فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1387)

نشریه مطالعات ملی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1387)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • مرتضی فلاح صفحه 3

    ایران به دلیل موقعیت خاص طبیعی، جغرافیایی و سیاسی خود، از سپیده د مان تاریخ تاکنون، حوادث پرشماری را از سرگذرانده است. آنچه البته این کشور دیرینه سال را در برابر هجوم ها و ایلغارها همچنان پابرجا نگه داشته، هویت فرهنگی، ملی و ایرانی آن بوده است؛ هویتی که در قالب زبان پارسی بالیده و خود را نموده است. این زبان چه در آن روزگارانی که کورش و داریوش بدان سخن می گفتند و منشورها و فرمان های خویش را بر پیشانی صخره ها و ستون ها حک می کردند، چه آن زمان که فردوسی بزرگ حماسه سترگ خود را با آن می سرود تا علایق ملی و فرهنگی را با آن نیرو بخشد و خودشناسی و خودباوری را به ایرانیان نشان دهد، چه هنگامی که مولوی آفریننده بزرگ ادب عرفانی ایران و جهان آثار خود را با آن سرود تا اصالت دینی و عرفانی را به مردم بیاموزاند، چه هنگامی که حافظ و سعدی ماندگارترین آثار ادبی خود را با آن نوشتند، همواره نقش اصلی و ویژه ای در پایداری و حیات ایرانیان و وحدت ملی ایفا کرده و می کند. در حقیقت زبان فارسی همیشه چون حلقه ای مرئی و نامرئی، هویت فرهنگی و ملی مردم ایران و اقوام آن را به یکدیگر پیوند داده و همچنان عامل اصلی وحدت ملی ایرانیان است.
    در این مقاله به نقش شاعران بزرگ زبان فارسی که گاه زبان مادری آنان نیز غیرفارسی است در حفظ و حراست از این میراث پرارج و ماندگار، و تلاش آنان برای پاسداشت هویت ایرانی و زبان فارسی اشاراتی خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، هویت ایرانی، وحدت ملی، هویت فرهنگی
  • رحمت الله صدیق سروستانی، ابراهیم حاجیانی صفحه 31

    این مقاله برگرفته از مطالعه ای پیمایشی که در سطح ملی است به منظور بررسی و سنجش میزان قوت انواع هویت جمعی در ایران شامل هویت های ملی، قومی، مذهبی و مدرن با در نظر گرفتن ابعاد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هر کدام از آن ها، و نیز با هدف بررسی روابط و مناسبات میان این ابعاد انجام شده است. مبنای نظری این تحقیق، نظریه کنش متقابل نمادین بوده که براساس آن، هویت (ایرانی)، ترکیبی و چندبعدی در نظر گرفته شده و روابط میان این ابعاد نیز متعادل و هماهنگ (و نه متعارض و تزاحم آمیز) فرض شده است. در این تحقیق چهار مقیاس برای سنجش ابعاد هویت ایرانی طراحی شده و پس از چند بار پیش آزمون، ابزار واحد تهیه، و در جمعیت نمونه 1800 نفری در سیزده شهر مرکز استان اجرا شد.
    نتایج پژوهش، نشان دهنده قوت ابعاد فرهنگی هویت ملی، قومی و مذهبی، سپس گرایش در حد میانگین به ابعاد اجتماعی هویت ملی، قومی و مذهبی، گرایش پایین تر از میانگین به ابعاد سیاسی هویت ملی و قومی و در نهایت گرایش ضعیف به ابعاد سه گانه هویت مدرن است. همچنین یافته ها از وجود تعاملات مثبت فراوان بین اکثر ابعاد هویت ملی، قومی و مذهبی با همدیگر و فاصله معنادار هویت مدرن با دیگر ابعاد هویت ایرانی حمایت می کنند.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، هویت ملی، هویت مذهبی، هویت مدرن، هویت جهانی، نظریه کنش متقابل نمادین، سنجش هویت
  • نادر پروین صفحه 53

    یکی از ویژگی های اساسی هر ملت که نقش بارزی در تعیین هویت ملی آن جامعه دارد، آگاهی ملی است. ملت ایران نیز در زمره ملت هایی است که همواره دارای نوعی آگاهی ملی بوده که در فراز و نشیب تاریخ به مثابه سپری در برابر هجوم های خارجی عمل کرده است. مصداق آگاهی ملی همواره در آثار فرهنگی و تمدنی ملت ایران متبلور شده است؛ به طوری که همین مفهوم، نقش اساسی در پیدایش کلمه «ایران» داشته و همچون ابزاری بوده است که گروه های مختلف مردم ایران همواره بدان تمسک جسته اند. یکی دیگر از کارکردهای آگاهی ملی، نقش آشکار آن در پیدایش ملیت خواهی ایرانی در مسیر تاریخ بوده است. در این ملیت خواهی همه اقوام ایران شرکت داشته اند؛ گرچه سهم هر کدام متفاوت بوده است. تاکید کلام اینکه، اقوام مختلف ایران مفهوم آگاهی ملی را در یک قالب کلی، یعنی ایران تصور کرده اند نه در تعارض با آن. به همین سبب نهضت های اقوام ایران، به خصوص در دوره معاصر به مفهوم موضع گرفتن علیه سایر اقوام ایران نبوده، بلکه در بیشتر موارد یا زاییده تحریکات اجنبی ها بوده است یا شورشی علیه سیاست های غلط حکومت وقت. در پیوند با این موضوع باید اذعان کرد که زبان ها و لهجه های محلی در ایران هیچ گاه کارکردی مستقل نداشته و مانند زیرمجموعه زبان فارسی عمل کرده اند. این مسئله هرگز به معنای اعمال فشار از سوی فارس زبانان نبوده است، بلکه فراورده تحول تاریخی در درون «ملت واحد» است؛ به عبارت دیگر به گواه منابع تاریخی، وجود آگاهی ملی در نزد اقوام ایران باعث پیوند آگاهانه و دوستانه آنان در طول تاریخ بوده است

    کلیدواژگان: آگاهی ملی، هویت ملی، ملیت خواهی ایرانی، زبان فارسی
  • فرانک جمشیدی صفحه 79

    گونه شناسی روایت های جنگ در مقاله حاضر با کاربست چارچوب نظری میشل فوکو در دیرینه شناسی و وام گیری از مفاهیمی که وی برای نشان دادن تعیین حدود معرفت و تاکید بر امکان متفاوت اندیشیدن برای دست یابی به معرفت جدید از آن ها بهره مند شده، صورت گرفته است تا به کمک روش مذکور به چهار مهم اهتمام کند:نخست، وضعیت فعلی روایت های جنگ را در پیوند با آن چه از زمان جنگ تاکنون در روایت گری جنگ گذشته است، نشان دهد.دوم، با ردیابی تاریخی از وضعیت حاضر روایت های جنگ، در عادات عملی و ذهنی مخاطبان خویش درباره بداهت این روایت ها انقطاع ایجاد کند.سوم، به واسطه این انقطاع، امکان ذهنی به مثابه مقدمه امکان عینی ظهور و بروز روایت های دیگری از جنگ را فراهم آورد.و چهارم، از این طریق اذهان را به تفکری دیگرگونه درباره جنگ به مدد روایت های جنگ برانگیزد.

    کلیدواژگان: روایت (جنگ)، راوی (جنگ)، روایت گری، دیرینه شناسی، تاریخ حال
  • اسفندیار آزاد مرزآبادی صفحه 113

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی ارتباط میان نظام ارزشی نوجوانان و هویت ملی آنان است. بر این اساس، تعداد 984 نفر از نوجوانان دبیرستان های شهر تهران که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در تحقیق حاضر، شامل دو پرسشنامه ارزش های ادواری شوارتز و پرسشنامه محقق ساخته بوده است. اعتبار و روایی پرسشنامه های مورد استفاده در حد مطلوبی بوده است. بر اساس نتایج به دست آمده، مشخص شد که بالاترین میانگین را در بین ارزش های دهگانه، همنوایی و پایین ترین رتبه را سنت ها و لذت گرایی به دست آورده است. به علاوه، نتایج حاکی از آن است که بین گرایش نوجوانان به نظام ارزشی و هویت ملی آنان ارتباط معنادار وجود دارد. نتایج یافته های تحقیق حاضر با سایر مطالعات نیز همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: ارزش، هویت، نوجوانان، هویت ملی، نظام ارزشی
  • حاکم قاسمی صفحه 133

    ایجاد روح جمعی، پیوند بین اعضای جامعه و دستیابی به همبستگی ملی یکی از اهداف نظام های آموزشی در هر جامعه ای است. برای دستیابی به این هدف، دوره های مختلف آموزشی طراحی شده است که هر یک متناسب با مختصات آموزش پذیران ایفای نقش می کنند. در این میان دوره آموزش ابتدایی با توجه به خصوصیات دانش آموزان این دوره، نقش زیربنایی دارد. از این رو در برنامه آموزشی دوره دبستان و در کتب درسی این دوره، تلاش گسترده ای صورت گرفته است تا با آموزش های مناسب به دانش آموزان، پایه های اولیه همبستگی ملی بنیان گذاشته شود. در برنامه آموزشی این دوره، با طرح موضوعات مختلف، به صورت مستقیم و غیرمستقیم، سعی شده است تا فرایند شکل گیری همبستگی ملی تقویت شود. با این همه، با نگاهی آسیب شناسانه درمی یابیم که با وجود تلاش و تاکید فراوان برای ایجاد همبستگی ملی، همچنان ضعف هایی در برنامه ها وجود دارد که با رفع آن ها می توان بهتر و موثرتر در مسیر تحقق اهداف آموزشی و دستیابی به همبستگی ملی گام برداشت.

    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، آموزش و پرورش، اتحاد و همبستگی ملی، کتب درسی، دوره ابتدایی
  • رضا ستاری صفحه 161

    بیشتر جشن ها و آیین های دیرسال، در اسطوره های کهن ریشه دارد و در اصل جنبه عملی باورهای اسطوره ای مردمانی بوده که در زادبوم فرهنگی خود زیسته اند. جشن «تیرما سیزه شو» که خود بازمانده جشن بزرگ و کهن «تیرگان» ایرانیان باستان است و امروزه در بخش های شمالی ایران، به ویژه مازندران همچنان روایی دارد ازجمله این جشن هاست.
    نگارنده برآن است تا در این جستار با استناد به متن های کهن برجای مانده (اوستایی، پهلوی، فارسی و عربی)، ارتباط این جشن را با اسطوره هایی چون اسطوره تیراندازی آرش، افراسیاب، سپندارمذ و... که به نوعی با آب و سرسبزی پیوند دارند، نشان دهد.

    کلیدواژگان: تیرما سیزه شو، آرش، افراسیاب، سپندار مذ، آب
  • معرفی و نقد
  • جوچین هیپلر ترجمه: بهاره سازمند صفحه 173
|
  • Morteza Fallah Page 3

    Due to its unique natural, geographical and political situation, Iran has passed through numerous events since the beginning of history. However, the Iranian as well as national identity has acted as a framework preserving the country from the widespread invasions. Such a national identity has developed and manifested itself in the Persian language. This language has been always playing a unique role in the sustainability of the Iranian nation as well as the national identity both at the time when Cyrus and Darius had their orders and statements carved on the mountains and columns and at the time when the great Ferdowsi wrote his epical poems in Persian so as to strengthen the national and cultural interests and to display self-awareness to the Iranians. In fact, Persian is like a visible and invisible circle welding the Iranian national identity with its different ethnic groups and it keeps playing the key role in maintaining Iranians’ national unity. In the present paper, the writer will point to the role of great Persian poets, some of whom are non-native speakers of Persian, in maintaining and preserving such valuable heritage as well as their efforts to preserve the Iranian identity in general and Persian language in particular.

    Keywords: Persian Language, Iranian Identity, National unity
  • Rahmatollah Sedigh Sarvestani, Ebrahim Hajiani Page 31

    This paper is taken from a survey study at the national level, which is conducted in order to review and measure the strength of collective identity in Iran-including national, ethnic, religious and modern identity, considering cultural, social and political dimensions of each of them, and also aiming to review relations and occasions among these dimensions. The theoretical framework of this research is the Symbolic Interaction Theory (SIT), on the basis of which hybrid and multidimensional (Iranian) identity is taken, and relations among these dimensions are also assumed to be in balance and harmony (and not conflicting and violating). In this research, 4 scales are designed to measure Iranian identity dimensions, and after several pretesting, the unit tool is provided, and is implemented in a sample population of 1800 people in 13 central cities of the province. The outcomes imply the strength of cultural dimensions of national identity, ethnic identity and religious identity, and also average tendency to social dimensions of national, ethnic and religious identities, below average tendency to political dimension of national and ethnic identity, and eventually a slight tendency to the three dimensions of modern identity. Furthermore, the findings support the existence of numerous positive relations among most dimensions of national identity, ethnic identity and religious identity with one another, and the meaningful distance of modern identity with other dimensions of Iranian identity.

    Keywords: Iranian Identity, National Identity, Ethnic Identity, Religious Identity, Symbolic Interaction Theory, Identity Measurement
  • Nader Parvin Page 53

    One of the fundamental features of every nation that plays a vital role in determining national identity is national awareness. Iran has been among those nations which has always had a kind of national awareness which during history has functioned as a shield against foreign invasion. Manifestation of national awareness is in Iiranian cultural and civil monuments, so this concept has played a fundamental role in foundation of the word ,Iran, furthermore national awareness has been like a tool that Iranian various groups have appeald to. Another role of national awareness has been it,s remarkable role in advent of Iranian nationalism in historical developments. To emphasize the point mentioned above: it should be affirmed that all ethnos in Iran have had in mind the concept of national awareness as a unit, namely Iran, not in conflict with it. So Iranian ethnos contemporary movements and rebels dosn,t imply rebels against other Iranian ethnos but mainly either as a result of foreigner,s stimulations or rebel against wrong policies of their contemporary governments. And it should be asserted that local languages and dialects in Iran have never had independent function and have performed as a subfamily of Persian language. This doesn,t mean any pressure imposed from persain language speaking people, at all , but the cosequence of historical developments within a united nation. In other words the existence of national awareness in the evidence of historical sources in Iranain ethnos has been a cause of their conscious and friendly unity during various historical periods.

    Keywords: National awareness, National identity, Iranian nationalism, Persian language, Kurdish language, Azeri language
  • Faranak Jamshidi Page 79

    In this paper the typology of war narratives is done by using Michael Foucault's theoretical framework of archaeology and borrowing his concepts in exposing the limits of knowledge and emphasizing on the possibility of different ways of thinking to achieve a new knowledge in order to focus on four matters: To explain the present situation of war narratives by referring to what has passed in war narratives since the war. To bring a cut in the improvisation of these narratives by historical research on the present situation of war narratives in practical and mental habits of its targeted people. To bring about the mental possibility -as an introductory to a practical possibility- of some other different narratives of war by using this cut. To persuade the minds to think differently on war by the help of war narratives in this way.

    Keywords: Narratives (war), Narrator (war), Narration, Paleontology, Present history
  • Esfandear Azadmarzabadi Page 113

    The main aim of the present study is to verify the relationships of value orientations of high adolescents with their national identities. 984 boy and girl students were randomly selected from four regions (north, south, east,and west) in Tehran.Instruments included two main questionnaires; the Schwartz Value Survey (SVS) and the Irainian Values Inventory (IVI) containing five subscales (family, religious, media, nation, and individual values). The second questionnaire is a teacher-made inventory with an appropriate psychometirc properties. Results revealed that the most and least mean values among adolescents were conformity and tradition, respectively. Moreover, significant results were found between adolescents' values with their national identities. These findings were in harmony with the previous research.

    Keywords: Values, Identity, Adolescents, National identity, Value systems
  • Hakem Ghasemi Page 133

    Reinforcing national solidarity and unity is one of the important purposes of formal education in every society and country. Regarding the specification of primary schools pupils their education has vital role to fulfill the national solidarity. This article tries to answer questions as: Is there any will in the primary school text books to enforce the national solidarity? And if the response is positive, in which extension and for which purposes this have been done. This article there gives indications that in the most of the primary school texts, the national solidarity has been under consideration and there were a lot of endeavor to achieve it. But, from pathological point of view the article makes it clear that there are infirmity points with negative impact for achieving this end.

    Keywords: National Solidarity, National Unity, Primary Education, Education, Training, Text Books, Primary School
  • Reza Satari Page 161

    Most of the old celebrations and rituals have their roots in ancient myths; they are indeed reflections of the beliefs of a people who lived in a particular milieu and at a particular time. "Teer-mah Seezzehshoo" descends from the ancient Iranian grand celebration of "Teergan"; it is still celebrated in the north of the country, especially in the northern Iranian province of Mazandaran. The author of the current article will try to demonstrate the relation between "Teer-mah Seezzehshoo" with some other Iranian mythological stories such as archery myth of Arash, Afrasiyab, Sepandarmaz, etc. which have close associations with water and greenery of the north of Iran.

    Keywords: Teer-mah Seezzehshoo, Arash, Afrasiyab, Sepandarmaz, Water
  • Jochen Hippler, Bahareh Sazmand Page 173