فهرست مطالب

علوم محیطی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، تابستان 1385)

نشریه علوم محیطی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، تابستان 1385)

  • 94 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس شعیبی، نگین شعبانی، پیام حلمی اسکویی صفحات 1-6

    رشد سریع تهران در دهه های اخیر سبب از بین رفتن ظرفیت های زیست محیطی شهر گردیده است و این امر همچنان ادامه دارد. رود دره های شمالی شهر که نقش بسیار مهمی در کاهش آثار سوء ناشی از آلودگی ها و بحران های زیست محیطی شهر دارند نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این شبکه های بهم پیوسته خاک و آب که از دیرباز توسط استفاده کنندگان حفاظت می گردید و اقلیم این نواحی ضروری است. در این مقاله رود دره های شهر تهران به عنوان پتانسیلی برای زیرساخت سبز دیده شده اند و از میان آن ها، رود دره درکه مورد توجه قرار گرفته است. پس از توصیف این رود دره و تشریح اجزای آن، اصولی برای برنامه ریزی این رود دره به عنوان یک زیرساخت سبز بیان و به دنبال آن راهبردهایی نیز جهت پیاده سازی این اصول تدوین گردیده اند.

    کلیدواژگان: زیرساخت سبز، دالان رودخانه، دالان رودخانه اوین، در که، تهران
  • شاهین کی نوش صفحات 7-14

    این مقاله در پی تحلیل رویکرد علوم دقیقه در شناخت طظبیعت و نگرش فراگیر آن در ارزش گزاری طبیعت و پاره ای از اثرات تحدید کننده آن می باشد. علوم دقیقه و نگرش علمی حاصل از آن در قرن گذشته، همواره سعی در بازشناسی طبیعت به عنوان یک تورم قابل فهم را داشته است. لذا تعمیم گزاره های علمی در قالب نگاهی فراگیر به طبیعت فارغ از بستر فرهنگی و رابطه آن با مفهوم جهانی طبیعت، وجه نامتعادل و گاه متعدی را به طبیعت از بشر به نمایش در آوره است. امروزه جهان علم در تعاقیب نقد علوم دقیقه به ساحت تازه ای از نگاه علمی قدم گزارده است. این نگاه که در ادامه مکتب ساختار گرایی وینکنشتاین و پرادایم شیفت کوهن قرار دارد؛با نام واقعیت گرایی سازنده مطرح گردیده است . در این نگرش فهم یک گزاره علمی تنها زمانی ه شکل جامع ممکن است که در پرادایم متفاوتی از پارادیم مولدش درک و بررسی گردد که این فرایند را بیگانه یابی نامند اما این فهم زمانی به عمق نهایی می رسد که نه تنها در پرادایم متفاوت علمی بلکه در بستر متفاوت فرهنگی به وقوع بپیوندد و به اصطلاح بیگانه یابی شود. این بدین معنی است که فلسفه علم از این دریچه به ساحتی تازه ای از رابطه طبیعت و فرهنگ در فهم محیط و رابطه محیط مصنوع و طبیعی دست یافته است. این مقوله و چگونگی دستیافتن به ساحت مذبور در این مقاله مورد بحث قرار گرفته و در نمونه ای از مراسم کاشت و تولید برنج در ژاپن به تصویر کشیده شده است.

    کلیدواژگان: محیط، فرهنگ، طبیعت، مصنوع، بیگانه یابی، واقعیت گرایی سازنده
  • شهین دخت برق جلوه صفحات 15-28

    هدف این مقاله معرفی جایگاه مدلسازی سیمای سرزمین در تجزیه و تحلیل اثرات محیطی و برنامه ریزی محیطی است. مدلسازی منطقه ای استفاده می شود تا اشاره شود هم اثرات بوم شناختی مربوط به منطقه و هم اثرات اقتصادی واجتماعی مربوط به عملکرد انسان هر دو مورد توجه اند. برنامه ریزی سیمای سرزمین متاثر از نهاد خود میان تخصصی بوده و تاکید دارد خاک شناسان،بوم شناسان سیمای سرزمین، برنامه ریزان سیمای سرزمین، و دیگر متخصصین کارشناسان از ابتدای مسیر با هم همکاری نمایند. در روند برنامه ریزی اصل ارتباط اولیه بین تخصص ها مورد تاکطد فراوان است این اصل به ارتباط اولیه و واقعی بین واحدهای تخصصی اشاره دارد که از مفهوم عمومی ارتباط ثانویه بین تخصص ها پیشی می گیرد. در ارتباط ثانویه تخصصس، نتایج مستقلا محاسبه شده مدل های فقط در انتهای مسیر مطالعه در تعادل با هم قرار می گیرند "واحد پژوهش برنامه ریزی و طرای محیط" پژوهشکده علوم محیطی برنامه پژوهشی خود را به سمت استفاده از نظریه های نوین با رویکردهای چند تخصصی و میان تخصصی سوق داده و قصد دارد چارچوب مفهومی "عوامل و اثرات تغییر بوم شناختی سینای سرزمین" را تحت عنوان بنیادنی علمی در تصمیم گیری های مربووط به کاربردی زمین بکار بگیرد. این مقاله ، ابتدا توضیحی مقدماتی درباره خواست های تخصصی و روند های سیمای سرزمین ارایه نموده،چارچوبی مفهومی بر اساس نوعی خاص از مطالعت تغییر سیمای سرزمین که در آن اصول و نظریه های بوم شناسی سیمای سرزمین به عنوان اصلی علمی ر بیان تغییرات سیمای سرزمین به کار می رود را معرفی می نماید. در انتها در راستای برنامه مطالعات به کار می رود را معرفی می نماید. در انتها، در راستای برنامه مطالعات میان تخصصی تغییر سیمای سرزمین توصیه هایی ارایه نموده موضوعات کلیدی در باب چارچوب مفهومی "شبکه های بوم شناختی" قابل استفاده در مدلسازی بوم شناختی سیمای سرزمین را معذفی می نماید.

    کلیدواژگان: بوم شناسی سیمای سرزمین، تغییر سیمای سرزمین، میان تخصص گرایی، شبکه های بوم شناختی
  • محسن فیضی صفحات 29-34

    توسعه پایدار استراتژی است که به دنبال حصول اقتصادی قوی محیطی پاک و عدالت اجتماعی است به طوریکه جامعه نیز دز فرایند توسعه دخیل باشد. این رویکرد نه تنها برای نسل حاضر بلکه برای آیندگان نیز توانایی خلق جامعه ای سالم و پایدار را دارد. در حوزه محیط پاک پارک های شهری عنصر مهمی در ایجاد یک شهر پایدار می باشند.آنها فرصت هایی در زمینه های مختلف همچون ارتقاء کیفی محیط امکان تفریحات فعال و غیر فعال و محیطی زیبا را فراهم می نماید شهر تهران یکی از بزرگترین شهرهای دنیا با تمرکز انسانها و منابع در درون خود از مشکلات محیطی و اجتماعی فراوانی رنج می برد. در حال حاضر بزرگترین مشکل محیطی آن آلودگی هواست. تهران یکی از آلوده ترین شهرهای دنیا است. شهرداری تهران برای حل این معضل تلاشهای بی وقفه ای انجام داده است همچون ایجاد قضاهای سبز شهری گرچه هنوز استراتژی و برنامه ریزی دقیقی در مورد توسعه قضاهای سبز شهری در تهران وجود ندارد برای یافتن مهمترین نقش پارکهای شهری در تهران این تحقیق انجام پذیرفته است. داده ها با تکنیک پرسشنامه از بین افراد 12 سال به بالا در درون و بیرون پارک به دست آمده است این تحقیق کلیه انواع پارک های شهری را شامل می شود مقاله حاضر به یافتن مهمترین نقش پارک های شهری می پردازند. عناصری که در ایجاد یک محیط پایدار بسیار موثرند.

    کلیدواژگان: پارک شهری، تهران، اکولوژی، پایداری
  • بهناز امین زاده، فیروزه سامانی، بهرنگ بهرامی صفحات 35-48

    موضوع احداث سد یوند و مکانیایی حساس آن در منطقه پارسه- پاسارگاد یعنی بین آثار به جا ماده از تخت جمشید و پاسارگاد از موضوعات مهم و در عین حال نگران کننده از نظر متخصصین باستان شناسی است، چرا که این امکان وجود دارد که سد با انباشت آب و تغییر سامانه آبی منطقه،باعث تخریب این دو اثر جهانی که توسط یونسکو به عنوان میراث جهانی ثبت گردیده اند،شود علاوه بر آن احداث امکان کاوش ها بیشتر در منطقه را به شدت کاهش می دهد. در حال حاضر احداث سد تا اتمام تحقیقات باستان شناسان در منطقه،به کندی پیش می رود . هدف از این تحقیق افزایش اطلاعات و مستندات باستان شناسی مربوط به این منطقه با ارزش است. مورد مطالعه خاص آن بستر محیطی تخت جمشید و پاسارگاد می باشد جهت پرهیز از تخریب های محیطی که به واسطه حفاری های باستان شناسی ایجاد می شود در این تحقیق با استفاده از روش ها و فناوری های تکمیل کننده یکدیگر یعنی کاربرد لایه های متفاوت اطلاعات در زمینه های محیطی از جمله زمین شناسی، هیدرولوژی و هیدرویولوژی و نیز اطلاعات باستان شناسی، استفاده از عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفتند کاربرد GIS و پردازش تصویر، امکان ترکیب و همبستگی اطلاعات و لایه های متفاوت محیطی و تاریخی را فراهم نمود. نتایج تحقیق شامل بر سه یافته مهم زیر در زمینه باستان شناسی منطقه است:1)تعیین پهنه های شامال آثار باستانی مدفون شده در منطقه پارسه پاسارگاد، که متمرکز بر محیط طبیعی دو پایتخت هخامنشی یعنی دشت فروردین و دشت مرغاب است. 2)تعیین احتمال وجود برج و بارو در اطراف مجموعه تخت جمشید .3)مکان یابی دریاچه باستانی پاسارگاد

    کلیدواژگان: دوره هخامنشی، منطقه باستانی پارسه، پاسارگاد، پرسپولیس، دورسنجی، برج و بارو، دریاچه طبیعی باستانی، ایران
  • رضا سیروس صبری، پاتریک میلر، رنه دیرکس صفحات 49-58

    سوانح طبیعی چون زلزله و سیل به کرات در دل طبیعت اتفاق می افتد زمانی که این حوادث موجب تخریب وسیع در یک منظر فرهنگی چون شهر بم و ارگ آن می شود باید راهکارهایی پایدار را برای بازسازی محیط جست کشف الگوهای زندگی مردم و شناخت کالبد حاصل از آن در طراحی با مشارکت مردم حاصل می آید این مقاله بر اساس تجربه بم در پروژه شهرهای مناسب کودکان پس از زلزله سال 1382 نوشته شده است. پیام اصلی این مقاله در بازسازی سوانح طبیعی نیاز به دستیابی به تصویری است که از کشف و درک الگوهای فرهنگی و طبیعی حاصل آمده است. این آگاهی از شناخت عمیق در رابطه میان فرهنگ و طبیعت ایجاد می شود. در این رابطه نقش باغ به عنوان یک عنصر تاریخی،فرهنگی و طبیعی اهمیت خاصی پیدا می کند که رابطه ای مفهومی در زندگی روزمره مردم ایفا می نماید. در شهر بم با استفاده از نظرات کودکان از طریق آشنایی گام به گام آنها با موضوعات طراحی شهری و استفاده از روش های تصمیم سازی به مفاهیم الگوهایی که متضمن کیفیت های زندگی و کالبدی است دست می یابیم. نهایتا در خلق فضاهای آموزشی و شهری عرصه های منظر آموزنده از طبیعت به منصفه ظهور رسیدند که در بارور شدن امکانات ذهنی کودکان و تنوع محیط برای سایرین نقش اساسی دارند.

    کلیدواژگان: پایداری، منظر فرهنگی، الگوهای محیطی
  • محسن سرتیپی پور صفحات 59-66

    مرور زلزله های ایران طی سه دهه اخیر از سال 1352 تا کنون نشان دهنده وقوع زلزله های بسیاری که 8 مورد آن دارای بزرگی بیش از 7 بوده است بررسی سوانح طبیعی بزرگ جهان در قرن بیستم میلادی نشان می دهد چهار مورد از بزرگترین زلزاه های صد سال اخیر در ایران اتفاق افتاده است برابر شواهد فوق و نقشه های تکنونیکی، ایران منطقه ای با فعالیت لرزه خیزی زیاد است که وجود آن در کلیه عرصه های فعالیت انسانی خصوصا معماری و ساخت و ساز همواره باید مد نظر قرار گیرد. پیشگیری از خطرات ناشی از سوانح طبیعی خصوصا زلزله از طریق ملحوظ نمودن اصول معماری و شهرسازی و اجرای نظام کنترب ساخت و ساز شهری و روستایی از الزامات اساسی و راهبردی مهم در توسعه کشور است که می تواند به کاهش خسارات مربوطه و توسعه پایدار سرزمین کمک نماید. از این منظر بررسی نحوه آسیب پذیری بناها به هنگام وقوع زلزله و اتخاذ شیوه های مناسب با شرایط اجتماعی اقتصادی کالبدی و محیط طبیعی از مهمترین کارهایی است که باید مورد توجه قرار گیرد. نادیده گرفتن نقاط آسیب پذیر عناصر انسان ساخت از جمله بناها و بی توجهی به آنها باعث می شود تا زنجیره تداوم خسارات ناشی از زلزله کماکان ادامه یابد.نظر به اینکه از میان سوانح طبیعی دو دهه اخیر زلزله خرداد 69 منجیل و دی 82 بم از نظر شدت تخریب و تلفات بسیار فراتر از سوانح قبلی بوده اند و مستندات موجود در مورد آنها بیشتر از زلزله های گذشته است، آسیب شناسی عناصر انسان ساخت در این دو زلزله مورد بررسی و تامل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: محیط زیست طبیعی، بلایای طبیعی، زمین لرزه، آسیب شناسی، مسکن
  • رضا سیروس صبری صفحات 67-78

    این مقاله درباره انتظار مردم از طبیعت و میزان پاسخگویی طبیعت به خواسته های انسان است. آیا می توان هماهنگی میان توان محیط و آمال انسان ها در ایجاد تغییرات در محیط یافت. موضوع اساسی در فرآیند پی گیری اهداف ارزشمند انسانی در رابطه با محیط تعریف رابطه هماهنگ بشر و سایر اجزا و عناصر طبیعت است. بررسی فرضیه های مطلوبیت و قابلیت و رابطه بین این دو در نمونه های موردی چون سواحل کوهالا در جزیره هاوایی و تپه های عباس آباد در تهران به آزمون گذارده می شود در این فراینند اصول پایداری به عنوان معیارهای تاثیرات محیطی شکل می گیرند نهایتا در تفسیری نوین از طبیعت بشر با ارزش هایی منطق بر شرایط هماهنگ در طبیعت تغییری را از طبیعت انتظار نخواهد داشت که با فرایندهای طبیعی ناسازگار باشد.

    کلیدواژگان: بوم شناسی، مطلوبیت، قابلیت تحمل، توسعه پایدار، تفسیر، تصاویر ذهنی، ادراک، مشاهده، ارزش ها، معانی، تنوع زیستی، هماهنگی
  • هما ایرانی بهبهانی، فخری خسروی صفحات 79-88

    این مقاله به مطالعه باغ های تهران از دوره پادشاهی قاجار تا پهلوی می پردازد. که با نگاهی اجمالی به نقشه قدیم تهران مشاهده می شود، با توجه به موقعیت و مکان یابی پیدایش باغ های قدیمی که متاثر از توان محیطی بستر بوده است؛در گذر زمان، از یک سو دیگر رشد برون گرایی یعنی توسعه شهر تهران گردیده اند. در عین حال در دوران اخیر اکثر این باغات به علت توسعه تهران ، تخریب شده و فقط تعداد کمی از آنها باقی مانده اند. به همین خاطر شناسایی عناصر ساختاری و نظام حاکم در آن نسبت تمایز این الگو به الگوی باغ سازی ایرانی و نقش آنها در توسعه شهر تهران به طرف کوهپایه، از جمله اهداف این مقاله است. در این مطالعه با توجه به اهمیت مسایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در توسعه شهر تهران نظام رایج باغ های تهران و نقش آنها در جهت دهی شهر از طریق بررسی باغ نیاوران مورد ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: باغ های قاجار، بستر طبیعی، بستر شهری، باغ های نیاوران، تهران
|
  • Abbas Shoaybi, Negin Shabani, Payam Helmi Oskuie Pages 1-6

    Fast development of Tehran in the last decades is the cause of deterioration of environmental capacities which continues. Stream corridors of northern part of the city which has an important role in optimizing environmental situation are not an exception. This continuous and joint network of soil and water which has been preserved by its consumers and keeps the climate approximately sustainable is prone to distortion gradually. Therefore special consideration to environmental capacities is essential. This article attempts to consider Evin-Darakeh stream corridor as a green infrastructure by describing other green infrastructures. In order to reach this goal planning principles for this stream corridor and the related strategies are explained.

  • Shahin Keynoush Pages 7-14

    This paper concerns on the scientific approach to Nature; especially in general mean as a part of universal knowledge. Through this paper it is perceived that the Constructivism started a critical argument on the western scientific traditions. Constructivism specter in approach to Nature perceives interconnectivity between Nature and Culture. This is one of the facts that Constructive Realism tries to face by using an approach to culture and scientific proposition that shows extensively in universal means any proposition could only achieve to its ideal conception when it is strangified to different culture. So it comes to the state in which there is no exact answer to the questions which related to the value of Nature; and reminding that nature could not be regarded as a knowable norm. So if we do not know the structure of the Natural world any attempt to replace it or a part of it with any artificial world could be a dangerous enterprise. Those ideas are followedin sample study of rice production and the rites and related ceremonies in Japan.

  • Shahindokht Barghjelveh Pages 15-28

    It is the aim of this article to show what contribution landscape modeling can make to the analysis of environmental effects and environmental planning. The term landscape modeling is used instead of regional modeling to clarify that both, ecological effects related to area and economic effects related to human action, are concerned. Landscape planning is from its origin interdisciplinary which is reflected in the fact that soil scientists, landscape ecologists, landscape planners, etc. should work together on this realm. In the modeling procedure, the principle of primary integration of disciplines is followed. The concept suggests a real interaction between all the disciplinary modules. It exceeds the commonly used concept of secondary integration, where only the results of independently calculated models are interpreted together, at the end. In the Environmental Sciences Research Institute of Shahid Beheshti University, the Department of Planning and Designing the Environment has directed its research program towards scientific themes with a multidisciplinary and interdisciplinary approach, and has aimed to practice the conceptual framework of causes and effects of landscape change as a scientific base for land-use decisions in planning. This article outlines an introductory explanation for practice demands and landscape trends. It presents a framework based on a particular type of landscape change research that uses the principles and theories of landscape ecology as an underlying paradigm for explaining changes in landscapes. It introduces principal recommendations for interdisciplinary landscape change research program, and characterizes the key themes and issues about the conceptual framework of ecological networks in landscape ecological modeling.

  • Mohsen Faizi Pages 29-34

    Sustainable development is a strategy by which communities seek economic development that relates to a strong economy, a clean environment, social equity and engagement of the community in the development processes. This approach enables the creation of healthy communities that can sustain not only current generations but also generations to come. Within the context of the theme of a clean environment, urban parks are an important element of a sustainable city. They provide opportunities for ecology, environmental improvement, active and passive recreation, aesthetic appreciation and a community focus. The city of Tehran, one of the largest cities in the world, with a huge concentration of people and resources, has suffered from many social and environmental problems. The biggest environmental problem currently faces is air pollution: Tehran’s air is among the most polluted in the world. The municipality of Tehran has initiated a number of efforts, such as the establishment of additional public urban green spaces in order to alleviate the increasing environmental problems. However as yet, there is no actual strategy for the development of urban green spaces in Tehran. Data were drawn from in-park survey and out-park survey and personal interviews conducted with users aged 12 and over in four of Tehran’s parks and facilities such as schools, universities, shopping centres, cinemas, mosques and sport centres. The study involved all type of urban parks. This paper explores the most important role of urban public parks in Tehran and the contribution they can make towards a sustainable environment in the city as a metropolis.

  • Behnaz Aminzadeh, Firoozeh Samani, Behrang Bahrami Pages 35-48

    There has been growing concern regarding the proposed Sivand Dam. Its placement in the Parse- Pasargad region, between both the ruins of Persepolis and Pasargad, has worried many archealogists that the dam will flood these UNESCO World Heritage sites. Currently the construction of the dam is postponed until the international teams of archeologists announce that their excavations in the area are finished. The aim of this study is to increase the knowlegde about this valuable archeological region, focusing on two case studies, Persepolis and Pasargad. To prevent environmental destruction caused by archeological excavations, a non-intrusive investigation combining complementary technologies has been carried out. A multilayer analysis of the collected data in geology, hydrology, and hydrogeology, along with aerial photographs, remotely sensed air photos, and satellite imagery provided useful information for preparing environmental and historic layers. The use of GIS and image processing technique allowed a highly effective integration of all data, leading to more rigorous correlation of the different results. The results of this study are indicative of three main

    Findings

    (1) identification of buried archaeological features in this region, focusing on the two plains of Farvardin and Marghab, the seat of Achaemenian governors, where the Persepolis and Pasargad established (2) a wall and watchtowers surrounding Persepolis, (3) and a natural lakelet in the Pasargad site.

  • Cyrus Reza Sabri, Patrick Miller, Rene Dierkx Pages 49-58

    The beautiful and untamed mountains in Iran are a strong source of identity for the residents and the visitors. The view of the Alborz Mountain’s peak, Damavand, from Tehran is breathtaking. Yet the same geological processes that have created these magnificent mountains have also made the country very susceptible to devastating earthquakes. While there have been numerous quakes in Iran with many casualties, none have ever overwhelmed international headlines the way the earthquake that struck Bam on December 26, 2003) has. Since that faithful day, there have been many other natural disasters all over the world. The tsunami in the Indian Ocean and the Hurricane Katrina along the gulf coast of the U.S. are two events that have also caused devastating tragedies. There are major lessons to be learned from the Bam experience that can be applied to other similar situations. The relationship between nature and culture adds a significant insight into the complex situation, where reconstruction extends beyond bricks and mortar to the reconstruction of lives and the continuation of a culture. In this regard,the process of people’s participation is of vital importance. In Bam a unique approach was used to recover cultural values and reach out to segment of the population that is vital to Bam’s future, its children. The Bam experience involved children in a UNICEF workshop1 and provided a way to involve them in the design of parts of the environment, through their own eyes. This article describes the historic nature/culture relationship in Bam and how the workshops were used to recover them and to find hope in the midst of a disaster.

  • Mohsen Sartipi Pages 59-66

    A review of earthquakes occurring in Iran during the last three decades (since 1983 up to the present) indicates the outbreak of many earthquakes, eight cases of which having a magnitude of above 7. Review of major natural disasters of the 20th century shows that earthquake is one of the most dreadful disasters of the world, four cases of which have occurred during the past century in Iran. According to the above evidence and the tectonic maps, Iran is located in an earthquake prone zone; therefore, reducing the risks of earthquakes should always be considered in all fields of human activity, especially in architecture and construction. Taking pre-emptive measures to tackle natural disasters especially earthquakes through observing the principles of architecture and urban construction, and observing the system of urban and rural construction management is a priority and an important strategy for sustaining the development of the country which can decrease the damage caused by earthquakes. From this point of view, the consideration of the way buildings are prone to earthquake and choosing the methods suitable for the structural socio-economic conditions and natural environment are among the most important measures to be taken. If vulnerable spots of buildings are not taken seriously, damage to buildings may continue.2 Given that among the natural disasters of the last two decades, Manjil Earthquake, June 1990, and Bam Earthquake3, December 2003, were greater than the previous disasters in terms of property damage and loss of life, and since there is more evidence available about them, examination of and diagnosis of man-made factors in theses two major earthquakes become especially important. The present article comprises three main sections. The first section focuses on the behaviour of buildings in the epicentres of the earthquakes, namely the provinces of Gilān, Zanjān and Kerman. The second section highlights the damage inflicted upon the buildings and their vulnerable weak parts, and the final section summarizes the ignored matters and concludes by providing regular strategy of diminishing the losses.

  • Cyrus Reza Sabri Pages 67-78

    This article deals with the dilemma of man’s expectations from the environment and theresponsiveness of the environment to man’s desires. Can we find harmony between theseopposing forces? The important issue is to pursue every element of harmony we can in the relationship between ourselves and the rest of nature, rediscovering old harmonies and perhaps finding some new ones too. This study focuses on some sample studies such as the Kohala Coast on the island of Hawaii and Abbas Abad hills in Tehran, to clearly play the concepts of preference and affordance against each other and use the criteria for sustainability as a framework. It concludes that in interpreting nature man reeducates himself and in the process his value system changes. Therefore in the long run a new culture will emerge which is more in harmony

  • Homa Irani Behbahani, Fakhri Khosravi Pages 79-88

    This paper studies Tehran gardens in the time span from Qajar dynasty up to Pahlavi period. A brief glance at Tehran’s old map reveals that the situation and location of the birth of old gardens, having been affected by the environmental potentiality of the background, on the one hand, have first led to the introverted growth of the city and the fortification of the central citadel and, on the other hand, have led to the extroverted growth of the city, i.e. the development of Tehran as the time went by. At the present, most of these gardens have been demolished in the interest of developing Tehran and only a couple of them have survived. In view of this, identifying the structural elements and the system governing therein, the ratio of difference between this pattern and the Iranian pattern of constructing gardens and their role in extending the city mountain ward are among the objectives of this study. In this study with pay attention the signification of political, economical and sociality affairs in development of Tehran city, the prevalent system of the gardens of Tehran and the role played by them in the orientation of the city are examined through a study of Niavaran Garden.