فهرست مطالب

پژوهش های تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1386)

مجله پژوهش های تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1386)

  • 238 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اعظم پرچم* صفحه 1
    از قرن اول هجری، پژوهشهای قرآنی به صورت تفسیر و شرح لغات قرآن به گونه های مختلف انجام گرفته و سیر نگارش فرهنگها و قاموسهای قرآنی نیز بر اساس حروف الفبا ترتیب یافته است. از آنجا که قرآن، حاوی بطون مختلف، و در بردارنده جنبه های مختلف زندگی انسانی است، مطالعات و یافته های علمی جدید، که بیانگر بطن قرآنی است، برقرآن پژوهان، ضرورت دارد؛ زیرا وظیفه آنان است که بطن قرآن را به عموم بشناسانند؛ بویژه در عصر حاضر، که تبلیغات سوء علیه معارف قرآن از سوی دشمنان و کج اندیشان جهان وجود دارد، ضرورت دارد تلاش شود صورتهای مهجور قرآن و معارف دینی در میان نسل جوان از بین برود و جاهلیت مدرن جهان کنونی از دیدگاه قرآن بازشناسانده شود.
    علم زبانشناسی شاخه های مختلفی دارد که در این مقاله به برخی از مباحث معناشناسی در ارتباط با قرآن پرداخته می شود
    کلیدواژگان: زبان شناسی، چند معنایی، اشتراک لفظی، ترادف و تضاد، اشتراک معنوی
  • تجلی معالی و مفاهیم قرآن و احادیث نبوی در دیوان رودکی سمرقندی
    شکرالله پورالخاص نوکنده ای * صفحه 17
    قرآن کریم، کتاب انسانسازی است که از جانب حضرت حق برای به سعادت رساندن نوع بشر نازل شده است. از همان آغاز رسالت حضرت ختمی مرتبت، محمد مصطفی(ص)، مسلمین به گونه های مختلف در آثار و گفتار خویش از آن بهره جسته اند.
    شاعران و نویسندگان نیز بنابه آموزه های دینی و پرورش یافتن در دامن مکتب مقدس اسلام برای بیان اندیشه ها و مکنونات قلبی خویش از آن بسیار تاثیر پذیرفته اند که این تاثیرات یا به صورت ارادی و با طرح از پیش تهیه شده و یا غیر ارادی و فی البداهه در آثارشان انعکاس یافته است.
    رودکی سمرقندی نیز بنابه آموزه های دینی و پرورش یافتن در دامن مکتب هدایت بخش اسلام از قرآن کریم بارها در اشعار خویش استفاده کرده است. با بررسی به عمل آمده، وی به سه صورت از آیات الهی بهره جسته است: الف) نقل مفاهیم و معانی قرآن کریم ب) تلمیحات و قصص انبیا ج) به کار بردن واژگان و ترکیبات قرآنی.
    این مقاله کوششی برای تبیین آن دسته از آیات و احادیثی است که این شاعر توانا از آنها در اشعار خویش به گونه های مختلف بهره جسته است.
    کلیدواژگان: رودکی سمرقندی، تاثیر آیات الهی در شعر رودکی، مفاهیم قرآنی، قصص انبیاء در شعر رودکی، احادیث نبوی در شعر رودکی
  • احمد جمالی زاده صفحه 31
    زمینه و هدف
    گفتار سنجیده و رفتار نظام مند حضرت علی، (ع) که از آن به سیره علوی یاد می کنیم و در کتاب نهج البلاغه که اندیشه های حضرت علی (ع) را به ما می نمایاند، زمینه تحقیق و پژوهش در این مقاله است که هدف از آن، شناختن و نمایاندن جایگاه وحدت گرایی در اندیشه علوی است که معمولا در سیره علوی مغفول مانده است.
    مواد و روش ها
    انتخاب خطبه ها و نامه ها و حکمتهای علوی به صورت گزینشی که با موضوع مقاله ارتباط دارد و به شیوه تنظیم و تحلیل محتوایی مورد پژوهش قرار گرفته است.
    نتایج و
    یافته ها
    وحدت گرایی یکی از هدفهای آ‍رمانی در اندیشه علوی است که آن حضرت در اندیشه و گفتار و رفتار به آن می اندیشید و سخن می گفت و بدان پایبند بود و به آن اصالت می داد و سیره علوی در دوران خلفا، الگوی مناسبی برای تلاشگران در راه وحدت امت اسلامی است.
    کلیدواژگان: سیره علوی، وحدت گرایی، امت اسلامی، نهج البلاغه
  • سیدعلی اکبر ربیع نتاچ* صفحه 51
    بی شک نظریه وحیانی بودن قرآن و نگارش آن به وسیله کاتبان وحی و مصونیت آن از تحریف، مورد تایید عالمان و دانشمندان شیعه و سنی است. اما خاورشناسان با انگیزه های گوناگون در قرآن مطالعاتی انجام داده و بعضی نظریه تحریف قرآن را پذیرفته و گفته اند که قرآن پس از رحلت پیامبر(ص) دستخوش تحریف شد.
    عده ای مانند گلدزیهر(Goldziher) مجاری و بول(Buhl) انگلیسی، شیعه را به تحریف قرآن متهم کرده اند و می گویند شیعه بر این اعتقاد است که آیاتی در فضایل اهل بیت علیهم السلام در قرآن موجود بوده است و در زمان جمع آوری قرآن در مصحف عثمانی آن را حذف کرده اند.
    گروهی دیگر کیفیت جمع قرآن را به گونه ای مطرح می کنند که قرآن در این جمع، افزایش و یا کاهش یافته است. «اتان کلبرگ»(Etan، Kohlberg) با استناد به نوشته های بعضی از بزرگان شیعه مانند علی بن ابراهیم قمی، فرات کوفی، میرزاحسین نوری و... نظریه تحریف قرآن را مطرح کرده است.
    این نوشته خاستگاه و انگیزه طرح نظریه تحریف قرآن به وسیله خاورشناسان را آسیب شناسی کرده و اشکالات آنها را پاسخ می دهد.
    کلیدواژگان: شبه شناسی، تحریف قرآن، آسیب شناسی، خاورشناسان، قرآن
  • رضا رستمی زاده*، ناصر محسنی نیا صفحه 73
    شناخت حقایق و واقعیتهای هستی به بهره گیری از روش های علمی صحیح و منطقی در عین پرهیز از آفات شناخت حقیقت نیاز دارد تا انسان در علم و معرفت خود دچار اشتیاه نشود. تاکید اسلام بر لزوم به کار گیری اندیشه و روشنگری و آگاهی بخشی و بیان حقایق بر کسی پوشیده نیست. می توان گفت تمامی آموزه های اعتقادی، اخلاقی و علمی اسلام در این مسیر قرار دارد. جهت گیری در دیدگاه قرآنی نظام آفرینش بر تثبیت حق و ریشه کن شدن باطل است، پس شایسته است که با ارزشها و مبانی خردورزی و دانش پژوه در اسلام، بیشتر آشنایی حاصل شود و در اصول و معیارهای شناخت حقیقت و منشاء و مصادیق حق و حقیقت از دیدگاه اسلام دقت شایسته تری به کار برد تا ضمن پاسخ به نیازهای بشر در این عرصه و پرکردن خلاهای جدید، راه پژوهش، ژرف اندیشی، نوآوری مستمر و تولید علم و توسعه دین هموار شود.
    کلیدواژگان: بینش اسلامی، قرآن، اهل بیت، دفع آفات حق، انتقال علم
  • حسین سیدی* صفحه 95
    این مقاله ناظر به این دیدگاه است که واژگان قرآنی در حوزه مفاهیم پایه دینی ابتدا مدلول حسی داشته و پس از آن مدلول انتزاعی یافته اند. قرآن کریم با برگرفتن چنین شیوه ای در واقع به یک پرسش در فلسفه دین و زبان دین پاسخ داده است که زبان قرآن، زبانی عرفی است.
    کلیدواژگان: تحول معنایی، قرآن، معناشناسی، در زمانی، واژگان قرآنی
  • محمد شیبانی* صفحه 105
    در قرآن ذیل چهار واژه از انسان بحث شده است. این چهار واژه عبارت است از: «انسان»، «ناس»، «بشر» و «آدم» (به اضافه بنی آدم).
    در یک نگاه سریع شاید بتوان گفت که کتاب آسمانی ذیل واژه «انسان» از ویژگی های روانشناختی و ساختمان روحی و روانی و گاه ساختمان طبیعی او بحث می کند. ذیل واژه «ناس» به انسان در جمع و جامعه نظر دارد. ذیل واژه «بشر» به او به عنوان یک موجود بیولوژیک با طبیعتی ویژه می نگرد، و ذیل واژه «آدم» و «بنی آدم» انتظارات ایدئولوژیک خود را از او بیان می کند.
    کلیدواژگان: انسان، آدم، جبر، اختیار، کرامت ذاتی، کرامت اکتسابی
  • سیدحمیدرضا علوی* صفحه 129
    هدف از انجام این تحقیق، تبیین و توصیف جایگاه و منزلت سکوت و خاموشی و نکات مرتبط با آن در تعلیم و تربیت می باشد. به منظور وصول به هدف مذکور، در ابتدا سکوت از نظر متون دینی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در تشریح جایگاه سکوت در متون دینی، آیات و روایات و همچنین، زندگی و حیات بزرگان وفرزانگان تاریخ اسلام مدنظر بوده اند. بعد از آن سکوت در ارتباطات و تدریس که بخش بسیار مهم ارتباطات آموزشی را تشکیل می دهد و هر دو بخش عظیم تشکیل دهنده تعلیم و تربیت می باشند، مورد تشریح قرارگرفته است. نهایتا با توضیح و تحلیل نقش سکوت و خاموشی در سوق دادن آدمی به سوی آرامش که یکی از اهداف والای تعلیم و تربیت است، مقاله به اتمام رسیده است. نتایج این تحقیق مبین آن است که در کلیه متون دینی و تربیتی و در نظر و رفتار اندیشمندان و بزرگان تاریخ تعلیم و تربیت ضمن تایید گفتار سنجیده و به مورد، سکوت از شان و منزلت بسیار بالایی برخوردار بوده است، به طوری که وصول به بخشی از اهداف مهم تعلیم و تربیت و اخلاق در پرتو سکوت و خاموشی میسر می باشد.
    کلیدواژگان: سکوت، خاموشی، دین، تعلیم و تربیت، اخلاق، ارتباطات، تدریس، آرامش
  • نهله غروی نایینی* صفحه 159
    کتاب سلیم بن قیس الهلالی در منابع حدیثی به عنوان یکی از اصول معرفی شده است. بیشتر محدثان و رجالیان به این کتاب اعتماد و از آن حدیث نقل کرده اند. کتب رجالی نیز از متقدمان تا معاصران نام سلیم بن قیس را در کتابشان ذکر، و شرح حالی از او ارائه کرده اند. نظر مشهور این است که سلیم بن قیس هلالی از اصحاب امیرالمومنین علیه السلام بوده است. این مقاله با توجه به نظریات متفاوتی که درباره سلیم و کتاب او موجود است به بررسی حضور وی در کتابهای رجالی پرداخته است تا با کمک روایات منابع حدیثی و اعتماد یا عدم اعتماد دانشمندان رجال به او، تثبیت یا عدم تثبیت موجودیت او را بیان کند.
    کلیدواژگان: سلیم بن قیس هلالی، حدیث، رجال، صحابی
  • رضا فرشچیان*، ناصر محسنی نیا صفحه 189
    المفردات فی غریب القرآن اثر راغب اصفهانی شناخته شده ترین نوشتار غریب القرآن از پیشتازی امیرمومنان (ع) در حوزه غریب القرآن نشان دارد و گویای بزرگی مقام آن امام در دیدگان راغب است. او فضایل علی (ع) را یاد کرده، به روایات آن حضرت (ع) استناد می جوید و با احترام ویژه ای از ایشان سخن می گوید. مفردات، حاکی از تشیع نویسنده آن نیست از این رو دانش و دیگر ویژگی های امام (ع)، وی را به یاد کردن و بهره بردن از سخنان علی (ع) واداشته است.
    کلیدواژگان: علی (ع)، غریب القرآن، راغب اصفهانی، المفردات
  • شاهرخ محمدبیگی*، منیژه تفتحی صفحه 205
    این تحقیق به روش کتابخانه ای انجام شده و در آن از کتابهای تفسیری شیعه و سنی، که آیات را از جنبه بلاغی نیز بررسی کرده اند، استفاده شده است. از آنجا که قرآن عنوان سند نبوت پیامبر (ص) و منبع اصلی هدایت امت است و مهمترین و زیباترین روش حکیمانه خداوند برای برنامه انسانسازی را در بردارد، استفهامهایی در آن هست که به صورت غیرمستقیم بیان شده است. در این تحقیق به جستجوی استفهامهای مجازی قرآن کریم پرداخته شده است. استفهام از اقسام انشای طلبی است و انشاطلبی در ذیل علم معانی قرار می گیرد. به استفهام، انشاطلبی می گویند؛ زیرا متکلم طلب چیزی می کند که هنگام سوال وجود ندارد.
    استفهام در یک تقسیم بندی کلی به دو نوع حقیقی و مجازی تقسیم می شود. در استفهام حقیقی یا توضیحی، انسان از مسائلی بی خبر است و مایل به درک حقیقت آنهاست؛ ولی در استفهام مجازی یا اعتراضی هدف توضیح نیست، بلکه ایراد است که عبارتند از: 1- انکار 2- تقریر 3- توبیخ 4- تعجب 5- تسویه 6- تهکم 7- تحضیض 8- امر 9- تعظیم 10- تهدید 11- تنبیه 12- استبعاد
    کلیدواژگان: آیات، ادبی، پرسشی، تحلیل، قرآن، کاربردهای مجازی
  • صفحه 223
|
  • Azam Parcham* Page 1
    Since the first century (AH) Quranic investigations have been carried out in the form of interpretation and definition of Quranic terms. Several Quranic dictionaries have been compiled based on alphabetical order. As Quran contains different levels of meanings and includes diverse aspects of human life such as moral, cultural, political and economic dimensions, it is the duty of Quran investigators to shed light on those hidden levels of meaning in the holy Quran. The aforementioned responsibility seems more significant in the present time that the holy Quran is under harsh attacks and negative publicity by the enemies of Islam.In this study the researcher has investigated some issues in semantics- a branch of linguistics- in relation to Quran.
    Keywords: Linguistics, Synonyms, Antonyms, Multiple meanings, Homonymy
  • The Manifestation of Quranic Concepts and Meanings as well as Prophetic Traditions in the Poetical Works of Rodaki-e Samarqandi
    Shokrolah Pourelkhase Noukandei* Page 17
    The Holy Quran is sent down to human beings in order to guide them to attain felicity. From the beginning of the prophecy of the Seal of the Prophets, Muslims have used it in various forms in their literary works and speeches. Writers and poets have been deeply under the influence of this book in expressing their beliefs and thoughts, since they have been grown up with the religious doctrines of Islam. These influences have been sometimes reflected in their works intentionally while some other times the reflection has been unintentionally and spontaneously.Rodaki has also used Quranic verses in his poems repeatedly. The findings of this article reveal that he has applied divine verses in his poems in three different ways.a-The concepts and meanings of versesb-Allusions and stories by prophetsc-Quranic words and structuresThis article tries to investigate different verses and traditions which have been used by Rodaki in his poems.
    Keywords: Rodaki, e Samarqandi, Divine verses, Quranic concepts, Prophetic traditions, tales
  • Sayed Ali Akbar Rabi Nataj* Page 51
    Undoutedfully, the theory which presents the Holy Quran as revelation, its writing by revelation scribes and its inviolability from distortions is corroborated by Shiite and Sunni literati and experts.However, orientalists with various objectives have conducted researches about the holy Quran, some of whom have accepted the distortion theory and stated that the Holy Quran was distorted after the demise of Mohammad (P.B.U.H).Some like the Polish Goldziher and the English Buhl have pleaded Shiites guilty to have distorted the Holy Quran and declared that Shiite is one of the beliefs that there happened to be verses in the Holy Quran surrounding the virtues of Ahl-e- Beyt (P.B.U.T) which were deleted when compliling the Osmani volume.Others present this compilation as if the content of the Holy Quran had been added to or subtracted from. Etan Kohlberg, dependent upon the writings of the Shiite cannons like Ali Ebne Ibrahim Ghomi, Farat Kufi, Mirza Hussain Nuri etc, has put forward his distortion theory of the Holy Quran.This article has pathologically treated the purpose and origin of the distortion theory posed by orientalists and is to respond to their proofs. The author of the article concludes that the distortion theory of the Holy Quran is majorly devised by the enemies of Islam, especially the Jews, for the aim of bringing divergence among Muslims.
    Keywords: Distortion theory, Orientalists, the Holy Quran, Shiite
  • Reza Rostamizade*, Naser Mohseni Niya Page 73
    Recognizing the realities of the cosmos requires the application of logical, accurate and scientific approaches as well as refraining from being affected by the blights of knowing truth in order not to make any mistake in understanding knowledge and perception. The emphasis of Islam on the necessity of applying reflection, enlightment and the utterance of truth is known to everybody, it can also be claimed that all the ideological, moral and scientific doctrines of Islam stress on this point. In the Quranic viewpoint, the orientation of order and end is toward the stabilization of truth and eradication of falsehood, thus it is worthy to become familiar with the values and principles of rationalism and scholarship in Islam and to pay much more attention to the principals and norms of knowing truth, its origin and confirmation and the truth itself, which will enable us to fulfill human being`s necessities and to fill the newly created gaps as well as finding ways to do research about this religion and to promote it.
    Keywords: Knowledge, Reality, Islamic perception, Equity, Quran, Family of the Prophet, Removing the blights of knowing the truth, Transmitting knowledge
  • Hoseyn Sayedi* Page 95
    The present article adopts a new approach to examine the Quranic words. This approach believes that Quranic words have changed from concrete signifieds to more abstract ones. Adopting such a method, the Holy Quran in fact answers a question in the field of philosophy of religion and the language of religion; that the language of Quran is a secular language.
    Keywords: Meaning, Semantic changes, Quran
  • Mohammad Sheibani* Page 105
    In the Holy Quran, man is referred to by four different terms; insan, nas, basher and adam (or bani-adam). It seems that these terms refer to man`s different aspects. For example, insan is used to refer to man`s psychological characteristics and his spiritual structure, it also indicates his physical structure. On the other hand, nas is used to refer to man as a social entity in a society. The term basher considers man as a biological creature with its unique nature and finally adam (or bani-adam) is used to mention man`s ideological aspects.
    Keywords: Man (insan, nas, basher, adam), Compulsion, Free will, Inherent dignity, Acquired dignity
  • Hamid Reza Alavi* Page 129
    The purpose of this article has been description of place and position of silence and its related points in education. To reach this goal, silence has been first analyzed from the viewpoint of religious texts. The Qur’anic verses and Islamic traditions and narrations and the biographies of the scholars of Islamic history have been investigated in this regard. Then, silence has been explained in communications and teaching, which are both a significant part of education. Finally, the article concludes with description of the role of silence in leading humans to tranquility, which is one of the great goals of their creation. The results of the research show that much emphasis has been taken on silence confirming the due speech, in all of the religious and educational texts and in the views and behaviors of the scholars of the educational history, and reaching to great port of education and morality is only possible in the light of silence.
    Keywords: silence, religion, education, morality, communications, teaching, tranquility
  • Nahle Gharavi Naeeni* Page 159
    Salim ibn-e Qeys ` book has been introduced as a basic source among the books of tradition. The majority of traditionists have relied on his book as a source for citing several traditions. Both the preceding and contemporary authors of books of traditionists have mentioned a biography of him in their books. A well known view about Salim regards him as one of the companions of Commander of the Believers (Ali). This article, based on different existing opinions about Salim and his book, tries to examine his presence in books of traditionists in order to prove his stable/unstable position from the viewpoint of the great men of biography and criticism of the traditionists.
    Keywords: Salim Ibn e Qeys_Tradition_Traditionists_Companion
  • Reza Farshchiyan*, Naser Mohseni Niya Page 189
    Almofradat Fi Gharib AlQuran written by Raghib Isfahani is the most famous and known work about the wonders of Koran, which indicates Commander of the Faithful`s (Ali) skills regarding the extraction of wonder's of Koran and denotes his greatness in the eye's of Raghib. He reminds us of Ali`s spiritual virtues and relies upon his traditions and talks very respectfully about him. Mofradfat does not indicate that the author is shi`a, rather it is Imam Ali`s knowledge and his other special characteristics that made Raghib remind and use Ali`s speeches.
    Keywords: Imam Ali, Wonders of Koran, Raghib Isfahani, Almofradat
  • Shahrokh Mohammad Beygi*, Manizhe Fathi Page 205
    This study is based on a library research methodology and has benefitted from Shi`a and Sunni`s interpretive books which have commented on the eloquent aspects of Quranic verses. Since the Holy Quran is a document for the prophecy of Mohammad (P.B.U.H) and is the principal guideline for mankind, the most significant and prominent way by which God teaches mankind in this book is through posing indirect questions. This study deals with the study of the rhetorical questions of the Quran. Interrogation is a kind of demanding composition which is a subgroup of semantics. Interrogation is called demanding composition since the speaker demands something that does not exist at the moment of speaking. Interrogation is divided into real and figurative questions. The Real or explanatory interrogation is defined as asking questions when one does not have the knowledge and seeks to comprehend the truth. However, the figurative or oppositional interrogation does not aim to offer any explanation, but to criticize. It consists of 1) “enkar” denial, 2) “taqrir” confession, 3)”tobikh” blame, 4) “ta`jjob” surprise, 5)” tasviyeh” equality, 6) “tahakkom” parody, 7) “tahziz” encouragement, 8) “amr” command, 9) “ta`zim” respect, 10) “tahdid” warning, 11) “tanbih” awareness and 12) “esteb`ad” improbability.
    Keywords: Verses, Literary, Interrogative, Analysis, Quran, Figurative