فهرست مطالب

علوم محیطی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1384)

نشریه علوم محیطی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1384)

  • 92 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین شریف زادگان، حمید فتحی صفحات 1-20

    در این پژوهش سعی بر آن است تا با توجه به ضرورت تعامل طرح های توسعه در پهنه سرزمین که می تواند موجب تغییرات مخرب در حوزه های زیست محیطی گردد، با استفاده از تکنیک دلفی، مدل ارزیابی سلسله مرالتبی و شاخص های زیست محیطی حوزه البرز، عمل سنجش حمل محیطی انجام شود. نتایج این پژوهش امکان ارزیابی و سیاست گذاری،برنامه ریزی منطقه ای و استراتژیک را برای به حداقل رساندن آسیب پذیری محیط زیست در اثر انجام طرح های توسعه فراهم می سازد و می تواند شرایطی را ایجاد کند که با توجه به اولویت ها و حساسیت های شاخص های آسیب پذیری حوزه های زیست محیطی البرز، تعادل بین طرح های توسعه و محیط زیست امکان پذیر گردد.

    کلیدواژگان: طرح های توسعه، حوزه های زیست محیطی البرز، آسیب پذیری زیست محیطی
  • حسین رحمانی، بهرام حسن زاده کیابی صفحات 21-34

    به منظور تعیین صفات مناسب جهت جداسازی جمعیت های شاه کولی در دو رودخانه هراز و گزافرود، در بهار 1383 مطالعه ای صورت گرفت 70 نمونه از رودخانه های هراز و گزافرود با استفاده از تور سالیک صید گردید. در این مطالعه 27 صفت ریخت سنجی مطلق 20 صفت ریخت سنجی نسبی و 10 صفت شمارشی مورد بررسی قرار گرفت با استفاده از روش تجزیه به مولفه های اصلی بهترین صفات جدا کننده جمعیت ها و میزان جدایی جمعیت ها مشخص شد. در مورد صفات ریخت سنجی 8 فاکتیر با حدود 2/88 درصد تنوع صفات بین افراد انتخاب شد که شامل صفاتی نظیر طول کل،طول فورک، ارتفاع بدن؛ طول سر و طول پیش فک می باشند. در مورد صفات شمارشی 4 عامل با حدود 75/71 درصد تنوع صفات بین افراد انتخاب شد که شامل صفات فلس هاس سابقه دمی، خارهای آبششی داخلی، و فلس های بالای خط جانبی می باشند. در مورد صفات نسبی ریخت سنجی 7 فاکتور با حدود 81 درصد تنوع صفات بین افراد انتخاب شد که شامل 1 صفت نسبی می باشند نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که صفات ریخت سنجی و ریخت سنجس نسبی برای جدایی جمعیت ها مناسب تر است، در حالی که صفات شمارشی در بین جمعیت ها دارای همپوشانی زیادی است.

    کلیدواژگان: رودخانه هراز، رودخانه گزافرود، صفات ریخت شناسی، شاه کولی (Chalcalburnus chalcoides)
  • حسین شیخ جباری، الهام شیخ جباری صفحات 35-50

    بررسی وضعیت زیستی و تنوع گونه ای مهره داران استان اردبیل راهی برای شناسایی قابلیت ها و تنگاهای محیط زیست طبیعی استان در جهت مدیریت حفاظت از گونه و زیستگاه است. در این مطالعه در گام نخست، بوم سازگان استان اردبیل به عنوان بسترهای زیستی، شناسایی و طبقه بندی و پس از تعیین حدود، عوامل زیستی(اقلیم، منابع آب، پوشش گیاهی و پناهگاه و امنیت) در آن ها بررسی شد. در گام بعدی مهره داران استان اردبیل به تفکیک رده ثبت شده و بر اساس موقعیت گونه، نوع زیستگاه و نوع تغذیه، طبقه بندی و طبق مقررات ملی، ضمایم CITES و فهرست IUCN مورد ارزیابی قرار گرفته و بر این مبنا گونه های شاخص استان تعیین گردیدند. تعداد جمعیت گونه های شاخص بر حسب مورد با استفاده از روش های شمارش دسته جمعی، تعیین حداقل جمعیت و تخمین تراکم در واحد سطح ، برآورد و مناطق پراکنش آن ها در سطح استان مشخص و وضعیت زیستی آنها و گونه های همراه در این زیستگاه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعات نشان داد که استان اردبیل به علت تنوع زیستگاهی کم نظیر از تنوع گونه ای قابل ملاحظه ای برخوردار است. در اغلب زیستگاه ها چهار عامل عمده زیستی در اثر فعالیت های انسانی و شکار بی رویه در معرض تخریب قرار دارد. به همین جهت گونه های شاخص با کاهش شدید جمعیتی و بحران زیستی مواجه بوده و از مجموع 287 گونه مهره دار شناسایی شده ، از نظر مقررات ملی هشت گونه در خطر انقراض62 گونه حمایت شده می باشند . همچنین از نظر مقررات بین المللی 39 گونه در ضمایم CITES و 21 گونه در فهرست سرخ IUCN قرار دارند. همچنین نسل دو گونه آهو و میش مرغ در زیستگاه های استان منقرض شده است.تخریب زیستگاه،عدم امنیت کافی و کاهش منابع غذایی عوامل اصلی نابودی گونه ها می باشند که تاثیر هر یک از این عوامل در این فرآیند به ترتیب 39،53 و 4 درصد برآورد شده است. حفاظت زیستگاه با ایجاد منطقه حفاظت شده در منطقه آق داغ و حفاظت گونه با ایجاد منطقه شکار ممنوع در کوهستان سبلان و کناره های ارس راهکارهای اساسی مدیریتی برای حمایت و حفاظت از اجتماعات جانوری در استان اردبیل می باشند.

    کلیدواژگان: مهره داران، پراکنش، جمعیت، گونه های شاخص، زیستگاه
  • میتراالسادات طباطبایی، مهناز مظاهری اسدی صفحات 51-58

    نفت ترکیب پیچیده ای از انواع هیدروکربن ها است که در اعماق زمین تحت فشار دمای بالا اعماق شکل گرفته است. تا کنون مطالعات متعددی در سراسر دنیا وجود میکروارگانیسم های بومی مخازن نفتی با شرایط دشوار مخزنی اعم از دمای بالا، شوری بالا و فشار بالا را به اثبات رسانده است. آرکی باکترها در واقع باکتری های باستانی با ویژگی های منحصر به فرد از لحاظ ساختار و ژنتیک بوده و در سومین عرصه حیات قرار دارند، قادر به تحمل این شرایط ویژه و دشوار مخازن دشوار مخزنی می باشند مهم ترین آرکی های مخازن نفتی متانوژن ها می باشند که آرکی هایی هستند که قادر به تولید گاز متان به عنوان بخشی از متابولیسم داخلی خود می باشند. در این مطالعه به بررسی حضور و رشد متاژون ها در دمای بین 20 تا 60 درجه سانتی گراد و نیز شوروری تا حد اشباع پرداختیم. گاز کروماتوگرافی و میکروسکوپ فلورسنت برای بررسی رشد متانوژن ها در شرایط مختلف به کاری گرفته شده است. کشت روش کاملا بی هوازی در bottle Serum با تنظی اتمسفر 2H+ 2CO انجام گرفت.

    کلیدواژگان: متانوژن، نفت، دما، شوری
  • غلام حسین ابراهیمی پور، جمشید فولادی، آتوسا فردوسی صفحات 59-70

    باکتری اکسیرم هالوفیل ، جداسازی شده از جزیره قشم با تولید بیوسورفکتانت قادر به امولوسیونه کردن و تجزیه نفت خام می باشد.پس از آزمایش های لازم اولیه و این باکتری از لحاظ تاثیر فاکتورهای اساسی محیطی در تجزیه زیستی نفت خام مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله نقش فاکتورهای محیطی حایز اهمیت از جمله شوری،PH ، دما و دور دستگاه شیکر به منظور هوادهی محیط، حداقل مقدار منبع نتروژن و فسفر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج شنان داد، محدوده غلظت نمک 15 تا 21 درصد، 2/8 PH،دمای 35 درجه سانتی گراد و دور شیکر rpm 140،حداقل مقدار منبع نتروژن 2/0 گرم 4SO (4NH) و حداقل غلظت منبع فسفر 1/0 گرم 4PO 2KH، مناسب ترین شرایط برای تجزیه زیستی یک گرم نفت خام توسط این باکتری می باشد. سپس با انجام آزمایشات وزن سنجی نفت خام روشن گردید که باکتری در این شرایط بهینه بعد از هفت روز نزدیک به صد در صد نفت خام موجود را به مصرف می رساند.

    کلیدواژگان: آرکی باکتری، تجزیه زیستی، نفت خام، محیط اکستریم هالوفیل
  • داریوش مینایی تهرانی، علی حرفت منش، فرود آذری دهکردی صفحات 71-82

    در کشورهای تولید کننده نفت، این ماده به عنوان یکی از مهم ترین آلوده کننده های محیط زیست به شمار می رود رها شدن نفت در آب و خاک می تواند سبب آسیب به موجودات زنده شود. یکی از راه های مناسب جهت کاهش آلودگی نفتی از خاک، زیست درمانی می باشد. برخی از میکروارگانیسم ها قادرند از بعضی ترکیبات موجود در نفت به عنوان ماده غذایی استفاده کرده و آن را تبدیل به مواد ساده تر مثل آب و دی اکسید کربن نمایند. در این تحقیق چگونگی تخریب زیستی نفت خام در خاک با مقیاس نیمه صنعتی مطالعه شد. قطعه زمین هایی به ابعاد 1x2 متر و ارتفاع 70 سانتی متر از سیمان تهیه شد خاک آلوده به نفت خام سنگین (w/v) 2 درصد(MPP20000) در حدود 8/0 متر مکعب به هر خانه اضافه شد و مواد افزودنی از قبیل کود شیمیایی فسفاته و نیتراته،کود حیوانی و تراشه چوب به خانه های نختلف اضافه شد و روند تخریب زیستی نفت در هر خانه در مدت 12 ماه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین کاهش به میزان 65درصد در زمنی که به آن کود شیمیایی و هم زمان تراشه چوب داده شده بود دیده شد. در زمینی که به آن کود حیوانی اضافه شده بود مقدار کاهش در حدود 60درصد و در زمینی که در آن فقط از کود شیمیایی استفاده شده بود، کاهش نفت در حدود 55 درصد بود در نهایت در زمینی که در آن هیچ گونه از فاکتورهای مواد افزودنی اعمال نشده بود میزان کاهش در حدود 50 درصد بود. به این ترتیب مشاهدات ما نشان داد که استفاده هم زمان از تراشه چوب و کود شیمیایی و یا استفاده از کود حیوانی در خاک می تواند، راندمان تخریب زیستی نفت را بالا ببرد.

    کلیدواژگان: تخریب زیستی، نفت خام، میکروارگانیسم، مواد افزودنی، خاک
  • فرح کریمی، سیما زنگنه، مرتضی یوسف زادی، حسن زارع مایوان صفحات 83-88

    همزیستی با قارچهای میکوریزی آرباسکولار وزیکولار باعث بهبود رشد و نمو در گیاهان بهوسیله افزایش جذب عناصر، بهبود بخشیدن رابطه آبی گیاهان و حفاظت از گیاهان در مقابل بیماریها میشود. در این مطالعه هشت ایستگاه براساس تنوع گونه های گیاهی و ارتفاع در بخش غربی منطقه حفاظت شده خارتوران بین نقاط جغرافیایی N .گردید انتخاب 55 º 58 ' تا 55 º 59 º E و 35 º 53 ' تا 35 º 57 º در هر ایستگاه درجه اهمیت گونه های گیاهی غالب و درصد همزیستی با میکوریزمحاسبه گردید. همچنین با جداسازی اسپورهای قارچهاری میکوریزی در ریزوسفر این هشت ایستگاه 12 گونه قارچ آربوسکولار وزیکولار شناسایی گردید که به غیراز یک گونه بقیه متعلق به جنس Glomus هستند.

    کلیدواژگان: آربوسکولار، میکوریزا، خارتوران، Glomus
|
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan, Hamid Fathi Pages 1-20

    Regarding to necessity of development projects corporation in territory arena that cause destructive changes in environmental areas, this paper is tried to bring an Environmental Carrying Capacity with using a multi-dimensional model formed by Delphi teqnique and AHP model. This paper make the environmental strategic policies in order to decrease the vulnerability of developmentprojects enforcement and also with regarding to Alborz environmental areas and vulnerability indices priorities, will be established the conditions to balance between environmental and development projects.

  • Hossein Rahmani, Bahram Hassanzadeh Kiabi Pages 21-34

    A study was conducted to determine suitable charactersfor separating 2 Shemaya (Chalcalburnus chalcoides) populations of Haraz and Gazafrud Rivers in spring 2004. Using cast net, 73 speciemens were collected in 2 rivers (i.e: 35 in Gazafrud vs. 38 in Haraz). 27 morphometric characters, 11 meristic characters and 20 proportional morphometric characters were used. PCA in SPSS software was used to determine the best separating (isolating) characters of populations and its separation distance. For morphometric characters, 8 factors with about 77/2 % of character diversity within individuals were selected including; total length, fork length body depth, head length and premaxilla length. In the case of meristic characters, four factors with 70/75 % of diversity of characters within individuals were selected including; caudal peduncle scales, scale rows above lateral line and gill reakers (anterior). As far asproportional morphometric character are concerned, seven factors with 81% of character diversity within individuals were selected including 1 character. The results showed while morphometric as well as proportional morphometric characters were useful for population separation, the meristic characters could not separate the populations.

  • Elham Sheikh Jabbary, Hosein Sheikh Jabbary Pages 35-50

    The study of species diversity of vertebrates in Ardabil Provinceis one way to identify the strengths and weaknesses of thenatural environment of the province for the protection andmanagement of species and habitat. In this research project, wehave collected and produced information through conducting afield operation. As a first step, Ardabil's ecosystem wasclassified and identified and, after scoping, the ecological factors(climate, water sources, plant cover, shelter and security) werestudied. For the next step, vertebrates were identified separately,classified in terms of species, habitat and nutrition, andevaluated according to national, CITES and IUCN standards. Inthis way, index species were determined and their populationwas measured by direct observation. The population density wasestimated at the base level along with the minimum population,dispersed areas in the province were specified and theirbiological conditions and other species present were alsoidentified. In most habitats, four main factors - water, food,security and shelter - are threatened by destruction, hunting and human activities. So, index species face population decrease and biological crisis and, out of a total number of 287identified vertebrates, 8 species are in danger of extinction and 62 species supported. According to international standards, 39 species are listed in a CITES appendix and 21 species are in the IUCN Redbook. Furthermore, the generation of two species of Goitered gazelle and Greal bustard in this province’s habitats have become extinct. Destruction of habitat, lack of ample security and decrease in food resources are the main factors leading to the extinction of species, and the responsibility of each of these factors has been estimated at 53% - 39%, 4%, respectively. The preservation of habitat by establishing protected areas in Agdag and the preservation of species by setting up a prohibited hunting area in the Sabalan Mountain and Aras River areas are the main management policies for the conservation and protection of the animal community in Ardabil Province.

  • Mitra Sadat Tabatabaee, Mahnazmazaheri Assadi Pages 51-58

    Petroleum, which is a complex component of hydrocarbons, has been formed in the deep subsurface under conditions of high pressure, salinity and temperature. By now, several different studies have proved the presence of indigenous microorganisms consistent with the extreme conditions of oil reservoirs such as high temperature, high salinity and pressure. Archaea are an ancient group of bacteria with unique structural and genetic properties that are placed in the third domain of life and are able to endure the extreme and exclusive conditions of these reservoirs. The main archaeal residents in oil reservoirs are methanogens that produce methane as a part of their internal metabolism. In this investigation the presence and growth of methanogens at temperatures between 20°c to 60°c and salinities up to the level of saturation have been studied. Gas chromatography and electron microscopic observations were examined to study methanogenic life. Cultivation was done under anaerobic conditions in serum bottles with atmospheric adjustment of N2, CO2+H2.

  • Gholamhossein Ebrahimpour, Jamshid Fooladi, Atousa Ferdousi Pages 59-70

    Pars Q2, an extreme halophilic archea bacterium isolated from the Namakdan salt lake on Qeshm Island, was capable producing biosurfactants to emulsify and degrade crude oil. In this article, the effects of salinity, pH, temperature, aeration (shaker speed) and the minimum optimized concentration of nitrogen and phosphate sources were studied on the bioremediation of crude oil. The results showed that 15- 21% NaCl, pH 8. 2, 35 C and 140 rpm (shaker speed), 0. 2 g of (NH4) 2SO4 and 0. 1 g. of KH2PO4 provided optimal conditions for oil biodegradation using this strain. Under such optimal conditions, the bacterium degraded 100% of the available crude oil after seven days of incubation.

  • Dariush Minai-Tehrani, Ali Herfatmanesh, Forood Azari-Dehkordi Pages 71-82

    In oil producing countries, crude oil is one of the most important pollutants of the soil and water. Spillage of crude oil into the soil can be damaging to the environment. Various microorganisms are able to use some fractions of crude oil as their sole carbon source and transform them into non-toxic compounds. In this research, the biodegradation of heavy crude oil in soil under different conditions was studied over a 12-month period in a pilot scale. Cement units with dimensions of 1× 2 × 0.7 meters were made and crude oil was added to the soil in a final concentration of 2% (v/w) (20000 ppm). The effect of certain nutrients such as inorganic phosphate and nitrate fertilizers, animal manure and wood shavings on the biodegradation of crude oil was studied. Our results showed that the greatest oil reduction (65%) occurred in the unit which included both the inorganic fertilizers and the wood shavings. In the unit that received animal manure, the reduction of crude oil was 60% and the unit that received only inorganic fertilizers the reduction was 55%. In the unit to which no nutrient was added the reduction was 50%. Our results suggest that the addition of both wood shavings and chemical fertilizer or the addition of animal manure can increase the biodegradation of crude oil in soil.

  • Farah Karimi, Somayeh Zangeneh, Morteza Yousefzadi, Hasan Zarre Mayvan Pages 83-88

    Vesicolar arbuscular symbiosis improves plant growth and development by optimizing uptake of elements, adjusting plant water relations and protecting plant against pathogens. In this study, eight stations were selected in western part of the area, between 35º 53' to 35º 57' N and 55º 58' to 58º 59' E, according to plant diversity and altitude. Importance value was calculated for dominant plant in every station and root colonization percentage were calculated. Like wise, AMF sopres from rhizosphere eigth stations were extracte and recognition 12 species arbuscular-mycorrhizal which all except one belong to Genus Glomus.