فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1386)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال ششم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1386)

  • 104 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 217
  • مقالات پژوهشی
  • لعیاسادات خرسندی، محمد طاهری مبارکه، هیبت الله کلانتری صفحه 219
    زمینه و هدف
    استامینوفن یک داروی متداول ضد درد و ضد تب است که در دوزهای بالا منجر به نکروز کبدی و کلیوی در انسان و حیوان می گردد. آسیب کبدی ناشی از استامینوفن وابسته به فعالیت آنزیم های سیتوکروم 450P- است و به صورت نکروز مرکز لوبولی تظاهر پیدا می کند. در تحقیق حاضر اثر محافظت کبدی عصاره زردچوبه مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 56 سر موش نر با نژاد NMRI به صورت تصادفی به 7 گروه تقسیم شدند. پس از یک شب گرسنگی، به گروه اول (C) سرم فیزیولوژی، به گروه دوم (B) 1000 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره زردچوبه و به گروه سوم (A) 700 میلی گرم بر کیلوگرم استامینوفن به طور خوراکی داده شد. به گروه های آزمایش استامینوفن 700 میلی گرم بر کیلوگرم و عصاره زردچوبه با مقادیر 200، 400، 800 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم به طور هم زمان داده شد. پس از 24 ساعت جهت انجام آزمایش های بیوشیمیایی، نمونه خون از شریان ژوگولار گرفته شد و کبد برای بررسی هیستوپاتولوژیک در فرمالین 10% قرارداده شد.
    یافته ها
    سطح سرمی ترانس آمینازهای کبدی (ALT و AST) در گروه های دریافت کننده عصاره زردچوبه در مقایسه با گروه کنترل مثبت کاهش قابل ملاحظه ای داشته و اختلاف بین آن ها معنی دار بود (05/0p<). از نظر مطالعات هیستوپاتولوژی، متناسب با افزایش میزان دریافت زردچوبه، نکروز کبدی کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، احتمال دارد که عصاره زردچوبه در بهبود مسمومیت حاد کبدی ناشی از استامینوفن نقش داشته باشد و توصیه می شود پژوهش های بیشتری در این زمینه در سطح مولکولی و فراساختاری انجام شود.
    کلیدواژگان: زردچوبه، استامینوفن، مسمومیت کبدی، موش آزمایشگاهی
  • محمدرضا آفرینش، احمد علی معاضدی، مهدی عباس نژاد، وحید شیبانی صفحه 227
    زمینه و هدف
    مطالعات بی شماری در زمینه درمان بیماری های شناختی نظیر آلزایمر و فراموشی در جریان می باشد. بیشتر مطالعات انجام شده در این زمینه، نقش هیپوکامپ را در یادگیری و حافظه فضایی موش های صحرایی تایید می نماید. در تحقیق حاضر اثرات تجویز خوراکی لسیتین و ویتامین A بر یادگیری احترازی در عدم حضور نواحی خلفی جانبی CA1 هیپوکامپ بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، یادگیری و حافظه احترازی غیر فعال 56 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد NMRI با میانگین وزن 25275 گرم با استفاده از دستگاه شاتل باکس ارزیابی شد. موش ها به هشت گروه (مساوی) تقسیم شدند. در گروه کنترل هیچ گونه تجویزی صورت نگرفت. در گروه شاهد، آب مقطر تجویز دهانی شد. در گروه شاهد جراحی، فقط الکترود به نواحی خلفی جانبی CA1 هیپوکامپ به صورت دو طرفه وارد می شد، اما در گروه تخریب این نواحی به وسیله جریان الکتریکی تخریب شدند. در گروه پنجم (تخریب+آب مقطر)، گروه ششم (تخریب+ لسیتین 120 میلی گرم بر کیلوگرم)، گروه هفتم (تخریب+ ویتامینA با مقدار 80000 واحد بر کیلوگرم) و در گروه هشتم (تخریب+ لسیتین + ویتامین A) انجام شد. تجویزها در حجم 10 میلی لیتر بر کیلوگرم به صورت دهانی و به مدت یک هفته هر روز و یک ساعت قبل از هر آزمایش صورت می گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین گروه شاهد جراحی و گروه تخریب اختلاف معنی داری از نظر مرحله به خاطرآوری اول و دوم وجود دارد (05/0p<). هم چنین تجویز خوراکی لسیتین به صورت توام با ویتامین A می تواند حافظه احترازی غیر فعال را در موش های صحرایی نسبت به گروه تخریب + آب مقطر بهبود بخشد (05/0p<). هم چنین تجویز خوراکی ویتامین A با مقدار 80000 واحد بر کیلوگرم کاهش حافظه ناشی از تخریب دو طرفه نواحی CA1 هیپوکامپ را افزایش نمی دهد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    تخریب موضعی ناحیه CA1 هیپوکامپ به طور دو طرفه سبب کاهش حافظه احترازی غیرفعال می شود. به نظر می رسد که تجویز توام لسیتین و ویتامین A می تواند حافظه احترازی غیرفعال موش ها را متعاقب تخریب CA1 بهبود دهد.
    کلیدواژگان: هیپوکامپ، لسیتین، ویتامینA، حافظه احترازی غیر فعال
  • مریم شهابی نژاد، محمدرضا رحمانی، محمد خاکساری حداد، غلامرضا سپهری، مهدی محمودی، اسماعیل کریم قاسمی صفحه 237
    زمینه و هدف
    شیرین بیان یک داروی گیاهی است که در طب سنتی خواص زیادی برای آن ذکر گردیده است. از آن جایی که ریشه این گیاه بسیار شیرین می باشد در صورتی که قادر به کاهش قندخون باشد و یا حداقل افزایش ندهد می تواند جهت درمان و یا تغذیه بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد. مطالعه حاضر جهت پاسخگویی به این سوال که آیا شیرین بیان می تواند تاثیری بر کاهش قند خون داشته باشد، انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 8 گروه موش بالغ نر با وزن 250-200 گرم انجام شده و 5 گروه از موش ها با تزریق 55 میلی گرم بر کیلوگرم از داروی استرپتوزوسین دیابتی شدند و موش هایی که قند خون آن ها بالاتر از 250 میلی گرم بر دسی لیتر بود وارد مطالعه گردیدند. به 3 گروه از موش های دیابتی و سه گروه از موش های سالم روزانه 100، 200 و300 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره شیرین بیان با لوله دهانی حلقی به مدت 35 روز خورانده شد. به یک گروه از موش های دیابتی انسولین NPH به میزان 4 واحد تزریق شد و گروه دیگر نیز دیابتی بدون انجام درمان خاص، در نظر گرفته شد. قند خون موش ها در روزهای صفر، هفت، چهارده، بیست و یک و سی و پنج اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    در این بررسی مشاهده شد که دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم ریشه شیرین بیان بر میزان قند خون در روزهای مختلف تاثیری نداشته ولی دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم در روزهای مختلف آزمایش (7،14،21،35) و دوز 300 میلی گرم بر کیلوگرم در روز 7 و 35 باعث کاهش سطح قند خون به طور معنی دار شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره ریشه شیرین بیان قند خون را در موش های سالم تغییر نمی دهد ولی در موش های دیابتی قند خون را کاهش می دهد و می توان نتیجه گرفت که عصاره ریشه شیرین بیان احتمالا می تواند به عنوان درمان و یا یک شیرین کننده برای بیماران دیابتی پس از کارآزمایی بالینی بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قند خون، ریشه شیرین بیان، استرپتوزوسین، دیابت شیرین
  • نادر شاهرخی، محمد خاکساری حداد، محمد شعبانی، محمودرضا حیدری صفحه 245
    زمینه و هدف
    یکی از روش های درمان بیماران دیابتی استفاده از رژیم های غذایی گوناگون می باشد. استفاده از گیاه بولاغ اوتی یکی از این رژیم ها است که در برخی از مناطق استان کرمان کاربرد دارد. در پژوهش حاضر اثرات گیاه بولاغ اوتی در کنترل قند و چربی پلاسما در موش صحرایی دیابتی بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 60 سر موش صحرایی نر بالغ انجام شد. همه موش ها به طور تصادفی آسان به 6 گروه تقسیم شدند. یک گروه، موش سالم غیر دیابتی و در 5 گروه دیگر با تزریق زیر جلدی 55 میلی گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین [streptozotocin (STZ)] دیابت تجربی ایجاد شد. در سه گروه از حیوان های دیابتی 5/1 میلی لیتر عصاره آبی گیاه بولاغ اوتی در دوزهای کم (25 میلی گرم بر کیلوگرم)، دوز زیاد (75 میلی گرم بر کیلوگرم، به طور کوتاه مدت (چهار هفته ای) و دراز مدت (هشت هفته ای) به روش گاواژ مصرف شد. در یک گروه از حیوان های دیابتی 4-2 واحد انسولین NPH به روش داخل صفاقی داده شد و یک گروه دیابتی نیز تحت درمان هیچ نوع رژیمی قرار نگرفت. قند و چربی های خون در پایان زمان آزمایش اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    همه گروه های تحت درمان کاهش معنی داری را در میزان گلوکز پلاسما در مقایسه با گروه دیابتی نشان دادند که بیشترین کاهش (96%) توسط گروه دوز بالا و دراز مدت عصاره بولاغ اوتی ایجاد شد که این کاهش دارای اختلاف معنی دار با کاهش گلوکز پلاسمای ناشی از انسولین (49%کاهش) است (001/0p<). هیچ تغییری در غلظت های کلسترول تام و تری گلیسیرید پلاسمای حیوان دیابتی مشاهده نشد. هم دوز کم و هم دوز بالای (هشت هفته ای) عصاره باعث افزایش LDL-کلسترول حیوان دیابتی شد (001/0p<). میزان پلاسمایی HDL- کلسترول حیوان دیابتی (17/2±33) توسط دوز زیاد دراز مدت عصاره کاهش پیدا کرد (2± 4/17).
    نتیجه گیری
    مصرف هر دو دوز عصاره آبی گیاه بولاغ اوتی قادر به کاهش گلوکز پلاسما در حیوان دیابتی است، اما از آن جایی که بر روی چربی های خون بی تاثیر بوده یا دارای اثر منفی است، مصرف آن برای کنترل قند خون در بیماران دیابتی با احتیاط پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بولاغ اوتی، گیاهان دارویی، گلوکز، دیابت شیرین، چربی ها
  • سعید رجبعلیان، فاطمه شاهی صدرآبادی، دکترشهریار دبیری، عباس نژادراوری، پروین صالحی نژاد، رفعت حسینی صفحه 255
    زمینه و هدف
    سرب مسموم کننده محیط زیست انسان محسوب می شود و قادر است تغییرات گسترده ای را در ساختار و عملکرد مغز به خصوص در کودکان ایجاد کند. در مطالعه حاضر سمیت سرب بر سلول های آستروسیت جنین انسان بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در اولین مرحله این مطالعه آزمایشگاهی، اثرات مجاورت کوتاه مدت و بلند مدت با سرب، در مهار رشد با روش سنجش 3-(4،5-dimethylthiazol-2-yl)-2،5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) بررسی شد. علاوه بر این، اثر سرم جنین گاوی (FCS) بر سمیت سلولی سرب نیز با روش فوق مورد بررسی قرار گرفت. در دومین مرحله، اثر سرب بر بیان ژن bax با روش ایمونوسیتوشیمی، ICC، (immunocytochemistry) بررسی گردید.
    یافته ها
    سمیت سرب در غلظت های بالاتر از یک میلی مول مشاهده شد (000/0=p). مجاورت مکرر با رقت های 250 و 500 میکرومول کاهش قابل ملاحظه ای در رشد سلول ایجاد کرد (01/0p<). نتایج، اثرات محافظتی FCS را در برابر سمیت سرب نشان دادند. مجاورت با سرب بیان ژن bax را تحریک کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج امکان اختلال عملکرد سلول های آستروسیت جنین به وسیله سرب و بنابراین تداخل در تکامل سیستم عصبی را مطرح می کنند.
    کلیدواژگان: استات سرب، سمیت سلولی، آستروسیت، Bax، ایمونوسیتوشیمی، سنجش MTT
  • ویکتوریا عمرانی فرد، سیامک امانت صفحه 265
    زمینه و هدف
    اسکیزوفرنیا یک اختلال مزمن است که باعث اختلال در افکار، احساسات، عواطف، رفتار و روابط فرد با دنیای خارج می شود. شرایط و بیماری هایی که همراه این اختلال دیده می شوند در سیر آن تاثیر به سزایی دارند. از جمله علایم و اختلالاتی که با این بیماری همراه است عبارتند از علایم و اختلال وسواس اجبار که در بسیاری ازاین بیماران دیده می شود و در نحوه کنترل، درمان و پیش آگهی آنان نقش مهمی دارد. با توجه به اهمیت همراهی علایم وسواسی-جبری با تشخیص اسکیزوفرنیا بر آن شدیم در این مطالعه اطلاعات بیشتری را در مورد فراوانی علایم وسواسی جبری در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا به دست آوریم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی بوده که بر روی 214 نفر از بیماران اسکیزوفرن شهر اصفهان که تحت پوشش درمانگاه نواب صفوی این شهر بودند انجام شده است. تشخیص اسکیزوفرنیا توسط روانپزشک طبق ملاک های DSM-IV و تعیین علایم وسواس جبری به وسیله مقیاس Yale-Brown بوده که جنبه های مختلف علایم وسواس – جبری را بررسی می نماید. اطلاعات پس از جمع آوری توسط آزمون های آماری T-Test و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 214 بیمار اسکیز و فرن واجد شرایط که مورد مطالعه قرار گرفتند مجموعا 1/34% دارای علایم وسواس – جبری بودند فراوانی وسواس در زنان41% و در مردان4/31% بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که علایم وسواسی – جبری در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا شیوع نسبتا بالایی دارد که توجه به آن در درمان اسکیزوفرنیا حایز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، علایم وسواس - جبری، داروهای ضد جنون تیپیک، داروهای ضد جنون آتیپیک
  • علی محمد پوررحیمی، مهدی عباس نژاد، وحید شیبانی، شهرزاد مظهری صفحه 273
    زمینه و هدف
    مطالعات گذشته نشان می دهند که استرس های محیطی مختلف در دوران بارداری موش مادر بر رفتارهای فیزیولوژیک فرزندان آن ها موثر است. در این پژوهش، اثرات محرومیت از خواب REM (یا PSD) مادر در دوران بارداری بر یادگیری فضایی فرزندان ماده بالغ آن ها با استفاده از ماز آبی موریس (MWM) مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی برای محروم کردن حیوانات از تکنیک سکو استفاده گردید. موش های حامله در 5 گروه جداگانه قرار گرفتند: گروه اول موش های بارداری که در روزهای 14، 15 و 16 بارداری بوسیله سکوی کوچک (به قطر 5/5 سانتی متر) مورد PSD قرارگرفتند. گروه دوم شامل موش های بارداری که روی سکوی بزرگ (به قطر 19سانتی متر) به عنوان شاهد قرار گرفته و گروه سوم موش های بارداری که تحت PSD قرار نگرفتند (گروه کنترل). مداخلات مشابهی در روزهای 17، 18 و 19 بارداری در 2 گروه دیگر موش های حامله نیز صورت گرفت (گروه 4 برای سکوی کوچک و گروه 5 برای سکوی بزرگ). فرزندان ماده هر 5 گروه بعد از رسیدن به سن بلوغ (5/3-3 ماهگی) در ماز آبی موریس مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    شاخص های یادگیری فضایی MWM در مورد فرزندان ماده موش های مادر گروه 1 و 2، تغییر معنی داری را در مقایسه با گروه کنترل نشان نداد. اما تعدادی از این شاخص ها، در مورد فرزندان موش های مادر گروه 4، در مقایسه با گروه 5 و گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، اثرات PSD موش های مادر حامله بر یادگیری فضایی فرزندان ماده بالغ آن ها، بسته به مدت و دوره زمانی اعمال آن، پاسخ های متفاوتی را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: محرومیت از خواب REM، یادگیری فضایی، موش صحرایی باردار، ماز آبی موریس
  • سیدمهدی موسوی، محمدرضا وفا، محمد الله توکلی، شکر الله آثار، مهدی علیزاده، براهیم رضازاده، محمدرضا میرزایی صفحه 283
    زمینه و هدف
    کمبود ریبوفلاوین از شایع ترین اختلالات تغذیه ای و از فاکتورهای موثر بر رشد فیزیکی کودکان است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت تغذیه ای این ویتامین و ارتباط آن با نمایه های تن سنجی دانش آموزان پایه اول و دوم دبستان شهرستان رفسنجان اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات مورد نظر از قبیل سن، جنس، سطح سواد والدین و... در پرسشنامه ثبت شد. وزن، قد و ریبوفلاوین ادرار اندازه گیری شد. نمایه های تن سنجی با استفاده از زیر مجموعه (Nutrition) Nut نرم افزار Epidemiology- version 6.0 مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین ارتباط بین متغیرهای کیفی از آزمون مجذور کای، تعیین همبستگی بین سطح ریبوفلاوین ادرار و نمایه های تن سنجی از ضریب همبستگی پیرسون و برای مقایسه میانگین ریبوفلاوین ادرار و نمایه های تن سنجی از آزمون t استفاده شد.
    یافته ها
    نیمی از کودکان مورد مطالعه به کمبود شدید تا متوسط ریبوفلاوین مبتلا بودندکه در دختران شایع تر از پسران بود (005/0>p). هم چنین تفاوت معنی دار آماری بین میانگین نمایه های قد برای سن و وزن در پسران و دختران مشاهده شد (003/0>p و 045/0>p).
    نتیجه گیری
    کمبود ریبوفلاوین به ویژه در دختران دبستانی یک مشکل جدی درشهرستان رفسنجان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ریبوفلاوین ادرار، نمایه های تن سنجی، کودکان دبستانی
  • صغری علی دلاکی، طیبه نگاهبان، محبوبه هلاکویی، احمدرضا صیادی، جعفر کهنعلی، معصومه اسماعیل زاده، غلامرضا اسدی کرم * صفحه 290
    زمینه و هدف

    آنزیم گلوکز 6 - فسفات دهیدروژناز [(G6PD)، Glucose -6- Phosphate Dehydrogenase] اولین آنزیم در راه پنتوز فسفات می باشد که نقش به سزایی در تولید NADPH که در جلوگیری از اکسیداسیون سلول ها اهمیت بسیار دارد ایفا می کند. افراد مبتلا به کمبود این آنزیم دچار حملات همولیز می شوند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع کمبود G6PD و تعیین ارتباط آن با جنس، گروه خونی و Rh و سابقه فامیلی در شهرستان رفسنجان صورت پذیرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تعداد 1018 نوزاد متولد شده در طی سه ماه به صورت متوالی مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه خون پاشنه پا بر روی کاغذ فیلتر مخصوص تهیه و فعالیت آنزیم به روش فلورسنت لکه ای اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش آماری مجذور کای و تست دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و 05/0>p معنی دار تلقی شد.

    یافته ها

    از 1018 نوزاد زنده متولد شده در مدت 6 ماه، 523 (38/51%) نوزاد مذکر و 495 نوزاد (62/48%) مونث بودند. میزان کمبود آنزیم G6PD به طور کلی در پسر ها 73/5%(30 نوزاد)، در دختر ها 24/4% (21 نوزاد) و در کل موالید زنده 5% (51 نوزاد) بود. رابطه معنی دار بین جنس، گروه خونی و Rh و سابقه فامیلی ومیزان شیوع کمبود G6PD به دست نیامد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد شیوع کمبود G6PD در شهرستان رفسنجان کمتر از شیوع آن در جهان و سایر نواحی کشور (9/14-10%) است که احتمالا به دلیل تفاوت مناطق جغرافیایی می باشد. با توجه به هزینه کم و روش آسان آزمون غربالگری و نیز اهمیت تشخیص، پیشنهاد می شود این آزمون در بدو تولد انجام شود.

    کلیدواژگان: گلوکز 6، فسفات دهیدروژناز، غربالگری نوزادان، فاویسم
|
  • M. Rezaeian Page 217
  • L.S. Khorsandi, M. Taheri Mobarakeh, H. Kalantari Page 219
    Background And Objective
    Acetaminophen is widely used as an analgesic and antipyretic drug, and when given in high doses can causes hepatic and renal injury in both human and animal. The liver damage in form of centrilobular necrosis is induced by using acetaminophen, depends on the cytochrome P-450 activities. In the present study hepatoprotective effects of Curcuma longa extract on hepatic injuries in male NMRI mice was examined.
    Materials And Methods
    This is an experimental study in which fifty six NMRI male mice were randomly divided into 7 groups. After one night fasting, normal saline was given to the first group (C), the second group (B) received 1000 mg/kg Curcuma longa extract and the third group (A) were fed 700 mg/kg acetaminophen. The test groups were treated with 700 mg/kg acetaminophen and Curcuma longa extract in doses 200, 400, 800, 1000 mg/kg at the same time. After 24 hours the blood samples were collected from the jugular arteries of the mice's necks for biochemical tests. The livers were also removed and fixed in %10 formalin solution for further histopathology tests.
    Results
    The acute elevation of serum levels of transaminases (ALT, AST) were significantly (p<0.05) reduced in the Curcuma longa receiving groups compare to the positive group (A). The histopathologic observation revealed a decline in liver necrosis with increasing dose of Curcuma longa extract.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the extract of Curcuma longa may protect liver against acute hepatotoxicity induced by acetaminophen in mice. Further studies at the level of ultrastructural and molecular level are suggested in this field.
    Keywords: Curcuma Longa, Acetaminophen, Hepatotoxicity, Mice
  • M.R. Afarinesh, Aa. Moazedi, M. Abbasnegad, V. Sheibani Page 227
    Background And Objective
    There are a number of studies, which focused on the improvement of reorganization disease such as Alzheimer. These investigations emphasis on the role of hippocampus on spatial learning of rats. In this study, we investigated the effects of oral administration of lecithin (Lc) and Vitamin A (VitA) on learning and memory of the adult male rats in absence of posterolateral area of CA1 (PLCA1).
    Materials And Methods
    In this experimental study 56 adult male NMRI rats (275±25g) were used. After lesion in PLCA1 all animals were trained for passive avoidance memory (PAM) by shuttle box. The animals were divided into 8 groups as follow: Control [(non administration), sham (Oral distilled water (dw), sham operated (only electrode insertion), Lesion (le) (PLCA1 disrupted)], four test groups (le +dw), (le + Lc 120 mg/kg), (le + VitA 80000Iu/kg) and (le+ Lc + VitA). All administrations (10 mg/kg B.W) were done orally for 7days, one hour before each experiment.
    Results
    The result showed significant difference between Le and sham operated groups regarding first and second phase of remembering (p<0.05). Co-administration of Lc and VitA can repair PAM of injured rats in comparison with le+dw group significantly (p<0.05), and the VitA had no significant effect on the IAM of injured rats. Administration of VitA significantly reduced memory of the rat-PLCA1 (p<0.05).
    Conclusion
    Bilaterally local lesion of CA1 is able to reduce passive avoidance memory. It seems that co- administration of Le and VitA, can improve PAM of CA1–lesion rats.
    Keywords: Hippocampus, Lecithin, Vitamin A, Inactive Avoidance Memory
  • M. Shahabinezhad, Rahmani M.R., M. Khaksari Hadad, Gh. Sepehri, M. Mahmoodi, E. Karimghasemi Page 237
    Background And Objective
    Licorice is a herbal medicine which carries a lot of traditional effects as the root of this herb is very sweet if it can reduce or does not increase blood sugar, it can be used in treatment of diabetic patients. Present study was performed to determine whether licorice could reduce blood sugar.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on eight (8) groups of matured male rats weighing 200 – 250g. Diabetes were established in five groups by injection of 55 mg/kg of streptozotocin. The rats with a blood sugar of higher than 250 mg/kg were entered in to the study. Three groups of diabetic animals were fed- (100, 200, 300 mg/kg) by licorice extract, respectively per day- orally by tubes for 35 days. One group of diabetic rats were injected by insulin NPH at a dose of 4 units and one group of the diabetics was considered without any special treatment. The animal's blood sugar were measured on day: zero, 7, 14, 21 and 35.
    Results
    This research showed that the dosage of 100 mg/kg had not affected blood sugar but dosage of 200 mg/kg during on days 7, 14, 21 and 35 had significantly decreased blood sugar. The dose of 300 mg/kg only could significantly decrease blood sugar on 7th and 35th day of treatment.
    Conclusion
    The results of present work showed that the licorice roots extract had no change in healthy rats blood sugar but in diabetic rats the blood sugar was reduced so it can be concluded that the licorice roots extract can be probably used as a treatment or as a dietary sweetener for diabetic patients in clinical procedures.
    Keywords: Blood Sugar, Licorice Root, Stereptozotocin, Diabetes Mellitus
  • N. Shahrokhi, M. Khaksari Haddad, M. Shabani, Mr. Heidari Page 245
    Background And Objective
    For treating diabetic patients, different nutrients are being used in some areas of Kerman province, Nasturtium offsinallis (NF) is one of them. In current research, effects of NF on plasma lipid and glucose levels have been assessed in diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 60 male rats were randomly divided into six groups, consisting, one intact non-diabetic group, and remaining 5 groups were injected 55 mg/kg streptozotocin subcutaneously to establish experimental diabetes. Three groups of diabetic animals were treated orally (via gavage) low (25 mg/kg), and high (75 mg/kg) doses of aqueous extract of NF in a volume of 1.5 ml for short period (4 weeks), long period (8-weeks), respectively. One group of diabetic animals was given 2-4 U of NPH insulin intraperitoneally (IP). The last group was given nothing at the end of each experiment. In all groups, blood glucose and lipid levels were measured.
    Results
    There was significant reduction in plasma glucose in treatment groups compared to diabetic groups. The greatest decrease (96%) was observed in the high dose (long term group for NF extract) which this reduced glucose level was significant compared to the reduced plasma glucose due to insulin injection (p<0.001). There wasn’t observed any change in diabetic animal's total cholesterol, and triglyceride levels of plasma. Both low and high doses of extracts increased LDL- cholesterol levels in diabetic animals. In diabetic animals, plasma HDL- cholesterol levels (33±2.17) decreased by long term dose of extract (17.4±2).
    Conclusion
    Both doses decreased plasma glucose in diabetic animal, whereas, it had not effect on plasma lipids or had negative effect, therefore this research suggested that NF extract is useful for control of blood glucose.
    Keywords: Nasturtium officinallis, Herbal Drugs, Glucose, Diabetes Mellitus, Lipid
  • S. Rajabalian, F. Shahisadrabadi, Sh. Dabiri, A. Nejadravari, P. Salehinejad, R. Hosseini Page 255
    Background And Objective
    Lead (pb) is an environmental toxicant which can induce structural and functional abnormalities in central nervous system, specially in young children.
    Materials And Methods
    In this experimental study, we evaluated the toxic effects of lead on human fetal astrocyte cells. At the first stage, the growth inhibition effects of short and long term exposure to lead were evaluated by 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay. Furthermore, the effect of Foetal Calf Serum (FCS) on lead toxicity was evaluated by above method. At the second stage, we applied immunocytochemistry (ICC) to analysis the effects of lead on the expression of stress related bax gene.
    Results
    The lead toxicity was observed at a concentration of>1mM (p=0.000). Continuous lead exposure also (250 and 500 µM for 7 days) caused a significant growth inhibition (p<0.01) of astroastes. The results showed the protective effect of FCS against lead toxicity. Lead exposure also induced bax gene expression.
    Conclusion
    These results show that lead may disturb the function of astrocytes and therefore and may interfere with development of fetal nervous system.
    Keywords: Lead Acetate, Cytotoxicity, Astrocyte, Bax, Immunocytochemistry, MTT Assay
  • V. Omranifard, S. Amanat Page 265
    Background And Objective
    Schizophrenia is a chronic disorder that characterized by disturbances in thought, feeling, affects, behavior, perception and communication skills. Co morbid conditions and disorders with schizophrenia play an important role in course and prognosis. Obsession and compulsion symptoms are disorders which noticeable percentages of patients are suffering from them and they affect the course and prognosis of disease. According to the importance of these accompanying disorders with Schizophrenia we aimed this study to find the prevalence of obsessive – compulsive symptoms in schizophrenic patients.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study that included 214 known cases of schizophrenia which have been followed up at Navab–Safavi Clinic in Isfahan. Schizophrenic patients were diagnosed by DSM-IV criteria by psychiatrist and obsessive symptom by Yale-Brown based questionnaire. The collected data were analyzed by t-test and X2.
    Results
    Our results on 214 schizophrenic patients showed that 34% of patients had obsessive compulsive symptom. In women the percentage was 40.9 % and in men was 31.3%. (p<0.05)
    Conclusion
    These results shows that obsessive compulsive symptoms are common in schizophrenic patients which is an important point in the treatment of this disease.
    Keywords: Schizophrenia, Obsessive –Compulsive Symptoms, Atypical Antipsychotic Drugs, Typical Antipsychotic Drugs
  • A.M. Pourrahimi, M. Abassnejad, V. Sheibani, Sh. Mazhari Page 273
    Background And Objective
    Previous studies have shown that different environmental stresses during pregnancy, affect physiological behaviors of their offspring. In this study the effects of Rapid Eye Movement (REM) sleep deprivation or Paradoxical Sleep Deprivation (PSD) of pregnant rats were studied on the spatial learning of the adult female offspring by Morris water maze (MWM).
    Materials And Methods
    In this experimental study, flower pot technique was used for PSD. Pregnant rats were divided into 5 groups as follow group1: in which PSD was performed in 3 days of gestation (E14, E15 and E16) by using small (5.5 cm in diameter) platform. Group2: pregnant rats on large (19 cm in diameter) platform as sham. Group3: Pregnant rats which did not achieved PSD (control). The same treatments were performed on two other groups of pregnant rats in E17, E18 and E19 (group 4 for small platform and group 5 for large platform). The female offspring of all the groups (after maturation in age of 3-3.5 months) were evaluated for MWM.
    Results
    Offspring of group1 and 2 did not show any significant differences in MWM spatial learning indices when compared with control groups while some of these indices were increased significantly in offspring of group 4 in compared with group 5 and control group (p<0.05).
    Conclusion
    According to the results, the effects of PSD in pregnant rat on the spatial learning of its adult female offspring rats depend on the duration and the time of the PSD producing various responses.
    Keywords: REM Sleep Deprivation, Spatial Learning, Pregnant Rat, Morris Water Maze
  • S.M. Moosavi, M.R. Vafa, M. Allahtavakoli, Sh. Asar, M. Alizadeh, E. Rezazadeh, M.R. Mirzaee Page 283
    Background And Objective
    Riboflavin deficiency is one of the most common nutritional deficiencies, which has detrimental effects on physical growth of children. In the present study, the nutritional status of this vitamin and its correlation with anthropometrical indices of school aged children (year one and two) in Rafsanjan were investigated.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, the samples were selected using multistage random sampling, and the variables including age, gender, and their parent’s education were recorded in the questionnaires which was prepared for this purpose. The weight and height of the participants were measured, and their urine samples were collected. Anthropometric indices and data were analyzed, using "Nut" sub program of EPI software version 6.0 and 2, t-test and Pearson correlation tests, respectively.
    Results
    A moderate to severe riboflavin deficiency was found in half of the participants with a higher frequency in girls (p<0.005). Also, there was a significant difference between the mean of height for age and weight for age among boys and girls, respectively (p<0.003, p<0.045).
    Conclusion
    Based on our findings, Riboflavin deficiency is possibly a serious problem among primary school children especially in school-aged girls.
    Keywords: Urinary Riboflavin, Anthropometric Indices, School, aged children
  • S. Alidalaki, T. Negahban, M. Halakooei, A.R. Sayadi, J. Ahmadikohnali, M. Esmaeilzadeh, G.R. Asadikaram Page 290
    Background And Objective

    G6PD (Glucose -6- phosphate dehydrogenase) is the first enzyme of pentose phosphate pathway, which plays an important role in NADPH production. NADPH is necessary for preventing of cell oxidation. Deficiency of this enzyme led to hemolysis in some situations. This study has been done to determine the prevalence of G6PD deficiency and its relation with sex, blood group, Rh and familial history of new born in Rafsanjan.

    Materials And Methods

    In this cross sectional study blood sample was collected on a special filter paper and the activity of G6PD was measured by fluorescent spot test. The data were analyzed by Chi-square and Fisher exact tesst. Significance was defined as p<0.05.

    Results

    There were 523 boys and 495 girls out of 1018 alive newborns. The G6PD deficiency was 5.7% for boys, 4.2% for girls and 5% for all the alive newborns. No significant relation, between prevalence of G6PD deficiency and blood group, sex, familial history and Rh were found.

    Conclusion

    The G6PD deficiency prevalence in Rafsanjan is less than other parts of Iran and the worlds (10%-14.9%). Given the screening test is cheep and easy it is suggested to perform this test at birth to differentiate the relatively or completely deficient sample to prevent of health problems.

    Keywords: Glucose, 6, phosphate dehdyrogenase, Newborns screening, Newborns, Fauvism