فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 26 (تابستان 1386)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 26 (تابستان 1386)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 16,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر هادوی نیا صفحه 7
    از مهمترین و مؤثرترین بحث های اقتصادی در قرن گذشته و حاضر، میزان دخالت دولت در اقتصاد و چگونگی تعامل آن با نظام بازار است. «دولت یا بازار؟» پرسشی است که بحث های پیش گفته جهت پاسخ به آن مطرح می شود. به نظر می رسد باید این پرسش را تعدیل کرده و سرچشمه این گونه مطلب ها را در پرسش «دولت چرا و چگونه؟» جستجو کرد. نظریه های مربوط به دولت نیز عهده دار پاسخ به این پرسش هستند.
    هر یک از نظریه های اقتصادی با رویکرد خاصی که در مبانی فلسفی خود داشته اند، پرسش پیش گفته را پاسخ، و نظریه خود را سامان داده اند. مقاله درصدد است با مروری بر مبانی نظری قرآن کریم به ویژه مبانی انسان شناسی آن، نظریه دولت در اقتصاد اسلامی را تدوین کند. مطالعه نشان می دهد که محوری ترین عنصر در گفتمان بازار و دولت، عدالت اجتماعی است.
    کلیدواژگان: نظریه دولت، مبانی انسان شناسی، فطرت، مطلق گرایی، لذت پذیری، اصل تفاوت های متفاضل و نیازهای متقابل، عدالت اجتماعی
  • میثم موسایی صفحه 33
    مقاله درصدد پاسخگویی به این پرسش اساسی است که درجه اعتقاد به منع اسراف در جامعه مورد مطالعه چه اندازه است؟ و در عمل چه اندازه به منع اسراف پایبند هستند؟ آیا رابطه معناداری بین متغیرهای ساختاری و زمینه ای جامعه مورد مطالعه با میزان اعتقاد و میزان التزام به منع اسراف وجود دارد یا نه؟
    روش مورد مطالعه، انجام پیمایش با نمونه 400 خانواری از مردم شهر یزد بوده که به طور کامل به صورت تصادفی انتخاب شده و اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. نتیجه به دست آمده حاکی است که حدود 57 درصد از خانوارهای مورد مطالعه به طور کلی مرتکب اسراف در مصرف و مخارج مصرفی می شوند و هرچه میزان اعتقاد به منع اسراف کمتر می شود میزان اسراف افزایش می یابد. میزان اعتقاد و التزام به منع اسراف به صورت رفتار مصرفی با برخی از متغیرهای ساختاری و زمینه ای مانند جنس، سن، وضعیت تاهل، نوع شغل، میزان درآمد و میزان مخارج خانوار رابطه معنادار دارد.
    کلیدواژگان: یزد، مصرف، اسراف، مخارج مصرفی، اقتصاد دینی و کاربرد الگوی مصرف اسلامی
  • حسن آقانظری صفحه 55
    این مقاله تمایز بین دو مفهوم توسعه نیروی انسانی و توسعه انسانی و نسبت آن دو را بیان می کند. همچنین بر پیشینه تاثیر توسعه نیروی انسانی در فرایند توسعه اجتماعی اقتصادی و دیدگاه اقتصاددانان مرور کرده و چیستی توسعه انسانی برآمده از این دیدگاه ها را نتیجه گیری کرده است. آن گاه توسعه نیروی انسانی در جایگاه بسترساز همزمان عدالت اقتصادی و توسعه اجتماعی اقتصادی را مورد پژوهش قرار داده است و چنین یافته که شاخص های توسعه انسانی در ادبیات رایج علمی مناسب با توسعه نیروی انسانی اقتصاد کلاسیک است. تبیین توسعه سرمایه انسانی بر اساس آموزه های اسلامی، توسعه انسانی متناسب با خود را به دنبال دارد و در نتیجه اقتصاددانان اسلامی باید شاخص های سازگار با آن را ارائه دهند.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، توسعه سرمایه انسانی، آموزش، شکوفایی استعدادها، آموزه های اسلامی
  • سیدعباس موسویان صفحه 71
    خلا حاصل از حذف اوراق قرضه از بازار سرمایه از یک سو و قابلیت عقدهای اسلامی برای طراحی ابزارهای مالی از سوی دیگر، باعث شده انواعی از ابزارهای مالی اسلامی به عنوان صکوک از سوی کارشناسان مالی اسلامی پیشنهاد شود، گرچه همه آنها معیار های لازم فقهی و اقتصادی را ندارند، اما برخی در عین رعایت ضوابط شرعی، قابلیت های بالای عملیاتی و توجیه اقتصادی دارند. این مقاله در صدد است دو نوع از این ابزارها که براساس قراردادهای مزارعه و مساقات طراحی شده اند را تبیین کند، در این ابزارها، فعالان بخش کشاورزی چون بانک کشاورزی، شرکت های دولتی و خصوصی فعال در عرصه کشاورزی، می توانند با انتشار اوراق بهادار مزارعه و مساقات، سرمایه های نقدی افراد حقیقی و حقوقی را جذب کرده، به وکالت از طرف آنان اراضی و باغ های مناسب برای زراعت و باغداری را احداث یا خریداری کنند سپس آن اراضی و باغ ها را از طرف صاحبان اوراق به قراردادهای مزارعه و مساقات به زارعین و باغداران واگذارند، آن گاه سود حاصل از محل این قراردادها را جمع آوری کرده بعد از کسر حق الوکاله میان صاحبان اوراق توزیع کنند.
    اوراق بهادار مزارعه و مساقات از نوع ابزارهای مالی انتفاعی بوده، نرخ بازدهی متناسب با نرخ بازدهی بخش کشاورزی خواهند داشت، این ابزارها از یک سو با هدایت نقدینگی به سمت بخش کشاورزی، باعث افزایش اشتغال و تولید در این بخش شده، رفاه عمومی کل جامعه به ویژه کشاورزان را بالا می برد از سوی دیگر، باعث گسترش بازارهای مالی ایران می شوند. مزیت دیگر این ابزارها آن است که از تقسیم شدن بی رویه زمین های زراعی و باغ های بزرگ جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: مزارعه، مساقات، اوراق مزارعه، اوراق مساقات، وکالت، بازار اولیه، بازار ثانویه، سیاست مالی، سیاست پولی
  • رضا اکبریان، حمید رفیعی صفحه 97
    ایده بانکداری اسلامی نخستین بار در دهه 1950 مطرح شد و هم اکنون بیش از صد نوع بانک اسلامی وجود دارد. بانکداری اسلامی از ابتدای پیدایش تاکنون دستخوش تغییرها، مشکل ها و چالش های فراوانی بوده است. به ویژه تغییرهای اخیر جهان، فناوری اطلاعات (IT) و بحث های مربوط به سازمان تجارت جهانی (WTO)، بانک های اسلامی را در رقابت هرچه بیشتر با بانک های سنتی قرار داده است.
    در مقاله، نخست به صورت موردی به بررسی مشکل ها و چالش های عملی مواجه با بانکداری اسلامی در چند کشور غربی و عربی که به وسیله اقتصاددانان اسلامی و منتقدان مطرح می شود و سپس ضمن طبقه بندی این مشکل های نظری و اجرایی در سطح های خرد و کلان، اثراها و نتیجه های اقتصادی ناشی از آن، مورد بررسی قرار می گیرد. هم چنین راهکارهایی که در تحقیق های اسلامی به صورت پراکنده برای رفع برخی از این مشکل ها ارائه شده، ارزیابی می شود. با وجود تحول های کمی و کیفی که به ویژه در سال های اخیر در کشورهای اسلامی صورت گرفته، با تجویز روش هایی چون عقدهای مبادله ای، صکوک اسلامی و عملیات خرید دین و غیره، این مشکل ها تا حدودی از بعد نظری برطرف شده است ولی در عمل، کشورهای اسلامی از جمله ایران هنوز با برخی از این مشکل ها رو به رو هستند
    کلیدواژگان: اسلام، اقتصاد، بانک، بانکداری اسلامی، چالش، بهره، ربا
  • غلام علی معصومی نیا صفحه 119
    اقتصاد پیش از آنکه به صورت یک علم مدون درآید و حتی مدت ها پس از آن با آموزه های اخلاقی همراه بود، اما به بهانه جدایی دانش از ارزش به تدریج از آن فاصله گرفت. نظریه پردازان سرمایه داری جریان آزاد اقتصاد را بهترین سازوکار تامین کننده منافع عمومی معرفی کردند، اما با آشکارشدن موردهای شکست بازار، دخالت دولت را جبران کننده دانستند. گروهی نیز بازگشت به ارزش های اخلاقی را بهترین راه می دانند. اسلام از ابتدای ظهور، بیشترین تاکید را بر لزوم پالایش انسان ها از درون داشت. در مقاله ضمن بیان سیر اجمالی رابطه اخلاق و اقتصاد در غرب، عمده ترین مبانی بینشی اخلاق اقتصادی اسلام بررسی شده، با نگرشی به اثرهای این آموزه ها درمی یابیم که این آموزه ها افزون بر ارتقای معنوی انسان ها، با کمترین هزینه و به مطلوبترین وجه بین انگیزه های شخصی و منافع عمومی هماهنگی پدید می آورند.
    کلیدواژگان: اقتصاد اثباتی، اخلاق، اخلاق اقتصادی، ارزش های اخلاقی، دنیا و آخرت، رزق مقدر، فقر و غنا
  • اندرم ام یوئنگرت ترجمه: علی نعمتی صفحه 149
    مقاله ای حاضر دفاعی است از ارتباط وثیق علم اقتصاد با اخلاق، و به عبارت دقیق تر، بحث های اثباتی اقتصاد با عموم بحث های هنجاری. برای نیل به این منظور به تفصیل رابطه بحث های هنجاری و اثباتی در طول تاریخ از یونان باستان تا زمان لاینل رابینز بررسی شده و با دقت خاصی به تشریح و تبیین نقشه علوم عملی در هندسه علمی ماقبل مدرن و جایگاه اندیشه های اقتصادی در آن میان پرداخته می شود. پس از آن نیز به رغم اینکه رشد روزافزون محتوای فلسفه اخلاق و فشار تخصص گرایی باعث انشعاب علم اقتصاد از آن می شود، در طی تمام دوران کلاسیک و اوایل دوران نئوکلاسیک مشاهده می شود که اقتصاددانان متفقا به لزوم ملاحظه همزمان بحث های اثباتی و هنجاری در علم اقتصاد تصریح دارند.
    نکته مورد تاکید نویسنده این است که تصور مبتنی بودن تمایز اثباتی هنجاری بر بحث تمایز یا تفکیک واقعیت ارزش (و قضیه معروف نخست هیوم) برخلاف آن چیزی است که مطالعه تاریخی به ما نشان می دهد (بلکه می تواند ما را به بن بست نظری برساند). تمایز واقعیت ارزش اندیشه ای متاخر در فلسفه علوم اجتماعی است؛ حال آنکه تمایز اثباتی هنجاری از قدیم الایام وجود داشته است بدون آنکه به حذف و طرد دغدغه های هنجاری بینجامد.
    کلیدواژگان: اقتصاد و اخلاق، اقتصاد هنجاری، اقتصاد اثباتی، تمایز اثباتی، هنجاری، تمایز واقعیت، ارزش، حکمت عملی، فلسفه اخلاق
|
  • Ali Asghar Hadavinia Page 7
    We can say one of the most important and effectiveness of economic subject in the past century and now, is the limit of government interference and the quality of relation between government and market system. Government or market? it is a question for which these are subject matters are brought up. It seems that this question should be adjusted and we must investigate the source of these subjects through of the question: why and how is the government? The government theories are responsible for it.For answering to it, in the beginning we should choose a method for answer to this question. This article wants to collect Government theory in Islamic economics through of reviewing of Qoranic theoretical bases, specially anthropology bases. This show the most central element in determining of the relation between government and market is social justice.
  • Maysam Musai Page 33
    In this paper we want to reply to the basic question of to what degree the society believes and faiths to non prodigality? Whether there is a significant relationship between structural variables and the society we study with the faith of adhering to non prodigality? The methodology consist of survey study in a 400 families of Yazd city which selected quite randomly, and information gathered by questioner. The results show that about 57 percent of families in the survey committed prodigality in consumption and expenditures and the degree of faiths to non prodigality is very low and the more the unbelieveness, the more is prodigality. There is a significant relationship between the degree of faiths and adherence to non prodigality as a consumption behavior with some structural variables such as sex, age, marriage statute, the kind of job, income and consumption expenditure.
  • Hassanagha Nazari Page 55
    This paper has been stated the difference between human capital development and human development concepts and explains their relationships.Also it explores the perecedent of human development infuence on the social-economic development peogresses and reviews economics perspectives and conclude quiddity of human development from this perspectives.Then it has been studied simultaneously the human factor development in a pathfinder place and economic justice and social economic development.As a result, human development indexes in scientific literature of economy accord with human capital development in classical economics. Analyzing human capital development on the based of Islamic doctrine, it will cause its own human development, and consequently Islamic economists should offer its compatible standards.
  • Seyed Abbas Mussavian Page 71
    Islamic financial experts have suggested some kinds of Islamic financial instruments such as Sukuk since there is lack of bonds in capital market in one hand and the capability of Islamic contracts for designing financial instruments on the other hand. Although none of them has the necessary economic and religious standards but some of them have the highest operational capabilities and cost-benefit with respect to religious rules.This article would outline two kinds of these instruments that have been designed based on Mosaghat and Mozaraeh. The cash assets of private and legal people could be absorbed with issuing Mosaghat and Mozaraeh sukuk by the agricultural sector practitioners such as agricultural bank, private and government companies that are active in agricultural field. According to these instruments and consequently they can buy or establish lands and gardens on behalf of the securities owners which are suitable for farming and gardening. Then thy can be given to the farmers and gardeners according to the Mosaghat and Mozaraeh contracts and finally distribute the yield profit that has collected from these contracts among bonds owners after deducting the right of representation. Mosaghat and Mozaraeh sukuks are profit-making financial instruments and would have a return rate appropriate with the return rate of agricultural sector. This instruments would increase employment and production in agricultural sector with driving liquidity to this section and increase social welfare specially farmers welfare in one hand and develop Iran’s financial market on the other hand. These instruments have another advantage that they prevent farming lands and large gardens to be divided irregularly.
  • Reza Akbarian, Hamid Rafiee Page 97
    The idea of islamic banking was first developed in the 1950s and the number of Islamic banks around the globe now exceeds 100 kinds. At birth, the islamic banks face a number of contermarch, problems and challenges, especially under current changes in the world economy, the revolution in information technology (IT) and World Trade Organization (WTO) argument, Islamic banks will find themselves in direct competition with the conventional banks.This study investigates the main problems and practical challenges facing islamic banking in the number of Arabic and western countries,That its discussed by Islamic economist and reviewer. Then, it consider economic effects and concludes on Interim of making theory and practical classification from the macro and micro operational. It also evaluated solutions that used by Islamic reserchs, and mutates its quantity and qulity on islsmic countries resently.In prescription of methods such as transaction contracts, islamic Sokuk and etc, almost this problems be resolved, although islamic countries such as iran face to some of this challenges in practice.
  • Gholamali Masumi Nia Page 119
    Economics has been accompanied by ethical teachings before it changes to a codified science and for a very long time after that, but gradually it has been detached from values on the pretext of separation knowledge. Capitalism theorists introduced free economy stream as the best mechanism to provide public interests, but they accepted government interference for compensating when market failure was emerged. In addition, some groups believe it is the best way to return to the ethical values. Islam put the most emphasis on clarifying human beings inherently in the beginning of emerging. This article would be studied the most notable conceptual fundamentals of Islam’s economic ethics while explaining a short history of economics and ethics relationship in the west. It would be founded that these teachings besides promoting the spiritual of human beings coordinate self-incentives and public interests at the least cost and the most effective way if it was looked at the consequences of these teachings.
  • Andrew M. Yuengert Page 149
    This paper is a defense for intertwined relationship of economics and ethics or more specifically, of positive aspects of economics and normative ones. To show this, a detailed historical survey of the relationship from the ancient Greek up to Lionel Robbins is presented. A more attention is paid to the position of economics within the premodern structure of sciences and the map of practical sciences therein. Even after that increasing growth of the content of moral philosophy or ethics and the push for specialization gave birth to the economics, it is observed, throughout the whole classic period and the early neoclassic, that economists unanimously believe in simultaneous study of positive and normative issues in economics. The point emphasized by the author is that the impression that positive-normative distinction is based on fact-value distinction (and the well known first theorem of Hume) is against what historical study shows; furthermore it could lead us to a theoretical dead end. The fact-value distinction is a latecomer in the philosophy of social sciences; while the life of positive-normative distinction could be traced back to the ancient Greek without causing the normative concerns put away or omitted.