فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1387)

فصلنامه روستا و توسعه
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • موسی عنبری صفحه 1
    سنت جامعه شناسی در ایران، با مطالعات روستایی آغاز شده است. در سال های اخیر، با وجود کثرت و تنوع در مطالعات جامعه شناسی توسعه روستایی، از میزان انسجام بین تحقیقی در این مطالعات کاسته شده و تحقیقات به تفرد و تفرق گراییده است، محققان خود را در فضای تحقیقات پژوهشگران دیگر حس نمی کنند، آنها را در جایگاه پایه های مفهومی و نظری تحقیق خود نمی بینند، و خود را متعهد به نقد و ارزیابی تحقیقات پیشین نمی دانند؛ از این رو، یافته های پژوهشی آنها لزوما به پیشرفت «جامعه شناسی روستایی» در ایران نمی انجامند. در این شرایط و نیز به دلیل گرایش زیاد به مطالعات آماری کوتاه مدت، بیم آن می رود که حوزه «جامعه شناسی توسعه روستایی» جایگاه دانشگاهی و نظری خود را نزد روستاپژوهان از دست بدهد و محققان فقط به پروژه نویسی و اجرای پروژه و آزمودن روش های وارداتی جدید بپردازند. در موارد بسیاری، این گونه گفتمان روش شناختی جدید به فریفتگی و دوری روستاپژوهان جوان از واقعیت های پنهان روستایی خواهد انجامید و روستاشناسی را به مجموعه ای از آمارهای روستایی تقلیل خواهد داد. در این مقاله، ضمن تشریح پیشینه مطالعات اجتماع روستایی در ایران، به دو مسئله مهم در مطالعات جامعه شناختی روستایی کشور با عناوین فقدان ارتباط بین تحقیقی و پرسشنامه گرایی افراطی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی روستایی، توسعه روستایی، جامعه شناسی
  • اسماعیل نصیری صفحه 35
    راهبرد ورود صنایع به نواحی روستایی در حکم راهکاری برای توسعه اقتصادی واجتماعی کشور های در حال توسعه تلقی می شود. در این تحقیق، به منظور ارزیابی تاثیر نواحی صنعتی در توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطق روستایی، ده روستا (شامل پنج روستای دارای صنایع و پنج روستای فاقد صنایع) واقع در پیرامون شهر بومهن در 40 کیلومتری کلان شهر تهران به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که در شاخص های برگزیده، شامل خوراک، پوشاک، کیفیت مسکن، رضایت و ثبات شغلی، عدم مهاجرت، انگیزه ماندگاری، دو جامعه نمونه از روستا های مورد مطالعه تفاوتی معنی دار دارند.
    کلیدواژگان: صنایع روستایی، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، بومهن (روستاها)
  • امیر حسین علی بیگی صفحه 59
    این تحقیق، با هدف بررسی نگرش جوانان روستایی شهرستان کرمانشاه نسبت به انتخاب شغل کشاورزی در آینده، به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. از میان جوانان روستاهای شهرستان کرمانشاه، با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای، 291 نمونه انتخاب شده اند. بر اساس یافته ها، نگرش جوانان روستایی نسبت به شغل کشاورزی چندان مطلوب نیست. بر اساس تحلیل عاملی، ارزش شغل کشاورزی، تلاش برانگیزی شغل کشاورزی، احساس خودکارآمدی در زمینه کشاورزی، عدم احساس فشار از انجام کار کشاورزی، و علاقه مندی و سودمندی شغل کشاورزی ابعاد مختلف تشکیل دهنده نگرش جوانان نسبت به کشاورزی به عنوان یک شغل به شمار می روند. تنها متغیری که با نگرش نسبت به شغل کشاورزی رابطه ای مثبت و معنی دار داشت، میزان سرمایه مادی خانواده های روستایی شامل زمین کشاورزی، دام و ماشین های کشاورزی بود. بنابراین، خانواده های دارای سرمایه مادی بیشتر در روستا از جوانانی با نگرش مثبت نسبت به شغل کشاورزی برخوردارند.
    کلیدواژگان: جوانان روستایی، شغل کشاورزی، اشتغال، کرمانشاه (شهرستان)
  • محمدحسین محمدی آشنانی، علی محمدی آشنانی، الهام حسنی صفحه 77
    تحقق توسعه پایدار در هر محیط با نگاهی نظام مند، هماهنگ و چندبعدی به پارامترهای اقتصادی، اجتماعی و بوم شناختی امکان پذیر است. توسعه پایدار روستایی در ایران در چهار بخش تجهیز و مدیریت منابع، اجتماعی، اقتصادی، و کالبدی با چالش های جدی روبه روست. از آنجا برنامه ریزی های کنونی بدون توجه به مزیت های نسبی هر منطقه و به صورت بخشی و از بالا به پایین، همسان نگر و مخرب صورت می گیرد، این نوشتار کوشیده است با تحلیل وضعیت کنونی جامعه روستایی ایران و تجارب سایر کشورها، به منظور رفع کاستی ها و کمبودها، به معرفی راهکاری اثربخش برای توسعه پایدار روستایی بپردازد. در این مقاله، با استفاده از روش تحلیل سیستمی در تحقیق و با طرح فرآیندی نوین در برنامه ریزی روستایی در ایران، توصیه می شود که برنامه ریزی های توسعه پایدار روستایی بر اساس نتایج ارزیابی های مختلف زیست محیطی هر منطقه صورت گیرد تا امکان رفع کاستی های یاد شده فراهم آید.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، توسعه پایدار، نواحی روستایی، فقر، برنامه ریزی روستایی
  • مصیب پهلوانی، محمدحسین کریم، حسین قربانی صفحه 101
    این پژوهش با هدف بررسی مسائل، مشکلات و توان های بالقوه و تعیین وضعیت، راهکارهای ارتقای کمی و کیفی، و عوامل موفقیت و ناکامی تعاونی های تولیدی، مصرف و خدماتی طی سال های 85 و 86 در استان سیستان و بلوچستان انجام گرفته است. جامعه آماری مورد مطالعه همه شرکت های تعاونی تولیدی، مصرف و خدماتی فعال در این استان را در بر می گیرد. بر اساس مصاحبه ها و نتایج به دست آمده از تحلیل پرسشنامه ها، مهم ترین مشکلات تعاونی های تولیدی، مصرفی و خدماتی استان، عبارت اند از: ضعف مدیریت، بالا بودن نرخ بهره و سود باز پرداخت وام ها، فقدان دسترسی به اطلاعات و از آن جمله اطلاعات بازارهای فروش و سیاست های دولت در زمینه واردات، و نیز عدم دسترسی به فناوری های پیشرفته مانند تجارت الکترونیک به واسطه هزینه های سنگین آن، کافی و مناسب نبودن حمایت های دولت از نوآوری و کارآفرینی، عدم روحیه همکاری و فعالیت های مشارکتی در تعاونی ها.
    راهکارهای رفع این مشکلات، بدین شرح پیشنهاد شده اند: اعطای وام های کم بهره با بازپرداخت بلندمدت، تاسیس بانک، توسعه صندوق تعاون، ارائه تسهیلات لازم به تعاونی ها، حذف مقررات دست وپاگیر بانکی، توسعه طرح های تعاونی در قالب حمایت دولت از نوآوری در شیوه ها و فعالیت های تعاونی، توسعه تجارت الکترونیک و تجهیز تعاونی ها به سامانه کارت اعتباری، تقویت زیربناهای بخش کشاورزی از طریق طرح های آب رسانی و ترغیب تمام گروه های اجتماعی از طریق تشکیل جلسات توجیهی ترویجی.
    کلیدواژگان: تعاون، سیستان و بلوچستان (استان)، تعاونی های تولیدی
  • سعید اکبری، محمدرضا بمانیان صفحه 131
    هدف از مطالعه حاضر ارائه یک چارچوب نظری منسجم برای تعمق در ماهیت و تبیین مفهوم طراحی پایدار و مؤلفه های سازنده آن در ارتباط با مناطق خاص روستایی است. این مطالعه به بررسی آن دسته از تغییرات کالبدی روستاها می پردازد که با بهتر و مردمی تر کردن عملکرد روستا، زیان های کمتری را به محیط زیست محلی وارد می آورند و در صورت اجرا، به ایجاد یک ساختار پایدارتر در منطقه روستایی و محیط طبیعی اطراف آن کمک خواهند کرد. برای دستیابی بدین هدف، نخست، مقوله های «توسعه پایدار» و «اکوتوریسم پایدار» به کمک اندیشمندان مورد مطالعه قرار گرفت؛ و در گام بعد، با استفاده از نتایج به دست آمده و مروری بر ادبیات تخصصی مرتبط با موضوع، و به منظور تدوین یک چارچوب نظری برای تبیین مؤلفه های سازنده طراحی پایدار روستایی، مدلی به نام «مکان پایدار» توصیه شد. در واپسین گام، مفروضات زیربنایی، راهبردها و تدابیر مرتبط با موضوعیت پژوهش مطرح شد و بر اساس مؤلفه های عملکردی، زیست محیطی و تجربی- زیباشناختی، جمع بندی کیفی نتایج به دست آمده صورت گرفت. در این راستا، بهره گیری از نظریه ها، جستجوها و رویکردهای اندیشمندان مطرح در حوزه های معماری، معماری منظر و طراحی شهری راهگشای تحدید و تبیین هرچه بهتر موضوع بوده است.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توسعهروستایی، توسعهپایدار روستایی، کندوان (روستا)
  • فتانه حاجیلو، فضیله خانی صفحه 151
    انجام فعالیت های مشارکتی و حضور اجتماعی فعال تر زنان در فرآیند توسعه یکی از رهیافت های مورد تاکید در پارادایم مشارکتی توسعه است، اما «گروه هدف» قرار دادن زنان بدون توجه به موقعیت مردان و متقاعد کردن آنان به همراهی با زنان نمی تواند موفقیت لازم را در پی داشته باشد. تلقی مردان از وظایف و نقش های زنان در زندگی معیار مهمی برای حضور اجتماعی و انجام فعالیت های آنان به شمار می رود. لذا دستیابی به توسعه ای که در همه ساختارهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی جریان داشته باشد، نیاز به تغییر ذهنیت ها و سیاست های معطوف به روابط جنسیتی و بازسازی ساختارها بر این اساس دارد.
    در این مقاله ، با توجه به نتایج پژوهش میدانی در روستاهای 6 شهرستان واقع در استان آذربایجان شرقی جهت بررسی عوامل مؤثر بر موفقیت تسهیلگران در ایجاد گروه های مستقل زنان، تاثیر نظر مردان بر ایجاد چنین گروه هایی بررسی می شود؛ این پژوهش با تکمیل پرسشنامه تهیه شده توسط محقق و با انجام مصاحبه رودررو با پاسخگویان صورت گرفته است. روایی پرسشنامه صوری و پایایی مقیاس اصلی با استفاده از آماره آلفای کرونباخ 88/0 محاسبه شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از میان عوامل مورد بررسی، بین نظر مردان در خصوص نقش زنان در زندگی، موافقت آنان با شرکت زنان در جلسات زنانه و نظر مردان در خصوص زمینه های مناسب برای فعالیت زنان با ایجاد و تداوم فعالیت گروه های مستقل زنان روستایی رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، مشارکت روستایی، تسهیلگران، جنسیت، مطالعه موردی، آذربایجان شرقی (استان
  • فیروز دریکوندی صفحه 173
    طرح توسعه منطقه ریمله یکی از طرح های توسعه روستایی است که در استان لرستان به اجرا درآمده است. هدف این مقاله بررسی تاثیر این طرح بر بهبود وضعیت سواد، اشتغال، درآمد، کاهش مهاجرت روستاییان و کاهش استفاده از سوخت های جنگلی است. برای این منظور، از روش تحقیق شبه آزمایشی استفاده شده و اطلاعات از طریق فن پرسشنامه(روستا و خانوار) و بر اساس اسناد و مدارک موجود گردآوری شده است. جامعه آماری این طرح عبارت است از منطقه ریمله به عنوان گروه آزمایشی و منطقه همجوار آن به نام پیرحیاتی به عنوان گروه شاهد. با توجه به تعداد محدود جمعیت، جمع آوری اطلاعات مورد نظر به کمک پرسشگران با سرشماری کامل صورت گرفت، و آنگاه تحلیل توصیفی اطلاعات انجام شد. نتایج نشان می دهد که این طرح، به جز اشتغال، در بهبود وضعیت سایر موارد یاد شده مؤثر بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه، ارزیابی اقتصادی، ارزیابی اجتماعی، ریمله
  • صفحه 199
|
  • Moosa Anbari Page 1
    More than anything else the tradition of sociology in Iran has started with rural studies. Despite the plurality and diversity in rural development sociological studies in recent years, the level of cohesion has declined and most of them are individualized studies, that is, the researcher do not relate his subject of research to others and do not use other studies as a conceptual and theoretical source. Most of the researchers do not commit themselves to review and assess earlier researches critically; therefore, their findings are generally very dispersed, isolated and unconnected to other research findings which necessarily do not lead to the formulation and advancement of rural sociology in Iran. The lack of coherence among the research programs and the tendency towards the short term statistical studies raise this concern that rural development sociology will lose its status as an academic and theoretical subject among rural researchers. They devote most of their time either on writing project proposals and implementing them or testing imported techniques. This new methodological discourse among young rural researchers will entice and separate them from the latent reality of rural areas, which will reduce rural studies to a set of rural statistics. In addition to a description of rural community in Iran two important issues will be considered: lack of inter research connection and extreme orientation towards questionnaires.
  • Esmaeel Nasiri Page 35
    The strategy of introducing industries to rural areas is a mechanism for social and economic development in developing countries. Ten village (five villages with industry and five without) were selected around the Boumehen town as the sample site, which is situated at a distance of approximately 40 km from Tehran, to evaluate the impact of industrial zones on social and economic development of rural areas. The findings showed that there were significant differences between villages with and without industry concerning the following indicators: food, clothing, quality of housing, job satisfaction and security, non migration and the incentive to stay in the village.
  • Amir Hossein Alibeygi Page 59
    This study is a descriptive-correlational study that aims to examine the attitudes of the rural youth towards choosing agriculture as their occupation in future. The size of sample was 291 and we used multi-stage sampling methodology. The results show rural youths do not consider agriculture as a desirable future career. According to factor analysis the dimensions that form youth attitude towards agriculture as an occupation include: value of agricultural occupation, agriculture entails hard work, the feeling of being effective, not feeling pressed when carrying agricultural activities, being interested in agriculture and find it beneficial. Physical capital is the only variable that has a positive and significant relationship with attitudes towards agricultural occupation. It includes land, livestock, and agricultural equipments. The youths who belong to households with a wider endowment of physical capital have positive attitudes towards agricultural occupation.
  • Mohammad Hossein Mohammadi Ashnani, Ali Mohammadi Ashnani, Elham Hasani Page 77
    Sustainable development can only be realized and maintained by looking at socio-economic and ecological parameters together with a systematic, coordinated and multi dimensional approach. The sustainability of such a development can be possible in this surroundings. Sustainable rural development in Iran faces serious challenges from mobilization, and the social, economic, and physical resource management. Present planning process is carried out without due consideration of the regional relative advantages, it is sectoral, top down and destructive. This paper is an attempt to analyze the present situation of rural society in Iran. Other countries experiences will also be reviewed with the aim to remove deficiencies and to propose a strategy for sustainable rural development. This study will use systems analysis methodology in research and proposes a new process in which sustainable rural development planning in Iran is based on the results from different environmental assessment for each region.
  • Mosayyeb Pahlevani, Mohammad Hossein Karim, Hossein Ghorbani Page 101
    The aim of this research is to study the problems and potentials, and to identify the situation and strategies for qualitative and quantitative promotion of production, consumption and service cooperatives in Sistan-and-Baluchestan province during 2006-2007. The statistical population under study includes all of the production, consumption and service cooperatives in the province. The study used questionnaire, interview and document analysis. The most important problems of cooperatives are weak management, high interest rate, lack of access to information and advanced technology, inadequacy and inappropriateness of government support of innovation and entrepreneurship, and lack of participatory spirit. Some strategies were proposed to eliminate these problems.
  • Saeed Akbari, Mohammad Reza Bemanian Page 131
    The aim of the present study is to provide a cohesive theoretical framework to reflect upon the nature and explanation of the concept of sustainable design and its fundamental components in relation to specific rural areas. Also, it considers the type of physical changes in rural areas that improves the village performance. They are more popular and less harmful to local environment. If they are executed they will contribute to the achievement of a more sustainable structure of rural areas and natural environments.To achieve this aim, sustainable development and ecotourism issues will be examined. The next step is to get help from the results and to go through the related literature in order to propose a model. It is titled “sustainable place” which provides a theoretical framework that explains the constructing components of a sustainable design for rural areas. In the final step the underlying assumptions and strategies that are related to the subject of research are proposed and the findings are summed up qualitatively on the basis of three constructing components: functional, environmental and experimental-aesthetic. In this direction the paper is benefited from the theories and approaches of eminent scholars in the field of architecture and landscape architecture and urban design.
  • Fattaneh Hajiloo, Fazileh Khani Page 151
    One of the approaches emphasized by participation paradigm is women participation in activities and their active presence in development process. But implementation of such programmes, that is, targeting women without convincing the men and consideration of their situation and their consensus, may not lead to successful results necessarily. Men’s opinion and attitude towards women responsibilities and roles are very important criteria for women's social presence. Therefore, achieving an overall development calls for a change in attitudes, policies related to gender relations and structural reorganization. A field study about the influential factors that affected the success of facilitators in the formation of women independent groups was carried out through a questionnaire and direct interview to investigate the impact of men’s attitudes towards the formation of such groups. The validity and reliability of questionnaire were estimated by Cronbach's alpha which was equal to 0.88. The results of research showed that among the factors under study these have direct impacts on the formation and continuity of independent rural women groups: men’s attitudes towards women's role in life, men's consensus with women participation in meetings, and men’s opinion about appropriate grounds for women activities.
  • Firooz Derikvandi Page 173
    One of the development projects implemented in Lorestan province of Iran was Rimmelleh project. The goal of this paper is to investigate the impacts of this project on the improvement of literacy status, employment, income, reducing villager's migration and the use of forest wood for fuel. To achieve this, quasi experimental methodology has been applied. The required data were collected by a questionnaire (village and household) and available documents. The statistical population consists of Rimmelleh region as the experiment group, and neighboring area called Pirhyati as the control group. All the members of the community were surveyed since the population under study was limited. The results indicated that the Rimmelleh development project has a positive impact on the improvement of literacy status, income, quality of employment, reducing the use of fuel wood and out-migration. However, it has no impact on the quantity of employment.