فهرست مطالب

علوم محیطی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، بهار 1386)

نشریه علوم محیطی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، بهار 1386)

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رحمان پاتیمار صفحه 1

    جهت بررسی ترکیب گونه ای ماهیان تالابهای بین المللی استان گلستان که یک سری از دریاچه های تقریبا ایزوله آب شیرین میباشند، از شهریور 1379 تا مرداد 1381مطالعه انجام شد. نتایج نشان داد که گونه های غیر بومی در تالابها غالب میباشند. از 10 گونه نمونه برداری شده ، چهار گونه شامل تیزه کولی(Hemiculter leucisculus) ، کاراس (Carassius auratus)، آمورچه(Pseudorasbora parva) و گامبوزیا (Gambusia)غیر بومی بودند. تالابهای آلما گل و آلاگل به ترتیب در برگیرنده 80. 89% و 57. 79% از کل فراوانی ماهیان) گونه های غیر بومی بوده که نشان دهنده کاهش گونه های ماهیان بومی میباشد. فراوان ترین گونه های غیربومی شامل H . leucisculus درآلما گل (58%)C.auratus در آلاگل (6. 77%) و H. leucisculusدر آجی گل (82. 16%) بودهمانند فراوانی عددی ، دو گونه غیر بومی Hemiculter leusisculus و Carassius auratus بیشترین بیومس را به ترتیب در تالابهای آلماگل و آلاگل داشتند. این وضعیت اهمیت حفاظت و نگهداری را بیشتر نشان میدهد . بنابر این اگر تاکید بیشتر بر حفاظت ماهیان بومی بدون در نظر گرفتن ارزشهای اقتصادی انجام نپذیرد این گونه ها با کاهش مداوم مواجه شده و یا حتی ممکن است بطور کامل از بین بروند.

    کلیدواژگان: ماهیان غیر بومی، حفاظت، تالاب، ایران
  • ناصر علی عظیمی صفحه 9

    امروزه میراث فرهنگی بعنوان یک عامل محیط زیست پذیرفته شده است بطوریکه ارزیابی تاثیرات فعالیت های مختلف بر آن از جمله گردشگری اهمیت زیادی دارد. هدف این مقاله بررسی و مشخص نمودن روند کلی رفتار ساکنان یک شهر تاریخی که میراث فرهنگی جهانی است نسبت به توسعه گردشگری می با شد. فرض اصلی این است که تاثیرات محیط زیستی تنها نباید به تاثیرات اکوسیستمی خلاصه شود بلکه باید آنرا بر لایه های اجتماعی محلی هم مورد توجه قرار داد. از این منظر، این مقاله اولین تحقیق برتاثیرات اجتماعی یک شهر تاریخی در ایران با اندازه گیری رفتار جامعه مهمان پذیر در رابطه با توسعه گردشگری را نشان میدهد. اولین هدف در اینجا ایجاد چارچوب مطالعه ای نظری و عملی برای شهر اصفهان میباشد. تا در آینده با آن بتوان تجزیه و تحلیل مقایسه ای از رفتار اجتماعی بدست آوریم یک نمونه از میان مردم محلی انتخاب گردید، و تجزیه و تحلیل رگرسیونی بکار برده شد تا کاوش بعمل آید که چه اندازه ای این رفتارها در رابطه با توسعه گردشگری وجود دارد و آیا خصوصیات اقتصادی – اجتماعی و جمعیتی می تواند یک شاخص مفیدی برای ارزیابی این رفتارها باشد.

    کلیدواژگان: تاثیرات محیط زیست، توسعه گردش گری، میراث فرهنگی، تجربه مهمان پذیر، تاثیرات اجتماعی
  • ملیحه مقصودی صفحه 21

    فضاهای شهری فضاهای پویا و اصلی شهر را شکل می دهند. این فضاها توسط رشته و حوزه های معرفتی گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اندو هر یک از آن ها تلاش نموده اند تا فرایند یا ماهیت این فضاها را روشن نمایند ولی هنوز این مفهوم ناشناخته مانده و شکاف میان نظریه ها و اقدامات مربوط به فضاهای شهری هم آن چنان که باید کاهش نیافته است. این مقاله برای کاهش شکاف میان نظریه ها و اقدامات مربوط به فضاهای شهری ، بر بحث روش های تحقیق به عنوان حلقه واسط میان نظریه و عمل تاکید نموده است ولی از آن جایی که بسیاری از اندیشمندان و متخصصان حرفه ای این حوزه مطالعاتی دراولین گام با دنیایی از اطلاعاتی پراکنده مواجه اند که نه می توانند عوامل موثر در شکل گیری فضاهای شهری را بشناسند و تحلیل کنند و نه می توانند ماهیت و کیفیت فضاهای شهری را به طور جامع و منسجم تحلیل کنند ونه آن که می توانند به گونه ای میان آن ها نظم و نسقی برقرار سازند از این رو، هدف مقاله حاضر با تکیه بر روش های شناخت و تحلیل معرفی یکالگوی مفهومی شناخت و تحلیل فضاهای شهری است تاعلاوه بر این که بتواند به بررسی و تحلیل عاملین و عوامل موثر در شکل گیری فضاهای شهری بپردازد، همچنین بتواند به بررسی و تحلیل مهم ترین کیفیت ها و ویژگی های فضاهای شهری نیز بپردازد. این مقاله از دو بخش نظری و عملی تشکیل شده است در بخش نظری الگوی مفهومی برای بررسی و ت حلیل فضاهای شهری معرفی ودر بخش دوم این الگو در قالب یک مثال موردی در دهکده هزاره گرینویچ به آزمایش گذاشته شده است تا قابلیت اجرای آن مشخص گردد. نتیجه حاصل ازاین مقاله ارایه یک الگوی مفهومی با قابلیت اجرای مناسب برای بررسی و شناخت فضاهای شهری است که می تواند برای فضاهای شهری گوناگون درمقیاس های متفاوت بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: فضای شهری، بررسی، الگو، دهکده هزاره گرینویچ، لندن، انگلستان
  • منصور ابراهیمی، محمد مانیان صفحه 41

    در دو دهه اخیر توجه برخی از محققان علوم زیستی به این فرضیه معطوف شده است که برخی ازمواد شیمیایی ساخته شده در آزمایشگاه ها و کارخانجات می توانند در صورت جذب به بدن همانند هورمون های ضعیفی عمل کرده و در فعالیت طبیعی سیستم غدد درون ریز اختلال ایجاد نموده و بروز بسیاری ازاختلالات مشاهده شده درجانوران همچون کاهش جمعیت ، نازک شدن پوسته تخم ، اختلالات ریخت شناسی و افزایش مرگ و میر و همچنین افزایش موارد سرطان های وابسته به هورمون ، افزایش موارد ناباروری و اختلالات تولید مثلی ، کاهش اسپرم درمردان و بروز اختلالات هوشی و یادگیری در انسان را به دلیل افزایش تماس با این مواد می دانند. حشره کش ها به میزان زیاد در کشورهای در حال توسعه و حتی توسعه یافته استفاده شده ولی این نوع مصرف تا کنون مخالفت های زیادی را ایجاد نموده است. بسیاری از مطالعات انجام گرفته وجود یک رابطه مستقیم بین مصرف حشره کش ها و سموم با اختلالات هورمونی (و عوارض حاصل از آن) را به اثبات رسانیده اند. این مطالعه برای بررسی میزان سموم حشره کش با قابلیت هورمونی محیطی در استان فارس در سال 1381 انجام گرفته اسم. نتایج حاصله نشان داد که بیش از 5/1 میلیون لیتر سم (86 نوع مختلف) در استان فارس استفاده شده که 93/23 درصد از آنها (34 نوع یا 99/44 درصد) دارای عوامل سرطان زا بوده و حداقل 30 سم جزءمواد آلاینده هورمون های محیطی طبقه بندی گردیدند. برخی از سموم به طور اختصاصی در فعالیت هورمون های خاص بدن اختلال ایجاد نموده که به ترتیب 82/7، 54/4، 02/22،12/5 و 18/21 درصد با هورمون های استروژن، آندروژن، تیرویید، گناتروپین و استروییدی تداخل داشته اند.

    کلیدواژگان: عوامل بر هم زننده سیستم درون ریز، آفت کش ها، استان فارس
  • علی اکبر متکان، علیرضا شکیبا، داود عاشورلو صفحه 49

    مدل های توزیعی هیدرولوژیکی برآورد رواناب و رسوب جهت شبیه سازی فرآیندهای بارش – رواناب – رسوب در سطح حوضه های آبخیز نیاز به نقشه های رقومی ارتفاع و مشتقات آن حوضه دارند. به عنوان مثال صحت اجرای مدل های فرسایش که بر اساس روش RUSLE در یک محیط توزیعی عمل می نمایند، به شدت تابع کیفیت نقشه های رقومی ارتفاع حوضه می باشد. مدل ارتفاعی رقومی (DEM) ، شیب ، جهت جریان و جریان تجمعی از جمله مشتقات توپوگرافی محسوب می گردند که برخی از آنها توسط سیستم های اطلاعات جغرافیایی استاندارد قابل استخراج می باشند. بسته به نوع روش درون یابی (Interpolation) و اندازه سلول شبکه (DEM) ، خطاهایی مانند گودال های رقومی و مناطق مسطح در (DEM) ایجاد می گردد . این خطاها غالبا موجب بروز اختلال در شبیه سازی رواناب و رسوب حوضه ها توسط مدل های هیدرولوژیکی و فرسایشی می شوند. به منظور بررسی روش های مختلف حذف خطاهای (DEM) سه الگوریتم در این مقاله مورد مقایسه قرار گرفتند. این سه الگو شامل E8 ، DE و ترکیب D8 و DE می باشند. شاخص های مقایسه ای عبارتند از : پروفیل طولی رودخانه اصلی ، جریان تجمعی حوضه ، شیب حوضه و مقایسه (DEM) های ساخته شده . نتایج تحقیق نشان می دهد که الگوریتمی که در آن ابتدا عملیات (Drainage Enforcement)DE و سپس حذف گودال ها به شیوه مرسوم در برخی از نرم افزارهایGIS اجرا می گردد، مناسب ترین روش می باشد . در این الگوریتم تطابق شبکه زهکشی با نقشه های کاغذی و نیز رفع گودال های رقومی ، بنحوی که جهات زهکشی در (DEM) به نحو صحیح به سمت شبکه آبراهه ها باشد ، از مزایای عمده این تحقیق می باشد .

    کلیدواژگان: هیدرولوژی، مدل، خطای مدل رقومی ارتفاع، پر کردن چاله، DE، D8
  • عبدالمجید مهدوی دامغانی، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحه 61

    تنوع زیستی که یکی از ضرورت های کشاورزی پایدار به شمار می رود، قادر به تامین گونه هایی است که می توانند کارکرده های گوناگونی در کشت بوم مانند تامین دشمن طبیعی برای کنترل زیستی یا ژن های مسیول افزایش مقاومت گیاهان زراعی به تنش های زنده و غیره زنده داشته باشند. بهبود تنوعت زیستی با و ارد کردن گونه های زراعی که کارکردهایی مشابه نهاده های برون مزرعه ای دارند، وابستگی کشت بوم را کاهش و خوداتکایی و پایداری آن را افزایش می دهد. به منظور ارزیابی تنوع زیستی کشاورزی یک سامانه کشاورزی با تناوب گندم – پنبه و اثرات آن بر پایداری بوم شناختی ، مطالعه ای در سال 1383 در استان خراسان به انجام رسید. سنجه های کشاورزی زیستی شامل کشت گیاهان زراعی دیگر (غیر از گندم و پنبه) ، کشت بقولات علوفه ای، کاربرد کود سبز و حضور و تنوع دام در کشت بوم بود. داده ها با استفاده از 518 پرسش نامه از شهرستان های نیشابور، بردسکن و فردوس جمع آوری گردید. نتایج نشان داد فقط 9/7 و 4/1 درصد کشاورزان به ترتیب از بقولات علوفه ای و کودسبز در کشت بوم های خود استفاده می کنند. 78 درصد کشاورزان حداقل یک گونه زراعی دیگر غیر از گندم و پنبه کشت می کردند. 5/47 درصد کشاورزان از یک نوع یا بیشتر دام در همبستگی مثبت معنی دار بین سنجه های تنوع زیستی کشاورزی و پایداری بوم شناختی سامانه های کشاورزی مورد مطالعه بود.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی کشاورزی، پایداری، بقولات علوفه ای، دام
  • اصغر عبدلی، پونه رسولی، حسین یزدان دان بی بالان، لیلا عبدلی صفحه 69

    150 نمونه از گونه Schizothorax pelzami با استفاده ازدستگاه الکتروشوکر در رودخانه لایین سو در شمال شرق ا یران در دی ماه 1374 به دست آمد. میزان رشد و رژیم غذایی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت . رابطه طول و وزن برای 30 نمونه به دست آمد ، W= -12.108*L 3.134 (r= 0.999) در مورد نمونه های ماده W= -10.594*L 3.134 (r= 0.849) در مورد نمونه های نر ، نوع ، تعداد و حجم محتویات معده نشان دهنده 11 گروه متفاوتی از بنتوزها می باشد که Chironomidaeاکثریت غالب بنتوزها را تشکیل می دهد. نمایه ایولو نشان می دهد که Chironomidae (Larva); Odonata ، با 6/0 و Simulidae (larva) با 5/0 از مهمترین مواد غذایی بوده اند.میزان نسبت جنسی نر به ماده 1: 5/2 می باشد. این مقاله اولین گزارش از برخی جنبه های زیست شناسی و بوم شناسی یکی ازگونه های ماهیان شاخص شرق ایران می باشد.

    کلیدواژگان: Sehizothorax pelzami، رژیم غذایی رشد، بنتوز، ایران
  • بهروز ابطحی، مهدی قدرتی شجاعی، عباس اسماعیلی ساری، معصومه رهنما، عیسی شریف پور، محمود بهمنی، رضوان الله کاظمی، علی حلاجیان صفحه 77

    غلظت پنج فلز شامل : سرب(Pb) ؛ مس (Cu) ، کادمیوم(Cd) ، نیکل (Ni) و وانادیوم (V) در بافتهای ماهی اوزون برون (Acipenser stellatus) صید شده در سال 1380 در سواحل جنوبی دریای خزر با دستگاه جذب اتمی کوره ای و شعله ای ، طبق روش استانداردAOAC مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها از مراکز مهم صد ماهیان خاوریاری خزر جنوبی در استان های گیلان و گلستان در فصول بهار و پاییز جمع آوری شدند نتایج حاصله نشان داد که تجمع فلزات در بافتهای کبد و آبشش از ترتیب مس> سرب> کادمیوم> نیکل و وانادیوم پیروی می کند . در حالیکه این روند در سرم ماهی ها بترتیب مس> نیکل > سرب > وانادیوم ؟ وکادمیوم بود. اختلاف معنی داری در غلظت فلزات در بافتها و سرم ازون برون مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: ازون برون، فلزات سنگین، کبد، آبشش، دریای خزر
  • اسکندر زند، فاطمه بناکاشانی، محمدعلی باغستانی، آذر مکنالی، مهدی مین باشی، سعید صوفی زاده، رضا دیهیم فرد صفحه 85

    به منظور ارزیابی و بررسی توزیع توده های یولاف وحشی مقاوم به علف کش کلودینافوپ پروپارژیل در استان خوزستان 50 مزرعه که توسط علف کش های خانواده آریلوکسی فنوکسی پروپیونات سمپاشی شده بودند، انتخاب گردیدند. مزارعی بدین منظور انتخاب شدند که در آنها یولاف وحشی به گونه ای مطلوب توسط این علف کش ها کنترل شده بودند. توده های انتخاب شده (50 توده مشکوک به مقاومت و 1 توده حساس) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد مطالعه قرارگرفتند. سمپاشی یولاف وحشی در مرحله دو تا چهار برگی گیاه ، بر پایه در توصیه علف کن صورت پذیرفت و بیوماس اندام هوایی ، درصد زنده مانده و معیار چشمی EWRCچهار هفته پس از سمپاشی مورد اندازه گیری و بررسی قرار گرفتند . طول و عرض جغرافیایی هر منطقه نمونه برداری با استفاده ازدستگاه GPS ثبت گردید . نتایج نشان داد که 52% توده ها مقاوم ، 28% توده ها مشکوک به مقاوم و 18% آنها حساس و نیمه حساس بودند در مجموع توده های مقاوم در سراسر استان توزیع شده اند.

    کلیدواژگان: کلودیافوپ، پروپارژیل، توزیع یولاف وحشی مقاوم
|
  • Rahman Patimar Page 1

    The study was conducted to explore fish species composition of the international wetlands of Golestan province, which represent a series of the small and rather isolated freshwater lakes during September 2000 to August 2002. The results revealed that non-indigenous fish species are dominant in the wetlands. Of 10 sampled species, four including Sharp Belly Hemiculter leucisculus, Silevr Crucian Carp Carassius auratus, Top mouth Gudgeon Pseudorasbora parva, Mosquito fish Gambusia holbrooki, were non-indigenous. Alma- Gol and Ala-Gol contained 89.80% and 79.57% (of total frequency of fishes) of none-indigenous species respectively, indicating decreasing of native fish fauna. The most frequent noneindigenous species were H. leucisculus in Alma- Gol (58%), C. auratus in Ala-Gol (77.6%) and H. leucisculus in Adji-Gol (16.82%). As numerical abundance, two none-indigenous species H. leucisculus and C. auratus had the highest biomass in the Alma-Gol and Ala-Gol respectively. This situation highlights the importance of conservation and protection measures. Therefore, if greater emphasis is not placed on the conservation of native fishes with no direct economic values, these species could face continuous decline or might be completely lost.

    Keywords: none-indigenous fish species, Iran, conservation, wetland
  • Naser Ali Azimi Page 9

    The cultural heritage is accepted as forming an element in the environment and, as such, it is important to evaluate the effects of various activities, including tourism, on it. The purpose of this paper is to examine and identify the general trend of attitudes among residents of an historic city and World Heritage Site towards tourism development. A fundamental assumption underling this paper is that "environmental" impacts should be regarded not only as those affecting ecosystem function, for example, or even the aesthetic values of a land-or city- scape but also the social fabric of the locality. As such, this paper provides the first social impact research on such an historic city in Iran by measuring the host community's attitudes towards tourism development. The primary goal here is to establish a theoretical and empirical study for the city of Esfahan, enabling future comparative analyses of host attitudes. A sample was chosen from among local residents and regression analysis was applied in order to discover if there are any underlying dimensions concerning their attitudes towards tourism development, and whether socio-economic and demographic characteristics can be useful predictors of these attitudes.

    Keywords: vironment impacts, tourism development, cultural heritage, historic cities, host perceptions, social impacts
  • Maliheh Maghsoudi Page 21

    Urban spaces form main dynamic spaces of cities and towns. Different disciplines have theorized urban spaces and have heavily shed some light on the process or nature of the urban spaces, but the concept of the urban spaces is highly unknown yet and the gap between urban theories and practices is not clear too. The aim of this article is to propose a conceptual pattern for surveying and analyzing the urban spaces to decrease the gap between theory and practice based on the real world. This article is consisted of two parts. In first part, it aims to propose a conceptual pattern which is named Sustainable Socio-Spatial Pattern to survey and analyse the urban spaces. In the second part, it has been applied in Greenwich Millennium Village, a major development in London city, U.K. So, this article has resulted a conceptual pattern in at least two approaches: Process and Substance which can apply in complex and multi-layered urban spaces.

    Keywords: urban space, survey, pattern, greenwich millennium village, London
  • Mansour Ebrahimi, Mohammad Page 41

    Recent studies have shown that certain man-made compounds (including some pesticides) have the capability to induce developmental and reproductive abnormalities in humans and animals by interfering with endocrine system. Pesticides are currently being used a on large scale in many developed and developing countries (including Iran), so this study has been conducted to determine the percentage of endocrine disruptor agents in pesticides used in Fars Province. The results showed that more than 1,581,690 liters of pesticides from 86 different brands, have been used in Fars province during the Iranian year 1380 (2001/2) and 25.93% (34 types) of them had at least one carcinogenic agent. At least 30 pesticides (711,720 liters or 44.99%) had one endocrine disruptor agent and therefore can be classified as environmental hormones or endocrine disruptor chemicals. The percentage of pesticides found to be interfering with normal endocrine system activity were 7.82% (66,572 liters), 4.54% (39,975 liters), 22.02% (348,400 liters), 5.12% (81,000 liters) and 21.18% (34,500 liters) which were antiestrogenic, antiandorgenic, antityroidic, antigonadotropin and anitestroid hormones, respectively. The results showed that about 50% of pesticides currently being used in Fars Province should be prohibited.

    Keywords: endocrine disruptor agents, fars province, pesticides
  • Ali Akbar Matkan, Alireza Shakiba, Davoud Ashorlo Page 49

    Distributed hydrological models of sediment and runoff estimation for simulating the sedimentrunoff- precipitation processes in watershed surfaces require digital maps and some other information of the basin’s elevation. For example, the correct execution of erosion models which, according to the RULSE method, work in a distributed environment greatly depends on the quality of such information. The Digital Elevation Model (DEM), slop, flow direction and accumulative flow are considered as topographical derivations, a number of which can be extracted by standard Geographical Information Systems (GIS). According to the kind of interpolation method and DEM cell size, errors like digital holes and flat zones occur in the DEM. These errors usually cause some problems in the representation of the basin runoff and sediment delivery by hydrological and erosion models. In order to examine different methods of eliminatingDEM errors, three algorithms are compared in this paper, namely: D8, DE and combination D8 and DE. The parameters used in these algorithms are: length profiles of the main river, the basin’s accumulative flow, basin slope and comparison of built DEMs. The result shows that the algorithm in which the DE (Drainage Enforcement) takes place primarily and then the elimination of ditches in the conventional way executed by some GIS software systems is the most appropriate method. Conformity of the drainage with paper maps and also the removal of digital ditches is a way that the drainage directions in the DEM point correctly to the water channel, is the main adventage of this research.

    Keywords: hydrology, models, DEM error, filling methods, DE, D8
  • Abdolmajid Mahdavi Damghani, Alireza Koocheki, Parviz Rezvani Moghaddam, Mehdi Nassiri Mohallati Page 61

    Biodiversity, which is a necessity of sustainable agriculture, can provide species that may act as natural enemies for biological control or genes for increasing crop resistance to biotic and abiotic stresses. The improvement of biodiversity by introducing crop species which have functions similar to off-farm inputs, reduces an agroecosystem’s dependency and increases its self-sufficiency and sustainability. In order to evaluate the agrobiodiversity of a wheat-cotton cropping system and its effects on ecological sustainability, a survey was conducted in Khorassan province (eastern Iran). Agrobiodiversity indicators were the growing of other crops than wheat and cotton, planting forage legumes, green manure, livestock presence and diversity in the farm.The data were collected from Neyshabour, Bardaskan and Ferdows using 518 questionnaires. Results showed that only 7.9 and 1.4 percent of farmers grow forage legumes and green manure, respectively; 78 percent of farmers grow at least oneother crop than wheat and cotton while 47.5 percent of farmers have one or more kinds of livestock in their farms which are mainly considered for family consumption. Results also proved a significant correlation between all agrobiodiversity indicators with ecological sustainability in this cropping system.

    Keywords: grobiodiversity, sustainability, forage legumes, livestock
  • Asghar Abdoli, Pooneh Rasooli, Hossein Yazdandad Bibalan, Leila Abdoli Page 69

    Samples of Schizothorax pelzami were collected by electroshocker from Laiinsoo River (n=150) in northeastern Iran in January 1995. The growth and diets rates of S.pelzami were examined. For 30 specimens in Laiinsoo River, the length-weight relationships were estimated as W= -12.108 × L3.134 (r =0.999) for females and W= -10.594 × L2.796 (r = 0.849) for males. Stomach contents were examined to determine the kind, number, and volume of organisms present. Classification of the stomach contents of individual fish in Laiinsoo River revealed different groups of benthic invertebrates. Chironomidae, were the most abundant benthic invertebrates among the categories of organisms collected. The Ivelev index showed that odonata, at 1; Chironomidae (Larva), at 0.6, and Simulidae (larva), at 0.5, were the most important food items for S. pelzami. The ratio of male to female for specimens caught from Laiinsoo River was 2.5:1.

    Keywords: Schizothorax pelzami, diet, growth, benthic invertebrate, Iran
  • Behrooz Abtahi, Mehdi Ghodrati Shojaii, Abbas Esmaili Sari, Masoomeh Rahnema, Isa Sharif Pour, Mahmood Bahmni, Rezvanallah Kazemi, Ali Hallajian Page 77

    The concentration of five metals, including Pb, Cu, Cd, Ni and V, in the blood serum and tissues of Stellate sturgeon was evaluated in spring and autumn during 2001-2, using Shimatsu AA 670 G Flameless and Shimatsu AA G70 Flame, according to AOAC, 1990. The specimens were caught in two important sturgeon fishery zones located in Guilan and Golestan provinces in the Southern Caspian Sea. Concentrations of the tested elements followed the sequence Cu>Pb>Cd>Ni,V in tissues, as well as Cu>Ni>Pb>V>Cd in serum. There were significant differences in the levels of these elements in the blood serum and tissues of the Stellate sturgeon (P<0.05). In this study, the relationship between the concentration of the elements and biological characteristics has been examined. The significant length- and weightdependent relationships were observed for Cd in blood serum. Only in the case of Pb in the liver were age related differences found. Only in the case of Ni in blood serum could significant differences between two selected sampling areas be detected. To our knowledge, this study provides the first extensive data of elemental accumulation in serum, liver and gill of Sturgeons of the Southern Caspian Sea.

    Keywords: stellate sturgeon, heavy metal, liver, gill, Caspian Sea
  • Eskandar Zand, Fatemeh Bena Kashani, Mohammad Ali Baghestani, Azar Maknali, Mehdi Minbashi, Saeid Soufizadeh, Reza Deihimfard Page 85

    To evaluate the distribution of clodinafoppropargyl resistant wild oat to in south western Iran (Khuzestan province), 50 fields which were sprayed with aryloxyphenoxypropionate herbicides were sampled. Those fields at which wild oat had been controlled efficiently by these herbicides were selected for the experiment. Populations (50 suspicious to resistance and 1 susceptible) were studied in a randomized complete block design with four replications in 2005. Populations of wild oat were sprayed during two- to four- leaves stage using the recommended dose of herbicide. Shoot biomass, survived plant and EWRC visual rating, were recorded four weeks after herbicides application. Longitude and latitude of different sampling locations were registered using GPS. Grouping populations using cluster analysis showed that 52% of populations were resistant, 28% were suspicious to resistance and only 18% of populations were susceptible and semi susceptible. Furthermore resistant populations were detected in all of parts of khouzestan province.

    Keywords: odinafop–propargyl, distribution, resistant wild oat