فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1386)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عبدالحسین زرین کوب صفحه 13

    قصه ها و تمثیلات مثنوی مولانا جلال الدین محمد بلخی، مقدمه واقعی شناخت مثنوی و راه ورود به اقلیم ناشناخته آن است. چون در تعلیم مولانا، حقیقت از شریعت جدایی ندارد و طریقت هم سر حال انبیا را نشان می دهد، از جست و جو در آن چه به حالات و مقامات انبیا و اولیا در مثنوی آمده است، سر طریقت و حقیقت را بهتر می توان درک کرد. بدین گونه با تامل در سر این گونه قصه هاست که می توان به لطایف اسرار مثنوی راه یافت.

    کلیدواژگان: قصه، تمثیل، شریعت، طریقت و حقیقت
  • دکتر مهدی ماحوزی صفحه 21

    در این پژوهش، هدف معرفی و شناخت مراتب علمی و انسانی حکیم، ادیب و متکلم نامی قرن هفتم هجری قمری «کمال الدین میثم بن علی بن میثم بحرانی» است. ابن میثم در فنون گوناگون حکمت، عرفان، کلام، اصول فقه، بیان و شوون مختلف ادب استادی است مسلم و در مراتب زهد و پرهیز و خوی نیک سرآمد اقران. هم ستوده استادان خویش است و هم شاگردان دانش پژوه خویش. حدود 18 اثر ارج مند در خلال 63 سال عمر ممتع خویش در موضوعات یاد شده به جامعه ایرانی و اسلامی تقدیم کرده است

    کلیدواژگان: ابن میثم بحرانی، شرح نهج البلاغه، ترک دنیا، خوی نیک، قواعد المرام، شرح صد کلمه، خواجه نصیرالدین طوسی، علی بن سلیمان ماحوزی
  • سبک شناسی نظم در قرن ششم / خاقانی، ظهیرالدین فاریابی، کلیاتی در باره سبک شعر فارسی در قرن هفتم
    سیدضیاء الدین سجادی صفحه 47

    نوشته ای که ملاحظه می فرمایید، بخش سوم و پایانی مجموعه مقالاتی است که شادروان سید ضیاءالدین سجادی در معرفی ویژگی های سبکی نظم در قرن ششم نگاشته اند. این مقاله (بخش پایانی) اختصاص به دو شاعر برجسته دیگر این قرن یعنی افضل الدین بدیل خاقانی شروانی و نیز ظهرالدین فاریابی دارد و نویسنده فقید، ضمن برشمردن ویژگی های سبکی این دو گوینده بزرگ قرن ششم، نهایتا به معرفی کلیاتی درباره سبک شعر فارسی در قرن هفتم نیز پرداخته اند.

    کلیدواژگان: افضل الدین بدیل خاقانی، ظهیرالدین فاریابی، سبک شناسی نظم قرن ششم، سبک شناسی نظم قرن هفتم (کلیات)
  • اسماییل حاکمی، فروزان فر صفحه 93

    نوشته ای که ملاحظه می فرمایید بخش دوم از تقریرات استاد فروزان فر در سال 36-35 در دانشگاه تهران است که جناب آقای دکتر اسماعیل حاکمی بازنویسی و تنظیم آن را بر دوش همت گرفته اند. این یادداشت ها شامل نکاتی در مورد تاثیرات فرهنگ و نیز الفاظ مغولی بر آثار قرن هفتم به بعد، نکاتی درباره تاثیرات تصوف و عرفان بر شعر و نثر و نیز آثاری است که دین و نژاد می تواند بر ادبیات و فرهنگ داشته باشد. در نقل سخنان مرحوم استاد فروزان فر همانند بخش نخست، ترجیح داده ایم شیوه محاوره ای استاد و اصالت آن حفظ شود. بدیهی است که مطالب شفاهی ایشان حوزه ای سیال را در بر می گیرد. به همین دلیل اشارات ایشان ابعادی متفاوت و متنوع دارد.

    کلیدواژگان: سبک شناسی دوره مغول، شعر و نثر دوره مغول، تاثیر تصوف بر فرهنگ و ادبیات، دین و نژاد در عصر مغول
  • سید علی محمد سجادی صفحه 111

    گرچه سالی را در بزرگداشت مقام مولانا جلال الدین محمد بلخی و آثار گران سنگ او کوشیدند و ملل مختلف جهان هر یک فراخور توان و انتظار خویش از این خوان گسترده بهره ای بردند اما این در رحمت تا ابد به روی مشتاقان صاحبدل گشوده است، در این مقاله سعی برآنست تا نکته ای چند نه براساس انتخاب بلکه بر سبیل تصادف برگزیده و ارایه گردد. وجه مشترک این گزینش ها کاربردی بودن آنها در زندگی روزمره مردم فارغ از هر زمان و هر مکانی است. سه مساله «ابن الوقت»، «خلوت گاه حق» و «ارمغان دوستی» نکاتی است که در تبیین و تشریح هر یک براساس کتاب شریف مثنوی معنوی در حد توان بدان پرداخته شده است و بسط کلام هم در این موضوع ها و هم در زمینه های دیگر به خواست خداوند و زمانی دیگر موکول شده است.

    کلیدواژگان: ابن الوقت، پشیمانی و پریشانی، خوشی و ناخوشی، آرام گاه حق، ارمغان رستاخیزی
  • عباس کی منش صفحه 123

    از آن جا که شعر زبان اسرار دل است و مخلوق عاطفه‌های حساس، شاعری نوعی کیمیاگری شناخته شده است در حوزه پیوند الفاظ با موسیقی. در میان سرامدان شعر فارسی، فرخی نمونه کامل شاعرانی است که در تلفیق مضامین شعر با موسیقی گام‌های استوار برداشته است. وی را در حوزه الفاظ به حسن انتخاب کلمات خوش آهنگ، فصیح، رشیق و دلاویز باید ستود. براستی در رعایت تناسب معانی و مضامین و تلفیق آنها با موسیقی کلمات و ترکیبات سخنوری است توانا. چه کلام آهنگین وی در این حوزه از جذابیت و دل‌فریبی ویژه‌ای برخوردار است و این خود برجستگی شعرش را شکل تواند داد و سبک شاعری او را مشخص تواند کرد.

    کلیدواژگان: فرخی، لحن، موسیقی، مضامین و واژگان
  • ماندانا هاشمی صفحه 137

    ابلیس در مثنوی معنوی دو سیمای متفاوت دارد. از سویی شخصیتی شرور و شوم است که کمر به ویرانی آرمان الهی بسته است. در مواردی برابر با نفس اماره شمرده می شود و کار او وسوسه است و تنها با هدایت پیر راه دان می توان از وسوسه های او در امان ماند. نگاه دیگر به ابلیس در مثنوی بسیار شگفتی آفرین است و با آنچه در آثار عارفانی چون عین القضات و حلاج آمده است شباهت دارد. تصویر این چهره در داستان معاویه و ابلیس آشکار می شود. در این داستان مولانا با وسعت دید و نگاه نوآور خود هر چند با جمال، نکاتی حکیمانه را یادآور می شود. داستان معاویه و ابلیس در این مقاله مورد بازنگری قرار گرفته است و نکات مورد نظر مولانا و نیز اشارات مشابه آن در تاریخ اندیشه عرفانی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: عشق، معاویه، ابلیس، جبر، خیر و شر
  • داریوش صبور صفحه 153

    در این نوشتار به پیشینه فرهنگ نویسی و آثاری اشارت رفته است که با روش الفبایی پیرامون مسایل فرهنگی، علوم و فنون، شرح حال و آثار بزرگان و نام آوران نوشته شده و به نام فرهنگ یا دایره المعارف به مفهوم اصطلاحی آن نامیده شده و نام فرهنگ های معتبر و ویژگی های آن ها از قرن پنجم هجری قمری تا روزگار معاصر، بویژه تاثیر فرهنگ های معاصر در ادبیات و علوم نیز آورده شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، دایره المعارف، زبان، ادبیات، علوم و فنون
  • ایرج شهبازی صفحه 167

    تصور زندگی بدون رنج، تصوری است که عقلش نمی کند تصدیق؛ از این رو، مساله رنج همواره برای انسان های اندیشمند مطرح بوده و هر کسی به نحوی آن را تبیین کرده است. مولوی نیز به ژرفی در این مساله اندیشیده است. در این مقاله، نظرات مولوی درباره انواع رنج، علل رنج و آثار نیکوی آن بررسی شده است. او رنج ها را به دو گروه عمده تقسیم کرده است: رنج هایی که انسان، خود برای خویشتن فراهم می آورد و رنج هایی که خداوند مهربان، برای پرورش انسان، در نظر می گیرد. مولوی رنج های دسته اول را ناشی از خودخواهی و نادانی انسان می داند و آنها را مردود می شمارد، اما رنج های گروه دوم را می پذیرد، زیرا که آنها از لطف خفی خدا سرچشمه گرفته است و آثاری نیکو در زندگی آدمی دارد.

    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، رنج، درد، قهر و لطف
  • فرشته ناصری صفحه 187

    در این مقاله سعی بر آن بوده است تا به طور موجز به موارد زیر اشاره شود: 1- آثار ادبیات کهن ایران همچون هزار و یک شب و هزار و یک روزو تاثیرات آن ها بر ادبیات اروپا 2- نحوه شکل گیری و توسعه ی روابط بین غرب و شرق و شرح عوامل موثر در ایجاد این ارتباط 3- تبادل فرهنگ ها و تلاقی بین ادبیات غرب و شرق و چگونگی تاثیرپذیری از ادبیات خاورزمین 4- معرفی نویسندگان و آثار ایشان در عصر ویکتوریا (سده نوزدهم)، که متاثر از ادبیات شرق است.

    کلیدواژگان: قصه، ادبیات، غرب، شرق، رمانتیک، مستشرقین، فرهنگ عوام، فولکلور، ادبیات تطبیقی، تاثیر ادبیات شرق بر ادبیات غرب
  • ایرج مهرکی، حبیب الله عباسی صفحه 201

    تاریخ جهان گشای جوینی یکی از امهات متون تاریخی ادبی زبان فارسی است. جوینی در این اثر شرح وقایع و فجایع سه رویداد شگرف تاریخ ایران را در سده های ششم و هفتم هجری، یعنی ایلغار مغول و فراز و فرود سلطنت خوارزمشاهیان و داستان اسماعیلیان ایران، به رشته تحریر درآورده است. در این مقاله از منظر زبان شناسی نقش گرا که اثر را در ارتباط با گوینده، شنونده، زمینه و موضوع آن بررسی می کند کارکردهای زبانی این کتاب تحت عنوان «کارکردهای تاریخی و ادبی» کاویده و بررسی شده است و اسلوب تاریخ نگاری جوینی نیز در هر سه مجلد از رهگذر مقایسه ای زبانی تبیین و ارزش ادبی و میزان ادبیت هر کدام نیز نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: جوینی، تاریخ جهانگشا، زبان ادبی، زبان تاریخی و ادبیت
  • صفحات 1-15
|
  • AbdulHossein Zarrin Koub Page 13

    Stories and allegories in Masnavi Mawlana are true introduction to comprehend Masnavi and a path to enter it’s unknown realm. Since in Mowlana’s teachings truth is inseparable from the spiritual law (Shari’at), and the spiritual way (Tariqu’at) also reveals the states of the soul of the prophets, by pursuing these states (Ahval) and stages (Maqamat) of the prophets and saints in Masnavi, one can better understand the secret spiritual path and the truth. Hence contemplation on such stories will enable one to unveil the mysteries in Masnavi in order to appreciate its subtilities.

    Keywords: Story, allegory, Shari'at, Tariqu'at, truth
  • Mehdi Mahoozi Page 21

    The purpose of this article is to introduce and understand the scientific merits of an outstanding literary man, philosopher, scholar, of the 7th century A. H. , Kamal aI-din Maytham bin Ali bin Maytham Bahrani. Ibn Maytham has a thorough understanding in a wide range of disciplines such as Philosophy, Mysticism, Discourse, Principles of theological Rhetoric, and other fields. He is the utmost master in many areas. He is a distinguished and distinct figure compared with his contemporaries in matters of Asceticism, Abstinence, and moral Excellence. He is equally worshiped by his masters and his desciples. During his sixty three years, he has written eighteen works of high caliber on the above disciplines.

    Keywords: Ibn Maytham Bahrani, Sharh Nahjul balagheh, Renunciation, Ghaved al-Maram, Description of hundred words, Khajeh-Nasir-o-Din Tousi, Ali bin solayman Mahoozi
  • Sayed ziaodin Sadjadi Page 47

    This article is the third and final part of a series of articles written by the late Professor Sadjadi, in introducing the stylistic characteristics of the Persian poetry in the 6th century A.H. This selection concentrates on two other prominent poets of this century namely, Khaghani Sharvani, and Zahir-al din Faryabi. Furthermore, he has introduced some generalities about the style of Persian Poetry in the 7th century.

    Keywords: Afzal-al-Din badil khaghani, Zahir al-din Faryabi, 6th & 7th century verse stylistics
  • Ismaeil Hakemi Page 93

    This piece of writing is the second part of late Dr Forozanfar’s lectures given at TehranUniversity in 1335, compiled and revised by Dr Hakemi. The notes discuss various issues such as the impact of Mongols culture and dictum on the works from the 7th century onwards; the influence of Sufism and mysticism on the prose and poetry, also the impact of the Race and Religion on Literature and Culture of the époque. In narrating Dr Forozanfar's words attempt is made to remain true to his multi dimentional references.

    Keywords: Stylistics, Poetry, and Prose in Mongols' period, the impact of Sufism, Religion, and Race on Culture, Literature
  • sayed Ali Mohammad Sadjadi Page 111

    Mowlana's Masnavi, the great masterpiece of Persian Poetry has been appreciated from the very beginning especially in the very recent years. As with any work of art, the possibilities of a great poem is never exhausted. It's loveliness and its significance increases, and its value to the reader increases as the reader himself continues to develop. With great Poetry, there is no saturation point: It is a 'joy for ever'. In this article attempt is made to introduce three concepts, namely "Seize the Day", "Sanctuary of God, and "Gift of friendship" drawn from the great work of Masnavi Manavi. The common basis of this selection is their application in everyday lives of the people irrespective oftime and place.

    Keywords: Seize the day, Remorse & Distress, Sickness & Health, Sanctuary of God, Gift of Resurrection
  • Abbas Kaymanesh Page 123

    Since Poetry is the language of the hearts secrets, arising from the emotions of sensitive souls, it is recognized as a kind of Alchemy which tends to bind words together in meaning as well as in sound. Among the prominent Persian poets, Farrokhi is the utmost example of a poet who in combining subject matter with music has taken great steps. His taste in choosing euphonious, eloquent, and charming words is admirable. The outstanding feature of his poetry is the musical quality of his lines, whose rhythms emphasize the meaning of a word or phrase calling it sharply to our attention.

    Keywords: Farrokhi, tone, music, subject matter, words
  • Mandana Hashemi Page 137

    Iblis in Masnavi Mauwlana has two distinct faces. On one hand, its character is recognized as being vicious, and ominious, determined to destroy the God's purpose. At times, it is regarded as being equivalent to Nafs Amareh, leading man to temptation, and only through the directions of a spiritual guide one can be saved from such temptations. However, in Masnavi the other face of Iblis is rather peculiar, and there are similarities of vision with the works of great mystics such as Ain al Ghozat, and Hallaj. This image of Iblis is revealed in the story of' Muaweyah,and Iblis" where one comes to realize the broadmindedness, and profound vision of a man who implicitly makes invaluable, scholarly points. This story has been revised in this article and Mawlana's viewpoints, and also similar inferences in the history of mystical thought were investigated.

    Keywords: Love, Muaweyah, Iblis, determinism, Good, evil
  • Dariush Sabour Page 153

    The present article makes reference to the traditions of lexicography and the encyclopedia like works, written alphabetically encompassing wide range of knowledge such as culture, science, technology, biography, plus the works of prominent scholars. Further, the name of the most reliable Dictionaries, and their features from the 5th century A.H till present time is given. Also the impact of the contemporary Dictionaries on Literature and science is discussed.

    Keywords: Lexicon, encyclopedia, language, Literature, science, technology
  • Iraj Shahbazi Page 167

    Imagining life without suffering is certainly contrary to the common sense, hence the concept of suffering and pain has always preoccupied the mind of thinking men however differently expressed. Mawlana contemplated this idea profoundly. In this article Mawlana's views on different kinds of suffering, the reasons for it, and its revelating outcome has been investigated. Mawlana divides suffering into two major groups: First the kind of suffering man himself brings upon himself, and the second is the one God the beneficent bestows on man for his perfection, and growth. He regards the first kind arising from man's ignorance and his egoism, hence he rejects it. However, he accepts the suffering of the second kind for they emanate from God's grace with revelating outcomes in man's life.

    Keywords: Mawlana, Masnavi, Suffering, Pain, Wrath, and Grace
  • Fereshteh Naseri Page 187

    In this article attempt is made to point out briefly the following subjects: The impact of Old Persian Literary works such as Thousand and one nights on European Literature Formation and development of a bond between the west and the East, as well as discussing the influential factors involved Interchange of cultures, Occidental Literature meets Oriental Literature Introducing great literary figures of the Victorian Age and their works inspired by the Oriental Literature.

    Keywords: Tale, Literature, west, East, Romantic, orientalists, folkculture folklore Comparative, Literature the impact of the Eastern Literature on the Western Literature
  • Iraj Mehraki, Habibulah Abbasi Page 201

    Ta'rikh-i Jahan Gusha written by Juvaini is one of the most celebrated manuscripts in the history and literature of the persian language. Juvaini includes the history of three major events and catastrophies in the history of Iran during the 6th and 7th century A.H, the first half of the 13th century. that is to say mongol's period, the rise and fall of Kharazmshahian monarchy, and the history of the Ismailis of Persia. This article investigates the linguistic functions of this work under the heading "historical and literary functions". Furthermore, Juvaini's manner of historiography in all the three volumes has been compared linguistically and evaluated on the literary basis.

    Keywords: Juvaini, Ta'rikh-i Jahan Gusha, Literary language, historical language