فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:2 Issue: 5, 2003

Journal of Medicinal Plants
Volume:2 Issue: 5, 2003

  • تاریخ انتشار: 1381/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داراب یزدانی*، شمسعلی رضازاده، سحر شهنازی صفحه 1
    خشخاش با نام علمی Papaver somniferum L. متعلق به خانواده Papaveraceae، گیاهی است دیپلویید و یک ساله که بومی اروپای جنوب شرقی و آسیا می باشد. خشخاش به صورت وحشی یافت نمی شود و در اغلب نقاط دنیا به صورت کشت شده و اهلی وجود دارد. بیش از40 نوع آلکالویید در خشخاش شناخته شده است که مهمترین آنها مورفین، کدیین، تبایین، نوسکاپین وپاپاورین می باشند. بیوسنتز آلکالوییدهای خشخاش علاوه بر خصوصیات ژنتیکی به شدت تحت تاثیر فاکتورهای محیطی قرار دارند. یکی از موارد عمده مصرف آلکالوییدهای خشخاش در صنایع دارویی، استفاده از آنها در فرآورده های ضد درد می باشد. در سال 1998 انگلستان و آمریکا مجموعا 87 تن واردات آلکالوییدهای خشخاش به صورت CPS (عصاره تغلیظ شده پوسته خشک کپسول خشخاش) را داشته اند.
    کلیدواژگان: خشخاش، آلکالویید، مورفین
  • مرجان نصیری اصل، حسین حسین زاده* صفحه 2
    در این مطالعه اثرات ضد تشنجی، خواب آوری و شل کنندگی عضلانی کربنوکسولون، ماده موثره سنتتیک از گیاه شیرین بیان در موش سوری بررسی شد. در آزمون پنتیلن تترازول، ED50 دیازپام و کربنوکسولون به ترتیب (44/1 و 89/0CL: 95%) mg/kg 13/1 و (29/556 و 27/144 CL: 95%) mg/kg 3/283 به دست آمد. در آزمون پنتیلن تترازول کربنوکسولون در دوزهای 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم توانست سبب افزایش زمان شروع تشنج و کوتاهتر شدن مدت زمان تشنج شود. اثر ضد تشنجی کربنوکسولون مشابه دیازپام با دوز mg/kg 5/0 بود. در آزمون الکتروشوک کربنوکسولون با دوز mg/kg 400 سبب کاهش مدت زمان تشنج شد و اثر محافظتی در برابر تشنج ایجاد کرد لیکن اثر محافظتی در برابر مرگ و میر پایین بود. در مطالعه اثرات خواب آوری، کربنوکسولون در دوزهای 100، 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم توانست مدت زمان خواب ناشی از پنتوباربیتال را به صورت وابسته به دوز افزایش دهد. همچنین زمان شروع خواب را نیز در دوزهای یاد شده به صورت وابسته به دوز کاهش داد.
    در مطالعه اثرات شل کنندگی عضلانی کربنوکسولون در آزمون عدم گرفتن میله (Traction test) این اثر تنها در دوز mg/kg 400 توانست با اختلاف معنی دار نسبت به کنترل منفی اثر شل کنندگی عضلانی را نشان دهد و در آزمون Rotarod کربنوکسولون توانست به صورت وابسته به دوز در دوزهای mg/kg 300 - 100 سبب کاهش مدت زمان باقی ماندن حیوان بر میله چرخان شتاب دار گردد.
    این نتایج نشان می دهد که کربنوکسولون دارای اثرات ضد تشنجی، خواب آوری و شل کنندگی عضلانی است و احتمالا در صرع کوچک و بزرگ می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: کربنوکسولون، اثرات ضد تشنجی، خواب آوری، شل کنندگی عضلانی، شیرین بیان، گیاهان دارویی
  • احمدرضا شاهوردی*، فرامرز توسلی صفحه 3
    طی این مطالعه مونوترپن پی پریتون به عنوان ماده موثر موجود در ترکیبات فرار گیاه Mentha longifolia شناسایی شد که قادر است مقاومت باکتری های گروه انتروباکتریاسه را نسبت به آنتی بیوتیک نیتروفورانتویین مهار نماید. در حضور 1 میلی گرم در میلی لیتر از این مونوترپن MIC تمامی سویه های مورد آزمایش تقریبا 8 برابر کاهش می یابد. همچنین اضافه کردن این مونوترپن در طی آزمایش ایجاد جهش با اتیل متان سولفونات از بروز سویه های مقاوم به نیتروفورانتویین جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: نیتروفورانتویین، پی پریتون، مقاومت میکروبی، انتروباکتریاسه
  • کتایون مرتضی سمنانی*، محمد آزادبخت، مجید سعیدی، سمیه روحانی فرد صفحه 4
    در این مطالعه برای درمان ضایعات پوستی حاصل از حشره بند (Paederus Spp.)، گیاهانی مورد بررسی قرار گرفتند که دارای اثرات ضد التهاب، ضد باکتری و ضد قارچ باشند تا بتوانند علاوه بر رفع التهاب از ایجاد عفونتهای ثانویه که عامل گسترش ضایعات و تاخیر در بهبود آنها می باشد جلوگیری نمایند و باعث تسریع روند بهبود عارضه گردند. بدین منظور گیاهان بابونه و میر انتخاب شدند. عصاره اتانولی بابونه و تنتور میر جهت ساخت فرآورده ها تهیه گردیدند. استاندارد کردن عصاره بابونه و فرآورده های آن به روش HPLC بر اساس آپی ژنین، و تایید حضور مواد موثر در میر و فرآورده های آن به وسیله کروماتوگرافی لایه نازک و GC/MS انجام گرفت. فرمولاسیون های مختلف از بابونه و میر تهیه گردید. مطالعات پایداری فیزیکی فرآورده (در سه دمای 4، 25 و40 درجه سانتی گراد) و کنترل میکروبی نیز انجام شد. اثر ژل های تهیه شده و دارونما بر روی افراد مبتلا به درماتیت پدروس در مقایسه با گروه شاهد با استفاده از نمونه گیری تصادفی بررسی گردید. مقدار آپی ژنین در عصاره بابونه 62/0 61/3 میلی گرم به ازای هر گرم عصاره خشک تعیین شد. حدود 31/99 درصد و 91/95 درصد از آپی ژنین عصاره به ترتیب در فرآورده های حاوی بابونه و بابونه - میر تعیین مقدار گردید. در این مطالعه با توجه به عوارض سوزش و خارش شدید حاصل از مصرف فرآورده موضعی حاوی بابونه 5/3 درصد، این فرآورده از مطالعه حذف شد. نتایج حاکی از اثر معنی دار ژل میر 1 درصد بر کلیه علایم مورد مطالعه (کاهش سوزش، خارش و التهاب، تسکین درد، التیام ضایعه، پیشگیری از عفونت و خشک شدن ضایعه) در مقایسه با دارونما بود (001/0P<). این در حالی است که ژل حاوی بابونه5/3 درصد- میر1 درصد و ژل میر 2 درصد تنها تفاوت معنی داری در میزان کاهش التهاب و جلوگیری از عفونت محل ضایعه در مقایسه با دارونما نشان دادند. همچنین با توجه به زمان بهبود ضایعه و میزان بروز عوارض می توان ژل میر 1 درصد را به عنوان یک فرآورده مناسب در درمان ضایعات پوستی حاصل ازحشره بند معرفی نمود.
    کلیدواژگان: ژل، بابونه، میر، درماتیت، پدروس
  • سیاوش پرورده، محمد فاتحی حسن آباد، حسین حسین زاده* صفحه 5
    در این مطالعه، اثرات ضد تشنجی تیموکینون، ماده موثره موجود در دانه های گیاه سیاهدانه (Nigella sativa L.) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از دو روش آزمون تشنجی پنتیلن تترازول و الکتروشوک به ترتیب به عنوان مدل های تجربی ایجاد صرع کوچک و بزرگ در موش استفاده شد. در آزمون پنتیلن تترازول، تزریق داخل صفاقی تیموکینون با دوزهای 40 و 80 میلی گرم بر کیلوگرم موجب افزایش زمان شروع و کاهش مدت تشنج کلونیک گردید. درصد محافظت از مرگ و میر با دوزهای مذکور به ترتیب 4/71 و 100 درصد به دست آمد. در آزمون الکتروشوک این ماده نتوانست مدت زمان تشنج را کاهش دهد ولی باعث محافظت کامل در برابر مرگ و میر شد. در آزمون پنتیلن تترازول، فلومازنیل (mg/kg، i.p. 10) باعث مهار طولانی کردن زمان شروع تشنج شد ولی قادر به مهار کاهش مدت زمان تشنج کلونیک نبود. در آزمون پنتیلن تترازول، ED50 دیازپام (44/1-89/0: CL 95%) mg/kg 13/1 به دست آمد.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که تیموکینون می تواند در صرع کوچک کارایی داشته باشد. این اثر احتمالا قسمتی از طریق گیرنده های بنزودیازپینی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: تیموکینون، سیاهدانه، ضد تشنجی، پنتیلن تترازول، الکتروشوک، گیاهان دارویی
  • حسنعلی نقدی بادی*، داراب یزدانی، فاطمه نظری، ساجد محمدعلی صفحه 6
    اسانس آویشن غنی از ترکیبات فنلی است که دارای خواص ضدقارچی و ضدمیکروبی هستند و همچنین به عنوان چاشنی در صنایع غذایی نیز استفاده می شود. تغییرات فصلی و تراکم کاشت از جمله فاکتورهای مهمی هستند که روی کمیت و کیفیت گیاهان اسانس دار تاثیر دارند. به همین دلیل در این تحقیق تغییرات کمی و کیفی اسانس گیاه آویشن در طی یک دوره رشد و در تراکم های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.
    این مطالعه در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی طی سال زراعی 78- 1377 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و دو فاکتور فاصله کاشت (در سه سطح 15، 30 و 45 سانتی متر) و برداشت (در تاریخ های 12/2/78، 21/2/78، 2/3/78، 30/3/78 و 21/7/78) به اجرا در آمده است.
    حداکثر عملکردهای ماده تر و خشک، اسانس و تیمول در فاصله کاشت 15 سانتی متر وبرداشت آخر (مهر ماه 78) حاصل شده است. تغییرات فصلی اثر معنی داری (01/0 P<) روی درصد اسانس داشت و بیشترین درصد اسانس در برداشت چهارم (اواخر خرداد 78) حاصل شد. درصد اسانس و تیمول در فاصله کاشت های مختلف از نظر آماری تفاوت معنی داری را نشان نداد. به هرحال، فاصله کاشت و تغییرات فصلی اثر معنی داری را روی عملکرد کمی و کیفی آویشن داشتند.
    کلیدواژگان: آویشن، فاصله کاشت، تنوع فصلی، اسانس، تیمول
  • عبدالعظیم بهفر*، محمدرضا اویسی، سید محمد شریعت پناهی، حسین کمیلی زاده، امید سبزواری، منوچهر حامدی صفحه 7
    سبزیجات جنس براسیکا شامل یک ایندول متیل گلوکوزینولات به نام گلوکوبراسیسن می باشند. یکی از فرآورده های حاصل از تخریب این گلوکوزینولات، ماده ایندول – 3- کربینول (I3C) می باشد که از خود خواص ضد سرطانی نشان داده است. تخریب گلوکوزینولاتها بر اثر هیدرولیز ناشی از آنزیم میروزیناز است که خود توسط تخریب سلول های گیاهی آزاد می شود. I3C دارای اثرات ضد سرطانی می باشد، هر چند که بیشتر مطالعات ضد سرطانی آن توسط مطالعات حیوانی به اثبات رسیده است. با توجه به خصوصیات بافت کلم و حضور مقادیر بالای اسید اسکوربیک، I3C با اسید اسکوربیک ترکیب شده و تولید ماده دیگری به نام آسکوربیژن می نماید. این ترکیب خود دارای اثرات ضد سرطانی بوده و به عنوان منبع اسید اسکوربیک عمل می نماید. در این مطالعه از این خصوصیت جهت تعیین مقدار I3C توسط روش ولتامتری استفاده گردید. بدین منظور ولتاموگرامهای اسید اسکوربیک در بافر سیترات – فسفات با pH بهینه 2/3 و سرعت روش mv/s 7500 و غلظت های mg/ml 175 – 1 رسم شد و سپس تحت همین شرایط، به محلول حاوی اسید اسکوربیک، غلظت های مختلف I3C اضافه گردید. آنالیز نتایج نشان دهنده لگاریتمی بودن منحنی غلظت I3C در مقابل جریان بود. تحت این شرایط، حد شناسایی I3C، mM 003/0 بود. تکرارپذیری روش با بیان به صورت انحراف از معیار برای غلظت های mM 8/0، mM 5/0، mM 15/0 به ترتیب برابر 2/5، 5 و 6/5 درصد بود. منحنی غلظت در مقابل لگاریتم جریان خطی بود و حساسیت روش نیز برابر logA/mM 65/2 – بود.
    کلیدواژگان: ایندول - 3 - کربینول، چلیپاییان، ولتامتری
  • سید علی ضیایی*، سید سعید اشراقی، میترا تقی زاده، فرزانه وهاب زاده صفحه 8
    آنزیم پراکسیداز در اکسیداسیون ترکیبات آروماتیک استفاده می شود در این مطالعه از گیاه garden radish (Raphanus sativus L.) به عنوان منبع آنزیم پراکسیداز برای اکسیداسیون مواد شیمیایی خطرناکی چون: فنل، آنیلین، بنزیدین، بوتاکلر، آلاکلر، رنگ قرمز اسیدی 88 و رنگ آبی اسیدی 62 استفاده کردیم. آنزیم خام این گیاه توانست در مدت 24 ساعت در دمای آزمایشگاه این مواد شیمیایی را به مقدار قابل توجهی حذف نماید. تغییرات pH توانست کارآیی این آنزیم را تغییر دهد. برای مثال کاهش pH از 7 به 4 میزان برداشت فنل را از 5/0 درصد به 100درصد افزایش داد. در نتیجه گیاه garden radish برای حذف آلاینده های آروماتیک جانشین خوبی می باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم پراکسیداز، garden radish، Horseradish، ترکیبات آروماتیک
|
  • Yazdani D.*, Rezazadeh S., Shahnazi S. Page 1
    Poppy (Papaver somniferum L.) is a member of the papaveraceae family. It is indigenus of south east of Europe and Asia. It is cultivated in over the world and there is not any wild type of this specie. Until now more than 40 different alkaloids have been known in this species which the most important ones are Morphine, Codeine, Thebaine, and Noscapine. Alkaloids are affected with genetical characteristics and environmental conditions. The most important application of papaver alkaloids is due to their analgesic properties.Total import of poppy alkaloids to the Great Britain and United States was 87 MT (based on CPS) in 1998. In this paper we review poppy at the view of agriculture, alkaloids biosynthesis and pathways.
    Keywords: Poppy, Papaver somniferum, Alkaloid
  • Nassiri Asl M., Hosseinzadeh H.* Page 2
    The anticonvulsant, hypnotic and muscle relaxant effects of carbenoxolone were studied in mice. In pentylenetetrazole test ED50 values of diazepam and carbenoxolone were 1.13 mg/kg (95% CL: 0.89-1.44) and 283.3 mg/kg (95% CL: 144.27-556.29), respectively. In this test, carbenoxolone in doses of 200 and 300 mg/kg prolonged the onset time of seizure and decreased the duration of seizures. Carbenoxolone induced a protective activity against seizure in comparison with diazepam (0.1, 0.5 mg/kg), but not a complete protection against mortality. Anticonvulsant efficacy of carbenoxolone was similar as diazepam at a doses of 0-5 mg/kg. In maximal electroshock test, carbenoxolone in a dose of 400 mg/kg decreased the duration of seizure and produced protection against seizure but failed to protect against mortality in comparison with diazepam (0.25, 0.5, 3 mg/kg). In the potentiation of pentobarbitone sleep test, carbenoxolone signifiantly increased sleeping time and decreased latency dose dependently in of 100, 200, 300 mg/kg in mice. In traction test carbenoxolone (400 mg/kg) showed muscle relaxant activity (60%) and in accelerod performance carbenoxolone in doses of 300, 200 mg/kg showed a decline in motor function. It can be concluded that carbenoxolone posses anticonvulsant, muscle relaxant and hypnotic effects which may be have an efficacy in petitmal and grandmal seizures.
    Keywords: Carbenoxolone, Anticonvulsant, Hypnotic, Muscle relaxant, Licorice, Herbal medicines
  • Shahverdi Ar *, Tavassoli F. Page 3
    We have previously shown that the ethanolic diluted essential oils of the aerial parts of Mentha longifolia could have nitrofurantoin resistance breaker activity against nitrofurantoin resistances Entherobacteriaceae. Bioassay-guided fractions of silica gel thin layer chromatography elute using the nitrofurantoin resistance test strains resulted one compound in active fraction containing a monoterpene piperitone. Piperitone at the concentration of 1 mg/mL decreased MICs of all resistance strains to less than 32 μg/mL. In the presence of piperitone the MICs of nitrofurantoin becomes about 8 times smaller than that of in its absence. Also it is found that in the presence of piperitone the emergence of nitrofurantoin-resistant variants among wild type strains is completely suppressed. Taken together, these results indicate that piperitone could have potential therapeutic effect on nitrofurantoin-resistance chemotherapy.
    Keywords: Nitrofurantoin, Piperitone, Antibiotic resistance, Potentiation activity
  • Morteza, Semnani K. *, Saeedi M., Azadbakht M., Rohanifard S. Page 4
    The genus Paederus has a world-wide distribution and comprises several hundred species and is most common during May through September in Iran. There appears to be no specific treatment for the Paederus dermatitis, thus we decided to evaluate herbal gel from chamomile and myrrh on Paederus dermatitis. Chamomile and myrrh have anti-inflammatory, anti-bacterial and anti-fungal activity in Iranian herbal medicine, thus we selected these plants for treatment of Paederus dermatitis. Ethanolic chamomile extract and the tincture of myrrh were prepared, then different gels containing chamomile (3.5%)-myrrh (1%) and myrrh (1% and 2%) were formulated and the best formulations were selected for preliminary clinical trial study in comparison with gel base. After proving the presence of active ingredients by TLC, HPLC and GC/Mass, the physical stability was evaluated in three tempretures (4, 25 and 40°C). Apigenin was 3.61 ± 0.62 mg/g of chamomile extract and 99.31% and 95.91% of papigenin was detected in gels containing chamomile (3.5%) and chamomile (3.5%)-myrrh (1%), respectively. The results of microbial control had corresponded to pharmacopoeia criteria. The results showed that the preparation containing 1% myrrh had the fewer side effects and the most effects on treatment of Paederus dermatitis.
    Keywords: Gel, Chamomile, Myrrh, Dermatitis, Paederus
  • Parvardeh S., Fatehi M., Hosseinzadeh H.* Page 5
    The anticonvulsant effect of thymoquinone, the major component of nigella sativa seeds, were investigated using pentylenetetrazole (PTZ) and Maximal electroshock test (MES), as petit mal and grand mal epilepsy models in mice, respectively. In PTZ- induced convulsion, the intraperitoneally injection of thymoquinone with doses of 40 and 80 mg/kg, prolonged the onset of seizures the duration of clonic seizures. The protection activity of thymoquinone againt mortality was 71.4% and 100% in the mentioned doses, respectively. In MES, thymoquinone faild to reduce the duration of convulsion, whereas exhibited a complete protection against mortality.In PTZ test, flumazenil (10 mg/kg ip), an antagonist of benzodiazepine site, inhibited the prolongation of convulsion latency, but did not show any effect on the duration of clonic seizures. In PTZ test, the ED50 of diazepam was obtained 1.13 mg/kg (95% CL: 0.89- 1.44).These results indicate that thmoquinone may have anticonvulsant activity in petit mal epilepsy. Moreover, it may exhibits an nticonvulsant activity, at least in parts, through benzodiazepine receptors.
    Keywords: Thmoquinone, Anticonvulsant, Pentylentetrazole, Electroshock, Medicinal herbs
  • Naghdi Badi H.*, Yazdani D., Nazari F., Mohammad Ali S Page 6
    Thyme oil rich in phenols have antiseptic and fungicidal activity and also used in the food flavor industry. Seasonal variation and plant density are two important factors with significant effect on quality and quantity of volatile oil crops.‏‏This experiment conducted in research farm of Institute of Medicinal Plants along 1999- 2000 on the base of factorial experiment in randomized complete block design with three replication, in order to evaluated above mentioned effects.Thyme is cultivated in rows of 50 cm apart with interrow spacing of 15/30 or 45 cm. Plant are harvested in 5 different times.The maximum yields of dry & wet herbage, volatile oil and thymol were obtained in 15 cm space and at the last harvest (Oct 2000). Seasonal variation had significant effect (P<0.01) on oil content and maximum content of oil (2.317%) was obtained at forth harvest (June 2000). Planting space hadn’t effect on oil and thymol content.Finally we find that planting space and seasonal variation have significant effect on quality and quantity yield of thyme.
    Keywords: Thymus vulgaris, Seasonal variation, Dense cultivation, Oil, Thymol
  • Behfar A.*, Oveisi Mr, Shariatpanahi Sm, Komaili Zade H., Sabzevari O., Hamedi M Page 7
    Brassia family have an indole methyl glucosinolate named “Glucobrassecin”. One of degradation products of this glucosinolate is indole- 3- carbinole (13C) which has anticarcinogenic properties. Degradation of glucosinolates is caused by hydrolytic effect of mirosinase enzyme released by damaged plant cell. Most of the studies about the anticancer properties of 13C were done with animal studies.According to brassica tissica properties and existence of high amont of ascorbic acid (AA), 13C combinr with AA and produce ascorbigen an anticarcinogenic compound and as a source of AA. In this study, we used from the relationship of 13C to AA for measurement of 13C by Voltammetric method. For this pupose, voltammograms of ascorbic acid in citrate phosphate buffer with optimum pH = 3.2 and sweep rate of 7500 mv/s and concentrations of 1- 175 μg/ml were drawn and then under this condition, different concentrations of 13C were added to the highest concentration of ascorbic acid. Analysis of the result showed that curve of the curve of 13C with different concentrations versus current was logarithmic. Detection limit of 13C was 0.001 mM.Relative standard deviation of method repeatability for concentrations of 0.8 mM, 0.5 mM and 0.15 mM were 5.2%, 5% and 5.6% respectively. Curve of concentration against logarithm of current was linear and also sensitivity of method was – 2.65 log A/mM.
    Keywords: Indole – 3 – carbinole_Linary Sweep Voltammetry
  • Ziai Sa*, Eshraghi Ss, Taghizadeh M., Vahabzadeh F. Page 8
    Peroxidase used in oxidation of a wide range of aromatic chemicals. We used a domestic source of peroxidase (garden radish, Raphanous sativus L.) to treat the following hazardous chemicals: phenol, aniline, bnzidine, alachlor, butachlor, acid red 88 and acid blue 62. Crude enzyme removed the above-mentiond chemicals more efficiently in 24 hr treatment. Changes in pH cause a removal efficacy change, for example lowering pH from 7 to 4.0 for phenol treatment increased removal from 0.5% to 100% for crude enzyme.In conclusion, Garden radish is a good substitute for horseradish in order to treat aromatic wastewaters.
    Keywords: Aromatic compounds, Horseradish, Peroxidase enzyme, Garden radish