فهرست مطالب

علوم محیطی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، بهار 1385)

نشریه علوم محیطی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، بهار 1385)

  • 90 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هنگامه صفاایسینی، افشین دانه کار، احسان کامرانی صفحات 1-10

    ساختار جنگل های مانگرو که بر اساس پروفیل عمودی و افقی توده تعیین می شود یکی از مولفه های مدیریتی چه با اهداف بهره برداری و چه با رویکرد حفاظتی محسوب می گردد جنگل های مانگرو در حوزه گولقان تیاب کلاهی با وسعت 03/1698 هکتار یکی از پنج منطقه حفاظت شده مانگرو در استان هرمزگان است که از اجتماعات خالص و ناهمسال درختان حرا پوشیده شده است به منظور تعیین ساختار جنگل های حرا در این محدوده که حدفاصل عرض جغرافیایی پرانده شده است از چهار ترانسکت خطی استفاده شد. در هر ترانسک نیز از قطعات نمونه یک آری به عنوان واحد اندازه گیری به صورت تصادفی-سیستماتیک برای ثبت پارامترهای رویشی درختان و از میکرولات های یک متر مربعی برای تعیین آمارهای نهال، ریشه های هوایی و برگ های ریزش یافته به زمین استفاده شد. به این ترتیب پارمترهای رویشی 345 درخت از 39 قطعه نمونه مورد بررسی قرار گرفت. توده مورد بررسی با تراکم 71/1014 اصله در هکتار دارای ارتفاع 41/190 سانتی متر با میانگین قطر تنه در محل یقه معادل 514/10 سانتی متر است. متوسط ارتفاع و قطر تاج درختان نیز به ترتیب 74/151 و 74/230 سانی متر اندازه گیری شد. همچنین سطح متوسط تاج درختان معادل 01/6 متر مربع محاسبه و میانگین تعداد ریشه های هوایی 50/197 عدد در متر مربع و ارتفاع متوسط 24/11 سانتی متر تعیین شد. تعداد برگ های ریخته شده بر بستر رویشگاه نیز 34/119 عدد یر متر مربع با متوسط سطح 95/6 سانتی متر مربع تعیین شد. بررسی های آماری نشان داد که بین ترانسکت های مورد بررسی قطعات نمونه حوزه کولقان در هیچ یک از پارامترهای مورد بررسی با یکدیگر اختلاف معنی داری ندارند و این رویشگاه از نظر ساختار همگن ارزیابی شد. قطعات نمونه دیگر ترانسکت ها در خصوص پارامترهای مورد بررسی با یکدیگر اختلاف معنی داری ندارند و این رویشگاه از نظر ساختار همگن ارزیابی شد. قطعات نمونه دیگر ترانسکت ها در خصوص پارامترهایی مثل ارتفاع درخت، ارتفاع تاج، قطرتاج ، سطح تاج و قطر تنه در محل بقه اختلاف معنی داری در سطح اطمینان 95 درصد پوشش اختلاف نداشته و کل محدوده مورد مطالعه از این نظر همگن است.

    کلیدواژگان: درخت حرا، جنگل مانگرو، تیاب، میناب، کولقان کلاهی
  • عباس عاشوری، کامران زلفی نژاد صفحات 11-22

    سرشماری پرندگان مهاجر آبزی و نیمه آبزی در تالاب های استان گیلان همه ساله هم زمان با سرشماری نیمه زمستانه پرندگان مهاجر آبزی سازمان بین المللی تالاب ها از تاریخ 15 دی لغایت 4 بهمن انجام می گیرد. نتایج سرشماری پرندگان در سال های 1382 تا 1384 کاهش جمعیت پرندگان مهاجر به استان گیلان را نشان می دهد. در این میان جمعیت پرندگان پارک ملی بوجاق در سال 1384 نسبت به کل جمعیت پرندگان مهاجر به استان ،9/23 درصد افزایش داشته است و مرغابیان با جمعیت معادل 15596 قطعه بیشترین تعداد پرندگان پارک را شامل شده که نسبت به سال های 82 و 83 به ترتیب 3/7 و 3/8 برابر شده است. این افزایش جمعیت بیشتر در اردک های روی آبچر با 14984 قطعه شمارش شده دیده شد.

    کلیدواژگان: وضعیت، جمعیت، پرندگان مهاجر، پارک ملی بوجاق، گیلان
  • حمیدرضا رحمانی صفحات 23-34

    به دلیل اثرات زیانبار نیترات اضافی در گیاهان خوراکی ، در سال الخیر مطالعات زیادی در زمینه تجمع نیترات در محصولات زراعی به ویژه سبزی ها انجام شده است با توجه به ضرورت موضوع ،تحقیق حاضر برای بررسی وضعیت نیترات خاک، آب و گیاه اراضی کشاورزی سبزیکاری منطقه براآن شمالی به مدت 2 سال انجام شد. سبزی های مورد بررسی شامل سبزی های برگی شوید،جعفری، نعناع، تره گشنیز، برگ چغندر، شنبلیله و اسفناج و سبزی های غده ای سیب زمینی، گوجه فرنگی،بادمجان،پیاز، طالبی و خیار بوته ای بودند. برای هر سبزی 3 مزرعه که دارای مدیریت زراعی تقریبا یکسان بودند انتخاب و نمونه گیری از اندام خوراکی سبزی در هر مزرعه با 3 تکرار و نمونه گیری از خاک و آب آبیاری این مزارع در شروع و پایان فصل رشد و با 3 تکرارا اراضی مورد بررسی و در سال دوم حدود 79 درصد از سطح اراضی مورد بررسی دارای غلظت نیترات فراتر از حد بحرانی بود . غلظت ازت نیتراتی در آب بیشتر چاه های مورد بررسی فراتر از حد مجاز 10 میلی گرم بر لیتر بود که برای شرب انسان و دام و استفاده در آبیاری و همچنین به عنوان آب زیر زمینی دارای محدودیت بود. در سبزی های مورد بررسی سبزی برگی شوید با نیانگین کل نیترات 9/2120 و سبزی غده ای پیاز با میانگین نیترات 7/237 میلی گرم بر کیلوگرم بالاترین غلظت نیترات را دارا بودند از بین سبزی های برگی اسفناج با میانگین نیترات 8/20 و از بین سبزی های غده ای خیار بوته ای با میانگین نیترات 89 میلی گرم بر کیلو گرم وزن تازه کمترین غلظت نیترات را به خود اختصاص دادند. در مجموع غلظت نیترات در سبزی های برگی 4 الی 6/6297 میلی گرم بر کیلو گرم وزن تازه و در سبزی های غده ای 3/17 الی 4/872 میلی گرم بر کیلوگرم وزن تازه بود که نشانگر بالاتر بودن غلظت نیترات در سبزی های برگی نسبت به سبزی های برگی نسبت به سبزی های غده ای است. مقایسه غلظت نیترات نمونه های گیاهی با حدود معمول نشان داد که کلیه سبزی های برگی و کلیه سبزی های غده ای دارای غلظت فراتر از حد معمول نیترات در گیاه بودند همچنین غلظت نیترات اندازه گیری شده در سبزی ها در دو زمان صبح و بعداظهر اختلاف قابل توجهی را نشان داد. در مجموع نتایج تحقیق بیانگر آلودگی خاک، آب و گیاه به نیترات در اثر استفاده پیش از اندازه و نامناسب کودهای ازته در اراضی سبزیکاری مورد بررسی بود.

    کلیدواژگان: نیترات، حدمجاز، حدبحرانی، آلودگی
  • سیده عذرا علی موسوی، محمدرضا حسن دخت، سعید محرمی پور، امید نوری رودسری صفحات 35-42

    این آزمایش به منظور ارزیابی مقاومت 15 توده بومی پیاز ایرانی از نظر مقاومت به آفت تریپس پیاز،انجام شد. این توده ها عبارت بودند از :قرمز آذ شهر، سفید خمین، درچه اصفهان، سفید کاشان، مشکان فارس، اقلید فارس، سفید و قرمز نیشابوری، صورتی و سفید کردستان که در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال متوالی کشت شدند. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش شامل: تعداد تریپس در بوته، دمای برگ، رنگ برگ، ضخامت برگ، نرخ خسارت و زاویه برگ بود نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد اوده های پیاز از نظر نرخ خسارت و تعداد ترپس در سطح 1 درصد با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند . توده های مشکان فارس، سفید کردستان و سفید قم نسبت به تریپس پیاز مقاوم و توده های صورتی کردستان، قولی قصه زنجان حساس به تریپس بودند همچنین زاویه بین دو برگ مرکزس گهاه در توده های مقاوم سفید کردستان و سفید قم به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از دیگر توده های مورد مطالعه بود. همچنین اختلاف معنی داری بین دمای برگ، رنگ برگ و ضخامت برگ در بین توده ها مختلف ملاحظه نگدید. از آنجا که برای کنترل تریپس پیاز از سموم شیمیایی خطرناک و در چند نوبت استفاده می شود، کاربرد توده های مقاوم به عنوان یکی از روش های بسیار مهم در مدیریت تلفیقی آفات، گاهی موثر در کاهش مصرف سموم شیمیایی به حساب می آید.

    کلیدواژگان: پیاز، تریپس، توده های بومی، مقاومت، زاویه برگ
  • فراهم احمدزاده، آذرمیدخت خیراندیش صفحات 43-54

    جغرافیای طبیعی شمال غرب ایران ترکیب پیچیده ای از کوه های مرتفع، ناهمواری ها و دشت های باز است تنوع اقلیمی و ژیوگرافیکی ، به ویژه وجود مناطق گسترده کوهستانی و مرتفع در منطقه سبب گردیاه است ک نواحی فیزیوگرافیک متنوع و با ویژگی های منحصر به فرد در این بخش از کشور شکل گیرد و این تنوع سبب گردیده است که تنوع زیستی جانوری،به ویژه تنوع گونه ای سوسمارهای منطقه قابل توجه باشد. پژوهش حاضر به منظور مطالعه شرایط زیستگاهی، بستر زیستی، رژیم غذایی، وضعیت حفاظتی و تجزیه و تحلیل فون سوسمارهای منطقه از سال 1382 با روش پیمایشی و بازدید آغاز و هنوز هم ادامه دارد. نتایج حاصل نشان می دهد که 21 گونه سوسمار متعلق به 5 خانواده از 8 خانواده سوسمارهای ایران در منطقه زندگی می کند. بیش ترین تعداد جنس و گونه مربوط به خانواده لاسرتاها اس. در این خانواده جنس لاسرتا با 8 گونه بزطگترین جنس را تشکیل می دهد بررسی ها معلوم ساخته که سوسمارهای منطقه طیف وسیعی از زیست گاه ها را با بسترهای متفاوت اشتغال می نمایند. تعداد گونه های مناطق کوهستانی در مقایسه با مناطق دشتی قابل توجه است. همچنین ارزش حفاظتی سوسماریهای منطقه شناخته است و نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: سوسمار، تنوع زیستی، شمال غرب ایران، Lacerta
  • مهران جواهری بابلی، عباس متین فر، ناصر آق صفحات 55-64

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر استفاده از ناپلیوس آرتمیا غنی شده با اسیدهای چرب غیر اشباح بلند زنجیره و ناپلیوس تازه تخم گشایی شده به عنوان غذایی آغازین، بر رشد و بقا لاروهای ماهی آزاد دریای خزر در مقایسه با غذای کنسانتره تجاری،در 3 گروه غذایی کنسانتره، ناپلیوس آرتمیا تازه تخم گشایی شده، ناپلیوس آرتمیای غنی شده با اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره به مدت 15 روز، انجام پذیرفت. میزان رشد لاروهای تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیا تازه تخم گشایی شده نسبت به لاروهای تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیا غنی شده با اسیدهای چرب غیر اشباح بلند زنجیره تفاوت معنی داری را نشان نداد ولی هر دو این گروه ها میزان رشد بیشتری را نسبت به لاروهای تغذیه شده با غذای کنسانتره تجاری نشان دادند. بقا لاروهای تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیا تازه تخم گشایی شده نسبت به لاروهای تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیا غنی شده از اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره تفاوت معنی داری را نشان ندادند اما هر دو این گروه ها بقا بهتری نسبت به لاروهای تغذیه شده با غذای کنسانتره تجاری داشتند. در مجموع لاروهای تغذیه شده با ناپلی آرتمیا تازه تخم گشایی شده از دیگر گروه ها عملکردی بهتری داشته و برای غذای آغازین لاروها ماهی آزاد دریای خزر برگزیده شد.

    کلیدواژگان: ماهی آزاد دریای خزر، آرتمیا، اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره، غنی سازی
  • نگین شعبانی صفحات 65-76

    برنامه ریزی سبزراه ها یکی از مهم ترین ابزارهای برنامه ریزی در ارتقاءکیفیت زندگی ساکنان شهراست فضاهای سبز و سبزراه ها به علت دارا بودن نقش عمده در افزایش کیفیت هوا و ایجاد تغییرات مثبت در اقلیم محیط های شهری،برای نگهداری از کیفیت زیست محیطی شهرها ضروری هستند و ارزش های زیبایی شناختی این محیط ها را به نحو قابل توجهی افزایش می دهند. حفاظت از سیستم های طبیعی بوم شناختی، فراهم آوردن فرصت های تفریحی گسترده برای مردم در درون مناطق شهری و نواحی روستایی، تامین منافع اقتصادی و حفاظت از ارزش های فرهنگی و میراث تاریخی از جمله مزایای برنامه ریزی سبزراه ها هستند. توسعه و گسترش شهر تهران به سوی رشته کوه البرز و دامنه های شمالی سبب از نوین رفتن فضاهای باز و سبز، باغات،مناطق ارزشمند دره ها و کوهپایه و ایجاد تغییر و تحولاتی جبران ناشدنی در این محدوده شده است. احداث ساختمان ها،پل ها، جاده ها در حریم و حتمی بستر دره های شمالی تهران در کنار استفاده های فراغتی روند طبیعی را در این نواحی دچار اختلال نموده و سبب تغییر منظر در این مناطق با ارزش بوم شناختی گردیده است. در این میان برنامه ریزی این دره ها به عنوان سبزراه می تواند در بهبود وضعیت زیست محیطی این نواحی در کنار ایجاد پتانسیل های تفریحی برای ساکنان شهر موثر باشد. بنابراین،این نوشتار درصدد است تا با مرور ادبیات و پیشینه سبزراه ها،به معرفی این ابزار ریزی در جهت بهبود وضعیت دره های شمالی شهر تهران با تمرکز بر دره درکه بپردازد.

    کلیدواژگان: سبزراه، برنامه ریزی سبزراه، دره های شمالی تهران، دره درکه
  • محمود کرمی، برهان ریاضی، نازنین کلانی صفحات 77-86

    از آنجا که کفتار راه راه در راس هرم غذایی قرار می گیرد اطلاع از وضیعت زیستس آن کمک موثری در جهت حفظ سایر گونه ها خواهد بود. امروزه بیشترین تخریب های زیست محیطی متوجه زیست گاه ها است، لذا حفظ زیست گاه ها و مطالعه آنها به خصوص زیست گاه های گونه ای مهمی چون کفتار از اهمیت بسزایی برخوردار است. ارزیابی زیستگاه به عنوان یک راه حل عملی برای انجام این مهم مطرح است. با ارزیابی زیستگاه می توان مطلوبیت و تعداد واحدهای زیستگاهی موجود برای این گونه را به دست آورد. برای این کار، ابتدا سه بخش در پارک ملی خجیر به عنوان بخش های مطالعاتی گزینش گردید. سپس ارزیابی زیستگاه به روش های HEP و رتبه دهی به متغیرهای مختلف یدر سه بخش پارک انجام شد. در انتها نتایج حاصل از این دو با یکدیگر مقایسه گردیدند. فاکتورهای عمده ای که به عنوان متغیرهای زیستگاهی برای ارزیابی زیستگاه حیوان مدنظر و مورد قرار گرفته شد. عبارت بودند از فراوانی لاشه و نزدیکی به باغات میوه، فاصله تا جاده، کاربردی و پوشش اراضی و پستی بلندی، فاصله تا روستا، شدت حضور دام در منطقه. براساس نتایج بالاترین نمایه مطلوبیت و بیشترین تعداد واحدهای زیستگاهی به بخش شماره 3 با نمایه مطلوبیت 87/0 و تعداد واحدهای زیستگاهی 3654 تعلق گرفت. همچنین مدلی برای مطلوبیت زیستگاه کفتار راه راه ارایه گردید که مسلما یک HIS محلی برای منطقه مورد مطالعه خواهد بود. مدل مطلوبیت زیستگاه کفتار با استفاده از روش میانگین هندسی و چهار متغیر به دست آمد.

    کلیدواژگان: کفتار راه راه، ارزیابی زیستگاه، نمایه مطلوبیت، روش رتبه دهی، پارک ملی خجیر
|
  • Hengameh Safa Eisini, Afshin Danehkar, Ehasn Kamrani Pages 1-10

    Determining the structure of mangrove forests on the basis of the vertical and horizontal stand profiles is considered both as a managing feature and as an approach for utilization or protection. The mangrove forests in the study area at Koolaghan, Tiyab and Kolahi region cover 41,258 hectares and form one of the five mangrove protected areas on the Hormozgan Province shoreline. Hormozgan mangroves are covered by an association of pure and uneven-aged grey mangrove trees (Avicennia marina). The study area is distributed over the area with the latitude 26˚52'50''- 27˚10' 54'' and longitude of 56˚23'37''-56˚ 59' 8''. Four linear transacts were used to determine the structure of the mangrove forests in this area. A quadrate sample plot with 100 m2 in each transect has been used as the measuring unit with random–systematic distribution. In each plot, the height and steed diameter of trees as well as the height and diameter of crowns were measured. Furthermore, 1 m2 micro plots were used to measure the quantity of aerial roots, shed leaves and seedlings. In this way, the growth parameters of 345 trees from 39 sampling plots were studied. The results show that the average intensity of this mangrove stand is 1,014.71 trees per hectare, the average tree height is 190.41 cm and the average stem diameter 10.514 cm. The average heights and diameters oftree's crowns were measured at 151.74 cm and 230.74 cm, respectively. In a like manner, the average area of crown was calculated at 6.01 m2. The number of aerial breathing roots was established as 197.50 per cubic meter with an average height of 11.24 cm. The number of leaves shed on the forest floor was 119.34 per cubic meter with an average area equal to 6.95cm2. Statistical studies showed that plots of the Koolaghan region are homogeneous, nevertheless there are significant differences in other sampling plots among the transects of some parameters such as tree height, crown height, crown diameter, crown area and stem diameter, with a 95% certainty. However, we couldnt find any difference in some parameters such as tree density and coverage percentage, so all the areas studied were homogeneous in these parameters.

  • Abbas Ashori, Kamran Zolfi Nezhad Pages 11-22

    A census of water fowl and wader migratory birds in the Gilan wetlands is carried out every year at the same time, with a census of the mid-winter migratory waterfowl birds conducted by the International Wetlands Organization from 5-24 January. Results of the direct census conducted during the years 2003, 2004 and 2005 show that the size of the bird population in the Gilan wetlands is declining. But, as a percentage of the total bird population, the number of migratory birds in Boojagh National Park has increased to 23.9%. Ducks (Anatidae) had the highest population in the site with 15,580 individual birds, which is 7.6 times higher than the census result for the year 2003 and 8.3 times higher than in 2004. This increasing is very noticeable among surface feeding ducks with 14,984 birds.

  • Hamid Reza Rahmani Pages 23-34

    There is concern about the harmful effect on human and animal health of excessive nitrate concentrations in edible plants. Numerous studies have been made throughout the world on nitrate accumulation, especially in vegetable plants. Therefore, studies are necessary to assess the local nitrate content of vegetable crops in major production areas. The soil, water and vegetable nitrate level were studied in Northern Baraan (20 Km East of Esfahan in the old alluvial plain of the Zayandeh-roud River in Central Iran) for two years. The vegetables selected consisted of: leafy and stem vegetables including leek, dill, fenugreek (Trigonell), spinach, mint, sparsely and chinese parsley; root vegetables including onion, potato and tomato; and fruit vegetables including the commonly grown of cantaloupe melons and cucumber. For each plant, three fields with similar cultural management were selected. In each field, at the beginning and end of the growing season, the top 0-30 cm of soil and irrigation well-water were sampled in three replicates. Also, edible plant parts were sampled in three replicates, in the morning and afternoon. Soil nitrate concentrations in most of the vegetable fields were higher than permissible levels, showing excessive nitrogen fertilizer application. The results showed that nitrate concentration over 75% and 79% of the soil study area was higher than the permissible level of 20 mg/kg in the first and second years, respectively. The nitrate concentration of most of the irrigation well-water was higher than the permissible range of 10 mg/l, which is the threshold limit for direct human and animal consumption and for land irrigation. The highest nitrate content in stem and leafy vegetables was found in sparsely (mean of 2121 mg/kg), and onion (mean of 238 mg/kg). The lowest nitrate concentration in leafy vegetables was found in spinach (mean of 20.8 mg/kg) and cucumber (mean of 89 mg/kg). The ranges of nitrate concentration in stem and leafy vegetables were 4 to 6,297 mg/kg and in root vegetables were 17.3 to 872.4 mg/kg fresh weight. The nitrate content of all stem and leafy vegetables except spinach, bulb and of fruit vegetables, except cucumber, were higher than permissible limits. In leafy, bulbous and fruit vegetables nitrate concentrations were higher than the permissible concentration level of 67-mg/kg fresh weight. The effect of the time of plant sampling in the morning and afternoon on nitrate content was significant. Timing of sampling shows that the nitrate level in stem and leafy vegetables were significantly lower in the afternoon than in the morning and nitrate content decreased during the day.

  • Azra Alimousavi, Mohammad Reza Hassandokht, Saeidmoharrami Pour, Omid Nouri Roudsari Pages 35-42

    This experiment was conducted in order to evaluate the resistance of fifteen native onion cultivars against Thrips tabaci. These cultivars consisted of Ghermez Azarshahr, Kazbar, Tarom, Shenat Abhar, Gholi Gheseh Zanjan, Sefid Qom, Sefid Khomein, Dorche Isfahan, Sefid Kashan, Meshkan Fars, Eghlid Fars, Sefid and Ghermez Neishabour, Sefid and Sooraty Kordestan. The cultivars were grown in a randomized complete block (RCB) design with three replications over two consecutive years. The number of Thrips, leaf temperature and color, leaf thickness, damage rate and leaf angle were all measured in this experiment. The results indicated that cultivars were significantly different in terms of the number of Thrips and the damage rate at the 1% level. Meshkan Fars, Sefid Kordestan and Sefid Qom cultivars were resistant and Sooraty Kordestan, Gholi Gheseh Zanjan cultivars were sensitive against Thrips tabaci. Also, the angle between the two central leaves of resistant cultivars (Sefid Kordestan and Sefid Qom) was considerably greater than the others. In the case of leaf temperature, color and thickness, the results showed no significant differences between cultivars. To control Thrips tabaci (especially in Iran) growers mainly use dangerous pesticides in large quantities. The usage of resistant cultivars is one of the major components in integrated pest management (IPM) for decreasing pesticides use.

  • Faraham Ahmadzadeh, Azarmidokht Kheyrandish Pages 43-54

    The Northwest of Iran, covering the three provinces of Ardabil, East Azerbaijan and West Azerbaijan, is a special area that, due to its particular geographical and climatic conditions has a rich biodiversity. The present study was conducted with the aim of studying the habitat, substrate type, feeding, conservation and distribution of lizards in this area from 2003 to now. Our results have revealed that there are 20 lizard species belonging to 13 genera and 5 families in this area. Lacertid lizards have the highest species diversity with 12 species. We also found that high ranges of habitats with a different substrate types are inhabited by lizard species. The number of species in pine regions compared with other types of area is considerably greater. The conservation status of lizards is unknown and requires further study.

  • Mehran Javaheri Baboli, Abbas Matinfar, Naser Agh Pages 55-64

    This experiment was conducted with the aim of investigating the effect of using n-3 HUFA enriched Artemia Nauplii and newly hatched Artemia as a starter food for Caspian salmon (Salmo trutta caspius) larvae compared with artificial food. It was conducted in three treatments: artificial food, newly hatched Artemia nauplii and n-3 HUFA enriched Artemia nauplii during 15 days. Larvae fed with newly hatched Artemia nauplii did not show any significant difference in growth rate compared to larvae fed with n-3 HUFA enriched Artemia nauplii (P³0/05). However, both of these groups showed a better growth rate compared to larvae fed on artificial food. Larvae fed with newly hatched Artemia nauplii show no significant difference in survival compared with larvae fed with n-3 HUFA enriched Artemia nauplii (P ³ 0/05). However, both of these groups showed a better survival compared to larvae fed on artificial food. Overall, larvae fed with newly-hatched Artemia nauplii had a better performance and it was selected as a starter food for Caspian salmon larvae.

  • Negin Shabani Pages 65-76

    Greenway planning is one of the most important tools for increasing quality of life for residents. Green space and greenways are essential to maintain urban environment quality and considerably increase aesthetic values of it. Protecting ecology of specific natural system, providing recreational opportunities for people in metropolitan and rural space, increasing economic benefits and protecting heritage and cultural values are some of the advantages of greenway planning. Developing and extending of Tehran to the Alborz Mountain and its piedmont has made cause extermination of open and green space, gardens, valuable valleys and piedmont and irreversible changing in this area. Building houses, bridges and roads in buffer zones and even bed of river in north of Tehran simultaneously leisure time uses has disturbed the natural trend in area and has changed landscape in this valuable ecological regions. So, preparing plans for valleys as greenways can improve environmental conditions in the area while it can use for recreational manner for residents. This paper review greenway’s literature and history and attempt to introduce this planning tool with aim of improving conditions of valleys in north of Tehran with a focus of Darakeh Valley.

  • Mahmoud Karami, Borhan Riazi, Nazanin Kalani Pages 77-86

    Striped hyenas are unique and vital components of certain ecosystems. As the species is located on the top of the food pyramid, information about its biological needs can be useful at the same time for the conservation of other species. Recent environmental destructions have generally led to major habitat loss, and so protection of the hyenas’ habitats is regarded as very important. As such, habitat management based on evaluation is strongly recommended as a practical solution. A habitat evaluation for the striped hyena (Hyaena hyaena) was conducted in Khojir National Park, located in the southwest of Tehran. The park is 11,570 ha in size and was divided into three sections for the purposes of the evaluation. Habitat conditions were evaluated in three sections of the park using the Habitat Evaluation Procedure (HEP) and the Ranking Variable Approach (RVA). Both methods provided the highest Habitat Suitability Indices (HSI) for section 3. A maximum HIS of 0.87 was found for which 3,654 habitat units were available.