فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:20 Issue: 1, 2008

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:20 Issue: 1, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره حسین زاده نیک، امین سالم میلانی، مریم حبیبی، محمد جواد خرازی فرد صفحه 8
    زمینه و هدف
    دستگاه های فانکشنال که در درمان مشکلات اسکلتالی فکین در سن رشد به کار می روند علاوه بر تاثیر در بعد ساژیتالی و بهبود روابط قدامی – خلفی فکین که اهداف اولیه این دستگاه ها هستند، اثراتی هم بر سایر ابعاد فکین دارند. هدف از این مطالعه، شناخت تاثیردستگاه فانکشنال فرمند (Fa II) بر بعد عمودی صورت و چرخش فکین می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش تحلیلی (Clinical trial) از نوع قبل و بعد می باشد. بر اساس نتایج مطالعه Pilot تعداد 19 بیمار دختر Cl II div1 با متوسط سن 2/10 (9-11) انتخاب شدند و به مدت 12-18 ماه (متوسط 16 ماه) تحت درمان با اپلاینس Fa II قرار گرفتند و سفالوگرام های لترال قبل و پس از درمان مورد بررسی واقع شدند و 15 متغیر ابعادی سه متغیر نسبی و ده متغیر چرخشی گروه تحت درمان با گروه کنترل و با مقادیر نرمال مقایسه شدند. جهت بررسی آماری تغییرات حاصل از درمان از تست توزیع نرمال استفاده شد و سپس با استفاده از t-test تغییرات در گروه مورد آزمون با گروه های کنترل و Templant مقایسه شد.
    یافته ها
    بر اساس این مطالعه مشاهده شد افزایش محسوس بعد عمودی صورت در قدام و خلف (01/0 < P) در اثر استفاده از Fa II ایجاد شد که عمدتا حاصل افزایش بعد عمودی در نیمه تحتانی صورت بود. هیچ ارتباط آماری معنی داری متعاقب استفاده از دستگاه فانکشنال بر چرخش فکین (86/0= P برای فک پایین و 58/0= P برای فک بالا) به دست نیامد. ارتباط مستقیم افزایش بعد عمودی در خلف صورت با Forward rotation مندیبل (004/0= P) و ارتباط مستقیم دریفت دنتوآلوئولر خلف فک پایین با Backward rotation مندیبل (034/0= P) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه دستگاه فانکشنال Fa II باعث افزایش بعد عمودی صورت هم در قدام و هم در خلف می گردد. افزایش محسوسی در طول کورپوس مندیبل در اثر استفاده از این اپلاینس دیده می شود که به علت رشد قدامی تحتانی مندیبل باعث افزایش ارتفاع قدامی تحتانی صورت می شود.
    کلیدواژگان: Cl II اسکلتالی، چرخش، دستگاه فانکشنال فرمند
  • مریم خروشی، مریم نعیماوی صفحه 15
    زمینه و هدف
    کاربرد کامپوزیت سیال به جهت قوام کمتر و امکان افزایش تطابق با دیواره های حفره، به عنوان اولین لایه ترمیم در کفه ژنژیوال حفرات پروگزیمالی توصیه شده است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی تاثیر کاربرد رنگهای مختلف کامپوزیت سیال به عنوان قطعه ژنژیوالی برریزنشت ترمیمهای کامپوزیت خلفی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 36 دندان پره مولر سالم خارج شده انتخاب شد. در سطح پروگزیمال دندانها حفرات باکس استاندارد در اندازه 2×3 میلی متر تراشیده شد، به نحوی که کفه ژنژیوال یک میلی متر زیر CEJ قرار گرفت. دندانها به طور تصادفی به شش گروه 12تایی تقسیم شدند. در گروه های یک تا پنج از کامپوزیت سیال (Bisco،USA) Aelite flow به ترتیب با رنگهای D3/C2/A3.5/A2/A1 به عنوان اولین قطعه ژنژیوالی به ضخامت یک میلی متر استفاده شد. گروه شش به عنوان گروه کنترل بوده و در آن از کامپوزیت سیال استفاده نشد. سپس بقیه حفره توسط کامپوزیت هیبرید Aelite تک رنگ (Bisco،USA) A3 در شرایط یکسان ترمیم گردید. آنگاه نمونه ها به مدت 24ساعت در دمای 37درجه سانتی گراد و به تعداد پانصد دور تحت سیکل های حرارتی قرار گرفته، توسط لاک ناخن پوشیده شده و به مدت 24ساعت در محلول فوشین بازی 2 % قرار گرفتند. سرانجام به موازات محور طولی و از بعد مزیودیستالی برش داده شده و با کمک استریو میکروسکوپ، ریزنشت آنها بررسی گردید. یافته ها توسط آزمون Kruskal-Wallis در سطح معنی دار 05/0 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس نتایج حاصله تفاوت معنی داری بین ریزنشت رنگ در گروه های مورد مطالعه وجود نداشت. (05/0‍ > p) کمترین ریزنشت در گروه یک که کامپوزیت سیال به رنگ A1 استفاده گردید و بیشترین ریزنشت در گروه شش که به عنوان گروه کنترل منفی و بدون کاربرد کامپوزیت سیال بود، مشاهده گردید. درتمامی نمونه های گروه A1 ریزنشت رنگ صفر بود.
    نتیجه گیری
    کاربرد کامپوزیت سیال با رنگ روشنتر به عنوان قطعه ژنژیوالی می تواند بر کاهش ریزنشت ترمیم حفره دو سطحی کامپوزیت رزین مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، کامپوزیت سیال، کامپوزیت خلفی، رنگ
  • فهیمه بقایی، شهرزاد ادهمی، شهلا کاکویی، محمدرضا زارعی صفحه 22
    زمینه و هدف
    لکوپلاکیا شایعترین ضایعه پیش بدخیم مخاط دهان است و توان تغییر بدخیمی آن غیرقابل پیش بینی می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی رنگ پذیری پروتئین p53 در ارتباط با وضعیت پرولیفراسیون (آنتی ژن Ki67) در مخاط دهانی نرمال، لکوپلاکیای هموژن و لکوپلاکیای غیرهموژن می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، از رنگ آمیزی ایمنوهیستوشیمی با روش استاندارد Biotin Streptavidin peroxidase استفاده شد تا رنگ پذیری پروتئین p53 و آنتی ژن K i67 روی بلوک های پارافینی هفت مورد لکوپلاکیای هموژن، ده مورد لکوپلاکیای غیرهموژن و نه مورد مخاط نرمال دهان مورد بررسی قرار گیرد. اطلاعات به دست آمده توسط آزمون های ANOVA، Fisher exact test و McNemar تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    هیچ ارتباطی بین میزان و شدت رنگ پذیری پروتئین p53 و آنتی ژن Ki67 با نمای بالینی لکوپلاکیا دیده نشد. اما الگوی انتشار آنها در لکوپلاکیا عمدتا در لایه های بازال و سوپربازال و در اپی تلیوم نرمال عمدتا بازال بود. میانگین سلول های مثبت برای Ki67 در ضایعات دیسپلاستیک نسبت به غیردیسپلاستیک بالاتر بود. همچنین رابطه معنی داری بین میزان و شدت رنگ پذیری p53 و Ki67 در ضایعات تحت بررسی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهند که افزایش سوپر بازال p53 و Ki67 در اپی تلیوم لکوپلاکیا می تواند نشان دهنده پروگنوز بالینی ضعیف باشد و افزایش بروز p53 ممکن است شروع کننده پرولیفراسیون سلولی باشد.
    کلیدواژگان: لکوپلاکیای دهانی، ایمونوهیستوشیمی، پروتئین p53، آنتی ژن K67، رنگ پذیری
  • شهریار شهاب، داریوش رفتاری، شهرام نامجوی نیک صفحه 30
    زمینه و هدف
    دقت و اعتبار سی تی اسکن در ارزیابی محل قرارگیری ایمپلنت توسط تحقیقهای متعدد به اثبات رسیده است، اما در مورد دقت و اعتبار تکنیک توموگرافی نظرات متفاوتی ارائه شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان دقت و اعتبار اندازه گیری های تشخیصی توموگرافی اسپیرال نسبت به سی تی اسکن اسپیرال در فک بالا می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی (In Vitro)، از هشت جمجمه خشک شده انسانی که بی دندان کامل یا دارای چند ناحیه بی دندانی در فک بالا بودند استفاده گردید. تعداد پنجاه ناحیه بی دندانی به عنوان مکانهای بالقوه ایمپلنت انتخاب شدند. این نواحی عبارت بودند از: هشت نقطه در ناحیه میدلاین، 14 نقطه در ناحیه کانین ها، 15 نقطه در ناحیه پری مولرها و 13 نقطه در ناحیه مولرها. نواحی فوق با دو روش توموگرافی اسپیرال و سی تی اسکن اسپیرال تصویربرداری شدند. از روی تصاویر بازسازی شده سی تی اسکن و توموگرام ها ابعاد استخوانی خاصی اندازه گیری گردید. این ابعاد عبارت بودند از: 1) فاصله بین سطح آلوئولار و کف بینی یا سینوس ها (ارتفاع). 2) فاصله باکوپالاتال ریج آلوئولار در میانه ارتفاع (پهنا). ارقام به دست آمده از توموگرافی اسپیرال و سی تی اسکن اسپیرال جهت مقایسه در جدول مخصوص ثبت شدند. برای بررسی اعتبار اندازه گیری های انجام شده به روش Interdevice Interobserver و از آزمون Intraclass Correlation Coefficients مدل One-Way Random Effects استفاده شد.
    یافته ها
    از مقایسه کل صد اندازه به دست آمده از دو روش توموگرافی اسپیرال و سی تی اسکن اسپیرال، تعداد شش اندازه، تفاوت بیش از یک میلی متر را نشان داد. میزان دقت و صحت اندازه گیری ارتفاع و پهنای نقاط مورد نظر به ترتیب 96% و 92% و در مجموع 94% بود. این مقیاس به تفکیک در ناحیه مولرها 100%، ناحیه پری مولرها 7/86%، ناحیه کانین ها 3/93% و ناحیه میدلاین100% بود. میانگین اختلاف اندازه گیری بین این دو تکنیک 66/0 میلی متر بود. میزان پایایی اندازه گیری ها در مجموع 96% بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان این طور نتیجه گرفت که در تصویربرداری های مورد نیاز ایمپلنت می توان با اطمینان از تکنیک توموگرافی اسپیرال استفاده کرد
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، توموگرافی اسپیرال، سی تی اسکن اسپیرال، فک بالا
  • حوریه موسوی، نسرین سرابی، فاطمه ملک نژاد، طیبه شایان خواه، رضا شهریاری صفحه 37
    زمینه و هدف
    نوع و روش قراردهی ادهزیو ممکن است در عملکرد بعدی ونیرهای سیمان شده مؤثر باشد. در این مطالعه تاثیر روش کاربرد ادهزیو] انجام (پرکیور PC) یا عدم انجام (نان پرکیور NPC) سخت کردن اولیه ادهزیو[بر ریزنشت و تطابق لبه ای ترمیمهای ونیر کامپوزیتی غیرمستقیم بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، سیستم چسبنده توتال اچ Excite/Variolink II(EXV) و سلف اچ Panavia F2.0(PF2) به کار رفت. چهل و هشت سنترال انسیزور انسانی برای ونیر کامپوزیتی برش خوردند. دندانها به دو گروه بیست و چهارتایی تقسیم شدند. برای هر سیمان رزینی در نیمی از گروه های آزمایشی ادهزیو با لامپ هالوژن قبل از قرارگیری سیمان رزینی پرکیور (PC) و نان پرکیور (NPC) شد. بنابراین چهار گروه آزمایشی (PC+EXV،NPC+EXV،PC+PF2،NPC+PF2) به وجود آمد. ونیرهای ساخته شده با کامپوزیت تتریک سرام با عوامل رزینی چسبنده دوگانه سخت شونده سیمان شدند. پس از نگهداری در حرارت 37 درجه به مدت یک روز، دندانها برای بررسی ریزنشت آماده شدند. دو نمونه از هر گروه به طور تصادفی برای مشاهده ریزساختار و بررسی تطابق لبه ای در بزرگنمایی 1050x انتخاب گردیدند. داده ها با آزمون Ordinal regression با Link function از نوع Probit آنالیز شدند.(05/0 = α)
    یافته ها
    بیشترین و کمترین مقادیر ریزنشت به ترتیب در مارجین عاجی گروه های NPC+EXV و PC+EXV مشاهده شد. مارجین عاجی بر خلاف مینایی تفاوت معناداری در میزان ریزنشت گروه های پرکیور و نان پرکیور داشت. (05/0< P) تاثیر پرکیور ادهزیو از نوع سیمان رزینی با اهمیتتر بود. لایه ادهزیو مشخصی در ادهزیوهای نان پرکیور قابل رؤیت نبود.
    نتیجه گیری
    تاثیر پرکیورینگ ادهزیو وابسته به ماده نبود. ادهزیوهای پرکیور بهترین مقاومت را در برابر نفوذ رنگ داشتند، اگرچه ضخامت عامل چسباننده مختصری افزایش یافته بود.
    کلیدواژگان: ونیر کامپوزیتی، سیستم چسبنده، سیمان رزینی، روش نوردهی، ریزنشت، تطابق لبه ای
  • علی محمدپور، دکترسیدعبدالرضا گنجعلیخان نسب، مریم سادات هاشمی پور صفحه 45
    زمینه و هدف
    امروزه با توجه به شیوع پوسیدگی دندان، دندانپزشکان و محققان این رشته تحقیقات خود را روی موادی متمرکز کرده اند که به اندازه کافی شبیه بافت دندان بوده و از لحاظ بیولوژیکی نیز قابل قبول باشند. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین رفتار و آنالیز حرارتی یک مدل دقیق دندان پرمولر دوم پرشده با مواد ترمیمی مختلف می باشد.
    روش بررسی
    مدل سازی در این کار با اعمال یک روش دقیق و استفاده از ابعاد یک دندان طبیعی (پرمولر دوم فک بالا) به کمک نرم افزار SolidWorks انجام شده است. پرکردگی از نوع مزیودیستالی انتخاب و ترمیم به چهار حالت مختلف شامل دو حالت با بیس و دو حالت بدون بیس طراحی گردید. آمالگام و کامپوزیت به عنوان ماده ترمیمی و گلاس آینومر به عنوان بیس انتخاب شدند. سپس رفتار حرارتی دندان ترمیم شده و بدون ترمیم تحت بارگذاری حرارتی ناشی از نوشیدن مایعات داغ با استفاده از روش المان محدود سه بعدی و به کمک نرم افزار ANSYS مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    استفاده از بیس گلاس آینومر در زیر آمالگام، حداکثردمای نقطه مجاور پالپ را در حدود یک درجه (43%) نسبت به حالتی که بیس موجود نبوده کاهش داده است. در حالی که در پرکردگی کامپوزیتی استفاده از بیس مقدار حداکثر افزایش دمای ایجاد شده در مجاورت پالپ را 17% کاهش داده است. در پرکردگی توسط آمالگام استفاده از بیس سبب تاخیر در زمان رسیدن حرارت به پالپ شده است. در صورتی که این تاخیر در کامپوزیت حدود 10% بیشتر از آمالگام می باشد. همچنین نتایج به دست آمده نشانگر این واقعیت است که بیشترین تاخیر زمانی در رسیدن حرارت به پالپ در دندان سالم اتقاق می افتد.
    نتیجه گیری
    استفاده از بیس رسیدن دما به پالپ و نتیجتا پاسخ شخص به گرادیان دما را به تاخیر انداخته و هم میزان دمای احساس شده توسط پالپ را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: توزیع دما، مدل دقیق سه بعدی، روش اجزای محدود، پرمولر دوم فک بالا، پرکردگی مزیودیستالی
  • سید محمد جواد مرتضوی، افسانه یزدی، کاظم خیابانی، علی کاووسی، رضا وزیری نژاد5، بدرالسادات به نژاد، سیمین مهدیزاده صفحه 53
    زمینه و هدف
    تصویرنگاری به روش تشدید مغناطیسی هسته (MRI) باعث افزایش میزان مواجهه انسان با میدانهای مغناطیسی قوی گردیده است. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیرقرارگرفتن در میدانهای الکترومغناطیسی ناشی از تصویرنگاری به روش تشدید مغناطیسی هسته بر روی آزاد شدن جیوه از آمالگام می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای قبل و بعد، سی نفر که حداقل چهار دندان ترمیم شده با آمالگام داشته و از زمان آخرین ترمیم آنها حداقل یک هفته گذشته بود و از سوی دیگر برای آنها MRI مغز تجویز شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. شدت میدان مغناطیسی معادل 23/0 تسلا و مدت زمان قرارگیری در میدان برای هر بیمار سی دقیقه بود. برای هر بیمار پرسشنامه ای در مورد شرایط کار و زندگی وی تکمیل شد سپس پنج سانتی متر مکعب بزاق تحریک شده، درست قبل از MRI و بلافاصله بعد از آن تهیه گردید. درب لوله ها بسته و کدگذاری شدند. در مرحله بعد نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا جیوه بزاق به روش اسپکترو فتومتری جذب اتمی با تکنیک تولید بخار سرد اندازه گیری شود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفت و از آزمون پارامتریک t زوج (Paired t-test) برای مقایسه سطح جیوه در حالتهای مختلف استفاده گردید.
    یافته ها
    بعد از آنالیز نمونه ها در آزمایشگاه و دریافت پاسخ، مرحله کدبرداری (Decoding) نمونه ها انجام شد. میانگین میزان جیوه بزاق قبل و بعد از MRI به ترتیب معادل 3/0 ± 86/0 و 5/0 ± 13/1 میکروگرم بر دسی لیتر بود. داده ها توزیع نرمال داشته و آزمون t زوج یک اختلاف آماری معنی دار بین غلظت جیوه قبل و بعد از MRI نشان داد. (05/0< P)
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر تاثیر مواجهه با میدانهای الکترومغناطیسی MRI را بر روی آزاد شدن جیوه از آمالگام دندانی تایید می نماید.
    کلیدواژگان: ام، آر، آی، میدانهای الکترومغناطیسی، بخار جیوه، آمالگام دندانی
  • رزا حقگو، تکتم جلایر صفحه 60
    زمینه و هدف
    پالپوتومی معمولترین درمان در دندانهای شیری پوسیده با اکسپوز پالپ می باشد. داروهای مختلفی در پالپوتومی استفاده می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی موفقیت پالپوتومی با MTA ایرانی و خارجی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی هفتاد دندان مولر شیری در کودکان 3-7 ساله که به دلیل پوسیدگی نیاز به پالپوتومی داشته و معیارهای درمان پالپوتومی را داشتند با MTA ایرانی و خارجی درمان شده و با آمالگام ترمیم شدند. بیماران بعد از شش و 12 ماه توسط دندانپزشک دیگری که از گروه های مذکور اطلاعی نداشت، تحت بررسی قرار گرفت. نهایتا داده ها با استفاده از آزمون دقیق Fisher آنالیز شد.
    یافته ها
    در پایان دوره 12 ماهه پیگیری هیچ مورد شکست کلینیکی و رادیوگرافیک در گروه MTA ایرانی دیده نشد و در MTA خارجی در یک دندان آبسه و در یک دندان رادیولوسنسی فورکا مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه می توان در پالپوتومی مولرهای شیری MTA ایرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پالپوتومی، MTA ایرانی، MTA خارجی، مولر شیری، موفقیت کلینیکی و رادیوگرافیک
  • قاسم انصاری، سارا حسینی نژاد صفحه 65
    زمینه و هدف
    موضوع ارجحیت کاربردی بودن مفاهیم علوم پایه در ابعاد کلینیکی سالهاست که مورد بحث و بررسی است. هدف این مطالعه بررسی نظر دانشجویان سالهای آخر دندانپزشکی دانشگاه های دولتی تهران در خصوص دروس علوم پایه درطی سالهای تحصیلی 1382-1384می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضراز نوع توصیفی مقطعی است که با مشارکت 175 نفر دانشجوی مقطع بالینی سه دانشگاه تهران، شهید بهشتی و شاهد در مورد میزان کاربری کلینیکی و کیفیت دروس علوم پایه انجام شد. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه که شامل تناسب زمان اختصاص داده شده به هر درس و میزان کاربری کلینیکی و تاثیر آن بر کیفیت خدمات درمانی در کلینیک بود. اطلاعات جمع آوری شده به کمک آزمونهای آماری Kruskall-Wallis & Mann-Whitney با استفاده ازنرم افزار SPSS تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    از نظر دانشجویان شرکت کننده در این بررسی دروس آناتومی، آسیب شناسی و فیزیولوژی دارای بیشترین کاربرد در مقاطع کلینیکی بوده در حالی که دروس بیوشیمی، فیزیک پزشکی و ژنتیک دارای کمترین کاربرد در کلینیک بودند. دروس بیوشیمی و میکروب شناسی بیش از سایر دروس مورد توجه دانشجویان قرار گرفته بود، در حالی که دروس آمار، آناتومی، ژنتیک و روان شناسی کمتر از بقیه مورد توجه قرار گرفته بودند. مقایسه پاسخ دانشجویان دانشگاه های مورد بررسی نشانگر وجود اختلاف بین گروه ها بود. آزمونهای آماری انجام شده اختلاف معنی داری را بین نظردانشجویان دانشگاه شهید بهشتی با دو دانشگاه دیگر در خصوص میزان اهمیت دروس آناتومی، روانشناسی و بیوشیمی با رضایت کمتردانشجویان شهید بهشتی نشان داد. (005/0= P)
    نتیجه گیری
    به طور کلی دانشجویان هر سه دانشگاه از نحوه و میزان تاکید روی دروس میکروب شناسی، پاتولوژی، بهداشت عمومی، فیزیک پزشکی و فیزیولوژی رضایت داشتند، هر چند در موارد خاص این رضایت در دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های تهران و شهید بهشتی از شاهد کمتر بود.
    کلیدواژگان: دانشجویان دندانپزشکی، نظر دانشجویان، دانشگاه های دولتی، مفاهیم علوم پایه، کاربرد کلینیکی
  • فریده گرامی پناه، فاطمه نامدار، لیلا صدیق پور صفحه 70
    زمینه و هدف
    از آنجایی که دستیابی به تمام خواص مطلوب در مواد لایه های نرم مشکل می باشد، خواص فیزیکی و مکانیکی لایه های نرم به منظور شناسایی ماده با خواص اپتیمم مورد نظر می باشد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی میزان سختی، استحکام کششی، استحکام پارگی و درصد افزایش طول لایه نرم آکروپارس در مقایسه با مولوپلاست B می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی دو لایه نرم دائمی آکروپارس(Heat cured plasticized acrylic copolymer)و مولوپلاستB (Heat cured silicon rubber) جهت ارزیابی سختی (Hardness)، استحکام کششی (Tensile strength)، درصد افزایش طول (Elongation percentage) و استحکام پارگی (Tear strength) استفاده شدند. ده نمونه از هر ماده به صورت دمبل شکل مطابق با استانداردهای ASTM-D638 و ASTM-D412 تهیه شدند. آزمایش استحکام کششی توسط دستگاه Universal testing machine صورت گرفت. درصد افزایش طول و بیشترین مقدار استحکام کششی در هر ده نمونه ثبت شدند. مقدار سختی مطابق با استاندارد ASTM-D2240 و با استفاده از دستگاه Shore- A Durometer بر روی پنج نمونه در هر گروه با قطر31 میلی متر و ارتفاع ده میلی متر اندازه گیری شد. استحکام پارگی براساس استاندارد ASTM-D624 صورت گرفت. ده نمونه به ابعاد 2×10×60 میلی متر(ضخامت × عرض × طول) دارای یک بریدگی 45 درجه با عرض شش میلی متر تهیه شدند. تمامی نمونه ها پس از آماده سازی به مدت چهل ساعت در دمای 23 درجه سانتی گراد و رطوبت 5% 50% قرار داده شدند و سپس تحت آزمایش قرار گرفتند. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون t تحت بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مولوپلاست B به طور معنی داری نرمتر از آکروپارس بود.(001/0< P)در حالی که استحکام کششی و استحکام پارگی لایه نرم آکروپارس به طور معنی داری بیش از مولوپلاست B بود. (به ترتیب 001/0< P و 001/0< P) همچنین مولوپلاست B درصد افزایش طول بیشتری را هم در نقطه شکست و هم در آستانه نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیتهای این مطالعه نتایج بیان کننده این مطلب است که لایه نرم آکروپارس سختتر از مولوپلاستB اما استحکام کششی و پارگی آن بالاتراز مولوپلاست B می باشد.
    کلیدواژگان: لایه های نرم، خواص فیزیکی، استحکام کششی، استحکام پارگی، درصدافزایش طول، سختی، آکروپارس، مولوپلاست B
  • کاوه سیدان، علی حافظ قرآن، حسن سازگارا صفحه 77
    زمینه و هدف
    مزایای بارگذاری فوری ایمپلنت چون صرفه جویی در زمان، فانکشن فوری و رضایت بیمار سبب شده که تمایل به اجرای آن به طور روز افزونی افزایش یابد. هدف از این مطالعه بارگذاری فوری در ایمپلنت های دندانی است.
    روش بررسی
    جستجو در Pubmed، Embase، Blackwell Synergy، Sciencedirect، Scholar.google، Google و Yahoo از 1970 - 2007 صورت گرفت و از کتب انگلیسی مرتبط نیز استفاده شد. کلید واژه های ایمپلنت، بارگذاری فوری، بارگذاری زودرس، بارگذاری تاخیری، بارگذاری اکلوزال و ثبات اولیه برای جستجو مورد استفاده قرار گرفت. عوامل مؤثر در موفقیت بارگذاری فوری ایمپلنت شامل انتخاب بیمار، کیفیت استخوان، ابعاد، ریزساختار و ساختار ماکروسکپیک ایمپلنت، مهارت جراح، ثبات اولیه و کنترل نیروهای اکلوزال و اصول پروتزی بررسی شدند.
    یافته ها
    صرف نظر از نوع ایمپلنت و ویژگی های سطح آن، بارگذاری فوری در قدام مندیبل قابل پیش بینی (موفقیت 90% - 100%) است. شواهد محدودی در مورد موفقیت بارگذاری فوری در فک بالاو نیز در افراد نیمه بی دندان وجود دارد. اکثر مطالعات به صورت گذشته نگر و فاقد گروه کنترل هستنند.
    نتیجه گیری
    محل آناتومیک ایمپلنت، طراحی ایمپلنت و اصول پروتزی عوامل کلیدی برای اطمینان از موفقیت هستند. قبل از استفاده گسترده از این روش مطالعات آینده نگر طولانی مدت باید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، بارگذاری فوری، بارگذاری زودرس، بارگذاری تاخیری، بارگذاری اکلوزال، ثبات اولیه
  • فرزانه آقاحسینی، ایرج میرزایی دیزگاه، آسیه رحیمی صفحه 87
    زمینه و هدف
    بزاق حاوی انواع آنالیت ها بوده و به علت اینکه در انسان با تکنیک های غیرتهاجمی به آسانی تهیه می شود، در غربالگری، تشخیص و ارزیابی بیماری ها مورد توجه قرار گرفته است. پروتئینc-erbB-2 که Her2/neu هم نامیده می شود یک مارکر تشخیصی سرطان سینه در زنان دارای تومور بدخیم است. هدف این مطالعه بررسی همبستگی c-erbB-2 در بزاق و سرم زنان سالم، مبتلایان به سرطان سینه می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه مورد / شاهد غلظت سرمی و بزاقی c-erbB-2 به روش ELISA در 42 زن داوطلب در سه گروه مساوی (14 زن مبتلا به سرطان سینه با میانگین سنی 2/13±8/46 که از آخرین درمان آنها (جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی) بین بیست روز تا شش ماه گذشته بود، 14 زن مبتلا به سرطان سینه با میانگین سنی 3/11±8/36 که وجود تومور در آنها به اثبات رسیده بود و لیکن هنوز تحت هیچ درمانی قرار نگرفته بودند، همچنین 14 زن سالم داوطلب با میانگین سنی 6/7±4/42 که از همراهان دارای ارتباط سببی بودند وارد مطالعه شدند، که از نظر سنی جور شده بودند با آنالیز آماری ANOVA و Pearson Correlation مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان جریان بزاق غیرتحریکی در زنان سرطانی درمان نشده نسبت به زنان سالم کاهش معنی دار داشت در حالی که در غلظت سرمی و بزاقی و برون ده بزاقی c-erbB-2 اختلاف معنی داری بین سه گروه مشاهده نگردید. همبستگی بین غلظت سرمی و بزاقی c-erbB-2 (02/0r =) و بین غلظت سرمی و برون ده بزاقی آن (18/0r=) معنی دار نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که بین غلظتهای سرمی و بزاقی c-erbB-2 در مراحل ابتدایی سرطان سینه و همچنین موارد عدم وجود متاستاز همبستگی چندانی وجود ندارد
    کلیدواژگان: بزاق کامل غیرتحریکی، سرم، c، erbB، 2، سرطان سینه
|
  • Tahereh Hosseinzadeh-Nik, Amin Salem-Milani, Maryam Habibi *, Mohammad Javad Kharazi-Fard Page 8
    Background and Aim
    The functional appliances can influence dentofacial growth of anterior-posterior posture of jaws. However, there would be some changes on other dimensions of face in pre-adolescent age group patients. The aim of this study was to demonstrate the influence of Fa II appliance on vertical and rotational growth of jaws in adolescent female cases.
    Materials and Methods
    This clinical trial investigation was conducted with nineteen female CL II div.l participants who underwent functional therapy with Fa II appliance for 12-18 months. Lateral cephalograms were taken before and after treatment in order to compare them with untreated control subjects as well as the template group. Student t-test was used for statistical data analysis.
    Results
    The analysis of data showed that vertical dimensions were increased specially in lower part of the face (P<0.01). No rotational changes occurred on the upper and lower jaws (mandible P=0.86 and maxilla P=0.58). Direct relationship was observed between increasing vertical dimension on the posterior part of the face and forward rotation of mandible (P=0.004) and dentoalveolar drift of mandible with backward rotation (P=0.034).
    Conclusion
    Based on the results of this clinical trial,the Fa II functional appliance can increase the vertical dimension of face (posterior-anterior) and help with rotation of both jaws in positive directions; which is preferable therapy for normal and short CL II cases.
  • Maryam Khoroushi *, Maryam Naeimavi Page 15
    Background And Aim
    Due to perfect adaptability, the flow able composite has been recommended to be used as the first layer of restoration in the gingival floor of the proximal cavities restored with composite filling materials. The objective of this in-vitro study was to evaluate the effect of using different shades of flow able composite as gingival increment on the micro leakage of posterior composite restorations.
    Materials And Methods
    Total of thirty-six freshly extracted human sound premolar teeth were used in this laboratory investigation. Standard class II box-shaped cavities were prepared with proportional size and shape (3mm width, 2mm depth) with 1mm apical extension to CEJ. The teeth were randomly divided into 6 groups. Five shades of flow able composite resin A1,A2,A3.5,C2,D3, (Aeliteflow, Bisco, USA) were used as the first layer in the gingival portion of groups 2-6 respectively. All the rest of cavities were restored with hybrid composite A3 (Aelite, Bisco, USA), incrementally, and light cured through the proximal surface. After 24 hours of immersion in distilled water, the specimens were thermocycled (500 cycles, at 5-55 º C, with 30 seconds dwell time), sealed with nail varnish and immersed in 2% basic fushin solution for 24 hours. he restorations were sectioned longitudinally parallel to mesiodistal tooth dimension. Micro leakage status was evaluated using a 0-3 scoring scale. Data analysis was conducted using Kruskal-Wallis test at 0.05 significance level.
    Results
    No statistically significant differences were observed between the study groups (p>0.05) under investigation. The least and the most micro leakage values were related to group 1 and 6 respectively. All specimens restored with A1 demonstrated zero score for dye penetration.
    Conclusion
    The use of flow able composite with A1 shade as gingival increment may decrease the gingival micro leakage compared with control group. It may be advisable to use flow able composite with lower chroma in posterior composite restorations.
  • Fahimeh Baghaei, Sharzad Adhami *, Shahla Kakoei, Mohammad Reza Zarei Page 22
    Background And Aim
    Leukoplakia is one of the most common premalignant or potentially malignant lesions of the oral mucosa. It’s potential for malignant transformation is unpredictable.The aim of present study was to evaluate the expression of p53 and proliferation status of ki67 antigen in normal, homogeneous and non-homogeneous leukoplakia.
    Materials And Methods
    The standard immunohistochemistry staining method (Biotin Streptavidin peroxidase) was used to study the expression of p53 and ki67 on formalin fixed, paraffin embedded blocks of 7 cases of homogeneous leukoplakia, 10 cases of non-homogeneous leukoplakia and 9 cases of normal oral epithelium. Data were analyzed using ANOVA, MC Nemar and Fisher’s exact tests.
    Results
    No relationship was detected between p53 protein and Ki67 expression and clinical features of leukoplakia. The distribution patterns of p53 and ki67 were mainly localized in the basal layer of normal oral mucosa, while the expression of p53 and Ki67 were extended into suprabasal cell layer in leukoplakia lesions. Ki67 expression in dysplastic lesions was higher than non-dysplastic lesions. This study showed significant relationship between Ki67 and p53 protein.
    Conclusion
    These findings showed that the expression of p53 and Ki67 in suprabasal cell layers in leukoplakia may be correlated with poor clinical outcome and alterations of p53 lead to increased cell proliferation.
  • Shahriar Shahab *, Daryush Raftari, Shahram Namjouy-Nik Page 30
    Background and Aim
    The accuracy and validity of CT scan images have been established by various investigators. However, there are controversies about the accuracy and validity of tomography techniques. The purpose of this study was to compare the accuracy and validity of diagnostic measurements made out of spiral tomography and spiral CT of human maxilla.
    Materials and Methods
    Eight partially or fully edentulous dry human maxillae were used in this invitro investigation. A total of 50 edentulous areas were identified as potential implant sites. These locations were composed of 8 sites in midline, 14 in canine, 15 in premolar and 13 sites in molar areas. The spiral tomographies as well as spiral CTs were taken for the selected sites. The following bone parameters were measured in each maxilla: I) Vertical distance between the surface of alveolar bone and floor of nasal cavity or maxillary sinuses (Height). II) Buccopalatal alveolar ridge distance at the mid-height section(Width). Tomography measurements were compared with that of CT images in order to determine the measurements precision. To investigate the validity, the method of Inter-device Inter-observer and test of Intra-class Correlation Coefficient of One-Way Random Effects model was applied.
    Results
    Only 6 out of 100 measurements of tomography showed more than 1mm difference with CT images. The accuracy of tomograms in measuring height and width of alveolar bone was 96% and 92% respectively. This accuracy was 100% in midline, 93.3% in canine, 86.7% in premolar and 100% in molar area. The mean difference was 0.66mm Between measurements of these two techniques. The reliability of tomograms was %96.
    Conclusion
    This investigation demonstrated that spiral tomography is highly accurate in cross sectional imaging of the jaw bones. The validity and reliability of spiral tomography technique is good and acceptable. Therefore, we can use tomography for jaw bones imaging in potential implant cases with high level of confidence.
  • Horiye Moosavi *, Nasrin Sarabi, Fatemeh Maleknejad, Tayebeh Shayankhah, Reza Shahryaree Page 37
    Background and Aim
    The adhesives type and placement application technique may be important in long term stability and function of composite veneers. This study was conducted to evaluate the influence of dentin adhesive application techniques (pre-curing vs. non-curing) on micro leakage and marginal adaptation of indirect composite veneer restorations.
    Materials And Methods
    A total etch bonding system, Excite/Variolink II (EXV), and a self-etching primer system, Panavia F 2.0 (PF2) were used in this in-vitro investigation. Forty-eight human central incisors were prepared for composite veneer restoration. These teeth were then divided into two groups (n=24). Pre-cure adhesive (PC) with light cure technique as well as no pre-cure (NPC) prior to resin cement insertion in half of specimens in each group. By using these methods, we worked with four experimental subgroups (PC+EXV, NPC+EXV, PC+PF2, NPC+PF2). Composite veneers (Tetric Ceram resin) were cemented using a dual-cured resin luting agents. All specimens were then stored in distilled water at 37oC for 24 hours before checking for marginal leakage. By random sampling, two specimens were selected from each group for SEM observations and evaluation of marginal adaptation at 1050 time magnifications. Data was analyzed by ordinal regression and link function of probit type at α ≤0.05.
    Results
    The highest and lowest micro leakage values were observed in dentinal margins of NPC+EXV and PC+EXV subgroups respectively. A significant difference was observed between dentinal and enamel margins on micro leakage values of PC and NPC groups (P<0.05), meaning that, pre-cure adhesive was more effective than resin cements alone. No adhesive layer was observed in non pre-cured adhesive specimens.
    Conclusion
    The effect of pre-curing adhesive was not material specific. The pre-cured adhesives showed the best resistance to dye penetration, although the film thickness of luting agent was slightly increased.
  • Ali Mohammadpour, Abdolreza Ganjalikhan-Nasab, Maryam Hashemipour * Page 45
    Background and Aim
    Considering the high prevalence of dental caries, dentists and researchers are searching for restorative materials that are similar to tooth structure and are acceptable from biological point of view. The purpose of this study was to investigate the thermal behavior of a filled tooth with different restorative materials.
    Materials and Methods
    Modeling was designed using solid ambient work software using the actual measurements of a typical human maxillary second premolar tooth dimensions. A class II (MOD) cavity was prepared and restored with amalgam and composite, with and without using Glass Ionomer as base material. Finally, the restored and non-restored tooth behavior was analyzed under thermal exposure when exposed to hot liquid. A three-dimensional finite-element analysis was conducted using ANSYS soft ware.
    Results
    Analysis of data revealed that placing base material under the amalgam fillings can decrease the maximum pulp temperature by about 43% compared to restorations without base. While, the temperature reduction was only about 17% in composite restorations. It was also found that the base material used under the amalgam fillings can protect the pulp from sudden temperature changes because of considerable time lapse between the application of thermal load and a change in pulp temperature. This time delay is greater in the composite restorations compared with amalgam by about 10% and the maximum time delay was found in sound tooth. The closest temperature profile to sound tooth is found in restorations with composite resin filled over a base material.
    Conclusion
    This study demonstrated that the base material can protect the pulp from sudden temperature changes; likewise, it can decrease the maximum temperature in the pulp chamber/canal.
  • Mohammad Javad Mortazavi *, Afsaneh Yazdi, Kazem Khiabani, Ali Kavousi, Reza Vaziri-Nejad, Badrosadat Beh-Nejad, Simin Mehdizadeh Page 53
    Background and Aim
    The introduction of magnetic resonance (MR) technology as a clinical imaging method has substantially increased the patient exposure to static, gradient and radio frequency of electromagnetic fields. The aim of this study was to assess the release of mercury from human dental amalgam restorations after exposure to electromagnetic fields produced by conventional MR imaging.
    Materials and Methods
    The pre- and post-interventional study design was used for this investigation. The study participants were composed of individuals who were scheduled for brain MRI and those who had at least 4 teeth with amalgam restorations. These restorations had to be at least one week or older. Thirty individuals, who met the inclusion criteria, were referred to magnetic resonance imaging (MRI) department. A questionnaire was used for each patient to collect basic information on past exposures to electromagnetic fields, occupation and life style. Biological specimens (5cc stimulated saliva) were collected just before and after MRI procedures. The magnetic flux density was 0.23 T, and the patient’s duration of exposure to magnetic field was 30 minutes. The collected saliva samples were analyzed by laboratory for mercury level by using cold-vapor atomic absorption technique. The SPSS software and paired t-test were used for statistical analysis of mercury levels.
    Results
    The mean concentrations of mercury in saliva before and after MRI were 0.86 ± 0.3 mg /dl and 1.13 ± 0.5, mg /dl respectively. Data analysis using paired t-test showed a statistically significant difference between the mean concentrations of saliva mercury before and after MRI procedures.
    Conclusion
    This study showed significant relationship between increased mercury levels in saliva of patients exposed to magnetic resonance imaging.
  • Roza Haghgoo *, Toktam Jalayer Page 60
    Background and Aim
    Pulpotomy is one of the most common treatments in decayed primary teeth with pulp involvement. So far various medicaments have been used for this procedure. The aim of this study was to compare the success and/or failure level of these materials by using clinical and radiographic measures.
    Materials and Methods
    A total of 70 deciduous molar teeth of children aged 3-7 years-old who met our selection criteria were included in this randomized clinical trial. After pulpotomy the Iranian made and the original brand MTA was used. Amalgam was used for restoration of all teeth under investigation. The clinical and radiographic follow up was conducted blindly at 6 and12 months. Fisher’s exact test was used for data analysis.
    Results
    Based on the information collected over of one year follow up period, none of the teeth in Iranian MTA group demonstrated clinical and radiographic failure. In the original MTA group 1 tooth developed abscess and another showed furcation radiolucency.
    Conclusion
    Based on these results the Iranian brand mineral trioxide aggregate can be used in primary molar teeth for pulpotomy treatment.
  • Ghasem Ansari *, Sara Hosseini-Nejad Page 65
    Background and Aim
    Basic science courses have long been the subject of debate for its usefulness among many clinicians. This investigation was conducted over the period of 2003 to 2005 in order to evaluate the views of graduating dental students on the quality, quantity and clinical applications of basic science courses on their daily clinical practice.
    Materials and Methods
    A group of 175 final year dental students (both Male & Female) were asked to participate in this cross sectional investigation. A questionnaire was used to collect both qualitative and quantitative information about different basic science materials that were thought to them. Participants were dental students of Tehran, Shahed and Shaheed Beheshti Universities, the three major dental schools located in Tehran, the capital city. Mann-Whitney as well as Kruskal Wallis tests were used for data analysis.
    Results
    Based on the collected information, most of the students had a common belief that courses like "Human Anatomy", "General Pathology" and "Human Physiology" had the greatest influence in their daily practice while "Biochemistry", "Biophysics" and "Genetics had contributed the least. They also thought that the two courses of "Biochemistry" and "Microbiology" have been the focus of too much attention, while more emphasis needed for "Biostatistics", "Human Anatomy", "Genetics" and "Psychology" courses by the school curriculum committee and the teaching staff. Analysis of data revealed significant group differences between Shaheed Beheshti dental students and others in relation to importance of “Anatomy” “Psychology” and “Biochemistry” courses (P=0.005).
    Conclusion
    The overall satisfaction was observed among all students of the three dental schools for "Microbiology", “Pathology”, "Public Health", “Physiology”, and "Biophysics" courses to some extent. There seem to be a slight difference in the amount of value and emphasis put forward by different schools on the basic science courses offered to dental students.
  • Farideh Geramipanah, Fatemeh Namdar, Leyla Sedighpour * Page 70
    Background and Aim
    To date no product is available that have all the desirable properties of an ideal resilient material. Therefore, it is necessary to determine certain physical and mechanical properties of new soft liner materials that are introduced in the market. The aim of this study was to investigate several properties of Acropars compared to Molloplast B.
    Materials and Methods
    Two groups of permanent resilient liner materials, a heat cured acrylic copolymer (Acropars; Marlik Medical Inc., Iran) and silicone based rubber (Molloplast B; Detax Ettlingern, Germany), were tested for hardness, elongation percentage, tensile and tear strengths.Ten dumbbell-shaped specimens were fabricated for each test group according to ASTM-D412 (Die-c) and ASTM-D638 (type 4) standards. The universal testing machine was used to test all specimens for tensile strength, elongation percentage. Ten cylinder shaped specimens of 31 × 10 mm (in diameter and height) were prepared for hardness test. This test was conducted, using a shore-A hardness instrument, according to ASTM-D2240 standards. Also the standard test method of ASTM-D624 for tear resistance of rubber material was performed. Ten bar shaped specimens of 60×10×2 mm, with a 45 degrees notch 6 mm in width on lower side were prepared. All specimens were forced to failure using a universal testing machine. All specimens were stored at room temperature for 40 hours before testing process started. The mean group differences and student-t test at α= 0.05 were used for statistical data analysis.
    Results
    Acropars showed statistically significant greater mean tensile strength (P<0.0001), tear strength (P<0.0001) and hardness (P<0. 0001) compared to Molloplast B. In addition Molloplast B showed a significant higher elongation percentage. (Pv<0.001)
    Conclusion
    Within the limits of the present study, it was demonstrated that Acropars had higher tensile and tear strength, but harder than Moloblast B.
  • Kaveh Seyedan, Ali Hafezeqoran *, Hasan Sazgara Page 77
    Background and Aim
    The absolute advantages of immediate loading of dental implants, such as time saving, immediate function and patient satisfaction, increases the demand for this protocol. In this article we report the results of literature review on conditions under which necessary for successful immediate loading and discuss the predictable conditions as well.
    Materials and Methods
    Search of relevant published articles was conducted for the period between 1970 to 2007 in Medline, PubMed, Embase, Blackwell Synergy, Sciencedirect, Scholar google, Google and Yahoo databases along with manual search to identify pertinent English text-books. The key words used for this search were dental implants, immediate loading, early loading, delayed loading, occlusal loading and primary stability. Factors that may influence the success of immediate implant loading, including patient selection, type of bone quality, required implant length, micro- and macrostructure of the implant, surgical skills, the need for achieving primary stability/control of occlusal forces, and prosthesis guidelines, were thoroughly reviewed and discussed.
    Results
    Immediate loading is predictable in the anterior section of the mandible, irrespective of implant type and surface topography (success rate 90% - 100%). Limited evidence is available for edentulous maxilla and partially edentulous patients. Unfortunately most of the reviewed articles provided limited information due to study design and methodological shortcomings.
    Conclusion
    Anatomical locations implant designs, and restricted prosthetic guidelines are a key to ensure successful outcomes. Future studies, preferably should be more of randomized control trials and prospective longitudinal studies are certainly needed before this approach can be widely used.
  • Farzaneh Agha-Hosseini *, Eraj Mirzai-Dizgah, Asiyeh Rahimi Page 87
    Background and Aim
    Human saliva can be easily obtained by non-invasive techniques. It contains many analytes of interest for screening, diagnosis and monitoring of normal and abnormal conditions. The protein c-erbB-2, also known as Her2/neu, is a prognostic breast cancer marker in women diagnosed with malignant tumors. The aim of this study was to assess the relationship between serum and saliva levels of c-erbB-2 in healthy women and untreated and treated patients with breast cancer.
    Materials and Methods
    A case-control study design was used for this investigation. A total of forty two women were included in the study. Participants were matched for age and were divided into three equal groups. The collected specimens were evaluated for the expression of c-erbB-2 levels in serum and unstimulated whole saliva by ELISA technique. The ANOVA and Pearson Correlation were used for data analyses.
    Results
    Significant lower unstimulated salivary flow rate was observed in untreated cases in comparison with healthy women. However, no significant difference was detected in whole saliva output, as well as serum and saliva concentration of c-erbB-2 between the three groups. The correlation of c-erbB-2 between serum and saliva concentrations (r=0.02) and between serum concentration and saliva output (r=0.18) were not statistically significant.
    Conclusion
    It seems that salivary and serum c-erbB-2 concentrations have no correlation in early stages of breast cancer and non-metastatic conditions.