فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، زمستان 1386)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، زمستان 1386)

  • 256 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/04/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 11
    یکی از متفکران تاثیرگذار در چند دهه گذشته کشور ما سیداحمد فردید است. فردید با کاوش های اسم شناسانه، بهره گیری از آراء عرفای اسلامی، فلسفه هایدگر و تامل در منابع دینی، به مقولات و مفاهیمی نو رسید که هم تجددگرایان و هم سنتی اندیشان را با چالش هایی جدی مواجه ساخت. به نظر او، مابعدالطبیعه در سراسر تاریخش، مبتلا به غفلت از وجود و خلط میان وجود و موجود بوده است. همه نظام های فلسفی شرق و غرب به دلیل غفلت از علم حضوری و محدود ماندن در تنگنای علم حصولی، از شرق حقیقت دور و گرفتار غرب زدگی شده اند. علاوه بر این، بشر در دوره جدید با طرح «اصالت موضوعیت نفسانی» از سوی دکارت، به خودبنیادی رسیده و غرب زدگی اش مضاعف شده است. ما شرقیان، که صدر تاریخ جدیدمان ذیل تاریخ غرب است، در این ماجرا وضع اسفبارتری داریم. عصر طلایی تاریخ، دوره امت واحده پریروز بود که انسان در قرب وجود ماوا داشت. دوره دیروزی با متافیزیک آغاز شد و امروز عصر «خودبنیادی» است و فردا دوره آگاهی از این وضعیت و تمنای رهایی از آن. اما دوره نهایی در تاریخ بشر، عصر امت واحده پس فرداست که عصر سراسر نور و ظهور است؛ عصری که جامعه انسانی به اوج کمال می رسد. مقاله حاضر این نظام فکری را استخراج، تنظیم، تحلیل و به اجمال، نقد می کند.
    کلیدواژگان: حکمت انسی، علم الاسماء، مابعدالطبیعه، وجود، موجود، غرب زدگی، حکمت تاریخ، فروید
  • رحیم قربانی صفحه 53
    انتقال ارواح از بدن های مادی به بدن های مادی دیگر به هنگام مرگ، که «تناسخ» نامیده می شود، از سوی برخی از اندیشمندان مطرح شده است تا مسئله کمال نفس انسانی را توجیه کنند. این توجیه دلایل گوناگونی داشته است و خاستگاه ها و نتایج متفاوتی دارد که نوشتار حاضر به بررسی برخی از جنبه های آن می پردازد. این مقاله پس از تعریف «تناسخ»، به ذکر اقسام آن می پردازد و تناسخ روح انسان های تکامل یافته، روح انسان های متوسط و روح انسان های پست را بر اساس مبانی «حکمت متعالیه» به نقد و بحث گذاشته است. ملاصدرا براهین ابطال تناسخ را، که توسط گذشتگان ارائه شده اند، ناقص و در برخی موارد، نادرست دانسته و به این دلیل، استدلال های ویژه ای را بر پایه فلسفه خودش مطرح کرده است. این در حالی است که برخی از براهین خود ملاصدرا نیز به دلیل ابتنای آنها بر طبیعیات قدیم، نادرست می نماید. با توجه به بررسی های این نوشتار، موارد درست و نادرست تناسخ، وضوح بیشتری می یابند.
    کلیدواژگان: تناسخ، نفس، بدن، عوامل، انتقال، تکامل، تطور، تحول
  • محمدحسین زاده صفحه 97
    در این نوشتار، پس از بررسی این مبحث که تقسیم معرفت به حضوری و حصولی قیاسی است، این مسئله مطرح می شود که آیا مغایرت علم حضوری و حصولی اعتباری است یا حقیقی؟ سپس نویسنده به بررسی ویژگی های معرفت شناختی علم حصولی می پردازد و بدین نتیجه رهنمون می شود که «حکایت» مقوم علم حصولی و ذاتی تصور و تصدیق است. آن گاه به پاسخ این پرسش می پردازد که حکایت شانی مفاهیم یا تصورات چگونه با ذاتی دانستن حکایت برای آنها سازگار است؟
    در ادامه، اقسام علم حصولی و تقسیم اولیه آن به تصور و تصدیق، و حقیقت تصور و تصدیق بررسی می شود و تمایز تصور و مفهوم و معنا، و رابطه تصدیق و قضیه و رابطه اعتقاد، باور، ایمان، پذیرش و دیگر واژه های همگن با تصدیق، مورد توجه قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: حکایت، تصور، تصدیق، باور، اعتقاد، محکی بالذات، محکی بالعرض، تصور، معنا، مفهوم، خطاپذیری
  • حسن عبدی صفحه 143
    «چگونگی پیدایش جهان» یکی از مسائل مهمی است که ذهن بشر را از دیرزمان به خود مشغول داشته. افلاطون به عنوان یکی از فیلسوفان بزرگ، به بررسی این مسئله پرداخته است. وی در رساله تیمائوس درباره نحوه پیدایش جهان، در ضمن ده مرحله پیدایش جهان را تبیین کرده است.
    از منظر افلاطون، آفرینش جهان به معنای خلق از عدم نیست، بلکه به معنای نظم و هماهنگی بخشیدن به اشیای پراکنده و درهم آمیخته است. افزون بر این، افلاطون طرح و برنامه جهان را به والاترین خدا و صانع یا همان دمیورگ نسبت می دهد. افلاطون در تبیین چگونگی پیدایش جهان، نخست الگویی ارائه می کند. این الگو بر اعداد ریاضی و اشکال هندسی مبتنی است. وی برای این کار، فارغ از هرگونه تجربه ای و صرفا بر اساس تفکر و نسبت سنجی، نظریه پردازی کرده است. از این رو، طرح افلاطون تبیینی ماتقدم و پیشینی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: افلاطون، خلقت، آفرینش، جهان شناسی
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 163
    برخی از منطق دانان، مانند شیخ الرئیس، محقق طوسی، صدرالمتالهین و علامه طباطبائی پس از تقسیم برهان به «لمی» و «انی مطلق» و «دلیل»، متعرض قاعده «ذوات الاسباب» شده و مدعی شده اند: چیزی که دارای سبب نیست باید بین باشد، وگرنه اصلا با قیاس برهانی معلوم نمی شود. اگر مفاد قاعده مزبور پذیرفته شود، لازمه آن نامعتبر دانستن برهان های «انی مطلق» و «دلیل» است. ظاهر عبارات این دسته از منطق دانان آن است که یقینیات یا باید از اولیات باشند و یا از راه علت (برهان لمی) معلوم شده باشند. از سوی دیگر، شیخ الرئیس و علامه طباطبائی با صراحت تمام، نوعی از برهان انی را معطی یقین می دانند. به هر حال، مهم استدلالی است که به سود قاعده اقامه می شود. به نظر نویسنده استدلال ارائه شده مضمون قاعده را به اثبات نمی رساند، و به علاوه، اگر مضمون قاعده پذیرفته شود، اولین قربانی آن خود قاعده خواهد بود؛ زیرا استدلالی که بر این قاعده اقامه شده از نوع برهان لمی نیست. بنابراین، باید پذیرفت که طرح قاعده «ذوات الاسباب» برای محدود کردن اعتبار برهان های انی است، نه برای بی اعتبار کردن آن.
    کلیدواژگان: ذوات الاسباب، برهان لمی، برهان انی، دلیل
  • مرتضی گوهری پور صفحه 189
    در بین منطق دانان کلاسیک و جدید، غیر از کواین، هیچ فیلسوف یا منطق دانی با بحث «موجهات» یا «نظام منطق موجهات»، به طور جدی مخالفت نکرده است. در منطق موجهات، از احکام ضروری و ممکن بحث می شود؛ احکامی که به نوعی در آنها دو مفهوم «ضرورت» و «امکان» به کار رفته است. کواین زمینه هایی را که دارای شکل «ضرورتالله» و «به طور ممکن...» هستند، «زمینه های موجه» می نامد و آنها را از نظر ارجاعی، مبهم می داند. در عین حال، زمینه های دیگری مانند «می داند که...»، «می گوید که...» و «شک دارد که...» را هرچند از نظر ارجاعی مبهم دانسته، ولی موجه نمی نامد. در این تحقیق، منظور از «زمینه های موجه» و «منطق موجهات»، زمینه یا منطقی است که در آن، مفاهیم موجه «ضروری» و «ممکن» به کار رفته است.
    عمده ترین اشکالات منطق موجهات از نظر کواین عبارتند از: 1) زبان منطق موجهات از نظر مصداقی ابهام دارد. 2) این منطق ما را وادار به پذیرش ذات باوری می کند و ذات باوری خود دارای مشکلاتی است. 3) مهم ترین مشکل، آن است که پذیرش آن، به نتایج متناقض می انجامد، و سرانجام، 4) حتی اگر مشکل ذات باوری هم حل شود، تمایز «ضرورت» و «امکان» تمایزی متافیزیکی و مبهم است. بنابراین، در هر صورت، باید منطق موجهات را کنار بگذاریم.
    کلیدواژگان: منطق موجهات، ضروری، ممکن، مصداقی بودن، معنایی بودن، جهان های ممکن، ذات باوری، ابهام مصداقی
  • سیدمحمود نبویان صفحه 217
    یکی از مسائل عمده در مورد «حق»، رابطه آن با «تکلیف» است. متفکران در این مسئله اختلاف نظر جدی دارند. آیا میان حق و تکلیف رابطه ای وجود دارد؟ یا اینکه آن دو هیچ ارتباطی با هم ندارند و به صورت مستقل موجودند؟ در صورت وجود ارتباط، آیا به صورت اتفاقی دارای رابطه اند؟ یا اینکه ارتباط آنها ویژگی ذاتی شان است؟ نیز در صورت وجود تلازم، آیا تلازم آن دو یک سویه است یا دوسویه؟ نهایت اینکه آیا تلازم آنها مفهومی است یا خارجی؟
    در این نوشتار، ضمن پاسخ به پرسش های مزبور، مسائل دیگری نیز درباره تلازم حق و تکلیف مطرح شده است.
    کلیدواژگان: حق، تکلیف، تلازم، تلازم مفهومی، تلازم خارجی
|
  • MuḤammad Fanā'I Eshkevari Page 11
    Sayed Ahmad Fardid is one of our country’s influential thinkers of the last decades. Benefiting from etymology, mystical ideas, Heidegger’s philosophy, and religious texts, he came up with new concepts and categories that challenge both modernists and traditionalists alike. For him, metaphysics, during the whole of its history, has always been neglectful of existence, muddling it up with the existent. He considers all oriental and occidental schools of philosophy guilty of disregarding presential knowledge and being trapped in representational knowledge, which has led them astray from the east of truth and caught in westoxication. Furthermore, in the modern era, after Descartes introduced “the principle of human subjectivity”, humanity has entered a phase of self-sufficiency, culminating in double-westoxication.Fardid believes that our situation in the east, whose history begins where the history of the west ends, is worse. The golden stage of history was the age of the “Single Ummah” (The day before yesterday), when human being had sheltered in the proximity of existence. Yesterday was the reign of metaphysics, today is the era of self-sufficiency, and tomorrow will be the time for human awareness of this situation and yearning for emancipation. He reserves, however, the final stage of human history for the day after tomorrow, the new age of the single ummah, full of light and appearance, the epoch in which human society will reach the zenith of perfection. The current article attempts to elicit, arrange, analyze, and briefly criticize this view.
  • RaḤim Qurbāni Page 53
    The transmigration of the souls after death from one physical body to other physical ones, called “metempsychosis”, is an idea suggested by some philosophers to justify the perfection of human soul. Such a justification has had various reasons with very different sources and consequences. This article tries to evaluate some aspects of this issue. Going through definitions and divisions of “metempsychosis”, the author reviews and appraises the transmigration of the soul of perfect, average, and despicable people according to the principles of Transcendental Philosophy. Mullā Ṣadrā puts forward his own proofs to disprove all sorts of metempsychosis, after he shows that all proofs suggested by previous scholars are defective. The author finds some of Mullā Ṣadrā’s own proofs to be flawed as they are based on classic natural sciences.
  • MuḤammad Ḥussainzādeh Page 97
    This article deals with representational knowledge and its characteristics differentiating it from presentational knowledge. The author considers the division of knowledge into these two types to be deductive, and explores the question whether their differences are real or conventional. By investigating the epistemological traits of representational knowledge, he concludes that “designation” is constitutive of this type of knowledge and intrinsic to both conception and assertion. Reconciling this fact with the idea that concepts only potentially represent their signified is the next issue discussed.Different types of representational knowledge, its primary division into conception and assertion, and their realities are discovered. Another theme dealt with in this article is the difference between conception, notion, and meaning on the one hand, and between assertion and proposition, on the other, and between belief, trust, faith, acceptance, and other similar terms, on the third.
  • Ḥasan Abdi Page 143
    The nascence of the world is an important issue, occupying the mind of people from antiquity. Plato, as a great philosopher, deals with this question in his Timaeus and explains it in ten phases.For Plato, the nascence of the world is not a genesis from nothingness, but organizing the scattered and chaotic preexisting matter. Furthermore, he ascribes the planning and programming of the world to the highest god and maker, known as demiurge. Plato suggests a model for the nascence of the world, based on mathematical numbers and geometrical shapes. He does this without any experimental evidence, and merely on the basis of reasoning and comparison. Therefore, Plato’s model is considered an a priori explanation.
  • Askari Suleymāni AmĪri Page 163
    Some logicians, such as Shaikh al-ra’īs (Ibn Sina), Muḥaqiq Ṭūsi, Ṣadr al-Muta’allihīn, and ‘Allāmah Ṭabāṭabā’i, have discussed the principle of “the caused” (dhawāt al-asbāb) after they had divided demonstrations into “demonstration from cause to effect” (burhān limmi), “absolute demonstration from effect to cause” (burhān inni muṭlaq), and “proof” (dalīl). They have claimed that what has no cause has to be evident, otherwise it cannot be known through demonstration. The author argues that if this principle is accepted, it implies that the two other arguments, namely, “absolute demonstration from effect to cause”, and “proof” are invalid. The literal meaning of those logicians’ arguments is that theoretical certainties are either self-evident or should be known through their causes. On the other hand, Shaikh al-ra’īs and ‘Allāmah Ṭabāṭabā’i have considered some sort of demonstration from effect to be a source for certainty. The author thinks that what is raised in favor of the principle does not establish it. In addition, if it is accepted, it is self-defeating, because what is suggested to establish this principle is not an instance of “demonstration from cause to effect”! Therefore, we have to recognize that the principle of “the caused” is meant to restrict the validity of demonstrations from effect, not to render it invalid altogether.
  • MurtaḌā GowharipŪr Page 189
    From amongst classic and modern logicians, no one has seriously opposed the issue of “modality” or “the system of modal logic” except Quine. As we know, judgments qualified as “necessary” or “contingent” are discussed in modal logic. Contexts with the form of “necessarily…” or “contingently…” are called by Quine as “modal contexts”. He deems such contexts to be referentially vague. At the same time, he does not regard such contexts as “knows that…”, “says that…”, and “doubts that…” to be modal, though they are referentially vague too. In this article, “modal contexts” and “modal logic” mean those contexts and logic in which the notions of “necessary” and “contingent” are used.From Quine’s viewpoint, the main problems with modal logic are: 1) the language of modal logic is vague in referring to its instances; 2) this logic forces us to adhere essentialism, which is problematic in itself; 3) the most important problem with essentialism is that its acceptance leads to paradoxical conclusions; and 4) even if the dilemma of essentialism is resolved, still the difference between “necessary” and “contingent” is metaphysical and indistinct. Anyway, he concludes that we have to do without modal logic.
  • Sayed MaḤmŪd NabavĪyān Page 217
    The relation of right to duty is one of the main issues in the philosophy of rights. Scholars and philosophers are divided over this question. Is there any connection between rights and duties, or they are completely independent of each other? If there is a relation, is it accidental or it springs out of their essential qualities? And in the case of the relation, is it a mutual implication, or an implication from one side? And finally, is it a conceptual implication or an objective one?The author in this article deals with these questions and tries to find answers to them, as well as other issues that come up in this regard during the discussion.
  • Abstracts
    Page 4