فهرست مطالب

معرفت - سال هفدهم شماره 7 (پیاپی 130، مهر 1387)

ماهنامه معرفت
سال هفدهم شماره 7 (پیاپی 130، مهر 1387)

  • علوم تربیتی
  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • استاد محمدتقی مصباح صفحه 5
  • ویژه نامه علوم تربیتی
  • سید محمد مرتضوی صفحه 13
    در چگونگی قیام حضرت مهدی علیه السلام دو نظریه مطرح است:الف. نظریه ای که در آن قیام همراه با کشتار و خون ریزی و ایجاد رعب و وحشت برای انسان هاست. این تصویر با روح دین اسلام، که دین صلح و مهربانی و شریعت آن شریعت سمحه و سهله و پیامبر آن پیامبر رحمت است، سازگاری ندارد.
    ب. نظریه تحول فرهنگی که در آن رمز موفقیت امام علیه السلام کار فرهنگی است که توسط آن حضرت و یارانش انجام می گیرد. مسائلی از قبیل رشد عقلی مردم در عصر ظهور، نوع مخالفان امام، اهداف امام، کارکردهای امام، انتظارات امامان شیعه از قیام حضرت مهدی علیه السلام، کشتن رهبران و تقویت کنندگان فساد و گم راهی، تلاش خستگی ناپذیر امام و یاران او و گفتمان ادیانی، همه از مؤیدات این نظریه است.
    با توجه به اینکه امام زمان علیه السلام به عنوان جانشین رسول خدا صلی الله علیه و آله و با هدف گسترش دین اسلام قیام می کنند و سیره شان همان سیره رسول خدا و ابزار موفقیتشان نیز همان ابزارهای موفقیت رسول خداست، همان گونه که حرکت رسول خدا با تحول فرهنگی آغاز شد و گسترش یافت، قیام امام زمان علیه السلام نیز با تحول فرهنگی آغاز می شود و در سراسر زمین نهادینه خواهد شد. این مقال با تحقیق در منابع دینی، بر تایید دیدگاه دوم پرداخته است. روش پژوهشی نیز توصیفی، اسنادی است.
    کلیدواژگان: آخرالزمان، ظهور، منجی، تلاش فرهنگی، مقاومت مخالفان
  • محمد جواد یاوری صفحه 27
    در سیره ائمه اطهار علیهم السلام، به عنوان رهبران دینی سیاسی جامعه مسلمانان، چند اصل زیربنایی وجود دارد که به اندیشه و تفکرات آنان قوام بخشیده و عامل توسعه علمی فرهنگی حکومت و جامعه اسلامی است. یکی از این اصول، که در این پژوهش به آن پرداخته شده، اصل «تعلیم و تربیت» است. تشویق به یادگیری علم و دانش در تمام زمینه های عقلی، نقلی و تجربی، و نیز تربیت دینی از جمله مهم ترین تعالیم اسلام است و توجه هر مرد و زن مسلمانی به علم و ادب از ضروریات حرکت و رشد و تکامل به شمار می آید. این نوشتار کوشیده است تا با تحقیق در منابع کهن اسلامی و بخصوص شیعی روشن کند که ائمه اطهار علیهم السلام در این تلاش ارزشمند، از چه شیوه ها، ابزارها، و مواد آموزشی بهره برده اند و هدف اصلی و فرعی آنان در توجه به این اصل چه بوده است. روش پژوهشی در این مقاله، اسنادی، توصیفی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، ائمه اطهار (ع)، اهداف، ابزار، شیوه ها، مواد آموزشی
  • اصغر هادی صفحه 49
    این مقاله به ایضاح مفهومی دو اصطلاح «اخلاق توحیدی» و «انگیزش» و نیز مبانی گزینش شده می پردازد. سپس در سه بخش، نقش اخلاق توحیدی در انگیزش را بیان می کند:الف. نقش اخلاق توحیدی در انگیزه بقا؛ب. نقش اخلاق توحیدی در انگیزه کمال و انگیزه های فرعی شامل: 1. انگیزه کنجکاوی؛ 2. انگیزه حقیقت جویی؛ 3. انگیزه استقلال و خودمختاری؛ 4. انگیزه قدرت.
    ج. نقش اخلاق توحیدی در انگیزه لذت و ارضای نیازهای زیستی و انگیزه های فرعی آن شامل: 1. انگیزه تغذیه؛ 2. انگیزه جنسی؛ 3. نیاز به لباس و مسکن؛ 4. نیاز به وسایل نقلیه؛ 5. انگیزه زیبایی دوستی؛ 6. انگیزه مال دوستی.
    آنچه در این پژوهش دنبال می شود نقش اخلاق توحیدی (بر اساس تبیین علامه طباطبائی در تفسیر المیزان) بر ساختار کلی نیازها و انگیزه های انسان (بر اساس دیدگاه های روان شناختی حضرت آیه الله مصباح) است.
    کلیدواژگان: اخلاق، روان شناختی، انگیزه، انگیزش، غریزه، نیازهای زیستی
  • بنت الهدی هدایتی، مریم سادات فاتحی زاده، احمد آکوچیان، فاطمه بهرامی، عذرا اعتمادی صفحه 63
    رفتار مسئولانه از شاخص های انسان سالم است که تقویت و رشد آن جز با شناسایی عوامل مؤثر بر رفتار مسئولانه امکان پذیر نخواهد بود. به همین منظور، پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سؤال است که آیا شیوه های فرزندپروری (سبک های والدینی) تاثیری بر میزان مسئولیت پذیری نوجوانان دارد یا خیر؟
    روش تحقیق، توصیفی و جامعه آماری آن دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبیرستان شهر فریدونکنار بوده است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای100 نفر (50 دختر و 50 پسر) از جامعه تحقیق انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شده است. داده ها با نرم افزار spssدر دو سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که شیوه های فرزندپروری بر میزان مسئولیت پذیری نوجوان مؤثر است.
    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، سبک های والدینی، مسئولیت پذیری، نوجوان
  • محمد احسانی صفحه 73
    قرآن کریم کتاب هدایت است و برای تربیت انسان نازل شده و بر این اساس، مهم ترین وظیفه پیامبر تعلیم و تربیت بوده است. از این رو، زبان قرآن، زبان آموزش و پرورش و زبان هدایت است. قرآن شیوه های متفاوتی را به کار گرفته است تا انسان را به کمال روحی و معنوی اش برساند.
    این نوشتار به تبیین گونه های زبان قرآن و ارتباط آن با تعلیم و تربیت پرداخته، مفاهیم کلیدی تعلیم و تربیت از قبیل مبادی، مبانی، اصول، روش ها و ابعاد تعلیم و تربیت را از قرآن کریم استنباط و ارائه کرده است. نیم نگاهی هم به اندیشه شهید مطهری در این باب شده است. هدف از این مقاله استخراج مبانی و اصول محوری تعلیم و تربیت از زبان قرآن است. روش پژوهشی نیز روش توصیفی، اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، تعلیم، تربیت، فطرت
  • هادی حسین خانی نایینی صفحه 87
    مشکلات انسان همیشه ناشی از ندانستن نیست، بلکه در موارد بسیاری ناشی از غفلت، فراموشی و بی توجهی است. بنابراین، یکی از وظایف مربی تذکر و غفلت زدایی از متربی است و باید با یادآوری آنچه متربی می داند، زمینه رفع مشکلات او را فراهم سازد. یکی از ابعاد تذکر، یادآوری نعمت های الهی است. هدف پژوهش حاضر آن است که ابعاد گوناگون روش تربیتی یادآوری نعمت ها مانند اهمیت، انواع و آثار و نتایج آن را مورد بررسی قرار دهد. این تحقیق توصیفی بوده و به روش کتابخانه ای انجام شده است و از آن حاصل می شود که مربی آگاه باید با استفاده از شیوه های گفتاری، نوشتاری و رفتاری، متربی خود را متذکر انواع نعمت های ظاهری و باطنی پروردگار نماید. آثار و نتایج این روش سودمند تربیتی فراوان است که از جمله آنها می توان به حمد و شکرگزاری خداوند، عشق و محبت به او، عبادت، تقوا، بازگشت به مسیر صحیح، امیدواری و فلاح و رستگاری اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تذکر، نعمت، یادآوری نعمت ها، شکر
  • مهدی قادری، حسن غریبی صفحه 97
    تعلیم و تربیت یکی از مسائل مهم جوامع بشری است که همواره مورد توجه اندیشمندان و متفکران قرار گرفته. این پژوهش در پی بررسی اندیشه فارابی و دورکیم درباره تعلیم و تربیت است. هدف اصلی تحلیل دلالت های تربیتی تفکر این دو اندیشمند و نتایج حاصل از آن بر روی جوامع بشری است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش، روش «اسنادی» است که ابتدا بر اساس مطالعه اسنادی به بررسی آراء و نظریات این دو متفکر در زمینه تعلیم و تربیت پرداخته، سپس بر اساس روش «تطبیقی و مقایسه ای» وجوه اشتراک و تفاوت آراء این دو اندیشمند مورد مداقه و بررسی علمی واقع شده است. آنچه به عنوان نتایج این پژوهش می توان مطرح ساخت این است که هر دو متفکر از لحاظ شیوه تفکر در مکتب کارکردگرایی قرار می گیرند و به انسان به عنوان موجودی اجتماعی می نگرند. هدف فارابی از طرح اندیشه تعلیم و تربیت حصول سعادت و خوشبختی است که جز از طریق «مدینه فاضله» میسر نخواهد شد. اما هدف دورکیم از طرح این مسائل، چگونگی دست رسی به حفظ نظم، ثبات و همبستگی افراد در جامعه است.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، توافق، کارکردگرایی، عقلانیت، همبستگی، نظم اجتماعی، سعادت، مدینه فاضله
  • حسین کریمیان صفحه 111
    ابزار تنبیه برای تغییر رفتارهای نامطلوب افراد، به ویژه کودکان در زمینه تربیت، پیش از همه به ذهن خطور می کند، در صورتی که عده زیادی از متخصصان تعلیم و تربیت به دلیل مضرات زیاد تنبیه با این شیوه مخالفند؛ گرچه برخی مواقع به عنوان آخرین روش، آن را مجاز می شمارند. هدف از تنبیه کاهش رفتار است؛ بدین روی باید مشخص گردد در چه سطحی و چه شرایطی توسط چه کسانی در چه زمانی باید از آن استفاده کرد.
    دیدگاه اسلامی درباره تنبیه این است که تحت شرایطی می توان برای تادیب تنبیه را به کار برد. البته تنبیه صرفا بدنی نیست، بلکه اخطار، تذکر، هشدار، سرزنش و غیر آن را هم شامل می شود. در این مقاله، نقش تنبیه به عنوان یک شیوه تغییر رفتار با نگرش دینی بررسی شده است. تلاش بر این است که با مراجعه به منابع دینی و به شیوه اسنادی و توصیفی، جایگاه و نقش تنبیه در این منابع و آموزه های دینی روشن شود.
    کلیدواژگان: تنبیه، تادیب، تخلف، تربیت، تقویت
  • علیرضا حیدری صفحه 123
    مسلمانان برای به سلامت گذشتن از فضایی که به سبب آمیخته شدن حق و باطل، غبارآلود و گم راه کننده شده است، باید عوامل به وجود آورنده چنین فضایی را بشناسند تا بتوانند خود را از معرکه نجات دهند. عوامل متعددی در ایجاد فضای شبهه آلود مؤثرند. «زور» و «تزویر» از جمله ابزارهایی اند که همواره افراد مشرک و معاند در طی حیات اسلام از آنها استفاده نموده و سعی کرده اند زمانی با اجبار و ارعاب، آزادی انتخاب در دین و گزینش مذهب را از افراد سلب کنند، و گاهی با نیرنگ و فریب و با ظاهری آراسته، به انحراف در دین و در هم آمیختن حق و باطل بپردازند و در اعتقادات مسلمانان شبهه ایجاد کنند. از سویی، شخصیت زدگی در طول تاریخ، اندیشه و وجدان مردم را تحت الشعاع قرار داده و چهره های به ظاهر حق به جانب، دست مایه ایجاد شبهه و تلبیس امر بر مردمان ساده لوح شده اند. از جمله شیوه های تربیتی، شناخت درست فتنها در زندگی و راه های گریز از آنهاست. این مقاله به این مهم می پردازد.
    کلیدواژگان: فتنه، قرآن، سنت، بدعت، دنیا، تقوا
  • عبدالرضا ضرابی ترجمه: عبدالرضا ضرابی صفحه 139
    نظام رسمی تعلیم و تربیت شامل: الف. آموزش ابتدایی، متوسطه، عالی؛ ب. آموزش پیش دبستانی؛ ج. تعلیم و تربیت استثنایی؛ د. تعلیم و تربیت حرفه ای، فنی و شغلی. ه. تعلیم و تربیت بزرگ سالان است. در کنار تعلیم و تربیت رسمی، دوره های غیررسمی و کیفی نیز وجود دارند که هدفشان آماده سازی کسانی است که برای ورود به دانشگاه به آزمون ورودی نیاز ندارند. به راستی نظام های آموزشی موجود در کشورهای گوناگون، از همین روش ها در نظام آموزشی خود بهره می گیرند؟ بدین منظور این مقاله به توصیف نظام آموزشی کشور اتریش می پردازد.
    هدف از این مقال، آشنایی با نظام تعلیم و تربیت کشور اتریش است تا ضمن شناخت نظام آموزش این کشور، به شناسایی نقاط قوت آن پرداخته، دست اندرکاران و برنامه ریزان نظام آموزشی بتوانند از تجارب این کشور در نظام آموزشی خود بهره ببرند. طبعا روش پژوهش اسنادی و توصیفی خواهد بود.
    کلیدواژگان: نظام رسمی، تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش، آموزش ابتدایی، متوسطه، عالی، آموزش پیش دبستانی، استثنایی
  • صفحه 152
|
  • Professor Muhammad Taqimesbah Page 5
    Human being, created and formed by God in the prettiest form, enjoys some characteristics which has caused him to be recognized as a preeminent creature. This creature, besides enjoying free will which makes him preeminent among God's creatures, has preeminence over other creatures in form and character as well. Enjoying revealed guidance (hedayat-e tashriie) and cosmic guidance (hedayat-e takvini), inner guidance, eye, ear, external and internal heart, are among human's features.Imam Ali, the master of monotheists, regards man as enjoying humane life, being able to make use of all his facilities, faculties and capacities in the path of guidance and performing his divine obligations, achieving the status of the noble creature.Just those who have actualized all virtues and perfections enjoy humane life. This same man, however, enjoys an animal life too, and is as a soulless and dead equal to animals and even worse.
  • Sayyid Muhammad Mortazavi Page 13
    There are two views on the nature of Imam Mahdy's uprising:A) The view according to which this uprising is accompanied by mass massacre, bloodshed and panic. This image is inconsistent with the spirit of Islam, which is a religion of peace and kindness, its law is full of tolerance and indulgence, and its Prophet is the messenger of mercy.B) The view based on cultural evolution, according to which the key factor in Imam's success is the cultural activity done by Imam and his companions. Issues such as intellectual growth of the people in Imam's age of appearance, the nature of Imam's opponents, Imam's goals, Imam's duties, other Shii Imam's waiting for Imam Mahdy's uprising, killing leaders of corruption and perversion, Imam's tireless efforts and that of his companions and inter-religious discourse, are all supportive of this view.In view of Imam's rising as the Prophet's successor, aiming at expansion of Islam, his way of life being the same as Prophet's way of life and his devices of success being the same as the Prophet's devices of success, Imam Mahdy's rising begins with cultural evolution and spreads all over the world, just as the Prophet's movement began with a cultural evolution and spread everywhere. This paper has supported the second view through a research in religious sources. The research method is also descriptive and documentary.
  • Muhammad Javadyavari Page 27
    There are some fsundamental principles in the way of life of Impeccable Imams as religious-political leaders of the Muslim society; these principles reinforce Muslim's thoughts and ideas and culminate in scientific and cultural development of the Islamic government and society. One of these principles, dealt with in the present study, is the principle of "education and training". Encouraging people to acquire knowledge in all fields of intellectual, traditional and empirical matters as well as religious training is one of the major Islamic teachings, and every Muslim men and women's concern for acquiring knowledge and civility is among the necessary tools for movement, growth and perfection. This paper has tried to search in early Islamic sources, Shii's in particular, to delineate what methods, devices, and educational materials have been utilized by Imams, and what had been their primary and secondary goals in this invaluable effort. The research method in this paper is documentary, descriptive and library-based.
  • Asqar Hadi Page 49
    This article deals with conceptual explanation of two expressions, i.e. "monotheistic morality" and "motivation" and some selected principles. It then states the role of monotheistic morality in three sections, pointing out the role of monotheistic morality in motivation. These sections are as follows: 1) the role of monotheistic morality in survival motive; 2) the role of monotheistic morality in perfection motive and the secondary motives including: a) curiosity motive; b) seeking truth motive; c) autonomy motive; d) power motive. 3) The role of monotheistic morality in the pleasure motive and satisfying vital needs and its secondary motives including: 1) sustenance motive; 2) sexual motive; 3) needing clothes and housing; 4) needing vehicle; 5) the aesthetic motive; 6) materialistic motive.What is sought in this research is studying the role of monotheistic morality (based on AllamaTabatabaie's explanations in Tafsir al-Mizan) in general structure of human needs and motives based on AyatullahMesbah's psychological views.
  • Muhammad Ehsani Page 73
    The holy Quran is the book of guidance revealed for training human beings and thus the Prophet's most important duty was educating and training. Therefore, the language of Quran is the language of education and training and the language of guidance, using different methods to direct human beings towards their spiritual and inner perfection.This paper explains different types of Quranic language and its relation to education and training; the key conceptions of education and training such as origins, bases, principles, the methods and dimensions of education have been inferred from holy Quran and presented here. We have also caught a glimpse of Martyr Motahhari's ideas in this regard. This article aims at extracting the bases and core principles of education and training in Quranic language. The research method is descriptive, documentary and library-based.
  • Hadi Hossein Khaninaeini Page 87
    Human's problems do not always arise from ignorance; rather, in many cases they result from negligence, oblivion and inadvertence. Therefore, one of an instructor's tasks is to remove the learner's negligence; he must prepare the ground for solving the learner's problems by reminding the leaner of what he knows. One of the dimensions of reminding is related to divine blessings. The present study aims at investigating different dimensions of the educative method of reminding divine blessings such as its importance, its different types and its consequences. This research is descriptive and has been conducted through library-based method; it results from this research that a knowledgeable instructor must remind his/her apprentice of divine external and internal blessings through oral, written and behavioral methods. The outcomes of this useful educative method are plenteous, among which mention may be made of praising God, loving Him, worship, piety, returning to the right path, hopefulness, felicity and salvation.
  • Mahdyqaderi-Hassan Qaribi Page 97
    Education and training is one the important issues of human society noted by scholars and thinkers. This study is seeking to review Farabi's and Dorkim's view on education and training. Its main goal is to analyze the educational connotations in these two scholar's thinking and the consequences resulted from it on human societies. The research method employed in this research is documentary; it first studies the views and ideas of these two thinkers on education and training, then scientifically studies and scrutinizes the similarities and differences of these two views using a "comparative" method. What can be stated as the result of this study is as follows: both thinkers are considered as functionalists, regarding man as a social being. Farabi's end in proposing the idea of education and training is obtaining happiness which is not accessible except through "Utopia". Dorkim's end in proposing these issues, however, is to access order, stability and solidarity in society.
  • Hussein Karimiyan Page 111
    For making a change in undesirable behaviors of individuals, especially children, first of all punishment comes to mind. Many experts in the field of education and training oppose this method due to its plenteous detriments, although they allow it sometimes as the last resort. The purpose of punishment is to decrease the behavior; so it must be clarified where, when, by whom and under what conditions punishment must be used.According to Islamic view on punishment is that it must be used under specific conditions. Of course punishment is not merely physical, but includes warning, admonition, caution, reproach, and so on. Therefore, in this article, the role of punishment as a method of changing the behavior has been investigated with a religious attitude. We have tried to clarify the status and role of punishment in religious sources and teachings by referring to related sources.
  • Ali Reza Heidari Page 123
    To traverse the situation deviated from reality due to a mixture of reality with unreality, Muslims must recognize the factors leading to such a situation so that they might survive it. Numerous factors are at work in creating such a dubious atmosphere. Duress and deceit are among devices applied by polytheists and antagonists during Islamic period; sometimes they have tried to deprive individuals of their freedom in choosing a religion by force and blackmail, and sometimes have tried to pervert religion and mix real with unreal and cast doubt in Muslim's beliefs. This is because personage-centeredness has overshadowed people's thought and conscience and self-righteous figures have prepared the ground for creating suspicion and perverting the truth of the affairs.
  • Abd Al-Reza Zarrabi Page 139
    The formal education system includes: a) primary school, high school and high education; b) preschool; c) special education; d) professional, technical and occupational education; e) adult education. There are also informal and qualitative courses alongside with formal courses which aim at preparing those individuals who do not need to take an entrance exam for entering the higher education system. In fact, education systems in different countries make use of these methods. In this regard, the present article describes the education system of Austria.This article aims at familiarity with education system in Austria to review its strong points; thus the authorities and planners of education system in our country can make use of the experiences in the education system of that country. Naturally, the research system will be descriptive and documentary.