فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدصادق احمدآخوندی، اعظم خورشیدیان، جواد چلیپا صفحه 77
    زمینه و هدف
    از میان روش های مختلف درمانی برای بیماران Cl III اسکلتال با نقص ماگزیلا، جلو کشیدن ارتوپدیک ماگزیلا به همراهMaxillary Expansion Rapid، روش موثری برای کودکان زیر سنین بلوغ معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات سفالومتریک، متعاقب درمان Face mask به همراه Maxillary expansion Slow، در بیماران Cl III در دوره Mixed dentition انجام گردید.
    روش بررسی
    دراین مطالعه که به صورتbefore-after انجام شده است، 10 بیمار Cl III که توسط آنالیز مک نامارا و استاینر دارای نقص رشدی ماگزیلا بودند انتخاب شدند و از آنها رادیوگرافی لترال سفالومتری تهیه شد. برای کلیه بیماران، درمان Face mask به همراه Maxillary expansion Slow بکار برده شد. در پایان درمان مجددا ازکلیه افراد رادیوگرافی سفالومتری تهیه گردید. شاخص های سفالومتری اندازه گیری و آنالیز انجام گرفت. تغییرات اندازه و موقعیت ماگزیلا و مندیبل و تغییرات دندانی در طول دوره درمانی با استفاده از Paired sample T Test مورد بررسی گرفت.
    یافته ها
    افزایش اورجت به میزان 7/1میلی متر، افزایش 6/5میلی متری فاصله Co.ANS و افزایش فاصله Ptm.ANS به میزان 3میلی متر و در نتیجه افزایش ابعاد قدامی خلفی ماگزیلا و همچنین افزایش 5/1میلی متری فاصله Gf.S از نتایج درمان بود که بصورت قابل ملاحظه ای معنی دار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج توجیه کننده تاثیر مثبت استفاده از فیس ماسک همراه با کاربرد Maxillary expansion Slow، در بهبود وضعیت قدامی خلفی ماگزیلا در بیماران Cl III در دوره Mixed dentition می باشد.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن کلاس 3، فیس ماسک، نقص رشدی فک بالا، تغییرات سفالومتریک، اکسپانشن آهسته فک بالا
  • سپیده وثوق حسینی، مهرداد لطفی، محمدعلی صغیری، علی فاطمی صفحه 85
    زمینه و هدف
    پر کردن سه بعدی کانال ریشه جهت حفظ سلامت و یا دستیابی به رژنراسیون یا ترمیم بافت های پری اپیکال از اهداف اصلی درمان های ریشه است. مواد پرکننده انتهای ریشه در موارد متعددی جهت حصول به اهداف بالا مورد استفاده قرار می گیرد. از مواد رایج پرکننده انتهای ریشه می توان بهMineral Trioxide Aggregate اشاره کرد که انواع خارجی و داخلی آن قیمت های متفاوتی دارند. هدف از این مطالعه بررسی واکنش بافت همبند به دو نوع (MTA) سفید خارجی و ساخت داخل بود.
    روش بررسی
    این یک مطالعه حیوانی است که در آن 40 موش صحرایی به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. لوله های پی اتیلن پر شده با MTA سفید خارجی (ProRoot MTA) و ساخت داخل(Root MTA) و لوله های خالی بعنوان کنترل در بافت همبند زیر جلدی کاشته شد. نمونه ها پس از 7 و 14 و 30 و 60 و 90 روز مورد بررسی هیستولوژیک قرار گرفتند و بدین صورت گروه بندی شدند. صفر، بدون سلول التهابی، بدون واکنش. یک، کمتر از 25 سلول التهابی، واکنش خفیف. دو، 25 الی 125 سلول التهابی، واکنش متوسط. سه، بیش از 125 سلول التهابی، واکنش شدید. از تست آماری Kruskal-Wallis برای بررسی تفاوت های آماری در سطح معنی داری 05/0>p استفاده شد.
    یافته ها
    بطور کلی واکنش التهابی با گذشت زمان در تمامی گروه ها کاهش یافت. گروه های آزمایشی در مقطع زمانی 7 روز التهاب متوسط تا شدید داشتند که با گروه کنترل که التهاب خفیف تا متوسط داشت، اختلاف آماری معنی داری داشت (04/0=p). بین گروه های آزمایشی و گروه کنترل در مقطع زمانی 14، 30، 60 و 90 روز که همگی التهاب متوسط تا خفیف نشان دادند، اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    واکنش التهابی بافت همبند زیر جلدی موش به MTA سفید خارجی (ProRoot MTA) و ایرانی (Root MTA) یکسان است.
    کلیدواژگان: مواد پر کننده انتهای ریشه، ProRoot MTA، Root MTA
  • محمد عطایی، مریم قوام، اسماعیل یاسینی، منصوره میرزایی، ایوب پهلوان، معصومه حسنی طباطبایی، سکینه آرامی، حمید کرمانشاه، سمیه کاملی صفحه 90
    زمینه و هدف
    پست های همرنگ غیر فلزی به واسطه سیمان رزینی و مواد چسبنده عاجی به دیواره کانال دندان می چسبند. دوام ترمیم به استحکام این اتصال وابسته است زیرا استحکام باند پست به ریشه منجر به گیر بهتر و توزیع مناسب تنش می شود. هدف از این مطالعه بررسی استحکام باند پست D.T. light توسط دو نوع سیمان رزینی self-cure و dual-cure و بررسی اثر مواد شوینده مختلف داخل کانال بر میزان استحکام باند این دو نوع سیمان رزینی و پست D.T. light به کانال دندان می باشد.
    روش بررسی
    تعداد 40 عدد دندان تک کانال یک هفته در محلول تیمول 1/0% و سپس در آب مقطر نگهداری شد. تاج دندان از فاصله 2 میلی متری از CEJ قطع شد. سپس تمام دندان ها تا شماره 70 فایل شدند. شستشوی کانال ها در نیمی از دندان ها به صورت تصادفی با هیپوکلریت 6/2% و در نیم دیگر با نرمال سالین انجام شد. سپس دندان ها خشک و با گوتاپرکا به روش تراکم جانبی شدند. پس از تهیه فضای پست، D.T. light در یک زیر گروه با سیمان و باندینگ Multi link و در زیر گروه بعدی با سیمان رزینی Seal bond cement dual II و باندینگ Seal bond ultima در کانال قرار گرفت. پس از ترمو سایکل به فاصله 1سانتی متری CEJ به سمت آپکس دندان قطع و طول باقیمانده به نه قسمت مساوی تقسیم شد و هر قسمت توسط دستگاه universal testing machine در معرض نیروی shear قرارگرفت. تنش لازم برای جدا شدن پست از دیواره ریشه محاسبه شد. از آنالیز واریانس سه طرفه و تست post hoc برای بررسی نتایج استفاده شد و 05/0>p بعنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد. سپس مدل شکست نمونه ها توسط استریو میکروسکوپ بررسی گردید. در انتها میزان %DC سیمان ها در شرایط مورد آزمایش توسط دستگاه FTIR اندازه گیری شد.
    یافته ها
    عمق و نوع سیمان اثر معنی داری بر میزان استحکام باند داشت: به ترتیب (001/0p=) و (03/0p=)، ولی محلول شوینده کانال اثر معنی داری بر میزان استحکام باند نداشت(46/0=p). میزان باند با افزایش عمق کاهش یافت و سیمان dual-cure استحکام بالاتری از سیمان self-cure ایجاد نمود. همچنین %DC (درجه پخت سیمان) در سیمانdual-cure در عمق های مختلف دارای اختلاف معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    در پست D.T. Light استحکام باند سیمان dual-cure از سیمان self-cure بیشتر بود و این می تواند به علت خاصیت انتقال نور از طریق پست باشد. کاربرد هیپوکلریت سدیم6/2 % تاثیری در باند نداشت.
    کلیدواژگان: استحکام باند، سیمان رزینی self، cure، سیمان رزینی dual، cure، post D، T، light، DC%
  • منصوره میرزایی، اسماعیل یاسینی، مریم قوام، ایوب پهلوان، معصومه حسنی طباطبایی، سکینه آرامی، حمید کرمانشاه، بهناز اسماعیلی صفحه 100
    زمینه و هدف
    مطالعات مختلف نشان داده است که دستیابی به باند قابل اعتماد در حد فاصله های ریشه- پست- کور برای موفقیت کلینیکی ترمیم هایی که گیر آنها از طریق پست تامین می شود، بسیار مهم است. در مجموعه پست- ریشه، تمرکز شدید استرس در حد فاصل پست- سیمان احتمال جدا شدن پست از ریشه را افزایش می دهد. جهت افزایش استحکام باند سیمان رزینی در این حدفاصل و ایجاد مجموعه ای واحد، چند روش آماده سازی پیشنهاد شده اند. هدف از این مطالعه بررسی اثر روش های مختلف آماده سازی سطحی پست های همرنگ در استحکام باند سیمان رزینی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای، 144 عدد پست همرنگ فایبرکوارتز(Matchpost)، فایبرگلاس (Glassix) و زیرکونیا سرامیک(Cosmopost) در 18 گروه بکار برده شد (8 نمونه در هر گروه). سیمان رزینی مورد استفاده پاناویا F 2.0 بود. پست ها تحت روش های آماده سازی سطحی زیر قرار گرفتند: گروه1- بدون آماده سازی سطحی (گروه کنترل)، گروه2- اچینگ با HF به همراه سایلن، گروه3- سندبلاست با پودر Cojet، گروه4- سندبلاست با پودر Cojet به همراه سایلن، گروه5- سندبلاست با ذرات آلومینا، گروه6- سندبلاست با ذرات آلومینا به همراه سایلن. سپس پست ها با سیمان رزینی پاناویا F 2.0 در مولدهای آکریلیک سیمان شدند. نمونه ها به مدت 2 روز در آب نگهداری شدند و تحت تست pull-out قرار گرفتند. آنالیز آماری با استفاده از ANOVA و به دنبال آن مقایسه چندگانه گروه ها با Tamhane و Tukey HSD انجام شد. الگوی شکست نمونه ها در استریومیکروسکوپ ×) 10) مشاهده شد. 05/0>p به عنوان سطح معنی دار درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیشتر روش های آماده سازی سطحی (سندبلاست با استفاده از پودر Cojet و آلومینا، با و بدون سایلن) سبب بهبود استحکام باند سیمان رزینی به پست های فایبرگلاس (Glassix) و سرامیکی (Cosmopost) شد (05/0>p)، اما در پست های فایبرکوارتز(Matchpost) هیچ یک از روش های آماده سازی سطحی مؤثر نبود. به طور کلی، استحکام باند بالاتر سبب درصد بالاتری از شکست cohesive در داخل سیمان شد.
    نتیجه گیری
    سندبلاست با استفاده از ذرات Cojet و آلومینا سبب افزایش استحکام باند در پست های فایبرگلاس (Glassix) و سرامیک زیرکونیا (Cosmopost) می شود. به طور کلی استحکام باند سیمان رزینی به پست ها تحت تاثیر جنس پست و روش آماده سازی سطحی است.
    کلیدواژگان: فایبر پست، پست زیرکونیا، فایبر کوارتز، فایبر گلاس، استحکام باند
  • اسماعیل یاسینی، منصوره میرزایی، ایوب پهلوان، مریم قوام، معصومه حسنی طباطبایی، سکینه آرامی، حمید کرمانشاه، شیرین طباطبایی صفحه 109
    زمینه و هدف
    یکی از متداول ترین مواد ترمیمی مورد استفاده در کلینیک جهت پرکردگی دندان های پوسیده آمالگام می باشد ولیکن این ماده دارای معایبی نیز است. که مهم ترین آن عود پوسیدگی در اطراف ترمیم به علت ریزنشت بین ترمیم و سطح دندان است. لذا هدف ازاین تحقیق بررسی و مقایسه ریزنشت ترمیم آمالگام باند شونده با استفاده از سه نسل دنتین باندینگ بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه in vitro 40 دندان مولر و پرمولر سالم انسانی و فاقد هرگونه پوسیدگی انتخاب شده به چهار گروه ده تایی تقسیم شدند. حفرات کلاس II آمالگام در سطح مزیال یا دیستال دندان ها تعبیه شدند در سه گروه، از سه نوع ماده چسبنده به عاج از سه نسل مختلف به نام هایScotch Bond Multi Purpose، Single Bond،iBond استفاده شد و در گروه چهارم هیچ ماده ای بکار نرفت. سپس حفرات توسط آمالگام high copper اسفریکال، ترمیم شدند. پس از ترموسایکلینگ و قرار گرفتن در معرض فوشین بازی 5/0% به مدت 24 ساعت، دو برش مزیودیستالی عمود برسطح اکلوزال دندان در Box تهیه شده، توسط دیسک الماسی داده شد. مقاطع آماده شده در زیر Stereomicroscope با بزرگنمایی 25X جهت میزان نفوذ رنگ مورد بررسی قرار گرفتند. داده های این مطالعه با استفاده از آزمونKruskal-Wallis و مقایسه چندگانه Scheffe مورد بررسی قرار گرفتند و 05/0>p به عنوان سطح معنی دار درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعات به طور مقایسه ای نشان داد که گروه شاهد کمترین میزان ریزنشت را بطور معناداری از لحاظ آماری (05/0>p) و سپس گروه iBond و بعد از آن Scotch Bond MP و سپس Single Bond نشت کمتری را در زیر ترمیم آمالگام نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در بین سه نسل مواد چسبنده به عاج iBond نقش مؤثرتری را در کاهش ریزنشت نشان داد.استفاده ازمواد چسبنده به عاج نقش مؤثری را درکاهش ریزنشت درترمیم های آمالگام ایفا نکردند.
    کلیدواژگان: ریزنشت، مواد چسبنده به عاج، آمالگام
  • فرزانه شیرانی، محمدرضا مالکی پور، پروین میرزاکوچکی، مریم ایروانی صفحه 116
    زمینه و هدف
    ریزنشت یک مسئله مهم در دندانپزشکی ترمیمی می باشد. انقباض ناشی از سخت شدن کامپوزیت ها هنوز منجر به وقوع ریزنشت و حساسیت پس از درمان می گردد. در این مطالعه تاثیر استفاده از کامپوزیت قابل جریان و سمان کامپوزیتی با سخت شدگی دوگانه برروی ریزنشت لثه ای رستوریشن های کامپوزیتی قابل فشردن (Packable) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    شصت حفره کلاس دو با لبه لثه ای 1میلی متر زیر محل اتصال سمان به مینا درسطح مزیال و دیستال 30 دندان مولر کشیده شده تراش داده شد. دندان ها به طور تصادفی به پنج گروه (12=N) تقسیم گردیدند. در گروه کنترل هر دندان با استفاده از کامپوزیت تتریک سرام به صورت لایه به لایه(Incremental) ترمیم شد. در گروه های دوم و چهارم به ترتیب کامپوزیت قابل جریان Tetric Flow و سمان کامپوزیتی با سخت شدگی دوگانه Rely X ARC به صورت یک لایه یک میلی متری قبل از قرار گرفتن کامپوزیت مورد استفاده قرار گرفت و کیور شد، در حالیکه در گروه های سوم و پنجم به ترتیب لاینرهای کامپوزیت قابل جریان و سمان کامپوزیتی با سخت شدگی دوگانه همراه با تکه اول کامپوزیت قابل فشردن کیور شدند و به طور جداگانه کیور نشدند. دندان های ترمیم شده برای یک هفته در آب مقطر و در درجه حرارت 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند و سپس بین درجه حرارت های 5 و 55 درجه سانتیگراد ترموسیکل شدند. در مرحله بعد پس از پوشانیدن سطوح دندان تا 1میلی متری لبه لثه ای نمونه ها توسط لاک ناخن در فوشین 2% برای 24 ساعت قرار گرفتند. نفوذ رنگ با استفاده از استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 28 مورد ارزیابی قرار گرفت و اطلاعات با استفاده از آزمون غیر پارامتریک کروسکال والیس ارزیابی آماری قرار گرفتند (05/0>p).
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که اختلاف معنی دار آماری بین گروه های کنترل با لاینر قابل جریان با کیورینگ جداگانه و لاینر قابل جریان بدون کیورینگ جداگانه و سمان کامپوزیتی با کیورینگ جداگانه وجود دارد. اما هیچ اختلاف معنی داری بین گروه کنترل با سمان کامپوزیتی بدون کیورینگ جدا، لاینر قابل جریان با کیورینگ جداگانه و سمان کامپوزیتی با کیورینگ مجزا و لاینر قابل جریان بدون کیورینگ جداگانه-سمان کامپوزیتی بدون کیورینگ مجزا مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که هیچیک از روش ها نمی تواند ریزنشت را به طور کامل در کفه لثه ای حفره محدود نماید. با وجود این مشخص شد لاینر قابل جریان یا سمان کامپوزیتی با سخت شدگی دوگانه بر روی کاهش ریزنشت ماده ترمیمی مورد آزمایش تاثیر قابل ملاحظه آماری داشته است.
    کلیدواژگان: ریزنشت، ترمیم های کامپوزیت خلفی، قابل جریان، سخت شدگی دوگانه، لاینر
  • حسین افشار، ژاله محمودیان، پوریا مطهری، آیدا خانلرپور صفحه 124
    زمینه و هدف
    یکی از روش های مؤثر در پیشگیری از پوسیدگی های اکلوزالی، سیلانت تراپی است. از طرفی مهم ترین عامل شکست در این روش، آلودگی با بزاق می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر آلودگی بزاق بر روی میزان ریزنشت فیشورسیلانت در مرحله بعد از قرار دادن سیلانت و قبل از کیور کردن آن، می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی 21 دندان پرمولر سالم انسان که به منظور درمان ارتودنسی کشیده شده بودند، انتخاب و یک شیار استاندارد V شکل در سطوح باکال و لینگوال دندان ها ایجاد گردید. سطوح باکال و لینگوال به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. در گروه کنترل، سیلانت بدون هیچگونه آلودگی بزاق کیور گردید. در گروه آزمایش، قبل از کیور کردن سیلانت دندان به مدت 10 ثانیه درون بزاق مصنوعی، غوطه ور و سپس کیور شد. نمونه ها بعد از ترموسایکلینگ، درون محلول فوشین 2% به مدت 24 ساعت غوطه ور شدند. تمامی دندان ها به وسیله یک دیسک الماسی در جهت باکو - لینگوالی برش داده شدند و در زیر استریومیکروسکوپ، به منظور تعیین میزان ریزنشت و نفوذ دای، بررسی شدند. آزمون های گلموگروف- اسمیرنوف، t- استودنت زوجی، رتبه علامت دار ویلکاکسون برای تحلیل نتایج استفاده شد و 05/0> p به عنوان سطح معنی دار درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین 821 میکرون ریزنشت در گروه آزمایش و 630 میکرون در گروه کنترل مشاهده شد. بررسی های آماری تفاوت معنی داری را میان میانگین میزان ریزنشت در دو گروه کنترل و آزمایش، نشان نداد (133/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه آلوده شدن دندان ها به بزاق قبل از کیور شدن رزین، تاثیری بر میزان ریزنشت نداشته و نیازی به حذف سیلنت کیور نشده و تکرار مراحل سیلنت تراپی ندارد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، فیشورسیلانت، لایت کیور، آلودگی بزاق
  • حمید محمود هاشمی صفحه 128
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع شکستگی زایگوما در بین شکستگی های فک و صورت و اهمیت عوارض چشمی ناشی از آن، در این مطالعه به بررسی شیوع عوارض چشمی ناشی از شکستگی استخوان زایگوما پرداخته شده است.
    روش بررسی
    در این تحقیق که از نوع توصیفی مقطعی می باشد، بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی فک و صورت بیمارستان شریعتی از مهر 83 تا مهر 85 که به علت شکستگی زایگوما، مشکلات چشمی پیدا کرده بودند، بررسی شدند. تمامی این بیماران علاوه بر معاینه در درمانگاه جراحی فک و صورت، برگه مشاوره از سرویس چشم پزشکی طرف مشاوره (مانند بیمارستان فارابی) را در پرونده خود داشتند.
    یافته ها
    115 بیمار با شکستگی زایگوما و عارضه چشمی ناشی از آن بررسی شدند (87 مرد و 28 زن). میانگین سنی مردان 26 سال و میانگین سنی زنان 32 سال بود. شیوع عوارض چشمی بدین نحو بود: اکیموز ملتحمه (Subconjunctival Ecchymosis)، و 07/23% در مردان و 05/21% در زنان. جابجایی شیار پلکی Displacement of Palpebral Fissure)، 5/26% در مردان و 6/27% در زنان. بهم خوردن سطح دو مردمک (Unequally Pupillary Level)، و 37/18% در مردان و 78/15% در زنان. دوبینی (Diplopia)، در مردان و 5/10% در زنان. فرورفتگی اوربیت (Enophthalmos)، و 23/1% در مردان و 25% در زنان.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت مشکلات چشمی ایجاد شده بر اثر شکستگی زایگوما، و اینکه بسیاری از این مشکلات حین درمان شکستگی زایگوما قابل برطرف کردن می باشند، مشاوره چشم پزشکی و کمک از همکاران چشم پزشک در مورد این بیماران بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: شکستگی های زایگوما، دوبینی، انوفتالموس، اکیموز ملتحمه
  • محمد واحدی، پژمان بکیانیان وزیری، حمیدرضا عبدالصمدی، علی پهلوان، مهرداد حاجیلویی، شرمین عبدالله زاده صفحه 132
    زمینه و هدف
    یکی از راه های انتقال عوامل بیماری زا از طریق هندپیس های دندانپزشکی می باشد. ورود نسل جدید آنگل و توربین های قابل اتوکلاو شدن تا حدودی این مشکل را مرتفع ساخته است ولی بهر حال گاهی در کلینیک مجبور به استفاده از محلول های شیمیایی برای ضدعفونی توربین ها می شویم. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر ضد میکروبی چند محلول ضدعفونی کننده رایج بر روی هندپیس های آلوده ندانپزشکی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از 35 توربین از کار افتاده استریل شده استفاده گردید. سر توربین ها پس از قرارگیری در سوسپانسیون میکروبی حاوی استافیلوکوک طلایی، پسودوموناس آئروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس بطور جداگانه داخل محلول های ضدعفونی قرار گرفته و در فواصل زمانی مختلف یک لوپ از آن در محیط مورد نظر، کشت داده شد. کلیه محیط ها پس از 24 ساعت انکوبه شدن در دمای 37 درجه سانتیگراد توسط دستگاه اسپکتروفتومتر کدورت سنجی شد. رقیق سازی مکرر محلول ها تا جایی ادامه یافت که در بالاترین رقت و کمترین زمان بتواند رشد میکروبی را متوقف سازد. جهت تحلیل داده ها از آزمون کروسکال والیس استفاده شد.
    یافته ها
    محلول اتانول تا رقت اثر ضدمیکروبی روی هر سه نوع ارگانیسم مورد مطالعه داشته است. بتادین تا رقت کلیه میکر وارگانیسم های مورد مطالعه را در تمامی فواصل زمانی از بین برد اما در رقت اثر ممانعتی خود را روی پسودوموناس از دست داد. محلول میکروتن تا رقت اثرات ضدمیکروبی خود را حفظ نمود اما در رقت های بالاتر قادر به جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها نبود. هیپوکلریت سدیم تا رقت رشد هر سه میکروارگانیسم را متوقف ساخت.
    نتیجه گیری
    هیپوکلریت سدیم مؤثرترین داروی ضدمیکروبی در بین موارد مورد مطالعه بود. چرا که توانست در کمترین غلظت جلوی رشد میکروبی را بگیرد.
  • اصغر عبادی فر، آزادی نقیبی، ناصر ولایی، غلامحسین رمضانی، سعید سادات منصوری صفحه 140
    زمینه و هدف
    کنترل پلاک همیشه از مسائل مهم در دندانپزشکی پیشگیری بوده است. روش ها و مواد گوناگون به این منظور ارائه شده اند. اخیرا خمیردندان جدیدی با ادعای پیشگیری از تشکیل پلاک به بازار عرضه شده است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه این خمیردندان (سه رنگ پونه حاوی تریکلوزان) با نوع اولیه آن (معمولی پونه) انجام گرفت.
    روش بررسی
    تحقیق با طراحی randomized double blind cross over clinical trial بر روی 40 نفر از دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران در سال 1384انجام گرفت. میزان پلاک اولیه نمونه ها به روش کنترل پلاک ایندکس بررسی، ثبت و سپس به صفر رسانیده شد. نمونه ها به طور تصادفی به گروه های مورد (خمیردندان سه رنگ) و گروه شاهد (خمیردندان معمولی) تقسیم شدند و به تمام نمونه ها مسواک Oral B Advantage Artica داده شد و از آنها درخواست شد به مدت دو هفته از این مسواک و خمیردندان از پیش تعیین شده استفاده کنند. در پایان دو هفته میزان پلاک تمام نمونه ها ثبت و دوباره به صفر رسانیده شد. نوع خمیردندان گروه های مورد و شاهد عوض شد (cross over) و پس از پایان دو هفته میزان پلاک برای بار سوم اندازه گیری شد. افراد مورد آزمایش و ارزیابی کننده از نوع خمیردندان داخل تیوپ ها اطلاعی نداشتند (دو سویه کور). میزان شاخص پلاک در زمان اولیه و پس از استفاده از دو مدل خمیردندان با استفاده از آزمون freidman و آزمون تکمیلی با adjust خطای نوع اول آماری مقایسه گردید.
    یافته ها
    از تعداد 40 نمونه، 4 مورد به دلایل مختلف حذف شدند. متوسط پلاک در ابتدای مطالعه 1/1±2 3/88 درصد بود که با میزان پلاک ثانویه اختلاف آماری معنی دار داشت. (001/0>p) میزان پلاک ثانویه در خمیردندان معمولی 9/16 2±/78 و در خمیردندان سه رنگ برابر 3/19 ±1/74 درصد بود که بین این دو تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (4/0=p).
    نتیجه گیری
    اگرچه هر دو خمیردندان توانسته اند به طور معنی داری باعث کاهش درصد شاخص پلاک شوند اما بین دو خمیردندان اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تشکیل پلاک میکروبی، خمیردندان، پیشگیری
|
  • Ahmad Akhondi , Khorshidian A., Chalipa J. Page 77
    Background And Aim
    Among different treatments of patients with Class III malocclusion, orthopedic protraction of maxilla has been known as an effective method in mixed dentition period. The aim of this study was to evaluate the cephalometric changes of Cl III patients in mixed dentition period following face mask therapy and slow maxillary expansion.
    Materials And Methods
    This was a before-after study which was conducted on 10 children in mixed dentition period, who had class III malocclusion and maxillary deficiency according to the Stiener and Mc Namara's analysis. The patients were all treated by protraction face mask and slow maxillary expansion. The cephalometric changes of maxilla, mandible and dental relations during the treatment were analyzed by Paired sample T Test. P<0.05 was considered as the level of significant.
    Results
    The overjet increasement was 1.7mm. Co. ANS distance improvement was 5.6mm, Ptm.ANS distance increasing was 3mm, and ultimately improvement of Gf.s distance was 1.5mm which were all statistically significant (p<0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, face mask therapy with slow maxillary expansion is able to improve the horizotal position of maxilla, in patients with Cl III malocclusion, in mixed dentition period.
  • Vosough Hosseini S., Lotfi M., Saghiri Ma., Fatemi A. Page 85
    Background And Aim
    Three Dimensional obturation of root canal is one of the main goals of root canal therapy to preserve health or reach the regeneration or healing of periapical tissues. Root end filling materials are used in numerous situations to reach the mentioned goals. One of the common root end- filling materials is mineral trioxide aggregate (MTA) which the foreign and Iranian ones are different in their prices. The aim of this study was to compare the rat connective tissue reaction to Iranian and foreign MTA.
    Materials And Methods
    This was an animal study in which 40 rats were divided into 5 groups of each 8. The polyethylene tubes filled with foreign (Pro Root MTA) and Iranian (Root MTA) white MTA and were implanted in subcutaneous connective tissue. Similarly, the empty tubes were inserted in subcutaneous connective tissue as control group. The samples were examined histologically after 7, 14, 30, 60 and 90 days and were scored as followings: 0, was characterized to samples without inflammatory cells; without inflammatory reaction 1, for samples with less than 25 inflammatory cells; mild inflammatory reaction. 2, for samples with 25 to 125 inflammatory cells; moderate inflammatory reaction and 3, for ones with more than 125 inflammatory cells; severe inflammatory reaction. The data were analyzed using Kruskal-Wallis test and p<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    In general, inflammatory reactions were reduced in all groups. Experimental groups had moderate to severe inflammation in the 7th day which had significant difference with the control group having mild to moderate inflammation (p=0.04). There was not any significant differences between experimental and control group in 14th, 30th, 60th and 90th days (p>0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this investigation, inflammatory subcutaneous connective tissue reaction to Iranian (Root MTA) and foreign (Pro Root MTA) MTA was the same.
  • Atai M., Ghavam M., Yasini E., Mirzaei M., Pahlavan A., Hasani Tabatabaie M., Arami S., Kermanshah H., Kameli S. Page 90
    Background And Aim
    Nonmetallic tooth- colored posts adhere to canal walls by dentin bonding agents and resin cements. Better retention and proper distribution of stress result from enough and proper bonding. The purpose of this study was to evaluate bond strength of D.T. Light - post with two different resin cements (self-cure & dual-cure) and to investigate the effect of irrigating solutions applied in root canal on bond strength of the resin cements and D.T.Light- post to root canal wall.
    Materials And Methods
    In this experimental study 40 single root teeth (maxillary canine & central) were selected and stored in 0.1% thymol solution for one week and transferred to distilled water. The teeth were decoronated 2mm above CEJ. The canal space was mechanically enlarged using k-files (up to # 70). The teeth were randomly divided into two groups. The first group was irrigated with 2.6% NaOCl, and the second was irrigated with normal saline. After drying, the teeth were filled with gutta percha cones using lateral condensing method. After two weeks the post space was prepared and D.T.Light- post was inserted in each subgroup using self or dual-cure cements according to manufacturer's instructions. After thermocycling, the apical part was cut 1cm below CEJ. The remained length was divided into 9 equal sequential sections. Each section was submitted to shear push-out test in universal testing machine. Statistical analysis of the bond strength data was performed using ANOVA and post hoc tests with p<0.05 as the level of significance. All failed specimens were examined under stereomicroscope. Degrees of conversion of the cements were determined by FTIR.
    Results
    Significant difference in bond strength values were found among sites (P=0.001) and cements (P=0.03). With increasing in depth, bond strength decreased. The mean bond strength value in dual-cure resin cement was higher than self-cure cement. The irrigating solutions caused no significant difference in bond strength (P=0.46). DC% had significant difference in various depths.
    Conclusion
    According to the results of this investigation, bond strength of dual-cure cement is higher than self-cure one in D.T Light- post because of post's translucency. 2.6% sodium hypochlorite does not affect the bond strength.
  • Mirzaei M., Yassini E., Ghavam M., Pahlavan A., Hasani Tabatabaie M., Arami S., Kermanshah H., Esmaieli B. Page 100
    Background And Aim
    Various studies have shown that reliable bond at the root - post - core interfaces are critical for the clinical success of post - retained restorations. Severe stress concentration at post - cement interface increases post debonding from the root. To form a bonded unit that reduces the risk of fracture, it is important to optimize the adhesion. Therefore, some post surface treatments have been proposed. The purpose of this study was to investigate the influence of various surface treatments of tooth - colored posts on the bonding of resin cement.
    Materials And Methods
    In this interventional study, 144 tooth colored posts were used in 18 groups (8 samples in each group). The posts included quartz fiber (Matchpost), glass fiber (Glassix), and zirconia ceramic (Cosmopost) and the resin cement was Panavia F 2.0. The posts received the following surface treatments: 1- No surface treatment (control group), 2- Etching with HF and silane, 3- Sandblasting with Cojet sand, 4- Sandblasting with Cojet sand and application of silane, 5- Sandblasting with alumina particles, 6- Sandblasting with alumina particles and application of silane. Then, posts were cemented into acrylic molds with Panavia F 2.0 resin cement. The specimens were placed in water for 2 days and debonded in pull - out test. Statistical analysis was performed using ANOVA followed by Tamhane and Tukey HSD. Failure modes were observed under a stereomicroscope (10). P<0.05 was considered as the significant level.
    Results
    Surface treatments (sandblasting with Cojet and alumina particles, with or without silane) resulted in improved bond strength of resin cement to glass fiber post (Glassix) and zirconia ceramic (Cosmopost) [p<0/05], but not to the quartz fiber post (Matchpost). In general, higher bond strengths resulted in a to higher percentage of cohesive failures within the cement.
    Conclusion
    Based on the results of this study, sandblasting with cojet and alumina particles increases bond strength of resin cement to glass fiber post (Glassix) and zirconia ceramic (Cosmopost).Generally, the bond strength of resin cement to the posts is affected by the post's composition and surface treatment.
  • Yasini E., Mirzaei M., Pahlavan A., Ghavam M., Hasani Tabatabaie M., Arami S., Kermanshah H., Tabatabaie Sh. Page 109
    Background And Aim
    Amalgam is one of the mostly used restorative materials, but has some disadvantages. Microleakage is one of the short comings of amalgam which may lead to sensitivity and recurrent caries. The aim of this study was to evaluate the effect of three dentin bonding systems on reduction of microleakage in amalgam restorations.
    Materials And Methods
    Class II amalgam restorations were made in 40 noncarious molar and premolar teeth. Then the specimens were divided into four equal groups. Scotch Bond Multi Purpose, Single bond, iBond, were used as liner in groups one to three respectively and in group four no liner was used. The teeth were restored with high copper spherical amalgam. After thermocycling for 500 cycles at 50C and 550C, the specimens were immersed in basic fuchsin for 24 hours, bisectioned mesiodistally and evaluated under stereomicroscope at X25 for dye penetration. The data were analyzed by Kruskal-wallis and Scheffe. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    The groups showed significant difference (p=0.003). The group four had significantly less microleakage than the first and second groups (p<0.05). The second and third groups showed significantly different microleakage (p=0.038).
    Conclusion
    Based on the results of this investigation applying dentin bonding agents has no effect on reducing microleakage in amalgam restorations, however more studies are recommended.
  • Shirani F., Malekipoor Mr., Mirzakoochaki P., Eravani M. Page 116
    Background And Aim
    Microleakage has been always a major concern in restorative dentistry. The curing contraction of composites still presents a problem with controlling microleakage and postoperative sensitivity. The aim of this study was to investigate the effect of flowable and dual-cure resin composite liners on gingival microleakage of packable resin composite restorations.
    Materials And Methods
    Sixty Class II cavities with cervical margins 1 mm below the CEJ were prepared in 30 extracted human molars. The teeth were randomly divided into five groups of 12 each. In control group, each tooth was restored incrementally with Tetric Ceram composite without applying any liner. In the second and forth groups, flowable materials- Tetric Flow and dual-cure composite resin cement Relay X ARC were placed respectively as a 1-mm thick gingival increment and cured before the resin composite restoration, whereas, in the third and fifth groups liners were cured with the first increment of packable composite.The restored teeth were stored for one week in distilled water at 370C, and thermocycled between 50C and 550C, sealed with nail varnish except the tooth - composite interface in cervical restoration margins and immersed in 2% basic fuchsin for 24 hours. Dye penetration was evaluated using a stereomicroscope with 28x magnification. The data were analyzed by Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U-tests with p<0.05 as the level of significance.
    Results
    The results of this study indicated that there were significant statistical differences between control - cured flowable liner, control-flowable liner without separately curing, control-cured dual cure composite resin cement groups.However there were no significant differences between dual-cure composite resin cement without separately curing-control,cured flowable liner-cured dual cure composite resin cement, flowable liner without separately curing-dual cure composite resin cement without separately curing groups.
    Conclusion
    The results of this study indicated that none of techniques could thoroughly eliminate microleakage in gingival floor, however the effect of flowable or a dual-cure liner on reducing the gingival microleakage was found to be statistically significant in tested restorative material.
  • Afshar H., Mahmoodian J., Motahhary P., Khanlarpoor A. Page 124
    Background And Aim
    Pit and fissure sealant therapy, is one of the most effective methods, in prevention of occlusal caries. Saliva contamination before curing the resin can increase the risk of failure in this method. The purpose of this study was to evaluate the effect of saliva contamination prior to curing on microleakage of pit and fissure sealants.
    Materials And Methods
    In this experimental in vitro study 21 sound human pre molars were selected and two standardized V-Shaped fissures were prepared on both buccal and lingual surfaces, then they were randomly divided into two equal groups. In the control group, the sealant was cured without any saliva contamination and in the case group, the sealed teeth were immersed in artificial saliva for ten seconds before curing. After thermocycling the samples were immersed in 2% fouchsin solution for 24 hours and then sectioned longitudinally in bucco - lingual direction. The specimens were then fixed and assessed under stereomicroscope to determine microleakage and dye penetration using paired student t. test. P<0.05 was considered as the level of significance.
    Results
    Analysis of data showed no significant differences in microleakage, between the two groups (p=0.178).
    Conclusion
    According to the results of this study saliva contamination of uncured sealant had no influence on microleakage.
  • Mahmood Hashemi H. Page 128
    Background And Aim
    Zygomatic fractures are common among oral and maxillofacial problems and ocular injuries are of great importance, the prevalence of ocular problems following zygomatic fractures in Iran is not clear so we performed this study to evaluate this problem in patients referring to Shariati Hospital.
    Materials And Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, we evaluated the patients who referred to department of oral and maxillofacial surgery of Shariati hospital for ocular complains following zygomatic fractures. The evaluation was performed both clinically and historically.
    Results
    115 patients were examined (87 males and 28 females) with the mean age of 26 for males and 32 for females. The prevalence of ocular injuries were as follows: subconjunctival ecchymosis: 23.07% for males and 21.05% for females. Displacement of palpebral fissure: 26.5% for males and 27.6% for females. Unequal papillary levels: 18.37% for males and 15.78% for females. Diplopia: 8.9% for males and 10.5% for females. Enophthalmos: 23.1% for males and 25% for females.
    Conclusion
    It is strongly recommended to refer patients with zygomatic fracture for an ophthalmologic consultation.
  • Vahedi M., Bakianian Vaziri P., Abdolsamadi Hr., Pahlavan A., Hajilooii M., Abdollahzadeh Sh. Page 132
    Background And Aim
    Contaminated dental handpieces have the potential to transfer infection to patients. New generation of autoclavable turbines have to some extent overcome the problem however, in clinic sometimes it is necessary to use chemical to disinfect handpieces. The aim of this study was to determine the antimicrobial effect of some routinely used disinfectant solutions on dental contaminated handpieces.
    Materials And Methods
    In this experimental study 35 turbines were sterilized. The turbine's heads were inserted into microbial suspension containing staphylococcus, pseudomonas and candida and then exposed to the disinfectant solutions. Inoculations into culture medium were made at different intervals. All medium was incubated for 24 hours at 37oC followed by spectrophotometer inspection for detection of microbial growth. Serial dilutions of disinfectant agents were used to determine the highest dilution in which there was no microbial growth. Kruskal wallis test was used for statistical analysis and p<0.05 was considered as the level significance.
    Results
    Ethanol had antimicrobial effect on all of the tested microorganisms at dilution of 1:4. Betadine at dilution of 1:64 caused inhibition of all of the microbes except pseudomonas. Micro 10 had antimicrobial effect up to dilution of 1:256 but could not inhibit microbial growth at higher dilution. Sodium hypochlorite inhibited growth of the three microoganisms up to dilution of 1:1024.
    Conclusion
    Based of on the results of this study sodium hypochlorite was found to be the most effective antimicrobial agent among those used in this study, inhibiting microbial growth at the highest dilution
  • Ebadifar A., Naghibi A., Valaie N., Ramezani Gh., Sadat Mansori S. Page 140
    Background And Aim
    Plaque control has always been important in preventive dentistry. Various methods and materials have been introduced for this purpose. Recently a three-colored tooth paste has been introduced which claims to prevent plaque formation. The aim of this study was to compare three-colored pouneh tooth paste containing triclosan with the conventional one in preventing plaque formation.
    Materials And Methods
    This was a randomized double blind cross over clinical trial which was carried out on 40 dental students of Tehran azad university in 2005. Before beginning the trial, the index of plaque was evaluated, registered and reduced to null. The subjects were randomly divided into two groups, the case group (three color tooth paste) and the control group (conventional tooth paste). The participants were asked to apply the specified tooth paste with an oral B Advantage Artica toothbrush for two weeks. After two weeks, the amount of plaque was re-registered and again reduced to null. The type of tooth paste was changed among two groups and the plaque was registered for the third time at the end of two weeks. Then the patients and assessors were not aware of the type of tooth paste in the tubes (double blind). McNamar and ManWhitney test were used.
    Results
    From the 40 subjects, 4 cases were omitted due to the different reasons. The amount of initial plaque index was 88.3 12.1 which was reduced to 78.2 16.9 in the control and 74.1 19.3 in the case group. The difference between primary plaque and secondary plaque (after applying tooth paste) was significant in both case and control groups, however there was not any significant difference between two groups.
    Conclusion
    Based on the results of this study, there was not any significant difference between conventional and three-colored tooth paste in reducing the plaque index.