فهرست مطالب

Zahedan Journal of Research in Medical Sciences
Volume:7 Issue: 4, 2006

  • تاریخ انتشار: 1384/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامرضا سلیمانی، سعید ابطحی صفحه 251
    زمینه و هدف
    کمبود روی باعث توقف رشد و افزایش بروز عفونت ها به خصوص در کودکان کم سن و سال می شود. هدف این مطالعه تعیین میزان سطح سرمی روی و ارتباط آن با پنومونی وگاستروآنتریت در کودکان 1 تا 4 ساله می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع مورد شاهدی بوده که در فاصله زمانی آبان 1381 لغایت اردیبهشت 1382 در بیمارستان کودکان حضرت علی اصغر زاهدان بر روی 204 کودک (4-1 ساله) در سه گروه مساوی 68 نفره (شاهد، پنومونی، گاستروآنتریت) که گروه شاهد از میان کودکان سالم زیر 5 سال و گروه های مورد از میان کودکان زیر 5 سال بستری شده به علت پنومونی و یا گاستروآنتریت انتخاب شده بودند، انجام گرفت.کودکان مبتلا به سوء تغذیه شدید، ابتلا همزمان به پنومونی و گاستروآنتریت، ابتلا همزمان به بیماری دیگر ویا اینکه کودکان مصرف کننده ترکیبات روی از مطالعه حذف شدند. سطح سرمی روی به روش جذب اتمی در دانشکده شیمی وابسته به دانشگاه سیستان بلوچستان (زاهدان) انجام گرفت و سپس اطلاعات بدست آمده با استفاده ازآنالیز واریانس یک طرفه و آزمون فیشر و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش از تعداد کل 204 کودک مورد مطالعه 120 نفر پسر(59%) و 84 نفر دختر(41%) بودند. متوسط سن افراد مورد مطالعه 34/1±71/2 سال و متوسط سن گروه شاهد 38/1±71/2 سال، گروه پنومونی 32/1±55/2 سال و گروه گاستروآنتریت 32/1±84/2 سال بود. از نظر سن و جنس اختلاف معنی دار آماری بین گروه های مورد بررسی وجود نداشت. طبق نتایج حاصله میانگین سطح سرمی روی در بیماران مبتلا به پنومونی (mcg/dl 95/10±51/70) و گاستروآنتریت (mcg/dl 09/9±12/73) با شاهد (mcg/dl96/11±91/94) متفاوت بود) 000/0(P=. هیچ اختلاف معنی داری بین سطح سرمی روی در مبتلایان به پنومونی در مقایسه با مبتلایان گاستروآنتریت وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که کمبود روی با افزایش ابتلا به پنومونی و گاستروآنتریت در کودکان زیر 5 سال رابطه دارد و بررسی تاثیر تجویز ترکیبات روی و یا غنی کردن غذا با روی در مناطقی که کمبود روی وجود دارد، بر کاهش ابتلا به پنومونی و گاستروآنتریت دراین گروه سنی در مطالعات آینده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پنومونی، گاستروآنتریت، روی
  • خلیل الله ناظم، ابوالحسن برجیان، بهشاد بوذری پوربویینی صفحه 259
    زمینه و هدف
    احساس درد شدید در راستای کشکک زانو در موارد پیشرفته با دررفتگی مکرر کشکک همراه است که معمولا جراحی با هدف اصلاح راستا از پائین یا بالا برای آن انجام می شود. پژوهش اخیر اثر جراحی کشکک با اصلاح همزمان راستا از پائین و بالا را مورد بررسی قرار داده است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه گذشته نگر که در فاصله سال های 1373 تا 78 در اصفهان صورت گرفت، اثر جراحی کشکک با اصلاح راستا از پائین و بالا روی 26 بیمار مبتلا به بی ثباتی کشکک که به درمان های رایج غیرجراحی پاسخ نداده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. از 26 بیمار مورد عمل 4 نفر (15%) مرد و 22 نفر (85%) زن بودند. میانگین سنی 28 سال و تعداد زانوهای تحت عمل 30 مورد بود. کلیه بیماران حداقل 5/3 سال از نظر کاهش درد، کاهش احساس بی ثباتی زانو، افزایش قدرت عضله چهارسر، افزایش دامنه حرکتی زانو و نیز پرتونگاری برای تعیین میزان دژنراسیون (DJD) و نیمه در رفتگی پاتلا اینفرا و پاتلا آلتا مورد پیگیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 30 مورد کشکک عمل شده 16 مورد (53%) در طرف راست و 14 مورد (47%) در طرف چپ صورت گرفت. در 28 مورد (94%) نتیجه عمل رضایت بخش و در 2 مورد (6%) نامطلوب بود. یافته های پرتونگاری در 20 مورد (71%) عادی بود. در 5 مورد (18%) آثار DJD مختصر، 2 مورد (7%) آثار DJD شدید و در یک مورد (4%) پاتلا اینفرا مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد عمل جراحی همراه با اصلاح توام راستا از بالا و پائین (P/DR) در افرادی که به طور مکرر دچار دررفتگی مکرر کشکک می شوند و به درمان های غیر جراحی پاسخ نمی دهند، با میزان موفقیت بالا و بدون عوارض جدی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: در رفتگی کشکک، اصلاح راستا
  • رضا حکیمی، زهره سوری نظامی صفحه 267
    زمینه و هدف
    در سال 1995 پاراسورمن متخصص رشته بازاریابی نرم افزاری طراحی کرد که به وسیله آن بتوان کیفیت خدمات ارائه شده به مشتری را در سازمان ها و مراکز مختلف خدماتی و درمانی ارزیابی کرد. این نرم افزار بهSERVQUAL معروف و خود پرسشنامه ای است که کیفیت خدمات را از دیدگاه مشتری در سه سطح، خدمات مورد انتظار، خدمات ارائه شده و حداقل خدمات مورد انتظار ارزیابی می کند. هدف اصلی این مطالعه بررسی کیفی خدمات ارائه شده به کاربران با استفاده از نرم افزار فوق و نیز بررسی مشکلات کاربران به هنگام استفاده از کتابخانه بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه در پاییز سال 1383 در کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. نمونه مورد مطالعه یک گروه 342 نفری مرکب از 212 دانشجو، 50 عضو هئیت علمی و 40 پژوهشگر بود. پرسشنامه SERVQUAL نخست به زبان فارسی ترجمه شد و بعد از ویرایش های علمی و ادبی بین کاربران کتابخانه توزیع شد و از آنها خواسته شد که ابعاد خدمتی مختلف کتابخانه از نظر کیفی با نمره گذاری لیکرتی (7-1) در سه سطح، خدمات مورد انتظار، خدمات ارائه شده و حداقل خدمات قابل قبول نمره دهند. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و میانگین خدمات کیفی در هر سه سطح محاسبه گردید. همچنین مشکلات کاربران هنگام استفاده از کتابخانه نیز مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    مطالعه حاضر نشان داد که کتابخانه مورد مطالعه در هیچ یک از ابعاد کیفی خدمت نتوانسته انتظارات کاربران خود را برآورده کند. در ابعاد برخورد متناسب با فرد، مسئولیت پذیری و قابلیت اطمینان به ترتیب با فاصله های 70/0، 68/0 و 08/0 از حداقل خدمات مورد انتظار پائین بود و خدمات کیفی در حد قابل قبولی نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر نقاط ضعف و قوت ابعاد کیفی خدمت از دیدگاه کاربران خطاب به مدیران بود و نشان داد که کتابخانه مورد مطالعه در چه ابعادی از نظر کیفی خدمات قابل قبولی دارد و نقاط ضعف کتابخانه مشخص شد. این نتایج مدیران را در تصمیم گیری ها کمک می کند که خدمات کیفی خود را افزایش داده تا رضایت کاربران را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمت، سروکوال، ابعاد کیفی خدمت، کتابخانه، دانشگاه علوم پزشکی، زاهدان
  • ملیحه متانت، مسعود صالحی، د کتر بتول شریفی مود، علیرضا جهان تیغ، زهره روحانی صفحه 275
    زمینه و هدف
    سل از بیماری های عفونی مهم ایران به شمار می رود که می تواند به صورت ریوی و خارج ریوی تظاهرکند. با توجه به تفاوت هایی که در پراکندگی موارد سل خارج ریوی درکشورهای توسعه یافته در مقایسه با کشورهای در حال توسعه وجود دارد برآن شدیم تا خصوصیات اپیدمیولوژیک انواع سل خارج ریوی را مورد بررسی قرار دهیم.
    مواد و روش کار
    اطلاعات مربوطه به کلیه موارد شناسایی شده سل خارج ریوی(417 مورد) که طی سال های 1377 تا پایان 1381 توسط مراکز بهداشتی درمانی شهرستان زاهدان تحت پیگیری و درمان قرار داشته اند، جمع آوری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه سل خارج ریوی 2/23 % از کل موارد بیماری سل (1798 مورد) را در طی 5 سال شامل می شد. انواع سل خارج ریوی دراین بیماران تشخیص داده شده بود که لنفادنیت سلی (5/34%) شایع ترین آنها و به دنبال آن سل پلور (2/12%) و سل استخوان (12%) به ترتیب در رتبه دوم و سوم از نظر شیوع قرار داشتند. بیشترین گروه سنی مبتلا، 15 تا 24 سال (5/23%) بود. بیماری در جنس مونث شایع تر(1/62% در برابر 9/37%) بود، یعنی زنان بیش از 5/1 برابر مردان مبتلا شده بودند. سل خارج ریه در زنان گروه سنی 15 تا 24 سال (71 مورد) و در مردان در گروه سنی بالاتر از 65 سال (33 مورد) شایع تر بود. از مجموع417 مورد بیمار مبتلا به سل خارج ریوی ساکن زاهدان 90 نفر(6/21%) غیر ایرانی بودند.
    نتیجه گیری
    سل خارج ریه کمتر از یک چهارم موارد بیماری سل را شامل می شود که این نتیجه با آمار ارائه شده از سازمان جهانی بهداشت همخوانی دارد. سل غدد لنفاوی شایع ترین نوع سل خارج ریوی است و در زنان و افراد جوان شایع تر است.
    کلیدواژگان: سل خارج ریوی، اپیدمیولوژی، سل
  • زهره امین زاده، حمیده اخیانی صفحه 283
    زمینه و هدف
    حدود یک سوم موارد بیماری سل را، سل خارج ریوی تشکیل می دهد. بیشترین محل های درگیری شامل عقده های لنفاوی، پلور، دستگاه ادراری تناسلی، استخوان ها و مفاصل، مننژها و صفاق می باشند. هدف مطالعه بررسی تظاهرات بالینی بیماران مبتلا به سل خارج ریوی بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی که به روش مصاحبه و مشاهده اجرا شد، 81 بیماری که با تشخیص آسیب شناختی سل خارج ریوی در بیمارستان لقمان حکیم تهران بین سال های1375 تا 80 بستری شدند مورد مطالعه قرارگرفتند.
    یافته ها
    از 81 بیمار، 39 نفر (48%) مرد و42 (52%) زن بودند. میانگین سنی 4/19±35 سال بود که میانگین سنی مردان 2/21±5/37 سال و میانگین سنی زنان 83/16±1/31 سال بود. از این بیماران، 67 نفر(8/82%) ایرانی و14 نفر(2/17%) افغانی بودند.در این بررسی، 29 مورد(8/35%) سل گره های لنفاوی، 14 مورد (2/17%) پریتونیت سلی، 12 نفر (8/14%) سل استخوانی، 6 مورد (4/7%) سل کبدی، 5 بیمار (1/6%) سل پلور، 4 نفر (9/4%) سل پوستی، 4 مورد (9/4%) سل سینوویال، 2 مورد (46/2%) سل امنتوم، یک مورد (2/1%) سل پاروتید، یک مورد (2/1%) سل دیواره قفسه سینه، یک مورد (2/1%) سل سخت شامه، یک مورد (2/1%) سل تخمدان و یک مورد (2/1%) سل رحم داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به طولانی بودن مدت بیماری قبل از بستری شدن بیماران و تشخیص های اولیه متنوعی که برای انواع درگیری های سل خارج ریوی در زمان بستری بیماران مطرح شده بود، بایستی بیماری سل را به عنوان یک مقلد بزرگ انواع بیماری ها در تشخیص افتراقی مد نظر داشت.
    کلیدواژگان: سل خارج ریوی، تشخیص، تظاهرات
  • محمد یزدچی، هاله میکائیلی، محمد علی آرامی، صفا نجمی، لقمان منصورپور صفحه 289
    زمینه و هدف
    تعیین مدت بستری بیماران در بخش مراقبت های ویژه با تشخیص سندرم گیلن باره، تعیین نسبتی که نیاز به ونتیلاسیون مکانیکی پیدا می کنند و تعیین عوامل موثر در مرگ و میر آنها، مورد نظر این پژوهش می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه به صورت گذشته نگر با مطالعه پرونده های 80 بیمار با تشخیص سندرم گیلن باره که از تیر ماه سال 1378 لغایت 1383 در بخش مراقبت های ویژه بخش اعصاب بیمارستان امام خمینی تبریز بستری شده بوده صورت گرفت. میزان عوارض اتفاق افتاده و علل مرگ و میرها با استفاده از آزمون های خی دو و آزمون دقیق فیشر و t-test ارزیابی و 05/0< P معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از بیماران مورد مطالعه 55 نفر (7/68%) مرد و 25 نفر (2/31%) زن بودند. میانگین مدت بستری در بخش مراقبت های ویژه 7/19 روز بود. 27 نفر (7/33%) بیماران نیز به ونتیلاسیون مکانیکی نیاز پیدا کرده بودند و 19 بیمار (7/23%) مبتلا به پنومونی شدند. ارتباط معنی داری بین پنومونی و ونتیلاسیون مکانیکی وجود داشت (05/0P<). نوع آکسونال بیماری با مرگ و میر بیشتری همراه بود (05/0P<). شایع ترین عارضه سپتی سمی و عوارض اتونوم بود. 6 نفر (5/7%) از بیماران در نهایت فوت کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه عوارض اتونوم و سپتی سمی شایع ترین عوارض بوده و هم چنین افزایش مدت بستری ارتباط معنی داری با بروز سپتی سمی داشته لذا به نظر می رسد ارتقا کیفیت مراقبت های ویژه در کاستن از مرگ و میر این بیماری موثر است.
    کلیدواژگان: سندرم گیلن باره، بخش مراقبت های ویژه، سپتی سمی، اختلالات اوتونوم
  • غلامحسین سرگزی، شهرام برجیان بروجنی، اسدالله کیخایی، علی نویدیان، علیرضا تیموری صفحه 297
    زمینه و هدف
    تشنج درمانی به عنوان یک روش درمانی موثر به ویژه در بیماران افسرده مقاوم به درمان انتخاب می شود. این روش درمانی علاوه بر اثرات مثبت روان پزشکی دارای عوارضی از قبیل بی نظمی های قلبی، افزایش فشار خون و سکته قلبی ناشی از آن نیز می باشد. جهت کنترل و کاهش عوارض یاد شده از روش ها و داروهای متعددی استفاده می شود. در این مطالعه تاثیر قرص کلونیدین خوراکی که از دسته داروهای آلفا دوآگونیست می باشد به عنوان پیش دارو بر پاسخ های همودینامیکی پس از تشنج درمانی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور از نوع Cross - over در سال 1382 تعداد 37 بیمار با کلاس I و II کاندید تشنج درمانی در بیمارستان روانپزشکی بهاران زاهدان در سه گروه (دارونما، گروه 1/0 میلی گرم و گروه 2/0 میلی گرم کلونیدین) مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از القای بیهوشی یکسان در هر سه گروه 2 تا 3 دقیقه بعد از تشنج درمانی تعداد ضربان قلب و فشار متوسط شریانی کنترل و میانگین آنها با استفاده از آزمون های آماری مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    کلونیدین خوراکی موجب کاهش معنی دارضربان قلب (001/0< P) و کاهش نسبی فشار متوسطه شریانی گردید. زمان تشنج، برگشت تنفس خود به خودی و ریکاوری در بیماران سه گروه، اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این بررسی پیشنهاد می شود در بیمارانی که کاندید تشنج درمانی هستند به خصوص افرادی که از ثبات قلبی مناسبی برخوردار نیستند از این دارو به عنوان پیش دارو قبل از تشنج درمانی استفاده شود
    کلیدواژگان: کلونیدین، تشنج درمانی، تغییرات همودینامیک
  • نورمحمد نوری*، محمود معراجی صفحه 303
    زمینه و هدف

    افزایش فشارخون شریان ریوی آخرین مرحله بسیاری از بیماری های مادرزادی قلب و یا بیماری عروق ریوی است که ابزار اصلی و استاندارد طلایی تشخیص آن را کاتتریسم قلبی می دانند. هدف از این بررسی مقایسه یافته های روش غیر تهاجمی اکوکاردیوگرافی با کاتتریسم قلبی در ارزیابی افزایش فشار شریان ریوی است.

    مواد و روش کار

    در این پژوهش که در فاصله زمانی فروردین 1380 لغایت خرداد ماه 1381 در درمانگاه قلب بیمارستان تخصصی کودکان حضرت علی اصغر زاهدان انجام شد، 84 بیمار مبتلا به بیماری های مادرزادی قلب پس از گرفتن شرح حال، معاینه بالینی، نوار قلب و تهیه عکس رادیوگرافی قفسه سینه برای تشخیص افزایش فشار شریان ریوی مورد بررسی و مشاهده با استفاده از اکوکاردیوگرافی و در مرحله بعد کاتتریزاسیون قلبی قرار گرفتند و نتایج این دو روش تشخیصی در انتها با استفاده از روش های آماری مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    سن متوسط مبتلایان به فشار شریان ریوی (40 بیمار) 4/3 سال و در گروه با فشار طبیعی شریان ریوی 0/5 سال بود. تمامی 40 بیماری که بر اساس نتایج کاتتریزاسیون قلبی مبتلا به افزایش فشار شریان ریوی تشخیص داده شده بودند، با استفاده از روش اکوکاردیوگرافی نیز شناسایی شدند (حساسیت = 100%) اما از 44 بیماری که بر اساس نتایج کاتتریزاسیون قلبی، فشار شریان ریوی ایشان طبیعی گزارش شده بود، در روش اکوکاردیوگرافی 2 بیمار به اشتباه مبتلا به افزایش فشار خون ریوی تشخیص داده شدند (ویژگی = 95% و مثبت کاذب = 5%). ارزش های اخباری مثبت و منفی اکوکاردیوگرافی در این مطالعه به ترتیب 95 و 100% بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که در تشخیص افزایش فشار شریان ریوی یافته های اکوکاردیوگرافی با نتایج حاصل از کاتتریسم قلبی همخوانی زیادی دارد.

    کلیدواژگان: فشار خون ریوی، اکوکاردیوگرافی، کاتتریزاسیون، کودکان
  • سید کاظم نظام*، حسین رحیمی صفحه 309
    زمینه و هدف

    سرطان معده یکی از شایع ترین بدخیمی ها و از علت های مهم مرگ و میر ناشی از سرطان می باشد. عفونت با هلیکوباکترپیلوری همراه با گاستریت مزمن بوده و به عنوان عامل خطر مرتبط با این سرطان مطرح می باشد. به منظور بررسی ارتباط افزایش شدت آلودگی با این باکتری (بر اساس عیار آنتی بادی) با افزایش احتمال ایجاد سرطان معده، در این مطالعه عیار آنتی بادی ضد هلیکوباکتر پیلوری در بیماران مبتلا به سرطان معده و افراد مبتلا به سوء هاضمه غیراولسری (NUD) با یکدیگر مقایسه شدند.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی در سال 1381 در بیمارستان های زاهدان انجام شد که درآن دو گروه 40 نفری شامل 40 بیمار مبتلا به سرطان معده و 40 نفر شاهد (افراد مبتلا به سوء هاضمه غیراولسریNUD) تحت مطالعه قرار گرفتند. خون این افراد جهت اندازه گیری آنتی بادی اختصاصی ضد هلیکوباکترپیلوری به روش الیزا مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها

    در این طرح 80 نفر در دو گروه 40 نفری شامل 40 بیمار مبتلا به سرطان معده و 40 نفر شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند در هر یک از گروه ها 21 نفر مذکر (5/52%) و 19 نفر مونث (5/47%) حضور داشتند. میانگین سنی گروه شاهد 18/ 53 و بیماران سرطانی 58/56 سال بود. 28 % افراد شاهد و 100 % بیماران سرطان معده عیار آنتی بادی مثبت ضد هلیکوباکترپیلوری داشتند و آزمون خی دو ارتباط آماری معنی دار بین سرطان معده و آزمون آنتی بادی مثبت را نشان می داد (000/0 P=).

    نتیجه گیری

    همانند سایر نقاط دنیا، یافته های این مطالعه اپیدمیولوژیک، تایید کننده اهمیت عفونت هلیکوباکترپیلوری به عنوان یک عامل خطر زمینه ساز ابتلاء به سرطان معده می باشد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، سرطان معده، گاستریت مزمن
  • مژگان مختاری، علیرضا داشی پور، بی بی فهیمه ضیاییان صفحه 315
    زمینه و هدف
    از آن جا که آزمایش استاندارد طلائی برای تشخیص پروتئینوری، بررسی مقادیر کمی پروتئین دفع شده در ادرار 24 ساعته است نیاز به جایگزین کردن آزمایشی مناسب که نتیجه آن در زمان کوتاه تری مشخص شود احساس می گردد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش نسبت پروتئین به کراتی نین نمونه تصادفی ادرار در تشخیص پروتئینوری واضح بوده است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در 140 زن باردار مشکوک به پره اکلامپسی در زایشگاه قدس زاهدان در سال 1383 انجام شد. از هر فرد مورد مطالعه یک نمونه تصادفی ادرار برای تعیین نسبت پروتئین به کراتی نین و یک نمونه ادرار 24 ساعته به عنوان روش استاندارد طلائی جهت تعیین پروتئینوری واضح مورد آزمایش قرار گرفت. حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی نسبت پروتئین به کراتی نین نمونه تصادفی ادرار در نقاط برش مختلف تعیین شد. همچنین ارتباط بین دو روش آزمایش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تعیین گردید.
    یافته ها
    ضریب همبستگی بین دو روش آزمایش r=0/807 بوده که نشانه همبستگی بالا و هم جهت این دو روش بود (005/0= P). یافته ها نشان داد که بهترین نقطه برش نسبت پروتئین به کراتی نین نمونه تصادفی ادرار برای تعیین پروتئینوری واضح 21/0 یا بیشتر می باشد. همجنین معلوم شد که حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی آن در این نقطه 100% است.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که نسبت پروتئین به کراتی نین نمونه تصادفی ادرار می تواند به عنوان آزمایشی آسان تر و سریع تر جایگزین جمع آوری ادرار 24 ساعته برای تعیین پروتئینوری واضح شود.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، نسبت پروتئین به کراتی نین ادرار، پروتئینوری واضح، پروتئین ادرار 24 ساعته
  • مینو یغمایی صفحه 323
    مول هیداتیدیفرم کامل از توانایی تهاجم به رحم (15% موارد) یا انتشار دوردست (4% موارد) برخوردار است. آن دسته از بیماران مبتلا به مول کامل که سطح hCG – ß بالاتر از 100000 میلی واحد بین المللی در میلی لیتر، اندازه رحم بیش از حد انتظار برای سن حاملگی و کیست های تکا لوتئینی با قطر بیش از 6 سانتی متر دارند و هم چنین بیماران مسن از این جهت پرخطر تلقی می شوند. این مورد گزارشی از پارگی رحم به علت تهاجم موضعی حاملگی مولار است.
    بیمار خانم 43 ساله ای بود که با ضعف و بی حالی و درد قسمت تحتانی شکم به اورژانس زنان مراجعه کرد. در تاریخچه سابقه کورتاژ مکشی را به علت حاملگی مولار 5/4 ماه پیش از مراجعه داشت. در طی این مدت هیچ گونه خون ریزی واژینال نداشت. با توجه به وجود شکم حاد در معاینه بالینی و سونوگرافی، تحت عمل جراحی لاپاراتومی اورژانس قرار گرفت. در لاپاراتومی به علت وجود پارگی رحم در قسمت فوندوس به دلیل مول مهاجم هیسترکتومی انجام شد. بررسی های تکمیلی هیچ ناحیه متاستاتیکی را نشان نداد. لذا به دنبال جراحی شیمی درمانی تک دارویی انجام شد. سطح hCG – ß به تدریج پایین آمد و به صفر رسید. در هنگام ارسال مقاله بیمار در مرحله پیگیری ماهانه بود و مشکل خاصی نداشت.
    کلیدواژگان: بیماری تروفوبلاستیک حاملگی، مول مهاجم، پارگی رحم، هیسترکتومی
  • زهره روحانی، علیرضا خزاعی صفحه 329
    کیست هیداتید شایع ترین کیست کبدی و عامل آن انگلی به نام اکی نوکوکوس گرانولوزوس می باشد. میزبان اصلی انگل سگ سانان و انسان میزبان واسطه تصادفی است. شایع ترین محل درگیری در 70 درصد موارد کبد می باشد. این بیماری معمولا فاقد علامت است و در صورتی که خیلی بزرگ شود به صورت سوء هاضمه، درد و لمس توده در RUQ تظاهر می کند. تظاهرات دیگر آن انسداد مجاری صفراوی، یرقان و عفونت ثانویه می باشد. همان طور که در این مورد گزارش می شود کیست هیداتید عفونی شده سبب اثر فشاری بر ورید اجوف تحتانی و سندرم بودکیاری شده است. مورد فوق به وسیله سونوگرافی وCT اسکن تشخیص و به طور موفقیت آمیزی با عمل جراحی رزکشن ناقص کبد و تخلیه آبسه درمان شد.
    کلیدواژگان: بیماری هیداتیک، اکی نوکوکوس گرانولوزوس، سندرم بودکیاری
|
  • Soleimani Gr. , Abtahi S. Page 251
    Background
    Since Zinc deficiency stunts growth of children and increases the incidence of infection specially in young children, we decided to perform this research on the serum level of zinc and it’s relation with two diseases (Pneumonia, Gastroenteritis) in 1-4 year old children in Ali-Asghar Hospital in Zahedan. Methods and Materials: The study is a case-control study which performed on 204 children (1-4 y) that divided into 3 equal groups of 68 persons (control, Pneumonia, G.E) through Aban 1381 till Ordibehesht 1382. The control group was selected from healthy children and the cases were selected from admitted children with pneumonia and or gastroenteritis. We excluded the cases which had severe malnutrition, Co-infected with pneumonia and G.E. or co- infected with other diseases or consumed zinc supplement. The serum zinc level was measured by the Atomic Absorption method in chemistry college of S &B University of Zahedan and collected data were analyzed by means of one way analysis of variance and Fisher and Turkey exam using SPSS software.
    Results
    Of 204 studied children, 59% (120) were boy and 41% (84) were girl. The mean age of the children in study was (2.71±1.38 Y) in control group, (2.55±1.32 Y), in pneumonia group: (2.84±1.32 Y) in gastroenteritis group. The results of this study revealed that the mean serum zinc level in children with Pneumonia was 70.5± 10.95 microgram/dl, in children with G.E. was 73.12 ± 9.09 micro/dl and in control group was 94.9±11.96 micro/dl. This differences is valuable (P=0.000) in statistical study, also there is no valuable differences in serum zinc level between Pneumonia and G.E. groups and no valuable differences found in sex and age between two groups of case andcontrol group.
    Conclusions
    The findings of this study show that serum zinc level in under 5-years-old children (<5 Y) with pneumonia or G.E is low, and zinc deficiency can increase frequency of pneumonia and gastroenteritis and it is expected that intervention programmed with zinc fortified food or zinc supplementations to children under 5Y in areas with zinc deficiency, can decrease rate of pneumonia and G.E.
    Keywords: Pneumonia, Gastroenteritis (G.E), Zinc, Children
  • Nazem Kh. , Borjian Ah. , Boozari Poor-Boeni B. Page 259
    Background
    Anterior knee pain is a common complaint in orthopedic patients, and patellar malalignment is a fragment cause of this alignment. Severe malalignment would result insubluxation and dislocation of patella: the result of surgical treatment with proximal and distal realignment (P/DR) for such pathology, performed in Sadoghee and Al-Zahra hospital (in Isfahan) from 1994 to 1999 is reported in this article.
    Materials And Methods
    A retrospective study of 26 cases, 4 male and 22 female patients, with average age of 28 years. Which had patellar instability and had undergone P/D-R during a five year period (1944-1999) in two of the hospital in Isfahan, was performed. These cases had all failed the initial conservative treatment. The cases were follow-up for a period of 3.5 years. Results of surgery were canalized in term of subjective relief of symptoms, and objective evaluation of quadriceps power, knee motion, as well as radiographic signs of knee degeneration, patellar subluxation, patella alta or patella infra.
    Results
    30 knees had received the index operation – 16 (53%) right and 14 (47%) left side. The result of surgery was good in 28 (94%) and poor in 2 knees. 20 patients (71%) had normal radiographs, 5 cases (18%) had evidence of mild and 2 cases severe degeneration. Patellar intra was also observed in one knee.
    Conclusions
    proximal and distal realignment surgery for cases that suffer from patellar instability and are non-responsive to conservative treatment is associated with high rate of success without serious complication.
    Keywords: Subluxation, Proximal, Distal Realignment (P, DR), Malalignment
  • Nazem Kh. , Borjian Ah. , Boozari Poor-Boeni B. Page 267
    Background
    Anterior knee pain is a common complaint in orthopedic patients, and patellar malalignment is a fragment cause of this alignment. Severe malalignment would result insubluxation and dislocation of patella: the result of surgical treatment with proximal and distal realignment (P/DR) for such pathology, performed in Sadoghee and Al-Zahra hospital (in Isfahan) from 1994 to 1999 is reported in this article.
    Materials And Methods
    A retrospective study of 26 cases, 4 male and 22 female patients, with average age of 28 years. Which had patellar instability and had undergone P/D-R during a five year period (1944-1999) in two of the hospital in Isfahan, was performed. These cases had all failed the initial conservative treatment. The cases were follow-up for a period of 3.5 years. Results of surgery were canalized in term of subjective relief of symptoms, and objective evaluation of quadriceps power, knee motion, as well as radiographic signs of knee degeneration, patellar subluxation, patella alta or patella infra.
    Results
    30 knees had received the index operation – 16 (53%) right and 14 (47%) left side. The result of surgery was good in 28 (94%) and poor in 2 knees. 20 patients (71%) had normal radiographs, 5 cases (18%) had evidence of mild and 2 cases severe degeneration. Patellar intra was also observed in one knee.
    Conclusions
    proximal and distal realignment surgery for cases that suffer from patellar instability and are non-responsive to conservative treatment is associated with high rate of success without serious complication.
    Keywords: Subluxation, Proximal, Distal Realignment (P, DR), Malalignment
  • Metanat M. , Salehi M. , Sharifi Mood B. , Jahantigh Ar. , Rohani Z. Page 275
    Background
    Tuberculosis canses a broad range of clinical illnesses caused by mycobacterium tuberculosis (or less commonly mycobaterium bovis). It is the most frequent cause of death worldwide. Tuberculosis can affect virtually every organ, most importantly the lungs. Extra pulmonary tuberculosis (EPTB) may develop simultaneously in the course of pulmonary tuberculosis or it may appear years after the primary pulmonary infection. In recent years, because of AIDS epidemic and an increase in the number of immigrants from countries where tuberculosis remains endemic and an improvement in invasive diagnostic procedures have contributed to an increase in the occurrence of extra pulmonary tuberculosis.Methods and Materials: Because of the variations and dispersion of extra pulmonary tuberculosis observed between the developed and developing countries we were tempted to evaluate the entire cases of extra pulmonary tuberculosis in Zahedan between 1998-2003.
    Results
    In the survey, extra pulmonary tuberculosis formed 23.19% of all tuberculosis cases. A total of 417 patients (62.11% female and 37.89% male) were evaluated. Female between 15-24 years and male >65 years appeared to be predisposed to developing extra pulmonary tuberculosis. Tuberculosis lymphadenitis was the prevalent form of extrapulmonary tuberculosis (34.05%), followed by tuberculosis of pleural (12.23%), Tuberculosis of the bone (11.99%) in the order.
    Conclusions
    Extra pulmonary tuberculosis comprises one-fourth of all cases of TB. This figure is consistent with that of WHO. Tuberculosis lymphadenitis is the most common form of extra pulmonary among women and young individuals.
    Keywords: Extra pulmonary tuberculosis, Epidemiology, Tuberculosis
  • Aminzadeh Z. , Akhyani H. Page 283
    Background
    About one- third of patients of tuberculosis have extra pulmonary involvement. In previous studies the most frequent sites of involvement have been reported lymph nodes, pleura, urogenital tract, skeletal system, meanings and peritoneum, respectively.Methods and Materials: A descriptive study was performed on 81 patients with pathology report of extra pulmonary tuberculosis, admitted to Loghman- Hakim hospital, from 1375 to 1380. 48 % (30) were male.
    Results
    The mean age was 35±19.4 years. The mean age of male patients was 37.5±21.2 years and that of female patients was 31.1±16.83 years. 82.8% (67) were Iranian and 17.2 % (14) were Afghan. In this study; 29 cases (35.8%) had tuberculosis lymphadenitis, 14 cases (17.2%) had tuberculous peritonitis, 12 cases (14.8%) had Skeletal tuberculosis, 6 cases (7.4%) had hepatic tuberculosis, 5 cases (6.1%)had Pleural tuberculosis, 4cases (4.9%) had cutaneous tuberculosis, 4 cases (4.9%) had tuberculosis synovitis, 2 cases (2.46%) Omentum tuberculosis, one case (1.2%) had tuberculosis parotitis, one case (1.2%) had chest wall tuberculosis, one case (1.2%) tuberculosis meningitis, one case (1.2%) had ovary tuberculosis, and one case (1.2%) had uterus tuberculosis.
    Conclusions
    Considering the long course of the illness before admission and because of different primary diagnoses made on patients with extra pulmonary tuberculosis, this disease must be considered in differential diagnosis of every patient.
    Keywords: Extra, pulmonary tuberculosis, Diagnosis
  • Yazdchi M. , Mikaeli H. , Arami Ma. , Najmi S. Mansorpoor L. Page 289
    Background
    This study aims of determination of hospitalization period of cases with Guillain-Barre syndrome (GBS) in Intensive cave unite (ICU), determination of ration of cases needing mechanical ventilation and determination of effective factors on morbidity and mortality.Methods and Materials: We evaluated retrospectively 80 medical records with GBS that admitted to ICU ward Imam Khomeini Hospital between July 1999 to July 2004. Using chi-square, Exact Fisher’s and t-tests, these cases were studied in terms of complication, mortality rate and death causes in ICU.
    Results
    55 patiets (68.7%) were male and 25 (31.2%) were female. Average of admission time to ICU was 19.7 days. 27 patients (33.7%) had needed mechanical ventilation and 19 (23.7%) infected by pneumonia. There was a statistically significant association between pneumonia and mechanical ventilation (P<0.001). Mortality and morbidity were significantly high in association with axonal type of syndrome (p<0.050). The most frequent complications were septicenimia and autonomic dysfunction. Six patients (7%) ultimately died.
    Conclusions
    Considering the fact that the most common complication was septicemia and autonomic dysfunction and there was a significant relationship between duration of hospitalization and septicemia, enhancing the quality of intensive care could be effective in reducing mortality and morbidity rates.
    Keywords: Guillain, barre syndrome (GBS), Intensive Care Unit (ICU), Septicemia, Autonomic disorders
  • Sargazi Gh. , Borjian Boroojeny Sh. , Keikhaei A. Navidian A. , Teimouri Ar. Page 297
    Background
    Electroconvulsive therapy (ECT) is an effective treatment of major depression and other psychological disorders especially resistant to medical therapy. ECT has some side effects such as cardiac arrhythmia, hypertension. Myocardial infarction and cerebrovascular accident. Therefore, prevention or attenuation of these hyper dynamic responses could decrease or prevent side effects, though some medications have been used for hyper dynamic responses. In this study we assessed oral clonidine (one α2 versus drug) as premedication on the hemodynamic responses of ECT.Methods and Materials: this clinical trial was designed as: randomly, double blind and cross-over study in which 37 patients of ASA class I and II were candidates for ECT in Baharan hospital of Zahedan, received one of the three regimens of treatment as: placebo,100 and 200µg of clonidine. We of course recorded heart rate (HR) and mean arterial pressure (MAP) before and after ECT. Anaesthetic method was the same for all patients and at the end we could compare the peak measured HR, and MAP with the baseline values.
    Results
    We found that oral clonidine could prevent tachycardia (P<0.001) and partially prevent hypertension after ECT. However, convulsion time, spontaneous breathing and recovery time was equal for all three groups.
    Conclusions
    Oral clonidine by easing stress and/or painful responses can stabilize hemodynamics status specially HR after ECT. Though, the drug had no significant effect on convulsion and recovery times whatsoever. Therefore, we would put forward usage of oral clonidine as premedication for ECT particularly in patients with decreased cardiac reserve
    Keywords: Electroconvulsive therapy, Clonidine, Homodynamic
  • Noori Nm., Meraji M. Page 303
    Background

    Pulmonary hypertension (PHT) is a common accompaniment of many congenital cardiac lesions. Cardiac catheterization is the gold standard method for confirming the diagnosis of PHT and for guiding management. Doppler ultrasound also can be used non-invasively to estimate the pulmonary artery pressure.

    Material And Methods

    We reviewed the clinical history, examination and echocardiogram of 84 patients (male=50, female=34) [mean age = 4.2 y (3m-15y) who underwent cardiac catheterization for their congenital heart problem in our pediatric cardiology ward (Mar 2001-Apr 2002). The patients were divided into pulmonary hypertension (PHT) group and normal pulmonary artery pressure (NPAP) group according to the results of catheterization.

    Results

    PHT was diagnosed in 40 patients (47%) by catheterization compared with 42 patients (50%) by echocardiography. Mean age of PHT groups was 3.38 years (3 months to 4 years) by 24 male (60%); and 5.5y (8-15) by 26 male (59%) in NPAP group. The sensitivity and specificity of echocardiography in diagnosis of PHT was 100% and 95% respectively. The positive predictive value of echocardiography was 95% and the negative predictive value was 100%.

    Conclusions

    These results indicate similar diagnostic power by echocardiography and catheterization in identifying pulmonary hypertension.

    Keywords: Pulmonary hypertension, Echocardiography, Catheterization, Children
  • Nezam Sk., Rahimi H. Page 309
    Background

    Gastric cancer is the second most common cause of cancer related death in the world. Helicobacter pylori infection is associated with chronic gastritis, a known precursor of gastric cancer. Carcinomas have been shown to be related to a high prevalence of H.Pylori infection. We study titer of H.Pylori antibody in patients with gastric cancer and in patients with non-ulcer dyspepsia.Methods and Materials: During an eleven-month course (October 2001- September 2002) we studied the relation between H. Pylori infection and gastric carcinoma in a case - control study in Zahedan hospitals. The subjects divided into two groups; 40 control subjects and 40 patients with gastric carcinoma. IgG Antibody to H. Pylori was checked in serum of patients in both groups by ELISA method.

    Results

    Each group comprised of 21 male (52.5%) and 19 female (47.5%). Mean age was 53.18 and 56.58 years in control and case group, respectively. Anti-H. Pylori IgG was positive in 100% of patients with gastric carcinoma but only in 28% of the control subjects. Chi-test demonstrated a significant correlation between gastric cancer and Antibody test. (P= 0.000). Patients with gastric carcinoma had higher titer of IgG 85.67 in contrast to those who did not have cancer.

    Conclusions

    Like other epidemiologic studies this study revealed that H. pylori infection is associated with an increased risk of gastric carcinoma and is considered as a cofactor in the pathogenesis of this malignant condition.

    Keywords: Helicobacter Pylori, Gastric cancer, Chronic gastritis
  • Mokhtari M. , Dashi Poor A. , Ziaeian F. Page 315
    Background
    Sience the gold standard test used for making the diagnosis of significant proteinuria in 24-hours urine collection is cumbersome and time-consuming. It is necessity to substitute it with a rapid method. Methods and Materials: In this descriptive- analytic study 140 were selected for evaluation of pre-eclampsia in Zahedan Qods hospital in year 2003. A random urine samples was taken from each for the determination of protein-to-creatinine ratio and a 24-hour urine sample was sent to the laboratory as the gold standard method for the determination of clear proteinuria, the sensitivity, specificity and the positive and negative predictive value of the random protein-to-creatinine ratio was determined with a range of cut offs. The association between two methods was determined with Pearson correlation coefficient.
    Results
    The correlation coefficient between the two methods was r=0.807, which showed high correlation of them. The data suggest that the best cutoff of ≥ 0.21 is a good predictor of significant proteinuria. This cutoff yields sensitivity, specificity and also the negative and positive predictive value of 100%.
    Conclusions
    This study showed, the random urinary protein-to-creatinine ratio could replace the 24-hour urine collection as a simpler, faster, more useful method for the diagnosis of significant proteinuria.
    Keywords: Pre, eclampsia, Urine protein, to, creatinine ratio, significant proteinuria, 24, hour urine collection, cut off point
  • Yaghmaei M. Page 323
    Complete hydatidiform moles are known to have a potential for uterine invasion (15%) or distant spread (4%). Factors that predispose to post molar tumor are – ßhCG level>100000 mIU/mL, uterine size greater than expected for gestational age, and theca lutein cysts> 6 cm diameter and complete moles in older women. This is a case report about uterine perforation due to invasive molar pregnancy.The patient was a 43 years old woman who was admitted to emergency department due to faint and lower abdominal pain. She had a history of suction curettage because of molar pregnancy 4.5 months ago. Since that time she has not had any vaginal bleeding. Because of acute abdomen and also sonographic report, emergency laparatomy was done. The uterine fundus was perforated due to invasive mole so abdominal hysterectomy was performed. Further evaluation didn’t show occult metastatic disease and the patient was treated with single agent chemotherapy. The – ßhCG level gradually declined and became zero. Now the patient is following and she has no problem.
    Keywords: Gestational trophoblastic disease, Invasive mole, Uterine perforation, Hysterectomy
  • Rohani Z. , Khazae Ar. Page 329
    Hydatid cyst is among the most common etiologies of hepatic cysts and is caused by Echinococcos granulosus. Dogs are definitive host and human may be infected accidentally. Liver is the most common site of involvement (70%). Generally the cysts remain asymptomatic only if its size expanded too much it causes symptoms such as dyspepsia, a mass in right lower quadrant, pain and other manifestation such as obstructive jaundice and secondary infection.As it is reported here, an infected hydatid cyst in this case became large enough to put pressure on IVC and hepatic vein causing Budd – chiari syndrome. The patient presentation was ascitis and lower limb edema because of portal vein hypertension. After imaging studies she became candidate for operation, and she underwent successful incomplete Liver resection, abscess drainage, hepatoraphe and billiary drainage.
    Keywords: Hydatid cyst_Echinococcosis granulosus_Budd – chiari syndrome