فهرست مطالب

Veterinary Research - Volume:9 Issue: 2, Spring 2008

Iranian Journal of Veterinary Research
Volume:9 Issue: 2, Spring 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/04/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقاله کامل
  • مهندس محمود دشتی زاده، محمد جواد ضمیری، عزیزالله کمال زاده، مهندس امیر ارسلان کمالی صفحه 109
    در این پژوهش، 48 بزغاله ی نر 8 ماهه به شیوه ی تصادفی به 3 گروه 16 تایی تقسیم شدند. در هر گروه، 8 بزغاله برای 45، 60 و 75 روز محدودیت غذایی داده شدند و 8 بزغاله نیز به عنوان کنترل همان گروه، در نظر گرفته شد. دام های محدودیتی، با جیره ی نگهداری و دام های کنترل با جیره ی نگهداری و رشد تغذیه شدند. پس از پایان دوره های محدودیت غذایی، به بزغاله های باقی مانده در هر گروه محدودیتی، جیره ی کامل خورانده شد و در پایان آزمایش (زمانی که بزهای تیمار 75 روز محدودیت غذایی، به وزنی همانند وزن بزهای کنترل رسیدند)، بزها کشتار و وزن لاشه، اندام ها، قطعه های لاشه، چربی جدا شده از لاشه، و ترکیب شیمیایی گوشت اندازه گیری شد. دوره های محدودیت غذایی موجب کاهش وزن نسبی چربی جدا شده از لاشه، چربی پیرامون اندام های درونی، جگر و بیضه ها، و درصد ماده ی خشک و درصد چربی گوشت شد اما نسبت وزنی روده ها و طحال و درصد پروتئین لاشه را افزایش داد. غذادهی دوباره (پس از 75 روز محدودیت غذایی)، با افزایش وزن روزانه و کاهش چربی بدن همراه بود اما بر دیگر اندازه گیری ها تاثیر معنی داری نداشت. یافته های این پژوهش نشان داد که بزغاله های بومی، پس از گذشت 75 روز محدودیت غذایی، توانایی رشد جبرانی را دارند.
    کلیدواژگان: رشد جبرانی، بز، ترکیب لاشه، اندام های بدن
  • دینا رام، وینودکومار دومکا*، سورش کومار شرما، هارپال سینگ سندهو صفحه 121

    فارماکوکینتیک لووفلوکساسین به دنبال یک تزریق داخل عضلانی mg/kg) 3(در شش گوساله گاومیش نر بررسی گردید. حداکثر سطح پلاسمایی دارو (g/mlμ 13/0 ± 95/2) بعد از یک ساعت مشاهده گردید و سطوح بالای MIC90 دارو در پلاسما، 12 ساعت پس از تزریق مشاهده شد. فراهمی زیستی دارو 4/5 ± 1/68 درصد بود و لووفلوکساسین به میزان 5/1 ± 1/19 درصد به پروتئین های پلاسما متصل شد. مقدار بالای سطح زیر منحنی غلظت پلاسمایی-زمان (g.h/mlμ 37/0 ± 81/8) و حجم ظاهری توزیع (L/kg 04/0 ± 06/1) نشان دهنده پوشش بخش وسیعی از بدن توسط دارو و نفوذ مناسب لووفلوکساسین در مایعات و بافت های مختلف بدن بود. نیمه عمر حذف و میانگین زمان ماندگاری به ترتیب 31/0 ± 27/3 و 6/0 ± 4/5 ساعت بود. کلیرانس کلی بدن ml/kg/h 1/14 ± 2/343 بود. دوزاژ مناسب برای تزریق داخل عضلانی لووفلوکساسین در گوساله های گاومیش mg/kg 7/1 با تکرار در فواصل زمانی 12 ساعته می باشد.

    کلیدواژگان: گوساله های گاومیش، دوزاژ، داخل عضلانی، لووفلوکساسین، فارماکوکینتیک
  • راکش کومار، ساتی یاوان رامپال*، راجش ژیندال صفحه 127

    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر تجویز طولانی مدت سلنیت سدیم بر شاخص های بیوشیمیایی و غلظت هورمون های تیروئید در گوساله انجام گرفت. محلول سلنیت سدیم در غلظت های 1/0 و 25/0 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن به مدت 2 هفته به حیوانات خورانده شد. دوز بیشتر سبب ایجاد علائم خاص سلنوزیس شد در حالیکه دوز کمتر علائم خفیفی را نشان داد. هنگامیکه سطح سلنیم به 13/0 ± 68/1 میکروگرم در میلی لیتر خون رسید علائم مسمومیت آشکار شد. در حیوانات درمان شده با سلنیت سدیم افزایش معنی داری در فعالیت آسپاراتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، نیتروژن اوره خون و سطح کراتینین مشاهده گردید. تکرار تجویز سلنیت سدیم سبب کاهش معنی داری در سطح تیروکسین در هفته دهم و افزایش تری یدوتیرونین در هفته هشتم درمان گردید. یافته های این مطالعه نشان می دهد که سلنوزیس ایجاد شده توسط سلنیت سدیم، سطح هورمون های تیروئید را تغییر می دهد.

    کلیدواژگان: گوساله، سمیت سلنیم، هورمون های تیروئید
  • عبدالله جمشیدی، محمدرضا باسامی، طاهره فرخنده صفحه 132
    گونه های مختلف جنس کمپیلو باکتر که عامل بسیاری از موارد گاستروآنتریت در انسان می باشند، از نظر بهداشت عمومی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند. گوشت طیور به عنوان منشا مهم کمپیلوباکتریوزیس در انسان شناخته شده است. در این مطالعه تعداد یکصد لاشه طیور متعلق به 20 گله طیور گوشتی با استفاده از روش تست شستشو (rinse test) مورد نمونه برداری قرار گرفت. پس از کشت در محیط غنی کننده آبگوشت پرستون و کشت در آگار انتخابی از هر یک از کلنی های مشکوک، در محیط آگار خون دار کشت داده شد. کلنی های جدا شده از نظر مورفولوژی باکتری، رنگ آمیزی گرم، حرکت، تست های بیوشیمیایی و هیدرولیز هیپورات مورد آزمایش قرار گرفتند. همچنین از کلنی های مشکوک تست واکنش زنجیره ای چندگانه ای (multiplex-PCR) با استفاده از پرایمرهای اختصاصی صورت گرفت که مشخص کننده جنس کمپیلو باکتر و نیز گونه کمپیلو باکتر کولای می باشند. در روش کشت مرسوم، 76% و در روش m-PCR، 28% از نمونه ها آلوده به جنس کمپلو باکتر تشخیص داده شد. در کشت مرسوم 2% آلودگی به کمپیلو باکتر کولای تشخیص داده شد ولی در تست m-PCR آلودگی به کمپیلو باکتر کولای مشخص نگردید. بر اساس این مطالعه مقدماتی به نظر می رسد آلودگی لاشه طیور به سایر گونه های جنس کمپیلو باکتر بیشتر از گونه کمپیلو باکتر کولای باشد.
    کلیدواژگان: کمپیلوباکتر کولای، جنس کمپیلو باکتر، روش m، PCR، لاشه طیور
  • ناصر الوابل صفحه 138
    هدف از این مطالعه ارزیابی کینتیک و روند کاهش بقایای تایلوزین در شیر و پلاسمای میش های شیرده نژاد نژدی به دنبال یک تزریق داخل عضلانی با دوز mg/kg 10 بود. نمونه های شیر و خون میش ها قبل از درمان و در فواصل مختلفی پس از درمان جمع آوری شد. غلظت تایلوزین به وسیله محیط کشت میکروبیولوژیکی و با استفاده از باسیلوس سابتیلیس ATCC 6633 به عنوان ارگانیسم آزمون اندازه گیری گردید. پارامترهای فارماکوکینتیکی با استفاده از روش های least square و statistical moments بررسی گردید. سطوح پلاسمایی تایلوزین در برابر زمان به طور کافی با مدل باز تک محفظه ای قابل تفسیر بود. میانگین مقادیر به دست آمده دال بر سطح زیر منحنی غلظت پلاسمایی-زمان نسبتا کوچک (g.h/mlμ 0/3) با حداکثر غلظت پلاسمایی g/mlμ 63/0 در زمان حداکثر 33/1 ساعت می بود. نیمه عمر حذف و میانگین زمان ماندگاری پلاسمایی به ترتیب 3/2 و 9/3 ساعت بود. الگوی متفاوتی برای شیر به دست آمد که در آن سطوح بقایای قابل اندازه گیری دارو در همه حیوانات بالای 72 ساعت بعد از درمان بود. میانگین سطح زیر منحنی و نیمه عمر دفع در شیر به ترتیب g.h/mlμ 1/88 و h 3/3 بود. در مقیاس آزمایشگاه میانگین اتصال تایلوزین به پروتئین های پلاسما و شیر به ترتیب 3/19 و 2/30 درصد بود. مدت زمان منع مصرف شیر حاوی تایلوزین در میش های شیرده نژاد نژدی حداقل باید 72 ساعت باشد تا از ایجاد خطر در مصرف کنندگان جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: تایلوزین، فارماکوکینتیک، بقایا در شیر
  • علی اصغر سرچاهی، محمد عمادی، سارا آذرپیکان صفحه 144
    هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای سه داروی استروییدی در جلوگیری از فحلی گربه ها می باشد. در این مطالعه تعداد 20 قلاده گربه ماده بالغ و 3 قلاده گربه نر بالغ با میل جنسی طبیعی استفاده شدند. پس از اطمینان از سلامتی گربه ها، گربه های ماده به صورت تصادفی به 4 گروه 5 تایی، تقسیم شده و 3 گربه نر در قفس و در کنار گربه های ماده قرار داده شدند. ساعات نوردهی به صورت، 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی، تنظیم گردید. پس از 3 ماه و اطمینان از پایدار شدن شرایط، گربه های گروه I (گروه شاهد) دارویی دریافت نکردند؛ به گربه های گروه II، متیل تستوسترون 5/12 میلی گرم، هفته ای یکبار به مدت 90 روز خورانده شد؛ به گربه های گروه III، قرص کنتراسپتیو ال–دی (حاوی 15/0 میلی گرم لوونورژسترل + 03/0 میلی گرم اتینیل استرادیول) روزی یکبار به مدت 90 روز خورانده شد و به گربه های گروه IV، 3 میلی گرم مدروکسی پروژسترون استات یکبار به صورت عضلانی تزریق شد. در طی این مدت گربه ها به صورت روزانه از نظر بالینی مورد بررسی قرار گرفتند و تعداد فحلی ها در هر گربه به صورت مجزا ثبت شد. در این مطالعه گربه های گروه I در طی دوره درمان 2 بار فحلی نشان دادند که این تعداد فحلی در دو گربه از 3 گربه دیده شد. گربه های گروه II در طی دوره درمان 3 بار فحلی نشان دادند که این تعداد فحلی در 3 قلاده گربه دیده شد و نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری نداشت (P>0.05). در گربه های گروه III در طی دوره درمان بیشترین علایم فحلی یعنی 13 بار فحلی دیده شد و همه گربه ها فحلی را نشان دادند که نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (P<0.05). گربه های گروه IV در طی دوره درمان هیچگونه علامت فحلی نشان ندادند که نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان می داد (P<0.05). نتایج نشان داد که قرص متیل تستوسترون اگرچه توانست در طی یک دوره تقریبا 1 ماهه از بروز علایم فحلی جلوگیری کند ولی در طی ماه آخر علایم فحلی پدیدار شد؛ بنابراین ممکن است این دارو بتواند به عنوان یک داروی انتخابی برای جلوگیری از فحلی در کوتاه مدت مورد استفاده قرار گیرد. قرص کنتراسپتیو ال-دی باعث افزایش قابل توجه علایم فحلی در گربه ها می گردد؛ بنابراین نمی تواند به عنوان یک داروی انتخابی موثر در جلوگیری از بروز علایم فحلی مصرف شود. داروی مدروکسی پروژسترون استات، توانست در طی دوره درمانی از بروز علایم فحلی پیشگیری کند. از آنجا که نحوه استفاده از آن نسبت به دو داروی دیگر آسان تر و مطمئن تر است و با یک تزریق داخل عضلانی حداقل تا 3 ماه می توان از بروز فحلی پیشگیری کرد مناسب ترین دارو برای جلوگیری از بروز فحلی در گربه هاست ولی اثرات جانبی آن باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گربه، پیشگیری از فحلی، لوونورژسترل، متیل تستوسترون، مدروکسی پروژسترون استات
  • جواد خوش نگاه، شهرام جمشیدی*، مرجان محمدی، آیدین شجاعی تبریزی، نازنین مهاجرانی، تقی زهرایی صالحی صفحه 150

    در مطالعه ی تجربی حاضر با هدف ارتقای دانسته ها در زمینه ی عفونت هلیکوباکتر در گربه ها و در پاسخ به این سوال که آیا گربه ها به عنوان مخزن زئونوتیک انتقال عفونت هلیکوباکتری به انسان مطرح هستند یا خیر، گربه به عنوان مدل حیوانی کولونیزاسیون معدی هلیکوباکتر پیلوری انتخاب گردید. بدین منظور 16 گربه ی ولگرد ابتدا تحت درمان آنتی بیوتیکی علیه هلیکوباکتر قرار گرفتند و سپس به فواصل یک روز در میان سه دوز مشخص از ترکیبی از هلیکوباکتر پیلوری انسانی به آن ها خورانده شد. با استفاده از PCR اختصاصی جنس و گونه ای، کولونیزاسیون هلیکوباکتر پیلوری در 4 گربه از مجموع 16 گربه تایید شد. با توجه به قابلیت کولونیزاسیون ایزوله های انسانی هلیکوباکتر پیلوری در معده ی گربه ها، به نظر می رسد می توان ضمن استفاده از این مدل تجربی در زمینه ی بررسی بیماری زایی هلیکوباکتر پیلوری، از این مدل حیوانی در مطالعات مربوط به پیشگیری و درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری استفاده کرد. انجام مطالعات دیگر با استفاده از تعداد بیشتری گربه، جهت تعیین دقیق فواید این حیوان به عنوان مدل تجربی آلودگی با هلیکوباکتر پیلوری ضروری است.

    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، کولونیزاسیون، PCR، گربه
  • بهیار جلالی، مهندس مریم برزگر، حسن نظام آبادی صفحه 158
    فون انگلی در 50 نمونه مارماهی از دو دریاچه پریشان (استان فارس) و زریوار (استان کردستان) و نیز رودخانه حله (استان بوشهر) از نظر انگل شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 9 گونه انگل یافت شدند. ایکتیوفتیریوس مالتی فیلی ایس، تریکودینا پدیکولوس (تک یاخته)، ماستاسمبلوکلائیدس هترانکوروس (مونژنه آ) و مرحله کوپه پودی لرنئا (سخت پوست) در آبشش، آرگولوس فولیاسئوس و یک گونه ناشناخته از جنس آرگولوس از آبشش و پوست و لرنئا سیپرینی سه آبالغ بر روی پوست یافت شدند. سستد پولی انکومتاسرکربوتریوم از روده، متاسرکر دیژن دیپلوستوموم اسپاتاسئوم در عدسی چشم و لارو نماتد کنتراسکوم از دیواره روده ی نمونه های آلوده جداسازی شدند. به جز کنتراسکوم که قبلا نیز گزارش شده بود، سایر گونه های ارائه شده در این بررسی برای بار اول در ایران گزارش می شوند. همچنین درصد شیوع انگل های یافت شده در نمونه های ماهیان مورد بررسی از دریاچه زریوار ثبت و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فون انگلی، مارماهی، ایران
  • فریدون حیدپور صفحه 162
    هیپرناترمی یکی از شایع ترین اختلالات الکترولیتی است، حتی بیهوشی نیز تحت تاثیر این اختلال الکترولیتی قرار می گیرد. در این تحقیق، ارتباط بین هیپرناترمی و پاسخ به داروی بیهوشی کتامین با دوزاژ 125 mg/kgدر رت مورد بررسی قرار گرفت. سه گروه 20 تایی از رت های ویستار نر بالغ برای انجام آزمایش انتخاب گردیدند. گروه کنترل از آب شرب استفاده نمود و گروه های تست به مدت دو هفته از محلول کلرور سدیم 1 و 2% به عنوان منبع آب شرب استفاده نمودند. دوره زمانی بین تزریق کتامین و مهار رفلکس سرپا ایستادن و مهار پاسخ به تحریکات دردناک، زمان لازم برای پیدایش مجدد پاسخ به تحریکات دردناک و بهبودی کامل از بیهوشی ثبت شد و میزان تلفات رت ها نیز ثبت گردید. زمان لازم برای مهار رفلکس سرپا ایستادن و مهار پاسخ به تحریکات دردناک در گروه تست 2 از گروه تست 1 و گروه کنترل به طور معنی داری کوتاهتر بود، زمان لازم برای پیدایش مجدد پاسخ به تحریکات دردناک و بهبودی کامل از بیهوشی در گروه تست 2 از گروه تست 1 و گروه کنترل به طور معنی داری طولانی تر بود. میزان مرگ و میر در حین بیهوشی در رت های گروه تست 1 برابر 20% و در رت های گروه تست 2 برابر60% بود و در حین بیهوشی هیچ مشکل جدی در گروه کنترل مشاهده نگردید. هیپرناترمی سرعت گذر از مراحل بیهوشی را افزایش می دهد. طول دوره اثر کتامین افزایش یافته و بهبودی از بیهوشی با تاخیر معنی داری همراه است و اختلالات تنفسی چشمگیر و مرگ و میر حیوانات در حین بیهوشی نیز در رت های هیپرناترمیک بروز نمود.
    کلیدواژگان: بیهوشی، هیپرناترمی، کتامین، رت
  • مقاله کوتاه
  • تقی تقی پور بازرگانی، احمدرضا موثقی، جلال بختیاری صفحه 168
    عوامل بیماری زایی که به طور خاص زبان را هدف قرار دهند نسبتا نادر هستند. به نظر می رسد که نوع غذا و علوفه نقش مهمی در مستعد نمودن حیوانات به زخم های زبانی دارد. در طول یک دوره زمانی 4 ساله جنبه های مختلف زخم گودی زبان در گاو در یک گاوداری شیری نیمه صنعتی در تهران مورد مطالعه قرار گرفت. حیوانات مبتلا مراحل متفاوتی از تشکیل زخم در گودی زبان را نشان می دادند. بررسی هیستوپاتولوژیک، پاراکراتوتیک هیپرکراتوز، اسفنجی شدن و دژنرسانس هیدروپیک بافت پوششی را آشکار نمود. همچنین نکروز انعقادی همراه با نفوذ فراوان نوتروفیل ها در رشته های عضلانی زبان وجود داشت. بعضی از موارد واکنش گرانولوماتوز همراه با پرولیفراسیون بافت همبند را نشان می دادند. متعاقب برخورد نزدیک با حیوانات مبتلا، زخم های زبانی پیشرونده به طور تجربی در سه گوساله ایجاد گردید. بر اساس این یافته ها بیماری به عنوان زخم ایدیوپاتیک واگیر در گودی زبان گاو تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: گودی زبان، زخم، گاو
  • اردوان نوروزی اصل، سعید نظیفی، احمد بهاری صفحه 171
    نمونه های خون از ورید وداج 101 راس گوسفند دنبه دار ایرانی از نظر بالینی سالم در گروه های سنی مختلف (1، 3-1، 5-3 و 5> سال) و دو جنس نر و ماده در استان فارس جمع آوری گردید. هاپتوگلوبین سرم بر اساس حفظ فعالیت پراکسیدازی هموگلوبین که مستقیما با مقدار هاپتوگلوبین متناسب است اندازه گیری شد. مقدار مرجع هاپتوگلوبین سرم در گوسفندان دنبه دار ایرانی از نظر بالینی سالم 05/0 تا 18/0 گرم در لیتر بود. سن و جنس اثر معنی داری بر غلظت هاپتوگلوبین سرم گوسفندان مورد مطالعه نداشت.
    کلیدواژگان: هاپتوگلوبین سرم، گوسفند دنبه دار ایرانی
  • ابراهیم رحیمی، نوردهر رکنی صفحه 174
    هدف از این مطالعه، بررسی میزان کادمیوم گوشت گاوهای کشتار شده در کشتارگاه اصفهان و مقایسه نتایج آن با سطوح گزارش شده از سایر کشورها و حداکثر میزان قاب لقبول در مصارف انسانی است. نمونه های عضله، کبد و کلیه 60 دام در محدوده سنی یک تا ده سال طی شش ماه از کشتارگاه های اصفهان جمع آوری گردید و میزان کادمیوم نمونه ها به روش اسپکترومتری جذب اتمی کوره بعد از هضم نمونه ها به روش مرطوب سنجیده شد. میانگین غلظت کادمیوم بر اساس وزن تازه در عضله، کبد و کلیه به ترتیب 3/3، 7/49 و 1/137 میکروگرم در کیلوگرم به دست آمد. میانگین سطح کادمیوم در کلیه نمونه های مورد آزمایش کمتر از حداکثر میزان قابل قبول اتحادیه اروپا بود. آنالیز آماری اختلاف معنی داری را بین غلظت کادمیوم در کبد و کلیه در گروه های سنی مختلف نشان داد (P<0.05).
    کلیدواژگان: کادمیوم، عضله، کبد، کلیه، گاو
  • محمدحسین راضی جلالی، یزدان مظاهری، رحیم پیغان صفحه 178
    در این مطالعه 5 کوسه از سواحل خلیج فارس صید گردید که در روده 2 قطعه از آن ها تعدادی نماتود مشاهده گردید. این نماتودها به طول 3/3 تا 5/4 سانتی متر، دارای کوتیکول نسبتا ضخیم، لب های کوچک، لب های کاذب سه قطعه ای و تقریبا حلقوی می باشند و هر لب در سطح داخلی به دو زوج دندان های تیز کوچک ختم می شود. نماتود مذکور با استفاده از کلید های تشخیصی گونه آکانتوکیلوس روتونداتوس شناسایی گردید. با توجه به بررسی های به عمل آمده، گزارش فعلی اولین مورد گزارش آلودگی کوسه ماهی خلیج فارس به این نماتود می باشد.
    کلیدواژگان: آکانتوکیلوس رونونداتوس، کارکارینوس ماکلوتی، کوسه، خلیج فارس
  • سعید بکایی، بهرام شجاعدوست، سید علی پوربخش، سید محمد پورسید ، لاله شریفی صفحه 181
    عفونت های رئوویروسی با تظاهرات فراوانی از بیماری ها همراه می باشند که بسیار متفاوت از یکدیگرند. رئوویروس ها از بافت های مختلف طیوری که دچار آرتریت/تنوسینوویت، سندرم توقف رشد، بیماری تنفسی، بیماری گوارشی، سرکوب ایمنی و سندرم سوء جذب هستند جدا گردیده اند. ضررهای اقتصادی ناشی از رئوویروس ها اغلب به دلیل افزایش مرگ و میر، آرتریت/تنوسینوویت ویروسی، کاهش توانایی به واسطه کاهش وزن گیری، ضریب تبدیل غذایی منفی، رشد ناهمگون و کاهش بازار پسندی پرندگان آلوده می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع عفونت رئوویروسی در جوجه های گوشتی کشتار شده در استان تهران می باشد. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ایاز بانک سرمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی که از کشتارگاه های استان تهران جمع آوری شده بودند، انتخاب شدند. الایزای تجاری بر روی 582 نمونه صورت پذیرفت. 572 نمونه مثبت بودند و شیوع عفونت رئوویروس 3/98% (حدود اطمینان 9/96% تا 2/99%) محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که جوجه های گوشتی استان تهران به طور گسترده ای دارای تیتر آنتی بادی نسبت به رئوویروس می باشند که مقاومت بالای ویروس می تواند از دلایل آن باشد. شیوع بالای بیماری ضرورت واکسیناسیون گله ها و تحقیقات جدی در این زمینه را می طلبد.
    کلیدواژگان: رئوویروس جوجه گوشتی، الایزای تجاری، استان تهران، شیوع
  • گزارش علمی
  • مسعود سلک غفاری، امیر دزفولیان، نرگس خرمی، داریوش شیرانی صفحه 184
    امروزه اختلالاتی که همزمان با دیابت ملیتوس رخ می دهد به عنوان یک موضوع پر چالش در بیماران مبتلا تبدیل شده است. آگاهی از عمده ترین اختلالات که همزمان در سگ های دیابتی رخ می دهد می تواند در راستای انجام اقدامات تشخیصی مربوط به این عوارض و درمان بهتر این بیماران کارگشا باشد. در یک قلاده سگ نر هفت ساله از نژاد ژرمن شپرد بر اساس یافته های بالینی و آزمایشگاهی دیابت ملیتوس تشخیص داده شد. به دنبال آن تجویز انسولین آغاز شد و مقادیر قند خون در یک سطح قابل قبول بالینی تنظیم گردید. یازده ماه بعد بیمار به دلیل کلاپس ناگهانی و هیپوگلیسمی ارجاع گردید. بنا به اظهارات صاحب دام، هیچگونه تغییری در برنامه معمول تجویز روزانه انسولین ایجاد نشده بود. با توجه به شرایط موجود، صاحب دام تمایلی نسبت به انجام آزمایش های تشخیصی تکمیلی نشان نداد و بیمار به روش انسانی معدوم گردید. مجموعه یافته های هیستوپاتولوژی در این بیمار از ابتلا به لنفوم خبر می داد. اگرچه رخداد همزمان دیابت ملیتوس و لنفوم در انسان مطرح شده است ولی گزارشی مبنی بر رخداد همزمان این اختلالات در سگ وجود ندارد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، سگ، لنفوم
  • حمیدرضا فتاحیان، هومن ملوک پور، حمید محی الدین، فرهنگ ساسانی صفحه 188
    گزارش درمانگاهی حاضر معرفی یک مورد نادر گلوکوم ثانویه ناشی از لیپوم اطاقک قدامی و التهاب عنبیه و اجسام مژگانی در نژاد پکینز در ایران می باشد. یک قلاده سگ 4 ساله نر اخته شده از نژاد پکینز با نقص بینایی چشم چپ، درد، مالیدن چشم چپ بر روی فرش، حضور توده شیری رنگ در اطاقک قدامی چشم و از دست دادن اشتها به درمانگاه دامپزشکی بخش خصوصی ارجاع داده شد. معاینه درمانگاهی، آزمایش های خون شناسی و بیوشیمیایی، رنگ آمیزی فلورسئین، اندازه گیری فشار داخل چشم و مطالعات اولتراسونوگرافی انجام شد. بر اساس نتایج، درمان های دارویی و جراحی انجام پذیرفت. توده مذکور با شیوه جراحی برداشته شد و مطالعه آسیب شناسی لیپوم را تایید نمود. ظاهر چشم در طی مدت 6 هفته به وضعیت طبیعی بازگشت. نویسندگان اعتقاد دارند که توده شیری رنگ حاضر در اطاقک قدامی چشم با ایجاد نقصان در جریان خروج مایع از زاویه عنبیه ای-قرنیه ای و التهاب عنبیه و اجسام مژگانی باعث گلوکوم ثانویه شده است.
    کلیدواژگان: گلوکوم ثانویه، التهاب عنبیه و اجسام مژگانی، لیپوم، سگ، ایران
  • مسعود سلک غفاری، نرگس خرمی، علیرضا وجهی، مهدی مرجانی صفحه 192
    یک قلاده سگ نر نژاد مخلوط به منظور بررسی علت اتساع شکم، تنسموس رکتوم و سختی در دفع ادرار به بیمارستان آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی کرج ارجاع گردید. در بررسی های رادیولوژی و سونوگرافی محوطه شکمی، اتساع بیش از حد مثانه و بزرگ شدگی پروستات مورد توجه قرار گرفتند. در الکتروکاردیوگرام اخذ شده، رخداد وقفه دهلیزی به شکل موقت و گذرا مشاهده گردید. در بررسی پروفایل بیوشیمیایی سرم، یک اورمی خفیف و هایپرکالمی به عنوان تنها اختلالات شاخص مد نظر قرار گرفتند. در این بیمار عامل هایپرکالمی و اورمی، بزرگ شدگی پروستات و انسداد درمسیر خروجی مثانه ارزیابی گردید که در مجموع باعث شکل گیری یک ازتمی پس کلیوی شده بودند. علایم موجود مانند تنسموس گوارشی و سختی دفع ادرار متعاقب عقیم کردن سگ به شکل تدریجی در طول 3 هفته بهبود یافتند. علاوه بر این، یافته های الکتروکاردیوگرافی نیز در دوره بعد از جراحی به محدوده طبیعی بازگشتند.
    کلیدواژگان: ایست سینوسی، سگ، انسداد در مسیر خروجی مثانه، هایپرکالمی
|
  • Dashtizadehm., Zamiri, M. J.*, Kamalzadeha., Kamali, A Page 109
    Forty eight 8-month-old male goats were divided into three groups. In each group, eight goats were feed-restricted for 45, 60 or 75 days, and eight goats served as the control. Restricted groups were fed with a maintenance ration, and the control goats were fed with a ration supporting 50 g of daily weight gain. At the end of restriction period, the restricted goats were offered the same ration as the control goats. When the average weight of the 75-day restricted goats approached that of the control, the goats were slaughtered. The carcass, several organs, carcass cuts and dissectible (trimmed) fat were weighed, and the chemical composition of the meat was determined. Feed restriction decreased the proportion in live weight of the dissectible fat, internal fat, liver and testis weight, meat dry matter and fat content, but the proportion of intestinal and splenic weights, and meat protein content were increased. Re-alimentation after 75 days of restriction was associated with a greater daily gain and less internal fat. Other measurements were not different from the control. Data showed that 8-month-old native kids are capable of considerable compensatory growth after 75 days of feed restriction without any deleterious effect on carcass composition.
    Keywords: Compensatory growth, Goat, Carcass composition, Body components
  • Ramd., Dumka, V. K., Sharma, S. K., Sandhu, H. S Page 121

    The pharmacokinetics of levofloxacin following its single intramuscular administration (3 mg/kg) was investigated in six male buffalo calves. Peak plasma level of 2.95 ± 0.13 mg/ml was observed at 1 h and the drug level above MIC90 in plasma was detected up to 12 h of administration. The bioavailability was 68.1 ± 5.4% and levofloxacin was bound to the plasma proteins to the extent of 19.1 ± 1.5%. High values of AUC (8.81 ± 0.37 mg.h/ml) and Vdarea (1.06 ± 0.04 L/kg) reflected a vast area of body covered by drug concentration and appropriate penetration of levofloxacin into various body fluids and tissues. The elimination half-life and mean residence time were 3.27 ± 0.31 h and 5.4 ± 0.59 h, respectively. The total body clearance was 343.2 ± 14.1 ml/kg/h. An appropriate intramuscular dosage regimen for levofloxacin in buffalo calves would be 1.7 mg/kg repeated at 12-h intervals.

    Keywords: Buffalo calves, Dosage, Intramuscular, Levofloxacin, Pharmacokinetics
  • Kumarr., Rampals., Jindal, R Page 127

    The present investigation was performed to determine the effect of long-term administration of sodium selenite on the biochemical indices and concentration of thyroid hormones in calves. Sodium selenite solution was drenched at 0.1 and 0.25 mg per kg body weight for 12 weeks. Higher dose produced characteristic symptoms of selenosis whereas mild symptoms were observed with lower dose. The toxic symptoms appeared when blood selenium level was 1.68 ± 0.13 mg per ml. There was a significant (P<0.05) increase in the activities of the aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, blood urea nitrogen and creatinine levels in the treated animals. The repeated administration of sodium selenite resulted in a significant p-value decline in thyroxine levels on the 10th week and increase in triiodothyronine on the 8th week of treatment. The findings of the present study suggested that sodium selenite induced selenosis alters thyroid hormone levels in plasma.

    Keywords: Calves, Selenium toxicity, Thyroid hormones
  • Jamshidia., Bassami, M. R., Farkhondeh, T Page 132
    The genus Campylobacter is of great importance to public health because it includes several species that may cause diarrhoea. Poultry and poultry products are known as important sources of human campylobacteriosis. In this study, during the autumn months of 2005, a total of 100 samples from poultry carcasses, representing 20 broiler flocks were obtained by rinse test, after the chilling stage of processing. The samples were enriched in Preston broth, followed by streaking on selective media. Then, the suspected colonies were isolated on sheep blood agar and tested for morphology, motility and Gram-staining. Biochemical tests and hippurate hydrolysis activity were also performed. Concurrently, a multiplex PCR assay (m-PCR) with two sets of primers was employed for identification of Campylobacter genus and Campylobacter coli. The m-PCR assay was applied on bacterial cultures harvested from selective media plates. By conventional culture method, including hippurate hydrolysis test from suspected colonies, 76% of samples were positive for Campylobacter spp. and 2% for C. coli. In m-PCR assay 28% of the harvested cultures, were positive for Campylobacter genus but C. coli were not detected in any of the samples. According to this preliminary study, it seems that the contamination rate of poultry carcasses with other species of Campylobacter genus is higher than contamination with C. coli.
    Keywords: Campylobacter coli, Campylobacter spp., m, PCR, Poultry carcass
  • Al-Wabel, N. A Page 138
    The objective of this study was to evaluate kinetics and the residual decline of tylosin in milk and plasma of lactating Najdi ewes following single intramuscular injection of tylosin at the dose of 10 mg/kg. Blood and milk samples were collected from the ewes before and at different time intervals after treatment. Tylosin concentrations were determined by microbiological agar plate assay using Bacillus subtilis ATCC 6633 as the test organism. The pharmacokinetic parameters were processed using the methods of least square and statistical moments. The plasma levels of tylosin against time were adequately described by a one-compartment open model. The mean obtained values indicated a fairly low area under the plasma concentration-time curve (AUC) (3.0 μg.h/ml) and the maximum plasma concentration (Cmax) of 0.63 mg/ml with Tmax of 1.33 h. The plasma elimination half-life (t1/2el) and the mean residence time (MRT) were 2.3 h and 3.9 h, respectively. A different pattern was shown for milk, in which measurable residual levels are found in all animals up to 72 h after treatment. The mean value of milk AUC was 88.1 μg.h/ml and the t1/2el was 3.3 h. In vitro mean plasma and milk proteins binding of tylosin were 19.3 and 30.2%, respectively. The milk withdrawal period of tylosin in lactating Najdi ewes should be at least 72 h to avoid risks in consumers.
    Keywords: Tylosin, Pharmacokinetics, Milk residues
  • Sarchahi, A. A., Emadim., Azarpeykan, S Page 144
    Pregnancy prevention raises much concern to many pet owners. Female cats usually show undesirable behaviour during oestrus. Nowadays, researchers try to explore the reliable and effective ways to prevent oestrus signs in queens. The results of their studies prove that hormone therapy is probably one of the most reliable methods for this purpose. The aim of our study was to compare the effect of three steroidal preparations on oestrus suppression in queens. Twenty clinically healthy adult female cats and three healthy adult male cats with natural libido were used in the present study. The female cats were randomly divided into 4 groups (n = 5). The male cats were caged separately and maintained near females for sexual stimulation. The photoperiod was regulated artificially to induce oestrus in cats (14 h light and 10 h dark). The experimental cats were kept in a roofed room for about 3 months for adaptation and confirmation of oestrus detection. After this period, group I (control group) did not receive any treatment, group II received 12.5 mg methyltestosterone/week orally for 90 days, group III received one tablet of contraceptive LD/day (0.15 mg levonorgestrel + 0.03 mg ethinyloestradiol) orally for 90 days and group IV received 3 mg medroxyprogesterone acetate intramuscularly. The cats were monitored clinically every day (4 h in the morning and 4 h in the afternoon). The number of queens observed in oestrus and the number of oestrous cycles were recorded during the study. The results of the present study showed that in group I (control) oestrus was detected twice in 2 out of 3 cats. In group II oestrus was detected 3 times in 3 cats, which was not statistically different to that of the group I (P>0.05). In group III oestrus was detected 13 times (more than the other groups). All 5 cats of this group showed oestrus, which was statistically increased compared to group I (P<0.05). In group IV no oestrus was detected, which was statistically decreased compared to group I (P<0.05). According to our results, methyltestosterone prevented the oestrus for only 1 month so that it can be used for oestrus suppression for a short time; contraceptive LD unexpectedly increased the frequency of oestrus in queens, therefore this drug can not be advised for prevention of the oestrus in queens; however, medroxyprogesterone acetate completely prevented the oestrus during the treatment. Therefore, Medroxyprogesterone acetate is reliable, and only one injection is sufficient to prevent the occurrence of the oestrous cycle.
    Keywords: Cat, Oestrus prevention, Levonorgestrel, Methyltestosterone, Medroxyprogesterone acetate
  • Khoshnegahj., Jamshidi, Sh, Mohammadim., Shojaee Tabrizia., Mohajeranin., Zahraei Salehi, T Page 150

    To improve our understanding of Helicobacter infection in cats and to determine whether they are reservoirs for H. pylori and sources of zoonotic transmission to humans, we selected cats as an experimental animal model for gastric colonization by H. pylori. Sixteen stray cats underwent Helicobacter eradication treatment followed by three consecutive oral inoculations of a cocktail of human H. pylori isolates. Four out of sixteen inoculated cats became colonized by H. pylori as confirmed by genus- and species-specific PCR. In conclusion, human H. pylori isolates are able to colonize the stomach of cats. It seems that the stray cat can be used as an experimental model in the future investigations of H. pylori-induced pathogenesis as well as evaluation of anti-H. pylori prevention and treatment regimens. Further experimental studies using more animals are needed to identify the usefulness of the cat as an experimental model.

    Keywords: H. pylori, Colonization, PCR, Cat
  • Jalalib., Barzegarm., Nezamabadi, H Page 158
    The parasite fauna of 50 specimens of spiny eel obtained from two lakes, Zarivar (in Kurdistan province) and Parishan (in Fars province) and one river, Heleh (Booshehr province) were examined during the year 2003. A total of nine parasite species were found. Gills of spiny eel were infected with Ichthyophthirius multifiliis, Trichodina pediculus (protozoa) and Mastacembelocleidus heteranchorus (monogenea). Argulus foliaceus and an unknown Argulus species were found on both the skin and gills of the specimens. Adult stages of Lernaea cyprinacea were observed on the skin and copepodid stage of this parasite observed on the gills (crustacean). An unknown coelozoic cestode, Polyonchobothrium sp. was recovered from the intestine, Diplostomum spathaceum (metacercaria) from the lens and Contracaecum sp. from the intestine wall of the infected specimens. Except Contracaecum sp. (nematoda), which was reported previously, other parasitic species mentioned in this study are reported for the first time from Iran. General prevalence of parasitic infection in specimens obtained from Zarivar lake is also recorded.
    Keywords: Parasite fauna, Spiny eel, Iran
  • Heydarpour, F Page 162
    We studied the effects of a single ketamine injection in an experimental model of chronic hypernatraemia in rats. Three groups, each of 20 male Wistar rats were chosen for the experiment; the control group was given water and the test groups were given 1% (group 1) and 2% (group 2) NaCl solutions for two weeks. All groups were fed with the same diet, containing about 0.5% salt. Other living conditions for all groups were similar. Before using saline in the test groups and before induction of anaesthesia, blood samples were drawn to measure the serum sodium level. A single ketamine injection (125 mg/kg, IP) was used in all groups. Latency times to inhibit the righting reflex and to inhibit the response to painful stimulus, re-appearance time of response to painful stimulus and recovery time from anaesthesia were measured; mortality rates during anaesthesia were also recorded. During consumption of salt solutions and before induction of anaesthesia, we had no animal death. The serum sodium level in group 2 was significantly higher than group 1 and the control group. The required time to inhibit the righting reflex and the response to painful stimulus in group 2 was significantly shorter than group 1 and the control group. These parameters in group 1 were also significantly shorter than the control group. The required time for re-appearance of response to painful stimulus and for recovery from anaesthesia in group 2 was significantly longer than group 1 and the control group. We observed severe pulmonary complications in the test groups during anaesthesia. Mortality rate in group 2 was 60% and in group 1 was 20%; the control group had no significant problems during anaesthesia. Hypernatraemia decreased the induction time of anaesthesia. The duration of ketamine anaesthesia increased and the recovery from anaesthesia was associated with significant delay.
    Keywords: Anaesthesia, Hypernatraemia, Ketamine, Rat
  • Taghipour Bazarganit., Movassaghi, A. R.*, Bakhtiari, J Page 168
    Disease agents that principally target the tongue are relatively rare. It seems that type of food and roughage play an important role to predispose the animals to lingual ulcers. During a period of four years different aspects of cattle lingual fossa ulcer were studied in a semi-industrial dairy farm in Tehran. The affected animals showed various stages of ulcer formation in their lingual fossa. Histopathological examination revealed parakeratotic hyperkeratosis, spongiosis and hydropic degeneration of the epithelial lining. There were also coagulative necroses associated with heavy infiltration of neutrophils in muscle fibers of the tongues. Some cases showed granulomatous reaction with the proliferation of connective tissue. Progressive lingual ulcers were induced in three calves following close exposure to the affected animals. Based on these findings, the disease was diagnosed as idiopathic contagious lingual fossa ulcer in cattle.
    Keywords: Lingual fossa, Ulcer, Cattle
  • Nowroozi-Asla., Nazifis., Bahari, A Page 171
    Blood samples were collected from the jugular vein of 101 clinically healthy Iranian fat-tailed sheep according to their age (<1, 1-3, 3-5 and >5 years) and sex. Serum haptoglobin (Hp) was measured based upon the preservation of the peroxidase activity of haemoglobin, which is directly proportional to the amount of Hp. The reference value for serum Hp of apparently healthy Iranian fat-tailed sheep was 0.05-0.18 g/l. Age and sex had no significant effect on the serum concentration of Hp in examined animals.
    Keywords: Serum haptoglobin, Iranian fat, tailed sheep
  • Rahimie., Rokni, N Page 174
    The aim of the present study was to determine the levels of cadmium in the muscle, liver and kidney of cattle from Isfahan and to compare the results with those reported by other countries and with the maximum acceptable levels for human consumption. Samples of muscle, liver and kidney from 60 animals aged 1–10-year-old were collected from the carcasses slaughtered at Isfahan abattoir. Samples were digested with acid and cadmium concentrations were determined by graphite furnace atomic absorption spectrophotometry (GFAAS). The mean concentrations of cadmium in muscle, liver and kidney were 3.3, 49.7 and 137.1 µg/kg fresh weight, respectively. The mean concentration of cadmium in tissue samples was generally lower than the maximum acceptable concentration in European Commission (EC). Statistical analysis showed a significant difference in cadmium concentration of liver and kidney between various age groups (P<0.05).
    Keywords: Cadmium, Muscle, Liver, Kidney, Cattle
  • Razi Jalali, M. H., Mazaheriy., Peyghan, R Page 178
    In a parasitic study on five Sharks (Carcharhinus macloti) caught from the Iranian coasts of Persian Gulf, two of five sharks appeared to have nematode in their intestine. Using light microscopy, the nematode was identified as Acanthocheilus rotundatus. A. rotundatus is characterised by 3.3-4.5 cm in length, semi-thick cuticle, small lips, semicircular and tri-lobed pseudolabia (not offset from anterior end), each lip provided on inner surface with two pairs of small pointed teeth.
    Keywords: Acanthocheilus rotundatus, Carcharhinus macloti, Shark, Persian Gulf
  • Bokaies., Shojadoostb., Pourbakhsh, S. A., Pourseyyed, S. M., Sharifi, L Page 181
    Reovirus infections are actually related to a lot of disease conditions with different clinical manifestations. Reoviruses have been isolated from a variety of tissues in poultry, suffering from different disease conditions including viral arthritis/tenosynovitis, stunting syndrome, respiratory disease, enteric disease, immunosuppression and malabsorption syndrome. Economic losses related to reoviral infections are frequently associated with increased mortality, viral arthritis/tenosynovitis and general lack of performance, including diminished weight gains, high feed conversions, uneven growth rates and reduced marketability of the affected birds. The aim of this survey was to study the prevalence of reoviral infection of broiler chickens in Tehran province. The samples were selected by cluster sampling method from sera in Razi Vaccine and Serum Research Institute. The selected sera had been collected from different slaughterhouses of Tehran province during 2004 to 2005. Commercial ELISA test was done on 582 serum samples of broiler chickens. The total number of 572 serum samples were positive and the prevalence of Reovirus infection was 98.3% (CI = 96.9-99.2%). The result shows high prevalence of antibody titre in broiler chickens. The resistance of the virus could be one of the reasons for such a high prevalence. This high prevalence put emphasis on the vaccination of the breeder flocks and shows the necessity of more studies on aspects of Reovirus infection in broiler chicken.
    Keywords: Reovirus, Broiler, Commercial ELISA, Tehran province, Prevalence
  • Selk Ghaffarim., Dezfouliano., Khoramin., Shirani, D Page 184
    Concurrent disorders with diabetes mellitus is one of the most challenging subject. Our knowledge of the most common concurrent disorders in diabetic dogs may be useful in diagnosis of these disorders and better treatment of diabetic dogs. In this study diabetes mellitus was diagnosed in a 7-year-old male German shepherd dog, based on clinical and laboratory findings. Following the diagnosis of diabetes mellitus, insulin therapy was started and blood glucose concentration reached to the accepted level. Eleven months later the dog was presented again with acute episodes of collapse and hypoglycaemia. The owner noted that there was no change in the animal’s routine insulin treatment programme and the dog had received his daily insulin injections. Further ancillary diagnostic tests were refused by the owner and the animal was humanely euthanized. Histopathological diagnosis was correlated with lymphoma. The association between diabetes mellitus and lymphoma has been reported in human medicine but the similar clinical condition has not been reported in veterinary literature.
    Keywords: Diabetes mellitus, Dog, Lymphoma
  • Fattahian, H. R., Molookpourh., Mohyeddinh., Sasani, F Page 188
    The present study introduces a rare case with secondary glaucoma due to anterior chamber lipoma and uveitis in a Pekingese dog in Iran. A four-year-old castrated male Pekingese dog was referred to the private clinic with impaired vision of the left eye, pain, rubbing the left eye onto carpet, presence of a milky-coloured mass into the anterior chamber, and loss of appetite. The clinical examination, haematological and biochemical tests, fluorescein staining, measurement of intraocular pressure and ultrasonography were conducted. Based on all results, medical and surgical treatments were carried out. The mass was removed surgically and its histopathologic study revealed lipoma. The eye appearance became normal within 6 weeks. Authors concluded that the milky-coloured mass in the anterior chamber may have caused secondary glaucoma due to obstruction of the aqueous outflow from iridocorneal angle and uveitis.
    Keywords: Secondary glaucoma, Uveitis, Lipoma, Dog, Iran
  • Selk Ghaffarim., Khoramin., Vajhi, A. R., Marjani, M Page 192
    A 6-year-old male crossbred dog was referred to the Veterinary Medical Teaching Hospital of Islamic Azad University of Karaj with the history of abdominal distention, rectal tenesmus and stranguria. Abdominal radiographs and ultrasonography indicated large distended urinary bladder and prostatic enlargement. ECG showed temporary episodes of atrial standstill. The only abnormalities detected by serum biochemical analysis were mild uraemia and hyperkalaemia. The cause of hyperkalaemia and mild uraemia was postrenal azotaemia which was occurred as a consequence of bladder outlet obstruction secondary to prostatic enlargement. There was a good response to castration as a choice of treatment. Gradual improvement in the signs of rectal tenesmus and stranguria was observed over a period of three weeks following castration. Furthermore, ECG records during post-surgical period were normal.
    Keywords: Atrial standstill, Dog, Bladder outlet obstruction, Hyperkalaemia
  • Authors Guide
    Page 205