فهرست مطالب

علوم محیطی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، تابستان 1386)

نشریه علوم محیطی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، تابستان 1386)

  • 122 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیدین حمیدی، احمد اصغرزاده، رجب چوگان، مجید دهقان شعار، امیر قلاوند، محمدجعفر ملکوتی صفحه 1

    ذرت (Zea mays L..) یکی از مهم ترین گیاهانی است که زراعت آن در کشور رو به توسعه است. این پژوهش مزرعه ای به منظور بررسی جنبه های اگرواکولوژیک کاربرد کودهای زیستی (بیولوژیک) از نوع باکتری های ترغیب کننده رشد گیاهPlant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) شامل : Azotobacter Azospirillum , Azospirillum lipoferum , chrococcoom brasilense و Pseudomonas fluorescens بر سبز کردن گیاهچه، فنولوژی (زیستگردی) ، عملکرد علوفه سیلویی ، عملکرد دانه ، تسهیم ماده خشک و برخی ویژگی های مرتبط دورگ های دیررس ذرت SC 700, SC 704 و یک دورگ امید بخش آن (B73* K18) با هدف تعیین مناسبترین دورگ و موثرترین تلفیق باکتریایی ، در طی سال های 83 و 84 به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل تلقیح بذرهای دورگ ها با تک تک باکتری ها و با تلفیق دو به دو و مجموع باکتری های PGPR و عدم تلقیح به عنوان تیمار شاهد بودند .نتایج بدست آمده مشخص کرد که کاربرد PGPR موجب افزایش درصد سبز کردن نهایی گیاهچه، سرعت سبز کردن گیاهچه، درجه روزهای دوره پر شدن دانه ، کاهش درجه روزهای سبز کردن گیاهچه و رشد رویشی ، افزایش عملکرد علوفه سیلویی درهکتار، وزن تر بوته ، عملکرد دانه هر بوته و در هکتار، کل وزن خشک بوته (زیست توده) و دانه و شاخص برداشت گردید. همچنین نتایج نشان داد که مناسب ترین دورگ ذرت در رابطه با تولید دانه ، دورگSC700 و تولید علوفه سیلویی دورگ SC704 بود. موثرترین PGPR در مورد تولید ذرت در سیستم کشاورزی پایدار تلقیح مایه تلفیق تمامی این باکتری ها بود. بنابر این کاربرد کودهای زیستی PGPR در زراعت ذرت می تواند در افزایش تولید و عملکرد و در نتیجه توسعه این زراعت نقش قابل ملاحظه ای داشته باشد .

    کلیدواژگان: ریزوباکتری های ترغیب کننده رشد گیاه (PGPR)، سبز کردن گیاهچه، زیستگردی تسهیم ماده خشک، عملکرد علوفه و دانه ذرت
  • نوشین خزاعی، فرود آذری دهکردی صفحه 21

    بر اساس مفهوم های بازگردانی ، مناطقی را که کمتر تحت تاثیر فعالیت های انسان قرار گرفته اند می توا ن با گذرگاه های مناسب به یکدیگر وصل و از این طریق از تخریب بیشتر آنها جلوگیری کرد. این مطالعه به صورت موردی در آبخیز شفارود در استان گیلان انجام شد. در آن گذرگاه ، سیمای سرزمین به عنوان عنصر خطی ، در نظر گرفته شد. هدف این مقاله ارایه روش مناسب برای بازگردانی اکولوژیک مناطق مستعد جنگلی بر پایه مفهوم های اکولوژی سیمای سرزمین است. ابتدا لکه های جنگلی بر مبنای طبیعی یا انسانی بودن آنها طبقه بندی شد و به هر کدام از لکه ها یک کد اختصاص یافت. بعد از آن برای هر لکه بر مبنای نزدیکی به رودخانه و یا دوری از جاده نیز یک کد اختصاص داده شد. سپس جاپاها برمبنای مساحت دسته بندی و لکه های برخوردار از مساحت بالاتر از یک هکتار به عنوان لکه های مناسب جاپا در نظر گرفته شد. از 683 لکه موجود در آبخیز شفارود با مساحت 36200 هکتار، تعداد 56 لکه با مساحت 228 هکتار برای ایجاد گذرگاه مناسب تشخیص داده شد. کل مساحتی که لکه های جنگلی در سیمای سرزمین آبخیز شفارود به عنوان گذرگاه جهت بازگردانی نیاز دارند برابر 62 هکتار به دست آمد.

    کلیدواژگان: بازگردانی، اکولوژی سیمای سرزمین، گذرگاه، جایا، شفارود
  • حمیدرضا ناصری، فرشاد علیجانی صفحه 33

    در این تحقیق سیستم هیدروشیمی زمینه ، آلاینده های کشاورزی و حیوانی ، تغییرات مکانی و زمانی و منشاء آن ها در آب های زیرزمینی دشت ایذه، واقع در شمال شرق استان خوزستان، مطالعه شده است نمونه های آب زیرزمینی از 34 چاه ، یک پیزومتر، یک چشمه، و یک قنات در ماه های اردیبهشت ، خرداد، شهریور، دی و اسفند سال 1380 جمع آوری گردیده و جهت تعیین پارامترهای هیدروشیمی و آلودگی مورد سنجش قرار گرفته است آلودگی شدید نیتراته آب های زیر زمینی به وسیله فعالیت های کشاورزی در نواحی وسیعی از دشت ایذه رخ داده است. فرآیند اصلی مسبب افزایش نیترات آب های زیرزمینی ایذه اکسیداسیون آمونیوم ناشی از فروشویی سریع کودهای غیر آلی اعمال شده بر زمین های کشاورزی می باشد. غلظت نیترات آب های زیرزمینی دشت ایذه از بهمن تا اردیبهشت ماه افزایش می یابد و سپس دوباره روند کاهشی به خود می گیرد. هر چند که امکان جذب باکتری ها توسط لایه سیلتی ماسه ای پوشاننده آبخوان آبرفتی ایذه وجود دارد، با این حال آب های زیرزمینی کم عمق ایذه از لحاظ باکتریایی شدیدا آلوده می باشند.

    کلیدواژگان: ایذه، آبخوان، آلودگی، نیترات
  • گل بهار میرحسینی، محمدرضا علوی مقدم، رضا مکنون صفحه 47

    امروزه دفع مناسب لجن یکی از مشکلات اساسی تصفیه خانه های فاضلاب در همه کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه ، محسوب می شود. یکی از گزینه های مطرح دفع لجن، استفاده از آن در زمین های کشاورزی به عنوان کود می باشد. اگر چه لجن فاضلاب به دلیل دارا بودن مواد مغذی ، می تواند برای اصلاح و بهبود خاک استفاده شود، لیکن به دلیل احتمال وجود انواع میکروارگانیزم های بیماری زا ، ممکن است باعث ایجاد انواع بیماری ها در انسان ودام شود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی امکان استفادهاز لجن خشک شده تصفیه خانه های فاضلاب شهر تهران به عنوان کود در کشاورزی با در نظر گرفتن استاندرادهای معتبر موجود و همچنین بررسی وجود ارتباط احتمالی بین مقدار تخم انگل با کلیفرم مدفوعی و کلیفرم کل، از نظر آماری (با استفاده از نرم افزار SPSS) می باشد . در این راستا، سه تصفیه خانه فاضلاب شوش ، شهرک غرب و شهید محلاتی انتخاب شدند و آزمایش های مربوطه در سه فصل پاییز ، زمستان و بهار بر روی نمونه ها انجام شد ونتایج حاصله با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست امریکاEPA مقایسه گردید از آنجایی که فاضلاب های شهری دارای مقادیر کافی نیتروژن ، کربن ، پتاسیم و دیگر مواد مغذی می باشند، لذا در این تحقیق پارامترهای مهم کلیفرم مدفوعی، کلیفرم کل و تخم انگل مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق، نشان می دهد که مقادیر میانگین کلیفرم مدفوعی برای سه تصفیه خانه شوش، شهرک غرب و محلاتی به ترتیب ، 102 × 7/3 ، 103 ×9/4 و 104 ×21/1 (MPN بر گرم جامدات خشک) می باشد که با توجه به مقررات بخش 503 آیین نامه 40CFR استاندارد EPA ، در کلاس B واقع می شوند. بر این اساس، رعایت محدودیت های مصرف آنها در کشاورزی (از نظر نوع محصول و زمان برداشت) ضروری است همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که رابطه آماری بین مقادیر تخم انگل با کلیفرم مدفوعی و کلیفرم کل موجود درنمونه ها وجود دارد. ضریب همبستگی پیرسون بین مقادیر تخم انگل و کلیفرم مدفوعی 989/0 به دست آمد.

    کلیدواژگان: لجن خشک شده، تصفیه خانه های فاضلاب تهران، تخم انگل، کلیفرم مدفوعی و کل، استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست امریکا
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحه 57

    استفاده غیر زیان بار از سرزمین یکی از اصول حقوق بین الملل محیط زیست محسوب می شود که در اعلامیه استکهلم 1972 پیش بینی گردید . این اصل بر حقوق حاکمه دولت ها در بهره برداری از منابع شان مطابق سیاست های محیط زیستی خود تاکید می کندو این امر را متذکر می شود که دولت ها مسیولند ترتیبی دهند تا فعالیت های انجام شده در حیطه ی صلاحیت یا نظارت آنها موجب ورود زیان به محیط زیست سایر کشورها یا مناطق خارج از صلاحیت ملی آنها نگردد. این اصل در اسناد و آراء داوری و دادگستری بین المللی موردتاییدو شناسایی قرار گرفته است. این تحقیق به بررسی مختصر اصل فوق در اسناد و آراء بین الملی می پردازد.

    کلیدواژگان: اعلامیه استکهلم، اعلامیه ریو، آلودگی فرامرزی، حاکمیت، اصل پیشگیری، حسن همجواری، دادگاه داوری بین المللی، دیوان بین المللی دادگستری
  • محمد معتمدی، کورش احترامیان، علیرضا شهاب فر صفحه 75

    یکی از مهم ترین سیگنال های هواشناسی که در مقیاس جهانی بر پارامترهای آب وهوایی در اغلب مناطق کره زمین تاثیر می گذارد، پدیده ENSO یا النینو- نوسانات جنوبی است . تغییرات الگوی وقوع این پدیده باعث بوجود آمدن تغییرات دراز مدت و معنی داری در وضعیت بارندگی و دمای کره زمین شده است در این پژوهش به منظور بررسی میزان ارتباط تغییر اقلیم یا پدیده ENSO و ارتباط آن با تغییرات پارامترهای آب وهوایی ابتدا با استفاده از رابطه همبستگی سالانه و فصلی شاخص نوسانات جنوبی SOI با داده های بارندگی دما به دست آمده و سپس به منظور مطالعه دقیق تر نحوه تاثیر پدیده ENSO بر نحوه تغییرات دمای مناطق مختلف استان خراسان نقشه های پهنه بندی مربوطه ترسیم شد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت بارندگی و دمای کلیه مناطق استان (به ویژه نوار مرکزی و تا حدودی شمالی) نسبت به پدیده ENSO واکنش معنی داری نشان می دهند بعبارت دیگر میانگین ضرایب همبستگی بارندگی و دما با مقادیر SOI به طور سالانه و فصلی منفی است یعنی با افزایش مقادیر SOI، مقادیر بارندگی و دما در سطح استان خراسان در فصول و سال های مختلف کاهش می یابد. با توجه به افزایش بارندگی و دمای مناطق مختلف ا ستان (به طور فصلی و سالانه) در زمان فعالیت فاز منفی ENSO در اثر تغییرات اقلیمی در سطح جهان مرتبط دانست.

    کلیدواژگان: سیگنال هواشناسی، بارندگی، دما، همبستگی، الینو، لانینو
  • مریم عطاپور، سعید محرمی پور، جعفر کامبوزیا صفحه 91

    کرم ساقه خوار مهمترین آفت برنج در شمال کشور بوده که به صورت لاروهای کامل در داخل ساقه های به جا مانده برنج و علف های هرز زمستان را سپری می کند. به منطور تعیین ا ستراتژی زمستان گذرانی این آفت و تغییرات مقاومت به سرما در آن ، لاروهای زمستان گذران از مزارع برنج موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت طی ماه های مهر تا اسفند 1383 جمع آوری شدند. به دلیل ریزش حدودا دو متر برف در اوادخر بهمن نمونه برداری از لاروهای زمستان گذران در این ماه امکان پذیر نبود . میانگین نقطه انجماد بدن لاروهای جمع شده در مهر ماه 8/18 – درجه سانتی گراد بود اما از آبان این دما به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت و به C 4/12- رسید و تا قبل از ریزش برف در بهمن تغییر چندانی نکرد. نقطه انجماد لاروهای جمع آوری شده در اسفند ماه باز هم افزایش یافت و به C 2/8- رسید بیش از 90 درصد از لاروهای جمع آوری شده در ماه های مختلف پس از 24 ساعت تیمار در دمای 10- و نیز 15- درجه سانتی گراد زنده ماندند ولی درصد بقاء درمورد لاروهایی که 24 ساعت در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شده بودند. از 30درصد در مهر ماه به 80 درصد در آبان و ماه های بعد از آن افزایش یافت. به دلیل افزایش قابل توجه نقطه انجماد بدن لاروها در زمستان و زنده ماندن نمونه ها پایین تر از این دما، به نظر می رسد که لاروهای زمستان گذران کرم ساقه خوار برنج در ایران جزء حشرات مقاوم به سرما و یخ زدگی باشند. از آنجا که از اواخر آبان ماه نقطه انجماد و تحمل حشره به سرما تغییرات قابل ملاحظه ای یافته است. می توان انتظار داشت که لاروهای حشره دراین ماه وارد مرحله اصلی دیاپوز شده اند.

    کلیدواژگان: کرم ساقه خوار برنج، زمستان گذرانی، مقاومت به سرما، نقطه انجماد
  • فریماه عابدین زاده، سیدمسعود منوری صفحه 101

    شهر صنعیت رشت در استان گیلان یکی از قدیمی ترین شهرهای صنعتی ایران می باشد. پیش از انقلاب و در سال 1353 تاسیس شده است. این شهر صنعتی که بزرگ ترین شهرک صنعتی فعال استان می باشد، در فاصله 18 کیلومتری جنوب غربی شهر رشت قرار دارد. در این مقاله مدیریت پسمانده به عنوان یکی از معضلات آن مورد بررسی قرار گرفته است. روش کار دراین مقاله بر اساس مشاهده و تکمیل پرسشنامه های موضوعی در 61 درصد واحدهای فعال صنعتی بوده است. بررسی یافته هانشان می دهد که اکثر صنایع شهر صنعتی مورد مطالعه رویکرد منفعلانه ای نسبت به ملاحظات حفاظت محیط زیست ، جذب کارشناس محیط زیست و مدیریت علمی پسمانده دارند. در این راستا تنها 4/13 درصد از وادحدها دارای کارشناس محیط زیست می باشند، 9/14 درصد از واحدهای صنعتی اقدام به مطالعه پسماندهای خود نموده اند.از این رو 2 واحد توانسته اند به عنوان واحد سبز در سطح استان گیلان انتخاب شوند. گروه های صنایع کانی فلزی و غیر فلزی به ترتیب با 80/26 درصد و 72/20 درصد بیشترین میزان پسماندهای صنعتی و گروه های صنایع فلزی با 19 درصد و نساجی با 23/15 درصد نیز بیشترین میزان وزنی پسماندهای شبه خانگی را در سال تولید می نماین. حدود 54/4 درصد ازواحدها مبادرت به بازیافت پسماندهای خود می نمایندو 20/21 درصد از واحدها بازیافت را به همراه دیگر فعالیت های مدیریتی نظیر کاهش از مبدا، سوزاندن و دفن بهداشتی انجام می دهند. حدود 51/1 درصد از واحدها نیز اقدام به سوزاندن پسماندهای خود مینمایند که هیچ گونه نظارت دقیق بر کنترل آلودگی هوا در آنها وجود ندارد. در مجموع، واحدهای صنعتی مورد مطالعه در شهر صنعتی رشت سالانه 8/3903 تن پسماند صنعتی و 2/217 تن پسماند شبه خانگی تولید می نمایند. طبق نتایج به دست آمده ، با توسعه فعالیت های صنعتی در کارخانه ها و افزایش تعداد پرسنل ، حجم پسماندهای تولیدی در اینده افزایش خواهد یافت تجمع این زایدات در شهر صنعتی باعث ایجاد اثرات ناسازگار محیط زیستی و مصرف بیشتر منابع خواهد شد. با اعمال سیستم جامع مدیریت پسماند در شهر صنعتی رشت، در ضمن کاهش تولید پسماند روند رو به رشد توسعه صنعتی نیز حفظ می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، پسماندهای صنعتی، پسماندهای شبه خانگی، شهر صنعتی رشت
|
  • Aidin Hamidi, Ahmad Asgharzadeh, Rajab Chokan, Majid Dehghan Shoar, Amir Ghalavand, Mohammad Jafar Malakoty Page 1

    Maize(Zea mays L.) is one of the most important and fast developing crops in Iran. A study of maize seedling emergence, phenology, dry matter partitioning, harvest index, silage fodder and grain yield was undertaken using plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) as biofertilizing, including four strains of Azotobacter chroococcum, Azospirillum lipoferum, A. brasilense and Pseudomonas fluorescens. Late maturity single cross hybrids, SC704, SC700 and a promising single cross B73×K18 of maize were utilized in this study. Objectives of this study were to identify the most responsive hybrid and the effectiveness of PGPRs. A field experiments were conducted in 2004 and 2005. Treatments included hybrids seeds and a single inoculation by PGPRs and coinoculation by two and all PGPRs inoculants and control with no inoculation. Results revealed that application of PGPR increased final seedling emergence percentage, speed of emergence and grain filling period decreased length of seedling emergence and vegetative growth periods. At the same time PGPRs applications increased silage fodder yield and plant fresh weight and grain yield and grain yield per plant, biomass, grain dry weight and harvest index. These studies illustrated that SC700 and SC704 were the most productive hybrids for grain and fodder production respectively. The most effective PGPRs was the combination of all bacteria inoculants. Therefore, PGPRs applications could play considerable role in increasing yield and consequently development of maize cultivation.

    Keywords: plant growth promoting rhizobacteria (PGPR), seedling emergence, phenology, dry matter portioning, silage fodder, grain yield, Maize(Zea mays L.)
  • Nooshin Khazaei, Forod Azary Dehkordy Page 21

    Restoration is to decrease human impact on ecosystems, and let them to recover. In this method we can connect patches with corridors. Thus, to introduce an ecological restoration we considered shafarod watershed with 39800 ha, that is located in Gilan province. Corridor recognized as a liner element of landscape, which can connect patches. The objective of this research is to introduce a new method for ecological restoration of forest by using landscape ecology approach. At first we classify patches with Forman (1995) on basis of natural or man made. Then each patch on shafarod landscape was classified with, near to river or far from road, and with area, then each patch had one code that tell us the situation of road and river related to each patches. Patches with upper than 1 hectare are suitable for stepping-stone patches. In shafarod watershed among 683 patches with36200ha, 56 patches with 228ha for restoration had been recognized and total area that these patches need to create corridors for restoration is about 62ha.

    Keywords: estoration, landscape ecology, corridor, stepping-stone, Shafarod
  • Hamid Reza Nassery, Farshad Alijani Page 33

    The background hydrochemical system, the pollution sources, and the different pollutants of ground water in the Izeh plain, north east of Khuzestan, were determined and spatial and temporal variations of pollutants were studied. Groundwater samples from thirty four wells, one piezometer, and one Qanat have been collected in three periods of 2001. Thenitrate concentrations of ground water in the Izeh plain increase, continuously, as a result of agricultural activities. The major process that cause increasing of nitrate concentrations in ground water is leaching of application of inorganic manure on cultivated areas. The maximum concentrations of nitrate in ground water of Izeh plain occur in May then the concentrations decrease during dry season. Although bacteria's adsorb on sandy silt layer overlying Izeh alluvial aquifer but shallow ground water are polluted bacterially.

    Keywords: Izeh, aquifer, pollution, nitrate
  • Golbahar Mirhosseini, Mohammad Reza, Alavimoghaddam, Reza Maknon Page 47

    Nowadays, sewage sludge disposal is a great concern of wastewater treatment plants in both developed and developing countries. Land application of sewage sludge is still one of the most important disposal options in most countries. Although, land application of sludge allows the nutritional value of treated sludge to be used beneficially in agriculture, but pollutants and pathogenic organisms in sewage sludge can raise the health risk of human and animals. The aims of this study are 1) to investigate the applicability of dried sludge of Tehran WWTP's in agricultural activities according to U.S. EPA 40 CFR Part 503 regulations and, 2) to find a possible statistical relationship between parasite eggs, Fecal Coliform (FC) and Total Coliform (TC).Three wastewater treatment plants including "Shahrak-e-Gharb", "Shoosh and "Mahallati" were chosen in city of Tehran and the samples were collected during three seasons (fall, winter and spring (2006-7)). Parasite eggs, FC and TC of collected samples were examined using standard methods. The results showed that the average amounts of FC for sludge of Shahrak-e-gharb, Shoosh and Mahallati WWTP's were found to be 4.9 ×10 3, 3.7×10 3 and 1.21×10 4 MPN/g.DS, respectively. According to the data, the sludge of all these wastewater treatment plants is classified into Class B of EPA 40 CFR Part 503 regulations. Therefore, direct human exposure to Class B sludge would still pose a significant health risk and application of these sludges is restricted. In addition, strong statistical relationships were found between parasite eggs and Fecal Colifrom of the samples with the Pearson correlation factor of 0.989.

    Keywords: Dried sludge. Tehran wastewater treatment plants, parasite egg, total, fecal coliform, EPA standard
  • Mohammad Hossein Ramazani Ghavamabadi Page 57

    One of the principles of the international environmental law embodied in the Stockholm Declaration is sustainable utilization of territory. According to this principle, states enjoy sovereignty over their natural resources which is exerted with due regard to their environmental policies. This principle also envisages that activities performed under their jurisdiction or control should not cause any damage to the environment of other states or areas beyond their jurisdiction. This principle is recognized in international documents, arbitration awards and decisions of the International Court of Justice. In this article we study briefly this principle as it has been mentioned under these documents and decisions.

    Keywords: tockholm declaration, rio declaration, transboundary pollution, sovereignty, prevention principle, good neighborhood, international Arbitration tribunal, international court of justice
  • Mohammad Moetamedi, Kourosh Ehteramian, Alireza Shahabfar Page 75

    The long-term forecasting and monitoring of Climatological parameters depends on identification of all effective factors that are affects on this phenomenon. One of these parameters is the weather signal. These signals are the determinable and specific pattern and occur in the distinguished regions in the world, but its effects are worldwide. One of the famous signals is ENSO phenomenon, which have two phases. In this paper with using annual and seasonal correlations between Southern Oscillation Index (SOI) and rainfall data and also between Southern Oscillation Index (SOI) and temperature data, the effective amounts of ENSO phases on the differences of these factors was studied in the all regions of Khorasan province in I.R.of Iran, then for more comprehensive study the classification maps in relation of ENSO and variability of rainfall and temperature were drown. It was concluded that the mentioned parameter in the whole of the province especially in central and north strip have shown significant action to ENSO,in other word the average of temperature correlation indices are negative annually and seasonally, it means when SOI amounts are increased the temperature in Khorasan province will be decreased. With regard to increasing the above weather parameters in all regions of Khorasan province at the time of ENSO's negative phases (El Nino condition) variation of temperature could be related to the changes of pattern of occurrences this phenomenon (ENSO) due to climatic change around the world.

    Keywords: Weather signal, temperature, correlation, El Niño, La Nina
  • Maryam Atapour, Saeid Moharramipour, Jafar Kambouzia Page 91

    The rice stem borer, Chilo suppressalis Walker, is the most important rice pest in north parts of Iran and survives the winter as diapausing mature larvae in rice stubble and weeds. To determine the strategy of hibernation and changes of cold hardiness, overwintering larvae were collected from a paddy field at Rice Research Institute in Rasht from October 2004 to March 2005. Because of hard winter in 2004 and snowfall about 2m on February no sampling was done on this month. The supercooling points (SCPs) of whole body of the larvae collected on October was - 18.8°C but it significantly increased to -12.4°C on November and did not change until snowfall on February. Thereafter, SCPs was raised to -8.2°C on March. There was more than 90% survival in the larvae collected from October to March, 24h after exposure to -10 and -15°C but the survival was increased from 30% on October to 80% on November and the following months, 24h after exposure at –20°C. Because of the increase of supercooling point in winter and endurance of temperaure below this point it is suggested that this pest to be a freezing tolerant insect in Iran and entered diapause from late November in the year of study.

    Keywords: rice stem borer, overwintering, cold hardiness, supercooling point
  • Farimah Abedinzadeh, Masoud Monavari Page 101

    Industrial Estate of Rasht is one of the oldest Industrial Estate of Iran in Guilan province. It was established before the Islamic republic of Iran's revolution in 1974. The Industrial Estate of Rasht that is the greatest active Industrial Estate in the province is located at 18- kilometer of western south side of Rasht city. In this article, solid waste management has been studied as one of the problems of this Industrial Estate. The method of this article has been on the basis of observation and completion of subjective questionnaires distributed among 61% of the active industrial units. Study of finding show that majority of industries, have a passive approach toward remarks of environment protection, absorption of environment experts and scientific management of Solid wastes. In this regard, only 13.4% of the units have environment experts, 14.9% of industrial units have taken an action for studying their solid wastes. For this reason, two industrial units have been able to selected as Green unit in Guilan province. Metal and nonmetal mineral Industries groups have the most amount of industrial solid waste with 26.80% and 20.72% respectively, and Metal Industrial groups with 19% and textile industries with 15.23% have the most weight of House-hold solid wastes. About 4.45% of the units have recycled their solid wastes and 21.20% of them do the recycling together with other management activities such as source reduction, incineration and Sanitary Land fill. About 1.51% of industrial units have incinerated their Solid Wastes but no precise control is made on air pollution. In summary the industrial units under study in Industrial Estate of Rasht produce 3903.8 tons of industrial solid wastes per year and 217.2 tons of House-hold solid wastes per year. According to the obtained results, upon development of industrial activities in factories and increase of the number of staffs, the volume of produced solid wastes will increase in future. Accumulation of these wastes in the Industrial Estate will create undesirable environmental effects and more consumption of resources. By applying an integrated solid waste management system in Industrial Estate of Rasht, production of solid waste is decreased and increasing industrial development will be maintained.

    Keywords: Solid Waste Management, indusutrial solid waste, house-hold solid waste, industrial estate of Rasht