فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 52 (تابستان 1387)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 52 (تابستان 1387)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
    صفحه 3
  • حسن و قبح عقلی افعال از دیدگاه صدرالمتالهین
    سید صدرالدین طاهری صفحه 4
    اخلاق و اهمیت و تاثیر آن در زندگی بشر غیرقابل انکار است، و در اینباره نه تنها اندیشمندان، بلکه مردم عادی و عامی نیز اتفاق نظر دارند. اما در میان ارباب اندیشه، فلاسفه، بویژه فیلسوفان اخلاق، تنها کسانی هستند که در باب مبانی اخلاق بطور جدی و بتفصیل بحث میکنند و ایشان نیز، با همه اختلاف نظرهایی که در مسائل فرعی دارند، در اصل سرنوشتساز بودن نهاد اخلاق کمترین اختلافی با هم ندارند.
    یکی از مسائل مهم فلسفه اخلاق، که از قدیم مورد اختلاف فیلسوفان اخلاق بوده و گروه های فکری دیگری نظیر متکلمان نیز بمناسبت در آن وارد شده اند، معیار خوبی و بدی یا «حسن و قبح» اخلاقی کردارهاست.
    در این مقاله پس از مقدمه و بیان یک توضیح مهم پیرامون پاره یی از اصطلاحات جاری در این بحث، گزارش مختصری پیرامون آراء متکلمان اسلامی و فلاسفه مشاء ارائه خواهد شد تا محتوای بحث و سیر تاریخی آن نموده شود و راه دریافت نظر صدرالمتالهین هموار گردد. سپس نظر این فیلسوف درباره حسن و قبح افعال، برغم آنکه به اظهار نظر صریح وی درباره آن دست نیافته ییم، بطور غیرمستقیم، از آرائی که در مسائل دیگری اظهار داشته استنباط خواهد شد.
    کلیدواژگان: حسن و قبح عقلی، حسن و قبح شرعی، اشاعره، معتزله، شیعه، حکمت متعالیه، اطلا ق، نسبیت
  • حرکت جوهری وجودی در قوس نزول و صعود
    منیژه پلنگی صفحه 17
    در این مقاله با مروری اجمالی بر معنایی که حرکت جوهری در فلسفه وجودی ملاصدرا پیدا میکند، و با توجه به عناصری که در تبیین حرکت جوهری بکار گرفته میشوند و بویژه نفس عالم، این نتیجه حاصل می شود که حرکت جوهری امری نیست که منحصرا در قوس صعود و در چارچوب تعریف ارسطویی از حرکت، یعنی با در نظر داشتن مفاهیم خاص ارسطویی «قوه و فعل» معنا پیدا کند، بلکه آنچنان مفهومی گسترده می یابد که در قوس نزول هم میتوان سخن از حرکت جوهری، یعنی حرکت وجودی، بمیان آورد. اصولا در فلسفه که به قوس نزول می اندیشد نمیتوان حرکت را تنها در قوس صعود توجیه کرد، بویژه با لحاظ اینکه حرکت، برآمده از حیات و خصیصه ذاتی وجود است. در ادامه مروری اجمالی بر نفس شناسی ملاصدرا در دو قوس هستی صورت میگیرد که در آن ارتباط وجود انسانی با حرکت در دو قوس مورد توجه قرار میگیرد. که البته این توجه تنها در حدی است که بتواند یادآور باور ملاصدرا به تضاهی مراتب و عوالم هستی در دو قوس نزول و صعود باشد و ما را در مسیر بحث به هدف رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، قوس نزول، قوس صعود، نفس، نفس عالم، حیات، عشق، شوق، حرکت، حبی، معاد، قوه و فعل، کثرت، غیریت
  • علیت در اندیشه جلال الدین دوانی و ملاصدرا
    عبدالرزاق حسامی فر صفحه 27
    دوانی در رساله الزوراء به تحلیل مسئله علیت پرداخته است. وی در مقام بیان نسبت میان علت و معلول بگونه یی سخن گفته است که گویی وجود معلول در اندیشه او هم وجود رابط و هم وجود رابطی است، و از اینرو دچار خلط میان این دو معنا شده است. ملاصدرا در نقد اندیشه دوانی درباره علیت به نقد آن بخش از تعبیرات او پرداخته است که با وجود رابطی سازگار است و بخش دیگر را که با وجود رابط سازگار است و در آن مسئله علیت به مسئله تشان برگردانده شده است مسکوت گذاشته است. او خود با طرح نظریه «امکان فقری و فقر وجودی»، قائل به اتکای وجودی معلول به علت شد. از نظر او وجود معلول، عین ربط و وابستگی به علت است، البته این مسئله که وجود معلول عین ربط به علت است در حکمت مشاء نیز مطرح بوده است، با این تفاوت که حکمت مشاء وابستگی معلول به علت را در ماهیت معلول، و حکمت متعالیه در وجودآن میداند. همچنین در حکمت مشاء میتوان برای معلول نحوه یی استقلال از علت لحاظ کرد، اما در حکمت متعالیه، معلول از هر حیث متکی بر علت است و نسبت میان علت و معلول اضافه اشراقیه است. نویسنده در این مقاله میکوشد با تحلیل دیدگاه جلال الدین دوانی و ملاصدرا درباره علیت نشان دهد که هردو در اعتقاد به نظریه عرفانی وحدت شخصی وجود، اتفاق نظر دارند و البته این نظریه در تعبیرات دوانی منقح و منسجم نیست در حالی که در تعبیرات ملاصدرا کامل است.
    کلیدواژگان: علت، معلول، وجود مستقل، وجود رابطی، وجود رابط، فقر وجودی، واجب، ممکن
  • رابطه وجود و ماهیت در فلسفه ارسطو و ابن سینا
    رضا اکبریان، سهراب حقیقت صفحه 40
    ارسطو در فلسفه خود از یک طرف بین وجود و جوهر ارتباط تنگاتنگی برقرار کرده بطوری که سوال از وجود را به سوال از جوهر تحویل برده است و از طرف دیگر به رابطه بین جوهر و ذات قائل است. بهمین دلیل است که در فلسفه وی تمایز میان وجود، جوهر و ذات بدشواری صورت میگیرد. همین امر باعث شده است که بین ارسطوشناسان این اختلاف پیدا شود که آیا در فلسفه ارسطو بین وجود و ذات تمایزی هست یا نه، و در صورت وجود تمایز این تمایز صرفا یک تمایز ذهنیTMمنطقیTM معرفتشناختی است یا علاوه بر این، تمایز عینیTMمتافیزیکیTMواقعی نیز میان وجود و ذات مشاهده میشود. در این مقاله برآنیم که نشان دهیم آنچه در آثار ارسطو دیده می شود تنها تمایز ذهنی میان وجود و ذات است از اینرو در فلسفه ارسطو نه نیازی به تمایز متافیزیکی است و نه او میتوانست به این تمایز قائل شود. در ادامه به این پرداختیم که در جهان اسلام فارابی و ابن سینا با گذر از تمایز ذهنی ارسطویی به تمایز متافیزیکی میان وجود و ماهیت، توانستند تفسیر و تبیین نوینی از وجودشناسی، جهانشناسی و خداشناسی ارائه دهند بطوری که میتوان از یک نظام فلسفی مستقل نزد مسلمانان صحبت کرد.
    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، زیادت وجود بر ماهیت، عروض وجود بر ماهیت، ابن سینا، ارسطو
  • تبیین پیوند جهانشناسی و فلسفه سلوک در نگاه مولانا
    محمود شیخ صفحه 62
    این مقاله با توصیف نظریات مولانا در باب جهان، در ذیل مباحثی چون تشبیه و تنزیه، خلقت و حدوث جهان، وحدت وجود، و قوانین حاکم بر عالم چون دگرگونی دائم، جنگ اضداد، نظام آکل و ماکول و قابل مقبول، و صورت و معنا از مثنوی نشان میدهد که جهانشناسی مولوی کاملا با نظام عملی و اخلاقی او منطبق است. اگرچه او در اغلب موارد تحت تاثیر نظریات ابن عربی است، اما هیچگاه همانند پیروان او از عالم عمل غفلت نمیکند و توصیفش از جهان بگونه یی است که تبیین کننده نظریه صوفیه درباره مجاهده و سلوک باشد. مولانا، انسان و جهان را به دو بخش صورت و معنا تقسیم میکند: صورت انسان، صورت عالم را درک میکند و معنای او معنای عالم را، که بتعبیر او حق است. باین ترتیب انسان برای درک عالم باید با تبدیل حواس خود از حواس ظاهر به باطن، به شناخت و اتحاد با عالم جان برسد. مولانا در توصیف هرکدام از دو عالم معنا و صورت، فلسفه حرکت و تکامل را هیچگاه از یاد نمیبرد: عالم ماده، عالم اضداد است، و در میان اضداد، جنگی هولناک برقرار است.
    کلیدواژگان: مولا نا، جهان، انسان، فلسفه سلوک عرفانی، صورت، معنا، صیرورت
  • سرشت معنایی و زبان وحی از دیدگاه صدرالمتالهین
    مرضیه اخلاقی صفحه 70
    کلمه وحی و مشتقات آن دارای معانی مختلف و کاربردهای متنوعی است که جامع تمامی معانی و کاربردهای آن، همان «تفهیم سریع و پنهانی» است. در تحلیل وحی، معرفت وحیانی و منشا آن، ویژگی های شخص نبی بعنوان گیرنده «وحی و نیز نحوه» دریافت آن و بالاخره سرشت زبانی و معنایی وحی، نظریه های گوناگون و متفاوتی از گذشته تا به امروز ارائه گردیده، مانند: نظریه سنتی و جدید منکران، نظریه «عقلانی یا فلسفی، عرفانی، روانشناسی، جامعه شناسی و تجربه دینی». محققان امروزی نیز به تجزیه و تحلیل این موضوع پرداخته اند. در مطالعه «این نظریه ها بدین نکته رسیدم که یا به مکتب حکمی ملاصدرا توجه نشده یا جزو نظریه» عقلانی یا فلسفی قرار گرفته است، اگرچه عموما مولفان محترم بیان کرده اند که مبنای نظریه «عقلانی وحی، فلسفه» مشاء، (یعنی فارابی و ابن سینا) است. از اینرو با انتخاب این نظریه ها بعنوان پیشفرض که جزو مبادی این مقاله خواهد بود، درصدد برآمدم تا به بررسی «سرشت معنایی و زبانی وحی از دیدگاه ملاصدرا» بپردازم. در این بررسی عبارات صریح بدست آمده از آثار ملاصدرا کاملا نشان از این دارد که وی در این مسئله نیز در جهت هماهنگی میان برهان، عرفان و قرآن گامهای موثری برداشته و ادعای خود را که فلسفه، عرفان و قرآن عناصر هماهنگ یک مجموعه اند به اثبات رسانده است. در نتیجه، به دلیل جامعنگری و تعمق عمیق و روی آورد ژرف این حکیم متاله به همه روی آوردهای کلامی، فلسفی، عرفانی و دینی، تفاوتها و تعارضهای حاصل از نگرش یکجانبه و تک بعدی هرکدام از روی آوردها، مشاهده نمیشود.
    کلیدواژگان: وحی، معرفت وحیانی، پیامبر، شعور پیامبری، سرشت زبانی و معنایی
  • فلسفه هنر و جایگاه خیال در آن از منظر حکمای اسلامی
    حسین هاشم نژاد صفحه 87
    فلسفه هنر به تبیین مبادی فلسفی هنر میپردازد. پرسشهایی همچون هنر چیست؟ منشا هنر چیست؟ و... از جمله پرسشهای اساسی فلسفه هنر هستند. خیال بعنوان منشا آثار هنری، از ارکان و مقو مات هنر است. حکمای اسلامی بویژه صدرالمتالهین توجه ویژه یی به خیال و هستی شناسی آن کرده اند. از نظر حکمای اسلا می علاوه بر قوه خیال که ساحتی از نفس آدمی است و خیال متصل نامیده میشود، در خارج از وجود انسان، عالمی وجود دارد که عالم خیال منفصل نامیده میشود. بین این دو عالم ارتباط و نوعی هماهنگی هست. همچنین از نظر حکمای اسلامی محاکات از مبادی اصلی هنر است. در حکمت اسلامی تفسیرهای نو و بدیعی از محاکات ارائه شده است که در فلسفه های پیشین سابقه ندارد. این تلقی ها را میتوان تلقی متعالی از محاکات نامید.
    در این نوشتار ابتدا بطور خلاصه به تبیین چیستی هنر و فلسفه هنر پرداخته شده، و آنگاه بطور نسبتا مبسوط به بحث خیال و جایگاه آن در هنر از منظر حکمای اسلامی پرداخته شده است. در نهایت بحث محاکات و تلقی متعالی حکمای اسلامی از آن مطرح شده است.
    کلیدواژگان: هنر، زیبایی، خیال، قوه مصوره، خیال منفصل، خیال متصل، محاکات
  • گزارش یازدهمین و دوازدهمین همایش بزرگ حکیم ملاصدرا
    صفحه 98
  • گزارش سفر هیئت اعزامی بنیاد به یونان
    صفحه 110
|
  • The Rational Beauty and Ugliness of Acts in Mulla Sadra
    Seyyed Sadr Al Din Tahiri Page 4
    Not only thinkers but also ordinary people agree that the role of ethics and its importance and effects in human life are undeniable. However, among scholars, philosophers, particularly philosophers of ethics, are the only people who seriously and extensively discuss the fundamental bases of ethics. They, too, in spite of all their disputes concerning peripheral issues, have no disagreement regarding the crucial role of the institution of ethics in determining one’s fate and destiny.One of the important issues in the philosophy of ethics which has led to some disagreements among philosophers, and which other philosophical groups, such as theologians, have also dealt with is the criterion for the ethical goodness and badness or “beauty and ugliness” of various acts.In this paper, after giving an introduction and an important explanation about some of the common terms in relation to this discussion, the writer provides a short report of the ideas of Islamic theologians and Peripatetic philosophers so that the content of the discussion and its historical process of development are clarified and the ground is paved for the perception of Mulla Sadra’s idea in this regard. Then his view of the beauty and ugliness of acts is indirectly inferred from his ideas concerning other issues. Unfortunately, we do not have access to his direct opinion on this topic.
  • The Ontological Trans-Substantial Motion in the Arc of Ascent and Descent
    Monireh Palangi Page 17
    In this paper, by a short review of the meaning of the trans-substantial motion in Mulla Sadra’s ontological philosophy, and by paying attention to the elements that are used in explaining the trans-substantial motion, particularly the world soul, the writer concludes that this motion is not merely meaningful in the arc of ascent and based on the Aristotelian definition of motion, that is, the specific Aristotelian concepts of “potency and act”. Rather, it has such a vast meaning that one can refer to the trans-substantial motion, i.e. ontological motion, in the arc of descent, too. Basically, in a philosophy which also deals with the arc of descent, one cannot justify motion only in the arc of ascent, particularly when considering that motion originates in life and is an essential feature of existence. In the rest of the paper, the writer briefly reviews Mulla Sadra’s philosophical psychology in the two arcs of being by focusing on the relationship between the human existence and motion in these two arcs. Of course, this focus is only to remind us of Mulla Sadra’s belief in the parallelism of the levels and worlds of being in the arcs of ascent and descent and leads us in the course of discussion to the intended purpose.
  • Causality in Jalal al-Din Dawani and Mulla Sadra's Philosophy
    Abdulrazzaq Hisamifar Page 27
    In his al-Zura’, Dawani analyzes the issue of causality. Concerning the cause-effect relation, he speaks as if the existence of effect in his philosophy is both the existence of inhering existence and copulative existence. Hence, he has created a confusion of meanings here. When criticizing Dawani’s philosophy regarding causality, Mulla Sadra deals with the part of his interpretations which is in conformity with inhering existence and keeps silent about the part which is in conformity with copulative existence and in which he has referred to the issue of causality as tashaun. He himself propounded the ontological dependence of the effect on the cause by posing the theory of “indigence possibility and ontological indigence”. In his view, the existence of effect is the same as relation to and dependence on the cause. However, the identity of the existence of cause and relation to cause had also been propounded in Peripatetic Philosophy, but the difference was that Peripatetics saw the dependence of effect on cause in the effect’s quiddity, while the followers of the Transcendent Philosophy saw it in its existence. Moreover, in Peripatetic Philosophy, we can allow some independence from the cause for the effect, while in the Transcendent Philosophy the effect depends on the cause in every respect, and the relation between them is of the type of illuminative (ishraqiyyah) relation. In this paper, through an analysis of the views of Jalal ad-Din Dawani and Mulla Sadra concerning causality, the writer tries to show that both of them are of the same idea concerning the gnostic theory of the individual unity of being. This theory has not been coherently stated in Dawani's interpretations; however, it has been completely elaborated in those of Mulla Sadra.
  • The Relation between Existence and Quiddity in the Philosophies of Aristotle and Ibn Sina
    Reza Akbarian, Suhrab Haqiqat Page 40
    In his philosophy, Aristotle, on the one hand, has created a close relation between existence and substance so that he can reduce questions about existence to those about substance, and, on the other hand, believes in the substance–essence relation. That is why it is very difficult in his philosophy to distinguish existence, substance, and essence from each other. This has led experts on Aristotle to wonder if there is a distinction between existence and essence in his philosophy. Moreover, they ask, if there is any distinction, is it merely a mental/logical/epistemological one, or whether there is an objective/metaphysical/real one as well?In this paper, we intend to show that what we see in Aristotle’s works is only a mental or subjective distinction between existence and essence. Therefore, there is no need to a metaphysical one, nor could he believe in such a distinction. We will also discuss that, in the world of Islam, Farabi and Ibn Sina, by moving from the Aristotelian mental distinction to the metaphysical distinction between existence and quiddity, managed to present a novel interpretation and explanation of ontology, cosmology, and theology so that we can new speak about an independent philosophical system for Muslims.
  • An Explanation of the Unity between Cosmology and the Philosophy of Mystic Journey in Rumi's View
    Mahmud Shaykh Page 62
    By describing Rumi’s views concerning the world and with reference to issues such as similarity and purification, the creation and createdness of the world, the unity of existence, and the rules dominating the world, including permanent change, the battle of contraries, the system of the eater and the eatable, the receptacle and the received, and form and meaning in Mathnawi, this paper reveals that Rumi’s cosmology was completely consistent with his practical and ethical system. Although he is influenced by Ibn Arabi’s theories in most cases, unlike his followers, he never forgets about the world of act and describes it in a way that clarifies the Sufi theories of spiritual struggle and mystic journey.Rumi divides man and the world into the two parts of form and meaning: man’s form perceives the form of the world, and his meaning perceives the meaning of the world, which he interprets as the truth. In this way, in order to perceive the world, man must reach the knowledge of the world of the soul and a unity with it through changing his senses from those of appearances to the senses of the interior. When describing either the world of meaning or the world of form, Rumi never forgets the philosophy of motion and perfection: the world of matter is the world of opposites, and there is always a ghastly battle among them.
  • The Semantic and Verbal Nature of Revelation in Mulla Sadra
    Marziyah Akhlaqi Page 70
    The word revelation and its derivatives have various meanings and functions; however, “a fast and secret explanation” embraces all of them. In the analysis of revelation various theories have been presented concerning the revealed knowledge and its source, the characteristics of the prophet as the receiver of revelation and the quality of receiving it, and finally the semantic and verbal nature of revelation. In this regard, we can refer to the traditional and modern theory of deniers, the rational or philosophical, gnostic, psychological, sociological, and religious theories. Today’s researchers have also dealt with this issue.After studying these theories, the writer has concluded that either Mulla Sadra’s philosophical school has been ignored in this regard or his related theories have been classified under rational or philosophical ones. However, almost all writers have maintained that the rational theory of revelation is based on Peripatetic Philosophy (that is, the ideas of Farabi and Ibn Sina). Hence, by choosing these theories as the basic presuppositions of this paper, she has tried to examine the semantic and verbal nature of revelation from Mulla Sadra’s viewpoint. In her study, the direct statements extracted from Mulla Sadra’s works clearly indicate that he has taken some effective steps in this regard by establishing a harmony between reasoning, gnosis, and the Qur’an and demonstrated his claim that they are the harmonious elements of a collection. As a result, because of the comprehensive and profound approach of this theologian-philosopher to all other theological, philosophical, gnostic, and religious approaches, none of the contradictions rooted in their one-sided and uni-dimensional viewpoints can be witnessed in his approach.
  • Philosophy of Art and the Place of Imagination from the Perspective of Islamic Philosophers
    Hussein Hashimnejad Page 87
    The philosophy of art explains the philosophical bases of art. Some of the fundamental questions that this discipline deals with are: what is art? And, what is the origin of art? As the origin of artistic works, imagination is considered one of the pillars and constitutive elements of art. Islamic philosophers, particularly Mulla Sadra, have paid special attention to imagination and its ontology. According to Islamic philosophers, in addition to the faculty of imagination, which is an area of the human soul and is called the conjunctive imagination, there is a world out of man’s existence which is called the world of disjunctive imagination. There is a kind of connection and harmony between these two worlds. Moreover, they believe that imitation is one of the main bases of art. Accordingly, Islamic philosophy has presented some new and innovative interpretations of imitation which are unprecedented in previous schools of philosophy.This paper initially deals with the nature of art and the philosophy of art in brief. Then it presents a relatively extensive discussion of imagination and its place in art from the viewpoint of Islamic philosophers. Finally, it discusses “imitation” and Islamic philosophers’ transcendent perception of this issue.