فهرست مطالب

تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1387)

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1387)

  • 90 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل کارگرفرد*، کاظم دوست حسینی، امیر نوربخش صفحه 1
    این تحقیق به منظور بررسی امکان پیش بینی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب با استفاده از معادلات و مدلهای رگرسیونی انجام شده است. 108 تخته آزمایشگاهی در قالب 36 تیمار با ترکیب شرایط مختلف گرادیان رطوبت، ابعاد خرده چوب، درجه حرارت و زمان پرس ساخته شد و با استفاده از رگرسیون گام به گام، نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدل بدست آمده برای مقاومت خمشی نشان داد که ابعاد خرده چوب مهمترین عامل تاثیرگذار بر این ویژگی بوده است و با افزایش ضریب کشیدگی خرده چوب، مقاومت خمشی تخته ها بهبود می یابد. مدل نهایی مدول الاستیسیته نشان داد که دو عامل ابعاد خرده چوب و گرادیان رطوبت به ترتیب شدت تاثیر وارد مدل شده است و هر دو عامل دارای تاثیر مثبت بر این ویژگی بودند. مدل نهایی برای چسبندگی داخلی نشان داد که تمام عوامل متغیر مورد بررسی دارای تاثیر معنی داری بر این ویژگی هستند. با این حال، مدل نشان داد که تاثیرگذاری دو عامل گرادیان رطوبت و ابعاد خرده چوب که دارای رابطه معکوس با IB می باشد، بیشتر از تاثیر دو عامل زمان و درجه حرارت پرس که دارای رابطه مثبت با چسبندگی داخلی هستند، می باشد. نتایج نشان داد که دو عامل گرادیان رطوبت و زمان پرس بترتیب شدت تاثیر در مدل رگرسیون واکشیدگی ضخامت 24 ساعت قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، رگرسیون، گرادیان رطوبت، ابعاد خرده چوب، درجه حرارت و زمان پرس
  • حمید نوری چپرپردی*، علی قاسمیان، علی شالبافان، رضا حاجی حسنی صفحه 12
    به منظور تعیین حد مطلوب پالایش خمیر کاغذ بازیافتی، کاغذهای کرافت لاینر باطله از سطح شهر بندرانزلی جمع آوری گردید و بعد از تبدیل کاغذها به سوسپانسیون خمیر و جداسازی الیاف، درجه روانی هر یک از خمیرها قبل و بعد از پالایش اندازه کیری شد. پالایش با دورهای 3000، 6000، 9000 و12000 توسط پالاینده PFI صورت پذیرفت و از هر دور پالایش طبق استاندارد شماره 95sp-205 Tآیین نامه TAPPI کاغذ دست ساز تهیه شد و ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و نوری آنها با نمونه کاغذ بدون پالایش مقایسه گردید. نتایج نشان داد که افزایش میزان پالایش مقاومت به ترکیدگی، مقاومت به کشش، شفافیت کاغذهای کرافت لاینر بازیافتی را افزایش ولی درجه روانی، ضخامت و مقاومت به پارگی را کاهش داده است. با استفاده از معادلات نرمال سازی نیز مشخص شد که تیمار با پالایش 9000 دور به لحاظ مجموع صفات، از مطلوبیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: پالایش، کاغذ بازیافتی کرافت لاینر، پالایندهpfi، دستگاه الیاف بازکن، کاغذ دست ساز
  • مسعودرضا حبیبی*، حسین حسین خانی، سعید مهدوی صفحه 20
    در این تحقیق با استفاده از سه کلن صنوبر (P.e.vernirubensis، P.e.costanzo، P.e.561.41) در دو سن 4 و 12 سالگی در سه زمان بخارزنی (5، 10 و 15 دقیقه) و سه زمان پرس (3، 4 و 5 دقیقه) و دو مقدار رزین (9 و 11 درصد) نسبت به ساخت تخته فیبر نیمه سنگین اقدام شد. میانگین طول و قطر الیاف کلنهای 4 و 12 ساله P.e.vernirubensis، P.e.costanzo، P.e.561.41 به ترتیب 751، 44/25 و 805، 76/25، 746، 23/25 و 899، 83/26 و 995، 23/29 و 902، 62/31 میکرون تعیین شد.
    مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، مقاومت چسبندگی داخلی و مقدار واکشیدگی ضخامتی تخته ها پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری بر اساس استانداردDIN تعیین شد.
    به طورکلی افزایش زمان بخارزنی سبب کاهش ویژگی های خمشی و مقاومت چسبندگی داخلی تخته فیبرها شده است. همچنین با افزایش زمان پرس، مقاومت چسبندگی داخلی تخته ها بهبود یافته است. افزایش مصرف چسب سبب بهبود کلیه ویژگی های مقاومتی تخته فیبرها شده است. حداقل مقدار واکشیدگی ضخامتی نیز در زمان بخارزنی 15 دقیقه ملاحظه شد. این امر ناشی از کاهش خواص آبدوستی الیاف بوده است. ویژگی های خمشی و مقاومت چسبندگی داخلی تخته فیبرهای ساخته شده از کلنهای 4 ساله و 12 ساله با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. تاثیر سن بهره برداری فقط بر مقدار واکشیدگی ضخامتی معنی دار بوده، به طوری که تخته فیبرهای تهیه شده از کلنهای 4 ساله نسبت به 12 ساله از مقدار واکشیدگی ضخامتی کمتری برخوردار بودند
    کلیدواژگان: صنوبر، تخته فیبر، الیاف، چسب، کلن، بخارزنی
  • یحیی همزه*، محمدحسن اختراع، علی عبدالخانی، سهیلا ایزدیار، کامبیز پورطهماسبی صفحه 40
    در این تحقیق اثر هر یک از پارامترهای موثر بر آهاردهی کاغذ تست لاینر در شرایط خنثی با استفاده از آهاردهی روزین- پلی آلومینیم کلراید در دو توالی آهاردهی معکوس و آهاردهی پیش مخلوط سازی در شرایط مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد که آهار دهی به روش پیش مخلوط سازی در مقایسه با روش آهاردهی معکوس کارایی بیشتری دارد. به علاوه اثر مستقل مقدار پلی آلومینیم کلراید، روزین و مدت زمان واکنش پلی آلومینیم کلراید با روزین در توالی پیش مخلوط سازی و با خمیر در توالی آهاردهی معکوس و اثر متقابل مقادیر روزین-پلی آلومینیم کلراید بر کارایی آهاردهی موثر است. اثر مقدار پلی آلومینیم کلراید موثرترین پارامتر موثر بر آهاردهی تعیین شد. اثر مدت زمان مخلوط سازی یکی از پارامترهای موثر بر آهاردهی است و با افزایش آن می توان مقادیر مصرف پلی آلومینیم کلراید و روزین را برای رسیدن به یک آهار معین کاهش داد. از طرف دیگر، این موضوع نشان دهنده وجود دو مکانیزم متفاوت تثبیت آهار روزین بر روی الیاف در آهاردهی پیش مخلوط سازی و آهاردهی معکوس است.
    کلیدواژگان: تست لاینر، روزین، پلی آلومینیوم کلراید، کاغذسازی خنثی، آهاردهی معکوس، آهاردهی پیش مخلوط سازی
  • علی اکرمی*، کاظم دوست حسینی، احمد جهان لتیباری، محمد مهدی فائزی پور صفحه 50
    در این تحقیق تاثیر پارافین و شرایط پرس بر خواص کاربردی و هم چنین زبری سطح تخته خرده چوب مورد بررسی قرار گرفت. عوامل متغیر شامل، پارافین در سه سطح صفر، یک و دو درصد، دمای پرس در دو سطح 170 و 180 درجه سانتی گراد و زمان پرس در دو سطح 4 و 5 دقیقه انتخاب شدند. خواص کاربردی تخته خرده چوب شامل، مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته، مقاومت برشی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب و هم چنین زبری سطح مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج نشان می دهند که استفاده از پارافین تاثیر معنی داری بر مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته تخته های مورد مطالعه نداشته است اما افزایش آن باعث کاهش مقاومت برشی این تخته ها شده است. در مورد تاثیر استفاده از پارافین بر خواص فیزیکی نیز مشخص شده است که افزایش مصرف پارافین باعث کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت تخته خرده چوب می شود. به علاوه استفاده از پارافین باعث کاهش زبری و بهبود کیفیت سطح تخته ها شده است. دمای پرس تاثیر معنی داری بر ویژگی های کاربردی تخته ها نداشته اما باعث افزایش زبری سطح تخته ها شده است. افزایش زمان پرس نیز باعث افزایش مدول گسیختگی تخته خرده چوب شده اما اثر معنی داری بر سایر خواص این فرآورده نداشته است.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، پارافین، دمای پرس، زمان پرس، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، زبری سطح
  • علی اکبر عنایتی*، حسین یوسفی، داود رسولی صفحه 63
    برای بررسی امکان استفاده از چوب سرشاخه حاصل از هرس درختان سیب در ساخت تخته خرده چوب یک لایه با دانسیته 6/0 گرم بر سانتیمتر مکعب، از مخلوط خرده چوب سرشاخه سیب و خرده چوب صنعتی به نسبت 0/100، 15/85، 30/70 و 45/55 و با بکارگیری زمان پرس در دو سطح 5 و7 دقیقه تخته های آزمونی ساخته شدند. نتایج به دست آمده از اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها نشان داد که وجود خرده چوب سیب در ساختار تخته ها بر روی اغلب خواص فیزیکی و مکانیکی آنها شامل مدول الاستیسیته، مقاومت خمشی، چسبندگی داخلی و میزان جذب آب بعد از 2 و24 ساعت غوطه وری در آب تاثیر معنی داری داشته است، به طوری که با افزایش سهم خرده چوب سیب در مخلوط خرده چوبهای مصرفی ویژگی های فوق بهبود پیدا کردند. اثر زمان پرس تنها بر چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وری در آب تخته ها معنی دار گردید، به طوری که افزایش زمان پرس موجب افزایش چسبندگی داخلی و بهبود واکشیدگی ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وری در آب تخته ها گردید.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، سرشاخه سیب، خرده چوب صنعتی، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی
  • علی اکبر رامتین*، بهناز دادخواه تهرانی، کاظم دوست حسینی صفحه 74
    در این تحقیق اثر دما و زمان پرس بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته تراشه ساخته شده از چوب گونه صنوبر مورد بررسی قرار گرفت. ساخت تخته ها در دو سطح دمایی 175 و 185 درجه و در دو سطح زمانی 5 و 6 دقیقه انجام گرفت. خواص مکانیکی، شامل مدول گسیختگی(MOR)، چسبندگی داخلی و خواص فیزیکی، شامل درصد جذب آب و واکشیدگی ضخامت اندازه گیری شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که افزایش دما و زمان پرس، باعث افزایش معنی دار مدول گسیختگی و چسبندگی داخلی تخته ها شده است. همچنین افزایش دما و زمان، اثر معنی داری بر کلیه خواص فیزیکی نشان دادند. بهترین تخته تراشه ها در درجه حرارت Co 180 و زمان پرس 5 دقیقه تولید گردید.
    کلیدواژگان: osb، صنوبر، اوره فرمالدهید، چسبندگی داخلی، مقاومت خمشی، جذب آب، واکشیدگی ضخامت
  • سعیده شریفی، جلیل روشناسان*، سید ضیا الدین حسینی صفحه 83
    اکالیپتوس درختی نورپسند و سریع الرشد، تنه آن صاف و پوست آن خود به خود کنده می شود. در مدت کوتاهی قطر و ارتفاع آن افزایش می یابد. هم کشیدگی آن بسیار و وزن مخصوص آن 58/0- 55/0 گرم بر سانتیمتر مکعب می باشد. نمونه های مورد نظر جست و تنه اکالیپتوس کاملدولنسیس با میانگین سنی 3 سال، از منطقه جیرفت واقع در استان کرمان تهیه گردیدند. از دو نمونه، دیسکهایی جهت تراشه برای اندازه گیری الیاف تهیه گردید. آماده سازی سوسپانسیون الیاف به روش فرانکلین انجام گرفت. اندازه گیری میزان لیگنین مطابق با استاندارد T222-om-88 آئین نامه TAPPI و اندازه گیری سلولز طبق روش اسید نیتریک و مطابق با استاندارد شماره T264-om-88 آیین نامه TAPPI انجام گرفت.
    براساس نتایج بدست آمده، اندازه طول الیاف تنه 36/811 و جست 68/845 میکرون و قطرکلی الیاف تنه 3/19و جست 64/15 میکرون این مقادیر در سطح 1و5 درصد اختلاف معنی داری ندارند. قطرحفره الیاف تنه 71/10 و جست 75/8 و ضخامت دیواره الیاف تنه 3/4 و جست44/3 میکرون در سطح 1و 5 درصد دارای اختلاف معنی داری بوده است. مقدار مواد استخراجی تنه 4/5 و جست 3/2 درصد و مقدار لیگنین تنه 66/35 و جست 66/24 درصد و مقدار سلولز تنه 66/50 و جست 46.81 درصد بدست آمد که در سطح 1 و 5 درصد دارای اختلاف معنی داری است. مقدار خاکستر تنه 73/0 و جست 88/0 درصد اندازه گیری شد که در سطح 1و5 درصد اختلاف معنی داری نمی باشد.
    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی، اکلیپتوس کاملدولنسیس، لیگنین، سلولوز، مواد استخراجی
|
  • Kargarfarda.*, Doosthosseinik., Nourbakhsh, A Page 1
    The application of regressions models for pridicting physical and mechanical properties of laboratory produced particleboard was studies. In order to study the influence of mat moisture content gradient, particle geometry, press time and temperature, 108 boards were produced.Regressions model indicated that particle geometry significantly influenced board MOR, increasing the slender ratio of particles, improved MOR. Regressions models of MOE indicated that both particle geometry and mat moisture content gradient significantly influenced board MOE, and increasing the slender ratio of particles and mat moisture content gradient, increased MOE. regression model of IB indicated that all of the variables have significantly affected IB. However, in this case, increasing mat moisture content gradient, particle geometry reduced IB and press time and temperature increased IB, moisture content gradient and particle geometry had more effective.The results indicated that moisture content gradient and press time significantly influenced the regression model of thickness swelling after 24 hours soaking in cold water.
    Keywords: Particleboard, Regression, Mat Moisture Content Gradient, Particle Geometry, Press Temperature, Press Time
  • Noorih.*, Ghasemiana., Shalbafana., Haji Hassani, R Page 12
    This study has been performed in order to determination of optimum refining of paper made of recovered Kraft liner. Recovered Kraft liner has been prepared from anzali city. After shredding into 5 centimeter pieces, the papers were soaked in distillated water in pail. After 7 days fibers was separated of each other by disintegrator and freeness for each pulp before and after refining were measured. They were refined in revolutions of 3000, 6000, 9000, 12000 by PFI mill. Hand sheets were made from each revolution in order to TAPPI standard T 205om-95 number, and then were compared with control sample. Analysis of variance of waste papers were conducted using completely randomized design, then mean values were compared, using Duncan’s test, and finally the normalization equations were used to determine the best sample. Results showed that increasing of refining revolution increased strength of burst, tensile and brightness but decrease freeness, thickness and tear strength at product. Normalization equations showed that the best papers made from refining revolution of 9000.
    Keywords: Refining, Kraft liner, PFI mill, Disintegrator, hand sheet
  • Habibi, M. R.*, Hosseinkhanih., Mahdavi, S Page 20
    In this study, MDF was produced from three clones of poplar (P.e. vernirubensis, P.e. costanzo, P.e.561.41). Age clones of poplar were 4 and 12 years. In addition to age variation, the influence of three production variables (steaming time, press time and resin content on MDF properties were investigated. Variations of each variable were as follow:- Steaming time (5, 10, 15 minutes)- Press time (3, 4, 5 minutes)- Resin content (9%, 11%)Fiber length and fiber diameter of 4 and 12 years old poplar clones (P.e. vernirubensis, P.e. costanzo, P.e.564.41) were measured 746, 25.23, 805, 25.76,751, 25.44 and 902, 31.62, 995, 29.23, 899, 26.83 micron respectively.MOR, MOE, IB, TS2, TS24 were determined according to DIN standard.Increasing steaming time decreased board's internal bond and bending properties. As expected, boards demonstrated better properties at higher resin consumption. Minimum of boards thickness swelling were obtained at 15 minutes steaming time because of fiber hydrophilic properties were decreased. There are no significant differences between 4 and 12 years old of clones for bending properties and IB of boards. The effect of age variation is only significant difference on thickness swelling of boards which it is lower for 4 years old clones.
    Keywords: Poplar, Fiberboard, Fiber, Resin, Clone, Steaming
  • Hamzehy.*, Ekhtera, M.H., Abdolkhania., Izadyars., Pourtahmasi, K Page 40
    In this study the effects of several parameters on the sizing efficiency of test liner using poly aluminum chloride and rosin under neutral condition in reverse and premixing sizing processes were investigated. The results indicated that the individual effects of poly aluminum chloride amount, rosin amount, interval time as well as interaction effect of poly aluminum chloride -rosin amounts in both sizing processes affect significantly sizing performance. The most important variable was the poly aluminum chloride amount. The effect of poly aluminum chloride amount on the sizing efficiency depended on the properties of fiber surfaces. This study showed that the interval time on the sizing efficiency is significant. To obtain an identical degree of sizing, it is possible decrease the amount of poly aluminum chloride and rosin amounts by increasing the interval time. In addition, the results confirmed two different mechanisms involved in the premixing sizing process.
    Keywords: Test Liner, Rosin, Poly Aluminum Chloride, Neutral Papermaking, Reverse Sizing, Premixing Sizing
  • Akramia.*, Doost Hoseinik., Jahan Latibaria., Faezipour, M.M Page 50
    In this investigation, the effect of paraffin content and press time and temperature on practical properties especially surface roughness of particleboard is studied. The variables such as paraffin content at 0, 1& 2 percent, press temperature at 170° and 180° C and press time of 4 and 5 minutes were investigated. Modulus of rupture, modulus of elasticity, shear strength, water absorption and thickness swelling after 2& 24 hours soaking in water & surface roughness were measured.The results indicate that there is no significant difference on the influence of paraffin content on either MOR & MOE of the particleboard. But increasing paraffin content decreased shear strength of panels.However, addition of paraffin reduced water absorption and thickness swelling.Press temperature had no significant influence on measured properties, but this variables increased surface roughness. Increasing press time, improved MOE, but showed no significant influence on other properties.
    Keywords: Particleboard, Paraffin, Press Temperature, Press Time, Physical Properties, Mechanical Properties, surface roughness
  • Enayatia.*, Yousefih., Rasouli, D Page 63
    The effect of Apple pruning wood particles in mixed with industrial wood particles for particleboard manufacturing was studied. One layer laboratory panels with density of 0.6 gr/cm3 with two variables amount of Apple pruning wood particles content (0/100, 15/85, 30/70, 45/55 percent weight of Apple pruning particles/wood particles) and a press time of 5 and 7 min were produced. The physical and mechanical properties of panels were measured. The results showed that the amount of Apple pruning wood particle had significant influence on the most physical and mechanical properties of panels such as MOR, MOE, IB, TS and WA while they were improved as the Apple pruning wood particles increased. The results also indicated that press time had significant influence on the IB and TS of panels and they were increased as the press time increased.
    Keywords: Particleboard, Apple pruning, Wood particle, Physical, Mechanical properties
  • Ramtina.*, Dadkhah Tehranib., Doosthoseini, K Page 74
    In this study, effects of press temperature and press time on the physical and mechanical properties on the OSB has made from Aspen were investigated. Two levels of press temperature 175ºC and 185ºC and two levels of press time 5 min and 6 min were applied as variables for manufacturing boards. Mechanical and physical properties such as bending strength, internal bond, water absorption and thickness swelling were measured. results showed that, increase in press temperature and press time causes significant increase on bending strength, internal bond, water absorption and thickness swelling. The best boards were made of press temperature of 185ºC and press time 5 minutes.
    Keywords: OSB, Aspen, Urea Formaldehyde, internal bond, bending Strength, Water Absorption, Thickness Swelling
  • Sharifis., Rooshenasanj.*, Hosseini, S.Z Page 83
    Okaliptus is a fast –growing and light – liking tree that its trunk is smooth and is shelled spontaneously. n a short time its diameter and height increase.for its fast growing. So that turing it into things is difficult Fiber s traction is high and deksity is 0.55 to 0.58 a square centimeter.The samples were prepared from the branches and trunk of Ocalyptus Kameldolensis with the average old of three years, from Jiroft region in Kerman province. After ordaining the age and having samples from the same age, some discs were prepared for cutting to measure fibers.Making ready and suspension of fibers were done in Fraklin method. Measuring amaout of lignin was done to standard no: T222- om – 88 and TAPPI guide directions. Measuring cellulose was done according to Nitric Acid method and due to standard No: T264 – om – 88, and TAPPI guide directions. Due to results the length of trunk fibers was 811.36 and branches was 845.68 micro meters.Diameter of trunk fibers is 19.3 but branches 15.64, these amounts don,t have a meaningful differnce the level of 5&1 percent. Diameter of the carity of rrunk fibers was 10.71, but branches 3.44 at the level of 5&1 percent, they don,t have a meaningful difference. The amount of extracted articles of trunk is 4/5 but branches 2.3 percent, and amount of lignin in trunk was 35.66 but in the branch 24.66, and amount of cellulose in trunk was 55.66 and the branch 46.81 percent which at the level of 5&1 percent have a meaningful difference. The amount of Ashes from trunk was 0.73 but from the branch 0.88 that at the level of 5&1 percent, don,t have a meaningful defference.
    Keywords: chemical composition, Eucalyptus camaldulensis, lignin, cellulose, Ash