فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 60 (تیر 1386)

مجله نامه مفید
پیاپی 60 (تیر 1386)

  • نامه اقتصادی
  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انتشار تکنولوژی جدید: مطالعه موردی کود شیمیایی و تراکتور در ایران
    منصور خلیلی عراقی، قهرمان عبدلی صفحه 3
    هرچند اختراع و اکتشاف در مقطعی از زمان رخ می دهد ولی انتشار و نفوذ آن در جامعه به صورت تدریجی و آهسته انجام می شود و به تبع آن رشد و بهره وری اقتصاد نیز به تدریج تحت تاثیر قرار می گیرد. انتشار و نفوذ تدریجی تکنولوژی جدید در جامعه به فرآیند تحلیل فایده و هزینه پذیرنده های بالقوه آن مرتبط است؛ زیرا منافع پذیرش تکنولوژی جدید در آینده رخ می دهد و افراد از لحاظ سلیقه، ترجیحات، درجه ریسک پذیری و دسترسی به اطلاعات متفاوت هستند. به تبع آن سرعت نفوذ و انتشار تکنولوژی جدید در جامعه در طی زمان متفاوت خواهد بود. لذا اگر ذخیره پذیرنده ها را در مقابل زمان رسم کنیم منحنی مربوط معمولا به صورت S شکل می باشد، که عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی در سرعت انتشار تکنولوژی جدید و در نتیجه شکل و موقعیت منحنی نقش دارند. این مقاله به دلایل اقتصادی پیدایش منحنی S شکل نفوذ کود شیمیایی و تراکتور به عنوان تکنولوژی جدید در میان روستائیان ایران می پردازد. نتایج نشان می‎دهد که منحنی S شکل تراکتور در ایران شکل گرفته و در طی زمان منتقل می‎شود و دلیل انتقال بکارگیری مدل‎های جدید تراکتور است در حالی که منحنی S شکل کودشیمیایی هنوز شکل کامل خود را بدست نیاورده است و در مرحله صعودی فزاینده منحنی قرار دارد. برطبق یافته های این مقاله درآمد، قیمت تکنولوژی جدید، سودآوری آن و نرخ بهره نقش تعیین کننده در پیدایش منحنی S و نفوذ تکنولوژی جدید دارند. با توجه به اینکه استفاده از تراکتور فرآیندی فنی تر از کود شیمیایی را می طلبد، لذا سرعت انتشار آن کندتر بوده است.
    کلیدواژگان: انتشار تکنولوژی جدید، تراکتور، کود شیمیایی، مدل KS، مدل باس و مد اپیدمی
  • پیش بینی نرخ ارز با استفاده از شبکه های عصبی و تبدیل موجک
    حسین عباسی نژاد، احمد محمدی صفحه 19
    پیش بینی نرخ های ارز یکی از مسائل مهم مالی است که به خاطر مشکلات ذاتی و کاربردهای عملی آن توجه زیادی را به خود جلب کرده است. روش های تجزیه و تحلیل سری های زمانی به طور سنتی بر دو مفهوم مانایی و خطی بودن بنیان نهاده شده اند. اما در مواردی که پویایی سیستم ویژگی غیر خطی بالایی را نشان می دهد، عملکرد این مدل های سنتی عمدتا ضعیف می باشد. از طرف دیگر شبکه های عصبی مصنوعی و تبدیل موجک توانایی بالقوه خوبی برای پیش بینی سری های زمانی از خود نشان داده اند. از این رو در این مقاله روش پیش بینی ارائه می شود تا قدرت شبکه های عصبی و تبدیل موجک را با هم ترکیب می کند. در این روش نرخ های ارز اصلی که باید پیش بینی شوند، در ابتدا با استفاده از تکنیک موجک به مولفه های مقیاسی متفاوتی تجزیه می شوند. در مرحله بعد تکنیک شبکه های عصبی برای مدل بندی هر کدام از مولفه های سری های زمانی بکار گرفته می شود و پیش بینی نهایی سری های زمانی اصلی با ترکیب پیش بینی این مولفه ها بدست می آید. این روش برای پیش بینی یک و ده گام به جلوی نرخ های ارز روزانه بکار گرفته می شود. نتایج نشان می دهد که عملکرد این روش پیشنهادی در مقایسه با مدل شبکه عصبی و مدل ARIMA در پیشبینی ها از یک گام تا 5 گام به جلو بهتر است.
    کلیدواژگان: تبدیل موجک، شبکه های عصب، پیش بینی نرخ ارز
  • آزمون تجربی نظریه برابری قدرت خرید (PPP) در کشورهای صادر کننده صادر کننده نفت با رویکرد داده های پانل
    محسن مهرآرا، نصرت عباس زاده صفحه 43
    نظریه برابری قدرت خرید بیان کننده رابطه بلند مدت بین نسبت قیمت ها و نرخ ارز در یک اقتصاد باز است. مقاله حاضر نظریه برابری قدرت خرید (PPP) را در گروه کشورهای صادرکننده نفت با استفاده از داده های سالانه (2003-1965) آزمون می کند. برای این منظور از آزمون ریشه واحد پانل جهت بررسی وضعیت مانایی نرخ حقیقی ارز استفاده شده است. شواهد حاکی از این است که فرضیه وجود ریشه واحد در آن دسته از کشورهای صادرکننده نفت که در طی دوره نمونه از داده های قابل اتکاء و اقتصاد نسبتا بازتری برخوردار بوده اند، رد می شود. به عبارت دیگر نظریه برابری قدرت خرید بر اساس آزمون ریشه واحد پانل در کل کشورهای منتخب صادرکننده نفت پس از خارج کردن کشور لیبی و در برخی موارد ایران برقرار است.
    کلیدواژگان: برابری قدرت خرید، نرخ واقعی ارز، کشورهای صادر کننده نفت، ریشه واحد پانل
  • بررسی رابطه بین معیارهای حسابداری ارزیابی عملکرد و ارزش افزوده اقتصادی (EVA) در بورس اوراق بهادار تهران
    امیر رساییان، جعفر اصغری صفحه 61
    ظهور شرکت های سهامی بزرگ در قرن هجدهم میلادی و تفکیک مالکیت از مدیریت، منجر به طرح مدل های ارزیابی عملکرد گردید. در راستای طرح مدل های مذکور، معیارهای ارزیابی حسابداری و اقتصادی، نقش بسزایی را ایفا می کنند، اما انتخاب معیاری مناسب از بین آنها موضوعی است که تحقیقات زیادی را در ادبیات مالی موجب شده است. هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه بین ارزش افزوده اقتصادی به عنوان یک معیار ارزیابی عملکرد اقتصادی و چند معیار ارزیابی عملکرد حسابداری شامل بازده هر سهم، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، نرخ بازده دارایی ها، جریان های نقدی عملیاتی، ارزش بازار شرکت و سود هر سهم در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در راستای این هدف، تعداد 51 شرکت از بین جامعه آماری که اطلاعات مورد نیاز برای دوره پنج ساله مورد تحقیق (82-78) در مورد آنها قابل دسترسی بود، انتخاب گردید. سپس اطلاعات مربوط به 6 متغیر مستقل مورد مطالعه قرار گرفت. ارزش افزوده اقتصادی نیز به عنوان متغیر وابسته محاسبه گردید. به منظور آزمون فرضیه ها از تکنیک آماری رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شد. آزمون معنی دار بودن الگوها با استفاده از آماره های t وF صورت گرفت.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، ارزش افزوده اقتصادی، بازده هر سهم، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، نرخ بازده دارایی ها
  • نقش قضیه Coase و هزینه مبادله در تحولات جدید اقتصادی
    یدالله دادر صفحه 89
    در این مقاله به تحلیل نقش قضیه کوز و تحولات آن می پردازیم. در بخش مقدماتی ضمن روشن کردن چارچوب مفهومی، به زمینه ها و پیشینه های موضوع اشاره می شود. بخش های دوم و سوم به توصیف و تشریح قضیه مربوطه و هزینه مبادله اختصاص دارد. در بخش چهارم ضمن اشاره به نکات قابل ملاحظه و جمع بندی، مبادرت به ذکر کارکرد قضیه مذکور می شود. مقاله حاضر بر اساس روش تحلیلی توصیفی به پیش می رود. در عین حال یک سری از تئوری های اقتصادی به همراه برخی حقایق تاریخی به عنوان داده مورد استفاده قرار می گیرند. با وجودی که عناوین هزینه مبادله و حتی قضیه کوز توسط بسیاری از اقتصادانان و در متون اقتصادی به میزان فراوان بکار می رود، اما عمدتا از آن نوعی برداشت سنتی صورت می گیرد و تحولات اخیر موضوع به میزان کافی در نظر گرفته نمی شود. در عین حال قضیه مذکور عملا محور تعداد قابل توجهی از مطالعات و تحقیقات تجربی و خط مشی های سیاستی است. لذا به نظر می رسد تبیین مفاد کلاسیک و جدید این موضوع در این مقطع از اقتصاد ایران مفید باشد.
    کلیدواژگان: قضیه کوز، هزینه مبادله، نهادگرایی جدید، انتخاب عمومی، حقوق و اقتصاد
  • راهکارهای استفاده از اعتبار در حساب جاری در بانکداری اسلامی
    سیدعباس موسویان صفحه 115
    واحدهای اقتصادی دوگونه نیاز مالی خود را از طریق بانک ها تامین می کنند. نخست نیازهای مالی متعارف و قابل برنامه ریزی که به طور معمول از تسهیلات عادی بانک ها استفاده می کنند، دوم نیازهای مالی غیرمتعارف یا مقطعی که قابل برنامه ریزی نیست مانند کسری پرداخت به کارکنان، پیمانکار یا خریدهای فوری مواد اولیه و ماشین آلات، این نوع نیازها از طریق تسهیلات عادی قابل تامین نیستند. در بانکداری متعارف برای پاسخ به چنین نیازهایی از روش تسهیلات اعتبار در حساب جاری استفاده می شود، بانک با تعیین سقف اعتباری برای مشتریان خاص، اجازه می دهد در موارد نیاز از آن اعتبار استفاده کرده بعد از رفع مشکل در اولین فرصت حداکثر سه ماه اصل و بهره اعتبار را به بانک بپردازند مطالعات تجربی نشان می دهد که این شیوه از پرداخت تسهیلات، مشکلات زیادی از بنگاه های اقتصادی مرتفع کرده و از شکل گیری بحران های مالی آنها جلوگیری می کند.
    بعد از اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا، به جهت ربوی بودن، اعتبار در حساب جاری از نظام بانکی حذف شد. لکن روشن است که این به معنای رفع مشکل واحدهای اقتصادی نبوده و نیاز به اعتبار در حساب جاری همچنان به قوت خود باقی بوده است. کارشناسان بانکداری اسلامی برای حل این مشکل و پر کردن این خلا با استفاده از عقود شرعی چون قرض بدون بهره، مضاربه عام و جاری، مشارکت، خرید و فروش وکالتی و خرید و فروش دین، راهکارهایی ارائه کرده اند، این مقاله در صدد است با معیارهای فقهی و اقتصادی، آن راهکارها را ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: اعتبار در حساب جاری، قرض یا بهره، قرض بدون بهره، مضاربه عام، مضاربه جاری، سرمایه شناور، مشارکت مدنی، خرید و فروش وکالتی و خرید و فروش دین (تنزیل)
  • برآورد تابع مصرف در شرایط عدم اطمینان در ایران (1338 - 1384)
    احمد جعفری صمیمی، علیرضا امین خاکی صفحه 133
    هدف این مقاله بررسی تاثیر شاخص های عدم اطمینان بر روی رفتارمصرفی خانوار در اقتصاد ایران طی سال های 1384-1338 می باشد. برای این منظور از شاخص های عدم اطمینان نرخ بیکاری، رشد انتظاری درآمد، قدر مطلق انحراف درآمد از میانگین پنج سال گذشته آن و نسبت دارائی های نقدی و غیر نقدی دوره قبل به درآمد قابل تصرف دوره فعلی استفاده گردیده است.
    علاوه بر این از اطلاعات سری های زمانی سال های 1384-1338 و الگوهای اقتصادسنجی که درآن مصرف به عنوان متغیر وابسته استفاده شده، شاخص های عدم اطمینان همراه با سایرمتغیرهای رایج در نظریات مصرف به عنوان متغیرهای مستقل، در نظر گرفته شده است. همچنین به منظور رفع مشکلات هم خطی بین متغیرهای مستقل تلاش شده که شاخص مناسبی برای اندازه گیری عدم اطمینان معرفی شود.
    یافته ها و نتایج مقاله پس از بررسی موضوع هم انباشتگی بین متغیرها در بلند مدت نشان می دهد که مطابق انتظار شاخص های عدم اطمینان تاثیر منفی بر رفتار مصرفی خانوارها در اقتصاد ایران دارد. با توجه به نتایج فوق پیشنهاد شده است تا دولت از طریق بهبود عملکرد سیاست های مالی و درنتیجه متغیرهای اقتصاد کلان اثرات ناشی از عدم اطمینان را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تابع مصرف، شاخص های عدم اطمینان، اقتصاد ایران، الگوهای اقتصادسنجی
  • بررسی رابطه علیت بین هزینه ها و درآمدهای دولت
    سعید کریمی، محمد علیزاده صفحه 147
|
  • Diffusion of New Technology; Case study: Chemical Fertilizer and Tractor in Iran
    Mansoor Khalili Araghi, Ghahraman Abdoli Page 3
    While invention is happening at a point in time but its diffusion and penetration into the society is gradual and slow; consequently having impact on growth and productivity of the economy. Gradual diffusion of new technology into the society depends on the process of cost benefit analysis of its potential adaptors. The benefits of new technology to the people are happening in the future while they are different in term of taste, preference, degree of briskness and access to the information. Consequently, the speed of penetration and diffusion of new technology into the society would be at different time horizon. Thus, if we plot the stock of recipients with respect to time usually we get an S shaped curve. The economic and noneconomic factors have role in the shape and position of the curve. This article is looking for into the economic reason of formation of the S curve penetration of chemical fertilizer and tractor-as new technology-into the rural people of iran.income, price of new technology, interest rate as well as the main factors in the formation of the curve.
    Keywords: Diffusion of New Technology, Tractor, Chemical Fertilizer, KS Model
  • Forecasting Exchange Rates using Neural Networks and Wavelet Transformation
    Hosain Abbasi Nejad, Ahmad Mohammadi Page 19
    Forecasting currency exchange rates is an important financial problem that has received a great deal of attention especially because of its intrinsic difficulty and practical applications. The methods used for time series analyses are conventionally based on the concepts of stationarity and linearity. However, for cases in which the system dynamics are highly nonlinear, the performance of traditional models is very poor. On the other hand, artificial neural networks and wavelet
  • Oil Exporting Countries
    Mohsen Mehrara, Nosrat Abbaszadeh Page 43
    The Purchasing Power Parity theorizes a long-run relationship between prices and exchange rate in an open economy. The validity of this theory is dependent on the selected time period and the data frequency. This paper examines PPP hypothesis in the oil – exporting countries by using annual data (1965-2003). The thesis employs panel unit root technique to test whether the real exchange rates in the panel are mean reverting or not. The evidence shows that the null hypothesis of a unit root is rejected for the group of oil-exporting countries that have reliable data and relatively open economy. Indeed, Purchasing Power Parity is confirmed for the selected countries excluding Libya and Iran suffering official multiple exchange rates with associated exchange restrictions and import controls during sample period.
    Keywords: Purchasing Power Parity, Real Exchange Rate, Oil, Exporting Countries, Panel Unit Root Tests
  • Survey of the Relationship between Accounting Measures of Assessment and Economic Value Added in Tehran Stock Exchange
    Amir Rasaeian, Jafar Asghari Page 61
    Emerge of big companies in 18 century, and separation between ownership and management، leads to design of the models of assessment. Accounting and Economic measures are very important in direction of designing the models mentioned above, but selecting one of them is the subject that leads to many researches in financial literature. The main goal of this paper is to survey the relationship between EVA as an economic measure of performance assessment and Stock Return, ROE, ROA, CFO MV and EPS as accounting measures of performance in Tehran Stock Exchange. Therefore 51 firms that their necessary information for a five years period was available are selected. Then information about 6 independent variables is studied and EVA was measured as the dependent variable. Multivariate regression technique was used to examine the hypotheses. The significance of the models was tested according to t-test and F-test.
    Keywords: Performance Measurement, Economic Value Added, Stock Return, Return on Equities, Return on Assets
  • The Role of Coase Theorem and Transaction Cost in New Economic Evolution
    Yadollah Dadgar Page 89
    This paper is responsible to analyze the role and evolutions of coase theorem. First section is devoted to mention background of the subject. In second and third sections, transaction cost and coase theorem will be discussed. Analyses of the above objects are job of the fourth section, during which concluding remarks are mentioned. In this paper, coase theorem is analyzed as benchmark and pilot for extending new theories in economic literature, among them are public choice and neo-institutionalism.
    Keywords: Coase Theorem, Neo, institutionalism, Public Choice, Law, Economics
  • The Ways of Using the Current Account Credit In Islamic Banking
    Seyyed Abbas Moosavian Page 115
    Economic units meet two kinds of their financial needs through bank. First, their conventional and programmable needs which are ordinarily met through general facilities of bank, and second the unconventional and emergency financial needs which are not programmable such as deficit in workers/contractor payment, urgent purchase of raw materials and machinery. Such needs could not be met through usual bank facilities.In conventional banking the credit in current account facility is utilized to answer such demands. By determining a credit ceiling for his especial clients, bank permits his client to make use of it, if he needs, and repay principal plus interest up to at most three months. Before passing the law of Riba-free banking, this facility was a current operation in Iranian banking system and was assigning to itself more than 14 percent of banking facilities. After implementing the aforementioned law, due to its non-Islamic nature, credit in current account was eliminated from the banking system. But definitely it did not mean the disappearance of such a need for economic units; and the need to credit in current account persisted.Islamic banking experts have set forth methods to solve the problem and fill the void by utilizing religious contracts like non-interest loan, general and current Mudarabah, Musharakah (profit sharing), delegation sale and purchase, and debt sale and purchase (discount). This paper tries to examine these methods with economic and jurisprudential criteria.
    Keywords: Credit in Current Account, Interest Loan, Non, interest Loan, General Mudarabah, Current Mudarabah, Floating Capital, Profit Sharing, Delegation Sale, Purchase, Debt Sale, Purchase (discount)
  • An Estimation of Consumption Function under Uncertainty in Iran (1338-1384)
    Ahmad Jafari Samimi, Alireza Amin Khaki Page 133
    The purpose of the present paper is to investigate the impact of uncertainty indexes on household consumption behavior in the economy of Iran during 1338 -1384.To do so, the uncertainty indexes such as, unemployment rate, expected income growth, the absolute value of income deviation from it’s mean of the last 5 years, and the ratio of the previous year liquid and nonliquid asset to current disposable income have been used. In addition, we have used the time- series data for the period 1338 - 1384 and econometric models in which consumption as a depended variable and uncertainty indexes as well as other variables based on consumption theories as independed variables. Also, in order to overcome multicollinearity problem between independed variables we have tried to use an appropriate index to measure uncertainty. The results and findings of the present paper after using cointegration of variables in long run show as expected that there is a negative relationship between uncertainty and household consumption in Iran for the period under consideration. Based on above conclusion, it is suggested that government to improve the performance of fiscal policies and therefore, the macroeconomic variables in order to alleviate the impacts of uncertainty.
    Keywords: Consumption Functions, Uncertainty Indexes, The Economy of Iran, Econometric Models
  • Causality Test between Government Expenditures and Revenues
    Saeed Karimi, Mohammad Alizadeh Page 147
    The aim of this article is to investigate the causality between current and total government expenditures with government revenues in Iran،s economy during 1357-84. In this article ARDL and Error Correction Model are used to find the relation between government expenditures and revenues through separation to tax revenues and total government revenues. The result shows the mutual relationship between public revenue and total government expenditure. Based on this research، there is no meaningful relationship between the current expenditure and the tax revenue.
    Keywords: Government Expenditure, Government Revenue, Tax, Grenger Causality