فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 39، شهریور 1386)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 39، شهریور 1386)

  • 148 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • بهرام ناصری، یعقوب فتحی پور، علی اصغر طالبی صفحات 1-13
    برخی ویژگی های زیستی زنجرک Empoasca decipiens Paoli روی چهار گونه لوبیا شامل لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L.)، لوبیا سفید (P. lunatus L.)، لوبیا قرمز (P. calcaratus Roxb.) و لوبیا چشم بلبلی (Vigna sinensis L.) در شرایط مزرعه و آزمایشگاه (دمای 1 ± 26 درجه ی سانتی گراد، رطوبت نسبی 5 ± 70 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) مورد مطالعه قرار گرفت. طول دوره ی جنینی روی گونه های مختلف لوبیا تفاوت معنی داری نداشت اما طول دوره ی پورگی، دوره ی رشدی قبل از بلوغ، طول عمر و دوره ی زندگی آفت، تفاوت معنی داری نشان داد. کوتاه ترین (50/0 ± 58/22) و طولانی ترین (67/0 ± 17/27) طول دوره ی رشد و نمو قبل از بلوغ در شرایط مزرعه به ترتیب روی لوبیا چشم بلبلی و لوبیا قرمز و در آزمایشگاه به ترتیب روی لوبیا چشم بلبلی (57/0 ± 71/20) و لوبیا چیتی (00/1 ± 29/29) مشاهده شد. طول عمر حشرات کامل روی لوبیا چشم بلبلی طولانی تر و روی لوبیا چیتی کوتاه تر از سایر گونه ها به ثبت رسید. مناسب بودن لوبیا چشم بلبلی به خاطر نرمی بافت برگ و عدم وجود تریکوم و مناسب نبودن سایر گونه ها به ویژه لوبیا چیتی به دلیل وجود تریکوم های متراکم قلاب مانند می باشد.
    کلیدواژگان: Empoasca decipiens، رشد و نمو، زیست شناسی، دوره ی زندگی، لوبیا
  • علی رضایی احمدآبادی، سید ابراهیم صادقی، بیتا علی صفحات 15-26
    پروانه ی گالزای گز، Parapodia sinaica Frau.، در زمره ی آفات مهم گز در استان قم می باشد. طی سال های 82- 1379 با نمونه برداری در فواصل زمانی هر 15 روز از مراحل مختلف زندگی حشره و استفاده از تله ی نوری در رویشگاه های طبیعی گز (مسیله- دریاچه ی قم) و با نگهداری بعضی از مراحل زندگی آن درون ظروف پلاستیکی شفاف که حاوی یک عدد شاخه ی گز قرار گرفته در آب بود، چرخه ی زندگی آفت در شرایط طبیعی و آزمایشگاهی (رطوبت نسبی 5 ± 50 درصد، دمای 1 ± 25 درجه ی سانتی گراد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) بررسی شد. این حشره زمستان را به صورت لاروهای سنین 4 و 5 درون گال ها می گذراند و در اواسط اسفند ماه، لاروها به شفیره تبدیل می شوند. دوره ی شفیرگی در شرایط طبیعی 5 ± 52 و در شرایط آزمایشگاهی 3 ± 44 روز طول کشید. اوج پرواز حشرات کامل در اواسط اردیبهشت ماه به وقوع پیوست. طول عمر حشرات کامل که با آب و قند تغذیه شده بودند 3 ± 14 و فاصله جفت گیری حشرات خارج شده از شفیره تا تخم گذاری 49/0 ± 3/2 روز طول کشید. متوسط تخم های گذاشته شده توسط یک حشره ی ماده در شرایط طبیعی منطقه 7 ± 32 عدد بود. طول دوره ی تخم گذاری83/0 ± 2/7 و طول دوره ی جنینی در شرایط طبیعی و آزمایشگاهی به ترتیب 3 ± 29 و 2 ± 25 روز بود. این حشره دارای 5 سن لاروی است که طول دوره ی سنین 1 تا 5 به ترتیب 5 ± 63، 4/3 ± 46، 8/3 ± 44، 3/5 ± 50 و 2/6 ± 97 روز محاسبه گردید. این آفت یک نسل در سال دارد. لاروها هیچ گاه از چوب تغذیه نمی کنند و با تغذیه از پوست باعث خشک شدن شاخه از انتهای گال در سال بعد می شوند. فعالیت این آفت در استان های اصفهان، خوزستان، قم و یزد، روی گونه های شورپسند گز مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: پروانه ی گالزای گز، Parapodia sinaica، زیست شناسی
  • عسگر جوریان، غلامرضا رجبی، بابک قرالی صفحات 27-34
    نخود یکی از مهمترین حبوبات می باشد که معمولا در تناوب با گندم در استان ایلام کشت می شود. پیله خوار ها مهمترین آفات نخود هستند که با تغذیه ی مستقیم میزان محصول را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش می دهند. هر ساله کشاورزان سموم زیادی را بر علیه این آفت بدون هیچ گونه معیاری استفاده می کنند. به منظور تعیین سطح زیان اقتصادی و تعیین پایه ای برای سمپاشی های بعدی، مطالعه ای از سال 1379 به مدت سه سال در قالب بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار در چهار تکرار با استفاده از روش نصب قفس اجراء گردید. لاروها پس از ظهور در طبیعت جمع آوری و با تراکم های 0، 10، 20، 40 و 80 لارو در متر مربع رهاسازی گردیدند و در زمان برداشت، فاکتورهای مختلف از قبیل عملکرد، تعداد دانه های خورده شده و دانه های تولیدی شمارش و مورد تجزیه ی آماری قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد اگر قیمت یک کیلو گرم محصول نخود معادل 3500 ریال و هزینه ی مبارزه با مواد شیمیایی حدود 000/150 ریال در هکتار فرض شود سطح زیان اقتصادی حدود 9/3 لارو در متر مربع (چهار ردیف طولی یک متری) خواهد بود.
    کلیدواژگان: نخود، سطح زیان اقتصادی، کرم های پیله خوار
  • رحیم اسلامی زاده، احمدعلی شوشی دزفولی، مریم برزکار صفحات 35-46
    این آزمایش به منظور ارزیابی و انتخاب بهترین روش کنترل زراعی، شیمیایی و تلفیقی آفت سرخرطومی تخمدان شبدر برسیم از 15 مهر سال 1380 به مدت دو سال زراعی در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا گردید. بدین منظور، تاثیر روش های کنترل آفت توسط 9 تیمار آزمایشی (تیمارهای کنترل شیمیایی، زراعی و تلفیق دو روش مذکور) در قالب یک طرح با دو فاکتور و به صورت اسپلیت پلات با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای عمودی شامل دو نوع حشره کش اکامت و دورسبان و تیمار بدون سمپاشی، و فاکتورهای افقی شامل زمان های چین برداری دوم (چین اختصاص به بذر) در تاریخ های 10 و 25 اسفند و 10 فروردین بودند. به منظور برآورد میزان خسارت و تاثیر روش های مختلف کنترل بر اجزای عملکرد، درصد آلودگی گل آذین به لاروهای آفت قبل و بعد از سمپاشی، میزان عملکرد بذر، تعداد دانه در گل آذین، تعداد گل آذین در یک متر مربع، وزن هزار دانه، میزان علوفه ی تر، علوفه ی خشک و میزان پروتئین تولیدی اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده از تجزیه ی واریانس مرکب دو ساله ی طرح نشان دهنده ی عدم وجود اختلافات معنی دار بین تیمارهای سمپاشی برای تمام صفات مورد بررسی به جز صفت درصد آلودگی گل آذین به لاروهای آفت بعد از سمپاشی بود. برخلاف تیمارهای سمپاشی، برای تیمارهای چین برداری اختلافات معنی داری برای صفات درصد آلودگی گل آذین به لاروهای آفت قبل از سمپاشی، میزان عملکرد بذر، تعداد گل آذین در یک متر مربع، میزان علوفه ی تر، علوفه ی خشک و میزان پروتئین تولیدی به دست آمد. نتایج نشان داد که با توجه به هدف اصلی طرح (دستیابی به حداکثر عملکرد بذر) و ارزش اقتصادی بالای بذر، چین برداری در تاریخ 25 اسفند می تواند بهترین زمان چین برداری پیشنهاد شود. همچنین مبارزه ی شیمیایی علیه این آفت علیرغم تاثیر بر میزان آلودگی آفت، تاثیر معنی داری در عملکرد نداشته و احتمالا مبارزه ی شیمیایی در مزارع بذری شبدر برسیم، با در نظر گرفتن آثار زیان بار زیست محیطی آن، فاقد توجیه اقتصادی است.
    کلیدواژگان: شبدر، سرخرطومی تخمدان، عملکرد بذر، کنترل تلفیقی
  • حامد غباری، سید حسین گلدانساز، حسن عسگری، احمد عاشوری، عزیز خرازی پاکدل، محمدرضا بی همتا صفحات 47-59
    جنگل های غرب ایران، 5200000 هکتار وسعت دارد که 500000 هکتار آن در استان کردستان قرار دارد و گونه ی غالب آن بلوط می باشد. پروانه ی جوانه خوار بلوط، Tortrix viridana L. (Lep.: Tortricidae)، یکی از مهمترین آفات جنگل های بلوط این استان است که هر ساله خسارات عمده ای وارد می کند. یکی از روش های مناسب برای پایش این آفت در جنگل، استفاده از تله های فرمونی است. بنابراین طی دو سال تحقیق، حضور، پراکنش و دوره ی فعالیت آفت مذکور در جنگل های بلوط استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی حضور و پراکنش پروانه ی جوانه خوار بلوط در این استان، 15 محل با فاصله ی تقریبی 40 کیلومتر از یکدیگر، از شهرستان کامیاران در جنوب غربی، تا شهرستان بانه در شمال غربی استان، تله گذاری شد. همچنین برای مطالعه ی دوره ی فعالیت حشرات کامل، منطقه ی جنگلی در مسیر سنندج- مریوان انتخاب و در این منطقه نیز تعداد هفت تله مستقر گردید که به طور مستمر (هر دو روز یک بار) مورد بازدید قرار می گرفت. نتایج آزمایش ها نشان داد که این آفت در تمام مناطق تله گذاری شده از کامیاران تا بانه حضور دارد. بالاترین تراکم آفت، مربوط به ارتفاعات کولیت (139 پروانه در هر تله) در قسمت غربی استان می باشد. بررسی دوره ی ظهور حشرات کامل نشان داد که اولین شب پره ها در تاریخ 26 اردیبهشت و آخرین آنها سوم تیر شکار شدند. اوج پرواز در تاریخ 31 اردیبهشت اتفاق افتاد. بدین ترتیب، طی یک دوره ی 40 روزه، حشرات کامل فعال بوده و پس از جفت گیری، تخم ریزی می نمایند. دوره ی تخم حدود نه ماه طول می کشد و در بهار سال بعد، هم زمان با باز شدن جوانه های برگی، فعالیت لاروها نیز آغاز می گردد.
    کلیدواژگان: Tortrix viridana، تله ی فرمونی، بلوط، پروانه ی جوانه خوار بلوط، کردستان
  • محمدحسن صفرعلیزاده، نورالدین شایسته، سعید ارومچی صفحات 61-72
    تاثیر دما و فاصله ی زمانی در سمیت فرمولاسیون Silico-Sec® خاک دیاتومه روی حشرات کامل 7 تا 14 روزه ی سوسک کشیش، Rhyzopertha dominica (F.)، و شپشه ی آرد، Tribolium castaneum Herbst، در شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید. آزمایشات در دماهای 22، 27 و 32 درجه ی سانتی گراد و رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد انجام شد. حشرات در فاصله های زمانی 8 تا 72 ساعت به طور مجزا در معرض 10 گرم بر مترمربع از خاک دیاتومه روی کاغذ صافی درون پتری دیش قرار گرفتند. سپس شمارش تلفات اولیه صورت گرفت و افراد زنده ی باقی مانده در پتری دیش های تمیز و عاری از غذا در شرایط مشابه آزمایش قبلی به مدت یک هفته برای تعیین تلفات تاخیری نگه داری شدند. مقادیر LT50 تلفات اولیه ی R. dominica در دماهای 22، 27 و 32 درجه ی سانتی گراد به ترتیب 21، 12 و 9 ساعت و در مورد T. castaneum در همین دماها به ترتیب 52، 27 و 18 ساعت برآورد گردید. مقادیر LT50 بیانگر حساسیت بالای حشرات کامل R. dominica در مقابل Silico-Sec® نسبت به T. castaneum در شرایط مشابه است. تلفات اولیه ی هر دو گونه در دمای 22 در مقایسه با دماهای 27 و 32 درجه ی سانتی گراد به طور معنی داری کمتر بود و یک رابطه ی مستقیم بین دما و فاصله ی زمانی مشاهده شد. درصد تلفات هر دو آفت انباری بعد از یک هفته بیشتر از تلفات اولیه بود؛ لذا Silico-Sec® به منظور تیمار سطح انبارها قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: تلفات اولیه، تلفات تاخیری، خاک دیاتومه، Rhyzopertha dominiea، Tribolium castaneum
  • کیوان اعتباری، علیرضا بیژن نیا، رضا صورتی صفحات 73-83
    اثرات اقتصادی و بیولوژیک تغذیه ی لاروهای کرم ابریشم (Bombyx mori L.) از برگ توت آلوده به باقیمانده ی قارچ کش کاربندازیم با غلظت های 5/0 و 1 میلی گرم بر میلی لیتر در فواصل زمانی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. این قارچ کش با تناوب زمانی 0، 1، 2، 4 و 8 روز قبل از اولین تغذیه ی لاروهای سن دوم روی درختان پاشیده شد و لاروهای هر گروه تا پایان دوره ی لاروی از همان برگ ها تغذیه کردند. کاربندازیم سبب کاهش وزن لاروی شد و در بیشترین حالت 5/4% کاهش وزن در مقایسه با شاهد ایجاد نمود. غلظت 1 میلی گرم بر میلی لیتر در روز صفر، صفاتی شامل وزن پیله، شفیره و قشر ابریشمی را در جنس ماده به ترتیب 4/8، 5/8 و 8/7 درصد کاهش داد. درصد تفریخ تخم نیز در برخی از تیمارها کاهش پیدا کرد. خصوصیات اقتصادی حشرات نر و همچنین تعداد تخم های پروانه ی ماده تحت تاثیر کاربندازیم قرار نگرفت، و در مجموع، میانگین درصد قشر ابریشمی نیز در دو جنس نر و ماده هیچگونه اختلافی با شاهد نداشت. تغذیه از برگ های آلوده به باقیمانده ی کاربندازیم هیچگونه اثر معنی داری در تلفات لاروی ایجاد ننمود؛ بنابراین مصرف برگ های توت آلوده به باقیمانده این سم برای لاروهای کرم ابریشم حداقل پس از مدت دو روز قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: کرم ابریشم، قارچ کش، کاربندازیم، باقیمانده ی سموم، برگ توت
  • ابراهیم گیلاسیان صفحات 85-112
    با بررسی مگس های Syrphidae موجود در موزه ی حشرات هایک میرزایانس، 30 گونه از قبیله ی Syrphini شناسایی شد. از این تعداد یک جنس و سه گونه برای اولین بار از ایران گزارش می شوند که با علامت ستاره (*) مشخص گردیده اند. همچنین، کلید شناسایی جنس ها و گونه ها و پراکندگی آنها در ایران آورده شده است. گونه های معرفی شده به شرح زیر می باشند: Dasysyrphus albostriatus (Fallen)، D. eggeri (Schiner)، Dideoides annandalei (Brunetti)، Epistrophe eligans (Harris)*، E. euchroma (Kowarz)، Episyrphus balteatus (De Geer)، Ischiodon aegyptius (Wiedemann)، I. scutellaris (Fabricius)، Melangyna* cincta (Fallen)*، Meliscaeva cinctella (Zetterstedt)، M. auricollis (Meigen)، Eupeodes corollae (Fabricius)، E. latifasciatus (Macquart)، E. lunigar (Meigen)، E. nuba (Wiedemann)، Scaeva albomaculata (Macquart)، S. dignota (Rondani)، S. latimaculata (Brunetti)، S. pyrastri (Linnaeus)، S. rossica Kuznetsov، S. selenitica (Meigen)، Sphaerophoria bengalensis Macquart، Sph. rueppelli (Wiedemann)، Sph. scripta (Linnaeus)، Syrphus ribesii (Linnaeus)، S. torvus Osten Sacken، S. vitripennis Meigen، Xanthogramma laetum (Fabricius)*، X. maculipenne Mik and X. pedissequum (Harris).
    کلیدواژگان: Syrphini، Syrphidae، مگس های گل، فون، ایران، کلید شناسایی، پراکندگی، رده بندی
|
  • B. Naseri, Y. Fathipour, A. A. Talebi Pages 1-13
    Some biological aspects of Emposaca decipiens Paoli were investigated on different bean species (Phaseolus vulgaris L., P. lunatus L., P. calcaratus Roxb. and Vigna sinensis L.) under field and laboratory conditions (26 ± 1ºC, RH: 70 ± 5% and a photoperiod of 16L: 8D h.). The species of the host plant had no significant effect on incubation period, but the nymphal instars, development time, adult longevity and life span were affected by host plant species significantly. The shortest and longest development time in the field condition were occurred on V. sinensis (22.58 ± 0.50) and P. calcaratus (27.17 ± 0.67), respectively. But in laboratory conditions these parameters were observed on V. sinensis (20.71 ± 0.57) and P. vulgaris (29.29 ± 1.00), respectively. Adult longevity on V. sinensis had the longest duration. In contrast, the shortest adult longevity was observed on P. vulgaris. Surface of the leaves in V. sinensis is smooth and without trichomes, but presence of the hoocked trichomes on three other host plants especially in P. vulgaris assumed as the most important reason of their unsuitability for the leafhopper.
    Keywords: Empoasca decipiens, growth, development, biology, life span, bean
  • A. Rezaei Ahmadabadi, S. E. Sadeghi, B. Ali Pages 15-26
    Parapodia sinaica Frau. is among one of the important pests of tamarisk (Tamarix spp.) in Qom province. During 2000-2003, the biology of this pest was studied by periodic samplings of its different life stages every 15 days using light traps in natural tamarisk fields (Masileh region - Qom salt lake) and rearing some life stages in transparent dishes containing a tamarisk stem in laboratory conditions (50 ± 5% RH, 25 ± 1ºC and a photoperiod of 16L: 8D h.). P. sinaica overwinters as 4th or 5th larval instars in the galls. In early March, larvae change into pupa and the pupal period lasts 52 ± 5 and 44 ± 3 days in field and laboratory conditions, respectively. Flight peak of the adult moth took place in early May. The moth being fed on water and sugar survived 14 ± 3 days and preoviposition period lasted 2.3 ± 0.49 days. Average egg number deposited by a female in natural conditions was 32 ± 7. Oviposition period lasted 7.2 ± 0.83 days and incubation period of eggs was 29 ± 3 and 25 ± 2 days in the field and laboratory conditions, respectively. This insect has five larval instars and the mean developmental time of the first to the fifth larval instars were 63 ± 5, 46 ±.34, 44 ± 3.8, 50 ± 5.3 and 97 ± 6.2 days, respectively. The pest has one generation in a year. Larvae never feed on the wood but they feed on bark and cause die back of the branches in the end of the next year. Activity of this pest was also observed in Isfahan, Khuzestan, Qom and Yazd provinces.
    Keywords: Tamarix, Parapodia sinaica, biology
  • A. Jozeyan, Gh. Radjabi, B. Gharali Pages 27-34
    Chickpea, one of the major pulses, is planted together with wheat as a custom rotation in Ilam province. Pod borers are serious pest of chickpea and their direct damage to seed reduce yield considerably. Annually, farmers use much pesticide against the pest without any clue. In order to determine economic injury level (EIL), a semi-field study was started in 2000 to calculate this parameter based on a complete randomized block design with five treatments and four replications. Emerged larvae in the surrounding chickpea fields were collected and released in cages at the density of 0, 10, 20, 40, 80 larvae per square meter. Various factors (e. g. yield, damaged and total seeds) were measured and analyzed at harvesting time. Results show that if market value of chickpea and cost of management (treatment) are considered 3500 rials per kg and 150000 rials, respectively, then EIL will be 3.9 larvae per square meter (four rows with a length of one meter).
    Keywords: chickpea, economic injury level, pod borers
  • R. Eslamizadeh, A. A. Shooshi Dezfuli, M. Barzkar Pages 35-46
    This experiment was conducted in Safiabad Agricultural Research Center for two years starting from 7th October 2001 in order to evaluate and selection of the best cultural, chemical and integrated control methods of Protapion trifolii (L.) (Col.: Apionidae) in Berseem clover. The effects of control methods were investigated using 9 experimental treatments (including chemical and cultural controls, and the integration of these two methods) in the form of a 2-factor split plot design with 3 replications. Vertical factors were two insecticides, Ecamet and Durseban, and an "untreated" treatment, and horizontal factors were the dates of second mowing (for seed) in 1st, 16th & 31st March 2002. In order to evaluate the amount of damage and the effects of different control methods on yield components, the percentage of inflorescence infestation to larvae before and after spraying, the amount of seed yield, the number of seeds per inflorescence, the number of inflorescences per m2, 1000 seeds weight, the amount of fresh forage, dry forage and the amount of produced protein were recorded. The results of two years combined analysis showed no significant difference among spraying treatments for all the mentioned characteristics, except the percent of larvae infested inflorescences after spraying. Contrary to spraying treatments, there were significant differences among mowing treatments for the percent of larvae infested inflorescences before spraying, the amount of seed yield, the number of inflorescences per m2, the amount of fresh forage, dry forage and the amount of produced protein. Considering the main objective of this experiment (obtaining the highest seed yield) and the high economic value of the clover seeds, the results showed that the mowing date of 16th March 2002 could be suggested as the best date. Also, the chemical control of P. trifolii had no significant effect on seed yield despite its effect on the population of the pest itself, so probably the chemical control of this pest in seed farms of Berseem clover has no economic justification in addition to its harmful environmental effects.
    Keywords: Clover, Protapion trifolii, seed yield, integrated control
  • H. Ghobari, S. H. Goldansaz, H. Askari, A. Ashori, A. Kharazi, Pakdel, M. R. Bihamta Pages 47-59
    Forests cover about 5,200,000 hectares of the west of Iran, from which 500,000 hectares are located in Kurdistan province. One of the most important pests in the oak forests of this province is oak leaf roller moth, Tortrix viridana L. (Lep.: Tortricidae). This pest significantly damages the oak forest each year. Using pheromone trap is one of the suitable methods for monitoring of this pest. In this work, distribution and flight period of the pest were studied by pheromone traps during two years. Fifteen regions were trapped at the equal distances (40 km) from Kamyaran (south west of Kurdistan province) to Baneh (north west of Kurdistan province) to investigate the presence and distribution of this moth. Also, a region located between Sanandaj and Marivan was selected to study the flight period. Some traps were established in this region and checked every two days. Investigation of pest distribution showed that oak leaf roller moth was present all over the sites from Kamyaran to Baneh. Different populations of moth were trapped in all over the sites. The highest population was trapped in Colit region (mid-west of Kurdistan province). The study of flight period showed that first moths were trapped on May, 16th and the peak of the flight took place on May, 21st and finally the last moths were trapped on June, 24th. Therefore, adults activated during 40 days; mating and oviposition occurred during this period. Incubation period lasted 9 months and activation of larvae was coincident with flashing of foliar buds.
    Keywords: Tortrix viridana, pheromone trap, oak, oak leaf roller moth, Kurdistan
  • M. Ziaee, M. H. Safaralizadeh, N. Shayesteh, S. Uromchi Pages 61-72
    Efficacy of temperature and exposure interval on the toxicity of Silico-Sec®, a diatomaceous earth formulation, was determined on 7-14 days old adults of Rhyzopertha dominica (F.) and Tribolium castaneum Herbst under laboratory conditions at 22, 27, 32 ºC and 65 ± 5% R.H. Insects were exposed for 8-72 hours to diatomaceous earth at the rate of 10 g/m2 on a filter paper inside plastic Petri dishes separately. Then the initial mortality was counted and, to determine delayed mortality, live individuals were held for a week in clean Petri dishes without food at the same conditions of previous experiment. LT50 values of initial mortality for R. dominica were 21, 12 and 9 hours at 22, 27, 32 ºC, respectively, and in the case of T. castaneum, they were 52, 27 and 18 hours at the same temperatures. The LT50 values indicated that R. dominica was more sensitive to Silico-Sec® than T. castaneum under identical conditions. Results indicated that the initial mortality of both species was significantly lower at 22 ºC in comparison with 27 and 32 ºC, and a direct relationship between temperature and exposure period was observed. Mortality percentage of both storage pests was higher after a week than initial mortality. Therefore, Silico-Sec® can be recommended as a structural treatment of stored grain facilities.
    Keywords: initial mortality, delayed mortality, diatomaceous earth, Tribolium castaneum, Rhyzopertha dominica
  • K. Etebari, A. R. Bizhannia, R. Sorati Pages 73-83
    The biological effects on silkworm larvae fed on mulberry leaves contaminated with 0.5 and 1 mg/ml carbendazim were analyzed in different periods. The fungicide was sprayed on trees with 0, 1, 2, 4 and 8 days intervals before the first feeding of second instar larvae. Carbendazim decreased the larval weight and the highest reduction was 4.5% decrease compared to control. One mg/ml of fungicide used immediately after treatment caused a significant decrease in female cocoon characteristics such as cocoon weight, pupa weight and shell weight by 8.4, 8.5 and 7.8, respectively. The rate of hatching had also decreased in some treatments. Economical traits of male insects and the number of laid eggs by females were not affected. In total, the mean of cocoon shell percentage in both sexes did not have any difference with control. Feeding from the leaves contaminated with carbendazim residue did not have significant effects on larval mortality and utilization of the leaves sprayed by this fungicide two days after application is recommended.
    Keywords: silkworm, fungicide, residue, carbendazim, mulberry leaves
  • E. Gilasian Pages 85-112
    The specimens of the tribe Syrphini, deposited at the Hayk Mirzayans Insect Museum, were examined and 30 species identified, of which one genus and three species are newly recorded from Iran and marked by an asterisk (*). Keys to the genera and species, as well as their distribution in Iran, are provided. The species are as follows: Dasysyrphus albostriatus (Fallen), D. eggeri (Schiner), Dideoides annandalei (Brunetti), Epistrophe eligans (Harris)*, E. euchroma (Kowarz), Episyrphus balteatus (De Geer), Ischiodon aegyptius (Wiedemann), I. scutellaris (Fabricius), Melangyna* cincta (Fallen)*, Meliscaeva cinctella (Zetterstedt), M. auricollis (Meigen), Eupeodes corollae (Fabricius), E. latifasciatus (Macquart), E. lunigar (Meigen), E. nuba (Wiedemann), Scaeva albomaculata (Macquart), S. dignota (Rondani), S. latimaculata (Brunetti), S. pyrastri (Linnaeus), S. rossica Kuznetsov, S. selenitica (Meigen), Sphaerophoria bengalensis Macquart, Sph. rueppelli (Wiedemann), Sph. scripta (Linnaeus), Syrphus ribesii (Linnaeus), S. torvus Osten Sacken, S. vitripennis Meigen, Xanthogramma laetum (Fabricius)*, X. maculipenne Mik and X. pedissequum (Harris).
    Keywords: Syrphidae, Syrphini, fauna, Iran, distribution, taxonomy, key, hover flies
  • J.Alavi, R.Zur Strassen, N.Bagherani Pages 1-28
    Fields of winter wheat and barley were sampled during two years (November to June 1996-1998) in Golestan province to determine the occurrence, frequency and distribution of thrips species. A total of 32 species belonging to 3 families and 16 genera were found. Haplothrips tritici (Kurdjumov) was the dominant species accounting for 70.2% and 55.7% of identified individuals in wheat and barley, respectively. Sitothrips arabicus Priesner was the second most abundant species, comprising 13.5% and 20.1% in wheat and barley, respectively. Regression analysis showed a non-linear relation (y = 42.65 + 0.33x – 0.0002x2) between altitude (x) and population density of H. tritici (y) on wheat. Locality and date of collection, host(s) and distribution data for each species are given.
    Keywords: Thysanoptera, thrips, wheat, barley, Golestan province, Iran
  • K.Minaei, P.Azemayesh Fard, L.A.Mound Pages 29-36
    The monobasic genus Sphaeropothrips is recorded in Iran for the first time. This is the fourth member of the Thrips genus-group recorded from Iran, and a key is provided to distinguish these four genera. Information about these four genera is provided, and some problems in the recognition of true host-plant associations in Iran are discussed.
    Keywords: Sphaeropothrips vittipennis, Thrips genus, group, rice, Iran, Mazandaran province