فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1387)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهرداد هاشمی، علی ناظمی، محبوبه صفوی، شهلا چایچیان، مسعود قانع، شهرآشوب شریفی صفحه 1
    سابقه و هدف
    تشخیص پیش از تولد(Prenatal Diagnosis) جنسیت جنین، نیازمند روش های تهاجمی نظیر نمونه گیری از طریق آمنیوسنتز و نمونه گیری از پرزهای کوریونی(CVS) می باشد. در سال های اخیر، یکی از روش های غیر تهاجمی بررسی حضور DNA سلولهای هسته دار جنینی در پلاسمای خون مادر است که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، سیستم Nested-PCR برای تشخیص ژن SRY جنینی با بکارگیری DNA جنینی از پلاسمای خون مادر باردار طراحی و بهینه سازی گردید. نمونه های خونی 32 زن باردار در هفته های 13-8 آبستنی جمع آوری و سپس DNA سلولها به روش فنل/کلرفرم استخراج گردید. در سیستم Nested-PCR، ژن SRY با دو جفت پرایمر طراحی شده تکثیر شد. حضور توالی های کروموزوم Y در پلاسمای خون مادر نشان دهنده جنسیت پسر جنین و در صورت فقدان آن نشان دهنده جنسیت دختر بود.
    یافته ها
    از 32 زن باردار، پس از تکثیر ژن SRY به روش Nested-PCR، در 14مورد نتیجه مثبت بود، بطوری که در 18زن دارای جنین دختر نتایج مثبت دیده نشد و نتایج به دست آمده حساسیت 5/87 درصد را نشان داد.
    نتیجه گیری
    روش استخراج فنل/کلرفرم یک روش ساده و موثر برای جدا سازی DNA جنین از پلاسمای خون مادر می باشد و روش Nested-PCR روشی غیر تهاجمی ارزان و دردسترس برای برای تشخیص پیش از تولد می باشد.
    کلیدواژگان: تشخیص پیش از تولد، DNA جنینی در پلاسمای مادر، Nested، PCR، ژن SRY
  • پریچهر یغمایی، شهربانو عریان، زهرا حجتی، حمیدرضا جوادی صفحه 7
    سابقه و هدف
    داروهایی که سیستم α2- آدرنرژیک را تحت تاثیر قرار می دهند، می توانند بر روی یادگیری نیز اثر داشته باشند. در این مطالعه، تاثیر تداخل کافئین وسیستم α2- آدرنرژیک بر یادگیری وحافظه بررسی شد.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر اثرات کافئین (آنتاگونیست گیرنده های A1 و A2a آدنوزینی)، یوهمبین (آنتاگونیست α2-آدرنرژیک) وکلونیدین (آگونیست α2-آدرنرژیک) بر حافظه و یادگیری بررسی شد. به علاوه تداخل اثر این داروها در دوزهای اپتیمم ارزیابی شد. نود موش در 15 گروه 6 تایی در دستگاه استریوتاکسی کانولاگذاری داخل بطنی گشته و پس از یک هفته ریکاوری در دستگاه شاتل باکس آموزش داده شدند. سپس داروها در غلظت های مختلف تزریق شده و پس از 24 ساعت آنها بررسی شدند.
    یافته ها
    تزریق درون بطنی یوهمبین به عنوان آنتاگونیست α2-آدرنرژیک در غلظت های 4، 6، 8 و 10 میکروگرم برای هر موش باعث تقویت یادگیری و کلونیدین به عنوان آگونیست α2-آدرنرژیک در غلظت های 2، 4 و 6 میکروگرم موجب کاهش یادگیری نسبت به گروه سالین شد (به ترتیب 001/0>P و 05/0>P). کافئین در غلظت های 10، 20 و 30 میکروگرم باعث تقویت یادگیری نسبت به گروه سالین گردید (001/0>P). تداخل این داروها در گروه هایی که کافئین به همراه هر کدام از داروها تزریق گردیده بود، باعث تقویت حافظه و یادگیری شد و تداخل دوز اپتیمم یوهمبین وکلونیدین نسبت به گروه سالین تضعیف حافظه را نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    کلونیدین باعث تضعیف حافظه و یوهمبین و کافئین باعث تقویت حافظه می گردند و تداخل آنها منجر به تقویت حافظه می گردد.
    کلیدواژگان: حافظه، یادگیری، یوهمبین، کلونیدین، کافئین، α2، آدرنرژیک
  • منیره شفاهی، احمد علی معاضدی صفحه 13
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش تغذیه ای روغن کنجد و عدم ایجاد اختلال در دستگاه قلب وگردش خون، در این تحقیق اثر روغن کنجد بر میزان کلسترول خون موش های سفید آزمایشگاهی نر پیر و جوان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    موش های جوان و پیر هر کدام به چهار گروه تقسیم شدند که شامل یک گروه شاهد با جیره غذایی معمولی و گروه های دیگر به ترتیب دو، سه و چهار هفته از غذای حاوی روغن کنجد 10 درصد استفاده کردند. تعداد 8 سر موش برای هر گروه آزمایشی انتخاب شدند. در پایان آزمایش، نمونه خون از قلب گرفته شد و با کیت مربوط به روش آنزیماتیک اندازه گیری شد..
    یافته ها
    غلظت کلسترول تام در گروه موش های جوان دریافت کننده روغن کنجد 10 درصد به مدت دو، سه و چهار هفته کاهش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0>P). هم چنین غلظت کلسترول تام در گروه موش های پیر دریافت کننده روغن کنجد 10 درصد به مدت دو، سه و چهار هفته کاهش معنی داری در مقایسه با گروه شاهد پیر نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    احتمالا اسیدهای چرب غیراشباع و لسیتین موجود در روغن کنجد، باعث کاهش میزان کلسترول خون می شود.
    کلیدواژگان: روغن کنجد، کلسترول، موش صحرایی
  • فروزان محمدی، شهرزاد جابری انصاری، محمد ورهرام، مریم شیخ الاسلامی، شیرین کریمی، پریسا فرنیا صفحه 17
    سابقه و هدف
    علی رغم پیشرفت های زیادی که در امر بهداشت و سلامت عمومی صورت گرفته، تعداد مبتلایان به توبرکلوز در سال های اخیر به طور روز افزونی در حال افزایش است. در این مطالعه، روش PCR برای کشف DNA مایکوباکتریوم توبرکلوزیس نمونه های ادرار مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمون های تشخیصی، کلیه نمونه های ادرار که از سال 1377 تا 1383 برای آنها PCR انجام شده بود مورد بررسی قرار گرفت. در موارد مشکوک Nested PCR نیز برای نمونه انجام گرفت و جواب این آزمون به عنوان پاسخ نهایی در نظر گرفته شد. در نهایت، جواب کشت و اسمیر مستقیم نمونه ها با نتیجه PCR آنها مقایسه گردید.
    یافته ها
    از مجموع 509 نمونه، در 2 نمونه هر سه آزمون کشت و اسمیر و PCR مثبت بود. در5 مورد کشت و اسمیر مثبت و PCR منفی بود. در 2 نمونه اسمیر منفی و دو آزمون دیگر مثبت و در دو نمونه نیز کشت منفی و دو آزمون دیگر مثبت بود. در 4 مورد تنها کشت مثبت بود. در 4 نمونه فقط اسمیر و در 19 نمونه تنها PCR مثبت شد. روش PCR در مقایسه با دو روش کشت و اسمیر، حساسیت 31 درصد، ویژگی 96 درصد، ارزش اخباری مثبت 31 درصد و ارزش اخباری منفی 96 درصد داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به حساسیت پایین PCRنمونه های ادراری، این روش برای مشخص نمودن بیماران کاربرد چندانی نخواهد داشت، ولیکن به عنوان تعیین سلامت افراد سالم و بررسی سیر درمان، با در نظر گرفتن ویژگی بالای آزمون، قابل استناد خواهد بود.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، PCR، ادرار
  • شهلا محمدزاده، اسداللهرجب، محمود محمودی، فاطمه عدیلی صفحه 21
    سابقه و هدف
    در حال حاضر، 5-3 درصد جمعیت کشور ما (حدود 3 میلیون نفر) به دیابت مبتلا هستند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بکارگیری مدل ترانس تئوری پیرامون فعالیت های فیزیکی، بر برخی شاخص های سلامتی (قند خون، شاخص توده بدنی، چربی خون، تعداد ضربان قلب، فشار خون و هموگلوبین گلیکولیزه خون) بیماران دیابتی نوع 2 در سال 1385 انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه نیمه تجربی (قبل و بعد) بود که بر روی 32 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 تحت پوشش انجمن دیابت ایران با روش نمونه گیری غیراحتمالی (آسان) انجام شد. اطلاعات پیرامون شاخص های سلامتی، میزان فعالیت های فیزیکی و مرحله ورزشی بر طبق الگوی ترانس تئوری واحدهای مورد پژوهش، در قبل و 5/1 و 3 ماه بعد از آموزش به وسیله پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده جمع آوری گردید.
    یافته ها
    مرحله ورزشی افراد تحت پژوهش، بر اساس مدل ترانس تئوری، بعد از سه ماه آموزش بهبود یافت و اکثر افراد از مرحله آمادگی به مرحله تثبیت رسیدند. مقایسه کیفیت ورزش واحدهای مورد پژوهش، نشانگر بهبود کیفیت انجام اکثر حرکات ورزشی افراد بعد از سه ماه آموزش بود (05/0>P). شاخص های میزان قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکولیزه خون، تری گلیسیرید و لیپوپروتئین با دانسیته کم، در طی سه ماه بعد از آموزش تغییر معنی داری را نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش در زمینه فعالیت های فیزیکی بر اساس مدل ترانس تئوری در مرحله ورزشی آنها (از مرحله آمادگی به مرحله تثبیت) و نیز بهبود شاخص های سلامتی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر است. لذا انجام فعالیت های فیزیکی در جهت کنترل شاخص های سلامتی این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مدل فرا تئوری، فعالیت های فیزیکی، شاخص های سلامتی، دیابت نوع 2
  • مژگان شاکری، نفیسه سعیدی صفحه 29
    سابقه و هدف
    هیپرتانسیون شایع ترین عارضه طبی حاملگی به شمار می رود. نوعی از اختلالات هیپرتانسیون که منحصرا در حاملگی دیده می شود پره اکلامپسی نام دارد که میزان شیوع آن 7-2 درصد است. شیوع آن در زنان نولی پار بیشتر و به 7-6 درصد می رسد. با توجه به اینکه در سرم زنان مبتلا به پره اکلامپسی، فعالیت آنتی اکسیدان کاهش چشم گیری پیدا می کند، ممکن است که درمان با آنتی اکسیدان در پیشگیری از پره اکلامپسی سودمند باشد. لذا بر آن شدیم تا تاثیر ویتامین C (آنتی اکسیدان) را در جلوگیری از بروز پره اکلامپسی زنان نولی پار بررسی کنیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای، دو گروه 100 نفری از زنان نولی پاری که هیچ بیماری سیستمیکی نداشتند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. به یک گروه ویتامین C با دوز 1000 میلی گرم روزانه که بین هفته 12 تا 22 حاملگی شروع و تا پایان بارداری ادامه می یافت، تجویز شد و گروه دوم فقط تحت نظر گرفته شد.
    یافته ها
    اکثر مادران مبتلا به پره اکلامپسی، در گروه سنی 25–21 سال و با اندکس توده بدنی (BMI) 30–25 کیلوگرم بر متر مربع (Overweight) بودند. میزان پره اکلامپسی، زایمان پره ترم و SGA در گروه ویتامین C به ترتیب 6، 3 و 4 درصد بود، در حالی که این میزان در گروه شاهد به ترتیب 6، 7 و 7 درصد بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه هیچ رابطه معنی داری بین مصرف ویتامین C با پره اکلامپسی، زایمان پره ترم و LBW و SGA را نشان نداد.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، نولی پار، آنتی اکسیدان، زایمان پره ترم، BMI، SGA، LBW
  • کتایون برجیس، ابوطالب صارمی، منصوره معیا، ناهید محمدعلیها صفحه 33
    سابقه و هدف
    این مطالعه به منظور مقایسه مصرف پروژسترون عضلانی و شیاف های پروژسترون در حمایت فاز لوتئال و بررسی نتایج و سودمندی هر کدام از این روش ها در سیکل هایIVF (Invitro Fertilization) انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، 162 بیماری که کاندید سیکل های Rapid Zift بودند، انتخاب شده و به 77 نفر سیکلوژست به میزان 400 میلی گرم دو بار در روز و به 85 بیمار پروژسترون به میزان 100 میلی گرم روزانه بطور عضلانی تجویز شد. متغیر های سن، مدت نازایی، تعداد فولیکول های حاصل شده، تعداد امبریو، میزان بارداری و سقط جنین در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    β-HCG در 3/27 درصد بیماران گروه سیکلوژست و 6/30 درصد بیماران گروه پروژسترون عضلانی مثبت بود (NS). موارد حاملگی بالینی (حاملگی های تشخیص داده شده با سونوگرافی هفته 5) در گروه سیکلوژست 1/22 درصد و در گروه پروژسترون عضلانی 1/27 درصد بود و بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. فراوانی حاملگی ترم در گروه شیاف سیکلوژست 6/15 درصد و در گروه پروژسترون عضلانی 8/18 درصد بود (NS).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، موارد حاملگی در گروه پروژسترون عضلانی بیشتر بود، هر چند از لحاظ آماری اختلاف معنی داری با گروه سیکلوژست نداشت.
    کلیدواژگان: Rapid Zift، حاملگی کمیکال، حاملگی بالینی
  • سیما نوحی، ماهیار آذر، اردشیر کارآمد، علیرضا شفیعی کندجانی، ماندانا امیری، مهدی حبیبی، شروین آثاری صفحه 39
    سابقه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی برخی علایم روانپزشکی شامل افسردگی، اضطراب منتشر، وسواس و ترس مرضی در فاز اینترایکتال بیماران مبتلا به صرع بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 137 بیمار مبتلا به صرع مراجعه کننده به درمانگاه نورولوژی دانشگاه امام حسین و انجمن صرع ایران در سال 1383 بررسی شدند. چک لیستی شامل متغیرهای دموگرافیک و پرسش نامه (symptoms check list) SCL-90-R شامل سئوالات مربوط به افسردگی، اضطراب منتشر، وسواسی- جبری و ترس مرضی تکمیل گردید.
    یافته ها
    فراوانی نسبی علایم افسردگی، اضطراب منتشر، وسواسی- جبری، و ترس مرضی به ترتیب 4/55، 9/44، 55/8 و 23/2 درصد بود. علایم ترس مرضی ارتباط معنی داری با سطح تحصیلات کمتر (03/0=P)، بیکاری (01/0=P) و سن بیشتر (01/0=P) داشت. علایم وسواسی اجباری (04/0=P) و اضطراب منتشر (04/0=P) با افزایش سن ارتباط معنی داری داشت. علایم مورد بررسی با جنس، وضعیت تاهل، میزان مصرف دارو، طول مدت ابتلا و نوع صرع ارتباط آماری معنی داری نداشت (NS).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، علایم افسردگی و وسواسی- جبری در درجه اول و علایم اضطراب منتشر و ترس مرضی در درجه بعد، از علل موربیدیتی مبتلایان به صرع در فواصل بین حملات صرع بودند. بر این اساس، همکاری نزدیک بین روانپزشکان و متخصصین اعصاب در رویکرد درمانی بیماری صرع ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: صرع، افسردگی، اضطراب عمومی، وسواسی، جبری، ترس مرضی، SCL، 90، R
  • عبدالحمید نجفی، فرهاد ادهمی مقدم صفحه 45
    سابقه و هدف
    در این مطالعه، میزان شیوع و پیشرفت میوپی در طی دوران تحصیل دانشجویان پزشکی سه ترم آخر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران اندازه گیری شده و تاثیر تعدادی از عوامل مساعدکننده احتمالی ارزیابی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی با روش نمونه گیری تصادفی ساده به 240 دانشجوی پزشکی دوره کارورزی فرم اطلاعاتی دوقسمتی ارائه شد. بخش اول این فرم توسط کلیه شرکت کنندگان و بخش دوم تنها توسط افراد میوپ پاسخ داده شد. در این مطالعه شیوع میوپی براساس قدرت لنز کمتر یا مساوی 5/0- دیوپتر در یکی از دو چشم و پیشرفت میوپی بصورت تفاضل قدرت لنز کنونی و قدرت لنز بدو ورود اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان شیوع میوپی 1/22 درصد، میوپی و آستیگماتیسم 2/29 درصد، آستیگماتیسم 1/12 درصد، آستیگماتیسم و هیپروپی 9/2 درصد و هیپروپی7/1 درصد بدست آمد و به طور کلی شیوع عیوب انکساری 9/67 درصد و شیوع کلی میوپی3/51 درصد بود. میانگین میزان میوپی در دو چشم 28/2- دیوپتر و میانگین پیشرفت میوپی طی تحصیل 75/0- دیوپتر بود. میزان شیوع پیشرفت میوپی 8/78 درصد بود و 10 درصد میوپ ها پس از ورود به دانشگاه میوپ شده بودند. میانگین سن شروع میوپی 8/15 سال بود. بین جنس مونث، سن شروع، سابقه فامیلی و فاصله کتاب از چشم در هنگام مطالعه با میوپی ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    شیوع میوپی در مطالعه ما بیش از آمار جهانی و تقریبا مشابه نتایج بدست آمده در مطالعات قبلی بر روی دانشجویان پزشکی است که این امر می تواند نشان دهنده نقش تحصیلات و به طور کلی کارهای نیازمند مطالعه به عنوان یک عامل خطر برای نزدیک بینی باشد.
    کلیدواژگان: میوپی، شیوع، پیشرفت، دانشجویان پزشکی
  • افسانه اختیاری، پروین امامی صفحه 51
    سابقه و هدف
    با توجه به فواید شیر مادر که از نظر تغذیه ای و ایمنی بدون نقص می باشد، به نظر می رسد که باید عوامل موثر بر ترشح شیر مادر را شناخت و مادران را به استفاده از شیر خودشان جهت تغذیه شیر خوار تشویق کرد. این مطالعه جهت مقایسه میزان موفقیت شیردهی مادران با زایمان سزارین (C/S) و زایمان طبیعی (N.VD) و نیز با هدف تاثیر نوع زایمان بر تداوم شیردهی و وزن گیری شیرخواران صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه آینده نگر، 200 شیرخوار متولد شده با روش سزارین با 200 شیرخوار متولد شده به روش زایمان طبیعی در سال 1383 در بیمارستان های جواهری، نجمیه و پاستور نو شهر تهران با هم مقایسه شدند. وزن شیرخواران در سنین 5/1 و 3 ماهگی اندازه گیری شده و نوع شیر مصرفی (شیرمادر، شیرخشک و ترکیب این دو) تا پایان سه ماهگی بررسی و بین دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    در گروه با زایمان طبیعی، 70 درصد مادران موفقیت کامل، 5/21 درصد موفقیت نسبی و 5/8 درصد عدم موفقیت در شیردهی داشتند. این میزان در مادران سزارینی به ترتیب 48، 29 و 23 درصد بود. وزن گیری شیرخواران با زایمان طبیعی در سن 5/1 ماهگی بهتر از شیرخواران زایمان شده به روش سزارین بود..
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در زایمان طبیعی نسبت به سزارین، تداوم شیردهی مادران و وزن گیری شیرخواران بهتر است.
    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، تغذیه از سینه مادر
  • مهرداد آذربرزین صفحه 55
    سابقه و هدف
    در زمینه اجرای کارهای درمانی یکی از اصلی ترین کارها که در اکثر بخش های درمانی کاربرد فراوان دارد، امور تزریقات و پانسمان می باشد. از آنجایی که این امور در حیطه روانی حرکتی قرار داشته و با گذشت زمان و رسیدن به سطح عادی شدن عمل، تغییراتی در اجرای آنها ایجاد می گردد، در تحقیق حاضر ارتباط سابقه کار و رعایت استانداردهای تزریقات عضلانی و پانسمان در بخش های مختلف چند بیمارستان منتخب شهر اصفهان بررسی شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر ازنوع تحلیلی – مقطعی، بدون جهت و یک سو کور از نظر فرد مشاهده شونده بود. با استفاده از منابع مختلف، چک لیست هایی جهت بررسی رعایت موارد تزریقات عضلانی و پانسمان تهیه گردید و بعد از تائید روائی و پایائی با روش نمونه گیری اتفاقی 38 مورد تزریقات عضلانی و 31 مورد پانسمان، بدون اطلاع دادن به فرد انجام دهنده مورد مشاهده قرار گرفت. بعد از تکمیل چک لیست، جهت رعایت ملاحظات اخلاقی، موضوع به اطلاع فرد رسانده شد. در صورت رضایت، پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک نیز تکمیل می گردید.
    یافته ها
    ، زنان متاهل، اکثر افراد مورد مطالعه را تشکیل می دادند. در بررسی تزریقات عضلانی، بیشتر افراد در گروه سنی 31-29 سال با سابقه کار 19-10 سال و در بررسی پانسمان اکثر آنها در گروه سنی 30- 22 سال با سابقه کار 9-1 سال بودند. بین سابقه کار و رعایت استانداردهای تزریقات عضلانی ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت، در حالی که ارتباط معنی داری برای رعایت استانداردهای پانسمان مشاهده شد (02/0=P). بیشترین موارد انجام تزریقات عضلانی و پانسمان با رعایت استاندارد در حد متوسط انجام گرفت (به ترتیب 2/55 و 5/51 درصد).
    نتیجه گیری
    سابقه کار با رعایت استانداردهای پانسمان در ارتباط بود، در حالی که با رعایت استانداردهای تزریقات عضلانی ارتباط آماری معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: رعایت استاندارد، سابقه کار، تزریقات عضلانی، پانسمان، پرستار
  • منصور مقیمی، عباس مدیر، محمد دهستانی، حمیدرضا سلطانی، زهرا بهنام فر صفحه 61
    خانم 35 ساله ای اهل زاهدان با شکایت درد شکمی در مرکز آموزشی-درمانی شهید صدوقی یزد پذیرش شد. بیمار، شروع ناگهانی درد را از حدود 3 هفته قبل در ناحیه پهلوی چپ ذکر می کرد و از دفع مدفوع خونی که حدود 2 روز طول کشیده بود شکایت داشت. بعد از انجام آزمایشات معمول و رادیوگرافی و سی تی اسکن، بیمار با تشخیص توده خلف صفاق تحت عمل جراحی نفرکتومی چپ قرار گرفت. در بررسی آسیب شناسی تشخیص آنژیومیولیپوم کلیه با درگیری امنتوم داده شد. بر اساس اطلاعات ما این مورد می تواند اولین گزارش آنژیومیولیپوم امنتوم باشد.
    کلیدواژگان: آنژیومیولیپوم، توده خلف صفاق، تومور خوش، خیم کلیه
|
  • Mehrdad Hashemi, Ali Nazemi, Mahboubeh Safavi, Shahla Chaichian, Masoud Ghane, Shahrashoob Sharifi Page 1
    Background
    Prenatal diagnosis of fetal sex is usually performed by invasive methods such as sampling through amniocentesis or chorionic villus sampling. One potential non-invasive approach involves analysis of cell-free fetal DNA in maternal plasma or serum. The objective of our study was to investigate the feasibility of using fetal DNA in maternal plasma for prenatal diagnosis of fetal sex.
    Materials And Methods
    In this experimental study, a nested polymerase chain reaction (PCR) technique was developed for fetal SRY gene identification using cell-free fetal DNA in maternal plasma. Peripheral blood samples were obtained from 32 pregnant women at the gestational period from 8 to 13 weeks and cell-free DNA was extracted by the phenol/chloroform method from plasma. The nested PCR was carried out to amplify the fragment of SRY gene by two sets of PCR primer pairs. Analysis was then performed on the PCR product. Specifically, the presence of Y-chromosome sequences in maternal blood plasma indicates that the fetus is male, whereas lack of a signal will indicate that the fetus is female.
    Results
    Among the 32 pregnant women, SRY sequences were detected in 14 plasma samples after nested PCR amplification, while the 18 women bearing female fetuses had the negative results. The sensitivity of this technique was 87.5%.
    Conclusion
    The phenol/chloroform extraction of fetal DNA in maternal plasma is an effective and simple method, and the nested PCR amplification of SRY sequence is a convenient and low-cost approach for the non-invasive early prenatal diagnosis of fetal sex.
  • Parichehr Yaghmaei *, Shahrbanoo Oryan, Zahra Hojati, Hamid Reza Javadi Page 7
    Background
    There are numerous studies on the effects of caffeine on memory and learning. The activation of α2-adrenoreceptors has been reported to impair memory functions in both rats and humans. In this study, interaction of α2-adrenergic system and caffeine on memory and learning was evaluated.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 90 wistar rats assigned into six groups of fifteen. Rats received yohimbine (4, 6, 8, 10 μg), as a α2-adrenergic antagonist, clonidine (2, 4, 6 μg), as a α2-adrenergic agonist, and caffeine (10, 20, 30 μg). The cannula was implanted into the right lateral ventricle of all rats with steriotaxi method. Then, they were trained in shuttlebox. Post-training intracerebroventricular (ICV) injection was carried out in all experiments and optimum doses were identified.
    Results
    Caffeine and yohimbine fostered memory and learning (p<0.001), while clonidine diminished these abilities compared to saline injection (p<0.05). Co-administration of the optimum doses of clonidine and yohimbine showed statistically significant reduction in the time of step-through latency (p<0.05). Instead, co-administration of clonidine and caffeine revealed no significant increase in the time of step-through latency (NS).
    Conclusion
    It is concluded that yohimbine and caffeine, unlike clonidine, increase memory.
  • Monireh Shafahi, Ahmad Ali Moazedi Page 13
    Background
    Sesame oil includes unsaturated fatty acids and phosphatidyle choline (lecithin). Regarding to nutritional properties and lack of cardiovascular side effects of sesame oil, its effect on blood cholesterol level in aged and young rats were studied.
    Materials And Methods
    In this study, aged and young rats were assigned into four groups of eight as follows. One group received ordinary diet, as control and other groups received additional sesame oil 10% for 2, 3 and 4 weeks, respectively. Finally, blood samples were obtained from rat hearts and were studied by enzymatic methods.
    Results
    Total cholesterol level was statistically lower in both young and aged rats receiving sesame oil 10% for 2, 3 and 4 weeks, compared with control groups (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed that sesame oil is able to decrease blood cholesterol level.
  • Foruzan Mohammadi, Shahrzad Jaberi Ansari *, Mohammad Varahram, Maryam Sheikholslami, Shirin Karimi, Parisa Farnia Page 17
    Background
    Despite health improvement, the incidence of tuberculosis has increased during recent years. In this study, the diagnostic value of PCR method was evaluated in the detection of mycobacterium tuberculosis in urine samples.
    Materials And Methods
    In this diagnostic test study, we evaluated all urine samples gathered from inpatients and outpatients visited in Massih Daneshvari hospital between 1999 and 2005. PCR results were compared to the findings of direct smear and culture of urine samples.
    Results
    Totally, 509 urine samples were studied. In 2 samples, every three tests (culture, bacterioscopy and PCR) were positive in 5 samples bacterioscopy was positive, but PCR was negative. In 19 samples, PCR was the only positive test. In 471 samples every three tests were negative. Sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of PCR method in detecting of mycobacterium tuberculosis in urine sample was 31%, 96%, 31% and 96%, respectively.
    Conclusion
    As sensitivity of PCR test is low, it is not considered to be a useful method for detecting mycobacterium tuberculosis in urine, but according to high specificity, it can be used for identifying healthy people and following up patient's response to treatment.
  • Shahla Mohammadzedeh, Asadolah Rajab, Mahmood Mahmoodi, Fatemeh Adili Page 21
    Background
    About 3 million (3-5 percent) of Iranian population have diabetes mellitus. This study was conducted to investigate the impact of physical activity training on the participants’ health indexes (fast blood sugar, HBA1c, body mass index, lipids of blood, pulse rate and blood pressure) based on the transtheoretical model (a kind of behavior change model) among type 2 diabetic patients in 2007.
    Material And Methods
    In this quasi-experimental study with a before and after design, 32 patients with type 2 diabetes who were the member of the Iranian Diabetes Society were selected according to the inclusion criteria by non-probable (simple) sampling. Data regarding to the participants’ health indexes and physical activity were collected based on questionnaire, interview and observation methods before and after 1.5 and 3 months physical activity training sessions.
    Results
    Some health indexes of the participants, including FBS, HBA1c, TG, LDL, were improved significantly after 3 months of the study (P<0.05) which demonstrates the positive effect of doing exercises on patients. Moreover, the quality of doing each exercise was also significantly improved (P<0.05). Based on the transtheoretical model the stages of patients’ physical activity were improved and most of them were categorized in the maintenance stage after 3 months.
    Conclusion
    This study confirms the positive impact of physical activity training on the participants’ health indexes based on the transtheoretical model among type 2 diabetic patients and recommends doing exercise regularly.
  • Mozhgan Shakeri, Nafiseh Saeedi Page 29
    Background
    Pre-eclampsia, a kind of hypertension in pregnancy, is a frequent complication in pregnant women. Overall incidence of pre-eclampsia is 2-7 percent that reaches to 6-7 percent in nullipar women. Regarding decreased activity of antioxidant substances, we evaluated the effect of vitamin C (an antioxidant) on nullipar women to prevent occurrence of pre-eclampsia.
    Material And Methods
    In this experimental study, 200 nullipar women were assigned into 2 groups randomly. The first group received vitamin C, 1000 mg daily, within 12 to 22 weeks and continued until the end of pregnancy. The second group was considered as the control group and didnt receive the medication. Body mass index (BMI), pre-eclampsia incidence, SGA, preterm labor and low birth weight of newborns were compared between two groups.
    Results
    Majority of pre-eclamptic women were in age group 21-25 years with BMI of 25-30 kg/m2. Among vitamin C group, the frequency of preeclampsia, preterm labor and SGA was 6%, 3% and 4%, respectively, while it was 6%, 7% and 7% in control groups.
    Conclusion
    This study revealed no significant correlation between taking vitamin C and pre-eclampsia, LBW, preterm (premature) delivery and SGA.
  • Kataun Berjis, Abutaleb Saremi, Mansoureh Moaya, Nahid Mohammad Alayha Page 33
    Background
    This study was designed to compare the benefits of intramuscular progesterone, 100 mg daily, and cyclogest suppository, 400 mg BID, to support luteal phase in IVF cycle.
    Materials And Methods
    In this Clinical Trial study 162 patients, between 20-40 years, were selected for rapid Zift cycles. Seventy seven cases used 400 mg cyclogest suppository BID and 88 used 100 mg daily intramuscular progestron to support luteal phase. Age, duration of infertility, number of follicles and number of embryos were the variables which were assessed. Pregnancy rate and abortion rate were also compared between the two groups who underwent the treatment.
    Results
    Frequency of chemical pregnancy (positive β-HCG) was 27.3% in cyclogest and 30.6% in intramuscular progesterone group and there was no significant difference between two groups (NS). Clinical pregnancy, according to sonography findings on 5th week, was seen in 22.1% of cyclogest and 27.1% of intramuscular progesterone group (NS). Frequency of ongoing pregnancy was 15.6% in cyclogest and 18.8% in intramuscular progesterone group and there was no significant difference between two groups (NS).
    Conclusion
    In this study, the frequency of pregnancy, including chemical and clinical pregnancy, in intramuscular progesterone group was more than cyclogest group, whereas there was no significant statistical difference between two groups with regard to the number of cases. Therefore, we need to assess the study with more cases.
  • Sima Noohi *, Mahyar Azar, Ardeshir Karamad, Alireza Shafiee Kandjani, Mandana Amiri, Mehdi Habibi, Shervin Asari Page 39
    Background
    The aim of this study was to assess the frequency of symptoms of depression, general anxiety, obsessive compulsive and phobia in interictal phase among patients suffering from epilepsy.
    Materials And Methods
    This cross sectional observational study was performed on 137 outpatients referred to neurology clinic of Imam Hossein hospital in 2004. All patients were in the interictal phase. Demographic and epilepsy variables and a questionnaire including items asking about depression, general anxiety, obsessive compulsive and phobia of SCL-90-R (symptoms check list-90- revised) was completed.
    Results
    Relative frequency of depression, general anxiety, obsessive compulsive, and phobia was 55.4%, 44.9%, 55.8% and 23.2%, respectively. Phobia symptoms were associated with lower educational level (p=0.029), unemployment (p=0.013) and older age (p=0.013). The symptoms of obsessive compulsive (p=0.041) and general anxiety (p=0.044) were associated with older age. Different psychiatric symptoms were not correlated with sex, amount of drug use, marital status and the duration of the disease or type of epilepsy.
    Conclusion
    Our findings highlighted that depression and obsessive compulsive symptoms in the first grade and general anxiety and phobia in the second grade are among the causes of morbidity among epileptic patients. Psychiatric symptoms are suspected to be higher in older, unemployed, and less educated epileptic patients. A close cooperation between neurologists and psychiatrists is necessary in the approach to the patients with epilepsies.
  • Abdolhamid Najafi, Farhad Adhami Moghaddam Page 45
    Background
    This study was performed to evaluate the myopia prevalence, myopia progression, and various potential myopia risk factors in medical students’ final year (Internship period) at Islamic Azad University, Tehran unit.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 240 medical students were selected through simple random sampling. The students, who spend Internship course at the university hospitals in the first term of 1383, were asked to complete a questionnaire designed to assess the prevalence of myopia, myopia Progression, and possible risk factors. The first part of questionnaire was completed by all participants and the second part was completed only by myopias. Myopia was defined on a per student basis at the mean spherical equivalent of equal to or less than – 0.5 diopters (D) at the end of medical school. Myopia progression defined as the difference between current myopia and spherical equivalent at the beginning of medical school.
    Results
    Among 240 students, the prevalence of myopia was 22.1%, myopia and astigmatism 29.2%, astigmatism 12.1%, astigmatism and hyperopia %2/9, hyperopia 1.7%. The prevalence of total refractive errors was 67. 9% and the prevalence of myopia found to be 51.3%. The mean equivalent sphere for the myopic student was – 2.28 D and the mean myopia progression during medical school was – 0.75 D. Myopia increased in 78.8% during medical college. Among myopic student 10% become myopic after the beginning of medical School. The mean age of onset of myopia was at 16 years of age. There was significantly statistical association between myopia and female gender, age of onset, positive myopia family history, and reading distance.
    Conclusion
    Prevalence of myopia in our study was higher than worldwide prevalence. It may demonstrate the role of academic education and generally the reading required works as a risk factor for myopia.
  • Afsaneh Ekhtiari, Parvin Emami Page 51
    Background
    The nutrition and immunity effects of breastfeeding have been known, so it seems important to identify effects of different factors on secretion of breast milk for encouraging the mothers to breastfeeding.
    Materials And Methods
    In this analytic prospective study, the effects of different types of delivery on continuity of breastfeeding and better weight gain of newborns were evaluated in 200 newborns by normal vaginal delivery and 200 newborns by cesarean section, in 1383 at three hospitals in Tehran. The newborns weight in 1.5- and 3-month and the type of newborns nutrition were compared between two groups.
    Results
    Among vaginal delivery group, breast feeding was associated with full success in 70%, partial success in 21.5% and no success in 8.5%, while these figures were 48%, 29% and 23% in cesarean group, respectively.
    Conclusion
    It seems to be longer time of breast feeding and better weight gain of infants in normal vaginal delivery comparing to cesarean section.
  • Mehrdad Azarbarzin Page 55
    Background
    In the domain of performing care and cure affaires, one of the basic principles in most health centers is the muscle injections and dressing. As a psychomotor domain, after years and reaching the normality level of muscle injections and dressing, alterations may occur in the performance. So we attempted to investigate the relation between the background experience of the hospital staff and their consideration about the standards of muscle injections and dressing in different wards of selective hospitals in Esfahan.
    Materials And Methods
    In this analytic cross-sectional study, data were obtained through different checklists to observe the importance of considering the standards of muscle injections and dressing, after certifying the validity and reliability. By random sampling, 38 cases of muscle injection and 31 cases of dressing were observed without notifying the practitioner. After completing the checklists, they were informed because of moral considerations then those who agreed to take part in the research, the demographic questionnaire was also completed and obtained data were analyzed by SPSS software.
    Results
    Most cases were married women aged 29-31 for muscular injections and 22-30 for dressing. The nurses who did muscular injections had 10-19 years work experience and who did dressing had 1- 9 years work experience. There was no significant association between the experience and considering the standards of muscle injections (NS), whereas this relation for considering the dressing standards were significant (p=0.02). Most cases with considering the importance of standards of muscle injections and dressing did the care at medium degree (%55.2 and %51.5, respectively).
    Conclusion
    professional experience was correlated with considering the dressing standards, while it showed no significant association with muscular injection.
  • Mansour Moghimi, Abbas Modir, Mohammad Dehestani, Hamid Reza Soltani, Zahra Behnamfar Page 61
    A 35-year woman, from Zahedan, was admitted to Shaheed Sadoughi hospital for abdominal pain. She was suffering from a sudden left flank pain during 3 weeks ago and bloody stool from two days before reffering to the hospital. After performing paraclinical evaluations, including routine laboratory exams, plain abdominal radiography and CT scan, she underwent left radical nephrectomy with the diagnosis of a retropritoneal mass. Pathologic studies found renal angiomyolipoma with involvement of omentum. As we didnt find a similar case in the search of medical databases, it seems that this is the first report of renal angiomyolipoma with involvement of omentum to our knowledge.