فهرست مطالب

Journal of Reproduction & Infertility
Volume:9 Issue: 2, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مشاوره و ارزیابی در جایگزینی رحمی
    زهره بهجتی اردکانی، محمد مهدی آخوندی، فرهاد یغمایی، علیرضا میلانی فر صفحه 107
    زمینه و هدف
    جایگزینی رحم، روشی است که طی آن، بانوی صاحب رحم، جنین فرد دیگری را در رحم خود حمل می کند و پس از طی دوران بارداری و زایمان، بر مبنای قراردادی از پیش منعقد شده، نوزاد حاصل را به زوج صاحب گامت تحویل می دهد. زنی که جنین زن دیگری را طی دوران بارداری حمل می نماید، «رحم جایگزین» یا «بانوی صاحب رحم» نامیده می شود و زوج ناباروری که بر اساس قرارداد منعقد شده، پس از تولد نوزاد سرپرستی او را به عهده می گیرند، «والدین نوزاد» تلقی می گردند. تشخیص مصادیق زوج های متقاضی استفاده از رحم جایگزین، نیازمند بررسی کامل وضعیت تولید مثلی زوج نابارور و بانوی صاحب رحم از سوی متخصصان و تنظیم برنامه درمانی آنهاست. اطمینان از سلامت جسمی و روانی طرفین و آگاهی دقیق آنها از روش درمانی تعیین شده و توجه به ابعاد شرعی، قانونی، فرهنگی و اجتماعی این اقدام، ضروری به نظر می رسد. شناخت انگیزه های رحم جایگزین می تواند زوج را در تصمیم گیری جهت گزینش فرد مناسب هدایت نماید. مطالعات نشان می دهد انتخاب رحم جایگزین آشنا نظیر بستگان، دوستان یا نزدیکان، زمینه کاهش یا رفع مشکلات ناشی از عمل جایگزینی رحمی را فراهم می نماید. در بررسی سلامت جایگزینی رحمی، اطمینان از سلامت عمومی از دیدگاه متخصصان داخلی، صحت وضعیت تولید مثلی از منظر متخصصان زنان، عدم ابتلای وی به بیماری های عفونی از دیدگاه متخصصان عفونی و داشتن سلامت روانی از دید متخصصان روان شناسی/ روان پزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است. در ضمن، عدم اعتیاد، شاغل نبودن، داشتن سابقه حداقل یک فرزند سالم و سن کمتر از 35 سال دارای اهمیت بسزایی است. علاوه بر ارزیابی معمول سلامت، بررسی های بیشتر از وضعیت سلامت جسمی، ریسک فاکتورهای بارداری و به خصوص آمادگی روحی طرفین لازم است. مشاوره و آماده سازی طرفین دخیل در درمان با روش رحم جایگزین، قبل از هر گونه اقدام درمانی، نقش بسزایی در موفقیت درمان ایفا می نماید؛ چنان که تداوم نظارت و مشاورات حین درمان و بعد از آن نیز ضروری به نظر می رسد.
    نتیجه گیری
    آشنایی با مشکلات به کارگیری این روش درمانی و محذوریت های پزشکی، فرهنگی، اجتماعی و قانونی آن حایز اهمیت است. تعهدات مندرج در قرارداد فی مابین، از نکات مهم در موفقیت و صحت مشاورات صورت پذیرفته است. وجود قوانین و مقررات در بکارگیری روش رحم جایگزین، زمینه جلوگیری از مشکلات و عواقب ناشی از موارد پیش بینی نشده را فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، لقاح خارج از رحم، والدین قراردادی، زوج نابارور، مشاوره پزشکی، مشاوره روانی، محدودیت های قانونی، فرهنگی
  • حسن جعفری تبار صفحه 115
    حقوق برای تایید یا رد جایگزینی رحم و یا تعیین مادر و پدر برای فرزند می تواند به عنصر، به انس نظر داشته باشد؛ رفتاری که انس را مضاعف می کند، حقوقی/ اخلاقی است و رفتاری که انس را تضعیف کند، غیرحقوقی و غیر اخلاقی. نخست باید فرزند در مرکز مطالعه فلسفه حقوق درباره رحم جایگزین قرار گیرد، و سپس حقوق مادران در ساختار آن تعریف شود. ما این مدعا را در اینجا «مهر فرزند» نام می نهیم.
    تا جایی که هنوز در اثبات جایگزینی رحم یا در نفی آن، دلیلی روشن نیست، باید از وضع قانون گریخت و به رویه قضایی فرصت داد تا در هر مورد، با نظر کردن به همه اصول و قواعد حقوقی، بهترین راه را انتخاب کند. باید اذعان کرد که اغلب، قراین به سود صاحب نطفه است و فهم متعارف، عشق صاحب اسپرم و صاحب تخمک را قوی تر از محبت صاحب رحم می شناسد. اما جایی که حقیقت در پرده ابهام است و ادعای مهر و محبتها با یکدیگر پهلو می زند قاضی سرانجام کسی را مادر خواهد دانست که در مجموع، شایسته مادری است. حفظ مصلحت و غبطه کودک، شرط اول قدم است و در هر مورد جداگانه باید این صرفه را با تکیه بر قراین و امارات تعیین کرد؛ آن که برای زیبایی اندامش و پرهیز از درد، از بچه دار شدن امتناع می کند و به رحم جایگزین روی می آورد باید این انتظار را داشته باشد که دادگاه، در موضعی ضعیف تر از زنی بنشاندش که درد زه را تحمل کرده است. به عکس، در موردی که مرد و زنی در آخرین چاره، به رحم جایگزین روی آورده اند، دادرس باید آنان را به کودک، نزدیکتر از زنی بداند که به اضطراری مالی، به آن تن داده است. همچنین برای حل معضل حقوقی جایگزینی رحم، باید بیش از آنکه به حقوق قراردادها تکیه کنیم، بر حقوق مسئولیت مدنی تاکید ورزیم. پس اگر دادگاه صاحب تخمک را مادر بداند، باید به مادر حامل، حق داد که پس از وضع حمل، برای جدایی از محبوب خود، از صاحبان نطفه، خسارت معنوی مطالبه کند.
    کلیدواژگان: عشق، فیلیا، انس، ماده 1167 قانون مدنی، فرزند، رویه قضایی، قانون، مادر، نسب، قرارداد، مسوولیت مدنی، فرض حقوقی، ناباروری، رحم جایگزین
  • سروش دباغ صفحه 123
    زمینه و هدف
    روایی یا ناروایی اخلاقی مادری جایگزین بستگی تام به تئوری اخلاقی ای دارد که ما از حوزه اخلاق هنجاری برگرفته ایم. وظیفه گرایان با وام گرفتن «اصل غایتمندی انسان» که یکی از تنسیق های چندگانه امر مطلق اخلاق کانتی است، علی الاطلاق حکم به ناموجه بودن اخلاقی استفاده از مادری جایگزین در فرایند بارداری می کنند، چرا که معتقدند انجام این فعل متضمن نفی کرامت انسانی است. از سوی دیگر نتیجه گرایان برای احراز خوبی یا بدی و روایی یا ناروایی یک فعل به آثار و نتایج مترتب بر آن و میزان لذت و خوشبختی و درد و رنج حاصل از آن عطف نظر می کنند.
    روش بررسی
    در این مقاله کوشیده شده است ابتدا استدلال وظیفه گرایان در ناروایی استفاده از مادری جایگزین صورت بندی شود. سپس در مقام نقد مدعای وظیفه گرایان و دفاع از روایی این فعل، ولو در مواردی محدود، از آموزه های فایده انگاری عمل محور (ونه قاعده محور) مدد گرفته شده است.
    نتیجه گیری
    برای عملیاتی کردن نگاه فایده انگار عمل محور به مقوله مادری جایگزین و اتخاذ تصمیم در موارد گوناگون، تشکیل کمیته ای اخلاقی مشتمل بر متخصص اخلاق، پزشک، روانشناس و جامعه شناس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مادر جایگزین، کرامت انسانی، درد و رنج، لذت، فایده گرایی عمل محور
  • بهزاد قربانی، زهره بهجتی اردکانی صفحه 130
    زمینه و هدف
    از زمان به وجود آمدن درمان های کمکی در ناباروری همواره یکی از سئوالات اساسی، مطلع ساختن کودکان از نحوه تولد آنها بوده است. در روش استفاده از رحم جایگزین نیز یک تریاد مشخص شامل مادر نابارور، مادر جایگزین و فرزند حاصل وجود دارد که یکی از موارد مهم قابل بررسی در آن، افشا یا عدم افشا حقیقت برای کودک حاصل می باشد، زیرا هر یک از این دو استراتژی، رویکردهای خاص خود را در زوج نابارور به همراه دارد. هدف از مطالعه حاضر نیز بررسی ضرورت مطلع ساختن فرزند حاصل از رحم جایگزین در مقایسه با دیگر روش های کمک باروری و فرزندخواندگی است.
    روش بررسی
    در این مقاله مروری، ابتدا به مطالعات Van den Akker در مطلع ساختن کودک، خانواده و اطرافیان در روش استفاده از رحم جایگزین و مقایسه آن با فرزندخواندگی و دیگر روش های کمک باروری اشاره شده است. سپس با استفاده از پرسش های مطروحه Chliaoutakis نگرش جمعیت عمومی راجع به روش ترجیحی آنها در صورت استفاده از درمان های کمک باروری مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج
    مطالعات Van den Akker نشان می دهد مادران استفاده کننده از روش رحم جایگزین از نوع لانه گزین بیشتر از روش رحم جایگزین از نوع ژنتیکی ترجیح می دهند نحوه تولد را به کودک خود بازگو نمایند (52% در برابر 24%). مادران استفاده کننده از روش های کمک باروری مانند IVF و مادران صاحب فرزند خوانده عمدتا ترجیح می دهند کودک خود را مطلع نمایند. مطالعه Chliaoutakis نیز نشان داد که جمعیت عمومی در صورت نیاز به استفاده از روش رحم جایگزین و یا دریافت گامت (چه تخمک و چه اسپرم) ترجیح می دهد از افراد غریبه استفاده کند؛ در مقابل اگر قرار باشد نقش مادر جایگزین یا اهداکننده تخمک را ایفا نماید ترجیح می دهد به خواهر، برادر و اقوام نزدیک خود اهدا نماید؛ اما در مورد اهدای اسپرم ترجیحا اهدا به افراد غریبه برای آنها در اولویت است. در تمام موارد فوق، جمعیت عمومی ترجیح می دهد موضوع را با دوستان خود در میان نگذارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در مطلع ساختن فرزند حاصل از رحم جایگزین فاکتورهای واقع بینانه و فداکارانه از یک سو و قرابت ژنتیکی با خانواده و فاکتورهای اجتماعی موثر در پرورش کودک از سوی دیگر با هم رقابت می نمایند. واضح است که در این گونه درمانها، مشاوره متناسب و به طور مستمر باید مدنظر باشد تا والدین را، هم در زمینه تصمیم گیری جهت افشای موضوع و هم در اینکه چگونه و چه زمان این اقدام مهم صورت گیرد یاری نماید؛ اما مهمترین چیزی که باید به خاطر سپرد این است که: «گفتن حقیقت به کودک نباید حقوق طبیعی او را از زندگی سلب نماید
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، فرزند خواندگی، روش های کمک باروری، رحم جایگزین از نوع لانه گزین، رحم جایگزین از نوع ژنتیکی، اهدا، افشا، گامت
  • حمید یوسفی، شهربانو قهاری صفحه 137
    زمینه و هدف
    رحم جایگزین یکی از مهمترین علم فن آوری های نوین تولید مثل و کمک باروری است که ضمن فراهم کردن جانشینی برای باروری طبیعی و راه حلی برای درمان ناباروری، به طور مستقیم یا تلویحی پزشکی شدن بیشتر تجربه مادری را دامن زده است. طبق نظر جامعهشناسان، پزشکی شدن/ کردن فرایندی است چند بعدی که از طریق آن، مسائل و شرایط غیرپزشکی و طبیعی با استفاده از اصطلاحات، رویکردها، ابزارها و مداخله های خاص پزشکی تعریف شده و کنترل و مدیریت می شوند. این مقاله ضمن مرور اجمالی ساخت، ابعاد و دلالت های اجتماعی رحم جایگزین، به طور مشخص نشان می دهد که رحم جایگزین به چه نحوی در فرایند پزشکی شدن/ کردن فزاینده مادری، به مثابه تجربه ای طبیعی، چند بعدی و پیچیده در زندگی زنان، دخیل است.
    روش بررسی
    این مقاله با بازنگری در بدنه دانش و پیشینه موجود در جامعه شناسی درباره رحم و مادر جایگزین در پی ارائه تحلیلی جامعه شناختی از ماهیت و دلالت های ساخت گرایانه موضوع است. با استفاده از مفهوم و نظریه پزشکی شدن در جامعه شناسی، این مقاله نشان می دهد که چگونه علم فن آوری نوین رحم جایگزین به پزشکی شدن بیشتر تجربه مادری انجامیده است.
    نتایج
    تحلیلها و تاملات جامعه شناختی نشان می دهد که شیوه های جانشین برای باروری طبیعی یا شیوه های نوین کمک به باروری و درمان ناباروری نظیر رحم جایگزین دارای هم ساخت اجتماعی، ابعاد و دلالت جامعه شناختی متعددی هستند و نقش آنها در بازتعریف و ساخت مسائل و تجربیات انسانی چشمگیر است. در این میان، رحم جایگزین با مغشوش کردن تمایز بین آنچه که در تجربه مادری طبیعی است و آنچه که ساخته یا محصول کار انسان ها است، شکل خاصی از پزشکی شدن تجربه مادری را منعکس می کند.
    نتیجه گیری
    مانند بسیاری از علم فن آوری های نوین پزشکی، تولید مثل و روش کمک باروری، روش رحم جایگزین صورت بندی جدیدی از مفاهیم و تجربیات مربوط به زندگی زنان و به طور مشخص تر تجربه مادری را ارائه می کند که پزشکی شدن یا ورود هرچه بیشتر تجربه مادری، تحت نام گذاری، اقتدار یا هژمونی و مداخله پزشکی مهمترین ویژگی آن است.
    کلیدواژگان: ناباروری، رحم جایگزین، ابعاد اخلاقی، حقوقی، روان شناختی، جامعه شناختی، مشاوره
  • سیدمحمود قاضی طباطبایی، ابوعلی ودادهیر صفحه 144
    زمینه و هدف
    رحم جایگزین یکی از روش های درمان ناباروری در زنانی است که به علل مادرزادی یا طبی، فاقد رحم مناسب برای باروری و حمل جنین هستند. این روش پس از چندین دهه کاربرد در سایر کشورها، در جامعه ما نیز مطرح شده و مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به ویژگی های این روش درمانی، چالش های اخلاقی، حقوقی، روان شناختی و جامعه شناختی چندی در زمینه این عمل بروز می کند که علاوه بر ایجاد نگرانی برای عموم افراد، ممکن است باعث ایجاد مقاومت در مسئولین و سیاست گزاران بخش درمانی گردد. هدف اصلی بررسی حاضر فراهم ساختن شناختی نسبتا جامع و مفید درباره جنبه های مختلف عمل رحم جایگزین در درمان ناباروری و چالش های گوناگون آن است تا از بروز مشکلات احتمالی در جامعه پیشگیری شود.
    روش بررسی
    بررسی حاضر از طریق مرور مقالات، بررسی ها و قوانین کشورهای مختلف درباره درمان ناباروری با رحم جایگزین، به طرح مسئله و ارزیابی ابعاد مختلف آن می پردازد.
    نتایج
    با پیشرفت روش های درمان ناباروری، کسانی که سابقا توانایی داشتن فرزند را نداشتند، امروزه امکان این امر را یافته اند. از میان این گروه افراد، زنانی که به دلیل بیماری های مادرزادی یا در نتیجه اعمال جراحی، فاقد رحمی که توانایی حفظ و زایمان نوزاد را داشته باشد، بوده اند می توانند از رحم جایگزین برای حمل جنینی که از لقاح تخمک خود و اسپرم همسرشان به وجود آمده، استفاده بکنند. به این ترتیب، زنان دیگری نقش حمل جنین این مادران را قبول می کنند. مشخص است که با جدا شدن نقش های حمل و زایمان و مادری نوزاد، امکان بروز مسائل و مشکلات متعددی از جنبه های حقوقی، اخلاقی، روان شناختی و جامعه شناختی پیش می آید. از نظر حقوقی امکان ادعا نسبت به نوزاد توسط مادران جایگرین مطرح است. از نظر اخلاقی، سلامتی جسمی مادر جایگزین، حقوق و رضایت همسر و فرزندان او و خطرات احتمالی باید در نظر گرفته شود. امکان عوارض روان شناختی برای این مادران و خانواده های ایشان نباید نادیده گرفته شود. عوارض جامعه شناختی و امکان سودجویی از افراد نیازمند و پدید آمدن تجارتی جدید، خطری است که مخالفت گروه های بسیاری را برانگیخته است. قوانین و گروه های تخصصی در کشورهای مختلف برای بررسی و پیشگیری از مسائل احتمالی در استفاده از رحم جایگزین مورد توجه قرار گرفته اند. بررسی ها نشان می دهد که غالب موارد درمان ناباروری با روش رحم جایگزین بدون عوارض روان شناختی و حقوقی خاصی برای نوزاد، والدین اصلی و جایگزین بوده اند؛ هر چند که نگرانی های جامعه شناختی و احتمال آن که افراد با انگیزه های اقتصادی مورد سوء استفاده قرار گیرند، نیازمند توجه است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تصویب قوانین و تشکیل کمیته های خاص برای بررسی موارد درمان ناباروری با روش رحم جایگزین از بروز عوارض و عواقب احتمالی پیشگیری کند.
    کلیدواژگان: پزشکی شدن، رحم جایگزین، مادری، ساخت گرایی اجتماعی، اقامه دعوی، باروری، ناباروری، علم، فن آوری
  • حبیب الله رحیمی صفحه 165
    زمینه و هدف
    یکی از شیوه هایی که در درمان ناباروی به کار می رود، استفاده از رحم زن دیگر است که به آن رحم جایگزین یا رحم اجاره ای اطلاق می شود که یا کامل است یا جزیی. در نوع کامل از تخمک زن حمل کننده کودک برای تشکیل جنین استفاده نمی شود، در حالی که در نوع جزیی آن از تخمک صاحب رحم برای باروری استفاده می گردد.
    در این مقاله به بررسی مسئولیت مدنی ناشی از رحم جایگزین از نوع کامل آن خواهیم پرداخت. به عبارت دیگر به دنبال پاسخ به این سئوال هستیم که در چه شرایطی در روش رحم جایگزین کامل فردی در مقابل دیگری موظف به جبران خسارت می شود. منظور از مسئولیت مدنی معنای عام آن است که شامل مسئولیت قراردادی و غیر قراردادی است.
    روش بررسی
    نظر به این که درباره رحم جایگزین در حقوق ایران مقررات خاصی وجود ندارد، در مقاله حاضر با مراجعه به قواعد عام حقوقی، فقه و همچنین حقوق دیگر کشورها سعی شده است راه حل مناسبی برای مسائل مطروحه ارائه شود.
    نتایج
    برای صحت قرارداد رحم جایگزین صرف استناد به ماده 10 قانون مدنی و قواعد عمومی قرارداد در شرایط صحت، کافی نیست و لازم است تا مقررات ویژه ای برای آن تصویب شود. به علاوه لازم است تا زوجین خواستار فرزند و حمل کننده جنین و شوهر او (در صورتی که متاهل باشد) تمام موضوعات و تعهدات را در قرارداد ذکر نمایند تا حدود مسئولیت قراردادی طرفین کاملا روشن باشد. در مسئولیت خارج از قرارداد، یا اساسا قرارداد نافذی میان زیان دیده و عامل ورود ضرر وجود ندارد یا اینکه ضرر ناشی از نقص تعهدات قراردادی نیست، بلکه تکالیف عمومی زیر پا گذاشته شده و از رفتار انسان متعارف تجاوز شده است. قوانین و مقررات مسئولیت مدنی آنچنان عام و کلی است که موضوع مورد بحث ما را نیز در بر می گیرد و از این حیث مشکلی وجود ندارد. اما مشکل از این بابت است که چون استفاده از رحم جایگزین موضوعی کاملا جدید محسوب می شود، هنوز عرف خاصی درباره آن شکل نگرفته است و روشن نیست که در چه مواردی می توانیم بگوییم که از رفتار انسان متعارف تجاوز شده و تقصیری محقق شده است. مباحث مطرح شده در این مقاله ضرورت مداخله قانونگذار و تصویب قانون را به روشنی به اثبات می رساند.
    نتیجه گیری
    موضوع رحم جایگزین دارای ابعاد و آثار متعدد اجتماعی است که در صورت نادیده انگاشته شدن، ممکن است موجب بروز آسیب های جدی در جامعه گردد و نظم عمومی نادیده گرفته شود.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، مسوولیت مدنی، مسوولیت قراردادی، ضمان قهری
  • سید مرتضی قاسم زاده صفحه 182
    مقصود از رحم جایگزین آن است که ‍زن متاهلی (به موجب قرارداد رحم جایگزین) دایگی جنین متعلق به دیگری را (در رحم خود) تا زمان تولد بپذیرد و تعهد نماید که کودک را پس از تولد یا در زمان معینی به والدین او برگرداند. قانون ایران هیچگونه مقرراتی درباره سرپرستی کودک پیش از تولد از جمله دایگی جنین ندارد. قرارداد رحم جایگزین نمی تواند موجب انتقال مسئولیت والدین شود و به موجب این قرارداد دایه به عنوان مادر زاینده برای والدین طرف قرارداد عمل می کند و توافق می کند که به محض تولد کودک، باید او را به آنها تحویل دهد. قراردادهای تجاری رحم جایگزین در ایران غیر قانونی محسوب می شوند. یک زن مجرد نیز حق ندارد برای یک زوج قانونی دایگی کند. به عنوان یک قاعده کلی، پدر قانونی کودک مردی است که از اسپرم او کودک تولید می شود، مگر اینکه از اسپرم کسی بعد از مرگ او استفاده شود یا بر مبنای ماده 1 قانون نحوه اهدای گامت و جنین برای درمان ناباروری (گامت و جنین) به دیگری اهدا شده باشد.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، مادر جانشین، قرارداد مادر جانشین، دایگی پیش از تولد، ناباروری
|
  • Consultations and Health Assessments in Surrogacy
    Zohreh Behjati Ardekani, Mohammad Mehdi Akhondi, Farhad Yaghmaie, Ali Reza Milanifar Page 107
    Introduction
    Surrogacy is defined as a procedure through which the owner of the uterus carries the fetus of another woman and based on an agreement the surrogate mother will overturn the baby upon delivery to the couples who have provided the gametes. The eligibility of applicant couples seeking surrogacy treatment should be assessed in terms of their reproductive potentiality, as well as the uterus owner’s, to determine their therapeutic protocol by relevant specialists. In this regard, physical and psychological health assessments of the two parties, their full recognition of suggested therapeutic procedures, along with compliance of the treatment processes with legal, cultural, social and Sharia laws should be taken into account. Recognition of the surrogates’ motives can lead infertile couples to select the right candidate. Research on the subject has revealed that selection of surrogate candidates among relatives or friends minimizes problems raised by such treatment options.
    Materials and Methods
    The health assessment of surrogacy candidates necessitates approval of their physical health conditions by endocrinologists, health of their reproductive system by gynecologists, mental health by psychiatrists and absence of infectious diseases by relevant specialists. Furthermore, the candidates should neither be addicted to any narcotics or banned substances, nor go to work and be preferably under 35 years old and have a history of at least one healthy child. In addition, further tests for complete assessments of physical health might be needed and ruling out pregnancy risk factors and particularly psychological preparations of both parties are a must. Consultations and mental preparation of parties will enhance the success rate of the treatment. Moreover, continuous supervision and consultation during and after treatment procedures also seem to be of importance.
    Conclusion
    The significance of recognizing problems associated with surrogacy and medical, cultural, social and legal considerations should be born in mind. Reflection of commitments by the two parties in the agreement is an important factor for consultations to be a success. Existence of surrogacy laws will prevent imminent problems and mishaps resulting from unpredicted circumstances.
    Keywords: Surrogacy, IVF, Commissioning parents, Infertile couples, Medical consultation, Psychological counseling, Legal, cultural restrictions
  • Hassan Jafaritabar Page 115
    Introduction
    There are two historical paradigms in the Iranian family law: love law and libido law. The approach to surrogacy according to these two paradigms will be different. Understanding the two approaches is possible through understanding the four categories of love: 1. Libido: the passion of life and manifestation of sexual drive.2. Eros: the romantic love and the material of poem and literature. 3. Philia: the mere love purified from libido like the relatedness of father, mother and their children. 4. Agape: the spiritual love in mysticism. Love law ceases at libido but love law promotes to philia passing through libido and eros. The paper explains two approaches to surrogacy and prefers the love approach to libido. For example, the legal theory which nullifies surrogacy, suffers from its libido perspective. Moreover, the doctrine which binds the surrogate mother to return the child to the commissioning family, only for the consideration and payment mentioned in contract, is a libidinal doctrine. The thesis of this essay discusses that the mother should be determined by philia and relatedness criterion not by libido.
    Materials and Methods
    Surrogacy in this essay is studied from a philosophy of law point of view. After describing its theoretical foundations in legal principles, the essay tries to prepare a jurisprudential response to the “Is and ought problem” of surrogacy by referring to the Iranian literature and mysticism.
    Results
    1- In libido law, the concept of marriage is equal to sexual intercourse but in love law the purpose of marriage is relatedness of a man and a woman to each other and their children. 2- Libido law treats woman as an object and instrument, but love law tries to treat her as an end in herself. 3- In the literature of libido, law borders pornography but in the literature of love law it has a chaste language. 4- In libido love, this is only woman who has to remain faithful towards her husband but in love law the man is obliged to faithfulness to his wife and family. 5- Libido law, in spite of the term, treats libido in a cursory and perfunctory manner, but love law respects the values of libido and puts it in its correct place. For example, in the libido law if a man and a woman undertake, under marriage contract, to abandon sexual intercourse, this contractual term will be correct and effective but in love law, the term is certainly void because of the serious role of sexual intercourse in the frame of marriage and in faithfulness of both.
    Conclusion
    1. The theory that invalidates the contract of surrogacy is a theory of libido law which rejects having the child without sexual intercourse. 2. The theory that obligates the surrogate mother to give the child back is also in libido sphere because the requisites of sexual intercourse are presumed superior than relatedness of surrogate mother to her born child.3. On the other hand, the law should not have an inconsiderate conduct to libido. The continuity of philia differs from libido in being pure from lust and concupiscence, but we can not ignore the importance of libido in materialization of philia. The parents love their child because it is born after an amorous intercourse with a unity in the physical body of a man and a woman, and because the child is formed by their gametes. 4. Love is an accident in which human falls in with; it does not occur by choice. Therefore, the surrogate mother should not oblige herself, in her agreement, not to be attached to the child. Love is an act of God which frustrates the contract in this field; like any major force. 5. Parenthood is a legal fiction and a conventional presumption. In surrogacy, if the surrogate mother conceives, she is not the owner of the zygote like other normal or natural mothers. If the owner of zygote renders as mother and as she has not actually given birth to the child, like other natural mothers, she should not be presumed the mother by law. In the Iranian law, it is better to leave the case to judges and not to the legislature. The judge will presume the most related woman to the child as the mother. Regarding all circumstances, philia and relatedness in this field will be evidenced through the common sense of the judge. 6. The prima facie of the case is the most important evidence for judgment; the owner of the egg and the sperm who endorse surrogacy, as the last resort to parenthood, deserve the child and the burden of proof is on the surrogate mother to prove her prevailing philia. But, if a woman does not want to be pregnant because of aesthetic problems of pregnancy she has to expect not to be presumed as the mother of the child in the court. The burden of proof in this case is on the owner of egg to prove that her relatedness is more than the surrogate mother.
    Keywords: Eros, Philia, Civil law, Offspring, Practice, Law, Surrogate Mother, Decent, Lineage, Agreement, Civil liability, Legal presumption, Infertility
  • Soroush Dabbagh Page 123
    Introduction
    Surrogate motherhood's moral justification entirely depends on the ethical theory, which is taken from the normative ethics. Deontologists do believe that surrogate motherhood is morally impermissible in the light of Kantian notion of human dignity. In contrast, consequen-tialists focus on the pleasure and the pain of an action in order to arrive at its badness or goodness, morally speaking.
    Materials and Methods
    In this article, firstly, deontologist's argument in favor of the imper-missibility of surrogate motherhood is formulated. Then, in order to undermine deontolo-gist's argument and make surrogate motherhood plausible from moral viewpoint, some ideas are utilized from act utilitarianism.
    Conclusion
    As far as surrogate motherhood is concerned, formation of an ethical committee, composed of a specialist in ethics, a physician, a psychologist, and a sociologist, is proposed in order to concretize act utilitarianism concepts.
    Keywords: Surrogate motherhood, Human dignity, Pain, Pleasure, Act utilitarianism
  • Behzad Ghorbani, Zohreh Behjati Ardekani Page 130
    Introduction
    The question of parents informing their offspring of their origins is a critical point. The surrogacy triad is composed of the intended mother, surrogate mother and the offspring and disclosure of facts to the offspring, family and friends is an important issue for discussion.
    Materials and Methods
    In this review article, we attempt to address this concern by Van den Akker's studies of sub-fertile populations: adoptive, IVF and intended mothers of surrogacy. Then, we try to review the attitude and preferences of the general population in similar presumptive situations by Chliaoutakis questionnaire.
    Results
    Intended mothers using gestational surrogacy are much more likely to tell the child it was conceived using third party involvement. ART mothers are most willing to tell the child it was conceived using IVF, and adoptive mothers are most likely to tell the child how it was conceived regardless of the third party involvement used. The general population preferred involvement of a healthy stranger to family members or friends when receiving gametes or a surrogate child, whereas the respondents preferred being a surrogate mother or donate oocytes to a sibling or a close relative; although the picture was different for being a sperm donor. They appear not to be too likely to involve their friends in any of the third party option.
    Conclusion
    It is possible that pragmatic and altruistic factors compete with each other and that close genetic links from ones family are in competition with the social factors involved in rearing such a child. Appropriate counseling must continue to be advocated to assist parents in making decision to reveal the origin of the child but it is imperative to remind oneself that: “The right to a child should not be achieved at the expense of the rights of the child".
    Keywords: Surrogate, Adoption child, Gestational surrogacy, Genetic surrogacy, Donation, Reveal, Gamete, Assisted Reproductive Techniques
  • Hamid Yousefi, Shahrbanou Ghahari Page 137
    Introduction
    Surrogacy is a new approach for treating infertility in couples whose female partner lacks a functional uterus for conceiving or delivering a neonate congenitally or as a result of medical or surgical complications. The procedure has been in practice in Iran for the past few years. Understandably, the procedure has given way to many debates regarding the ethical, psychosocial and legal aspects of the issue.
    Materials and Methods
    We reviewed the literature on surrogacy, as well as related legal issues in other countries.
    Results
    Amazing progresses in infertility treatment have paved the way for people who were desperately seeking a child of their own. This group includes couples whose female partner lacks a functional uterus to conceive and / or deliver a neonate. Surrogacy has made it possible for the couples to achieve their long-lived dream and other women could play the role of surrogate mothers for the couple’s future child, by carrying the fetus in partial or full modes of surrogacy. Separating roles of surrogate mothers and the parenting ones, many controversies regarding ethical, psychological and sociological points of view would rise. Legal problems may rise when a surrogate mother claims the baby. Ethically, the surrogate mothers health, her husbands and childrens consent and the accompanying risks should be taken into account. Probable psychological complications inflicting the mother or her family should not be overlooked too. The point that has raised a lot of opposition and concern is the sociological milieu surrounding the issue; where the procedure may turn to a market to exploit the needy and the poor. Therefore, some countries have adopted strict laws and have formed expert groups to assess and prevent possible problems in practicing surrogacy. Though, most studies depict that surrogacy carries few ethical or psychological problems for the involved parties including the baby. Humanistic aspects and fear of exploiting or abusing the disadvantaged need to be addressed carefully.
    Conclusion
    It seems that ratifying laws regarding surrogacy and forming a committee to evaluate all aspects of surrogacy may prevent the probable aforementioned problems.
    Keywords: Infertility, Surrogate uterus, Ethical issues, Legal issues, Psychological, Social aspects, Consultation
  • Mahmood Ghazi Tabatabaie, Abu Ali Vedadhir Page 144
    Introduction
    Surrogacy is one of the important new reproductive technosciences that contributes to medicalization of motherhood, providing an alternative method to natural fertility as well as a resolution to infertility. According to sociologists, medicalization is a multidimensional process by which natural and non-medical problems or conditions become defined, treated and managed as medical problems, using specialized vocabulary, professional approaches, particular instru-ments and interventions techniques. Reviewing socially constructed nature of surrogacy and its various social aspects and implications, this article shows how surrogacy serves to turn mother-hood, a natural and vital experience in women’s life, to the growing process of medicalization.
    Materials and Methods
    This paper seeks to provide a sociological analysis of the constructionist nature and implications of surrogacy by reviewing the body of knowledge and literature developed in sociology. Drawing on the notion of medicalization, the paper is to show how surrogacy has contributed and continues to contribute to the medicalization of motherhood.
    Results
    Sociological analyses show that the alternative methods to natural fertility or new paths to cure infertility including surrogacy are socially constructed and have numerous and far-reach-ing sociological aspects and implications. The novel technosciences like surrogacy play a central role in dealing with, redefinition and accordingly construction of human problems and experience-es. Surrogacy, inter alia, introduces the new form of medicalization of motherhood by blurring the distinction between what is natural and what is made by mankind on the subject of motherhood.
    Conclusion
    Like most of new medical and reproductive technosciences, surrogacy provides a new configuration of women’s lives and motherhood in particular that can be primarily characterized by medicalization or transformation of motherhood into jurisdiction of medicine.
    Keywords: Medicalization, Surrogacy, Motherhood, Social Constructionism, Claim, making, Reproduction, Infertility, Technoscience
  • Habib Allah Rahimi Page 165
    Introduction
    One of the methods used for the management of human infertility is using another woman’s uterus called a surrogate uterus or a rented womb which can be in full or partial modes. In full surrogacy, we do not use the gametes of the bearer woman but in the partial surrogacy we do.
    Materials and Methods
    In this article we will study civil responsibilities in full surrogacy. In other words, we aim to answer the question that in what conditions one is responsible for the damages of another person while on full surrogacy. We use civil responsibility in its broad sense, including contract responsibility and tort.Since there are no special regulations for surrogacy in the Iranian Law, we will refer to general rules, Islamic Jurisprudence (Fiqh) and the laws of other countries to find the best solution for the problems.
    Results
    For the validity of surrogacy contract, it is not enough to observe article 10 of the civil code or the general rules of contract laws but it is necessary to ratify specifically addressed laws. In the mean time, the couples who want the child and the bearer and her husband (if she is married) must negotiate about all the issues and obligations so that the limitations and responsibilities of the two parties are reflected in the contract completely. On non-contract responsibilities, there is either no valid contract at all between the bearer of the damages and the person who is deemed responsible or there is no relation between the damages occurred and the breach of the contractual obligations but there is a breach of general duties and customs instead. The regulations relating to civil responsibility are broad enough to include our subject too. As the surrogacy subject is rather new and customs have not been developed accordingly, problems are likely to arise where one can not determine the moment that faults occur.
    Conclusion
    It seems that the Iranian Parliament should intervene and ratify certain laws and regula-tions for surrogacy, as surrogacy might have some social consequences with resultant problems if ignored or not addressed legally.
    Keywords: Surrogacy, Surrogate Mother, Uterus, Rented womb, Civil responsibility, Contractual responsibility, Tort, Non, Contractual responsibility
  • Seyed Morteza Qasemzadeh Page 182
    Introduction
    The law of Iran makes no provisions for contracts such as foster parents include-ing surrogacy. Surrogacy is the practice whereby one married woman carries an embryo for another with the intention that the child should be handed over after birth or after a specific period of time.
    Results
    Agreements cannot be made to transfer parental responsibility. Commercial arrange-ments for surrogacy are illegal. An unmarried woman can not act as a surrogate mother.
    Conclusion
    Under a surrogacy contract, a surrogate mother acts as for the commissioning parents and agrees to hand the child over to them soon after birth. The surrogate mother cannot change her mind after handing over the baby. As a general rule, the child's legal father is the man whose sperm leads to the child's creation; except where the sperm is used after a man's death or where the man is the donor for the purpose of a licensed treatment under article number one of Irans amendment to Act 1382 regarding sperm donation to infertile couples.
    Keywords: Surrogate uterus, Surrogate Mother, Surrogacy contract, Surrogacy, Infertility