فهرست مطالب

دانشور رفتار - پیاپی 23 (تیر 1386)

دو ماهنامه دانشور رفتار
پیاپی 23 (تیر 1386)

  • ویژه مقالات مدیریت
  • 130 صفحه، بهای روی جلد: 7,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی خادمی گراشی، مصطفی قاضی زاده صفحات 1-12
    از جنبه تئوریک، میزان و نحوه دسترسی فعالان بازار به اطلاعات مورد نیاز جهت تصمیم گیری، تاثیر مستقیمی بر شکل گیری فعل و انفعالات بازار دارد. با توجه به این که مالیه رفتاری(behavioral finance) سرمایه گذاران و نحوه تصمیم گیری در بورس های اوراق بهادار، ناشی از عوامل مختلفی است، تحقیق حاضر به منظور شناسایی این عوامل صورت گرفت. ابتدا از طریق پرسشنامه، اطلاعات جمع آوری گردید و سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی، عوامل مربوط شناسایی شد. در ادامه، عوامل مذکور در حوزه عوامل سیاسی، اقتصادی، روانی بازار و متغیرهای مالی در سطح شرکت با انجام تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار لیزرل (LISREL) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که به ترتیب عوامل سیاسی، عوامل روانی بازار، عوامل اقتصادی و عوامل مالی در سطح شرکت، بالاترین تاثیر را بر تصمیم گیری سهامداران در بورس اوراق بهادار تهران دارند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مالیه رفتاری، تحلیل عامل، تحلیل مسیر، مدل معادلات ساختاری
  • شمس الدین ناظمی، حسین وصال صفحات 13-32
    با توجه به رقابتی شدن عرصه کسب وکار، شناخت سلسله نیازهای مصرف کننده و برآوردن آن ها به گونه ای دقیق و همچنین آگاهی از موقعیت شرکت در عرصه رقابت، حیاتی ترین معیار برای بقای شرکت ها در بازار رقابتی قلمداد می شود. از این رو در پژوهش حاضر، به شناسایی معیارهای مؤثر بر خلق جایگاه رقابتی محصول در ذهن مشتری و همچنین تعیین موقعیت رقابتی یک شرکت تولیدی (اسامی واقعی شرکت تحت مطالعه و شرکتهای رقیب در گزارش تحقیق موجود است) نسبت به رقبای اصلی آن بر اساس معیارهای حاصل پرداخته شده است. برای انجام فرایند تعیین معیار و اولویت بندی معیارها، از روش فرایندتحلیل سلسله مراتبی (AHP) و برای مشخص سازی جایگاه رقابتی شرکت تحت مطالعه، از مدل اصلاح شده کوک و سیفرد (مدلی از گروه مدل های تصمیم گیری با معیارهای چندگانه MADM با 19 گام اجرایی) کمک گرفته شده است.
    کلیدواژگان: جایگاه محصول، تصمیم گیری با معیارهای چندگانه، جایگاه رقابتی، مشتری، تحلیل سلسله مراتبی، استراتژی جایگاه یابی، خرده فروشی
  • اسمعیل ابونوری، محمد رحیمی بنه کاغی صفحات 33-52
    تدوین و استفاده از یک تعرفه هدفمند و کارا، نه تنها به سود صنعت برق، بلکه در نهایت به سود کل جامعه و اقتصاد ملی است. اگر روش های قیمت گذاری منطقی و ساختار تعرفه، پایه و اساس علمی داشته باشد، می توان هزینه و سوبسید برق مشترکان را به صورت هدفمند توزیع کرد. در این تحقیق، مبانی نظری قیمت گذاری و تعرفه بندی در صنعت برق مورد بررسی قرار گرفته است. توزیع آماری مصرف برق خانوارهای شهر تبریز به تفکیک شش منطقه و دوره های دوماهه طی سال های 1380-1378 مشخص شده است. آنگاه دهک های مصرفی، فواصل آن ها، نرخ رشد فواصل مصرفی دهک ها و میزان مصرف آن ها محاسبه شده است. سپس درآمد دریافتی شرکت برق براساس تعرفه جاری و سوبسید دریافتی مشترکین به تفکیک دهک ها برآورد شده است. در پایان با هدف توزیع هدفمند یارانه در این بخش، روش تعرفه بندی و اعمال ضرایب سیاستی مناسب پیشنهاد شده است. نتایج حاکی از آن است که طبق تعرفه های موجود سوبسید دریافتی در دهک های بالاتر مصرف برق خانگی به طور قابل ملاحظه بیش تر بوده است. برای مثال، در سال 1380، سهم دهک اول 2 در صد و سهم دهک دهم 20 درصد از کل بوده است. به عبارت دیگر، سهم دهک آخر ده برابر سهم دهک اول بوده است. در تعرفه پیشنهاد شده، یک نوع ضریب سیاست گذاری پیشنهاد شده که تغییر آن بر جریان توزیع سوبسید نظارت علمی داشته، در صورت تمایل آن را به صورت هدفمند به نفع دهک های پایین مصرف برق تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف برق خانوارها، تعرفه، یارانه هدفمند، آذربایجان شرقی، تبریز
  • ابراهیم مسعودنیا صفحات 53-64
    هدف
    هدف این مطالعه، تعیین اعتبار پارادایم شخصیتی در مطالعه و پیش بینی کارآفرینی بود.
    روش
    این مطالعه به شیوه علی- مقایسه ای و بر روی 120 نفر (60 نفر کارآفرین و 60 نفر غیر کارآفرین) که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. این دو گروه، سپس به پرسشنامه های استانداردشده انگیزه موفقیت، منبع کنترل، عزت نفس، گرایش به خطرپذیری، نوآوری، استقلال، آغازگر بودن، احساس نسبت به دیگران، رهبری، مسئولیت، پشتکار و انرژی فیزیکی پاسخ دادند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که دو گروه تنها در مورد سه متغیر از دوازده متغیر شخصیتی: کنترل شخصی، انگیزه موفقیت و انرژی با یکدیگر تفاوت معنادار داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نیز نشان داد که تنها سه متغیر کنترل شخصی، انگیزه موفقیت و مسئولیت توانستند کارآفرینی را پیش بینی کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    پارادایم های شخصیتی در مطالعه کارآفرینی، با مسائل و چالش های جدی مواجه هستند. یافته های این پژوهش، ادعای آن دسته از محققانی را که از «بحران پارادایم های شخصیتی» در مطالعه کارآفرینی سخن می رانند تایید کرده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، شخصیت
  • محمدرضا اسماعیلی، قاسم انصاری رنانی صفحات 65-80
    رضایت شغلی، نگرش کلی فرد نسبت به شغلش است. رضایت شغلی از یک سو متغیری مستقل و از سوی دیگر متغیری وابسته است. موضوع این پژوهش، بررسی رضایت شغلی کارکنان شرکت آب و فاضلاب استان لرستان و مقایسه آن با رضایت شغلی کارکنان در بعضی از کشورهای پیشرفته صنعتی دنیا (مثل امریکا، انگلستان، آلمان) است و در آن، سه فرضیه اصلی و هجده فرضیه فرعی بررسی شده اند. نتایج بررسی سه فرضیه اصلی به این صورت است: 1) رضایت شغلی کارکنان شرکت مذکور در سطح مناسبی نیست؛ 2) رضایت شغلی کلی کارکنان شرکت مذکور با متغیرهای پیش بین پژوهش همبستگی معنادار دارد؛ 3) رضایت شغلی کلی کارکنان بجز با متغیر سطح در آمد، با بقیه متغیرهای تعدیل کننده همبستگی معنادار ندارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، امنیت شغلی، درآمد، نوع کار، فرصت های ارتقاء و پیشرفت
  • محمد توکلی محمدی، حسین اعتمادی صفحات 81-90
    بودجه بندی از وظایف مدیران و بودجه، ابزاری برای کنترل، ایجاد انگیزه و ارزیابی عملکرد است. مطالعات زیادی نشان می دهند که مشارکت کارکنان سطوح مختلف در تهیه بودجه، موجبات بهبود عملکرد و دستیابی به اهداف سازمانی را فراهم می آورد. در مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین مشارکت کارکنان در بودجه بندی و عملکرد مدیران و اثر اطلاعات مرتبط با شغل بر این رابطه در شرکت های اصلی زیرمجموعه وزارت نفت پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که مشارکت در بودجه بندی نقش قابل توجهی در دسترسی مدیران به اطلاعات مرتبط با شغل دارد و منجر به بهبود عملکرد آن ها می شود.
    کلیدواژگان: بودجه بندی، مشارکت در بودجه بندی، اطلاعات مرتبط با شغل انگیزش، عملکرد
  • اسدالله کردناییچ، محمود احمدپور داریانی، جلیل دلخواه صفحات 91-108
    امروزه کارآفرینی، موتور توسعه اقتصادی در کشور محسوب می شود و تمام مسئولان تلاش می کنند کارآفرینی را در کشورشان توسعه بدهند. آموزش کارآفرینی مقوله مهمی است که کشورهای پیشرفته در فرایند توسعه اقتصادی – اجتماعی نسبت به آن توجه جدی مبذول داشته، آموزش و پرورش کارآفرینان را در اولویت برنامه های خود قرار داده اند. با توجه به اهمیت فوق العاده کارآفرینی و ضرورت توسعه آن در کشور، این تحقیق با هدف مطالعه و طراحی مدل شرایط احراز صلاحیت متقاضیان ایجاد و توسعه مراکز و آموزشگاه های کارآفرینی در کشور انجام شده است. در این تحقیق با استفاده از مطالعات تطبیقی مراکز موفق کارآفرینی و با توجه به مبانی نظری تعیین شرایط احراز صلاحیت و در نظر گرفتن شرایط بومی و منطقه ای کشور‍، مدل شرایط احراز صلاحیت متقاضیان ایجاد و توسعه مراکز و آموزشگاه های کارآفرینی طراحی گردیده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزشگاه کارآفرینی، شرایط احراز صلاحیت، کارآفرینی سازمانی
  • بهرام رنجبریان، مهدی جمشیدیان، زیاد دهقان صفحات 109-118
    امروزه پیش بینی و درک رفتار مصرف کنندگان به منظور تاثیر گذاری بر رفتار آن ها محور توجه بازاریابان قرار گرفته است. در ادبیات موجود در زمینه رفتار مصرف کننده، نگرش به عنوان عامل شکل گیری و جهت دهنده رفتار او مورد توجه بوده است. نگرش، بیان احساسات درونی است که نشان از نظر مساعد یا نامساعد یک شخص نسبت به موضوعاتی خاص دارد. با توجه به اهمیت شناخت و پیش بینی رفتار مصرف کننده، مقاله حاضر رابطه بین خصیصه های مورد انتظار خریداران از فرش ماشینی و نگرش آن ها را در مورد نام های تجاری متفاوت مورد بررسی قرار داده است. خصیصه های شناسایی شده عبارتند از: تبلیغات، کیفیت متصور، قیمت، اعتبار نام تجاری، و زیبایی، نتایج این تحقیق حاکی است که تمام این متعیر ها با نگرش خریداران رابطه دارند. در ضمن جنسیت و سطح تحصیلات، تاثیر تعدیل کننده ای بر نگرش داشته است. به علاوه زیبایی و کیفیت متصور به ترتیب مهم ترین عوامل مرتبط با نگرش خریداران فرش ماشینی در شهر اصفهان شناسایی شدند
    کلیدواژگان: مصرف کننده، نگرش، فرش ماشینی، رفتار مصرف کننده، نام تجاری
  • صفحات 119-126
|
  • M. Khademi Gerashi, M. Ghazizadeh Pages 1-12
    Theoretically, the method and the extent of people's accessibility to the necessary information for decision making have a direct effect on what is going on in the market. Given the fact that the investors financial behavior and the decision making process in stock exchange originates from different factors, the present study sought to identify the influential factors. First the data was gathered through a questionnaire, then factor analysis was performed and finally, the political, economic and psychological factors along with the financial variables in the corporation were deeply investigated through course analysis and using Lisrel software. Findings indicated that the political, psychological, economic and financial factors respectively influenced the stock holder's decision making at Tehran stock exchange.
  • Sh. Nazemi, H. Vesal Pages 13-32
    The purpose of this research is to identify effective criteria for measuring competitive position of certain products of Shahdiran company, a regional major food and juice producer in Iran. To determine the criteria and their relative importance, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used by organizing a decision team consisting of 6 top managers of the company. Four major competitors (based on market share) were selected for comparison purposes. Cook and Seiford’s developed model which consists of 19 successive steps was used to determine the company’s competitive position. For that, questionnaires based on Saaty scale, were designed to determine; effective criteria, relative importance of each criterion, and company’s rank from retailers point of view.A survey research was also conducted to identify the position of other food product retailers in Mashhad as competitors. As a result, company's position in comparison with its four major competitors was determined through using 20 known criteria and market mix. The research further revealed that Alpha totally holds the first rank among its nearest competitors in the regional market while it holds rank 1 for product, 3 for price, 1 for place and finally the second rank for promotion.
  • E. Abounoori, M. Rahimi Bonekaghi Pages 33-52
    Developing a targeted and efficient tariff is not only to the benefit of the electricity industry but also is to the advantage of the country economy as a whole. If pricing rests on a scientific basis, subsidies will then be distributed to the benefit of the targeted society. In this research, the theoretical pricing and tariff are discussed. Statistical distribution of the urban electricity consumption is specified for city of Tabriz during 1996-2001 concerning six region using bimonthly data. Different deciles and the corresponding intervals, the growth rates, as well as the consumption were computed. Accordingly, the revenue of the electricity company and the subsidies to the consumers were also calculated. The results indicated that the higher deciles benefited from higher subsidies: for example the 1stdecile has received only 2 percent, while the10thdecile has got about 20 percent. In other words, the top decile has got subsidies almost 10 times that of the lowest decile. This research has proposed a targeted subsidies distribution method which is to the benefit of the poor. The method indicated a policy coefficient () that could direct subsidies to the lower or the upper deciles.
  • E. Masoudnia Pages 53-64
    The aim of this study was to determine the validity of personality paradigm in study and prediction of entrepreneurship. To this aim, causal-comparative method was used. Data were collected from two groups of entrepreneurs (n=60) and non-entrepreneurs (n=60). The two groups then responded to an standardized questionnaire of Achievement motive, Personal control, Self-esteem, Risk-taking, Innovation, Autonomy, Self-starter, Sense to others, Leadership, Responsibility, Perseverance and Physical energy. The results showed a significant difference between entrepreneurs and non-entrepreneurs regarding Personal control, Achievement motive and Energy. Logistic regression analysis showed that only three variables, of Personal control, Achievement motive and Responsibility are able to predict the entrepreneurship. Basing entrepreneurship research on personality paradigm is confronted with serious challenges. Findings of this research support those researcher's idea concerning “Personality Paradigm Crisis” in inquiry of entrepreneurship.
  • M. R. Esmaeili, Gh. R. Ansari Pages 65-80
    Job Satisfaction is the person's general attitude toward his / her job. It is an independent variable, as well as a dependent variable. The purpose of this research is to study employee's job satisfaction as a dependent variable in Water and Sewage Company in Lorestan province, and to compare the results with standards in industrial countries. Three main hypotheses and eighteen subhypotheses were studied. The results of main hypotheses are as follows: 1- The employee's job satisfaction of this company is not at the appropriate level. 2- The employee's general job satisfaction of this company is significantly correlated with research anticipator variables.3-The employee's general Job satisfaction of this company, with the exception of income level, showed no significant correlation with research modular variables.
  • M. Tavakoli Mohammadi, H. Eatemadi Pages 81-90
    Budgeting is one of management tasks and tools for control, motivation and performance evaluation. Empirical research has studied the motivational and cognitive mechanisms by which participation may be related to employee performance. The objective of this article is to examine the perceived level of job-relevant information as an intervening variable between budgetary participation and individual performance in Iranian Oil and Gas Company. Job-relevant information (JRI) is information that facilitates job-related decision making. The result of this study, based on a questionnaire survey of division financial and budget managers in large corporations, suggest that participation affects performance, not directly, but through (JRI).
  • A. Asadollah Kordnaiej, M. Mahmood Ahmadpour Dariani, J. Delkhah Pages 91-108
    Today, Entrepreneurship is considered as the economic development engine and most nations attempt to develop it in their countries. Entrepreneurship education is so important that the developed countries have seriously paid attention to it. Recognizing it in their socio-economic process they have given it the first priority. With respect to the high importance of entrepreneurship and its development, this research aimed to study and design the applicant qualifications for the entrepreneurship centers in Iran. In this research, using the comparative studies of successful entrepreneurship centers, along with thorough observation of the theoretical fundamentals of the applicant qualifications as well as local and regional conditions of our country, the above- mentioned qualifications are designed.
  • B. Ranjbaran, M. Jamshidian, Dehghan Pages 109-118
    Understanding consumers behavior has been at the center of marketer's attention for prediction and influencing consumers behavior. In consumer behavior studies a factor that forms the consumer behavior is her his attitude. Attitude is expression of internal feelings that reflect agreeable or disagreeable idea someone toward something. In this research factors influencing buyers attitude toward different brands of machine made carpet in city of Isfahan has been studied. The research hypotheses formed based on existence of relation between different attributes and buyers attitude score. A statistical sample of 236 buyers from different stores of machine made carpet in the city of Isfahan were random selected. The results indicated that advertising, perceived quality, price, brand equity, and beauty of machine made carpet have a relation with buyers attitude toward machine made carpet in the city of Isfahan. Also, there was a significant difference between buyers attitude with regard to their gender and education. Perceived quality and brand equity of machine made carpet were identified as the most important factors influencing buyers attitude toward machine made carpet in city Isfahan.