فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1381)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1381)

  • 159 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/03/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات مروری
  • مهناز لنکرانی، فرزانه زاهدی صفحه 87
    آمار جهانی سیر فزاینده میزان شیوع و بروز دیابت نوع 2 را نشان می دهد. بسیاری معتقدند که دیابت نوع 2 یک بیماری قابل پیشگیری است و می توان با انجام مداخلات مناسب از بروز دیابت در افراد در معرض خطر جلوگیری نمود. به همین دلیل پیشگیری اولیه از دیابت موضوع بسیاری از پژوهشها طی دهه های اخیر بوده است. با توجه به جمعیت حدود دو میلیون نفری دیابتی ها در ایران و هشدار سازمان جهانی سلامت (WHO) نسبت به افزایش دیابت در کشورهای در حال توسعه، پیشگیری اولیه از دیابت در کشور ما اهمیت ویژه ای می یابد. شناسایی عوامل خطرزای پیدایش دیابت نوع 2 و تعیین راهکارهای اجرایی مناسب در جهت کاستن از سرعت فزاینده بروز دیابت در جامعه در معرض خطر، کانون توجه پژوهشگران می باشد. استعداد ژنتیک (سابقه خانوادگی)، مقاومت به انسولین، چاقی، اختلال تحمل گلوکز، پیشینه دیابت بارداری، کم تحرکی بدنی و رژیم غذایی نامناسب از مهمترین عوامل خطرزا به شمار می روند; هرچند عوامل دیگری نیز در پیدایش دیابت موثر دانسته شده اند. بیشتر مطالعات در دسترس، اثر مداخلات رفتاری یا اصلاح شیوه زندگی از طریق افزایش فعالیت بدنی افراد وآموزش رژیم غذایی مناسب را در پیشگیری اولیه از دیابت مورد بررسی قرار داده اند، اما مطالعات متعددی نیز در مورد اثر داروها بر کاهش میزان بروز دیابت در جامعه منتشر شده است. با توجه به نتایج پژوهشهای موجود، به نظر می رسد طی دهه های آینده دیابت به عنوان یک بیماری قابل پیشگیری تلقی شود. البته مسلما با توجه به پیشرفتهای سریع علمی بشر، علاوه بر اصلاح عادات رفتاری و بهبود شیوه زندگی در آینده، دستیابی به راه های موثرتر و قطعی تری برای پیشگیری از دیابت دور از دسترس به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: دیابت قندی نوع 2، پیشگیری اولیه، رژیم غذایی، ورزش، شیوه زندگی
  • محمد کریم شهرزاد، مریم اردشیری، شهریار آقاخانی صفحه 107
    جهان با بیش از 140 میلیون نفر مبتلا به دیابت پا به قرن بیست و یکم گذاشته است که در این میان سهم کشور ما ایران حدود یک و نیم میلیون نفر تخمین زده شده است. با توجه به شیوع بالا و رو به افزایش این بیماری در جامعه بشری به ویژه در کشورهای در حال توسعه و افزایش طول عمر بیماران دیابتی، نیاز به اعمال جراحی در این گروه افزایش یافته است. به علاوه، اعمال جراحی اختصاصی که جهت درمان دیابت و عوارض آن صورت می گیرد نظیر پیوند پانکراس و کلیه، درمان رتینوپاتی، بیماری عروق محیطی، دبریدمان و آمپوتاسیون اندام پایینی نیز رو به افزایش است. با القای بیهوشی و انجام اعمال جراحی تغییرات متابولیک ایجادشده، کنترل قند افراد دیابتی را با مشکلاتی مواجه می سازد. از طرفی کنترل دقیق تر قند خون قبل از عمل و طی عمل جراحی سبب کاهش خطر عفونت، حوادث قلبی عروقی، ناتوانی و مرگ و میر شده، باعث تسریع در بهبود زخم و کاهش طول مدت اقامت در بیمارستان می گردد. به منظور کنترل بهتر دیابت و رسیدن به چنین هدفی لازم است از نوع دیابت، وضعیت کنترل متابولیک و وجود عوارض مزمن دیابت قبل از عمل اطلاع دقیق حاصل شود و از بهترین روش کنترل و پایش همودینامیک و متابولیک طی عمل استفاده گردد. نوع بیهوشی در این بیماران ترجیحا موضعی است، زیرا تغییرات متابولیک به حداقل می رسد. رژیم پیشنهادی برای کنترل قند خون حین عمل با نوع دیابت، کیفیت کنترل قبل از عمل و وسعت عمل جراحی ارتباط دارد. در بیماران دیابتی نوع 1 و همچنین بیماران نوع 2 که تحت درمان با انسولین یا قرصهای کاهنده قند خون هستند و تحت عمل جراحی توام با بیهوشی عمومی قرار می گیرند، به منظور کنترل دقیق خون در حین عمل در بیشتر مطالعات رژیم گلوکز به علاوه انسولین و پتاسیم (GIK) به عنوان بهترین روش معرفی شده است، به شرط آنکه امکان کنترل ساعتی یا حداقل دو ساعت یک بار قند خون وجود داشته باشد. محدوده مطلوب قند خون در حین عمل180 - 120 است. در صورت عدم دسترسی به محدوده مطلوب قند خون در حین عمل 50% میزان NPH صبح قبل از عمل به صورت زیرجلدی همراه با انفوزیون گلوکز در حین عمل توصیه می گردد. در بیماران دیابتی نوع 2 با کنترل نامطلوب در صورت اورژانس نبودن عمل جراحی، لازم است چند روز قبل از عمل، فرد در بیمارستان بستری و رژیم قرصهای خوراکی ضد دیابت به انسولین تبدیل شود.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، کنترل دیابت، جراحی، بیهوشی
  • مقالات پژوهشی
  • مسعود امینی، مریم محمدی، مهرداد حسین پور صفحه 115
    مقدمه
    در این مطالعه، میانگین مقادیر هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به پرفشاری خون اولیه در مقایسه با افراد گروه شاهد بررسی می شود.
    روش ها
    هفتاد بیمار غیردیابتی مبتلا به پرفشاری خون اولیه انتخاب گردیده و با افراد گروه شاهد (140 نفر) که سابقه بیماری خاصی را نداشتند مقایسه شدند. کلیه افرادی که سابقه بیماری های متابولیک، کم خونی، بیماری های کلیوی، طحال برداری و آبستنی داشته یا از داروی خاصی استفاده می کردند، از مطالعه خارج شدند. از افراد هر دو گروه نمونه خونی تهیه و سریعا«به آزمایشگاه مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم منتقل گردید. در آزمایشگاه پارامترهای قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله (با روش کالریمتری با اسیدتیوباربیتوریک) اندازه گیری شد. برای مقایسه میانگین متغیرهای مورد مطالعه از آزمون t غیر زوج استفاده شد. در این مطالعه مقادیر p کمتر از 05/0 معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    میانگین قند ناشتا در گروه مورد 1/16±07/103 میلی گرم در دسی لیتر و در گروه شاهد 7±92 میلی گرم در دسی لیتر بود (05/0 p<). میانگین هموگلوبین گلیکوزیله در گروه مورد 78/0 ± 38/7% و در گروه شاهد 85/0 ±5/6 درصد بود (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که در بیماران مبتلا به پرفشاری خون اولیه، مقادیر هموگلوبین گلیکوزیله بالاتر از گروه شاهد است.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون اولیه، هموگلوبین Alc، افراد غیر دیابتی
  • باقر لاریجانی، ابراهیم عصفوری صفحه 119
    مقدمه
    به لحاظ افزایش روزافزون شیوع دیابت در جوامع انسانی و خطر جدی برای سلامتی افراد جامعه از لحاظ نارسایی کلیه، بیماری های قلبی و عروقی، نابینایی و نوروپاتی، بررسی و پژوهش درباره چگونگی تشخیص این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است لذا مقایسه دو روش تشخیصی WHO و ADA برای دیابت مدنظر این تحقیق بوده است.
    روش ها
    در این پژوهش 982 نفر از افراد 30 تا 64 ساله مقیم شهر بوشهر برمبنای نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند که از آنها نمونه خون ناشتا گرفته شد. آزمون تحمل گلوکز خوراکی استاندارد برای افراد تحت مطالعه انجام شد. برای اندازه گیری قند پلاسما از روش گلوکز اکسیداز - پراکسیداز؛ اتوآنالیزر تکنیکون RA1000 استفاده شد. برای بررسی تحلیلی از آزمونهای مجذور کای (chi-square) و t استیودنت (t-student) و در موارد لزوم از آزمون دقیق فیشر (Fisher''s Excat test) استفاده شد.
    یافته ها
    از تعداد 982 نفر، 354 نفر مرد (36%) و 628 نفر زن (64%) بودند که بیشتر افراد در گروه سنی 39-30 سال (9/42%) قرار داشتند. از مجموع 982 نفر تعداد 69 نفر (20 مرد و 49 زن) دیابت شناخته شده داشته به عبارتی 7% افراد مورد مطالعه دیابت داشتند. میزان شیوع خام دیابت قندی و اختلال تحمل گلوکز برپایه معیار WHO به ترتیب 6/13% و 6/15% بود و براساس معیار ADA میزان شیوع خام دیابت4/13% بود. پنجاه و یک درصد دیابتی ها بصورت شناخته شده و 49% نیز تشخیص داده نشده بودند. حساسیت قند پلاسما ناشتا برای تشخیص دیابت با معیار WHO 8/45% و با معیار ADA 5/62% تعیین شد ولی اختصاصی بودن این دو معیار تفاوت چندانی نداشت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به میزان کلی عدم تحمل گلوکز (مجموع موارد دیابت قندی و افراد دچار اختلال تحمل گلوکز) بندر بوشهر را باید جزء مناطق با شیوع بالای دیابت در جهان به شمار آورد و در ضمن جهت غربالگری افراد بهتر است از FPG و آزمون OGTT استفاده نمود.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، اختلال تحمل گلوکز، بوشهر، شیوع
  • اختلالات متابولیسم لیپید و گلوکز در کارکنان صنعت نفت جزیره خارک
    حسین فخر زاده، پیمان فرید نیا، مهرزاد بحتویی، مصطفی محقق، رسول پور ابراهیم، رضا برادر جلیلی، علیرضا وثیق، معصومه نوری صفحه 123
    مقدمه
    به منظور ارزیابی وضعیت لیپیدهای سرم و ارتباط آن با دیابت و سایر عوامل خطرزای قلبی- عروقی در کارکنان مرد صنعت نفت جزیره خارک، طی یک مطالعه مقطعی پارامترهای تن سنجی (anthropometric) و متابولیک 1255 نفر از این کارگران مشخص گردید.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی 1437 نفر از کارکنان مرد شرکت پایانه های صادراتی نفت خام و کارخانه پتروشیمی جزیره خارک از دهم شهریور 79 لغایت دهم خرداد 80 مورد بررسی از لحاظ معیارهای متابولیک و آنتروپومتریک قرار گرفتند.
    یافته ها
    شیوع افزایش غلظت کلسترول تام(mg/dl 200)، تری گلیسرید (mg/dl 200) و لیپوپروتئین کم چگال (LDL) (mg/dl130) به ترتیب 7/32%، 5/39% و 5/18% و شیوع کمبود غلظت کلسترول با لیپوپروتئین پر چگال (HDL) (mg/dl40<) نیز 1/13% بود. افزایش شاخص توده بدن (Body mass index) kg/m2) 25) در 3/61% کارگران مشاهده شد. چاقی احشایی با معیار افزایش محیط دور کمر بیش از 100 سانتیمتر در 4/32% افراد مشاهده شد. بین افزایش کلسترول و افزایش تری گلیسرید با افزایش شاخص توده بدن رابطه مستقیم و معنی دار وجود داشت (به ترتیب 001/0=p و 0001/0=p). همچنین بین افزایش کلسترول و افزایش تری گلیسرید با افزایش محیط دور کمر رابطه مستقیم وجود داشت، که در مورد افزایش کلسترول این رابطه معنی دار بود (به ترتیب 02/0=p و 06/0=p). افزایش کلسترول کم چگال نیز با افزایش محیط دور کمر رابطه مستقیم و معنی دار داشت (04/0=P).اختلالات متابولیسم گلوکز در 6/10% کارگران مشاهده شد. دیابت با افزایش کلسترول و کاهش کلسترول با لیپوپروتئین پرچگال رابطه مستقیم و معنی دار داشت (به ترتیب 04/0=p و 05/0p<). 4/42% کارکنان سیگار مصرف می کردند و 4/57% افراد نیز کم تحرک بودند. با افزایش تحرک بدنی روند روبه کاهشی در غلظت قند و کلسترول خون مشاهده شد (به ترتیب 1/0=p و 08/0=p). شیوع اضافه وزن، چاقی احشایی، افزایش فشار خون دیاستولی، دیابت و مصرف سیگار در کارگران یقه آبی بیشتر بود ولی اختلافی بین دو گروه یقه آبی و یقه سفید از لحاظ وضعیت لیپیدهای سرم و میزان فعالیت بدنی وجود نداشت
    نتیجه گیری
    شیوع زیاد دیس لیپیدمی و سایر عوامل خطرزای قلبی- عروقی در کارکنان صنعت نفت جزیره خارک لزوم هدفمند شدن اقدامات پیشگیرانه قلبی- عروقی در کارکنان صنعت نفت را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بیماریهای قلبی، عروقی، هیپرلیپیدمی، چاقی، دیابت قندی
  • ابراهیم جوادی، شهین یار احمدی، باقر لاریجانی، علیرضا شفایی، رضا برادر جلیلی صفحه 133
    مقدمه
    در بیماران دیابتی نوع 2 معمولا تری گلیسرید افزایش، HDL کاهش و LDL نرمال می باشد. این تغییرات خطر بیماری های عروق کرونر قلب را افزایش می دهد. یافته های جدید LDL با ذرات کوچک و متراکم را بعنوان یک عامل مهم خطرزا برای بیماری های عروق کرونر مطرح می کند.
    روش ها
    تعداد 298 بیمار دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه غدد بیمارستان شریعتی تهران تحت ارزیابی های تن سنجی (anthropometric) و بیوشیمیایی قرار گرفتند. اندازه گیری های تن سنجی براساس معیارهای سازمان جهانی سلامت (WHO) انجام گردید. نشانگرهای بیوشیمیایی (LDL size، ApoB100، ApoA1، HDL، LDL، Choles، TG) با استفاده از روش های آزمایشگاهی استاندارد اندازه گیری شدند. برای تحلیل آماری داده ها از آزمونهای آنالیز واریانس یک سویه و نرم افزار SPSS v6 استفاده گردید.
    یافته ها
    بیماران عموما مسن (2/13 55 سال) با سابقه طولانی ابتلا به دیابت (1/65/9 سال) و در گروه متوسط تا چاق بودند. در مجموع 2/73% بیماران دچار انواع هیپرلیپیدمی بودند. از این تعداد 7/20% فقط هیپرتری گلیسریدمی و 21% هیپرکلسترولمی و 5/31% هیپرلیپیدمی مخلوط (هیپرتری گلیسریدمی + هیپرکلسترولمی) داشتند. در این افراد میانگین غلظت ApoA1 کمتر از حد طبیعی و غلظت ApoB100 بیشتر از حد طبیعی و الگوی ذرات LDL عموما کوچک و متراکم بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده، مطالعات حاضر نشان می دهد که ذرات LDL در بیماران دیابتی مورد مطالعه اعم از زن یا مرد علاوه بر تغییرات کمی، بیشتر دچار تغییرات کیفی هستند به گونه ای که حدود 5/35% بیماران دارای ذرات کوچکتر و متراکم تر LDL هستند. که به نظر می رسد شیوع بالای دیس لیپیدمی و داشتن ذرات کوچک و متراکم LDL (الگوی B) عامل مهم خطرزایی برای آترواسکلروز در این بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: دیس لیپیدمی، دیابت نوع 2، بیماریهای عروق کرونر، اندازه ذرات LDL
  • عظیم میرزازاده، اکبر فتوحی، فرشید علاءالدینی، کامران یزدانی، آرش آریا، فریبا اصغری، شهریار شایانفر صفحه 139
    مقدمه
    آنتوم دارویی است گیاهی با ترکیب سه گیاه anethum، fumaria و cichorium که در سال های اخیر به طور گسترده ای به عنوان داروی کاهنده چربی خون تجویز می شود. تاکنون مطالعه بالینی شاهدداری در مورد آثار درمانی و عوارض جانبی این دارو به عمل نیامده است.
    روش ها
    در این مطالعه 151 بیمار (54 مرد و 97 زن) با تری گلیسرید برابر یا بالاتر از mg/dL 250 و کلسترول سرم کمتر ازmg/dL 240 مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به صورت تصادفی و سیستماتیک در چهار گروه درمانی آنتوم، اسید نیکوتینیک، کلوفیبرات و دارونما قرار گرفتند. بیماران در فواصل دو هفته ای به درمانگاه چربی خون واقع در بیمارستان دکتر شریعتی تهران مراجعه و پس از انجام معاینات و ارائه توصیه های لازم دارو دریافت می نمودند. در پایان دو ماه و چهار ماه از شروع درمان، پروفایل لیپید بیماران مورد اندازه گیری قرار گرفت. بیماران از لحاظ متغیرهای جنس، شاخص توده بدن(body mass index)، میانگین کلسترول تام، تری گلیسرید و HDL-C، مصرف سیگار، سابقه سکته قلبی، انجام ورزش و مصرف قرصهای ضدبارداری خوراکی در خانم ها، در بدو ورود به مطالعه مورد پرسش قرار گرفتند.
    یافته ها
    چهار ماه پس از شروع درمان میزان تری گلیسرید سرم در گروه آنتوم 5/12% و در گروه دارونما 8/6% کاهش نشان می دهد که تفاوت معنی داری با هم ندارند (999/0p=). این در حالی است که گروه اسید نیکوتینیک با 8/48% و کلوفیبرات با 5/54% کاهش تفاوت معنی داری از لحاظ تغییرات تری گلیسرید نسبت به گروه های آنتوم و دارونما نشان می دهند (006/0p=). چهار ماه پس از شروع درمان، گروه اسید نیکوتینیک از نظر تغییرات کلسترول تام با کاهش 8/7% دارای تفاوت معنی داری با سایر گروه ها می باشد (009/0P=). HDL-C در گروه آنتوم 8/9%، گروه اسید نیکوتینیک 5/17% و گروه کلوفیبرات 1/8% افزایش نشان می دهد که هیچ یک تفاوت معنی داری با دارونما (با 1/9% کاهش) نشان نمی دهند(149/0p=). از نظر بررسی عوارض جانبی در گروه های مختلف درمانی، در پیگیری چهار ماهه 8/81% از بیماران تحت درمان با اسید نیکوتینیک، 1/57% از بیماران تحت درمان با کلوفیبرات، 0/8% از بیماران تحت درمان با آنتوم و 30% از بیماران تحت درمان با دارونما دچار عوارض جانبی شدند. در این میان شایع ترین شکایت های بیماران تحت درمان با آنتوم شکایات غیراختصاصی بوده است.
    نتیجه گیری
    برای داروی آنتوم اثرهای درمانی بر روی هیپرتری گلیسریدمی تنها مشاهده نشد
    کلیدواژگان: هیپرتری گلیسریدمی، آنتوم، اسید نیکوتینیک، کلوفیبرات، کارآزمایی بالینی
  • باقر لاریجانی، مژگان سنجری، فرزانه زاهدی، رضا برادر جلیلی، محمدرضا امینی، ایمان رحیمی صفحه 149
    مقدمه
    اختلاف نظرهایی درباره اثر روزه داری در ماه مبارک رمضان بر غلظت سرمی گلوکز ناشتا (بدون تغییر، افزایش خفیف، کاهش خفیف) وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر روزه داری در ماه مبارک رمضان بر غلظت گلوکز سرمی ناشتا در بالغین سالم انجام می شود.
    روش ها
    مطالعه از نوع نیمه تجربی (قبل و بعد) بر روی 115 داوطلب سالم (67 مرد و 48 زن) که حداقل 25 روز در ماه روزه دار بوده اند صورت پذیرفت. نمونه گیری از خون یک هفته پیش از شروع ماه رمضان در ساعت 7 صبح (پس از 8 ساعت ناشتایی)، روز 14 و 28 ماه رمضان (یک ساعت پیش از غروب آفتاب) انجام شد. مدت زمان روزه داری 5/05/11 ساعت بود. سنجش گلوکز پلاسما توسط روش آنزیمی بوده و تحلیل آماری داده ها توسط paired t-test وآنالیز واریانس با کمک نرم افزار SPSS نسخه 10.0 به عمل آمد.
    یافته ها
    غلظت سرمی گلوکز ناشتا از mg/dl0/94/88 به mg/dl3/154/75 در روز 14 و به mg/dl7/79/62 (001/0p<) در پایان ماه رمضان کاهش یافت. تغییرات غلظت هم در مردان (mg/dl8/85/87 به mg/dl4/68/60) (001/0p<) و هم در زنان (mg/dl3/97/89 به mg/dl4/87/65) (001/0p<) مشاهده شد. کاهش کالری دریافتی نیز در تمام افراد مشاهده گردید (001/0p<) و تغییرات آن رابطه مستقیمی با کاهش گلوکز در تمام جمعیت مورد مطالعه داشت (01/0p<).
    نتیجه گیری
    غلظت سرمی گلوکز ناشتا به دنبال روزه داری در ماه رمضان کاهش می یابد و این تغییرات با کاهش کالری دریافتی نیز همراه هستند. به نظر نمی رسد که روزه داری در ماه مبارک رمضان عوارض ناخواسته جدی بر قندخون در افراد سالم داشته باشد.
    کلیدواژگان: روزه داری اسلامی، ماه رمضان، گلوکز پلاسما
  • منوچهر نخجوانی، فرید آزموده اردلان، آرمان مازوجی صفحه 153
    مقدمه
    دفع مقادیر جزئی آلبومین در ادرار (میکروآلبومینوری) با ابتلای به نارسایی کلیه در آینده و مرگ ومیر به علل قلبی - عروقی رابطه دارد. کشف و درمان زودهنگام میکروآلبومینوری در جلوگیری از ایجاد و پیشرفت نارسایی کلیه در دیابت حائز اهمیت فراوان است. هدف این تحقیق بررسی شیوع نسبی میکروآلبومینوری در گروه های سنی و جنسی مختلف بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام خمینی(ره) است.
    روش ها
    یکصد و بیست و سه بیمار جهت مطالعه انتخاب شدند و آلبومین ادراری در نمونه های ادرار 12 ساعته آنان که با روش استاندارد جمع آوری شده بود، به روش ایمونوتوربیدیمتری اندازه گیری شد. فراوانی میکروآلبومینوری (دفع mg 30 تا mg300 آلبومین در ادرار 24 ساعته) در گروه های مختلف سنی و جنسی با توجه به مدت تشخیص دیابت، میزان پالایش گلومرولی (GFR)، HbA1c و شاخص توده بدن (BMI) و فشارخون های سیستولی و دیاستولی تعیین گردید.
    یافته ها
    از میان بیماران، 3/20% میکروآلبومینوری، 1/61% نرموآلبومینوری و 6/10% ماکروآلبومینوری داشتند. بین میانگین سنی افراد مبتلا بهمیکروآلبومینوری (5/58 سال) و افراد نرموآلبومینوریک (3/50 سال) از لحاظ آماری تفاوت معنی داری موجود بود. نسبت مرد به زن در بیماران میکروآلبومینوریک بیشتر از نسبت مشابه در بیماران نرموآلبومینوریک و در بیماران ماکروآلبومینوریک بیشتر از بیماران میکروآلبومینوریک بود. مقادیر GFR، HbA1c و فشارخون های سیستولی و دیاستولی در بین بیماران نرموآلبومینوریک، میکروآلبومینوریک و ماکروآلبومینوریک تفاوت معنی داری نداشت. میانگین مدت ابتلا به دیابت در افراد نرموآلبومینوریک (3/9سال) در مقایسه با افراد میکروآلبومینوریک (5/11 سال) دارای تفاوت معنی دار بود. علی رغم نتایج بسیاری از مطالعات دیگر، بین BMI و دفع آلبومین ادراری در سه گروه بیماران تفاوت معنی دار اما معکوسی دیده شد.
    نتیجه گیری
    کارکرد کلیه در بیماران دیابتی نوع 2 به موازات افزایش سن آنها و به نسبت طول مدت ابتلا به دیابت به طور پیش رونده ای دچار نقصان می گردد و این عارضه در آقایان بیش از خانمها دیده می شود
    کلیدواژگان: نفروپاتی دیابتی، میکروآلبومینوری، ایمونوتوربیدیمتری
  • آرش حسین نژاد، باقر لاریجانی صفحه 159
    مقدمه
    دیابت بارداری به عنوان اختلال تحمل کربوهیدرات که برای اولین بار در بارداری ایجاد یا تشخیص داده می شود تعریف می گردد. پرفشاری خون که در نتیجه بارداری بوجود می آید پرفشاری برخاسته از بارداری (PIH) نامیده می شود. پرفشاری خون برخاسته از بارداری خود به دو گروه پرفشاری خون بارداری و پره اکلامپسی تقسیم می شود. هدف از این مطالعه مقایسه بروز این اختلالات در بیماران مبتلا به دیابت بارداری با گروه شاهد است.
    روش
    این مطالعه به صورت مورد-شاهدی بر روی 2416 خانم باردار که به 5 درمانگاه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه نموده اند انجام شدهاست. از روش غربالگری همگانی با آزمون تحمل گلوکز 50 گرم یک ساعته در این مطالعه استفاده شده است. مقادیر بالای 130 میلی گرم در دسی لیتر به عنوان مقادیر مثبت تلقی شده و به دنبال آن آزمون تحمل گلوکز 100 گرم سه ساعته به عنوان آزمون تشخیصی انجام شده است. برای تشخیص بیماران مبتلا به دیابت بارداری از معیارهای کارپنتر و کوستون استفاده شده است. در مجموع 114 بیمار مبتلا به دیابت بارداری تشخیص داده شدند. 220 خانم باردار با مقادیر طبیعی قند خون به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شده که این گروه از نظر سن، شاخص توده بدن، تعداد حاملگی و سن بارداری با بیماران مبتلا به دیابت بارداری همسان شدند. از معیارهای کالج مامایی و زنان برای تشخیص پرفشاری خون استفاده شده است.
    یافته ها
    میزان متوسط سن، شاخص توده بدن، تعداد زایمان در بیماران و گروه شاهد به ترتیب 13/6 09/29 در مقایسه 664/28، 33/443/27 در مقایسه 8/164/26 و بالاخره 79/1 در مقایسه 52/1 بوده است. بیماران مبتلا به دیابت بارداری در مقایسه با گروه شاهد شیوع بالاتری از پرفشاری اساسی خون، پرفشاری خون برخاسته از بارداری و پره اکلامپسی داشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد پرفشاری اساسی خون، پرفشاری برخاسته از بارداری و پره اکلامپسی در بیماران مبتلا به دیابت بارداری در مقایسه با خانم های باردار با میزان قند خون طبیعی، شیوع بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، پرفشاری خون، پرفشاری خون برخاسته از بارداری، پره اکلامپسی
|
  • Mahnaz Lankarani *, Farzaneh Zahedi Page 87
    The incidence and prevalence of type2 diabetes mellitus is increasing worldwide. Many believe that type 2 diabetes mellitus is a disease that can be prevented by appropriate interventions in individuals at high risk for the disease. A number of studies have therefore looked at primary prevention during the past decade. Iran’s diabetic population of approximately 2 million people and the warning by the World Health Organisation that diabetes is on the rise in developing countries make the primary prevention of diabetes mellitus in Iran doubly important. Researchers have been increasingly focusing on identifying the risk factors for type 2 diabetes and, through these, appropriate strategies to prevent the rapidly growing incidence of this disease in the population at risk. Genetic predisposition (a positive family history), insulin resistance, obesity, impaired glucose tolerance, a history of gestational diabetes mellitus, physical inactivity and an unsuitable diet are among the most important recognised risk factors for type 2 diabetes; other factors have also been found to contribute. Most of the available research has evaluated the effect of behavioural or lifestyle modification, in the form usually of dietary education and increased physical activity, in the primary prevention of type 2 diabetes. The second most common approach has been pharmacological manipulation. The information available indicates that type 2 diabetes will come to be considered as a preventable disease within the next decade. The weight of research behind this problem will undoubtedly discover even more effective methods of preventing type 2 diabetes in the near future than behavioural/lifestyle modification.
    Keywords: type 2 diabetes mellitus_primary prevention_diet_physical activity_lifestyle
  • Mohammad Karim Shahrzad *, Mariam Ardesheri, Shahreyar Aghakhani Page 107
    There are more than 140 million people with diabetes in the world. Iran’s share is estimated at 1.5 million people. The increasing prevalence of diabetes and the longer life expectancy of diabetic patients mean that an increasing number of patients with diabetes are undergoing surgery, and not just for diabetes and its complications, such as end-stage renal disease, retinopathy, peripheral vascular disease, and diabetic foot ulcers. The metabolic stress caused by general anaesthesia and the operation itself makes blood glucose control even more difficult. Stricter pre- and intra-operative glycaemic control reduces the risk of sepsis, cardiovascular events, disability and death, accelerates wound healing and decreases hospital stay. Improved outcome requires pre-operative ascertainment of the type of diabetes, quality of metabolic control, and detection of complications, as well as optimal metabolic and haemodynamic management during the operation. Local anaesthesia is the preferred option in this group of patients because it least interferes with metabolic control. The diet recommended to achieve normoglycaemia will depend on the type of diabetes, pre-operative glycaemic control, and the extent of the planned procedure. In all type 1 diabetic patients and type 2 diabetic patients on insulin or oral hypoglycaemic agents who are to undergo surgery under general anaesthesia, the glucose-insulin-potassium (GIK) regimen is the one recommended by most authors to achieve tight intra-operative blood glucose control, conditional upon blood glucose measurements being available every one or, at most, two hours. Intra-operative blood glucose levels in the 120-180mg/dl ranges are considered satisfactory. Failing this, it is recommended that 50% of the daily NPH requirement be given subcutaneously on the morning of the operation, together with an intravenous glucose infusion intra-operatively. Type 2 diabetic patients with unsatisfactory metabolic control, time permitting, should be admitted several days before the operation and switched to and stabilised on insulin.
    Keywords: diabetes mellitus – diabetic control – surgery – anaesthesia
  • Masoud Amini *, Maryam Mohammadi, Mehrdad Hosseinpour Page 115
    Introduction
    In this study, we compared the level of glycosylated haemoglobin in patients with essential hypertension and healthy controls.
    Method
    70 non-diabetic patients with essential hypertension were recruited into the study along with 140 controls without any significant medical history. Persons with a history of metabolic disease, anaemia, renal disease, splenectomy, pregnancy, or on medication were excluded from the study. A blood sample was taken from each participant and immediately sent to the EEMRC laboratory, where fasting blood sugar and glycosylated haemoglobin levels were measured by the glucose oxidase and thiobarbituric acid (colorimetry) method, respectively. The unpaired t-test was used to compare means. A p-value of less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Mean fasting blood glucose was 103.1±16.1mg/dl in the hypertensive group and 92±7mg/dl in controls (p<0.05). Mean glycosylated haemoglobin levels were 7.38±0.78% in the hypertensive group and 6.5±0.85% in controls (p<0.05).
    Conclusion
    People with essential hypertension have a higher level of glycosylated haemoglobin than healthy controls.
    Keywords: essential hypertension, haemoglobin A1C, non, diabetic persons
  • Bagher Larijani *, Ebrahim Osfouri Page 119
    Introduction
    The prevalence of type 2 diabetes is increasing daily all around the world and is a serious threat to the well-being of the community in terms of renal failure, cardiovascular disease, blindness, and neuropathy. The assessment of difference screening approaches is of great importance in this disease. We compared ADA and WHO criteria for the diagnosis of type 2 diabetes.
    Methods
    982 individuals (age range: 30 to 64 years), residents of the city of Bushehr, were chosen by systematic random sampling for this study, each providing a fasting blood sample for a standard oral glucose tolerance test. Plasma glucose was measured by the glucose oxidase-peroxidase method, using a Technikon RA1000 autoanalyser. Data was analysed with the Chi-squared and Student’s t tests and, when required, Fisher’s Exact test.
    Results
    354 (36%) men and 628 (64%) women took part in this study. 42.9% were in the 30-39 age group. 69 (20 men and 49 women) of the 982, that is 7% of the sample, had known diabetes before recruitment into the study. The crude prevalence of type 2 diabetes and impaired glucose tolerance using WHO criteria was 13.6 and 15.6 percent, respectively. The crude prevalence of type 2 diabetes using ADA criteria was 13.4 percent. 51% of patients were already aware of their disease. The sensitivity of fasting blood glucose testing for detecting diabetes was 45.8% using WHO and 62.5% using ADA criteria. Both sets of criteria were equally specific.
    Conclusion
    Given the overall prevalence of glucose intolerance (impaired glucose tolerance and type 2 diabetes) in Bushehr, it should be considered as a high-prevalence area for diabetes. Accordingly, we recommend screening with fasting plasma glucose and oral glucose tolerance testing.
    Keywords: diabetes mellitus – impaired glucose tolerance – Bushehr – prevalence
  • DISORDERS OF LIPID AND GLUCOSE METABOLISM IN THE OIL INDUSTRY WORKERS OF KHARG ISLAND
    Hossein Fakhrzadeh *, Peyman Faridnia, Mehrzad Bahtouei, Mostafa Mohaghegh, Rasool Pourebrahim, Reza Baradar, Jalili, Ali, Reza Vassigh, Masoomeh Nouri Page 123
    Introduction
    In order to determine the relationship between serum lipid profile and diabetes mellitus as well as other cardiovascular risk factors, we carried out a cross-sectional study of 1255 oil industry workers at the Kharg Island oil terminal.
    Methods
    Increased levels of total cholesterol (TC≥200mg/dl), triglyceride (TG≥200mg/dl), and low-density lipoprotein (LDL≥130mg/dl) were seen in 32.7%, 39.5% and 18.5% of the workers, respectively. Decreased levels of high-density lipoprotein (HDL<40mg/dl) were seen in 13.1% of workers. 61.3% of the workers had a body mass index (BMI) ≥25kg/m2. Visceral obesity (waist circumference >100cm) was seen 32.4% of workers.
    Results
    There was a direct and significant relationship between TC levels and BMI (p<0.001), and between TG levels and BMI (p<0.0001). The same correlation existed between waist circumference and both TC (p<0.02) and TG (p<0.06). There was also a direct correlation between LDL levels and waist circumference (p<0.04). 10.6% of workers had some disorder of glucose metabolism. There was a direct correlation between diabetes and both TC and HDL levels (p<0.04 and p<0.05, respectively). 42.4% of workers smoked and 57.4% had a sedentary lifestyle. There was a trend toward lower blood glucose and cholesterol levels as the level of physical activity increased (p=0.1 and p=0.08, respectively). There was a significant difference between blue- and white-collar workers in the prevalence of excess weight, visceral obesity, diastolic hypertension, diabetes and cigarette smoking, but not serum lipid profile and level of physical activity.
    Conclusion
    The significant prevalence of dyslipidaemia and other cardiovascular risk factors in the oil workers of Kharg Island requires systematic preventive interventions to reduce cardiovascular mortality and morbidity in this population.
    Keywords: cardiovascular disease – hyperlipidaemia – obesity – diabetes mellitus
  • Ebrahim Javadi *, Shahin Yarahmadi, Bagher Larijani, Saado, Allah Mohammadi, Ali, Reza Shafaei, Reza Baradar, Jalili Page 133
    Introduction
    In patients with type 2 diabetes, triglyceride (TG) is usually increased, HDL decreased, and LDL normal. This pattern is associated with an increased risk of coronary heart disease. More recently, dense-particle LDL has been identified as an important risk factor for coronary heart disease.
    Methods
    298 patients with type 2 diabetes attending the diabetes clinic at Doctor Shariati University Hospital underwent anthropometric and biochemical assessment. Anthropometric measurements followed WHO criteria. Biochemical indices (apoB100, TG, cholesterol, LDL, LDL particle size, HDL, and apoA1) were measured using standard laboratory methods. One-way ANOVA was used to analyse data with SPSSv6 software.
    Results
    Mean patient age was 55±13.2 years. Mean duration of diabetes was 9.5±6.1 years. The majority of patients were moderate to severely overweight. 73.2% of patients had some form of hyperlipidaemia. 20.7% had isolated hypertriglyceridaemia, 21% isolated hypercholesterolaemia, and 31.5% mixed hyperlipidaemia. Mean apoA1 concentration was higher than normal in this group, and mean apoB100 concentration lower. LDL particle size generally followed a small and dense pattern.
    Conclusion
    This study shows that LDL particles in both men and women with type 2 diabetes undergo both qualitative and quantitative changes. 35.5% of patients had smaller, denser LDL particles than normal. It appears that dyslipidaemia and B-pattern LDL particles are important risk factors for atherosclerosis in this group.
    Keywords: dyslipidaemia – type 2 diabetes – coronary vessel disease – LDL particle size
  • Azim Mirzazade *, Akbar Fotouhi, Farshid Allaoddini, Kamran Yazdani, Arash Arya, Fariba Asghari, Shahriar Shayan Far Page 139
    Introduction
    Anethum is an herbal medicine composed of the three plants species Anethum, Fumaria and Cichorium, and has been widely marketed and prescribed as lipid-lowering agent in Iran in recent years. No controlled clinical trial of this medicine has so far been carried out, however. We studied the efficacy and short-term side effects of Anethum in patients with isolated hypertriglyceridaemia.
    Methods
    151 people (54 men and 97 women) with serum triglyceride ≥250mg/dl and serum cholesterol <240mg/dl were enrolled in this study. Participants were randomly assigned to one of four treatment groups: Anethum, nicotinic acid, clofibrate, and placebo. They were seen at the Doctor Shariati University Hospital lipid clinic once every two weeks. Serum lipid profile was measured at 2 and 4 months after start of therapy. Relevant patient details, including sex, body mass index, mean total cholesterol and high-density lipoprotein, cigarette smoking, previous myocardial infarction, physical activity, and oral contraceptive use were recorded before enrolment.
    Results
    Four months after treatment was started, serum triglyceride had decreased 12.5% in the Anethum group and 6.8% in the placebo group (p=0.999). During the same period, serum triglyceride had decreased 48.8% in the nicotinic acid group and 54.4% in the clofibrate group (p=0.006 with respect to both placebo and Anethum). Furthermore, the nicotinic acid group showed a 7.8% decrease in serum total cholesterol (p=0.009 with respect to the other three groups). HDL-C decreased 9.8% in the Anethum group, 17.5% in the nicotinic acid group, 8.1% in the clofibrate group, and 9.1% in the placebo group (p=0.149 between first three groups and placebo). 81.8% of the nicotinic acid, 57.1% of the clofibrate, 8.0% of the Anethum and 30% of the placebo group experienced side effects during the same period. The most common complaints in the Anethum were actually non-specific ones.
    Conclusion
    We conclude that Anethum does not exert any therapeutic effect on isolated hypertriglyceridaemia.
    Keywords: hypertriglyceridaemia, Anethum, nicotinic acid, clofibrate, clinical trial
  • Bagher Larijani *, Mojgan Sangaei, Farzaneh Zahedi, Reza Baradar, Jalili, Mohammad Reza Amini, Iman Rahimi Page 149
    Introduction
    There is as yet no consensus as to the effect of Ramadan fasting on fasting blood glucose. We carried out a study to help clarify the situation.
    Methods
    This was a semi-experimental (pre- and post-) study of 115 healthy volunteers (67 men and 48 women), who fasted for at least 25 days during Ramadan. Blood samples were taken 7 days before Ramadan (at 7am after a 8-hour overnight fast), and on the 14th and 28th days of Ramadan (1 hour before sundown). The mean duration of daily fasting was 11.5±0.5 hours. Plasma glucose was measured by an enzymatic assay. Statistical analysis was by the paired-t and ANOVA functions on SPSS10.0 software.
    Results
    Fasting plasma glucose in the group as a whole decreased from 88.4±9.0mg/dl pre-Ramadan to 75.4±15.3mg/dl on day 14 and 62.9±7.7mg/dl on day 28 (p<0.001). Both men [87.5±8.8mgdl (pre-Ramadan)  60.8±6.4mg/dl (day 28)] and women [89.7±9.3mgdl (pre-Ramadan)  65.7±8.4mg/dl (day 28)] experienced a significant decrease in fasting plasma glucose levels (p<0.001 in both). There was a reduction in calorie intake during Ramadan in every volunteer (p<0.001), and there was a direct correlation between reduction in calorie intake and fasting plasma glucose (p<0.01).
    Conclusion
    Fasting plasma glucose decreases with Ramadan fasting and is associated with a reduction in calorie intake. The decrease in plasma glucose does not seem to be accompanied by any serious adverse effects in healthy volunteers, however.
    Keywords: Islamic fasting, Ramadan, plasma glucose
  • Manouchehr Nakhjavani *, Farid Azmoudeh, Ardalan, Arman Mazouji Page 153
    Introduction
    The urinary excretion of minimal quantities of albumin (microalbuminuria) is predictive of renal failure and cardiovascular mortality. The detection and prompt treatment of microalbuminuria is crucial to the prevention and progress of renal failure in patients with diabetes. The aim of this study is to evaluate the relative frequency of microalbuminuria in different age groups of men and women attending the diabetes clinic at Imam Khomeini University Hospital.
    Methods
    123 patients each provided a 12-hour urine sample, collected in standard fashion. Urinary albumin was measured by immunoturbidometry. The frequency of microalbuminuria (urinary albumin excretion between 30mg and 300mg in a 24-hour sample) was assessed in different age groups in men and women, according to duration of diabetes, glomerular filtration rate (GFR), glycosylated haemoglobin levels (A1C), body mass index (BMI), and both systolic and diastolic blood pressure.
    Results
    Overall, 20.3% of patients had microalbuminuria, 61.1% normoalbuminuria, and 10.6% macroalbuminuria. Patients with microalbuminuria were significantly older (mean age = 58.5 years) than patients with normal albumin excretion (50.3 years). The male-to-female ratio was highest in patients with microalbuminuria and lowest in those with normoalbuminuria. There was no significant difference in GFR, A1C, and blood pressure between patients with normo-, micro-, or microalbuminuria. There was a significant difference in duration of diabetes between normoalbuminuric (9.3 years) and microalbuminuric patients (11.5 years). There was a significant, inverse correlation between BMI and urinary albumin excretion.
    Conclusions
    Renal function in patients with type 2 diabetes deteriorates with increasing age and duration of diabetes. Renal impairment is more common in men than women.
    Keywords: diabetic nephropathy, microalbuminuria, immunoturbidometry
  • Arash Hossein, Nezhad *, Bagher Larijani Page 159
    Introduction
    Gestational diabetes mellitus (GDM) is defined as carbohydrate intolerance occurring or detected for the first time during pregnancy. Hypertension occurring as a result of pregnancy is called pregnancy-induced hypertension (PIH), which is itself divided into two groups: gestational hypertension and pre-eclampsia. The aim of this study is to compare the incidence of hypertensive disorders in patients with GDM and controls.
    Methods
    This is a case-control study of 2416 pregnant women attending 5 antenatal clinics attached to Tehran University of Medical Sciences. The universal two-step screening approach was used: first, all women underwent a 50-gram 1-hour glucose challenge test; second, all women with a 1-hour blood glucose concentration higher than 130mg/dl underwent a 100-gram, 3 hour oral glucose tolerance test. Carpenter and Coustan’s criteria were used to diagnose GDM. 220 women with a normal glucose challenge test were chosen as controls. GDM cases and controls were matched for age, body mass index, parity, and gestational age.
    Results
    114 women overall were diagnosed with GDM. Mean age, BMI, and parity in GDM and control groups were 29.09±6.13 and 28.64±6.00 years, 27.43±4.33 and 26.64±1.8 kg/m2, and 1.79 and 1.52 births, respectively. Women with GDM had a higher prevalence of essential hypertension, PIH, and pre-eclampsia than matched controls.
    Conclusion
    Our results show that hypertensive disorders are more common in women with GDM than in normoglycaemic controls of similar age, parity and BMI.
    Keywords: gestational diabetes mellitus – hypertension – pregnancy_induced hypertension – pre_eclampsia