فهرست مطالب

توسعه مدیریت - پیاپی 45 (دی1381)

ماهنامه توسعه مدیریت
پیاپی 45 (دی1381)

  • 39 صفحه، بهای روی جلد: 9,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/10/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرهنگ و مدیران
    صفحه 5
    هر جامعه ای متناسب با فرهنگ خود, رفاه و سعادت را تعریف می کند؛ زیرا همت و توانایی مردم متناسب با ارزشهای حاکم بر جامعه زندگی خوب و زندگی بد را رقم می زند. آنان همواره نگران امری هستند که برای جیاتشان ضروری است و امری که برای حیات یک جامعه ضروری باشد هم از جهت یک جامعه ضروری باشد هم از جهت مفهوم و هم از جهت مصداق تابع فرهنگ جامعه است.
  • رهبران بزرگ و خوب
    سید هاشم هدایتی، مجید محمودی صفحه 6
    رهبری به مرد خارق العاده و یا زن خارق العاده ارتباطی ندارد, بلکه به کسی اطلاق می شود که ارزش های شخصیت کاری را ارج می نهد و دیگران را تشویق به مبازره با وضع موجود می کند و بی عیب و نقص و فروتن است رهبری به معنی برداشتن موانع از میان افراد, تیم ها, وظایف و سازمان ها است تا در جهت تحقق یک دیدگاه مشترک تلاش کند.
  • گذر از مدیریت به رهبری
    محمد باقر گرجی صفحه 9
    بحث اصلی در ارتباط با تغییرات و تاکید بر گذر از دوران مدیریت به رهبریت است این تغییرات رهبران را ملزم میسازد که بر اساس فرضیه های جدید عمل کرده و طوری رفتار کنند که با عرف معمول مغایر باشد لذا رهبران باید تغییراتی اساسی در چارچوب فکری و رفتاری خود ایجاد کند که شامل پرکردن شکاف میان حرف و عمل بر اساس ارزشهای سازمانی است.
  • نامه سر گشاده به مدیران تازه کار
    سید جبیب الله شاهرکنی صفحه 12
    هیچ کس نمی تواند به مهارت هایی که در گذشته فراگرفته, تکیه کند؛ چرا که مهارتهای جدید مدیریتی قابل فراگرفتن هستند کافی است افراد, آموزش لازم را ببینند از طریق کوشش مداوم برای توسعه خود بکارگیری حساسیت و هشو برای مشاهد روش های استفاده شده بوسیله مدیران موفق و ممارست در شغل می توان مهارتهای مدیریت را بصورت تدریجی و بطور معمول فراگرفت.
  • کسب نتیجه مطلوب از رکورد فن آوری
    Business week صفحه 26
    Businessweek از گذشته درسهایی گرفت تا بفهمد چه شرکتهای برای آینده آماده تر هستند؟ آخرین اظهارات مالی شرکتهای پیشرو فن آوری را بررسی کردیم. خصوصیات مشترکی برای برندگان از 1990 - 1985 وجود دارد. از جمله آنها بطور متوسط8% از فروش خود را به تحقیق و توسعه, 90% برای افزایش سرمایه و شاید تعجب انگیزیترین 40 % در آمدها را به اصول فروش و سایر مخارج کلی صرف کرده بودند.
  • مدیریت زمان
    سروش صفحه 31
    هر فرد تحصیلکرده باید حداقل در چهار زمینه خودسازی, خانواده, کارو کسب و فعالیت های اجتماعی دارای هدف باشد. هر مبحث اصول و تکنیک هایی دارد اولین اصل مدیریت زمان, داشتن هدف دقیق و روشن است اصولا هنگامی مدیریت زمان مطرح می شود که انسان خواسته ها و یا به تعبیر مدیریت, هدف هایش را به طور دقیق روی کاغذ آورده باشد و تاریخ سررسید آن نیز معین شده باشد.
  • روش های برنامه ریزی آموزشی در توسعه سازمان ها
    ایرج سلطانی صفحه 32
    برنامه ریزی انسانی بایستی عمدتا بدنبال توسعه و پرورش منابع انسانی در سازمانها و جامعه باشد و جنبه های کمی آن غالب نشود باید این نظر را که نیازهای نیروی انسانی تنها نتیجه تقاضاهای توسعه اقتصادی می باشد, کنار گذاشت. هیچ کشور در حال توسعه ای تنها به رشد اقتصادی و افزایش محصول یا درآمد ملی خود علاقه نشان نمی دهد. تمامی این کشورها, نیاز وسیع تری را بیان نموده و می خواهند ساختار اجتماعی و سیاسی خویش را تازه تر سازند.
  • سازمان ها و ضرورت مدیریت
    استونر، فریمن، گیلبرت ترجمه: بهزاد مرآزادناو صفحه 37

    این مقاله درباره نحوه اداره کردن سازمانهاست. بالاخص, در مورد اینکه چگونه مدیران می توانند بهترین کمک را به تدوین و تحقق اهداف سازمانشان بنمایند. تاکید بیشتر ما برروی آن چیزی خواهد بود که سازمان های رسمی نامیده می شوند.

  • سیره عملی امام (ره)
    صفحه 39
    مهمترین ویژگی امام نظم ایشان بود من در طول تحصیلاتم, احدی را مانند ایشان جدی و مرتب ندیدم. هیچ گاه اتفاق نیفتاد که بدون مطالعه قبلی, درس بگویند. فوق العاده به درس مقید بودند؛ برای مثال وقتی یک دوره اصول را در مسجد سلماسی قم, شروع فرمودند که چهار سال و نیم طول کشید. در طول این مدت غیر از رزوهای تعطیل سال ایشان فقط دو روز درس را تعطیل کردند که یک روز آن را کسالت داشتند.
  • نظارت و کنترل حلقه های مفقود مدیریت امروز
    آینه بند صفحه 54
    کنترل عمده ابزار کا مدیران در رده های مختلف سازمان از سطوح عالی تا رده های میانی و عملیاتی است و باید این را پذیرفت که برنامه ریزی بدون کنترل, هرگز به نتایج مطلوب دست نمی یابد و کنترل نیز بدون وجود برنامه بی معنی خواهد بود.