فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 27 (پاییز 1386)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 27 (پاییز 1386)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 16,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/08/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله محمدعلی تسخیری صفحه 7
    یکی از نوآوری های دهه اخیر در عرصه بحث های پولی و مالی اسلامی، انتشار انواع اوراق بهادار اسلامی به اسم صکوک است، این اوراق که به طور عمده برای تامین مالی دولت، سازمان های وابسته به دولت و بنگاه های اقتصادی منتشر می شوند براساس عقدهای اسلامی طراحی شده اند و جایگزین مناسبی به جای اوراق بهادار ربوی به ویژه اوراق قرضه شمرده می شوند.
    اوراق بهادار اسلامی گرچه از جهت شیوه عملیاتی شباهت هایی با اوراق بهادار ربوی دارند اما از جهت محتوا و ماهیت حقوقی تفاوت های اساسی دارند، اوراق بهادار ربوی به طور معمول براساس قرارداد قرض با بهره طراحی شده اند، صاحبان اوراق در مالکیت دارایی های حقیقی و فعالیت های اقتصادی و بازدهی آنها هیچ مشارکتی ندارند و در سررسیدهای مقرر بهره ثابت و احیانا متغیر دریافت می کنند، در حالی که در اوراق بهادار اسلامی، صاحبان اوراق در مالکیت دارایی های حقیقی و در فعالیت های اقتصادی مشارکت دارند و بازدهی طرح ها، پروژه ها و فعالیت ها روی درآمد صاحبان اوراق اثر می گذارد و سود اوراق متاثر از بخش واقعی اقتصاد است.
    در مقاله انواع اوراق بهادار اسلامی از جهت مبانی اصلی، یعنی مشارکت در مالکیت، مشارکت در فعالیت اقتصادی، تضمین اصل سرمایه، پرداخت سود ثابت یا انتظاری، تجزیه و تحلیل شده دیدگاه مذاهب و فقی هان اسلامی درباره آنها تبیین می شود.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار ربوی، اوراق بهادار اسلامی، مسکوک، مشارکت، مالکیت، تضمین اصل سرمایه، سود ثابت، سود انتظاری
  • حسن سبحانی، وحید مهربانی صفحه 23
    مسئله توزیع درآمد و نابرابری های درآمدی حاصل از آن، از جمله موضوع های مورد مناقشه در بسیاری از جوامع بوده است؛ به گونه ای که حتی شدت یافتن حساسیت درباره این موضوع، سبب تغییر و تحول های مهم سیاسی و اجتماعی را شده است. در مقاله کوشیده شده است تا بر عامل انفاق که از مجموعه متغیرهای مؤثر بر نابرابری درآمدهاست تمرکزکرده و آن را مورد تحلیل قرار دهیم. نتیجه های حاصل بر اساس داده های دوره 85 1363 در ایران نشان می دهند که انفاق عامل کاهنده نابرابری درآمدها بوده و این اثر معنادار اما در عین حال کوچک است.
    کلیدواژگان: نابرابری درآمدی، توزیع درآمد، توزیع مجدد، انفاق
  • سید حسن میرمعزی صفحه 45
    در این مقاله پس از تعریف فلسفه علم اقتصاد اسلامی و بیان مسایل آن، دو روش عقلی برای تبیین چیستی این علم معرفی شده است:1. روش تطبیقی: در این روش، علم اقتصاد اسلامی در مقایسه با علم اقتصاد متعارف مورد مطالعه قرار می گیرد. علم اقتصاد متعارف به صورت یک موضوع مستحدث ملاحظه می شود که باید موضع اسلام در برابر آن روشن شود؛2. روش استقلالی: در این روش، مطالعه را از نظریه های علمی یا اهداف و وظایف اقتصاد متعارف آغاز نمی کنیم. بلکه از مبانی و اهداف شریعت اسلام برای نظام و جامعه اسلامی در بعد اقتصادی شروع کرده و براساس آن علم اقتصاد اسلامی را تعریف می کنیم.
    برای روش اول، نظریه انس زرقا و برای روش دوم نظریه چپرا به صورت نمونه طرح و نقد شده است و سپس به روش استقلالی و با شروع از مفهوم سعادت فرد و جامعه از دیدگاه اسلام، و تبیین اهداف اقتصادی جامعه اسلامی که سازگار با این مفهوم از سعادت است، علم اقتصاد اسلامی چنین تعریف شده است:«اقتصاد اسلامی رشته ای از دانش است که به تحقق عدالت و امنیت اقتصادی و بارور کردن استعدادهای طبیعت از راه تخصیص و توزیع منابع کمیاب در چارچوب شریعت اسلام، کمک می کند»و نتیجه گرفتیم که وظیفه های این علم عبارتند از:1. شناخت وضع موجود (مطالعه رفتار واقعی افراد، گروه ها، بنگاه ها، بازارها و دولت ها)؛2. شناخت وضع مطلوب (تبیین نوعی از رفتار که به تحقق اهداف می انجامد)؛
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، روش علم اقتصاد، روش تطبیقی، روش استقلالی، اهداف نظام اقتصادی، سعادت فرد
  • سیدعباس موسویان صفحه 67
    تا صد سال پیش اختلاف نظر چندانی بین فقی هان، مفسران و دیگر اندیشه وران اسلامی درباره ماهیت و قلمرو ربا نبود، با گسترش نظام سرمایه داری و ورود بانکداری به جامعه های اسلامی، اندیشه وران مسلمان از یک سو به فکر استفاده از بانک افتادند از سویی دیگر، فعالیت های بانک را آمیخته با قرض با بهره می دیدند که از دیدگاه اسلام ربا و ممنوع است، برای حل مشکل، گروهی از عالمان به فکر طراحی الگوی جدیدی از بانک افتادند و گروهی دیگر با ارائه تفسیرهای جدید ربا درصدد تجویز بانکداری متعارف برآمدند.
    از میان این تفسیرها، چند تفسیر به جهت استناد به آیه های قرآن، روایت ها و متن های تاریخی توانست جایگاهی در میان اندیشه وران پیدا کند به طوری که کتاب ها و مقاله های فراوانی در نقض و ابرام آنها نگارش شده است. نظریه اختصاص ربای محرم به زیاده برای تمدید مدت قرارداد و حلیت بهره قرض، نظریه اختصاص ربا به بهره فاحش و حلیت بهره عادلانه، نظریه اختصاص ربا به بهره قرض های مصرفی و حلیت بهره قرض های تولیدی و تجاری، نظریه تفاوت ماهوی ربا و بهره، نظریه اختصاص ربا به بهره بانک های خصوصی و نظریه ضرورت اجتماعی و اقتصادی ربا، نظریه هایی هستند که در مقاله از جهت پیشینه تاریخی و ادله، مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند.
    مقاله نشان می دهد گرچه برخی از این نظریه ها زمانی خوش درخشیده اند و برخی از آنها هنوز هم طرفداران جدی در میان عالمان دینی، حقوق دانان و اقتصاددانان دارند اما در مقام نقد، پایه ای مستحکم نداشته و نمی توانند مبنای فتوا و عمل قرار گیرند. بنابراین معامله های بانکی در کشورهای اسلامی نه براساس تفسیرهای جدید ربا، بلکه باید براساس معامله های مجاز شرعی سامان داده شود.
    کلیدواژگان: ربا، بهره، بهره طبیعی، بهره قراردادی، بهره عادلانه، بهره فاحش، قرض مصرفی، قرض تولیدی و تجاری، بهره بانکی، بهره بانک های دولتی، ضرورت اقتصادی
  • جواد حسین زاده، عبدالحسین شیروی صفحه 101
    قانون گذار اخیرا به منظور تنوع بخشیدن به اوراق قابل عرضه در بورس، در بند یازده ماده یک قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران از «قرارداد اختیار معامله» به صورت یکی از «ابزارهای مشتقه» نام برده است در حالی که تعریف و ماهیت آن را تبیین نکرده است. با این وجود، بند چهار ماده چهار قانون پیش گفته تصویب ابزارهای مالی جدید را به شورای عالی بورس محول کرده است. در وضعیتی که قرارداد اختیار معامله در بسیاری از بازارهای مالی کشورهای توسعه یافته در جایگاه ابزاری کارامد مطرح است، فقی هان و حقوقدانان ایران هنوز اظهار نظر قابل توجهی درباره ماهیت آن ارائه نکرده اند. نظر به مخالفت صریح برخی از صاحب نظران و مجامع علمی و فقهی اهل سنت با قرارداد پیش گفته از یک طرف، و ضرورت تنوع بخشیدن به ابزارهای مالی برای رونق بازار بورس و پویایی اقتصاد کشور از طرف دیگر، در مقاله کوشیده شده است تا ضمن پاسخ به پاره ای از ابهام ها، مبانی اعتبار این قراردادها براساس آموزه های فقهی و حقوقی تبیین شود.
    کلیدواژگان: قرارداد اختیار معامله، ابزارهای مشتقه مالی، بازار بورس، بازار مالی، قانون بازار اوراق بهادار
  • محمد طالبی، سیدعباس موسویان، حامد سلطانی نژاد صفحه 131
    یکی از مهمترین تحول های پیش آمده در بازار سرمایه ایران در قانون جدید اوراق بهادار، بسترسازی قانونی و فرهنگی جهت طراحی و استفاده از ابزارهای جدید است. آنچه حساسیت استفاده از این ابزارها را مضاعف می سازد، توجه به مشروعیت ساز و کارهای آن ها از نقطه نظر فقهی است. به همین علت نیازمند مطالعه همزمان فقهی و مالی این ابزارها هستیم. قرارداد فروش استقراضی سهام یکی از این ابزارهاست. مقاله حاضر افزون بر مطالعه ساز و کار اجرایی قرارداد فروش استقراضی سهام در بازارهای سرمایه دنیا به تطابق آن با موازین اسلامی پرداخته است. بدین منظور ابتدا وجود یا عدم وجود موجبات بطلان عقد از نظر شرع مقدس اسلام در این قرارداد بررسی، سپس با عقد های مورد تایید شرع تطبیق داده شد. جهت رسیدن به یک نظر قاطع و برگرفته از تخصص، نظر خبرگان صاحب نظر در زمینه مسائل تلفیقی فقهی اقتصادی به وسیله پرسشنامه حاوی تطبیق جزء به جزء قرارداد فروش استقراضی با ارکان عمومی عقد و موجبات بطلان عقد اخذ شد و به صورت اظهارنظر کارشناسی حاصل از نظر کارشناسان، به این نتیجه انجامید که فروش استقراضی سهام با ساز و کار رایج آن در بازارهای سرمایه دنیا، از دیدگاه فقه امامیه مورد قبول شرع نیست، هرچند می توان با استفاده از راهکارهای پذیرفته شده فقهی، ابزاری نزدیک به آن طراحی کرد.
    کلیدواژگان: استقراض، فروش استقراضی، قرض، اجاره، بیع العربون، بیع نقد و سلف
  • ابوذر سروش، محسن صادقی صفحه 157
    با الغای بهره در اقتصاد اسلامی، استفاده از ابزارهایی مانند اوراق قرضه کاربرد ندارد. بنابراین کشورهای مسلمان باید به دنبال طراحی ابزارهای جدیدی مبتنی بر اصول اسلامی جهت تامین مالی یا پوشش ریسک باشند.
    اوراق بهادار اجاره (صکوک اجاره) یکی از متداولترین ابزارهای مالی اسلامی است که در کشورهای اسلامی مورد استفاده قرار می گیرد. در طراحی هر ابزار مالی اسلامی باید به بعد های طراحی مالی، فقهی، حقوقی، مدیریت ریسک، حسابداری و مالیاتی توجه کرد.
    امروزه ریسک و نوسان ها در کانون توجه تمام سیاستگذاران، سرمایه گذاران و حتی مسؤلان کشورها قرار گرفته است. به علت اهمیت و اثر گذاری بالای ریسک، باید ریسک ها را شناسایی، محاسبه و مدیریت کرد. مقاله در صدد است ریسک های مربوط به اوراق اجاره را از دید سرمایه گذاران مورد بررسی قرار داده و راه-های پوشش آن را بیان کند
    کلیدواژگان: اوراق بهادار اجاره (صکوک اجاره)، ریسک، پوشش ریسک
|
  • Ayatollah Mohammad Ali Taskhiri Page 7
    Issuing all kinds of Islamic securities (called sukuk) is one of the innovations of current decade in the area of Islamic fiscal and monitory discussions. These securities are designed on the basis of Islamic contracts to finance government, dependent governmental institutions and economic firms and they are suitable substitutions for Riba-based securities especially for bonds. However Islamic securities have some similarities with Riba-based securities on account of practical methods but they have substantial differences for content and law nature. Riba-based securities have design on the basis of loan with interest contracts, the owners of these instruments (papers) have not any participation (Musharakah) in real assets ownership, economic activities and its return, in result they receive a fixed interest in predetermined dates whereas in Islamic securities the owners of instruments (papers) have participation (Musharakah) in real assets ownership and also economic activities. Moreover, the yield of plans, projects and activities affect on the income of instrument owners and also instrument profit affected by the real sector of economy. In this paper, it is analyzed all kinds of Islamic securities (based on basic foundation i.e. participation in ownership), participation in economic activities, guarantee the head capital, constant or expected profit payment and explained the viewpoint of religions and Islamic jurists about these matters.
  • Hassan Sobhani, Vahid Mehrbani Page 23
    The problem of income distribution and its resultant inequalities has been a subject under disputing in many societies that even increase of sensibility about this topic has caused the important society- political variations. In this paper, we try to concentrate on special factor that influence income inequality and analyze it. Our elected factor is philanthropic contributions. The results of this exploration suggest that philanthropic contributions have reduced income inequality in Iran in 1363-85. This effect is significant but small.
  • Seyed Hossein Mirmoezzi Page 45
    Two rational methods have been described in this article to clarify the entity of this science after defining Islamic economics philosophy and its related matters.1.Adaptive
    Method
    it will study Islamic economics in contrast with conventional economics. Conventional economics will be studied as a new matter and the position of Islam should be distinct against it.2.Autonomous (independent)
    Method
    we don’t begin our study from scientific theories or the purpose and duties of conventional economics. But we will define Islamic economics by studying the purpose and foundation of Islam for Islamic system and society on the basis of economic aspect. We have designed an example for each method i.e. Annas Zargha theory for the first method and Chapra theory for the second method. Then we define Islamic economics by the means of autonomous method and describe the concept of individual and society prosperity from the Islamic point of view as well as explaining the economic purpose of the Islamic society which is compatible with such concept of prosperity: "Islamic economics is a discipline of knowledge which helps to achieve economic justice and security and also enrich natural endowment through the appropriation and distribution of scarce resources within the Islamic framework".We come to this conclusion that the duties of this science are: 1.Identifying present state (studying the real behavior of individuals, groups, firms, markets and states).2.Identifying ideal state (explaining that kind of behavior which leads to the fulfillment of purpose).3.Offering a strategy to move from the present state to the ideal state.
  • Seyed Abbas Mussavian Page 67
    There were not any difference of opinion about nature and scope of Riba among jurists, commentators and other Islamic scholars until one-hundred years ago. Islamic scholars were about to use bank while capitalism system was developing as well as the entry of banking system into Islamic communities in one hand and observe the bank activity combined with interest loan which is forbidden in Islam on the other hand. Some scholars began to design a new pattern for bank and some of them began to present a new interpretation of Riba to prescribe interest and conventional banking system. Some of these interpretations were accepted by the scholars because of their reference to Quran, traditions and historical texts so that a lot of books and articles were written to violate or affirm them. Theories which are analyzed according to historical record and evidence are: the theory of appropriating forbidden increasing Riba for the extension of the period of a contract and permitting the interest of loan, the theory of appropriating Riba to notorious interest and permitting justice interest, the theory of appropriating Riba to the interest of consumption loans and permitting the interest of production (business) loans, the theory of substantive difference between Riba and interest, the theory of appropriating Riba to private banks interest and the theory of the economic and social necessity of Riba. Although some of these theories have been shined in their ages and some of them have not serious supporter among religious scholar lawyers and economists yet but they have not any stable base by way of critics and can not be a base for issuing religious opinions (Fatawa) and practice. Therefore bank and other credit and financial institution transactions should not regulate on the basis of the new interpretations of Riba but it should regulate on the basis of religious permitted transactions.
  • Javad Hosseinzadeh, Abdoulhousin Shiravi Page 101
    The Law Governing of the Securities Market in the Islamic Republic of Iran has recently recognized option contracts as a type of derivatives without providing any further details of such contracts. Article 4(4) of the Law has, however, assigned the duty of approving any new financial instruments to Bourse High Council. Although options contracts are regarded many of financial markets in developed countries as an effective instruments, Iranian Islamic Jurists and lawyers haven’t still render any ideas about the nature of the in considering that Sunni Juries consults opposition to this contract, and the necessity of varying the financial instruments for thriving in bourse markets and mobility of our country, in this paper we review and discuss the principle of the validly of such contracts.
  • Mohammad Talebi, Seyed Abbas Mussavian, Hamed Soltaninejhad Page 131
    Paving the way legally and culturally to design and use new instrument is one of the important changes which happened to the new law of securities in the capital market of Iran. Pay attention to the legal mechanism of these instruments from the jurisprudence point view is what made double the sensitivity of using these instruments in Iran. Therefore it can be claimed that the diversification of capital market instruments requires financial and Jurisprudence studying simultaneously. Short selling is one of these new instruments. This research includes both survey of its common mechanism in the world capital markets and its coincidence with the Islamic basics. In order to do that, at first stage this research seeks for any illegal problems that may exist in this contract due to the religious point of view and secondly accomplishes a comparative study with religious conformable contracts.It is collected the economic-jurisprudence interdisciplinary point of view of experts In order to reach a decisive and expert sight. It has been done by the means of a questionnaire including detail comparative study of short selling with the general principle of the contract as well as any illegal problems that may exist in this contract. Finally as an opinion derived from those of experts’ consensus, it is concluded that short selling as its common mechanism in the world capital markets, is not compatible with Shiaá jurisprudence basics. Although some close instruments can be devised on the basis of accepted mechanisms.
  • Aboozar Soroush, Mohsen Sadeghy Page 157
    With the prohibition of riba in Islamic economics, the use of some securities such as various bonds is not possible for Islamic countries. So Muslim's countries should attempt to design new instruments for and financing hedging of risk that would be consistent with Islamic principles.Ijarah sukuk is one of the most common Islamic financial instruments that is used in Islamic countries. Tories prudently, lawful, risk management, accounting nowadays and to ration manner.In designing each financial instrument, different aspects of financial designing should be investigated. All policy makers, investors of financial markets and even authorities pay more much attention to the risk and the vacillations. In this paper, we have analyzed various risks of Ijara sukuk and some methods of hedging them in the investors view.