فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 52، پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عزت الله جلالیان، سپیده بانوا، سارا عرفانی صفحه 178
    چکیده: با توجه به استحکام خمشی کامپوزیت تقویت شده با فایبر (FRC) و نیز نقش حفره های محافظه کارانه در حفظ نسج سالم دندان های پایه، این مطالعه با هدف ارزیابی میزان مقاومت به شکست بریج های قدامی بالا و خلفی پایین در شرایطin vitro انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش تجربی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. از 44 دندان تازه و سالم کشیده شده انسان برای ساخت 22 اینله بریج ثابت، شامل 11 اینله بریج سه واحدی قدامی بالا با مدل کلینیکی جایگزینی سانترال و 11 اینله بریج خلفی پایین با مدل کلینیکی جایگزینی مولر اول استفاده شد. نمونه های فوق از کامپوزیت تقویت شده با فایبر تهیه شدند. بریج های ثابت قدامی و خلفی مذکور به همراه PDL مصنوعی در آکریل خود پخت مانت شدند، سپس توسط دستگاه شبیه سازی دهان مصنوعی load cycle گردیدند و بعد در دستگاه Instron با سرعت mm/min1 تحت نیروی نهایی قرار گرفتند، تا شکست در تمام نمونه های قدامی بالا و خلفی پائین روی داد و منحنی اعمال نیرو ثبت گردید. آنالیز آماری اعداد بدست آمده توسط آزمون‎هایKolmogorov- Smirnov و Independent Sample T و Kaplan - Meier انجام و05/0P< به عنوان سطح معنی داری درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    با توجه به آزمون آماری، اعداد به دست آمده از شکست بریج‎های قدامی بالا و خلفی پائین از توزیع نرمال تبعیت می‎کردند. حدود اطمینان 95% میانگین مقاومت به شکست برای بریج‎های قدامی بالاN450-N562 و برای بریج‎های خلفی پائین N1473-N1761 بود. مقاومت به شکست در نمونه های هر دو گروه (قدامی و خلفی) در برابر نیروهای جویدن بالا بود همچنین شکستگی در هر دو گروه در پوشش سطحی کامپوزیت، بدون آسیب به فریم ورک صورت گرفت. بیشترین درصد شکستگی در نمونه های خلفی از میانه پونتیک به سمت کانکتور دیستالی و در نمونه های قدامی در کانکتور لترالی (بین پونتیک سانترال و اباتمنت لترال) مشاهده شد. بین دو گروه بریج‎های قدامی بالا و خلفی پائین، اختلاف آماری معنی‎داری دیده شد(001/0>(P. بدین صورت که مقاومت به شکست در نمونه های قدامی کمتر از نمونه های خلفی بود.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن نتایج مطالعه حاضر، مبنی بر بالا بودن مقاومت به شکست نمونه های قدامی (N500) و نمونه های خلفی (N1600) در برابر نیروهای جویدن در هر دو ناحیه، می توان به کارگیری اینله بریج‎های FRC قدامی بالا و خلفی پایین را به صورت کلینیکال توصیه نمود. تردیدی نیست که مطالعات بیشتر تجربی و کلینیکی در این مورد ضروری است.
    کلیدواژگان: کامپوزیت تقویت شده با فایبر (FRC)، استحکام خمشی، مقاومت به شکست، اینله بریج
  • صدیقه خدمت، مصطفی رضایی فر صفحه 186
    چکیده: مهر و موم کامل فضای کانال آماده شده با مواد پرکننده یکی از مراحل اساسی درمان ریشه می باشد. در کلینیک ترکیب گوتاپرکا با یک سیلر به شکل گسترده ای جهت پرکردن کانال مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین مطالعات ریزنشت برای بررسی خواص مهر و موم کنندگی این مواد بخش مهمی از تحقیقات اندودانتیکس را به خود اختصاص می دهد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان ریزنشت پرکردگی های ریشه دندان با استفاده از سه سیلر Apexit، AH26 و Dorifill به روش الکتروشیمیایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، از 55 دندان نیش کشیده شده فک بالا و پایین انسان استفاده شد. بعد از قطع قسمت تاجی دندان ها، کانال ریشه با استفاده از روش step back پاکسازی و آماده شد. سپس نمونه ها به طور تصادفی در سه گروه 17 تایی قرار گرفتند و 4 نمونه به عنوان کنترل مثبت و منفی در نظر گرفته شد. هر گروه با یکی از سیلرهای مورد آزمایش همراه با گوتاپرکا به روش تراکم جانبی پر شد. اندازه گیری ریزنشت به روش الکتروشیمیایی در فواصل 72 ساعت با استفاده از یک منبع الکتریکی با توان 10 ولت و با ثبت اختلاف پتانسیل دو سر یک مقاومت 100 اهمی انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون های Kruskall Wallis و Mann Whitney با سطح معنی داری 05/0p< استفاده شد.
    یافته ها
    تمام نمونه های مورد آزمایش در سه گروه، مقدار اندکی ریزنشت را در ابتدای آزمایش از خود نشان دادند که به مرور زمان افزایش یافت، ولی میانگین ریزنشت در گروه Apexit بالاتر از دو گروه AH26 و Dorifill بود و کمترین میزان ریزنشت مربوط به گروه Dorifill بود. اگرچه اختلاف آماری معنی داری بین این سیلر و AH26 مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، مطلوب ترین مهر و موم آپیکال با سیلر Dorifill و AH26و ضعیف ترین مهر و موم آپیکال مربوط به سیلر Apexit می باشد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، روش الکتروشیمیایی، سیلر
  • اسماعیل یاسینی، صنم الماسی صفحه 193
    در ترمیم های فلزی سرامیکی غالبا شکستگی اتفاق می افتد. با توجه به هزینه بر بودن و صرف وقت زیاد برای ساخت مجدد، بهتر است این شکستگی ها ترمیم شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر عوامل شیمیایی مختلف برای آماده سازی سطحی فلزات غیرقیمتی جهت باند به کامپوزیت انجام شد. در این مطالعه استحکام باند برشی کامپوزیت به آلیاژ غیرقیمتی توسط 4 سیستم باندینگ با باند فلز-سرامیک مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، 50 عدد دیسک مسطح از آلیاژ غیرقیمتی Ni-Cr-Be (Silvercast, Fulldent) ریخته و توسط کاغذ سیلیکون کارباید شماره 120،400 و 600 به ترتیب پالیش و به 5 گروه 10 تایی تقسیم شدند. در گروه 1 یا کنترل بر روی فلز، پرسلن فلدسپاتیک (Ceramco2, Dentsply Ceramco) به کار رفت. بقیه نمونه ها به مدت 15 ثانیه توسط ذرات اکسید آلومینیوم 50 میکرونی تحت فشار 35 psiسندبلاست شده و برای 5 ثانیه با آب شسته و توسط هوای فشرده خشک شدند. گروه های 2، 3، 4 و 5 به ترتیب سیستم های باندینگ All-Bond2(Bisco)، Ceramic Primer (3M)، Metal Primer II (GC) وPanavia F2 (Kuraray) را دریافت نمودند. کامپوزیت اپکFoundation opaque و به دنبال آن کامپوزیت هیبرید Gradia Direct روی سطح فلز آماده شده قرار گرفت و هر کدام جداگانه توسط نور پلیمریزه شد. نمونه ها در آب مقطر oC37 به مدت یک روز نگهداری و سپس برای 1000 چرخه (oC5-55) ترموسایکل شدند و سپس تحت آزمون استحکام باند برشی قرار گرفتند. نحوه شکست نمونه ها توسط استریومیکر.وسکوپ با بزرگنمایی 10 برابر برای ارزیابی نوع شکست بررسی شد. آزمون آماری ANOVA و Tukey!@#$%s HSD بر روی داده ها انجام شد.
    یافته ها
    متوسط استحکام باند برشی در گروه فلز-سرامیک 2 6 /38 مگاپاسکال، گروه All-Bond285/2 06/17 مگاپاسکال، گروه Ceramic Primer 2/1 72/14 مگاپاسکال،، Metal primer II 2/2 04/19 مگاپاسکال، و گروه Panavia F2 1/2 37/21 مگاپاسکال بود. گروه کنترل به طور معنی داری استحکام باند بالاتری نسبت به بقیه گروه ها ایجاد نمود (001/0P<). استحکام باند گروه Panavia F2 به طور معنی دار از All-Bond 2 و Ceramic Primer بیشتر بود (05/0P<)، ولی با Metal Primer II تفاوت معنی دار نداشت. استحکام باند گروه Metal Primer II به طور معنی داری از Ceramic Primer بیشتر بود (05/0P<)، ولی با All-Bond2 تفاوت معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    بر مبنای نتایج این مطالعه مطمئن ترین درمان شکستگی ترمیم های فلز- سرامیک تعویض پرسلن در شرایط ایده آل است. در صورت عدم امکان، استفاده از سمان های رزینی چسبنده حاوی فیلر و منومرهای فسفاته (به خصوص MDP) مانند Panavia F2 جهت چسبندگی کامپوزیت به آلیاژهای غیرقیمتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ترمیم فلز سرامیک، مواد ترمیم پرسلن، آلیاژهای غیرقیمتی
  • احمدرضا طلایی پور، مهرداد پنج نوش، رزا زرگرپور صفحه 201
    برای جایگزینی دندان های از دست رفته بیماران، استفاده از ایمپلنت های دندانی در سراسر جهان رواج روز افزونی یافته است. بنابراین اندازه گیری دقیق ارتفاع و پهنای استخوان، قبل از جایگذاری ایمپلنت های دندانی ضروری است. روش جراحی، نوع و اندازه ایمپلنت ها با توجه به ابعاد استخوان باقی مانده تعیین می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی دقت توموگرافی خطی در تعیین محل کف حفره بینی و کف سینوس ماگزیلاری و تعیین پهنای استخوان ماگزیلا در محل مورد نظر برای جایگذاری ایمپلنت می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع بررسی روش ها می باشد. در این مطالعه، فاصله عمودی بین کرست آلوئل تا کف حفره بینی و کف سینوس ماگزیلاری در مقاطع توموگرافیک تهیه شده از 12 ناحیه از استخوان ماگزیلای 3 جمجمه خشک انسان اندازه گیری شد. همچنین پهنای استخوان ماگزیلا نیز در این مقاطع مورد اندازه گیری قرار گرفت؛ سپس جمجمه ها در محل های مشخص شده برش داده شدند. اندازه های واقعی فواصل مورد نظر بر روی مقاطع استخوانی با مقادیر حاصل از مقاطع توموگرافیک مقایسه شد.
    یافته ها
    با اصلاح مقادیر به دست آمده روی مقاطع توموگرافیک توسط ضریب بزرگنمایی عنوان شده توسط کارخانه سازنده دستگاه (4/1)، میانگین مطلق خطا در مورد اندازه گیری ارتفاع استخوان در ناحیه حفره بینی و سینوس ماگزیلا به ترتیب 28/0میلی متر (24/0 SD=) و 1/1 میلی متر (68/0 SD=) به دست آمد. میانگین مطلق خطا در مورد اندازه گیری پهنای استخوان ماگزیلا در ناحیه حفره بینی و سینوس ماگزیلا نیز به ترتیب 65/0 میلی متر (50/0 SD=) و55/0 میلی متر (45/0 SD=) محاسبه شد. در مورد اندازه گیری ارتفاع استخوان در ناحیه حفره بینی 100% مقادیر به دست آمده و در ناحیه سینوس ماگزیلا 50% مقادیر در محدوده دقت 1± میلی متر قرار گرفت. در مورد اندازه گیری پهنای استخوان نیز در ناحیه حفره بینی 50% مقادیر و در ناحیه سینوس ماگزیلا 3/83% مقادیر به دست آمده در محدوده دقت 1± میلی متر قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    توموگرافی خطی در تعیین ارتفاع استخوان ماگزیلا در ناحیه حفره بینی و در تعیین پهنای استخوان در ناحیه سینوس ماگزیلا نسبت به نواحی دیگر دارای دقت بالاتری است. دقت توموگرافی خطی در اندازه گیری ارتفاع و پهنای استخوان در هر دو ناحیه حفره بینی و سینوس ماگزیلا قابل قبول است.
    کلیدواژگان: توموگرافی خطی، حفره بینی، سینوس ماگزیلا، ایمپلنت دندانی
  • محمد ضرابیان، سید ناصر استاد، منصوره عباسی، مهران محسنی صفحه 205
    مواد پرکننده کانال ریشه باید سازگاری بیولوژیک داشته باشند و به خوبی توسط بافت های اطراف ریشه تحمل شوند، زیرا این مواد معمولا به مدت طولانی در تماس نزدیک با بافت های زنده اطراف ریشه قرار دارند. مواد جهش زا پتانسیل القای آسیب به DNA را دارند و احتمالا می توانند تغییرات بدخیمی در سلول ها ایجاد کنند. مواد سایتوتوکسیک می توانند باعث ایجاد پاسخ های التهابی و آسیب بافتی شوند. مطالعه تجربی حاضر با هدف ارزیابی جهش زایی و سمیت سلولی چهار سیلر مختلف AH Plus(Dentsply، DeTrey)، Ketac-Endo Aplicap (3M ESPE)، Sankin Apatite III (Sankin K.K) و Tubli-Seal EWT (Kerr) انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی آزمایشگاهی سیلرها در دو حالت تازه مخلوط شده و سخت شده مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی سمیت سلولی، مواد به مدت 1، 2 و 7 روز در محیط کشت قرار گرفتند. سپس رقت های مختلف از عصاره های حاصل تهیه و به صورت 1، 2 و 7 روز در تماس با سلول های فیبروبلاست L929 قرار داده شدند. سمیت سلولی به روش رنگ سنجی MTT ارزیابی شد. جهت بررسی جهش زایی مواد، سیلرها داخل بافر فسفات (PBS) به مدت 1، 2 و 7 روز قرار داده شدند و جهش زایی به کمک آزمایش sos-umuبا استفاده از باکتری سالمونلا تیفی موریوم TA1535PSK1002 بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون هایANOVA یک طرفه، Kruskall Wallis Mann Whitney و Post hoc مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و 05/0 P<به عنوان سطح معنی داری درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره تمام سیلرها وقتی تازه مخلوط شده اند، سایتوتوکسیک هستند. سیلر Ketac-Endo Aplicap و به دنبال آن Sankin Apatite III کمترین سمیت و سیلر Tubli-Seal بیشترین سمیت را نشان دادند. برخلاف سیلرهای دیگر سمیت Tubli-Seal EWT با گذشت زمان کاهش نیافت. فعالیت آنزیم بتاگالاکتوزیداز توسط سیلرها به طور قابل توجهی افزایش نیافت و هیچ کدام از سیلرها در هیچ حالتی جهش زا نبودند.
    نتیجه گیری
    از بین سیلرهای بررسی شده، Tubli-Seal EWT بیشترین سمیت در زمان های طولانی را نشان داد و سمیت بقیه سیلرها با گذشت زمان کاهش یافت. هیچ کدام از سیلرها فعالیت جهش زایی نشان ندادند.
    کلیدواژگان: جهش زایی، سمیت سلولی، سیلرهای کانال ریشه
  • صغری یاسایی، حسین عقیلی، داوود رازقی صفحه 212
    دستگاه فانکشنال به تعدادی از دستگاه های متحرک یا ثابت گفته می شود که موقعیت مندیبل را در ابعاد ساژیتالی و ورتیکالی تغییر داده و باعث تغییرات ارتوپدیک و ارتودنتیک می شود. علیرغم تاریخچه طولانی دستگاه های فانکشنال هنوز اثرات و عملکرد این دستگاه ها مورد اختلاف نظر می باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی اثرات اسکلتی و دندانی دستگاه Fa II در بیماران دارای مال اکلوژن class II همراه با کمبود رشد مندیبل بود.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی قبل و بعد، 35 بیمار دارای مال اکلوژن class II div I مورد بررسی قرار گرفتند. این بیماران حداقل 11 ماه تحت درمان با دستگاه Fa II بودند. محدوده سنی دختران 10-13 سال و پسران 11-14 سال بود. از آنالیز ترکیبی برای تعیین اثرات دندانی و اسکلتی استفاده شد. از آنالیز Paired T برای مقایسه میانگین قبل و بعد از درمان استفاده و 05/0p< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه تفاوت معنی داری در ارتفاع قدام و خلف صورت، رویش دندان های خلفی بالا و پایین و انسیزورهای بالا، طول بدنه مندیبل، زاویه ANB، IMPA و 1 to SNقبل و بعد از درمان مشاهده شد. در الگوی رشد صورتی بیماران تغییر معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دستگاه فانکشنال Fa II باعث تاثیرات درمانی قابل ملاحظه ای بر روی اجزا دندانی و اسکلتی مجموعه صورتی جمجمه ای و بهبود روابط فکین و دندان ها می شود.
    کلیدواژگان: اثرات دندانی اسکلتی، دستگاه فانکشنال Fa II، مال اکلوژن کلاس II
  • داریوش گودرزی پور، احمد رضا طلایی پور، عباس نجفی مطلق صفحه 220
    هدف از درمان های دندانپزشکی بهبود بهداشت دهان، حفظ دندان ها و به حداقل رساندن احتمال بروز بیماری است. هر چند اطلاعات حاصل از رادیوگرافی دارای فواید مشخصی برای بیمار است ولی بیمار را با خطرات احتمالی پرتوگیری روبرو می سازد. در اواسط دهه هشتاد میلادی FDA دستورالعمل خاصی برای تهیه رادیوگرافی تدوین نموده است. هدف از این مطالعه، تعیین دلایل تجویز کلیشه های پانورامیک و میزان تطابق آن با دستورالعمل های پیشنهادی توسط FDA در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 1384-1385 بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی می باشد که برروی 250 بیمار ارجاع داده شده از بخش های مختلف دانشکده به بخش رادیولوژی جهت تهیه رادیوگرافی پانورامیک انجام شده است. شکایت اصلی بیمار و علائم بالینی در چک لیست تهیه شده ثبت و در پایان، یافته ها بر اساس تطبیق با دستورالعمل FDA طبقه بندی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تجویز رادیوگرافی پانورامیک در 2/97% درصد موارد منطبق بر دستورالعمل های FDA بوده است.
    نتیجه گیری
    روند تجویز رادیوگرافی پانورامیک در دانشکده مطلوب بوده و با استاندارد مورد نظر تطابق دارد؛ این امر می تواند به دلیل آموزشی بودن محل انجام این تحقیق باشد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: پانورامیک، رادیوگرافی، موارد تجویز، FDA
  • مهدی تبریزی زاده، هنگامه زندی، زاهد محمدی، عبدالرضا مولانا صفحه 227
    عدم تکامل ریشه ناشی از تروما، پوسیدگی و یا دیگر ضایعات پالپی نیازمند توجه و درمان خاص می باشد. انجام اپکسیفیکاسیون با کلسیم هیدروکساید سالیان متمادی با نتایج خوبی همراه بوده است ولی این کار مستلزم همکاری بیمار و جلسات درمانی متعدد می باشد. اپکسیفیکاسیون تک جلسه ای با استفاده از MTA در سالیان اخیر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه ریزنشت میکروبی دو نوع MTA (ساخت ایران و برزیل) هنگام کاربرد به عنوان سد اپیکالی در دندان های با آپکس باز بود.
    روش بررسی
    جهت انجام این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، 48 دندان تک کانال کشیده شده انسان تهیه گردید. ناحیه اپیکال دندان ها پس از آماده سازی مشابه دندان های با آپکس باز توسط دو نوع MTA (MTA سفید ایرانی-سلامی-ایران و Angelus برزیل) به صورت سد اپیکالی به ضخامت 4 میلی متر پرگردید. در مرحله بعد دندان ها توسط آکریل روی لوله های آزمایش حاوی محیط کشت میکروبی BHI نصب شدند، به طوریکه انتهای ریشه آنها در محیط کشت قرار گیرد. محلول میکروبی Staphylococcus epidermidis از ناحیه کرونال در داخل کانال ریشه ها تزریق شد و دندان ها پس از قرار دادن در انکوباتور هر 24 ساعت یک بار از لحاظ بروز علائم نشت میکروبی به صورت ایجاد کدورت در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت نتایج بدست آمده توسطFisher!@#$%s exact test مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و 05/0p< به عنوان سطح معنی داری درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    کلیه نمونه ها در گروه MTA ایرانی پس از 15 روز و درگروه Angelus MTA پس از 17 روز آثار نشت را نشان دادند. بین میزان ریز نشت در دو گروه، تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (48/0P =).
    نتیجه گیری
    باتوجه به عدم تفاوت بین ریزنشت MTA ایرانی و Angelus، درصورتی که دیگر خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک آن در مطالعات دیگر مورد تایید قرار گیرد می توان نوع ایرانی را به علت سهولت دسترسی و قیمت مناسب تر، جهت کاربرد کلینیکی پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: ریز نشت، اپکسیفیکاسیون، تک جلسه ای، MTA
  • پرنیان علیزاده اسکویی، سیاوش سوادی اسکویی، زهرا برنا صفحه 233
    محصولات بلیچینگ با مکانیسم اکسید کنندگی به عنوان یک ماده شیمیایی می توانند اثرات جانبی بر روی بافت های نرم و سخت و مواد ترمیمی موجود در حفره دهان داشته باشند. هدف از مطالعه حاضرارزیابی اثر دو نوع ژل بلیچینگ با غلظت های 15% و 35% به ترتیب به عنوانhome وin office bleaching بر روی ریز سختی و توپوگرافی سطح کامپوزیت رزین می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 75 نمونه از کامپ
    کلیدواژگان: بلیچینگ، رزین کامپوزیت، ریز سختی
  • فریده حقیقتی، آزاده نصری صفحه 239
    رابطه بین استئوپروز و بیماری های پریودنتال هنوز به درستی شناخته نشده است. این دو بیماری در سنین بزرگسالی بسیار شایع بوده و تعداد زیادی از جمعیت را به خصوص در ایران به خود اختصاص می دهد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر استئوپروز بر بیماری های پریودنتال و نقش بهداشت دهانی بر جلوگیری از این روند بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه historical cohort از بین 111 نفر
    کلیدواژگان: استئوپروز، پریودنتیت، تراکم معدنی استخوان، از دست دادن دندان، از دست دادن استخوان آلوئول
  • حسن درریز، رز افضلی فر *، مهندس بهروز افضلی فر صفحه 245

    از آنجاییکه دندان های سانترال به خصوص از بعد زیبایی اهمیت و نقش بسزایی دارند، تبعیت از آناتومی طبیعی دندان و رعایت پلن مناسب همواره مورد توجه می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تعداد پلن ها در سطح باکال دندان سانترال ماگزیلا با استفاده از پردازش تصاویر و آنالیز ریاضی است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت پیش آزمایی (Pilot) بر روی 32 دندان سانترال سالم ماگزیلای دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. از این دندان ها فتوگرافی هایی بوسیله دوربین عکاسی در نمای پروفایل تهیه شد. سپس با استفاده از برنامه رایانه ایSigmaScan Pro. version 5.00 و برنامه نویسی انجام شده، پردازش تصاویر انجام شد و تعداد پلن ها به دست آمد. اطلاعات بدست آمده با آزمون آماری t زوج و محاسبه ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و 05/0p< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 9/96% دندان ها دارای سه پلن و 1/3% دارای 2 پلن در سطح لبیال بودند. مقایسه زاویه بین پلن میانی و سرویکال و زاویه بین پلن میانی وانسیزال نشانگر اختلاف معنی داری از نظر آماری بود (01/0(P<.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، درصد کمتری از دندان های سانترال فک بالا دارای 2 پلن و بیشتر آنها دارای سه پلن می باشند. بنابراین در نظر گرفتن سه پلن برای بازسازی دندان های قدامی فک بالا به اصول زیبایی و تراش نزدیک تر است.

    کلیدواژگان: دندان سانترال، پلن، زاویه، سطح لبیال، پردازش تصاویر
  • جواد قاضی میرسعید صفحه 250
    زمینه و هدف
    پیامد استفاده از فناوری های اطلاعاتی، ارتباطی در حرفه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، شرایط جدیدی خواهد بود که کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی با آن مواجه می باشند. به همین دلیل هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر عوامل بیرونی بر نگرش کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی شاغل نسبت به جایگاهی است که در آینده حرفه خواهند داشت.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به روش مقطعی انجام شد، محیط پژوهش شامل کلیه کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و جامعه مورد پژوهش تمامی کتابداران و اطلاع رسانان شاغل در مراکز مورد نظر بود. از پرسشنامه به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شد. پرسشنامه مورد نظر در دو قسمت اصلی تنظیم گردید، علاوه بر آن یک قسمت دیگر از پرسشنامه به اطلاعات فردی واحدهای مورد مطالعه اختصاص داده شد. از 1368 نفر، 1001 نفر نسبت به ارسال پرسشنامه مبادرت کردند. محاسبات آماری شامل توزیع فراوانی، میانگین، درصد، شاخص های پراکندگی، ضریب همبستگی و آزمون دو جمله ای بود. داده ها به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و 05/0P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که اکثر کتابداران شاغل دارای تخصص حرفه ای نبودند و تنوع رشته های تحصیلی در آنان بسیار زیاد بود. همچنین میانگین اهمیت به عوامل بیرونی و نگرشی از نگاه واحدهای مورد مطالعه به ترتیب 25/3 و 18/4 در مقیاس پنج محاسبه شد. در بررسی اثر عوامل بیرونی بر نگرش، بین همه عوامل رابطه مثبت و معنی دار مشاهده شد. در همین ارتباط یک نکته قابل توجه بود و آن اینکه کتابداران و اطلاع رسانان حضور متخصصان کامپیوتر را در حرفه خود نه تنها تهدیدی برای امنیت شغلی خود نمی دانستند بلکه توانسته بودند خود را با شرایط جدید یعنی همگامی با روند تحولات فناوری های اطلاعاتی تطبیق دهند. از طرفی آنها به این امر واقف بودند که اگر نتوانند خود را با تحولات تکنولوژیک در عرصه فعالیت های حرفه ای همگام نمایند فرصت های شغلی خویش را از دست خواهند داد.
    نتیجه گیری
    برای پاسخگویی به نیازهای آتی که بسیار هم جدی خواهد بود ضرورت بازنگری در ساختار تشکیلات اداری و آموزشی این حرفه از اولویت هایی است که زمینه را برای ترمیم تاثیر عوامل بیرونی بر نگرش حرفه ای کتابداران نسبت به جایگاهی که در آینده حرفه خواهند داشت فراهم می نماید
    کلیدواژگان: عوامل بیرونی، نگرش، کتابداران، اطلاع رسانی پزشکی
|
  • Jalalian E., Banava S., Erfani S. Page 178
    Background And Aim
    Considering flexural strength of fiber-reinforced composites (FRC) and also the role of conservative cavities in protecting sound tissue of abutments, the aim of this study was to evaluate the fracture resistance of these bridges by handmade samples in vitro.
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study, 44 sound newly extracted teeth were used to make 22 fixed inlay bridges including 11 three unit anterior upper inlay bridges substituting clinical model of upper central and 11 three unit posterior lower inlay bridges substituting clinical model of lower first molar. Specimens were prepared with FRC and mounted with artificial PDL in acryl. Cases were exposed to final load by using Universal Testing Machine (Instron 1195) with the speed of 1 mm/min. Statistical analysis was performed by Kolmogorov- Smirnov, independent sample T and Kaplan-Meier tests with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    Based on the statistical tests, the 95% confidence interval of mean was 450-562 N in anterior and 1473- 1761 N in posterior area. Fracture strength was high in the studied groups. Fractures in both groups occurred on composite facing, and the framework remained intact. The highest percentage of fracture in posterior teeth was in the middle of pontic towards the distal connector and in the anterior teeth in the lateral connector, between central pontic and lateral abutment. Using the independent sample T test a significant statistical difference was observed between two groups (P<0.001). The fracture resistance of anterior samples was lower than the posterior ones.
    Conclusion
    Based on the results of this study regarding the high fracture resistance in both areas FRC inlay bridges could be recommended for upper anterior and lower posterior teeth in clinical dentistry certainly more studies are needed to ascertain this treatment option.
  • Khedmat S., Rezaeifar M. Page 186
    Background And Aim
    Complete obturation of the prepared root canal is an essential step in endodontic treatment. Combination of gutta-percha and a sealer is widely used in clinical practice for root canal obturation, thus microleakage studies on sealing properties of these materials constitute an important part of endodontic researches. The aim of this study was to evaluate the microleakage of three root canal sealers: Apexit, AH26 and Dorifill by electrochemical method.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 55 extracted human maxillary and mandibular cuspids were used. The coronal part of teeth were removed and the root canals were prepared using the step-back technique. The specimens were randomly divided into 3 groups of 17 samples each. Teeth in each group were filled with one of the sealers and gutta-percha by lateral condensation technique. 4 specimens served as positive and negative controls. An electrochemical method was used for evaluation of apical leakage with the electrical source potential of 10 V. Measurements of current flow through the test system were recorded every 72 hours. Data were analyzed by Kruskall Wallis and Mann Whitney tests. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    All specimens of the three groups showed low initial leakage that increased during the test period. The mean leakage in Apexit group was higher than AH26 and Dorifill groups. The lowest mean leakage was related to Dorifill group. Although no statistically significant difference was observed between this sealer and AH26.
    Conclusion
    The results of this study revealed that the best apical seal was obtained using Dorifill and AH26 sealers. The poorest result was observed in Apexit.
  • Yassini E., Almasi S. Page 193
    Background And Aim
    Replacing fractured ceramometal restorations may be the best treatment option, but it is costly. Many different bonding systems are currently available to repair the fractured ceramometal restorations. This study compared the shear bond strength of composite to a base metal alloy using 4 bonding systems.
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study, fifty discs, casted in a Ni-Cr-Be base metal alloy (Silvercast, Fulldent),were ground with 120, 400 and 600 grit sandpaper and divided equally into 5 groups receiving 5 treatments for veneering. Conventional feldspathic porcelain (Ceramco2, Dentsply Ceramco) was applied on control group (PFM or group1) and the remaining metal discs were air- abraded for 15 seconds with 50 mm aluminum oxide at 45 psi and washed for 5 seconds under tap water.Then the specimens were dried by compressed air and the groups were treated with one of the bonding systems as follows: All-Bond 2 (AB), Ceramic Primer (CP), Metal Primer II (MP) and Panavia F2 (PF). An opaque composite (Foundation opaque) followed by a hybrid composite (Gradia Direct) was placed on the treated metal surface and light cured separately. Specimens were stored in distilled water at 370C and thermocycled prior to shear strength testing. Fractured specimens were evaluated under a stereomicroscope. Statistical analysis was performed with one way ANOVA and Tukey HSD tests. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    Mean shear bond strengths of the groups in MPa were as follows: PFM group 38.6±2, All-Bond 2 17.06±2.85, Ceramic Primer 14.72±1.2, Metal Primer II 19.04±2.2 and Panavia F2 21.37±2.1. PFM group exhibited the highest mean shear bond strength and Ceramic Primer showed the lowest. Tukey's HSD test revealed the mean bond strength of the PFM group to be significantly higher than the other groups (P<0.001). The data for the PF group was significantly higher than AB and CP groups (P<0.05) and the shear bond strength of the MP group was higher than CP group, but was not significantly different from AB (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, the most reliable treatment for fractured metal-ceramic restorations would be the replacement of the restoration. If this is not possible, adhesive resin cements containing filler and phosphate-based monomers (especially MDP) such as Panavia F2 could be recommended for bonding composite to base metal alloys.
  • Talaeipour Ar., Panjnoush M., Zargarpour R. Page 201
    Background And Aim
    Accurate measurement of bone height and width is essential prior to dental implant placement. The method of surgery as well as, the type and size of implants are determined according to dimensions of the residual bone. The purpose of this study was to evaluate the accuracy of linear tomography in localization of the floor of nasal fossa and maxillary sinus, and to determine the width of maxillary bone at the designated site for implant placement.
    Materials And Methods
    In this test evaluation study, the vertical distances between the alveolar crest and the floor of nasal fossa and the floor of maxillary sinus was measured by the tomographic slices in 12 sites of three dry human skulls. In addition, the width of maxillary bone was measured at the same slices. The skulls were then sectioned through the marked places. Then the radiographic values were compared with the real values of bone sections.
    Results
    After correction of tomographic values by the magnification factor of the unit, the mean absolute measurement error for vertical values at nasal fossa and maxillary sinus area in tomographic slices were 0.28 mm (SD= 0.24) and 1.1 mm (SD= 0.68) respectively. The mean absolute measurement error for maxillary width at the nasal fossa and maxillary sinus area were 0.65 mm (SD= 0.50) and 0.55 mm (SD= 0.45) respectively. 100 % of vertical values at nasal fossa area and 50 % of vertical values at maxillary sinus area were within ± 1 mm error limit. In addition, 50 % of width measurements at nasal fossa area and 83.3 % at maxillary sinus area were within ± 1 mm error limit.
    Conclusion
    The linear tomography is more accurate in height estimation at nasal fossa area and in width estimation at maxillary sinus area. The accuracy of linear tomography in height and width estimation is within acceptable limits at both nasal fossa and maxillary sinus area.
  • Zarrabian M., Ostad Sn., Abbasi M., Mohseni M. Page 205
    Background And Aim
    Root filling materials are usually in close contact with living tissues. So their biological properties like mutagenicity and cytotoxicity are important. These properties help us determine the potential damage to periapical tissues, or potential DNA mutations, and malignant transformation of the cells. The aim of this study was to evaluate the mutagenicity and cytotoxicity of four root canal sealers: AH Plus (Dentsply, DeTrey), Ketac-Endo Aplicap (3M ESPE), Sankin Apatite III (Sankin K.K), and Tubli-Seal EWT (Kerr).
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study fresh and set specimens from AH Plus, Ketac-Endo Aplicap, Sankin Apatite III, and Tubli-Seal EWT were immersed in culture medium for 1, 2 and 7 days. Cytotoxicity was assessed using tetrazolium bromide reduction assay (MTT) after 1, 2 and 7 days exposure of diluted extracts to L929 cells. Extracts of sealers in phosphate buffer saline (PBS) were used to examine the mutagenic effects by sos-umu test according to standard procedures. Data were analyzed using one way ANOVA, Kruskall Wallis, Mann Whitney and Post hoc tests with P<0.05 as the level of significance.
    Results
    Extracts of all freshly mixed sealers were cytotoxic. Ketac-Endo Aplicap and Sankin Apatite III showed the lowest toxicity respectively and Tubli-Seal EWT the highest. In contrast to other sealers, the cytotoxicity of Tubli-Seal showed no decrease with time. -galactosidase did not increase significantly thus none of the sealers showed mutagenic effects.
    Conclusion
    Based on the results of this study, Tubli-Seal EWT showed the highest cytotoxicity with time. Other sealers showed decreasing cytotoxicity with time. No mutagenicity effects was observed in none of tested materials.
  • Yassaei S., Aghili H., Razeghi D. Page 212
    Background And Aim
    Functional appliances refer to a variety of removable or fixed appliances designed to alter the mandibular position both sagitally and vertically, resulting in orthodontic and orthopedic changes. Despite the long history of functional appliances, there is still much controversy related to their effectiveness and mode of action. The aim of this study was to evaluate dental and skeletal effects of Fa II in patients with class II malocclusion due to mandibular deficiency.
    Materials And Methods
    In this before-after clinical trial, 35 patients with class II div I malocclusion were selected. These samples were under treatment with Fa II appliance for 11 months. The range of age of females was 10-13 years and males 11-14 years. Combination analysis was used to determine skeletal and dental effects. Paired t-test was used to compare the differences of mean value pre and post treatment. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    There was significant difference between pre and post treatment in respect to posterior and anterior facial height, eruption of upper and lower posterior teeth, eruption of upper anterior teeth, mandibular body length, ANB angle, IMPA and 1 to SN. No significant difference was observed between pre and post treatment regarding facial growth.
    Conclusion
    Treatment with Fa II functional appliance leads to significant alterations in dental and skeletal elements of craniofacial complex and improvement of dental and jaws relationship.
  • Goodarzi Pour D., Bashizade H., Talaeipour Ar., Najafi Motlagh A. Page 220
    Background And Aim
    The goal of dental treatment is to improve oral hygiene, to maintain teeth and minimize the risk of diseases. Although data obtained from radiographs has distinct advantages to patients, the radiation side effects should be considered as well. FDA has developed a guideline for prescribing radiographs in the middle of the eighties. The aim of this study was to evaluate the reasons of ordering panoramic radiographs and their accordance with FDA guidelines in Tehran dental school.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out on 250 patients referred from different departments of Tehran dental school to radiology department for panoramic radiography. Chief complaints and clinical findings of patients were recorded in a check list and compared with the FDA guidelines prescribed.
    Results
    Our findings showed that prescription of panoramic radiographs were in accordance with FDA guidelines in 97.2% of cases.
    Conclusion
    Based of the results of this study, the trend of panoramic radiography ordering in the dental school of Tehran university is adequate. This may be attributed to the academic field of this study.
  • Tabrizizadeh M., Zandi H., Mohammadi Z., Molana A. Page 227
    Background And Aim
    Incomplete root development caused by trauma, caries, or pulpal pathosis requires special attention and treatment. Although calcium hydroxide apexification has been used successfully for years but it requires patient cooperation and multiple appointments. Single visit apexification with MTA has been used in recent years. The purpose of this study was to compare bacterial microleakage of two types of MTA (Made in Iran and Brazil) applied as apical barrier in open apex teeth.
    Materials And Methods
    48 single root teeth were used in this experimental in vitro study. Teeth apices were prepared as open apex teeth. For canal obturation the 4mm of root end was filled with 2 types of MTA (white Iranian MTA salami co. Iran and Angelus MTA Angelus Brazil) from coronal access. Teeth were mounted in self-cured acryl and put in BHI microbial culture. A suspension of Staphylococcus epidermidis was injected from coronal area into the root canals.The teeth were incubated and examined every 24 hours for microbial microleakage, indicated as turbidity in culture. Data were analyzed using Fisher exact test with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    Microleakage appeared after 15 days in all Iranian and after 17 days in Angelus MTA samples.There was no significant difference between microleakage of two types of MTA (P = 0.48).
    Conclusion
    Based on the results of this study, there was no significant difference between microleakage of Iranian and Angelus MTA. If further studies confirm other physical, chemical, biological and sealing properties of Iranian MTA, it could be recommended for clinical application
  • Alizadeh Oskoee P., Savadi Oskoee S., Borna Z. Page 233
    Background And Aim
    Bleaching products as chemical materials can exert side effects on soft and hard tissues and existing restorative materials with oxidizing mechanism. The aim of this study was to evaluate the effect of 15% and 35% carbamide peroxide gels as home and in-office bleaching agents respectively, on microhardness and surface topography of composite resin.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, a total of 75 disc shaped specimens were prepared from Z100 composite resin (3M) and randomly divided into three groups with following treatment designs: group 1, 370C distilled water, group 2, 15% carbamide peroxide, 6 hours/day for 3 weeks, group 3, 35% carbamide peroxide 30 minutes/week for 3 weeks. The microhardness (Vickers hardness) of samples was measured using Shimadzu set on three different points of each sample. 8 samples of each group were selected randomly to be assessed by scanning electron microscopy (SEM) for probable changes in surface topography. Data were analyzed using one way ANOVA and Duncan tests with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    15% carbamide peroxide group had the maximum amount of microhardness (84.59±1.87) and 35% carbamide peroxide group had the minimum (76. 14±1.77). Only the difference between home bleaching and control group was not statistically significant (P=0.24). The SEM assessing revealed no changes in surface topography.
    Conclusion
    Based on the results of this study, in-office bleaching may decrease the microhardness of composite resin
  • Haghighati F., Nasri A. Page 239
    Background And Aim
    Multiple systemic and local factors contribute to the incidence and progression of periodontal diseases. Osteoporosis is defined as changes in trabecular bone structure and probably as a systemic risk factor of periodontitis. Since both diseases are considered as major public health problems and affect numbers of adults the aim of this study was to investigate the relationship between osteoporosis and periodontal disease and the role of oral hygiene in this process.
    Materials And Methods
    In this historical cohort study, 68 patients were selected from 111 individuals for whom femoral and hip BMD (Bone Mineral Density) with DXA (dual energy X-ray absorptiometry) procedure was performed and PI (Plaque Index) recorded. Cases were divided into four groups of 17 persons each as follow: osteoporotic with good oral hygiene (OH), osteoporotic with poor oral hygiene (OP) normal with good oral hygiene (NH), and normal with poor oral hygiene (NP). Clinical examinations including BOP (bleeding on probing),GR (gingival recession), PPD (probing pocket depth) and TL (tooth loss) was performed for all cases. Data were analyzed by two-way and four-way ANOVA test, with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    Significant relation was observed between GR (P=0.045), and TL (P=0.050) with BMD independent of oral hygiene. Whereas such relation was not true for BOP and PPD (P=0.989).
    Conclusion
    Our finding showed that osteoporosis can make patients more vulnerable to periodontal diseases by reducing trabecular bone mass and is related to gingival recession as well as tooth loss.
  • Dorriz H., Afzalifar R., Afzalifar B. Page 245
    Background And Aim

    As central incisors have a prominent role in esthetics, appropriate preparation, considering natural tooth anatomy and proper planes have always been considered. The aim of this study was to determine the number of planes in labial surface of maxillary central incisors using image processing and mathematical analysis.

    Materials And Methods

    This pilot study was performed on 32 intact maxillary central incisors in dental students of Tehran university of medical sciences. Photographs were taken from profile view of each tooth by a digital camera. Images were processed and number of planes was obtained using SigmaScan Pro. version 5.00 software and a customized program. Data were analyzed by t-test and regression tests with p<0.05 as the level of significance.

    Results

    96.9% of central incisors had three planes and 3.1% had two planes in labial surface. The angle between middle-cervical and middle-incisal planes showed statistically significant difference (p< 0.01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, a few percentage of maxillary central incisors had two planes and most of them had three planes in their labial surfaces. Thus, considering three planes for restoring maxillary central teeth is closer to principles of tooth preparation and esthetics.

  • Ghazimirsaeed.J Page 250
    Background And Aim
    The utilization of information and communication technologies in medical librarianship would put librarians in new created conditions. Therefore، the aim of this study was to evaluate the effects of external factors on medical librarians'' attitudes toward their future professional situation.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. All libraries and affiliated with ministry of health، and medical education were included in the study. The research consisted of all medical librarians working in the mentioned centers. Data was collected through questionnaires including two major parts and an additional section pertaining to personal information. From total of 1368 cases، 1001 answered to the questions. Statistical measurements consisted of frequency distribution، mean، percentage، measures of dispersion، correlation coefficient، and two tailed tests analyzed by SPSS software. P<0. 05 was considered as the limit of significance.
    Results
    The results showed that the mean score of external factors and attitude، were 3. 25 and 4. 18 respectively، at the scale of 5. There was a positive and significant relationship between external factors and attitude. Medical librarians did not consider the presence informaticians as a threat to their job security، and they have been able to adapt themselves to modern situations. Also، they were aware of the fact that if they can not succeed to match themselves with technological revolution، they will loose their jobs.
    Conclusion
    Structural changes in staff and educational establishments are necessary to satisfy future needs and is a priority to improve the influence of external factors on medical librarians'' attitude toward the future of their profession.