فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education - Volume:5 Issue: 1, 2008

Strides in Development of Medical Education
Volume:5 Issue: 1, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سحرناز نجات، ژاله غلامی، سید رضامجدزاده صفحه 1
    زمینه و هدف
    سهم قابل توجهی از منابع هر کشور صرف تربیت نیروی انسانی می گردد و از دست دادن نیروی متخصص برای هر سیستم به معنی وارد شدن زیان های جبران ناپذیر می باشد. ترک اعضای علمی دانشگاه نیز که بدون شک یکی از سرمایه های اصلی دانشگاه محسوب می شوند از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی تمایل به ترک دانشگاه در اعضای هیات علمی و بررسی ارتباط متغیرهای مؤثر احتمالی در این تصمیم صورت گرفت تا با شناسایی متغیرهای مرتبط بتوان زمینه مداخله های ممکن در سطح دانشگاه را شناسایی کرد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی که در تابستان 1385 انجام شد، 149 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت سیستماتیک انتخاب شده و پرسش نامه طرح را تکمیل نمودند. پاسخگویان در پاسخ به یک سؤال تمایل خود را به ترک دانشگاه در 2 سال آینده مشخص نمودند و مشخصات دموگرافیک، نگرش نسبت به مشارکت و رضایت از سطح فعلی مشارکت به عنوان عوامل مؤثر بر تمایل به ترک دانشگاه، در مدل رگرسیون لجستیک مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 2/48 سال بود و 8/71 درصد آنها مرد بودند. از 131 نفری که به سؤال تمایل به ترک دانشگاه در دو سال آینده پاسخ داده بودند، 25 نفر (19 درصد)، پاسخ مثبت داشتند. در رگرسیون لجستیک، نگرش این افراد نسبت به مشارکت در اداره امور دانشگاه نسبت به سایرین تفاوت معنی دار نداشت (49/0=P) ولی در گروهی که در دو سال آینده تمایل به ترک دانشگاه داشتند، میزان رضایت از سطح فعلی مشارکت به صورت معنی داری کمتر بود (007/0=P).
    نتیجه گیری
    توجه به «رضایت فعلی اعضای هیات علمی نسبت به مشارکت» در سطح گروه، دانشکده و دانشگاه می تواند در کاهش تمایل به ترک مؤثر باشد. شاید پایداری نیروی انسانی و نگهداری از این سرمایه های ملی با تصحیح رضایت آنها از مشارکت انجام پذیر باشد.
    کلیدواژگان: تمایل به ترک، رضایت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • سعید کلباسی، محسن ناصری، غلامرضا شریف زاده، علی پورصفر صفحه 10
    زمینه و هدف
    یادگیری و بهبود آن محور فعالیت تمام نهادهای آموزشی است. یکی از مهم ترین عوامل بسیار مؤثر بر یادگیری دانشجویان، سبک های یادگیری آنهاست. آگاهی از نوع سبک یادگیری مورد استفاده دانشجویان از یک طرف به اساتید کمک می کند تا به دانشجویان در استفاده بهینه از انواع سبک های یادگیری مختلف کمک کنند و از طرف دیگر اساتید می توانند روش آموزش خود را متناسب با سبک یادگیری دانشجویان خویش تغییر داده تا به بالاترین بازده آموزشی دست یابند. این پژوهش با هدف شناسایی سبک های یادگیری دانشجویان پزشکی در سال 1386 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی پرسشنامه ای حاوی سؤالات دموگرافیک و سیاهه سبک های یادگیری کلب ((Kolb_LSI در بین کل دانشجویان پزشکی که در نیم سال اول سال تحصیلی 87-86 در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند مشغول به تحصیل بودند، توزیع گردید. این ابزار سبک های یادگیری را در چهار گروه همگرا، انطباق یابنده، جذب کننده و واگرا، تقسیم بندی می نماید.
    یافته ها
    از 267 پرسشنامه توزیع شده، در نهایت 175 دانشجو، با تکمیل پرسشنامه در این مطالعه شرکت کردند. 68 درصد دانشجویان مورد مطالعه دختر و بقیه پسر و میانگین (انحراف معیار±) سن دانشجویان مورد مطالعه 22(5/2±) سال نمره معدل آنها 5/16(5/1±) بود. درصد انواع سبک های یادگیری دانشجویان به ترتیب، همگرا 52 درصد، جذب کننده 6/28 درصد، واگرا 7/9 درصد و انطباق یابنده 7/9 درصد بود. بین نوع سبک یادگیری و متغیرهای سن، جنس، مقطع تحصیلی و معدل دانشجویان ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که افراد دارای سبک یادگیری همگرا بیشترین توانایی را در کاربرد علمی اندیشه ها و نظریه ها دارند و بیشتر در حل مساله توانمند هستند، لذا شایسته است که مدرسان دانشگاه با تغییر روش های سنتی آموزش به سوی روش های نوین آموزش مانند روش های آموزش بر مبنای حل مساله و پزشکی مبتنی بر شواهد در یادگیری مطالب حجیم پزشکی به دانشجویان کمک بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: سبک، یادگیری، دانشجوی پزشکی، کلب
  • فریبا آربونی، علیرضا شغلی، صاحب بدری پشته، منصور مهاجری صفحه 17
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات اساسی که دانشگاه های علوم پزشکی کشور بایستی به آن توجه داشته باشند، ایجاد سیستم منسجم جهت ارائه خدمات مطلوب و استفاده از روش های راهبردی جهت افزایش کیفیت خدمات است. با تعیین شکاف کیفیت خدمات می توان زمینه تدوین برنامه های ارتقای کیفیت خدمات آموزشی را فراهم نمود. این مطالعه با هدف تعیین شکاف بین انتظارات و خدمات آموزشی ارائه شده به دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1384صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی 362 نفر از دانشجویان علوم پزشکی شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مبتنی بر ابزار SERVQUAL بود. دانشجویان با پاسخ به این پرسشنامه، واقعیت ها و انتظارات خود را در پنج بعد کیفیت خدمات شامل فیزیکی، اطمینان، قابلیت اطمینان، پاسخگوئی و همدلی تعیین نمودند وشکاف خدمات با تفاضل نمرات واقعیت ها و انتظارات دانشجو به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در هر پنج بعد کیفیت خدمات، شکاف وجود داشت. بیشترین میانگین شکاف در بعد همدلی (67/1-) و بعد از آن به ترتیب در ابعاد پاسخگوئی (62/1-)، قابلیت اطمینان (54/1-) و فیزیکی (52/1-) مشاهده گردید و کمترین میانگین شکاف مربوط به بعد اطمینان (46/1-) بود. در تمام ابعاد خدمات بین واقعیت ها و انتظارات تفاوت معنی داری مشاهده گردید (0001/0=P). دانشجویان مقاطع بالاتر به طور معنی داری شکاف خدمات در تمام ابعاد را بیشتر ارزیابی کردند (01/0 p<).
    نتیجه گیری
    در مجموع شکاف بین انتظارات و واقعیت ها در همه ابعاد دیده شده که حاکی از برآورده نشدن انتظارات دانشجویان از خدمات ارائه شده می-باشد. لذا پیشنهاد می شود برای بهبود کیفیت، مسئولین ضمن برنامه ریزی جهت برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه نحوه خدمت رسانی و افزایش مهارت های ارتباطی برای کارکنان، هنگام تخصیص بودجه، ابعادی که بیشترین شکاف را نشان دادند، در اولویت قرار دهند.
    کلیدواژگان: شکاف، کیفیت خدمات، انتظارات، خدمات آموزشی، واقعیت ها، دانشجو
  • مرضیه مقدم، نرگس رستمی گوران، مدبر آراسته، نرگس شمس علیزاده، آزاد معروفی صفحه 26
    زمینه و هدف
    دانشجویان به سبب تجربه مشکلات جدید و استرس های متنوع در دوران تحصیل همواره در معرض بسیاری از مشکلات روانی هستند. از این جهت برای اولین بار در سال تحصیلی85-84 آموزش مهارت های زندگی به برنامه تحصیلی دانشجویان جدیدالورود پزشکی و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اضافه شد. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی این برنامه بر ارتقای دانش و نگرش دانشجویان نسبت به مهارت های زندگی و همچنین ارتقای توانمندی های روانی اجتماعی آنان انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی گروه مداخله شامل 51 دانشجوی رشته پزشکی و مامایی جدیدالورود و نمونه شاهد شامل 42 دانشجوی پزشکی و مامایی ترم دوم بودند. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه، بعد از تایید روایی و پایایی آن، صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات دانش و نگرش دانشجویان گروه مداخله نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. (به ترتیب 19/7 در برابر 66/4 با 0001/0=P و 74/8 در برابر 90/5 با 0001/0=P). بر اساس آنالیز واریانس دو طرفه نوع رشته تحصیلی تاثیری در میزان اثربخشی آموزش بر دانش و نگرش دانشجویان نداشت. میانگین نمره توانمندی های روانی– اجتماعی تنها در دانشجویان مامایی گروه مداخله (نسبت به گروه شاهد) به طور معنی داری افزایش یافت. (75/24 در برابر 14/20 با 0001/0=P).
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های زندگی به دانشجویان به صورت سیستماتیک و سازماندهی شده و در قالب درس یک واحدی تاثیر بارزی در ارتقای دانش و نگرش نسبت به مهارت های زندگی و توانمندی های روانی- اجتماعی آنان داشت. مسلم است جهت تداوم نتایج، ادامه آموزش حداقل به مدت یک سال ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، توانمندی های روانی اجتماعی، دانشجوی پزشکی، دانشجوی مامایی
  • محسن ادیب حاج باقری صفحه 35
    زمینه و هدف
    تحقیقات نشان داده اند که روش های تدریس معلم- محور مانند سخنرانی، دانشجویان را غیر فعال نموده و تفکر نقاد، توان تصمیم گیری و قدرت ابراز وجود آنها را کاسته و بازده آموزشی لازم را ندارند. در تحقیق حاضر تاثیر سه روش تدریس سخنرانی، پرسش و پاسخ و نیز جستجو و تدریس توسط دانشجو بر پیشرفت تحصیلی، رضایت از یادگیری و اضطراب دانشجویان مقایسه شد.
    روش کار
    تحقیق به صورت نیمه تجربی در یک گروه 40 نفره از دانشجویان پرستاری انجام شد. درس داخلی جراحی دو به سه بخش تقسیم و هر بخش آن به یک روش تدریس شد. در ابتدای تدریس به هر یک از سه روش، اضطراب دانشجویان و در پایان هر بخش رضایت دانشجویان بررسی و آزمون کتبی از محتوا انجام شد. سپس میزان اضطراب، پیشرفت تحصیلی و رضایت دانشجو از یادگیری مقایسه گردید.
    یافته ها
    از واحدهای پژوهش 5/52 درصد دختر و میانگین (انحراف معیار±) سن آنها 57/23 (06/2±) سال بود. میانگین نمرات دانشجویان در روش سخنرانی 62/12، در روش پرسش و پاسخ 80/14 و در روش تدریس توسط دانشجو 10/15 بود و با یکدیگر تفاوت معنی دار داشتند (0001/0=P). آزمون تعقیبی تفاوت معنی داری را بین نمرات روش دوم و سوم نشان نداد. میانگین رضایت دانشجویان از یادگیری در روش اول 35/3، در روش دوم 65/3 و در روش سوم 10/5 بود. رضایت دانشجویان از یادگیری در روش های دوم و سوم بیشتر از روش اول بود (0001/0=P). روش سخنرانی کمترین اضطراب و روش پرسش و پاسخ بیشترین اضطراب را ایجاد کرده بود. اضطراب حاصل از روش سوم در حد متوسط بود. در انتهای روش های دوم و سوم اضطراب به طور معنی داری کاهش یافته بود (02/0=P و 0001/0=P).
    نتیجه گیری
    دخالت دادن دانشجو در ترتیب دهی شرایط و فعالیت های یادگیری- یاددهی با پیشرفت تحصیلی و رضایت بیشتری از طرف دانشجو همراه است. با وجود این، افزایش سطح انتظار از دانشجو در روش های فعال تدریس می تواند با افزایش اضطراب همراه باشد که می توان با حمایت های لازم از آثار منفی این اضطراب کاست. بنابراین، مشارکت دادن دانشجویان در فعالیت های تدریس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روش تدریس، پیشرفت تحصیلی، اضطراب، رضایت، یادگیری
  • نیره باغچقی، حمیدرضا کوهستانی صفحه 43
    زمینه و هدف
    تزریق داخل وریدی دارو فرآیندی پیچیده است که خطا در آن ممکن است باعث پی آمدهای زیان آوری برای بیمار و همچنین افزایش هزینه های بهداشتی درمانی شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان، نوع و علل خطاها در مرحله آماده و تزریق کردن داروهای داخل وریدی در دانشجویان پرستاری سال آخر انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی که در چهار بخش (داخلی، جراحی، مراقبت های ویژه قلبی و جراحی اعصاب) دو مرکز آموزشی درمانی اراک انجام شد، 52 دانشجوی پرستاری هر کدام بین 7 تا 8 بار در حین آماده و تزریق کردن داروهای داخل وریدی توسط یک مشاهده گر مورد مشاهده قرار گرفتند و خطاها در هر مرحله ثبت شد. هنگامی که یک خطای بالقوه در حال رخ دادن بود، مشاهده گر دانشجو را از خطای خود مطلع می کرد، این موارد نیز خطا در نظر گرفته شدند. جهت جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه پژوهشگر- ساخته استفاده شد.
    یافته ها
    در 372 مشاهده ثبت شده، 153 خطا شناسایی شد. که در 139 مورد آن حداقل یک خطا وجود داشت. شایع ترین خطا در مرحله آماده کردن، خطا در مورد حلال و رقیق کردن (68/2 درصد) و شایع ترین خطا در مرحله تزریق، سرعت نامناسب در انفوزیون (55/11 درصد) بود.
    شایع ترین علل خطاها، کمبود اطلاعات داروشناسی (95/18 درصد) بود. بیشترین خطای دارویی به ترتیب مربوط به هپارین(10 مورد)، سفتازیدیم (7 مورد)، فنی توئین (6 مورد)، دوپامین (6 مورد) و وانکومایسین (5 مورد) بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که احتمال بروز خطاهای دارویی در مورد داروهای داخل وریدی در دانشجویان پرستاری زیاد می باشد. باید محتوای آموزشی برای دانشجویان در جهت کاهش بروز این خطاهای طرح ریزی گردد. همچنین به نظر می رسد این خط مشی که دانشجویان پرستاری سال آخر باید بدون نظارت یا نظارت کمتر دارو دهند بهتر است مورد تجدید نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: داروهای داخل وریدی، خطای آماده کردن، خطای تزریق کردن، دانشجوی پرستاری
  • منظومه شمسی میمندی، مریم اخوتی، سکینه محمدعلیزاده صفحه 50
    زمینه و هدف
    دانشگاه ها وظیفه دارند با حفظ و ارتقای جایگاه اجتماعی و فرهنگی اعضای هیات علمی، موجب تشویق و ترغیب آنان در پیشبرد علم و فرهنگ جامعه شوند. اساتید یک دانشگاه در این خصوص به یک اندازه فعال و تاثیرگذار نمی باشند. این مطالعه با هدف تعیین معیارهای برگزیدن و راهکارهای تقدیر از اعضای هیات علمی پیشکسوت صورت گرفت تا مقدمات طرح تکریم از آنان فراهم آید.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، پرسشنامه ای پژوهشگر- ساخته حاوی ویژگی های فردی، 15 عبارت چهارگزینه ای جهت گزینش پیشکسوت و 11 عبارت جهار گزینه ای جهت تعیین راهکارهای تقدیر از آنان بود،. بعد از تایید روایی و پایایی آن بین اعضای هیات علمی رسمی دانشگاه علوم پزشکی توزیع گردید.
    یافته ها
    میزان پاسخگویی 66 درصد بود. 36 درصد مربی، 48 درصد استادیار، 10 درصد دانشیار و 6 درصد استاد بودند. از بین شاخص های برگزیدن پیشکسوت، بالاترین میانگین نمره به شاخص های «خوش نامی و الگوی اخلاقی مثبت» و «داشتن تالیفات بین المللی» و کم ترین نمره به «شرط سنی» و «سوابق اجرایی» تعلق گرفت. بهترین راهکارهای تقدیر «به کارگیری و مشاوره در امور جاری» و «دعوت در گردهمایی ها» پیشنهاد شد. اما به دو راه کار «ایجاد تسهیلات» و «نصب تصویر و شرح حال» کمترین میانگین نمره تعلق گرفت.
    نتیجه گیری
    در حالی که در تعریف عام پیشکسوت، راه اندازی و سازمان دهی برجسته می باشد اما اعضای هیات علمی معیارهای اخلاقی و پژوهشی را ارجح دانستند. ایجاد تسهیلات مالی و کسب شهرت کمترین اهمیت را در بین راهکارها و شناخت و قدردانی در قالب استفاده از تجربیات و مشاوره در امور دانشگاه بهترین راهکار پیشنهاد شد. این امر نشانگر خود باوری و جایگاه فرهنگی– اجتماعی والای استاد معلم بوده که بایستی با تمهیدات مناسب در نمادینه شدن و ترویج آن در سطح جامعه کوشید.
    کلیدواژگان: پیشکسوت، عضو هیات علمی، تقدیر
  • مقاله مروری
  • کیقباد طاهرنژاد، فاطمه جاویدان صفحه 58
    زمینه
    ارزیابی توانمندی های بالینی یکی از وظایف بسیار پیچیده و مشکل در حیطه آموزش پزشکی می باشد. امروزه مقوله ارزیابی عملکرد بالینی به نحو چشمگیری بیمار- محور و دانشجو- مدار شده است. در روش سنتی، روش های ارزشیابی بالینی شامل مشاهدات اساتید، آزمون های شفاهی و تست های چند گزینه ای است. افزایش حجم کاری اساتید بالینی، نارضایتی از شیوه های سنتی ارزیابی مهارت های بالینی و پیشرفت های به وجود آمده در رشته های روانشناسی و آموزش منجر به شکل گیری ماهیت جدید و ایجاد انواع روش های ارزیابی عملکرد با تعریف مشخص گردیده است. توانمندی های بالینی عبارت است از: جمع آوری اطلاعات از بیمار با گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی، ادغام این اطلاعات برای رسیدن به تشخیص، انتخاب آزمایشات مناسب برای تایید تشخیص و مدیریت موثر بیماری. امروزه چندین حیطه در جهت گیری ارزیابی عملکرد در آموزش پزشکی، پیشنهاد شده است:الف: ارزیابی های توسعه یافته محلی مبتنی بر شواهدب: شناخت پیامدهای آموزشی و عوامل ارزیابی غیرشناختیج: افزایش دانشجو مداری ارزیابی هااین مقاله مروری ضمن معرفی روش های جدید و پیشرفته ارزیابی عملکرد بالینی دانشجویان پزشکی در سطح مراکز معتبر دنیا، به بررسی تحلیلی سه جهت گیری فوق در حیطه ارزیابی عملکرد بالینی می پردازد.
    نتیجه گیری
    ارتقای ارزیابی های عملکرد در سطح محلی یا ملی موضوعی پیچیده می باشد و نیاز به زمان، همکاری، منابع و تلاش های اساسی و قابل توجه دارد. به هرحال اگر ما اطمینان داریم که کسب توانمندی بالینی، کیفیت مراقبت از بیمار را ارتقا می دهد، بنابراین هزینه آن را نیز باید بپردازیم.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، آموزش پزشکی، توانمندی بالینی
|
  • Saharnaz Nedjat, Jaleh Gholami, Seyyed Reza Majdzadeh Page 1
    Background and Objective
    A significant part of resources in each country is used for training human resources, and loss of experts means irreparable drawbacks for the system. Leaving university by faculty members who are doubtless one of the main assets of universities is of utmost importance. This study was conducted to determine the frequency of inclination to leave the university in faculty members and also to evaluate the relationship between the variables affecting on this decision. Finding out about related variables can help specify possible interventions in the university.
    Methods
    In this cross-sectional study, 149 academic members of Tehran University of Medical Sciences were chosen systematically and completed the questionnaire during summer, 2006. The participants determined their inclination to leave the university within the next two years answering one question. Demographic factors, the attitude towards cooperation, and satisfaction from the current cooperation level, the effective factors on leaving the university, were analyzed using logistic regression.
    Results
    Mean age of the participants was 48.2 years while 71.8% were male. Among 131 persons who answered the question related to the inclination to leave the university within two years, 25(19%) had positive answers; Using logistic regression, the attitude of these 25 members towards participation in management of the university’s affairs was not significantly different from the others (P=0.49) but satisfaction from the current cooperation level was significantly lower in the group who inclined to leave the university in the next two years (P =0.007).
    Conclusion
    Considering “current status of faculty members’ satisfaction from cooperation” in the department, school, and university spectrum can decrease the inclination to leave. Perhaps preserving human resources and national assets will be possible if their satisfaction is guaranteed.
  • Saeed Kalbasi, Mohsen Naseri, Gholamreza Sharifzadeh, Ali Poursafar Page 10
    Background and Objective
    Learning and its improvement are the foundation of all activities in educational systems. One of the most important effective factors on students’ learning is their learning style. Being aware of the learning style used by students, help teachers to assist the students for a better use of different learning styles; On the other hand, teachers can change their own educational style according to the students’ learning style to reach maximum level of efficacy. This research was performed in order to identify medical students’ learning styles in 2007.
    Methods
    In this descriptive study, a questionnaire including demographic questions and Kolb Learning Style Inventory was distributed amongst all medical students who were attending the first semester of 2007 in Birjand University of Medical Sciences. This tool allows classification of learning styles into 4 groups: converging, accommodating, assimilating, and diverging.
    Results
    Among 267 distributed questionnaires, 175 were filled by students. 68 percent of students were female, mean (±SD) age of the students was 22(±2.5) and their grade point average was 16.5(±1.5). The most prevalent learning style was converging (52%) followed by assimilating (28.6%), diverging (9.7%) and accommodating (9.7%). There was no significant relationship between learning style and age, sex, educational level, and grade point average.
    Conclusion
    Considering that people with converging learning style are competent in solving problems, it necessitates that teachers at universities change their traditional methods into new ones like Problem Base Learning (PBL) and Evidence Based Medicine (EBM) so that they help students learn immense medical information.
  • Fariba Arbouni, Aliraza Shoghli, Saheb Badriposhteh, Mansour Mohajery Page 17
    Background and Objective
    One of the main problems which must be considered by the universities of medical sciences, nationwide, is to establish a solidarity system for providing desirable services and use of strategic methods in order to increase quality of services. Determining gap in quality of services can facilitate backgrounds for preparing programs for improvement of educational quality of services. This study was performed to determine the gap between college students’ expectations and provided educational services in Zanjan University of Medical Sciences, 2007.
    Methods
    In this descriptive study, 362 students in medical sciences participated. Data was collected using a questionnaire based on SERVQUAL. By filling in the questionnaires, students defined realities and their expectations in five aspects of quality of services including physical, trust, reliability, responsiveness, and sympathy. The gap in services was calculated by subtracting students’ scores in realities from their expectations.
    Results
    Results showed that there were gaps in all five aspects of quality of services. The highest gap mean was in sympathy aspect (-1.67) and then in aspects of responsiveness (-1.62), reliability (-1.54) and physical aspect (-1.52). The least gap mean was in trust aspect (-1.46). There was a significant difference between realities and expectations in all aspects (P=0.0001). Students of higher levels mentioned higher gaps in a significant way (P<0.01).
    Conclusion
    Generally, the gap between expectations and realities was seen in all aspects which is due to not meeting students’ expectations of provided services. To improve quality of services, it is recommended that together with planning educational workshops about service providing and increasing staff’s communicative skills, authorities put those aspects with the highest gap in priority while allocating budget.
  • Marzieh Moghadam, Narges Rostami Gooran, Modaber Arasteh, Narges Shams Alizadeh, Azad Maroofi Page 26
    Background and Objective
    Students at university are always exposed to a lot of psychological problems during their education due to experiencing new problems and different stresses. Thus, teaching life skills was added to medical and midwifery freshmen’s curriculum for the first time in Kurdistan University of Medical Sciences, in 2006.This study was performed to evaluate the efficacy of the aforementioned program on the student’s knowledge and attitude to life skills and their psychosocial capabilities improvement.
    Methods
    In this quasi-experimental study, cases were 51 medical and midwifery freshmen and control group included 42 medical and midwifery students who were in their second semester. Data was collected using a questionnaire which its validity and reliability were confirmed.
    Results
    The mean scores of the students’ knowledge and attitude increased significantly in cases in comparison to controls (7.19 in contrast to 4.66, P=0.0001 and 8.74 in contrast to 5.90, P=0.0001 respectively). According to two way ANOVA, field of study did not influence on the efficacy of education regarding students’ knowledge and attitude. Mean score of psychosocial capabilities increased significantly only in cases of midwifery group compared to their control group (24.75 in contrast to 20.14 with p=0.0001)
    Conclusion
    Teaching life skills to students in a systematic and organized way, in a form of single unit course, had a significant effect on improvement of students’ knowledge and attitude to life skills, and psychosocial capabilities. It is obvious that education should continue for at least one year in order to have constant results.
  • Mohsen Adib-Hajbaghery Page 35
    Background and Objective
    Studies have shown that teacher-centered teaching methods like lecture would make the students inactive and limit their ability in critical thinking, decision making and self assertion, and don’t have enough educational efficacy. This study was conducted to assess the effect of three educational methods including lecture, question and answer, and student seminar, on students’ anxiety, educational progression and learning satisfaction.
    Methods
    A quasi-experimental study was conducted on a group of 40 nursing students. The course content of medical surgical nursing II was divided into three parts and each part was taught using a different method. At the beginning of teaching with each of these three methods, students’ anxiety and at the end of each section, students’ satisfaction were assessed and a theoretical exam about the contents was given. Then, students’ anxiety, learning satisfaction and educational progression were compared.
    Results
    Among all students, 52.5% were female with mean (±SD) age of 23.57 (±2.06) years. Mean score of students’ achievement was 12.62 using lecture, 14.80 using question and answer while it was 15.10 having student seminars. There were significant differences between them (p=0.0001). However, Post Hoc analysis did not show a significant difference between the mean scores in the second and third methods. Mean score of students’ satisfaction was 3.35, 3.65, and 5.10 for the first, second and third methods accordingly. The students were more satisfied using the second and third methods (p=0.0001). The first method induced the least amount of anxiety while the second method induced the most. Third method induced moderate amount of anxiety. Anxiety decreased significantly at the end of the second and third methods (p=0.02 and p=0.0001 respectively).
    Conclusion
    Involving students in teaching-learning activities and preparing the situation can lead to educational progression and more students’ learning satisfaction. However, increased level of expectancy from the students in active teaching methods can increase anxiety which could be diminished by necessary support. Therefore involving the students in teaching activities is suggested.
  • Nayereh Baghcheghi, Hamid Reza Koohestani Page 43
    Background and Objective
    The intravenous administration of drugs is a complex process in which errors may cause detrimental outcomes for patients and an increase in healthcare costs. This study was performed to ascertain the frequency, type and causes of errors made by senior nursing students in intravenous drug preparation and administration.
    Methods
    In this descriptive study which was conducted in four wards (internal, surgery, Coronary Care Unit, and neurosurgery) in two teaching hospitals in Arak, 52 nursing students were observed during preparation and administration of intravenous drugs between 7 to 8 times by an observer. Errors were checked in each step. The observer intervened in case a potential error was about to happen and this was considered as an error too. Data was collected using a researcher made questionnaire.
    Results
    In 372 registered observations, 153 errors were detected, while in 139 cases, at least one error occurred. The most frequent error in drug preparation was in solvent and diluting (2.68%). The most common error in administration was inappropriate infusion rate (11.55%). The most common cause of errors was inadequate pharmacologic knowledge (18.95%). Most errors in drug field were related to heparin (10 cases), ceftazidime (7 cases) phenytoin (6 cases) dopamine (6 cases), and vancomycin (5 cases).
    Conclusion
    This study shows that making errors in intravenous drug preparation and administration is highly probable amongst nursing students. Educational content should be designed in order to reduce these errors. Also it seems that the strategy of unsupervised medication administration by senior nursing students needs to be revised.
  • Manzumeh Shamsi Meimandi, Maryam Okhovati, Sakineh Mohammad Alizadeh Page 50
    Background and Objective
    Improving social and cultural status of faculty members is among the main universities’ duties, aimed to encourage them to improve society knowledge and culture. All faculties in a university are not active and effective in the same way. This study was done to determine the selection criteria and the ways to appreciate the pioneer faculty members in order to initiate a reverence strategy for them.
    Methods
    In this cross-sectional study, a researcher-made questionnaire was distributed among all the official faculty members in Kerman University of Medical Sciences after its validity and reliability were confirmed. This questionnaire consisted of demographic features and fifteen 4-Likert-scale statements to select pioneers and 11 statements to determine the reverence strategies.
    Results
    The response rate was 66%. Thirty six percent of faculty members were instructors, 48% assistant, 10% associate and 6% were full professors. Among the pioneer selection criteria, the highest mean score belonged to “good-reputation and standard morality” and “having international publications”. In contrast, the lowest score belonged to “age” and “executive experiences”. “Consulting pioneers about the current affairs and engaging them” and “inviting them to participate in meetings” were suggested as the best reverence ways; “providing facilities” and “fixing photographs and biographies on walls” were of the lowest importance.
    Conclusion
    In spite of the general concept of pioneer in which establishment and organizing are significant, the faculty members preferred ethical and research criteria. Financial facilities and earning reputation found the lowest importance among the reverence ways while respecting and consulting them about the university affairs were suggested as the best ways. This shows the self confidence and high socio-cultural status of teachers which necessitates more attempts in symbolizing and improving their status.
  • Kayghobad Tahernezhad, Fatemeh Javidan Page 58
    Background and Objective
    Assessment of clinical competencies is one of the complicated and hard tasks in medical education. Nowadays, assessment of clinical performance is significantly patient centered, and student centered. Traditional methods consisted of faculties’ observations, oral examinations, and multiple-choice tests. Increased faculties’ workload, discontent with traditional methods of clinical skill assessment and developments in the fields of psychology and education have led to the formation of new modalities in performance assessment methods with special definition. Clinical competency is defined as the ability to gather information from the patient by history taking and physical examination, integrating this information in order to make a diagnosis, selecting appropriate laboratory tests to confirm the diagnosis and efficient disease management.At the present time, several fields for future direction of performance assessment in medical education are suggested, including: a) Evidence-based locally developed assessments b) Understanding educational outcomes and non-cognitive assessment factorsc) Increase in student-driven aspect of assessments.Attempting to introduce new and advanced medical students’ clinical performance assessment methods according to the world accredited centers, this article analyzed three mentioned directions in field of clinical performance assessment.
    Conclusion
    Improvement of performance assessment in local or national level is a complex issue which needs time, cooperation, recourses and fundamental attempts. However, this is the price to pay if we believe that clinical competency can improve quality of patient care.