرکز بر خود و شاخص های سوگیری داوری با کنترل خودکار آمدی اجتماعی و اضطراب اجتماعی ارتباط دارند.
    کلیدواژگان: سوگیری شناختی، اضطراب اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی، توجه متمرکز بر خود
  • ضرغام نظام زاده، حسین قمری گیوی صفحه 4
    هدف
    مقایسه سازوکارهای دفاعی و راه های مقابله در افراد مبتلا به اختلال و افراد بهنجار از هدف های پژوهش حاضر بوده است.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش، افراد دارای اختلال اضطراب منتشر و/یا اختلال افسردگی اساسی یا افراد بهنجاری بودند که به روش نمونه گیری نظام مند از فهرست مراجعان دارای تشخیص های یادشده انتخاب شدند. این پژوهش پس رویدادی از نوع علی- مقایسه ای و همبستگی است. برای گردآوری داده ها پرسش نامه راه های مقابله فولکمن و لازاروس و پرسش نامه سازوکارهای دفاعی به کار برده شد. برای تحلیل داده ها، تحلیل واریانس دو عاملی، آزمون حداقل اختلاف معنی دار (LSD) و آزمون همبستگی پیرسون به کار برده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در میانگین نمره مقابله حل مساله بین افراد مبتلا به اختلال اضطراب منتشر و افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی وجود نداشت، ولی میانگین نمره مقابله اجتناب در افراد گروه اول بیشتر از افراد گروه دوم بود (05/0p<). از سوی دیگر افراد دارای اختلال های یادشده نسبت به افراد بهنجار میانگین پایین تری در مقابله جستجوی حمایت اجتماعی داشتند (001/0p<). میانگین نمره سطح بسیار سازگارانه کارکرد دفاعی در افراد گروه اضطراب منتشر بیشتر از افراد گروه افسردگی اساسی بود (05/0p<)، در حالی که میانگین نمره سطوح نفی، عمل، بی نظمی دفاعی و بازداری روانی در افراد گروه دوم بیشتر از افراد گروه اول بود (04/0p<).
    نتیجه گیری
    سبک های دفاعی ناسازگارانه در اختلال افسردگی اساسی دارای میانگین بالا ولی میانگین مقابله اجتناب در اختلال اضطراب منتشر نسبت به اختلال افسردگی اساسی بالاتر است. بنابراین تلاش در راستای کاهش به کارگیری مقابله اجتناب و افزایش به کارگیری مقابله مساله مدار به جای هیجان مدار، می تواند تجربه افسردگی و اضطراب را در هر دو جنس کاهش دهد.
    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، اختلال اضطراب منتشر، سازوکارهای دفاعی، راه های مقابله
  • بنفشه غرایی، سیدداود محمدی، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحه 5
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط اختلال های رفتاری، سبک های مقابله ای و راهبردهای مقابله ای در دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر تهران بود.
    روش
    این بررسی از نوع توصیفی و همبستگی بود. 420 دانش آموز (195 پسر و 225 دختر) که از سه منطقه شهر تهران (مناطق یک، شش و 16) به تصادف انتخاب شده بودند، دو پرسش نامه بررسی مشکلات و نقاط قوت و راهبردهای مقابله ای نوجوانان را تکمیل کردند. داده ها به کمک آماره همبستگی و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین اختلال های رفتاری با سبک مقابله کارآمد و سبک مقابله مراجعه به دیگران ارتباط منفی معنی دار یافت شد (001/0p<). تحلیل رگرسیون گام به گام تفاوت معنی داری را میان نمرات مقیاس های اختلال رفتاری و راهبردهای مقابله ای نشان داد (001/0p<). افزون بر آن از میان راهبردها، راهبردهای تفریحات فیزیکی، سخت کوشی، حمایت اجتماعی، آرام سازی، کنار نیامدن، تمرکز مثبت و کاهش تنش با اختلال های رفتاری رابطه معنی دار داشتند (55/0=R) و در مجموع 31/0 اختلال های رفتاری را تبیین می کردند (307/0=2R).
    نتیجه گیری
    سبک های مقابله ای کارآمد و ناکارآمد و راهبردهای مربوط به آنها توانایی پیش بینی معنی دار اختلال های رفتاری را دارند. راهبردهای مقابله ای می توانند بخشی از تغییرات مربوط به اختلال های رفتاری را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: اختلال های رفتاری، سبک های مقابله ای، راهبردهای مقابله ای، دانش آموزان، پرسش نامه SDQ
  • صمد شیرین زاده دستگیری، محمدعلی گودرزی، احمد غنی زاده، سید محمدرضا تقوی صفحه 6
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای مسئولیت پذیری و فراشناختی در اختلال وسواسی- اجباری در صورت کنترل نگرانی و بررسی روابط درونی بین مسئولیت پذیری و باورهای فراشناختی بود.
    روش
    گروه مورد بررسی 25 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری، 25 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب منتشر و 25 فرد بهنجار بودند که به روش نمونه گیری در دسترس از میان مراجعه کنندگان به بیمارستان های روانپزشکی شهر شیراز انتخاب شده بودند. برای اندازه گیری باورهای فراشناختی پاسخ گویان پرسش نامه باورهای فراشناخت-30، برای اندازه گیری باور مسئولیت پذیری پرسش نامه نگرش مسئولیت پذیری و برای اندازه گیری نگرانی، پرسش نامه نگرانی ایالت پنیسلوانیا به کار برده شد. داده ها به کمک روش های آماری تحلیل واریانس یک راهه و چند راهه، تحلیل کوواریانس یک راهه و آزمون های تعقیبی مناسب تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با کنترل مسئولیت پذیری و نگرانی، گروه های وسواسی و اضطراب منتشر در باورهای فراشناختی با گروه بهنجار تفاوت معنی داری دارند (001/0p<)، اما با کنترل باورهای فراشناختی و نگرانی، گروه های وسواسی، اضطراب منتشر و افراد بهنجار در باور مسئولیت پذیری تفاوت معنی داری نداشتند. هم چنین، گروه های وسواسی و اضطراب منتشر به غیر از باور نیاز به کنترل افکار در سایر باورهای فراشناختی باهم تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های بررسی حاضر بیشتر از مفهوم بندی فراشناختی اختلال وسواسی-اجباری حمایت می کند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، اختلال اضطراب منتشر، باورهای فراشناختی، مسئولیت پذیری، نیاز به کنترل افکار
  • وحید نجاتی، حسن عشایری صفحه 7
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین ابعاد هشت گانه کیفیت زندگی سالمندان شهرستان کاشان و بررسی نیاز های رفاهی، بهداشتی و درمانی آنان بود.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری پژوهش افراد 60 ساله و بالاتر شهرستان کاشان بودند که همراه خانواده زندگی می کردند. آزمودنی های پژوهش 389 سالمند (196مرد و 193 زن) بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها پرسش نامه 36 سوالی کیفیت زندگی به کار برده شد.
    یافته ها
    نمره کیفیت فعالیت فیزیکی افراد مورد بررسی 59 (زنان 57، مردان 66) و نمره درک کلی از سلامت در زنان سالمند 5/55، در مردان 7/65 و در کل 7/60 بود. نمره ایفای نقش جسمی آزمودنی ها 51 (زنان 5/47، مردان 5/54)، نمره فعالیت اجتماعی 2/78 (78 در زنان، 4/78 در مردان) و نمره ایفای نقش عاطفی 8/61 (زنان 2/61، مردان 4/62) بود. نمره سلامت روانی در زنان سالمند 4/91، در مردان 3/97 و در کل 4/94 و نمره درد جسمی 7/61 (زنان2/57، مردان 1/66) بود.
    نتیجه گیری
    سالمندان شهرستان کاشان از کیفیت زندگی مطلوب تری نسبت به مناطق دیگر کشور برخوردارند.
    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، کاشان
  • اسحق رحیمیان بوگر، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحه 8
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه سرسختی روانشناختی و خودتاب آوری با سلامت روان جوانان و بزرگسالان بازمانده مناطق زلزله زده شهرستان بم، هم چنین تعیین وزن هر یک از این متغیرهای پیش بینی کننده، انجام شده است.
    روش
    این پژوهش توصیفی- پس رویدادی است. 314 جوان و بزرگسال (138 مرد و 176 زن) بازمانده زلزله شهرستان بم، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها پرسش نامه سرسختی اهواز ((AHI، پرسش نامه تاب آوری کونور- دیویدسون (CD-RIS)، پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ-28)، و نیز پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی به کار برده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام بهره گرفته شد.
    یافته ها
    بین سرسختی و خودتاب آوری با سلامت روان رابطه مثبت معنی دار دیده شد (01/0p<). افزون بر آن، نتایج نشان دادند که تاب آوری و سرسختی توان پیش بینی معنی دار سلامت روان را دارند (001/0p<). در این پژوهش، تاب آوری بهترین پیش بینی کننده سلامت روان بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش گویای اصالت و اهمیت سرسختی و تاب آوری در حفظ و ارتقاء سلامت روان افراد زلزله زده بود. دو متغیر یادشده، می توانند میزان بالایی از تغییرپذیری سلامت روان را در شرایط ناگوار تبیین نمایند و توجه به آنها در بهداشت روانی فاجعه، ضروری است.
    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، خودتاب آوری، سلامت روان، زلزله، بم
  • علی زینالی، رقیه وحدت، محسن عیسوی صفحه 9
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی شش زمینه ناسالم مستعدکننده اعتیاد (ویژگی های شخصیتی، شیوه زندگی، روابط اجتماعی و خانوادگی، نگرش و باورها، احساسات، عواطف و رفتارها) انجام شده است.
    روش
    در یک بررسی علی- مقایسه ای 240 نفر (120 نفر معتادان بهبودیافته مواد افیونی و 120 نفر افراد سالم) به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای از مراکز بازتوانی معتادان چهار شهر ارومیه، قم، شیراز و تهران انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسش نامه استعداد اعتیاد (ASQ) گردآوری و به کمک آزمون آماری t تحلیل شدند.
    یافته ها
    95% افراد مورد بررسی مرد بودند. سن آنان 18 سال و بالاتر بود. معتادان در هر یک از شش زمینه مستعدکننده پیش اعتیادی به طور معنی داری (001/0P<) با افراد سالم تفاوت داشتند. این زمینه ها در شکل دهی استعداد اعتیاد موثرند.
    نتیجه گیری
    معتادان بیش از افراد سالم دارای ویژگی های غیرطبیعی (شیوه زندگی نادرست، روابط اجتماعی و خانوادگی ناسالم، افکار و باورهای نادرست، احساسات و عواطف غیرطبیعی و رفتارهای مخاطره آمیز) هستند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، زمینه های مستعدکننده، مواد افیونی
  • مرتضی نوری خواجوی، منصوره اردشیرزاده، بهروز دولتشاهی، سوسن افقه صفحه 10
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان متوسط فشار و منبع فشار (عینی یا ذهنی) مراقبان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن و مراقبان بیماران دوقطبی مزمن، طراحی گردید.
    روش
    در یک پژوهش پس رویدادی 50 مراقب بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و 50 مراقب بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی که در مدت شش ماه به درمانگاه روانپزشکی و یا بیمارستان رازی مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به کمک پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی و مقیاس فشار مراقب ارزیابی شدند. داده ها به کمک آزمون آماری t و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان فشار در مراقبان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن، به طور معنی داری (05/0p<) بیشتر از فشار در مراقبان بیماران مزمن دوقطبی بود (5/35 در برابر 9/28). از سوی دیگر منبع مهم فشار در هر دو گروه مراقبان، عینی و در همه سطوح معنی دار بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای فشار در مراقبان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن، در مقایسه با مراقبان بیماران دو قطبی مزمن، حمایت، شناسایی و تامین نیازهای این مراقبان از اولویت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: مراقب، اسکیزوفرنیا، اختلال دوقطبی، فشار روانی
  • زهره صدوقی، مریم آگیلار، وفایی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 11
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس شخص با حساسیت پردازش حسی بالا(HSPSS) در بافت فرهنگی و جامعه ایرانی در ارتباط با شاخص های آسیب شناسی روان شناختی است.
    روش
    372 دانشجوی پسر مقطع کارشناسی در دو دانشگاه شهید بهشتی و شاهد تهران که به روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی انتخاب شده بودند، به کمک HSPSS و پرسش نامه های افسردگی بک (BDI) و اضطراب خصیصه- حالت اشپیلبرگر (STAI) ارزیابی شدند. تحلیل داده ها به کمک آزمون همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی و رگرسیون چندمتغیره انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها در تایید ساختار سه مولفه به آسانی برانگیخته شدن (EOE)، آستانه حسی پایین (LST) و حساسیت حسی زیباشناختی غنی شده (EASS) بودند. این بررسی نشان داد که حساسیت پردازش حسی با شاخص های آسیب شناسی روان شناختی درارتباط است. بعد EOE و LST به طور انتخابی با اضطراب و افسردگی همبسته بودند.
    نتیجه گیری
    حساسیت حسی زیباشناختی غنی شده به طور معکوس اضطراب و افسردگی را پیش بینی می کند؛ که بیانگر نقش محافظت کننده بعد حساسیت حسی زیباشناختی غنی شده است.
    کلیدواژگان: حساسیت پردازش حسی، شخصیت، اضطراب، افسردگی، مقیاس شخص با حساسیت پردازش حسی بالا
  • محمد اکبری بورنگ، حمید رضاییان صفحه 12
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اضطراب رایانه در دانشجویان و رابطه آن با کارآمدی رایانه در دانشگاه اراک انجام شد.
    روش
    این بررسی از نوع توصیفی- پیمایشی است و در آن 370 آزمودنی (123 مرد، 218 زن) که به شیوه خوشه ای- تصادفی از رشته های مختلف دانشگاه اراک انتخاب شده بودند، ارزیابی شدند. داده ها به کمک مقیاس رتبه بندی اضطراب رایانه و مقیاس کارآمدی رایانه گردآوری شد. برای تحلیل داده ها روش های آمار توصیفی، آزمون رگرسیون آماری، همبستگی پیرسون و آزمون t به کار برده شد.
    یافته ها
    دانشجویان دانشگاه اراک از اضطراب رایانه بالاتر از حد خفیف برخوردار بودند. بین کارآمدی رایانه ای و اضطراب رایانه رابطه معنی دار به دست آمد (01/0p<) و از متغیرهای فردی (جنسیت، رشته تحصیلی، معدل) تنها مولفه رشته تحصیلی در پیش بینی متغیر ملاک (اضطراب رایانه) تاثیر معنی داری داشت (001/0p<). هم چنین بررسی تفاوت میانگین نمرات اضطراب رایانه دختران و پسران تفاوت معنی داری را نشان نداد، اما در متغیر کارآمدی رایانه این تفاوت در سطح 001/0p< معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    اضطراب رایانه در دانشجویان دانشگاه اراک بالا است. لزوم توجه و اقدامات لازم در زمینه کاهش اضطراب رایانه در دانشجویان ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اضطراب رایانه، کارآمدی رایانه، دانشجو
|
  • Dr. Mehdi Nasr Esfahani *, Dr. Jafar Attari Moghadam, Dr. Maryam Rasoulian, Dr. Mirfarhad Ghalehbandi, Dr. Seyed Mehdi Saberi, Dr. Seyed Mehdi Samimi-Ardestani, Dr. Banafsheh Gharraee, Dr. Elham Shirazi Page 1
    Objectives
    Disregard of the rights of the mentally ill is a prevalent condition in the world. Whereas until the mid twentieth century most legislations were enacted to protect the society against individuals with mental disorders, in recent years the attitudes of legislators has been focused on protecting the rights of the mentally ill. The aim of this study is to review the laws related to involuntary hospitalization in different countries, and world Health Organization (WHO)’s recommendations in this regard.
    Method
    In a review study, the mental health act of some countries especially concerning involuntary hospitalization is evaluated. Information was gathered in a two year period through review of more than 40 electronic sources and hand searching 15 available sources. Laws of involuntary hospitalization of countries as well as World Health Organiza- tion comments on separation of involuntary treatment and hospitalization, establishing environments with the least restrictions, criteria for involuntary hospitalization, authorities of diagnosis and certification of involuntary hospitalization and the duration of involuntary hospitalization were compared.
    Results
    This study reveals that the WHO and most studied countries have emphasized the imposing of the following rules: The establishment of the least restrictive environment, the presence of “dangerousness” and “need to treatment” as criteria for involuntary hospitalization, the requirement of two accredited persons for determination of indication of hospitalization, the approval of the mentioned indication by an impartial source, and the limitation of the duration of emergency hospitalization to a few days. Also, the process of involuntary hospitalization and treatment are separated in some countries and combined in some others.
    Conclusion
    Considering the significance of the reciprocal rights of the society and the mentally ill, involuntary hospitalization encompasses a major part of mental health legislations. WHO considers involuntary hospitalization to be not only a deprivation of liberty but also a psychological trauma, and deems the establishing of principles for involuntary hospitalization law necessary. In addition, considering the insufficiency of legislations related to this issue in Iran, a need to deal with the insufficiencies and legalize the process of involuntary hospitalization is evident.
  • Hossein Khedmatgozar *, Hossein Shareh, Yaghoob Vakili, Dr. Ali Asghar Asgharnejad Farid Page 2
    Objectives
    The purpose of this study was to compare the attribution style among criminals with conduct disorder and watchmen in Tehran’s Center for Correction and Rehabilitation.
    Method
    Retrospective method was used in this study. Two groups consisted of an experimental group (30 criminals and 15 watchmen) and a normal group (30 normal subjects) who were matched for sex, age and education were evaluated. The subjects in the criminal and normal groups were selected using random sampling and convenience sampling methods respectively but due to the small number of watchmen in the center, all were evaluated. The subjects in the three groups were assessed through interview and Attribution Style Ques-tionnaire (ASQ). Data were analyzed using one way analysis of variance and post hoc Scheffe.
    Results
    Data showed that criminal’s attribution style for unfavorable events is different from the attribution styles of watchmen and normal subjects. Their attribution style was more external (p<0.01) and more unstable (p<0.01). Other attribution styles were not significantly different among the three groups.
    Conclusion
    Criminals with conduct disorder attribute unfavorable events to external and unstable factors. This kind of attribution could have a role in the maintenance of their criminal actions.
  • Dr. Mohammad Khayyer *, Soghra Ostovar, Dr. Morteza Latifian, Dr. Mohammad Reza Taghavi, Dr. Siamak Samani Page 3
    Objectives
    Since individuals with social anxiety disorder experience a high level of anxiety in social situations, and self efficacy in social situations is considered to determine social anxiety, the present study examines the relationship between social self-efficacy, self-focused attention, cognitive biases, and social anxiety.
    Method
    This is a cross-sectional comparative study. 830 high school students (429 girls and 401 boys) who were selected using random-cluster sampling method completed the following questionnaires: Social Anxiety Scale for Adolescents (SAS-A), Probability/Cost Questionnaire for Children (PCQ-C), Focus of Attention Questionnaire (FAQ) and Self-efficacy for Social Situation Scale (SESS). Data were analyzed using correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    There were significant correlations between social anxiety and social self-efficacy (p<0.001) and self-focused attention (p<0.001). In addition, social anxiety, social self-efficacy and self- focused attention had a significant relationship with the probability (p<0.001) and the outcome (p<0.001) of negative social events and the mediational model was ultimately confirmed. In other words social anxiety was related to social self-efficacy and self-focused attention and therefore with cognitive biases.
    Conclusion
    Self-focused attention and measures of biased judgments are related to the control of social self-efficacy and social anxiety.
  • Zargham Nezamzadeh *, Dr. Hossein Ghamari Givi Page 4
    Objectives
    The comparison of defence mechanisms and coping strategies in individuals with generalized anxiety disorder and major depressive disorder and normal subjects was the aim of the present study.
    Method
    The statistical population of the present study included individuals with generalized anxiety disorder, major depressive disorder and normal subjects who had presented to public and private psychiatric consultation centers in the city of Ardabil (Iran) and had been diagnosed by psy-chiatrists according to DSM-IV criteria. 171 individuals from among the subjects presenting to eight centers were selected using structured sampling. In this retrospective, causal-comparitive and correlational study, Folkman and Lazarus Coping Strategies Questionnaire and Defense Mechanisms Questionnaire were used for gathering data. Data were analyzed through two factor variance analysis, the Least Statistical Difference (LSD) test and Pearson’s correlation test.
    Results
    There was no significant difference in the mean scores of coping strategies between subjects with generalized anxiety disorder and those with major depressive disorder, but the mean score of avoidance coping was higher in the first group than the second (p<0.05). On the other hand, the subjects with the above-mentioned disorders had a lower mean score of social support seeking coping in comparison with normal individuals (p<0.001). The mean score of highly adaptive defensive mechanisms was higher in subjects with generalized anxiety compared to subjects with major depression (p<0.05). Also, the mean scores of negative levels, function, disorganized defense and psychological avoidance were higher in the second group in comparison with the first (p<0.04).
    Conclusion
    Maladaptive defence machanisms have a higher mean in major depressive disorder. However, the mean of avoidance coping is higher in generalized anxiety disorder compared to major depressive disorder. Therefore, attempting to decrease the application of avoidance coping and increasing the use of problem oriented coping instead of emotion oriented coping can cause a reduction in the experience of depression and anxiety in both sexes.
  • Dr. Banafshehe Gharraee, Seyed Davoud Mohammadi *, Dr. Ali Asghar Asgharnejad Farid Page 5
    Objectives
    The purpose of this research was to assess the relationship of behavioral disorders and coping styles and coping strategies in secondary school students in the city of Tehran.
    Method
    420 students (195 boys and 225 girls) who were randomly selected from three areas (areas one, six, and 16) in the city of Tehran completed the Strength and Difficulties Questionnaire (SDQ) and Adolescent Coping Scale (ACS). Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis.
    Results
    There was a negative relationship between behavioral disorders and efficient coping style and referring to others coping style (p<0.001). Step by step regression analysis showed a significant difference between measures of behavioral disorders and coping strategies (p<0.001). In addition, from among the strategies, physical recreation, hard working, social support, tranquility, resistance, positive concentration, and lowering stress had positive relationships with behavioral disorders (R=0.55) and explain a total of 30% of behavioral disorders (R2=0.307)
    Conclusion
    Efficient and non-efficient coping styles and their related strategies are able to significantly predict behavioral disorders. Coping strategies can explain a part of changes related to behavioral disorders.
  • Samad Shirinzadeh Dastgiri *, Dr. Mohammad Ali Gudarzi, Dr. Ahmad Ghanizadeh, Dr. Seyed Mohammad Reza Taghavi Page 6
    Objectives
    This study was carried out to examine the role of responsibility and metacognitive beliefs in obsessive-compulsive disorder while controlling for worry, and to assess the internal relationship between responsibility and metacognitive beliefs.
    Method
    Twenty-five patients with obsessive-compulsive disorder (OCD), 25 patients with generalized anxiety disorder and 25 normal participants who were selected using convenience sampling method from individuals refered to psychiatric hospitals in the city of Shiraz (Iran), took part in this study. In order to measure metacognitive beliefs, responsibility beliefs and worry the Metacognition Questionnaire-30 (MCQ-30), Responsibility Attitudes Scale (RAS) and Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) were used respectively. Data were analyzed using one and multiple way analysis of variance, one way analysis of covariance, and appropriate follow-up tests.
    Results
    Results indicated that when responsibility and worry were controlled the OCD and GAD patients differed from normal participants on metacognitive beliefs (p<0.001), but when metacognitive beliefs were controlled, the OCD, GAD and normal group did not differ on responsibility beliefs. Also, the OCD and GAD group did not differ on all metacognotive subscales except for the need to control thoughts.
    Conclusion
    The present data are consistent with meta-cognitive conceptualizations of obsessive-compulsive disorders.
  • Dr. Vahid Nejati *, Dr. Hassan Ashayeri Page 7
    Objectives
    The aim of this study was to determine the eightfold aspects of quality of life in the elderly population of the city of Kashan (Iran) and to evaluate their welfare, health and therapuetic needs.
    Method
    This research is a descriptive cross-sectional study. The study population consisted of 60 years and older individuals in the city of Kashan, who were living with their families. The subjects were 389 elderly individuals (196 males and 193 females) who were selected using random sampling. Data were collected using Short Form-36 Item Quality of Life Questionnaire.
    Results
    The score for the quality of physical function was 59 (57 for females and 66 for males), and the score for general understanding of health in the elderly was 60.7 (55.5 for females and 65.7 for males). The score for physical role was 51 (47.5 for females, 54.5 for males) the score for social activity was 78.2 (78 for females, 78.4 for males) and the score for emotional role was 61.8 (61.2 for females, 62.4 for males). The score for mental health was 94.4 (91.4 for females, 97.3 for males), and the score for physical pain was 61.7 (57.2 for females, 66.1 for males).
    Conclusion
    The elderly population in the city of Kashan enjoy a higher quality of life in comparison with their peers in other parts of Iran.
  • Eshagh Rahimian Boogar *, Dr. Ali Asghar Asgharnejad Farid Page 8
    Objectives
    This study was carried out to assess the relationship of psychological hardiness and ego-resiliency with the mental health of youth and adult survivors of earthquake-stricken areas of Bam, and also to determine the contribution of each of the predicting variables.
    Method
    This research is a descriptive retrospective study. 314 youth and adult (138 males, 176 females) survivors of Bam earthquake, who were selected through convenience sampling participated in this research. All subjects completed Ahvaz Hardiness Inventory (AHI), Connor-Davidson Resilience (CD-RIS), General Health Questionnaire (GHQ-28), and Demographic Inventory. Stepwise multiple regression analysis was used for statistical analysis.
    Results
    A positive significant correlation was seen between hardiness and ego-resiliency and mental health (p<0.01). In addition, the results showed that hardiness and ego-resiliency are able to predict mental health significantly (p<0.001). In this research, resiliency was the best predictor of mental health.
    Conclusion
    The findings indicate that hardiness and ego-resiliency are important and fundamental in the preservation and promotion of mental health in earthquake-stricken subjects. The two mentioned variables are able to explain the high rate of mental health variation in adverse conditions and considering them in disaster mental health is essential.�
  • Ali Zeinali *, Rogayhe Wahdat, Dr. Mohsen Eisavi Page 9
    Objectives
    The following study was carried out with the aim of evaluating six pathological susceptibility backgrounds (personality traits, life style, social and family relationships, beliefs and thought, feelings and emotions and behaviors).
    Method
    In a causal-comparitive study 240 subjects (120 recovered addicts and 120 normal individuals) were selected using stratified random sampling method from rehabilitation centers of four cities: Urmieh, Qum, Shiraz and Tehran. Males constituted 95% of the subjects with an age range of 18 and over. Data were gathered using Addiction Susceptibility Questionnaire (ASQ) and analyzed using t-test.
    Results
    Drug dependent subjects were significantly different from the normal subjects in each of the pre-addiction susceptibility back-grounds (p<0.001). These backgrounds are effective in forming the vulnerability for addiction.
    Conclusion
    Drug dependent subjects possess more abnormal characteristics (incorrect lifestyle, unhealthy social and familial relation- ships, erroneous thoughts and beliefs, abnormal emotions and hazardous behavior).
  • Dr. Morteza Noori Khajavi *, Dr. Mansoureh Ardeshirzadeh, Dr. Behrooz Dolatshahi, Dr. Sousan Afgheh Page 10
    Objectives
    The present study was designed with the aim of comparing the average burden and the source of burden (mental or objective) in caregivers of patients with chronic schizophrenia and caregivers of patients with chronic bipolar disorder.
    Method
    In a retrograde study, 50 caregivers of patients with schizophrenia and 50 caregivers of patients with bipolar disorder who had presented to the psychiatric clinic or Razi Psychiatric Centre during a 6 month period, were selected using convenience sampling. The subjects were then examined using Dermographic Characteristics Questionnaire And Caregivers’ Burden Measure. Data were analyzed using t-test and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The level of burden in caregivers of patients with chronic schizo- phrenia was significantly higher (p<0.05) than that of caregivers of patients with chronic bipolar disorder (35.5 versus 28.9). In addition, the important source of burden in both groups of caregivers was objective and significant in all levels (p<0.05).
    Conclusion
    Regarding the high level of burden in caregivers of patients with chronic schizophrenia in comparison with caregivers of patients with chronic bipolar disorder, identification, support and meeting the needs of these caregivers need a higher priority.
  • Zohre Sadooghi *, Dr. Maria E. Aguilar-Vafaie, Dr. Seyed Kazem Rassoulzadeh Tabatabaei Page 11
    Objectives
    The aim of the present study was to examine the psychometric properties of individuals with Highly Sensitive Processing Sensitivity Scale (HSPSS) in the cultural pattern of Iranian Society in relation to psychopathological characteristics.
    Method
    372 male undergraduate students were selected using stratified random sampling and evaluated using the Highly Sensory Processing Person (HSPPS) Scale, Beck Depression Inventory (BDI) and Spielberger's State-Trait Anxiety Inventory (STAI). Data were analyzed using factor analysis, correlation test and multiple regression.
    Results
    The results support a three-component structure of Ease of Excitation (EOE), Low Sensitivity Threshold (LST) and Enrichment by Aesthetic and Sensory Sensitivity (EASS). This study showed that sensory processing sensitivity is related to psychopathological measures. Also, EOE and LST were selectively associated with anxiety and depression.
    Conclusion
    Aesthetic and Sensory Sensitivity are indirectly associated with anxiety and depression, which indicates its protective role.
  • Mohammad Akbari Bourang *, Dr. Hamid Rezaian Page 12
    Objectives
    This research was carried out with the aim of examining computer anxiety in students and its relationship with computer self-efficacy in Arak University.
    Method
    This study is a descriptive research in which 370 students of different fields in Arak University (123 males, 218 females) which were selected using random cluster sampling method, were examined. Data were gathered using computer anxiety classification measure and computer self-efficacy measure. Statistical regression, Pearson's correlation and t-test were used for data analysis.
    Results
    Arak University students had a higher degree of anxiety than the low level. There was a significant relation between computer anxiety and computer self-efficacy (p<0.01). Among the individual variables (sex, major field, scores mean) only major field had a significant effect on predicting the basic variable (computer anxiety) (p<0.001). Also, there was no significant difference between the scores mean of computer anxiety of boys and girls, but a difference was found regarding computer self-efficacy (p<0.001).
    Conclusion
    Computer anxiety is high in Arak University students. Necessary attention and action should be carried out to reduce computer anxiety in students.