فهرست مطالب

Reproduction & Infertility - Volume:9 Issue: 1, 2008

Journal of Reproduction & Infertility
Volume:9 Issue: 1, 2008

  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد مهدی آخوندی، زهره بهجتی اردکانی صفحه 7
    زمینه و هدف
    پس از تولد اولین نوزاد ناشی از لقاح خارج رحمی، امکان درمان زوج های ناباروری فراهم شد که به دلایل ضعف در عوامل اصلی شکل گیری فرزند، توان باروری طبیعی را نداشتند. پیشرفت فن آوری های لقاح خارج رحمی، امکان جایگزینی گامت/ جنین یا رحم را در صورت مواجهه زوج با فقدان یا نقص یک یا برخی از این موارد، به شکل باروری شخص ثالث فراهم نمود.
    روش بررسی
    جایگزینی رحمی زمانی ضرورت می یابد که زوج، همه عوامل دخیل در شکل گیری فرزند را دارند ولی به دلیل فقدان رحم سالم، امکان داشتن فرزند از آنها سلب گردیده است. فن آوری های لقاح خارج رحمی IVF/ICSI این امکان را برای چنین زوج هایی فراهم نموده است که جنین سالم آنها در آزمایشگاه جنین شناسی تشکیل شود و در موقعیتی مناسب، به رحم شخص ثالث انتقال یابد. زمانیکه زنی آمادگی خود را برای در اختیار گذاشتن رحم خود برای انتقال جنین زوج متقاضی درمان، اعلام نماید و متعهد شود که پس از زایمان، فرزند را به صاحبان گامت عودت خواهد داد، جانشینی رحمی به منصه ظهور رسیده است.
    نتایج
    روش درمانی جایگزینی رحمی، براساس منشا تخمکی که برای ایجاد جنین به کار برده می شود به دو گروه عمده روش جایگزینی کامل و جایگزینی نسبی تقسیم می شود. اگر چه بر اساس نحوه استفاده از تخمک، اسپرم شخص ثالث و بکارگیری رحم جایگزین در روش لقاح خارج رحمی، به انواع متعدد دیگری نیز قابل تقسیم است. استفاده از این گونه روش ها، در شکل گیری و تولد فرزند که با حضور شخص ثالثی محقق می گردد، مستلزم توجه به ابعاد متنوع فقهی، حقوقی، اخلاقی و فرهنگی (جامعه شناختی، روانشناختی) است. در حال حاضر در ایران، اجماع علما، در پاسخ به استفتایی که پژوهشکده ابن سینا در این مورد اخذ نموده است، امکان استفاده از رحم جایگزین را مجاز و حق امتناع از استرداد فرزند توسط بانوی صاحب رحم را مردود شناخته است. متاسفانه، به علت فقدان قانونی مدون، زوجین متقاضی درمان، یا از انجام درمان منصرف شده، یا مجبور به اقداماتی می گردند که بر اساس قوانین، جرم شناخته می شود. به عنوان مثال در قوانین فعلی، صدور گواهی ولادت فقط منحصر به زنی است که فرزند را زایمان می نماید؛ در این موقعیت، یا پزشک ناچار به صدور گواهی تولد به نام صاحبان گامت می گردد، یا بانوی صاحب رحم مجبور می شود به نام بانوی متقاضی رحم جایگزین بستری شود.
    نتیجه گیری
    تنظیم قراردادی دوطرفه بین زوجین متقاضی رحم جایگزین و بانوی صاحب رحم، با مشکلات عدیده قانونی، فرهنگی و پزشکی مواجه است. مراکز درمان ناباروری در تشخیص سلامت، ارائه مشاوره های مورد نیاز و نظارت بر توافق فی مابین نقش اساسی را ایفا می نمایند؛ در حالیکه بروز هرگونه اختلاف فی مابین در روند درمان، با خلا قانونی موجود، مشکلات لاینحلی را برای طرفین قرارداد فراهم می آورد. با فراهم آمدن فن آوری استفاده از رحم جایگزین در کشور و نیاز مبرم زوج های نابارور متقاضی، تدوین مقررات و تنظیم لوایح قانونی ضرورت یافته و امکان مساعدی را در جهت رفع این گونه مشکلات و تقویت و استحکام بنیان خانواده، فراهم می سازد. آشنایی عموم با پیشرفت های فن آوری نوین باروری و فراهم آمدن امکان درمان زوج های ناباروری که به دلیل فقدان رحم یا ابتلا به بیماری های صعب العلاج (نظیر سرطان) از داشتن رحم محروم شده اند، زمینه همدلی و همیاری بانوانی را در پی خواهد داشت که با ایثار و از خود گذشتگی و با جایگزینی رحم سالم خود امکان باروری زوج نابارور را فراهم می سازند.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، لقاح خارج از رحم، جایگزینی کامل، جایگزینی نسبی، زوج نابارور
  • حسین ناصری مقدم صفحه 14
    زمینه و هدف
    نسب بر اساس تعاریف رایج در لسان فقها و حقوق دانان، عبارت است از هر گونه رابطه خونی میان دو نفر که به سبب تولد یکی از آنها از دیگری یا تولدشان از شخصی ثالث تحقق می یابد. در مورد فردی که با روش های نوین پزشکی به صورت مادر جایگزین تکون و تولد یافته، این پرسش خودنمایی می کند که وضعیت نسب و قرابت او و در نتیجه، پیامدها و آثار آن به چه ترتیبی خواهد بود؟ امروزه بسیاری از زوج های جوان به علل مختلف، توانایی باروری و صاحب فرزند شدن را ندارند و از این رهگذر با نارسایی های عاطفی و اجتماعی جانکاهی مواجهند که گاه به جدایی فرجام می یابد. طبیعی است که هرگونه راهکاری که آنان را از این تنگنا رهایی بخشد، مورد استقبال قرار گیرد و ایشان را امیدوار سازد، به ویژه اگر به تایید تعالیم دینی و ضوابط قانونی نیز برسد. یکی از راه های صاحب فرزند شدن زوج های نابارور، بهره گیری از فن آوری «رحم جایگزین» است. البته در این مسیر، با چند چالش فقهی و حقوقی روبه روییم که ناگزیر از پاسخگویی بدانها می باشیم. یکی از این پرسشها، مساله «تعیین نسب» در کودکان تولد یافته از این طریق است. نگارنده در این پژوهش در صدد اثبات این است که در همه روش هایی که در داخل خانواده، باعث ایجاد کودک می شوند، او به پدر و مادر حکمی خود (یعنی مرد و زنی که از به هم پیوستن اسپرم و تخمک آنان به وجود آمده است) تعلق دارد. همچنین در این نوشتار، ملاک تعیین پدری (ابوت) و مادری (امومت) و نیز مفهوم خانواده (فراش) تحلیل خواهد شد. در انجام سخن، آثار و پیامدهای انتساب، نیز بررسی می گردند.
    روش بررسی
    در حقیقت پرسش اصلی آن است که پدر و مادر شرعی و قانونی طفل متولد شده از طریق رحم جایگزین کیستند؟ (و یا از آن سو، این کودک، فرزند چه اشخاصی محسوب می گردد؟) در این راستا ضمن بررسی لغوی، شرعی و عرفی مفهوم نسب و اقسام آن، زمینه های پیدایش نسب و شرایط تحقق آن در خانواده و خارج آن، از جمله در مبحث مادر جانشین، مورد تحلیل قرار خواهد گرفت. این موضوع ضمن دو بحث شناسایی پدر و شناسایی مادر ارزیابی می شود.
    نتایج
    شکی نیست که مفهوم نسب از منظر شرع و قانون، در محیط خانواده (که تعبیر رسای آن در لسان فقی هان، همان فراش است.)، تحقق می یابد. منظور از خانواده، وجود دو شرط نکاح صحیح و تکوین کودک در اثر نزدیکی پس از این نکاح است که یکی از اقسام آن، مسئله مادر جانشین به طریق (H.I.D) است. اما در مواردی که کودک در خارج از خانواده به دنیا آمده باشد، مسئله نسب او دارای اشکال و احکام متفاوتی خواهد بود اما آنچه که در این نوشتار محل نقض و ابرام است، قابلیت انتساب کودک ناشی از عمل تلقیح مصنوعی زن با اسپرم مرد بیگانه است (A.I.D) که آیا از موارد الحاقی به تحقق نسب در خانواده به شمار می آید یا خیر؟ اما در روش های خارج از خانواده، مانند تلقیح مصنوعی با اسپرم مرد بیگانه، پدر کودک همان اهدا کننده اسپرم خواهد بود (صرف نظر از روایی یا ناروایی این عمل از منظر شرع و قانون) و مادر او نیز صاحب تخمک است، اگرچه جنین در رحم او رشد نکرده باشد.
    کلیدواژگان: نسب، رحم جایگزین، تلقیح مصنوعی، احکام شرعی، آبستنی، ازدواج، باروری، ناباروری
  • فریبا اصغری صفحه 30
    زمینه و هدف
    روش های کمک باروری تحول عظیمی در توانمندی بقای نسل و تحکیم ساختار خانواده زوج های نابارور ایجاد کرده است. اما این فن آوری نیز مانند هر فن آوری جدید دیگر در پزشکی با خود سئوالاتی در مورد درستی و نادرستی اخلاقی آن پیش می کشد. هدف از این مقاله بررسی مسایل اخلاقی در روش کمک باروری مادر جایگزین با استناد به اصول اخلاق زیستی است.
    اتونومی یکی از اصول اخلاق زیستی است که دلالت آن در فرایند مادر جایگزین به شکل حق مادر جایگزین در امتناع از مراقبت حین بارداری و اهداء کودک به والدین ژنتیکی می باشد. لحاظ نمودن مشاوره های کامل برای تمام افراد درگیر در این فرایند می تواند با احترام به حق اتونومی افراد در انتخاب آزادانه و آگاهانه این روش، پذیرش مسئولیت و تعهداتشان را در این قرارداد افزایش دهد. اصل دیگر اخلاقی رعایت سود رسانی و عدم اضرار به افراد درگیر در این فرایند است. برای رعایت اصل عدم اضرار لازم است تمامی معاینات، آزمایشات و مراقبت های مربوط به پیشگیری از آسیب به مادر جایگزین و کودک بعمل آورده شود. عدالت اصل دیگر اخلاقی است که در این فن آوری مطرح است. بهره برداری اقتصادی در مادر جایگزین باعث استفاده ابزاری از انسان و استثمار زنان کم درآمد به نفع خدمت رسانی به افراد پر درآمد خواهد شد. تعیین روش هایی برای کنترل پرداخت در ازای انجام فرایند مادر جایگزین و تبدیل آن به اقدامی نوع دوستانه می تواند این نقیصه اخلاقی را سامان دهد.
    نتیجه گیری
    مادر جایگزین به شرط رعایت برخی ضوابط، فرایندی قابل قبول، اخلاقی و نوع دوستانه به منظور ارائه خدمت به زوج های نابارور است و برای اطمینان از رعایت این ضوابط، نظارت یک کمیته اخلاق مستقل از تیم درمان ضروری است.
    کلیدواژگان: مادر جایگزین، اصول اخلاق زیستی، استقلال فردی، سود رسانی، عدم ضرر رسانی، عدالت، ملاحظات اخلاقی، روش های کمک باروری
  • کیارش آرامش صفحه 36
    زمینه و هدف
    رحم جایگزین به حالتی اطلاق می شود که طی آن، زنی باردار می شود با این قصد و قرار که نوزاد حاصل از این بارداری را به زوج دیگری واگذار کند تا پدری و مادری او را بر عهده گیرند. در جایگزینی تجاری، مادر جایگزین در ازای دریافت پول از والدین خواهان، حاضر به ایفای نقش مادر جایگزین می گردد. در حال حاضر در کشور ما، ایران، جایگزینی تجاری رواج دارد. این مقاله بر آن است که نشان دهد استفاده از جایگزینی تجاری، غیراخلاقی است.
    نتایج
    دلایلی برای غیراخلاقی بودن جایگزینی تجاری ارائه شده است: الف منافات با کرامت انسانی به علت استفاده ابزاری از انسان و فروش آنچه که به علت کرامت انسانی قابل فروش نیست. ب ماهیت بهره کشانه رابطه، زیرا آسیب پذیری زنان، به ویژه در کشورهای در حال توسعه و به طور خاص در طبقات اجتماعی اقتصادی پایین تر، زنان را به شدت در معرض آسیب های جدی ناشی از بهره کشی قرار می دهد. زنان به سادگی مجبور خواهند شد که برای تامین معیشت خانواده های آسیب دیده از فقر و اعتیاد خود، به اجاره دادن رحم بپردازند و سلامت و عاطفه خود را با پولی معاوضه کنند که در بسیاری از موارد، خود اختیاری در نحوه خرج کردن آن نیز نخواهند داشت. بی تردید، رضایت زنانی که تن به این اقدام می دهند به شدت مخدوش است. ج منسوخ کردن اهدای نوع دوستانه به علت تبدیل شدن این کار به نوعی خرید و فروش، د اجماع نسبی جهانی دال بر ممنوعیت جایگزینی تجاری. اگرچه منع استفاده از جایگزینی تجاری، عوارض نامطلوبی نیز دارد اما مشکلات اخلاقی جایگزینی تجاری چندان زیادند که به وضوح بر منافع آن غلبه دارند. بنابراین استفاده از جایگزینی تجاری بهتر است منع شود.
    نتیجه گیری
    رحم جایگزین تنها در صورتی از نظر اخلاقی پذیرفتنی است که از روی نوع دوستی انجام گیرد. روش احراز نوع دوستانه بودن فرایند بدین صورت است که باید کمیته ای متشکل از افرادی که دخالت و منفعت مادی یا معنوی مستقیمی در فرایند ندارند تایید کند که مادر جایگزین از بستگان نزدیک یا از دوستان قدیمی و نزدیک زوج متقاضی است و بدون هرگونه اعمال فشار و از روی محبت و علاقه راضی به این کار شده است. برای این احراز، علاوه بر مدارک و شواهد، نیاز به مشاوره های تخصصی است که باید پیش از انجام فرایند به طرفین ارائه گردد.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، رابطه پولی، کرامت انسانی، بهره کشی، اهدای نوع دوستانه
  • زهرا فضلی خلف، عبدالله شفیع آبادی، مجید ترحمی صفحه 43
    زمینه و هدف
    بارداری با استفاده از رحم جایگزین برای زنانی که به دلیل مشکلات پزشکی، به خصوص نداشتن رحم، قادر به بارداری نیستند روشی انتخابی است. این روش درمانی به آنها کمک می کند تا بتوانند فرزند بیولوژیک خود را داشته باشند. این روش در هنگام از دست دادن رحم، سقط مکرر، شکست مکرر IVF و شرایط خاص پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از موارد چالش برانگیز در حیطه درمان های کمک باروری است. با توجه به لزوم بررسی جنبه های مختلف استفاده از این روش، هدف از انجام این مطالعه بررسی مروری مطالعات انجام شده در مورد رحم جایگزین، تجارب روانی مادران میزبان جنین، مشکلات و مسائل مرتبط با استفاده از این روش در زندگی زناشویی، روابط اجتماعی و خانوادگی زنان میزبان جنین بود.
    روش بررسی
    این مقاله با مرور مطالعات صورت گرفته طی سال های 1990 تا 2007 میلادی نگاشته شد.
    بحث: مطالعات انجام شده نشان می دهد تحویل جنین به زوج صاحب نوزاد پس از زایمان ممکن است موجب بروز اضطراب در مادر میزبان شود و مشکلات روانی ایجاد نماید. زنانی که پس از زایمان، نوزاد را تحویل می دهند در معرض خطر افسردگی پس از زایمان و احساس خشم و گناه هستند. از طرفی ممکن است زن میزبان جنین، به دلیل نیاز مالی به وجه توافق شده برای پرداخت از سوی زوج صاحب نوزاد، بدون آگاهی از جنبه های مختلف مسئله، اقدام به این عمل نماید. مسئله مهم دیگر این است که وارد شدن در این روش درمانی ممکن است اثرات نامطلوبی بر همسر و فرزندان زن میزبان جنین باقی گذارد و زندگی خانوادگی او را تهدید کند. آگاهی کامل همسر و مادر میزبان و حمایت کامل او در حین بارداری از اهمیت فراوانی برخوردار است. از طرفی، مطالعات دیگر نشان می دهد که براساس تجربه زنان میزبان و همچنین زوج صاحب جنین، مشکل حاد روانی در استفاده از این روش وجود ندارد و میزان افسردگی پس از زایمان هم بیشتر از بارداری طبیعی نمی باشد. لذا به نظر می رسد با انجام مشاوره های دقیق و حمایت یک تیم تخصصی، بسیاری از زنان می توانند این دوران را به صورت یک تجربه کاملا مثبت سپری نمایند.
    نتیجه گیری
    با توجه به مسائل فوق، بارداری به روش رحم جایگزین باید به عنوان تجربه روانی پرخطری تلقی شود. مشاوره کامل و دقیق و دادن اطلاعات کافی قبل از ورود به مراحل درمان، حین بارداری و پس از آن، به مادر میزبان جنین و زوج صاحب نوزاد دارای اهمیت فراوانی است.
    کلیدواژگان: درمان های کمک باروری، رحم جایگزین، مادر میزبان جنین، تجارب روانی، مشاوره ناباروری
  • شیرین گرمارودی صفحه 50
    استفاده از رحم جایگزین به شکلی که در آن حامل بارداری، وابستگی تکوینی (از طریق تخمک) با کودک ندارد و تنها جنین زوج دیگری را در رحم خود پرورش میدهد و به دنیا می آورد، به منزله یکی از روش های جدید کمک باروری علاقه بسیاری از زوجین نابارور را در ایران جلب کرده است و بسیاری از فقها و حقوقدانان شیعه نیز آن را جایز دانسته و منع شرعی برای آن قائل نشده اند.
    در این مقاله روند تصمیم گیری و اقدام به شرکت در فرایند رحم جایگزین در زنان حامل و همچنین در افراد وابسته به آنان بررسی شده است. نگرش این افراد در فرایند شکل گیری خویشاوندی در زمینه به کارگیری روش های کمک باروری، آنها را قادر به سازگار کردن اقدامات خود در چهارچوب های دینی و اخلاقی و همچنین دستیابی به اهداف خود مانند تقویت حس نوع دوستی، نفع مالی، تبادل هدیه، زایمان و فرزندآوری می کند و می تواند براساس موقعیت هریک از افراد، شکلی دوباره به مفاهیمی چون بارداری، مادری و فرایند زاد و ولد بدهد. بررسی و شناخت دانش مردمی و الگوهای محلی تصمیم گیری در یافتن راه حل های قانونی در فرایند داوطلبی برای رحم جایگزین، به تبدیل این موضوع از یک روش بحث انگیز به یک مفهوم هنجار در درمان ناباروری کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: جایگزینی بارداری، رحم جایگزین، خویشاوندی، مفهوم مادری، دانش عمومی و سنتی، قرابت رضاعی، ایران
  • علی سیفی غلام صفحه 65
    توافق زوج قانونی نابارور برای بهره مندی از رحم زن دیگر جهت حمل و پرورش جنین متعلق به آنها و در نهایت تحویل نوزاد تولد یافته به زن و شوهر مزبور اصولا در قالب یک قرارداد استدعا و اجابت تحقق می یابد. طرفین عقد در این قرارداد را از یک سو زن و شوهر نابارور و از سوی دیگر مادرپذیرنده جنین «مادر جانشین» تشکیل می دهند و مطابق قواعد عمومی قراردادها اراده انشایی این دو طرف است که منجر به پیدایش عمل حقوقی مورد بحث می گردد. بنابراین مطابق اصل نسبی بودن قراردادها، آثار قرارداد مادر جانشین باید به خود متعاقدین یعنی زن و شوهر متقاضی و مادر حامل محدود گردد.
    با آنکه براساس یک قاعده حقوقی پذیرفته شده، درج تعهد به ضرر ثالث در قرارداد منعقده مجاز نیست، اما در عین حال جنبه اجتماعی قرارداد مادر جانشین موجب می شود که اشخاص ثالث دیگری از آثار حقوقی قرارداد ایجاد شده متاثر شوند. این اشخاص متعدد می باشند، برخی از آنها اشخاص حقیقی و یا حقوقی اند که به طور غیرمستقیم از حیث معنوی یا مالی از قرارداد موصوف متضرر می شوند، مثل خویشاوندان مادر جانشین و موسسات بیمه گر این فرد. ولی برخی دیگر مستقیما و در اثر قرارداد خلق شده بین زوج نابارور و مادر جانشین از دسترسی به حقوق مدنی مسلم خود محروم می گردند، مثل شوهر مادر جانشین و فرزند صغیر او.
    خود جنین مورد حمل نیز اگر چه به اعتباری متعلق موضوع قرارداد مادر جانشین و مشخصا مورد تعهد مادر حامل را تشکیل می دهد، ولی نظر به وصف انسان بودن، نه شیء بودن خویش، در صورت تخطی و تجاوز به حق تکوین و تکامل او از سوی طرفین قرارداد، به عنوان ثالثی جلوه می نماید که امین منصوب و یا مراجع ذیصلاح قانونی در مقام استیفای حق وی برخواهند آمد.
    شناسایی و دسته بندی اشخاص ثالث متضرر از قرارداد مادر جانشین و بیان حقوق مورد تعرض آنها و بالاخره بررسی نحوه دخالت این اشخاص در انعقاد قرارداد مذکور حائز اهمیت فراوان بوده و باید در تدوین مقررات مربوط مورد امعان نظر خاص قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زوج نابارور، مادر جانشین، اثر قرارداد، ثالث، اذن، جبران خسارت، ناباروری، رحم جایگزین
  • علیرضا میلانی فر، محمد مهدی آخوندی، زهره بهجتی اردکانی، آزاده عبدالله زاده صفحه 82
    ناباروری یکی از بیماری ها و مشکلاتی است که امروزه بر رابطه زناشویی زوجین نابارور و نیز روابط اجتماعی و خانوادگی آنان تاثیر عمیقی باقی گذاشته است ملاحظه جدیت زوجین در رفع آن، نشانگر اهمیت موضوع و یاری جستن آنها از هر نوع درمان موجود و ممکن است.
    روش درمانی رحم جایگزین به عنوان یکی از روش های کمکی باروری (ART)، که در آن شخص ثالث نیز حضور دارد، از جمله راهکارهای رفع ناباروری در برخی زوجین است.
    براساس قوانین ایران، پزشک معالج مکلف به صدور گواهی ولادت به نام بانویی است که طفل را به دنیا آورده است. صدور گواهی ولادت خلاف واقع برای پزشک صادر کننده موجد مسئولیت کیفری و به تبع آن مجازات می باشد. این در حالی است که استفاده از روش درمانی رحم جایگزین در موارد گوناگون از جمله نحوه صدور گواهی ولادت با سکوت قانونی مواجه و تکلیف پیش گفته پزشک معالج (مسئول) با این واقعیت بیرونی غیر قابل جمع است.
    نگارندگان مقاله حاضر، ضمن بر شمردن مشکلات موجود، بر لزوم تغییر قوانین تاکید و ضمنا راه حلی نیز پیشنهاد می نمایند که به موجب آن تا زمان تصویب قانون شایسته، گواهی گروه پزشکی دخیل در درمان به ضمیمه چند سند دیگر بتواند جهت صدور شناسنامه به نام پدر و مادر حقیقی نوزاد مورد استفاده و استناد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، مسوولیت کیفری، گواهی ولادت، قانون ثبت احوال، شناسنامه
  • چکیده انگلیسی
    صفحه 89
|
  • Mohammad Mehdi Akhondi, Zohreh Behjati Ardekani Page 7
    Introduction
    Upon birth of the first IVF baby, the possibility of having a baby by couples who were infertile due to major problems in the reproductive system was materialized. Development of IVF tech-niques has yielded the opportunity to apply surrogacy and gamete or embryo donation procedures in the form of third party reproduction for couples suffering from the lack a major reproductive element. Surro-gacy seems indispensable for the couples who possess all the factors involved in pregnancy but due to lack of functional uterus, they are deprived from having a child. IVF/ICSI has provided the opportunity for such couples to form healthy embryos in laboratories and transfer it to the third party uterus in due time. Surrogacy agreement will be settled whenever a woman announces her readiness for bearing the couple's embryo and undertakes to relinquish the baby to the embryo owners upon delivery.
    Materials and Methods
    Based on the source of ovum in embryo formation, surrogacy will fall into two principal groups, including gestational and conventional surrogacies. However, surrogacy is also classified into various types in terms of third party’s semen or ovum application. The use of these methods with third party interference in the formation and birth of the baby requires significant juridical, legal, ethical and cultural (and even sociological and psychological) considerations. In response to Avicenna Research Institute’s inquires from religious authorities, there is currently a broad consensus among religious scho-lars on authorization of surrogacy in Iran and they reject the right of surrogate mothers to refuse returning the newborn. Unfortunately, due to lack of codified laws, couples inclined to benefits of surrogacy, either withdraw or resort to illegal conducts. For example, according to the current law, the birth certificate will be issued solely under the name of the woman who gives birth to the newborn and with respect to the facts stated, physicians have to violate the law and issue the birth certificate under the name of gamete owners or uterus owners have to be hospitalized under the name of women seeking surrogacy treatment.
    Conclusion
    The settlement of an agreement between couples applying for surrogacy and the uterus owner may raise various legal, cultural or medical issues. Infertility clinics play a key role in supporting health, providing necessary consultations and supervision following the aforementioned mutual agreements. Silence of law and emergence of any disagreement in the treatment procedure may contribute to unresolv-able problems between the two parties. Nowadays, the possibility of using surrogacy treatment across the country on one hand and the grave need of infertile couples to benefit from this technique on the other hand, emphasize the necessity for improvising well-addressed laws and providing the opportunity to resolve the relevant problems in a move to strengthen family foundations. Enhancing public information on ART and developing and providing infertile couples with the possibility to experience parenthood, will contribute to invoke sympathy and generosity among women to participate in an altruistic sacrifice: surrogacy.
    Keywords: Surrogacy, In vitro fertilization, Gestational surrogacy, Conventional surrogacy, Infertile couples
  • Hossein Naseri Moghadam Page 14
    Introduction
    Advances in medical science especially in the field of new methods for the treatment of infertility has brought changes in the process of human reproduction. Alongside the ability of using these methods in experimental sciences, new complex questions arise in other fields of science such as psychology, sociology, philosophy, jurisprudence and law. Based on the jurists’ verdict on permission or prohibition of hiring a surrogate uterus and their reasoning, a question is raised regarding the relationship of the infant born through surrogacy.
    Materials and Methods
    On the basis of current definitions in the language of jurists and lawyers, “Relationship” is any bloody liaison between two persons that reaches fulfillment through the birth of one of them from the other or from a third party. Then, we will proceed to define the word relationship from lexical and legal points of view, and specify the childs father and mother. In fact, the basic problem is the identification of legal parents of the infant born through surrogacy.
    Results
    Undoubtedly, the concept of relationship from the viewpoints of Islamic jurispru-dence and law reaches fulfillment in family, but what is important for contemplation is the ability of relation where the infant is born through the action of artificial insemination by the spermatozoid of a stranger.
    Conclusion
    Based on the jurist’s verdict about infant is born through the action of artificial insemination we conclude: 1- Employment of an alternative womb especially between is not contract with Islamic rules provided it dose not bring about committing of any other sin. 2- In the all kinds the father of infant is born through this methods is same man that give the sperm and his mother is the woman that give the ovum.
    Keywords: Relationship, Surrogate, Artificial insemination, Jurisprudence, Verdict, Pregnancy, Marriage, Fertility, Infertility
  • Fariba Asghari Page 30
    Introduction
    Assisted reproductive technology has greatly revolutionized chances of repro-duction offered to infertile couples and it has helped them maintain their family integrity. This technology, like any other new medical technology, has brought up questions regarding its ethical goodness or badness. As its objectives, this article discusses the ethical issues regarding surrogate motherhood according to bioethical principles.
    Materials and Methods
    Autonomy is one of bioethical principles, which its implication in surro-gacy is referred to as refraining from safe life style, prenatal care or refusal of giving the child to its genetic parents. Complete consultation by independent specialists for all the involved parties could maintain the individuals autonomy in giving voluntary informed consent to this technique and increase her commitment toward the desired responsibility in the contract. Other ethical principles, which are brought up in this process, are beneficence and non-malfeasance. To regard these moral principles, all screening procedures and physical examinations should be practiced with utmost care to minimize any risk to the surrogate mother and the baby. Justice is another ethical issue which is observed in this technology. Surrogacy as a means of commercial profit is instrumentalization and exploitation of low-income women for the interest of high-income people. Establishing methods to control payment for surrogacy and making it an altruistic act, instead of a business, could help eliminate this unethical aspect.
    Conclusion
    Surrogacy could be an ethically acceptable and altruistic act for helping infertile couples if all ethical standards are practiced. Supervision of independent ethics committees is essential for assuring the fulfillment of these standards.
    Keywords: Surrogate Mother, Principles, Bioethics, Autonomy, Beneficence, Non, malfeasance, Justice, Ethical issues, Assisted Reproductive Techniques
  • Kiyarash Aramesh Page 36
    Introduction
    Surrogacy is defined as becoming pregnant and giving the infant to another couple as his or her commissioning parents. In commercial surrogacy, the surrogate mother accepts being surrogate for money. In Iran, nowadays, commercial surrogacy does exist. In this article, it is shown that commercial surrogacy is unethical. The arguments to be covered are: 1- Commercial surrogacy is against human dignity, 2- The nature of commercial surrogacy is exploitive because of high probability of coercion and because of impossibility of taking a valid consent from such women, especially in developing countries and among poor people, 3- Elimination of altruistic surrogacy, and 4- Worldwide partial consensus regarding banning commercial surrogacy.
    Conclusion
    Although commercial surrogacy may have some benefits, it is too harmful to be accepted just because of such benefits. Surrogacy is ethical only if it is altruistic. Therefore, a committee composed of people without any conflict of interests should verify that the surrogate mother is a close relative or a friend of the commissioning parents and she has accepted being a surrogate without any coercion and that her consent is valid. In addition, special counseling should be available for the surrogate mother and the commissioning parents.
    Keywords: Surrogacy, Surrogate, Monetary relationship, Human dignity, Exploitation, Altruistic donation
  • Zahra Fazli Khalaf, Abdollah Shafiabadi, Madjid Tarahomi Page 43
    Introduction
    Surrogacy is a treatment option available to women with medical problems, including mal-formations of uterus, like mullerian agenesis, to help them have their own genetic children. The indications for this infertility treatment option include absent uterus, recurrent abortions, repeated IVF failures and some other medical conditions. With regards to the effects of this approach on patients’ lives, it is necessary to evaluate the psychological and social aspects of surrogate motherhood. The purpose of this study is to review the results of researches done on surrogacy, experiences of surrogate mothers and the effect of this method on their marital and social relationships and their psychological health.
    Materials and Methods
    This article is a literature review of articles published from 1990 to 2007.
    Results
    It has been suggested that relinquishing the child may be extremely distressing and may result in psychological problems for surrogate mothers. It has also been feared that the surrogate mother may prenatally form a bond with the baby that would make it particularly difficult for her to hand over the child to the commissioning parents. For those women who do relinquish the child, the risk of post-natal depression, as well as feelings of anger or guilt, may add further strain to the woman's psychological health. Such that woman may enter into surrogacy arrangements because of financial hardship without being fully aware of its potential risks. Other concerns relating to surrogacy include the impact on the surrogate mother's partner, her parents or any existing children, and its destabilizing effects on her family integrity. On the other hand, case series that have explored the experiences of surrogates and commis-sioners, have not noted any substantial psychological problems and surrogates have not experienced a higher than average postpartum depression rate. By a comprehensive and precise consultation and support of an expert team, many of these surrogate mothers could experience this period positively.
    Conclusion
    Surrogate pregnancy should be treated as a high-risk psychological experience. In addition, it is recommended that surrogates receive professional counseling before, during and after pregnancy.
    Keywords: Surrogacy, Surrogate Mother, Psychological experiences, Infertility counseling, Assisted Reproductive Techniques
  • Shirin Garmaroudi Page 50
    Introduction
    Practice of gestational surrogacy, in which the surrogate mother is not the biological contributor of the egg, has attracted the attention of many infertile married couples in Iran as a solution to infertility, and among the majority of Shiite legal authorities, it is an accepted form of assisted reproduction.
    Materials and Methods
    Data used in this paper has been drawn from a larger study undertaken in Tehran, Iran in 2006 for the author’s master’s degree. Ethnographic methods for research were used in infertility centres and clinics, e.g. in-depth interviews with surrogates and intended parents, with medical doctors and counsellors, and interviews with Islamic scholars as well as many hours of participant observation in different infertility clinics in Tehran. This paper discusses the process by which surrogate mothers in their social environments participate in surrogacy arrangements. The way they redefine the process of making kinship in the field of assisted reproduction to fit their decision into a moral and religious framework and to achieve their respective goals_ altruism, financial interests, gift exchange or reproduction_ enable them to reshape definitions of pregnancy, motherhood and the process of conception in their respective social contexts. Evaluating local knowledge and decision making processes and the role they play, are important issues in finding legitimate solutions to transform surrogacy from a controversial issue into a normative concept in infertility treatments.
    Keywords: Gestational surrogacy, Kinship, Maternity, Local knowledge, Traditional knowledge, Milk kinship, Iran
  • Gholamali Seifi Page 65
    The agreement of the infertile couples to use another woman’s uterus for gestational purposes and nurturing the embryo that belongs to the couples, and finally submitting the newborn to them by the surrogate mother, is based on the contract format of “Ested’ā” and “Ejaabat”_ plea and granting. The parties to this contract are the infertile couples and the surrogate mother who accepts the embryo to nurture. According to the general principles of contracts, the existence and validity of such a contract is due to the intentions bound to the parties. Based on relativity principle of contracts, it is said that consequences of such a contract, will be limited to the parties of the contract (i.e. the surrogate mother and the couples). Contrary to the principle that the obligation against the third party is not valid, some third-party individuals or entities will be affected consequent to such contracts because of social life of the involved parties as human beings. The suffered loss can be economical or moral. The indirectly injured parties can be individuals like relatives of the surrogate mother or entities like her insurer organization. On the other hand, some other individuals would be injured directly due to this contract, and will be deprived from their civil rights. These include the husband of the surrogate mother and her infant baby. The embryo himself which is the subject-matter of the contract, from the point of view that recognizes him or her as a human being and not an object, in case of infringements and breaches of his/ her rights to genesis and completion on behalf of the parties to the contract, is regarded as a third party that appoints individual trustee authorities or other legal bodies to file a suit to protect his/ her rights. Introducing, classifying the injured third party and discussing the type of infringed rights and eventually studying the methods of contribution of the mentioned parties is an important issue that has to be significantly addressed in the codification of relevant Acts.
    Keywords: Infertile couples, Surrogate Mother, Consequence, Contract, Third party, Permission, Compensation
  • Ali Reza Milanifar, Mohammad Mehdi Akhondi, Zohreh Behjati Ardekani, Azadeh Abdolahzadeh Page 82
    Infertility is known as one of the major problems that raises serious concerns due to its influence on social and family ties. Therefore, infertile couples have to resort to all methods of reproduction to overcome the problem. Surrogacy is considered one of the assisted reproductive techniques involving the third party and it is recommended to some infertile couples. According to the Iranian Civil Law, physicians are assigned to issue the birth certifi-cate for the offspring of the woman who has delivered it, while issuing unreal birth certificates will undoubtedly bring about penal fines. Applying surrogacy and issuing birth certificates makes the law turn a blind eye to the matter in certain cases which contradicts physicians’ assigned duties in this regard. Considering what was mentioned above and with regards to the current problems which emphasize the urgent amendment of the law, the authors try to introduce a short-term solution to the problem. In this approach, the birth certificate along with other documents is recorded by the executive medical team to be used to issue an ID card for the child regarding his or her biological parents.
    Keywords: Surrogate, Birth certificate, ID card, Civil responsibility