فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1381)

نشریه مطالعات ملی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1381)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/11/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 4
  • مقالات
  • حمید عبداللهیان صفحه 9

    این مقاله کوششی نظری برای نقد عام گرایی در مبانی معرفتی علم اجتماعی دوران مدرنیته است؛ به گونه ای که این نقد منجر به بازسازی این مبانی به منظور فهم فرایندهای استدلال، گفت وگو و تولید دانش توسط نسل ها و سایر مجموعه های غیرعام مثل زنان، جوانان و... شود. البته نقد این مبانی در یک مقاله ممکن نیست و به همین دلیل توجه خود را در اینجا بر مفهوم عقلانیت و کاربردهای آن متمرکز می کنیم.
    “عقلانیت” مفهومی کلیدی است که از زمان کنت همواره در علم اجتماعی به معنای پوزیتیویستی و عام گرایانه اش به کار گرفته شده است. به اعتقاد ما پیامدهای چنین کاربردی در نظریه پردازی اجتماعی، نادیده انگاشتن خصلت های عقلانی و منحصر به فرد اقلیت های اجتماعی بوده است و همین غفلت، امروزه به بن بست های علم اجتماعی دامن زده است. در این مقاله، ضمن نقد این مفهوم، نشان داده خواهد شد که تغییر معنای پوزیتیویستی آن و جایگزینی اش با مفهومی از عقلانیت که تکثرگرایی را محور قرار می دهد، این امکان را فراهم می کند که تلاش های مکاتب پسا تجددگرایانه در متکثر دانستن فهم نسل های زنان و مردان، تلاشی مشروع قلمداد شود.

    کلیدواژگان: استدلال، اغماض، عقلانیت، گفت و گو، موجبیت گرایی، نسل
  • سید حسین سیف زاده صفحه 27

    دوره کنونی، عصر تفوق مدرنیته بر سنت های فکری پیشین محسوب می شود. اما تحلیل های تاریخی و پیش بینی دگرگونی های آن منجر به شکل گیری سه نظریه شاخص در این عرصه شده است. فوکویاما و همفکرانش که معتقد به پایان تنازعات و قبول لیبرال دمکراسی هستند؛ هانتینگتون که با طرح نظریه برخورد تمدن ها، استدلال می کند که شیوع مدرنیته و تجددگرایی در حوزه تمدن های دیگر، سبب ناهنجاری و تشتت شده و به صورت واکنش های تلافی جویانه علیه غرب متجلی می گردد؛ و گفت وگوی تمدن های سیدمحمد خاتمی که با بهره گیری از تکثرگرایی در متن اندیشه مدرنیته و تلفیق آن با سنت ها، مبانی فلسفی دنیای باستان را پایه جهانگرایی اخلاقی خود قرار می دهد و گفت وگو را در مواجهه بین تمدنی تجویز می نماید.نویسنده در این مقاله، ضمن بررسی رویکردهای فوق، به اثبات این امر می پردازد که تمدن حالتی انبساطی و برون فکنانه به سوی جهانی شدن دارد، درحالی که جهت فرهنگ به درون خود بوده و حالتی انقباضی دارد. درنتیجه، می توان با طرح جهانگرایی و تبادل کثرت گرایانه که هدف آن همزیستی فرهنگ های متنوع است، الگوی بهتری برای جهانی شدن و روابط بین المللی یافت.

    کلیدواژگان: تمدن، جهانی شدن، جهان گرایی، فرهنگ، گفتمان، گفت و گو، همزیستی
  • محمدامین قانعی راد صفحه 45

    با توجه به تاثیر افکار و اندیشه های عرفانی و صوفیانه در شکل گیری فرهنگ عمومی کشور، این مقاله به بررسی مفهوم گفت وگو در ادبیات عرفانی و صوفیانه ایران می پردازد تا از این طریق، مبانی هنجاری و رویکرد رایج نسبت به مقوله گفت وگو را مورد بحث و ارزیابی قرار دهد.
    این مقاله پس از توصیف مفهوم گفت وگو در ادبیات عارفان و صوفیان ایرانی به جست وجوی دلایل معرفت شناختی، اجتماعی و اخلاقی رویکرد عارفانه نسبت به گفت وگو می پردازد و سرانجام با استفاده از جامعه شناسی دین و به ویژه آراء ماکس وبر رابطه این رویکرد با ساختار اجتماعی و سیاسی ایران در دوره شکل گیری اندیشه های عرفانی را مورد کنکاش قرار می دهد.

    کلیدواژگان: ادبیات، ازخود بیگانگی، روشنفکران، عرفان، فرهنگ، گفت و گو، مذهب
  • ابراهیم حاجیانی صفحه 75

    الگوی مطلوب انسجام ملی در ایران، سیاست وحدت در تکثر است. سیاستی که مبتنی بر حفظ هویت های فروملی و تقویت پیوندهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بین آنها است. گفت وگو، سازوکاری مناسب برای ایجاد این پیوندها است. در این مقاله، با اتکاء به نظریه کنش ارتباطی هابرماس، تلاش می شود تا پرتوی بر زوایای هویت و هویت فرهنگی و راه حفظ و انسجام آن افکنده شود.

    کلیدواژگان: انسجام ملی، تکثیر، روابط فرهنگی، گفتمان ارتباطی، گفت و گو، وحدن
  • سید محمد مهدی زاده صفحه 91

    در جهان پرتنوع و متکثر فرهنگی، برای درک متقابل و نزدیکی افق های فکری به یکدیگر گفت وگو امری ضروری به نظر می رسد.
    نویسنده در تشریح امکان یا امتناع گفت وگو در پرتو رهیافت های نظری “مدرنیته”، “پست مدرنیته” و “هرمنوتیک” با طرح این پرسش که آیا انسان های متعلق به فرهنگ ها و تمدن های گوناگون می توانند با یکدیگر وارد گفت وگو شوند؟ بر این باور است که در یک سر این طیف، نگرش کل گرایانه مدرنیستی قرار دارد که با اعتقاد به یگانه بودن فرد و وجود ارزش های جهانشمول و عام بشری، نهایتا حکم به یکسان سازی فرهنگ ها و سنن همه ملل براساس معیارها و موازین خرد غربی می دهد و در سر دیگر این طیف، نگرش نسبی گرایانه پست مدرنیستی وجود دارد که با اشاره به نسبی بودن مفاهیم حقیقت و واقعیت و انکار وجود ارزش های جهانشمول، امکان گفت وگوی بین فرهنگ ها را نفی کرده و حکم به یکتا انگاری و غیرقابل مقایسه بودن فرهنگ ها و سنن می دهد.
    وی در این مقاله، از مجموعه مباحث مربوط به این حوزه، به بحث پیرامون دو رهیافت خرد آیینی یا کل گرایی سنت غربی و نسبی گرایی پست مدرنیستی خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: پست مدرنیته، خرد آیینی، عقلانیت، فرهنگ، گفت و گو، مدرنیته، نسبی گرایی، هرمنوتیک، یکتا انگاری
  • سید یعقوب موسوی صفحه 117

    موضوع گفت وگوی تمدن ها در قالب دکترینی جایگزین، به ویژه در دهه اخیر موضوع بحث و بررسی بسیاری از متفکران و صاحب نظران در شرق و غرب قرار گرفته است.
    می توان گفت که روند جاری در مباحث مربوط به گفت وگوی تمدن ها، ناظر بر آن است که ظهور چالش های گسترده علمی و سیاسی درخصوص ابعاد جامعه شناختی نژادها، فرق دینی، گروه های مختلف اجتماعی و سرانجام افراد اجتماعات بشری قابل پیش بینی است. به علاوه هدف از طرح این دیدگاه نوعی جست وجوگری به منظور افزایش دانایی عمومی از ظرفیت های موجود در جهت تدارک زمینه های کاهش مشکلات اجتماعی و فرهنگی است. در بررسی و طراحی مساله گفت وگوی تمدن ها، نقش عناصر و نیروهای اجتماعی و ازجمله زنان، عموما مغفول مانده است. رویکرد این مقاله به گفت وگوی تمدن ها به مثابه نظریه ای جایگزین در قبال نظریه های اجتماعی سیاسی کلاسیک است و تلاش می کند تا جایگاه و نقش مشارکتی زنان را در فرایند توسعه مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: تضاد اجتماعی، جامعه مدنی، فرهنگ، گفتمان، گفت و گوی تمدن ها، مشارکت، وفاق
  • ایران شناسی
  • محمد اسماعیل ریاحی صفحه 139

    این مقاله به شرح و توصیف ویژگی های عمومی یکی از گروه های اجتماعی و حاشیه ای ساکن در استان مازندران، یعنی “جوگی ها” می پردازد. برای این منظور، ابتدا خاستگاه جوگی ها به همراه موضوعاتی نظیر پراکندگی جغرافیایی و جمعیتی آنان در سطح استان، زبان، مذهب و وضعیت اشتغال آنها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.جهت آشنایی بیشتر با این گروه اجتماعی، محلات جوگی نشین استان مازندران و نتایج حاصل از مطالعه موردی در محله های جوگی نشین شهرهای ساری، آمل و نکاء توصیف می شود. هم چنین منشاء قومی، زبان، وضعیت مسکن، میزان بهره مندی از خدمات شهری، ویژگی های جمعیتی، خانوادگی، اجتماعی اقتصادی و فرهنگی جوگی ها در مناطق مورد مطالعه بخش دیگری از اطلاعاتی است که در این مقاله تشریح می گردد. در پایان نیز با عنایت به برخی از نارسایی ها و کمبودهای فیزیکی کالبدی و اجتماعی فرهنگی محله های جوگی نشین، راهکارهایی نیز در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: جوگی، جوگی محله، چگنی، حاشیه نشینی، سکونت گاه، غربال بند، غربتی، گدار
  • نقد و معرفی کتاب
  • منطق گفت و گویی میخائیل باختین
    تزوتان تودوروف ترجمه: جهانگیر معینی علمداری صفحه 161
  • موانع نشانه شناختی گفت و گوی تمدن ها
    جهانگیر معینی علمداری، رامین خانبگی صفحه 177
  • آشور در آیینه مبداء زمان
    ویلیام پیرویان ترجمه: رضا دستیاران صفحه 187
  • میزگرد
  • هادی خانیکی، صادق طباطبایی، سعید رضا عاملی، مهدی منتظر قائم، عطاءالله مهاجرانی صفحه 197
|
  • Editorial
    Ali Karimi Page 4
  • Hamid Abdullahian Page 9

    The present article is a theoretical attempt to critically study universalism in the epistemological bases of social sciences of the modernity era in order to reconstruct these bases for a better understanding of the processes of reasoning, dialogue, and production of knowledge by the generations and other non-universal complexes like women, youth, etc. A thorough critical study of these bases is not possible in a single article. Therefore the present article concentrates on the concept of rationality and its applications. Rationality is a key concept, which has been applied in the social sciences in its positivistic and universal sense since Kant. The consequences of such an application in social theorization has been the negligence of rational, unique characteristics of social minorities and the very negligence has spread deadlocks in the social sciences. While critically studying the concept, the present study tries to show that the change of its positivistic meaning and its replacement with a concept of rationality with the centrality of pluralism would provide an opportunity to consider as legitimate the attempts of the postmodernist schools of thought in considering understanding of generations of men and women pluralistic.

    Keywords: Reasoning, negligence, rationality, dialogue, generation
  • Seyed Hossein Seifzadeh Page 27

    The present era is that of the domination of modernity over the previous intellectual traditions. But historical analyses and forecast of the changes have led to the formation of three notions in this regard. Fokoyama and his colleagues believe in the end of conflicts and acceptance of liberal-democracy; Samuel Huntington through his theory of Clash of Civilizations argues that the spread of modernity and modernization in the sphere of other civilizations causes disorderliness and strain which will be manifested in the form of retaliatory reactions to the West. Seyed Mohammad Khatami’s notion of Dialogue Among Civilizations, which combines pluralism of modernity with traditions, relies on the philosophical bases of the ancient world for his ethical universalism and advocates dialogue among civilizations. The author tries in the present article to prove that civilization has an expansive, extravert approach to the globalization, while culture has an introvert, contractive approach towards this phenomenon. Hence through propounding globalism and pluralistic exchange whose objective is coexistence of cultures, a better model for globalization and international relations could be found.

    Keywords: Discourse, dialogue, globalization, globalism, civilization, culture, coexistence
  • MohammadAmin Qanei Rad Page 45

    Given the impact of the Gnostic thoughts and ideas on the formation of public culture of the country, the present article is an attempt to study dialogue in the Gnostic literature of Iran in order to discuss the normative bases and approaches to dialogue. While defining the concept of dialogue in the literature of Gnostics of Iran, the present study will try to find out the epistemological, social , and ethical reasons for gnostical approach to dialogue and finally with help of sociology of religion, particularly the ideas of Max Weber, it will try to study the relationship of this approach with sociopolitical structure of Iran during the formation of Gnostic ideas.

    Keywords: Literature, self-alienation, intellectuals, gnosticism
  • Ibrahim Hajiyani Page 75

    The desirable model for national integration in Iran is one based on the policy of unity in diversity. This policy is based on the preservation of sub-national identities and consolidation of cultural, social and political ties among them. Dialogue is a suitable mechanism for the creation of these ties. The present article is an attempt to shed light on some aspects of identity and cultural identity as well as its preservation and integration.

    Keywords: National integration, pluralism, cultural relations, dialogue, unity
  • Seyed Mohammad Mahdizadeh Page 91

    In today’s culturally and religiously diverse and pluralistic world, dialogue is necessary for mutual understanding and for proximity of the intellectual horizons to one another in order to reach understanding and accord – not to absorb and integrate one into another. The main thrust of the present article is to answer to the question whether human beings belonging to different cultures and civilizations can hold dialogue with one another. The author tries to answer the question in the light of theoretical approaches to modernity, post modernity, and hermeneutics. He refers to the holistic modernist as well as relativist postmodernist approaches.

    Keywords: post modernism, rationality, culture, dialogue, modernity, hermenutic
  • Seyed Ya'qub Moosavi Page 117

    As an alternative doctrine, the issue of dialogue among civilizations has been discussed by thinkers and experts in the East and West, particularly in the past decade and has drawn the attention of many policymaking centers. The principles and theoretical and applied prospects of the said notion has turned into an instrument for a new interpretation of the realities and events in the social and cultural fields and also in regulation of relations among nations and civilizations. The current trend of the dialogue among civilizations indicates that new political, scientific challenges will emerge with regard to sociological, ethnic, religious and social aspects of human communities. Moreover the objective of this approach is to explore new avenues to increase knowledge of the existing capabilities in order reduce social and cultural problems. In the studies and planning of the dialogue among civilizations normally the role of social forces and elements, including the women, has been overlooked. The present article argues that dialogue among civilizations is an alternative to the classic sociopolitical theories and tries to study the contribution of women in the process of development.

    Keywords: Dialogue among civilizations, culture, social contradiction, discourse, civil society, social contribution, social interaction, social accord
  • MohammadIsmail Riyahi Page 139

    The present article is an attempt to describe the characteristics of one of the marginal groups inhabiting the Mazandaran Province, that is, the Jugis. In this regard, their social base, geographic dispersion, demographic dispersion, language, religion and occupation in the province are discussed. For more acquaintance with this social group, the Jugi- inhabited regions of Mazandaran and the results of the case studies of the Jugi-inhabited regions of Sari and Amol are discussed. Their ethnic origin, language, housing, level of utilization of civic services, demographic and family characteristics as well as their family, socioeconomic and cultural characteristics are discussed in the present paper.

    Keywords: jugi, brinkmanship, gypsy
  • Mikhail Bakhtin: The Dialogical Principle
    Tzvetan Todorov, Jahanghir Moeeni Alamdari Page 161
  • جهانگیر معینی علمداری
    Jahanghir Moeeni Alamdari, Ramin Khanbaghi Page 177
  • Assyrien in the Mirror of time
    william Piroian, Reza Dastyaran Page 187
  • Ata’ollah Mohajerani, Hadi Khaniki, Sadegh Tabatabaii, Saeed Reza Ameli, Mahdi Montazer Ghaem Page 197