فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1387)

نشریه مطالعات ملی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1387)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • ابراهیم صالحی عمران*، احمد رضایی، کیومرث نیازآذری، سید نعمت الله کمالی کارسالاری صفحه 3

    پژوهش حاضر با هدف توصیف میزان توجه به مولفه های هویت ملی در کتاب های درسی دوره آموزش راهنمایی ایران انجام شده است. بدین منظور با بهره گیری از روش تحلیل محتوا، سی جلد کتاب درسی دوره آموزش راهنمایی سال 87-1386 بررسی و تحلیل شده که شامل 488 درس و 3895 صفحه بوده است. از روش آنتروپی شانون نیز برای تفسیر پیام و پردازش اطلاعات موجود برای به دست آوردن ضریب اهمیت هر یک از مقوله های هویت ملی و مقایسه ضرایب اهمیت آن ها استفاده شده است. مقوله های هویت ملی شامل ارزش های باستانی، ارزش های دینی مذهبی و ارزش های فرهنگ غرب است که هر یک با بهره مندی از معیارهای تعریف شده بررسی گردیده اند. براساس یافته های پژوهش، توجه متعادلی به عناصر و مولفه های هویت ملی نشده است. بیشترین ضریب اهمیت در میان دروس و صفحات کتب درسی این دوره به مقوله دینی مذهبی اختصاص دارد. از مجموع دروس دوره راهنمایی، در 299 درس با 931 صفحه به مقوله دینی و مذهبی، در 96 درس با 161 صفحه به مقوله باستانی و ملی و در 21 درس با 46 صفحه به ارزش های فرهنگ غرب توجه شده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، تحلیل محتوا، آموزش راهنمایی، هویت ایرانی
  • ابراهیم خدایار *، اعظم فتحی صفحه 27

    نظام های آموزشی در شکل دهی به هویت ملی کشورها نقش بی بدیلی به عهده دارند. تحلیل و بررسی علمی مواد به کار رفته در نظام های آموزشی و نیز بسامد کاربرد هر یک از مولفه های اصلی و فرعی، موضوع بررسی کارشناسانه است. تحلیل این مولفه ها، ابزار مناسبی برای ترسیم نقشه کلان سیاست فرهنگی یک کشور خواهد بود. نویسندگان مقاله در این پژوهش، با تحلیل و بررسی شانزده جلد از کتاب های درسی تاریخ، جامعه شناسی، زبان و ادبیات فارسی رشته های علوم تجربی، علوم انسانی و ریاضی و فیزیک در مقطع متوسطه، به دنبال بررسی انعکاس مولفه های هویت ملی ایران و شاخصه های آن، جهان ایرانی و تبیین مفهوم نظری هویت در این آثار هستند. این مصادیق و عناصر شامل چهار عنصر اصلی فرهنگ، دین و مذهب، تاریخ و قلمرو سیاسی جغرافیایی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که مولفان کتاب های درسی و برنامه ریزان آموزش و پرورش در انعکاس مفاهیم و مصادیق هویت ساز و بحث نظری هویت در کتاب های یادشده عملکرد مناسبی داشته اند؛ اما در حوزه تمدن ایرانی عملکرد آن ها نسبتا ضعیف است. روش تحقیق در این پژوهش تحلیل محتوا مبتنی بر ارائه آمار و ارقام است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، جهان ایرانی، نظام آموزشی ایران، کتاب های درسی دوره متوسطه
  • عطاءالله عبدی*، مریم لطفی صفحه 53

    یکی از ابزارهای مهمی که حکومت ها برای حفظ تمامیت ارضی و بقای سیاسی خود از آن سود می جویند، نهاد آموزش و پرورش است. این نهاد بخش عمده ای از دوران پایه ریزی شخصیت و چارچوب فکری افراد جامعه را در ابعاد مختلف شکل می دهد و هدایت می کند. بنابراین، نهاد یادشده در قالب های مختلف، به ویژه با استفاده از کتب درسی مناسب، می تواند نقش برجسته ای در تقویت و ترویج هویت ملی هر کشوری ایفا نموده، حیات آن را تضمین کند. از آن جمله، آگاهی های تاریخی است که یکی از شاخصه های مهم هویتی ملت ها به شمار می رود. ایران با دارا بودن زمینه های مختلف همبستگی ملی، از معدود کشورهای تاریخی است که می تواند با شناساندن و تاکید بر نقاط عطف و افتخارآمیز این تاریخ، بیش از پیش برای تقویت حس ملت بودن و همگرایی ملی از آن بهره برد. این امر در وهله نخست بر عهده نهاد آموزش و پرورش است تا در قالب کتب درسی، به ویژه درس تاریخ به این مهم بپردازد. مقاله حاضر بر آن است تا با توجه به محتوای کتب تاریخ مقطع دبیرستان در مقام یکی از مبادی اصلی تقویت هویت ملی در ایران، به این پرسش پاسخ دهد که کتاب های تاریخ دبیرستان تا چه حد محتوای لازم را برای شناساندن و تقویت هویت ملی ایرانیان داراست؟ روش تحقیق، توصیفی، ابزار گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و شیوه آزمون فرضیه از نوع کیفی است. نتایج حاصل، نمودار آن است که گرایش به تقویت هویت ملی در کتب تاریخ دبیرستان ضعیف و خنثی است.

    کلیدواژگان: تاریخ، هویت ملی، آموزش و پرورش، همگرایی ملی
  • اصغر جعفری ولدانی صفحه 73

    برخی از نویسندگان کشورهای عربی با انتشار نقشه، مقاله و کتاب، نام خوزستان و شهرهای این استان ایران را به عربی تغییر داده، مدعی هستند که خوزستان سرزمینی عربی است. برخی از رهبران کشورهای عربی نیز از این ادعا حمایت کرده اند. در این مقاله با مراجعه به متون کهن تاریخی نشان داده شده که از سپیده دم تاریخ تا کنون، نام این قسمت از سرزمین ایران خوزستان، همواره بخشی از ایران زمین بوده است. سپس از مشعشعیان و بنی کعب سخن گفته شده که پس از ورود به ایران به مذهب شیعه گرویده، تابعیت ایران را پذیرفتند. آنان تحت تاثیر فرهنگ و تمدن ایرانی قرار گرفته، دست از راهزنی، غارت و کشتار برداشتند. شیوخ آن ها نیز به دولت ایران وفادار بوده و از طرف دولت ایران به حکومت مناطقی که در آن ساکن بوده اند بخش کوچکی از خوزستان منصوب می شدند.

    کلیدواژگان: خوزستان، عثمانی، صفویه، مشعشعیان، بنی کعب، هویت ایرانی
  • مهدی ادیبی*، بهجت یزدخواستی، مهناز فرهمند صفحه 99

    جهانی شدن، فرایند گریزناپذیر قرن 21، پدیده ای است که در دهه پایانی قرن بیستم، تبعات و پیامدهای گسترده آن ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع جهانی را از جمله ایران تحت الشعاع قرار داده است. در پی این تغییرات، آثار جهانی شدن بر ابعاد متنوع زندگی انسان ها، مراودات و هویت آنان در ابعاد مختلف بر کسی پوشیده نیست.
    این جستار با هدف بررسی ارتباط فرایند جهانی شدن فرهنگ و تاثیر آن بر تغییر هویت اجتماعی جوانان به شیوه پیمایشی انجام شده است. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه، از نمونه ای 384 نفری از بین جوانان هجده الی سی ساله از مناطق یازده گانه شهر اصفهان جمع آوری شده است. نتایج حاصل از بررسی نشان می دهد که بین فرایند جهانی شدن فرهنگ و برجستگی ابعاد چندگانه هویت، همبستگی وجود دارد و تغییرات حاصل شده در ابعاد متعدد هویت، با کاربرد فن آوری اطلاعاتی و ارتباطی در حیطه هایی چون مصرف گرایی، نوگرایی و گرایش به ارزش های فرهنگی نو صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ، هویت اجتماعی، جوانان اصفهان
  • طاهره احمدی پور صفحه 119

    در دهه های اخیر زبان انگلیسی متعاقب پدیده جهانی شدن به طور بی سابقه ای گسترش یافته و چالشی جدید برای کشورهای غیرانگلیسی زبان ایجاد کرده است. از سویی ارتباطات جهانی ایجاب می کند که این زبان مورد توجه جوامع غیرانگلیسی زبان قرار گیرد تا در عرصه مناسبات سیاسی اقتصادی از دیگر جوامع عقب نمانند؛ از سویی دیگر تاثیر فرهنگ های غربی که از طریق زبان انگلیسی به جوامع تحمیل می شود نیز گریزناپذیر است، به گونه ای که هویت های ملی سخت تحت تاثیر قرار می گیرند. با نظر به مبانی نظری برنامه ریزی زبان و محصول عملی آن، که سیاست زبانی است، می توان در صدد یافتن راهکارهای عملی برآمد تا ضمن بهره مندی از فواید به کاربردن این زبان خارجی، از خطرهای ناشی از آن نیز تا حد ممکن در امان بود. در این مقاله ضمن طرح تجربیات مفید برخی از کشورها در این زمینه و جست وجوی موضوع در سیاست های موجود در ایران، بر اهمیت دادن به نوع مدیریت و سیاست زبانی در برابر گسترش روزافزون زبان انگلیسی تاکید، و راهکارهایی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، زبان انگلیسی، سیاست زبانی، فرهنگ و هویت
  • فرهاد رهبر*، سید موسی خادمی صفحه 135

    یکی از شاخصه های اصلی ملت در عصر جدید، وجود نظام اقتصادی قدرتمند در سایه دولتی ملی است. تهدیدپذیری اقتصادی، منجر به تهدید نظام سیاسی می شود و فروپاشی اقتصادی یک نظام سیاسی بی شک یکی از عناصر و مولفه های هویت ملی را تهدید می کند. منطقه پرتنش خاورمیانه و وجود کشورهای رقیب و دشمن ایران در منطقه، می تواند عوامل بیرونی این تهدید هویتی در نظر گرفته شود؛ به طوری که بر اساس سند چشم انداز بیست ساله، ایران در افق 1404ه.ش باید به جایگاه اول اقتصادی منطقه دست یابد. این مقاله، با معرفی مفهوم تهدیدپذیری اقتصادی و تعیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های آن، به بررسی یکی از عوامل استراتژیک شناخت تهدیدات هویت ملی (تهدیدات اقتصادی) می پردازد. بر اساس الگوی ارائه شده، کشورهای برخوردار از رشد اقتصادی مستمر و درونزای بالاتر، توزیع عادلانه تر و استقلال اقتصادی بیشتر، کمتر در معرض تهدیدات اقتصادی هستند. در نتیجه نظام سیاسی و هویت ملی آن ها کمتر در معرض خطر است. در ادامه، شاخص ترکیبی تهدیدپذیری اقتصادی (ETI) معرفی، و روند تغییرات آن طی دوره زمانی 2005-1995 محاسبه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، اقتصاد ایران از نظر توزیع عادلانه، استقلال اقتصادی و تهدیدپذیری کلی اقتصادی در مقایسه با اقتصاد کشورهای عربستان، ترکیه و رژیم اشغالگر قدس در معرض تهدیدات بیشتری است و در بعد رشد درونزای اقتصادی از میان کشورهای یادشده در مقایسه با عربستان سعودی دارای وضعیت بهتری می باشد.

    کلیدواژگان: تهدیدات اقتصادی، استقلال اقتصادی، رشد اقتصادی، توزیع عادلانه، هویت ملی
  • معرفی و نقد
  • معرفی و نقد کتاب : فرهنگ و هویت ایرانی و جهانی شدن
    تقی آزاد ارمکی، مجتبی مقصودی، محمود مهام صفحه 163
  • معرفی و نقد کتاب : مسئله همبستگی؛ نظریه ها و مدل ها
    پاتریک دورین، توماس فرارو ترجمه: علی اشرف نظری صفحه 173
|
  • Ebrahim Salehioman*, Ahmad Rezaii, Kiumarth Niaz Azari, Seyyed Neamatala Kamali Karsalari Page 3

    This study with the help of content analysis investigates the case of national identity for nation in guidance school text books. Using content analysis, we studied all the text books in the curriculum year of 1386-87 including 488 lessons, 3895 pages were analysed from the approach of three categories. The ategaries are as fallaws: The values of National of Natunal Identity, religiaus values and western cultur values which were individually investigated on the basis of the defined criteria researches. To obtain and to compare the significant levels of each category, its used Shonon Antrophy method which is a new method of interpreting the messages and processing the data of a problem in content analysis. According to the findings, not enough attention was paid to the above mentioned categories in the lessons and pages of these textbooks, categories of religions 299 lessons and 931 pages, categories of history and national identity 96 lessons and 161 pages and categories of west culture Values 21 lessons and 46 pages.

    Keywords: National Identity, Content Analysis, Guidance school, Iranian Identity
  • Ebrahin Khodayar *, Azam Fathi Page 27

    Educational systems play a vital role in the formation of national identity of countries. The academic analysis and study of the materials used in educational systems and also the frequency of each one of the primary and secondary is the subject of expert investigation. Analysis of these components are a useful tool for drawing comprehensive map of the cultural politics of one country. Through critical analysis and study of 16 volumes of high school textbooks, including History, Sociology, Persian language and Persian literature from three fields of study, i. e. Humanities, Experimental Sciences, and Physics and Mathematics, the authors of the present paper have tried to investigate the traces of national identity’s components, Iranian world and its representations in these works. These representations and components include four primary components of culture, religion, history, and geo-political scope. The results of this study showed that textbook authors and education planners have had a satisfying function in reflecting identification concepts and representations and theoretical discussion in the mentioned books; but they have played a relatively weak role in the field of Iranian word. The research method in this study is content analysis based on presenting statistics and numerical data.

    Keywords: National identity, Iranian world, Iran educational system, high school textbooks, content analysis
  • Ataollah Abdi *, Maryam Lotfi Page 53

    One of the important means that government uses to protect territorial integrity and its political stability is education institute. Education constitute an important part of the basic time when the personality and thought framework of the members of society are shaped and directed. Therefore this institute, in different forms, particularly via the text books can ply remarkable roles in strengthening and propagating the national identity of each country and grants its life. Historical awareness is an integral index of each national identity. Iran, one of the rare historical countries, having different context of national identity, can strengthen the national loyalty and integrity via introducing and emphasis on important turning points in its history. Education department is mainly responsible for such duty. In dong so, text book particularly history books should include the contexts involving historical awareness. This study is an attempt to see the contents of high school history text books lay emphasizes on the national loyalty and integrity of Iranian or not? This study is a library and analytical research. The results indicate that the content of these textbook are weakness and neutral. That is, they are not biased to national identity; such indifference to national loyalty can cause problems: for our country which is threatened by the other countries thought it is internally united.

    Keywords: History, National Identity, Education, National Integrity
  • Asghar Jafari Valdani Page 73

    Some of the Arabic states writers having published maps, articles and books tried to change the names of Khozestan and this Iranian province's cities into Arabic names and claimthat Khozestan is an Aravic land. Some of the leaders of Arabic countries also have supported this claim. In this article, having referred to old historical texts, we have attempted to show that from the inception of history up to now the name of this part of Iran has been Khozestan and indeed this province has always been an important part of Iranian territory. Then, we have talked about Moshashaieyan and Banikaab indicating IRAN and actually were influenced by Iranian culture and civilization and, as a result, left off killing, robbery and brigandism. Their leaders were also loyal to the Irans central government, having been appointed by the Iranian government to render services in the regions which were residing.

    Keywords: Khozestan, Osmani (ottoman), Safavied, Moshaashaieyan, Banikaab
  • Mahdi Adebi *, Behjat Yazdkhasti, Mahnaz Farhmand Page 99

    Globalization as an inevitable process of 21th century is a phenomenon which its broad consequences have influenced different political, economic, social and cultural aspects of the world societies such as Iran in the last decade of the 20th century. It cannot be ignored that due to these changes, different aspects of human life, their relations and identities have been affected in the world. The following writing aims to studying the effects of cultural globalization on youth identity that has been doing by survey method. Information has been gathered from 384 with a questionnaire in Isfahan city. The results of this study indicates that there is a strang relationship between globalization process and the prominence of the identity multiple aspects. The changes formed in recognition, value, and exactness of identity with using information and communication technologies, as well as the knowledge and informed choice of individuals will be manifested in the areas like tendency towards consumption, modern objects, and new cultural values.

    Keywords: Globalization, Culture, Social identity, Youth, Isfahan
  • Tahereh Ahmadipour* Page 119

    The spread of English language followed by the globalization phenomenon and the impact of this language on the different aspects of life in the communities such as ours is undoubtedly a fact that needs some deliberation. The general policies of Islamic Republic of Iran, concerning globalization, in cultural field and in national area, shows that "Foreign Language (at the time being "English") must be viewed as an essential skill rather than a factor that threats our national identity". Regarding this policy, the present article aims to distinguish the kind of language management that should be applied by the government against the increasing development of English in our society. Therefore, the use of English should be controlled in such a way that it is considered just as a means for the affairs. In this article, there is an emphasis on the deliberate and precise language policy for using and specially teaching English in the society, taking into account the cultural and Islamic values and on the role of English just as a tool. At the end, taking look at the experiences of some Asian countries, some solutions have been suggested for performing this policy.

    Keywords: Globalization, English Language, Language Policy, National Identity
  • Farhad Rahbar *, Seyyed Mousa Khademi Page 135

    One of the main features of nation- state at modern time is being strong economy under shadow of national state. Economic threatment result in threatment and collaps of political system certainly is threat on part of national identity. Middle east region and being rival and enemy countries for Iran in this area can being external threat Iran national security. As base of 20 years vision Iran in 1404 must been the first place economy of area. This article by introduce of meaning of economic thretment and determine its component and indicators, survey one of strategic elements of recognition threats about national identity. In the base of research model countries with more Economic Growth, justice distribution and economic independency are less threatment so the political system and nation identity are lees exposure of danger. in this paper economic threatment index is introduced and its changes between 1995-2000 is calculated. as a getting results Iran’s economy of a view justice distribution and economic indecency and total economic threatment is more exposure of threat than Saudi Arabia, turkey and Zionist Regime but in indigenous growth has better situation in compare with Saudi Arabia.

    Keywords: Economic Threats, Economic Independency, Economic growth, Justice Distributions, National identity
  • Iranian Culture & Identity and Globalization
    Taghi Azad Armaki, Mojtaba Maghsoodi, Mahmoud Maham Page 163
  • Social Solidarit; Theories and Models
    Patrik Dorian, Thomas Ferraro, Ali Ashraf Nazari Page 173