فهرست مطالب

دانش و توسعه - پیاپی 22 (بهار 1387)

مجله دانش و توسعه
پیاپی 22 (بهار 1387)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 3,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یادداشت سردبیر
    صفحه 8
  • حمید ابریشمی، محسن مهرآرا، حجت الله غنیمی فرد، مریم کشاورزیان صفحه 11
    ما دراین مقاله به بررسی اثر نوسانات قیمت نفت بر رشد اقتصادی برخی کشورهای پیشرفته صنعتی (OECD) شامل نروژ، انگلستان، کانادا که جزو کشورهای خالص صادرکننده نفت هستند می پردازیم. به این منظور از تصریح غیرخطی قیمت نفت که به روش GARCH تخمین زده می شود در یک دستگاه VECM استفاده می کنیم. متغیرهای داخل مدل شامل نرخ بهره بلندمدت و کوتاه مدت، نرخ تورم، نرخ رشد GDP، نرخ ارز موثر و افزایش و کاهش قیمت نفت می باشند. نتایج تخمین های به دست آمده در مورد کشورهای مذکور نشان می دهد که شوک کاهش قیمت نفت اثر معنی داری بر رشد GDP نداشته و یا این اثر ناچیز می باشد. درصورتی که اثر افزایش قیمت نفت در تمام موارد معنی دار و بیشتر از اثر کاهش قیمت نفت بوده است. به عبارتی نوسانات قیمت نفت اثر نامتقارن بر رشد GDP دارد. از طرف دیگر نتایج نشان می دهد شوک پولی در کنار شوک قیمت نفت منبع بزرگ و قابل توجهی در بی ثباتی رشد GDP می باشند.
    کلیدواژگان: کشورهای غضو سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه (OECD)، الگوی خودتوضیحی برداری، تابع واکنش آنی، تجزیه واریانس، GARCH، نرخ ارز موثر، نرخ بهره بلندمدت، نرخ بهره کوتاه مدت
  • محمود هوشمند، محمدعلی فلاحی، سپیده توکلی قوچانی صفحه 29
    در مقاله حاضر، تولید ناخالص داخلی واقعی اقتصاد ایران به سه جزء روند بلندمدت، نوسانات چرخه ای و حرکات نامنظم با استفاده از فیلتر هادریک پرسکات تفکیک شده است. سپس بر اساس مطالعه لوکاس (Lucas، 1977)، حقایق آشکار شده ادوار تجاری شامل هم حرکتی میان متغیرهای کلان اقتصادی، تغییرپذیری نسبی و پایداری آنها در طول چرخه ها شناسایی شده است. دوره بررسی در این تحقیق از سال 1338 تا سال 1384 بر اساس داده های سالانه اقتصاد ایران می باشد. برخی از نتایج دیدگاه لوکاس مانند هم حرکتی میان متغیرها و تغییرات بالای سرمایه گذاری و مصرف کالاهای بادوام در اقتصاد ایران تایید شد. متغیرهایی نظیر مصرف، سرمایه گذاری و صادرات، متغیرهایی هم زمان و هم جهت با ادوار تجاری مشخص شدند، اما متغیرهای واردات، صادرات نفت و گاز، صادرات غیر نفتی، هزینه های دولت، سرمایه گذاری در ماشین آلات و تجهیزات و مصرف کالاهای بادوام متغیرهای پیشرو برای اقتصاد ایران می باشند. در مورد متغیرهای پولی نیز نتایج این تحقیق نشان می دهد که ادوار تجاری اقتصاد ایران پدیده ای غیرپولی است. متغیرهای قیمتی در اقتصاد ایران مخالف جهت ادوار تجاری نوسان می کنند و دستمزد واقعی در جهت موافق با ادوار است که این پدیده مطابق نتایج مطالعه کیدلند و پرسکات (Kydland & Prescott، 1990) می باشد. نتایج آزمون علیت گرنجری حاکی از آن است که نوسانات صادرات نفت و گاز می تواند به عنوان منبع اصلی ادوار تجاری در اقتصاد ایران شناخته شود.
    کلیدواژگان: ادوار تجاری، فیلتر هادریک، پرسکات، حقایق آشکار شده، اقتصاد ایران
  • حسین پیراسته، سیدکمیل طیبی، امیر هرتمنی * صفحه 57

    امروزه در فرایند یکپارچگی های اقتصادی و تشکیل بازار مشترک، بلوک بندی های اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این خصوص هم مرزی، همگرایی و تشابه اقتصادی، هم زبانی، هم نژادی عوامل تاثیرگذار بر تعمیق روابط تجاری و اقتصادی بین کشورها است. با این حال در یک مفهوم کلی عوامل فوق الذکر زیر مجموعه ای از مفهوم گسترده همجواریدر روابط تجاری و اقتصادی بین آن ها است. در ادبیات اقتصادی تجارت بین الملل، اندازه گیری شاخص تجاری مانند معیار کسینوس و تمرکز تجاری و شاخص های همگنی اقتصادی مثل درجه آزادی اقتصادی، همگرایی درآمد سرانه و نقش دولت در اقتصاد، تبیین کننده راهبردهای کشورها به سمت بلوک بندی و ادغام های تجاری- منطقه ای است. بلوک بندی در همکاری های منطقه ای کشورهای عضو OIC بویژه یکپارچگی در محصولات کشاورزی امکان پذیر است. به طوری که هدف این مطالعه بررسی اثر بلوک بندی های مختلف از طریق هم جواری بر کاهش نا همگنی در ساختار اقتصادی کشورهای عضو و افزایش درجه تشابه تجاری آنهاست. چنانچه کشورها در قالب زیر بلوک های موثر تقسیم بندی شوند، زمینه های هم گرایی اقتصادی در بین اعضای این بلوک ها فراهم می شود. بر این اساس، با استفاده از تحلیل آماری روابط تجاری محصولات کشاورزی درکنار شاخص آزادی اقتصادی کشورها، تغییر در نا همگنی کشورها در زیر بلوک های اقتصادی مورد ارزیابی قرار می گیرد. تعمیق یکپارچگی در زیر بلوک های موجود (اکو، شورای همکاری خلیج فارس) و برخورداری از پتانسیل استقرار زیربلوک های ییشرفته تر، در راستای تعمیق هم جواری توان مبادله ای درون بلوکی را در اعضای سازمان کنفرانس اسلامی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: هم جواری، جریان تجاری، محصولات کشاورزی، تشابه تجاری، شاخص آزادی اقتصادی، ساختار اقتصادی، بلوک بندی
  • علی تک روستا صفحه 87
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر ایجاد بازار اوراق بهادار خارج از بورس در رشد و توسعه بازار سرمایه ایران است. در این باره ابتدا مفاهیم مربوط به بازارهای مالی، بازار اولیه اوراق بهادر، وظایف بانک های سرمایه گذاری و بازار ثانویه اوراق بهادار که بازارهای خارج از بورس نیز بخشی از بازار ثانویه است، مورد ارزیابی قرار گرفته است. در ادامه مقاله با رویکرد پرسش نامه ای اثرات نقش بازار اوراق بهادار خارج از بورس بر توسعه بازار سرمایه در ایران مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که 5/81 درصد پرسش شونده ها، ایجاد بازار خارج از بورس را در راستای توسعه بازار سرمایه اثربخش ارزیابی کرده اند. از طرفی نیز تدوین قوانین و مقررات عملا به روش آزمون و خطا بوده که عاملی بازدارنده در توسعه بازار سرمایه به شمار می آید. 89 درصد پاسخ ها نیز بیانگر عدم شفافیت و کارایی در بازار سرمایه بوده است. همچنین این نتایج نشان می دهد بازار خارج از بورس در ایران فاقد قانون مندی مناسب است که می تواند موجب فعالیت نادرست شرکتهای مضاربه ای و بی ثمر ماندن خصوصی سازی شرکت های دولتی شود. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده نا آگاهی سیاست گذاران از مزایای بازار خارج از بورس و نحوه اداره آن موجب بی توجهی آنها نسبت به ایجاد این بازار شده که یکی از عوامل اصلی کمتر توسعه یافتگی بازار سرمایه به شمار می رود. با عنایت به نتایج به دست آمده، راهکار عملی تحت عنوان تاسیس انجمن ملی معامله گران اوراق بهادار پیشنهاد می شود که از طریق توسعه کمی و کیفی معاملات و شفاف شدن عملکرد بازار سرمایه این امر کمک شایانی به توسعه بازار سرمایه در اقتصاد ایران خواهد نمود.
    کلیدواژگان: بازار بورس، بازار خارج از بورس، بازار سرمایه، انجمن ملی معامله گران اوراق بهادار
  • احمد صباحی، اردشیر مهری صفحه 109
    دراین تحقیق ضمن بررسی وضعیت موجود مراکز جمع آوری شیر در استان خراسان، عواملی نظیر تعداد و ظرفیت مراکز جمع آوری شیر، پراکندگی آنها، نوع مالکیت، نوع شیر جمع آوری شده، مسافت و زمان حمل شیر و... مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. سپس با توجه به آیین نامه ها واستاندارد های تعیین شده از سوی معاونت امور دام و اداره نظارت بر مواد غذایی، هزینه های سرمایه ای (ثابت)و هزینه های جاری مراکز جمع آوری شیر استاندارد(در سطح شهرستان، مرکز بخش وروستا) برآورد گردیده است و سپس حداقل ظرفیت اقتصادی یک مرکز جمع آوری شیر تعیین و مراکز احداث شده ای که اقتصادی نیستند معین شده و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. به علاوه با ارائه یک مدل برنامه ریزی خطی با هدف حداقل کردن هزینه های حمل ونقل شیر به کارخانجات صنایع لبنی نسبت به مکان یابی بهینه مراکز جمع آوری شیر اقدام گردیده است. در این مدل عواملی چون میزان تولید شیر خام مناطق مختلف، فاصله محل تولید تا محل مصرف (کارخانجات)، هزینه های حمل ونقل، حداقل ظرفیت اقتصادی مراکز جمع آوری شیر و حداکثر ظرفیت فرآوری کارخانجات صنایع لبنی به عنوان عوامل مؤثر بر مکان یابی مد نظر قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: شیر، مکان یابی، ارزیابی اقتصادی، استان خراسان، برنامه ریزی خطی
  • نسیم میلادی لاری، مجید صامتی صفحه 129
    توسعه اقتصادی مستلزم این است که در تمامی بخشهای اقتصاد اعم از کشاورزی، صنعت، خدمات، تجارت وغیره نظم و هماهنگی حاکم گردد تا اقتصاد به سمت کارایی، افزایش مطلوبیت و رفاه اجتماعی و اشتغال کارآمد و استفاده بهینه از منابع و افزایش جذب سرمایه ها، رقابت و غیره حرکت کند. در چند سال اخیر، آزادسازی و خصوصی سازی در اکثر کشورهای جهان مطرح شده و در برنامه های آنها قرار گرفته است که بسیاری از اندیشه وران و اقتصادانان آن را بهترین روش برای حل مشکلات سازمان های دولتی می دانند که صنعت بیمه نیز به عنوان بخشی از بازارهای مالی از این قاعده مستثنا نیست. این مقاله به بررسی آثار آزادسازی بر اشتغال زایی صنعت بیمه در ایران می پردازد، ابتدا به بحثهایی از آزادسازی در اشتغال و ارتباط صنعت بیمه با این موارد و همچنین مطالعاتی که در این خصوص در داخل و خارج از کشور انجام شده پرداخته و سپس روش های آزمون، تجزیه و تحلیل به کار رفته در آنها را شرح داده است. به طور کلی این مقاله با استفاده از تحلیل رگرسیون و آزمون علیت و آزمون پایایی و سری های زمانی (1961-2001) در صنعت بیمه کشور ایران به تخمین و برآورد مدل مناسب پرداخته است که نتایج حاصله عبارتند از: 1- آزادسازی در افزایش اشتغال صنعت بیمه موثر است. 2- حق بیمه سرانه اثر کاهشی بر اشتغال صنعت بیمه دارد. 3- حق بیمه دریافتی و ارزش افزوده بیمه، اثر افزایشی بر اشتغال صنعت بیمه دارد. در پایان پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت بیمه در ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، آزادسازی، ارزش افزوده بیمه، اشتغال
  • غلامرضا ملک زاده صفحه 149
    ارزیابی فناوری، مرحله ای حیاتی در فرآیند تصمیم گیری و تصمیم سازی های صنعتی و مدیریت فناوری است و در واقع به عنوان بخشی از مدیریت و سیاست گذاری دانش و فناوری در پی ادغام ویژگی های فناوری ها با هم است تا از این رهگذر نیازهای فناورانه به صورت کامل تامین شود.
    در این مقاله، ارزیابی و تعیین سطح فناوری شش شاخه منتخب صنعتی استان خراسان با روش TOPSIS با توجه به یازده معیار کمی و کیفی و روش ارزیابی فناوری پورتر انجام شده است. معیارهای مورد بررسی در این مطالعه از مستندات آماری و پرسش نامه های نظرخواهی خبرگان و کارشناسان صنعت و دانشگاه جمع آوری و مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج حاصل از به کارگیری روش TOPSIS نشان می دهند که سطح فناوری های موجود در شاخه صنعتی تولید مواد غذایی و آشامیدنی ها (code.15) در بین شش شاخه صنعتی موردنظر در رتبه اول بوده و شاخه های صنعتی تولید سایر محصولات کانی غیر فلزی (code.26)، ساخت منسوجات (code.17)، ساخت ماشین آلات و تجهیزات (code.29)، تولید محصولات از لاستیک و پلاستیک (code.25) و تولید وسایل نقلیه موتوری (code.34) به ترتیب در سطوح بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری، مدیریت فناوری، سیاست گذاری علم و فناوری، شاخه صنعتی، روش TOPSIS
  • احمد موسایی، علی امین مقدم، عباسعلی قدیریان، رضا بندریان صفحه 169
    از جمله فعالیت های دشوار، ارزشیابی و قیمت گذاری دانش فنی می باشد. پیچیدگی های مرتبط با تکنولوژی و دانش فنی، بسیاری از بنگاه های اقتصادی را از قیمت گذاری علمی منصرف ساخته است. از سوی دیگر استفاده از روش های معتبر علمی برای قیمت گذاری، این بنگاه ها را بر آن داشته تا به منظور موفقیت بیشتر در تجاری سازی دانش فنی، از چنین روش هایی استفاده نمایند. در این مقاله با استفاده از یک رویکرد فیمابین، ابتدا ارزیابی دانش فنی توسط یک مدل سیستماتیک بعمل می آید، سپس قیمت گذاری بر اساس یک روش تجربی و ابتکاری ارائه می گردد. در انتها نیز نتایج استفاده از این مدل در مورد چند دانش فنی در پژوهشگاه صنعت نفت ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، ارزیابی، ارزشیابی و دانش فنی
  • مهدی خداپرست مشهدی صفحه 187
    این تحقیق با بررسی مدل های امنیت اقتصادی به عدم تکافوی آنها با توجه به اقتصاد حقوق و اقتصاد توسعه رای می دهد و از منظر قانون اساسی وظایف مدیریت اقتصادی دولت در جهت مشارکت بیشتر بخش خصوصی در روند توسعه کشور را نظریه پردازی می نماید و ابزارهای آن را نشان می دهد. شاکله این نظریه، توقعات «اقتصادی اجتماعی» دولت از بخش خصوصی را در ابعاد «مصرف»، «تولید» و «سرمایه گذاری» معرفی می کند و بخش خصوصی نیز در مقابل، توقعات حقوقی اقتصادی خود را در ابعاد تامین سه گروه حقوق؛ (ایمنی بخش، رقابتی و توسعه افزا)که از متن قانون اساسی ایران استخراج پذیر ساخته است مطرح می نماید. سنجش میزان تامین این دو انتظارمتقابل در یک میثاق ملی؛ از هر دو منظر (دولت و بخش خصوصی) قابل ارزیابی است، اما این تحقیق صرفا خود را به ارزیابی ادراکات بخش خصوصی از عملکرد مدیریت اقتصادی دولت محدود می کند. سپس در چارچوب مدل طراحی شده به معرفی میزان نسبی رضایتمندی های ایجاد شده در کاربرد هر یک از ابزار (آموزشی، اجرایی و اصلاح گرانه)، برای تامین هر یک از حقوق، (ایمنی بخش، رقابتی و توسعه افزا) در هر یک از ابعاد (مصرف، تولید و سرمایه گذاری)؛ می پردازد و نتیجه می گیرد دولت برای جلب مشارکت بیشتر بخش خصوصی در فرایند توسعه اقتصاد اجتماعی باید در کدام متغیرهای کنترلی (قانونی و ابزاری) سرمایه گذاری بیشتری بنماید.
    کلیدواژگان: بخش خصوصی، امنیت اقتصادی، دولت، قانون اساسی، سنجش رضایتمندی، مدیریت اقتصادی، حقوق اقتصادی، توسعه اقتصادی
  • بهروز حسنی مهمویی صفحه 219
    اگر به رتبه بندی اقتصاددانان برجسته جهان نگاهی بیندازیم، در رتبه چهل و چهار نام دکتر محمدهاشم پسران به چشم می آید. این پایگاه در ذیل نام وی به بیش از یکصد و پنجاه اثر اشاره نموده است که در موضوعات متنوعی مانند رشد اقتصادی، مدل سازی ساختاری بلندمدت، بی ثباتی، چرخه های تجاری و... تدوین گردیده است.
    دکتر پسران در سال 1946 در شیراز متولد گردید و تحصیلات خود را تا اخذ مدرک دیپلم از دبیرستان نظامی در همین شهر ادامه داد. وی به عنوان بورسیه بانک مرکزی ایران، مدرک کارشناسی خود را در رشته ی اقتصاد از دانشگاه سالفورد انگلستان با رتبه اول و کسب جایزه گروه برتر، دریافت نمود و پس از دوسال حضور در دانشگاه هاروارد، تحصیلات خود را در مقطع دکتری در دانشگاه کمبریدج ادامه داد.
    محمد هاشم پسران پس از کسب مدرک دکترای خود در سال 1972، به ایران مراجعت و در سمت های گوناگونی مانند رئیس بخش تحقیقات اقتصادی بانک مرکزی و معاونت وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت فعالیت نمود. وی در سال 1979 به انگلستان بازگشت و تدریس خود را در کالج ترینیتی کمبریدج آغاز کرد.
    دکتر پسران طی سی سال گذشته، در مراکز و دانشگاه های گوناگونی اقدام به آموزش اقتصاد نموده است که به عنوان مثال می توان به دانشگاه تهران، دانشگاه کمبریدج، دانشگاه ملی استرالیا، موسسات پیشرفته وین و پلی تکنیک ویرجینیا، دانشگاه پنسیلوانیا، دانشگاه مونیخ و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی اشاره نمود
|
  • Hamid Abrishami, Mohssen Mehrara, Hojjatollah Ghanimifard, Maryam Keshavarzian Page 11
    In this study, we assess the impact of oil price changes on the economic growth of some OECD oil exporters countries, including Norway, UK and Canada, and by recognizing the dependence of developed industrialized countries on oil and the impact of oil prices have on their economies and in turn the dependence of developing countries like Iran on the economy of advanced countries. We use the GARCH method to estimate non-linear transformation of oil prices, which are in turn used in VECM framework. The variables used in the model include short and long term rates of interest, rate of inflation, GDP growth rate, effective exchange rate and increase and decrease of oil prices estimated using the non-linear GARCH method. The results for different countries imply asymmetrical impact of oil price changes on GDP growth rates; on the other hand, the results show that monetary shocks are an important and noticeable factor on variability of GDP growth rates, supplementing the impact of oil price shocks.
  • Mahmud Hooshmand, Mohammad Ali Fallahi, Sepide Tavakoli Ghouchani Page 29
    In this paper the Hodrick-Prescott filter is used to decompose real GDP for Iran into long-run trend, business cycles and irregular movements. Then, following the work of Lucas (1977), the stylized facts of business cycles identified, including the co-movements among the variables, their relative variability and their persistence over the cycle. This inquiry covers the period 1338-84 and uses yearly data on key economic aggregates. Some of the results confirm Lucas’ view of the business cycle, that is, the general co-movement of the series and the higher volatility of investment and durable consumption. It has been revealed in the analysis that consumption, Investment and total export are pro-cyclical and coincident with the cycles. But total import, export of oil and non-oil, durable consumption, investment in machinery, durable consumption and government expenditure are pro-cyclical and leading the cycles. The analysis also revealed that monetary variables showed acyclical behavior in Iran’s business cycles while prices are countercyclical. The Phenomena in Consistent With Kydland and Prescott (1990). The results of Granger Causality method indicate that oil export fluctuations may have been the major source of Iran business cycles.
  • Hossein Pirasteh, Seyyed Komail Tayebi, Amir Hortamani Page 57

    Today in Process of economic integration and Common market establishment, Economic blocks have special importance. In this regard, neighborhood, integration and economic similarity, co language are influencing factors on deepening of commercial and economic relationship between countries. However, at a general concept, aforementioned are subset from broad concept of contiguity in commercial trade, trade index measurement such as Cosines criteria and trade concentration and economic homogenous indexes e. g. Economic freedom degrees, per capita income convergent, state role on economy, are explaining countries strategies towards blocking and regional- business integration. The objective of this study is to examine the possible enhancement of regional trade integration of agricultural products among the Organization of Islamic countries (OIC) members. By implementing various blocks, it is expected that contiguity may reduce heterogeneity in the structure of the OIC countrie's economies, and in contrast, raise the degree of trade similarity. Accordingly, a statistical analysis of agricultural trade relationship in the regional blocks, in addition to their degrees of economic freedom and economic similarity, enables us to evaluate a reduction in the economic heterogeneity of the blocks established actually and potentially in OIC. The implication is that deepening trade integration in the current blocks (such as ECO, GCC) based on contiguity will expand inter-block trade flows among the OIC countries.

  • Ali Takroosta Page 87
    Nowadays, many developed countries are looking for ways to increase their productions, tax incomes, control liquidity, decrease unemployment rate, and so on. These countries are trying to overcome all these problems to build a perfect economically developed society. One way to meet the above demands is making fair markets such as stock market; it is a kind of market which many companies wish to join and take advantages of it. Not all companies have the necessary conditions to join stock market; moreover it is not so useful for all of them to do so. Some companies prefer to Participate it on other markets out of stock market, called (Over The Counter). OTC enables them to get the necessary conditions to enter stock market, if they want to. In the other hand, OTC helps to have a more efficient application of capital markets. This is the issue that we tried to discuss in this paper.
  • Ahmad Sabahi, Ardeshir Mehri Page 109
    In this research We are considering milk gathering centers in Khorasan province and also analyze elements such as quantity and capacity of milk gathering centers, distance and time of transportation. Meantime up to determined regulation and standard from veterinary affair and department of controlling foodstuff we evaluate capital and current costs of milk gathering centers (in town, township, village) and after that we determine minimum economical capacity of one milk gathering center and also we detect other non-profitable centers and analyze them. In addition, we use one linear programming model with aim of decrease in transportation cost of milk up to milk industrial factory so with this tool we apply for best locality of milk gathering center. In this model we consider elements like milk production quantity in different area, distance between place of production up to consumer location (factory), transportation cost, minimum economical capacity of milk gathering center, maximum capacity of milk gathering centers and maximum capacity of milk industrial factory as effective elements on locality.
  • Nassim Miladi Lari, Magid Sameti Page 129
    For achieving Economic development, it is necessary to have order and rule and a particular balance on all sectors of economy: agriculture, industry, and commerce. Then economy goes toward an efficient workability, favorite output, social security and welfare, and employment, and move in to increase of the absorption, competition, on utility of the natural resources on the best manner. In recent years, privatization and liberalization have become very important in the world. According to the economists and researchers, privatization and liberalization provide the best solution for the problems of Public organizations. Insurance industry, in this respect, is no exception. This paper is about liberalization and pay special attention to job opportunities in the industry and relation between insurance and above mentioned items. It also studies the works which have been done inside and outside the country, and finally describes the testing and analyzing methods. This paper has been done by causality-test and stationary-test, and time series between (1343/1381) in Iranian insurance companies. The results are as follows:1- Liberalization has a positive impact on job opportunities in insurance industry.2- Per capita insurance premium has a negative impact on the employment of the industry.3- Surplus value insurance and receipts insurance premium has an increasing impact on the employment of the industry.At the end, some proposals have been offered for improvement og the insurance industry in Iran.
  • Gholamreza Malekzadeh Page 149
    Technology assessment is a vital stage in the process of decision-making in industry and technology management. It is a part of technology management and has to integrate the socio-economic context of a technology in order to fulfill the demands completely. In this paper we try to evaluate and assessment of technologies for six selected branch of Khorasan industries by TOPSIS method with respect to eleven qualitative and quantitative criteria and Porter’s technology assessment method have been conducted. Criteria under consideration were gathered via statistical documents and questions for asking from experts of industries and universities. Results obtained show that the industrial branch of food production and beverages (code 15) among six selected industrial branches was at the first rank and production of other non-metallic mineral products (code 26), textile manufacturing (code 17), equipment and machinery manufacturing (code 29), plastic products (code 25) and motor vehicles (code 34) were in the following ranks, respectively.
  • Ahmad Mousaei, Ali Aminmoghaddam, Abassali Ghadirian, Reza Bandarian Page 169
    Know–how evaluating and pricing is one of the most complicated activity. The complexity of technology and know-how pricing has provided difficulties for enterprises that lead them to avoid using scientific method for pricing. On the other hand, they have to use a very authoritative pricing method in commercializing process. In this paper, we used a model to evaluate know-how systematically and then price the technology base on experience and heuristics. Then the model is tested with the real cases in research institute of petroleum.
  • Mahdi Khodaparast Mashhadi Page 187
    This research by reviewing literature on economic security concludes the insufficiency of economic security models and improves them by economics of law and economic development theories. And from the constitutional point of view, theorize duties of the public management for higher private sector participation for the trend of economic development and show its’ legal instruments. Determinants of this idea, introduces the public sector socio-economic expectations from the private sector. Retrospectively, private sector numerate his economic rights’ expectation for the public managers in securing three groups of (security, competition, developmental) rights originated by some interpretation of the Islamic Constitution of Iran. Measuring the amount of mutual satisfaction in a national agreement context, can be performed both from the view point of the public and private sector, but in this research we are confined to the evaluation of the private perception of the public sector management. Then based on the designed model, relative perceived satisfaction from each instrument (educational, executive, reformative) in each of expected rights (security, competition, developmental), in each public demand from the private sector (i.e. consumption, production and investment) is evaluated. And concludes to what extend the government should invest on (legal – instrumental) controllable variables to attract more private sector participation in social economic development.