فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:20 Issue: 3, 2008

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:20 Issue: 3, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • شهید آیت الله مرتضی مطهری صفحه 182
    اسلام معتقد است آنچه که انسان را از نظر فردی و اجتماعی تقسیم و تجزیه می کند و عامل اصلی تفرقه است تعلق انسان به اشیاست، نه عکس آن. اسارت انسان ناشی از «مملوکیت» اوست و نه «مالکیتش». از این رو برای عامل تعلیم و تربیت، انقلاب اندیشه، ایمان، ایدئولوژی و آزادی معنوی نقش اول را قائل است ولی معتقد است که انسان همچنان که ماده محض نیست، روح محض هم نیست، معاش و معاد توام با یکدیگرند. جسم و روان در یکدیگر تاثیر متقابل دارند، در همان حال که باید با عوامل روحی و روانی تفرقه، در پرتو توحید در عبادت و حق پرستی مبارزه کرد، با عوامل تبعیض، بی عدالتی ها، محرومیتها، ظلمها، اختناقها، طاغوتها، غیر خدا را «رب گرفتن»ها به شدت جنگید. اسلام چنین منطقی دارد. زمانی که ظهور کرد، در آن واحد به دو دگرگونی و انقلاب و دو حرکت دست زد، اسلام نگفت تبعیضها، بی عدالتی ها یا مالکیتها را از بین ببرید خود به خود همه چیز درست می شود و نگفت درون را اصلاح کنید و به برون کار نداشته باشید، اخلاق را بسازید اجتماع خود به خود ساخته می شود. اسلام در آن واحد که ندای توحید روانی و درونی در پرتو ایمان به خداوند متعال و یگانه پرستی را داد، فریاد توحید اجتماعی در پرتو جهاد و مبارزه با ناهمواری های اجتماعی را بلند کرد. این آیه کریمه قرآن که مانند ستاره در آسمان توحید انسانی می درخشد، همان آیه ای است که رسول اکرم در دعوتنامه هایش به سران کشورها می گنجانید، رئالیسم و واقع بینی و همه جانبه نگری اسلام را ارائه می دهد: قل تعالو الی کلمه سواء بیننا و بینکم ان لا نعبد الا الله و لا نشرک به شیئا(سوره آل عمران آیه64) «بیایید به سوی یک سخن، یک تز، یک حقیقت که برای همه ما و شما یکسان است و با همه نسبت متساوی دارد، نه امتیاز خاصی است برای ما و نه امتیاز خاصی برای شما و آن اینکه خدای یگانه را بپرستیم و جز او هیچ چیز را نپرستیم.»...
  • محمدحسن ضرابی، مریم جاویدی، مهدی وطن پور، حبیب الله اسماعیلی صفحه 184
    زمینه و هدف
    از اصلیترین عوامل شکستن فایل های چرخشی، خستگی پیچشی است که ناشی از بالا بودن سطح تماس فایل و کانال و در نتیجه نیروی اصطکاک زیاد می باشد. یکی از راه های پیشنهادی جهت کاهش این سطح تماس انجام Manual glide path (تماس ملایم فایل دستی با دیواره کانال) می باشد که در این مطالعه سعی شده است تا اثر انجام آن بر میزان ایجاد نقص یا شکستگی فایل های چرخشی مورد ارزیابی قرار گیرد.
    روش بررسی
    این مطالعه آزمایشگاهی بر روی تعداد صد و شصت کانال دندانهای مولر خارج شده انسانی با انحنای متوسط در دو گروه انجام گردید. در گروه اول پس از انجام Manual glide path آماده سازی کانال با فایل های چرخشی Mtwo و تکنیک کراون انجام شد. در گروه دوم بدون استفاده از Manual glide pathبه وسیله فایل های هشت، ده و پانزده آماده سازی کانال مشابه گروه اول با فایل های چرخشی Mtwo انجام شد. پس از اتمام کار تعداد فایل های دچار نقص، تعداد فایل های شکسته شده و مجموع آنها در دو گروه با آزمونهایt و Mann-WhitneyوMantel-Cox مورد بررسی قرار گرفتند همچنین از آنالیز Kaplan-Meier نیز به منظور بررسی احتمال سلامت فایل پس از هر بار کاربرد آن استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که سه متغیر مورد بررسی در دو گروه اختلاف معنی داری داشته و انجام Manual glide path سبب کاهش این نقایص شده و تعداد کانال های آماده سازی شده را افزایش داده است (نقص فایل ها 039/0=P، شکستگی یا نقص 005/0=P، تعداد کانال های آماده سازی شده 042/0=P). همچنین بر اساس آزمون بقا انجام شده احتمال آنکه فایلی پس از آماده سازی ده کانال سالم بماند در گروه اول 5/81% و در گروه دوم 7/53% بوده است. آزمون Mantel-cox انجام شده نشان دهنده معنی دار بودن این اختلاف است(002/0=P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد در صورتی که قبل از به کاربردن فایل های چرخشی، ناحیه آپیکال کانال ها با فایل های دستی شماره پایین Manual glide path آماده سازی شود، میزان نقص یاشکستگی فایل ها کاهش می یابد..
    کلیدواژگان: Manual glide path (تماس ملایم فایل دستی با دیواره کانال)، نقص، شکستگی، فایل های چرخشی نیکل تیتانیوم
  • احمد سوداگر، سید امیرحسین میرهاشمی، محمد جواد خرازی فرد صفحه 191
    زمینه و هدف
    بافت نرم همواره به عنوان عاملی تاثیرگذار بر نتایج درمان ارتودنسی به ویژه از لحاظ حصول نتایج زیبا، مورد نظر ارتودنتیست ها بوده است، به گونه ای که ارتودنسی نوین به سمت و سوی فلسفه نوین «ارتودنسی بر پایه زیبایی» قدم برمی دارد، وجود تحقیقهای فراوان در این زمینه خود نشانگر اهمیت این موضوع می باشد، معهذا هنوز ابهامات بسیاری در این زمینه وجود دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی رفتار بافت نرم در مال اکلوژن Div1 Cl II صورت
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی (Cross-Sectional) از اطلاعات رادیوگرافی لترال سفالوگرام 36 بیمار مؤنث 14- 18 ساله که دارای کلیه دندانهای دائمی بوده و هیچ سندرم خاصی نداشتند، استفاده شده است.از روی رادیوگرافی 11 شاخص سفالومتریک بافت سخت و ده شاخص سفالومتریک بافت نرم اندازه گیری شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون آماریMultiple Regression Analysis Pearson Correlation استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاکی از تاثیر زاویه ANB (032/0=P) و «موقعیت قرارگیری انسیزورهای بالا» (032/0=P) بر ضخامت لب بالا در قاعده و تاثیر «موقعیت قرارگیری انسیزورهای پایین» بر ضخامت لب بالادر ناحیه ورمیلیون بود، (032/0=P) در حالی که ضخامت لب پایین در ناحیه قاعده تحت تاثیر موقعیت انسیزورهای پایین (015/0=P) و در ناحیه ورمیلیون در ارتباط با موقعیت انسیزورهای بالا قرار داشت.(001/0=P)، طول لب بالا بیشتر در ارتباط مستقیم با witt''s app (003/0=P) و موقعیت انسیزورهای پایین (037/0=P) بود در حالی که طول لب پایین تحت تاثیر زاویه FMA (019/0=(P و موقعیت انسیزورهای پایین قرار داشت. (002/0=P)، در این مطالعه طول چانه و زاویه نازولیبیال، هیچ گونه همبستگی معنی داری را با شاخصه های بافت سخت نشان ندادند و زاویه منتولبییال، بیشترین همبستگی را با عوامل بافت سخت از جمله FMA، ANB، موقعیت انسیزورهای بالاو پایین نشان داد.
    نتیجه گیری
    به طورکلی می توان گفت با توجه به همبستگی های موجود بین بافت نرم و ساختارهای دنتواسکلتال که بیشتر در جهت جبران و پوشش مشکلات بافت سخت می باشد، توجه توام به هردو این عناصردر هنگام ارائه تشخیص و طرح درمان الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: بافت نرم، بافت سخت، مال اکلوژن Cl II، Div1، لندمارک
  • محمدرضا ابریشمی، بهرام آیرملو، گیتا اسلامی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحه 199
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر استفاده از آنتی بیوتیک به صورت موضعی به عنوان درمان جانبی پریودنتیت مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تعداد کلنی های باکتری شمارش شده به دنبال جرم گیری و تسطیح سطوح ریشه با و بدون استفاده موضعی از ژل CHLO-SITE در بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط تا پیشرفته انجام شد.
    روش بررسی
    در یک کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی Split-mouth، بیست بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط تا شدید مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند در صورت داوطلب بودن انتخاب و نمونه برداری از پاکت های با عمق چهار تا شش میلی متر که به صورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفته بودند انجام شد. در نواحی شاهد، درمان جرم گیری + تسطیح سطوح ریشه دندانها و در گروه مورد این فرآیند به همراه ژل CHLO-SITE انجام گردید. نمونه برداری از پاکت های نواحی مورد و شاهد در ابتدای مطالعه، یک ماه بعد و سه ماه بعد انجام و بعد از کشت نمونه ها در محیطهای مک کانکی، ژلوز ساده و Blood agar تعداد کلنی های باکتری در نمونه های مورد و شاهد تعیین و با آزمونهای Wilcoxon Signed Ranks و Friedman مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین کلنی های شمارش شده در نمونه های CHLO-SITE + Sc/Rp برابر دو میلیون و ششصد و نود هزار و در گروه Sc/Rp برابر دو میلیون و ششصد و چهل و پنج هزار (بدون تفاوت آماری معنی دار) برآورد شد. در نمونه های یک ماهه نیز میانگین تعداد کلنی ها در گروه مورد و شاهد به ترتیب برابر سیزده هزار و هشتصد و پنجاه و صد و پنجاه و یک هزار و ششصد و ده بود.(05/0< p) همچنین بعد از سه ماه دو گروه تفاوت معنی داری از نظر میزان کلنی ها نشان دادند(05/0< p). میانگین کلنی ها در این زمان در گروه مورد برابر سیزده هزار و چهارصد و در گروه شاهد برابر صد و چهل و سه هزار و پانصد و پنجاه و پنج بود.
    نتیجه گیری
    تجویز زیرلثه ای ژل CHLO-SITE به عنوان درمان جانبی همراه Sc/Rpنسبت به درمان استاندارد پریودنتیت مزمن منجر به کاهش تعداد کلنی های باکتری بیشتری در بیماران گردید که این کاهش در ماه اول بعد از تزریق ژل زیاد ولی در ماه سوم از شدت آن کاسته شد.
    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، ژل CHLO، SITE، جرمگیری، کشت میکروبی
  • مسعود سیفی، مریم جسری صفحه 207
    زمینه و هدف
    ژن OPN نقش مهمی در تحلیل استخوان دارد. با در نظر قرار دادن نقش این ژن در تحلیل استخوان فرضیه احتمال افزایش تظاهر این گلیکوپروتئین در جریان تحلیل استخوان ناشی از حرکات دندانی موش نر مطرح شد. این مطالعه با هدف تعیین بروز ژن OPN در تحلیل استخوان ناشی از حرکات ارتودنتیک دندانی در موش نر انجام گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی به منظور ایجاد حرکت مزیال دندانها دستگاه ارتودنسی ثابت، یک Closed coil spring بر روی مولر اول چپ فک بالای 13 موش صحرایی نر هشت هفته ای Wistar قرار گرفت. دندانهای مولر راست فک بالای جانوران که درمان ارتودنسی دریافت نکرده بودند به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. حیوانات پس از 21 روز کشته شدند. مواد حاصل از تراش استخوان سطح مزیال جانوران برای آزمایشات PCR ارسال شد. داده ها با آزمون McNemar با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 5/11 و خطای آماری نوع اول 05/0 تحت تحلیلهای آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل دانسیته mRNA کد کننده ژن OPN بر روی ژل الکتروفورز، افزایش معنی داری را در تظاهر این ژن در سمت مزیال)تحلیلی) گروه آزمایش نشان داد(001/0>P). صحت بررسی های PCR با استفاده از ژن GAPDH تایید شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه مؤید آن است که در شرایط کنترل شده مطالعه، بروز ژن OPN در تحلیل استخوان ناشی از حرکات دندانی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ژنOPN، تحلیل استخوان، حرکات ارتودنتیک دندانی، موش صحرایی نر
  • فرحناز ارباب زاده، سید محمد رضوی، پوران صمیمی، مریم چهارکامه صفحه 213
    زمینه و هدف
    با ارزیابی و اثبات سازگاری یک ماده می توان با درنظرگرفتن خواص مطلوب به آن ماده جنبه کاربردی بخشید. زونالین یک سمان زینک اکساید اوژنول (ZOE) تقویت شده است که به صورت پودر و مایع عرضه می شود. زولیران در ایران با ترکیبی مشابه ساخته شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه سازگاری بافتی دو ماده زونالین و زولیران می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی(True experiment) از 12 موش آزمایشگاه ماده بالغ 3 - 4 ماهه با وزن حدود 150-200 گرم استفاده گردید. بعد از بیهوشی پنج برش روی پوست در محور سری- دمی، به شکل پاکتی و به صورت مورب و با عمق 15 میلی متر توسط پنس هموستات ایجاد گردید. سمان مخلوط شده دیسکی شکل زونالین در دو ناحیه سمت راست و سمان مخلوط شده زولیران در دو ناحیه سمت چپ بدن قرار داده شد و لبه های پوست حیوان بخیه گردید. در هر موش نیز در ناحیه پشتی یک فلپ ایجاد شد ولی ماده ای قرار داده نشد و سپس ناحیه بخیه گردید.(گروه شاهد) نمونه برداری به صورت بیوپسی در فواصل سه، پانزده، سی و شصت روز صورت پذیرفت. در هر زمان نمونه برداری از سه موش صورت گرفت.
    یافته ها
    بین فراوانی درجات مختلف واکنش بافتی در دو ماده در هیچ کدام از دوره های زمانی قابل ملاحظه ای مشاهده نگردید. همچنین بین دوره های زمانی در یک ماده تفاوت قابل ملاحظه ای مشاهده نشد. اما هر دو گروه در دوره های زمانی مختلف با گروه شاهد تفاوت داشتند و شدت التهاب زیادتر بود.
    نتیجه گیری
    ماده زولیران (گلچای ایران) باعث واکنش آماسی شدیدی نشده و دارای سازگاری نسجی مناسبی می باشد.
    کلیدواژگان: زونالین، زولیران، زیست سازگاری
  • فریده گرامی پناه، سعید نوکار، علی شفیعی، گلاره اسدی صفحه 219
    زمینه و هدف
    تفاوت در میزان انبساط حرارتی دندان و ماده ترمیم کننده می تواند باعث ایجاد استرس و در نتیجه شکست در ساختار دندان یا نشت در رستوریشن شود که این امر نیز باعث شکست در ترمیم پست و کور می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر تغییرات حرارتی در انواع پست وکور در دندان سنترال فک بالا اندو شده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه اجزای محدود، مدل کامپیوتری سه بعدی از یک دندان سانترال فک بالاپست و کور و نسوچ احاطه کننده دندان ساخته شد. سه ترکیب پست و کور و کراون به ترتیب زیر به کار رفت: 1- پست زیرکونیوم/ کور کامپوزیتی/ کراون IPS Empress П 2- پست کربن فایبر/ کور کامپوزیتی/ کراون IPS Empress П 3- پست طلا/ کور طلا/ کراون IPS Empress П برای بررسی حرارتی، دندان در دمای36 درجه سانتی گراد قرار داده شد و برای بررسی اثر مایعات سرد و گرم، دمای صفر درجه (سرما) به مدت هفت ثانیه در سطح خارجی مدل قرار گرفت.
    یافته ها
    گرادیان حرارتی پس از هفت ثانیه در مدل های با پست زیرکونیوم و کربن فایبر و کور کامپوزیتی بیشتر از مدل با پست طلا بود و بیشترین استرس های ایجاد شده ناشی از تغییرات دمایی در رستوریشن ایجاد گردید و استرس قابل قبولی در نسوج احاطه کننده مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    پست وکور طلا کمترین استرس حرارتی را در رستوریشن وعاج نسبت به دیگر رستوریشن های غیرفلزی ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: پست و کور، اجزای محدود، استرس حرارتی، دندان ترمیم شده
  • مرجانه قوام نصیری، هیلا حاجی زاده، نسرین سرابی، مهیاره علیزاده صفحه 227
    زمینه و هدف
    تکنیک ساندویچ با گلاس آینومر برای غلبه بر ریزنشت در کف جینجیوال ترمیمهای کامپوزیت معرفی شده است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه روش ساندویچ باز و بسته و بررسی اثر تزریق گلاس آینومر بر ریزنشت ترمیمهای ساندویچ می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای موازی، شصت دندان سالم پرمولر خارج شده انتخاب و به چهار گروه 15 تایی تقسیم گردید. در هر دندان یک حفره Cl II با کف جینجیوال در زیر CEJ تراش داده شد. حفرات با گلاس آینومر نوری Fuji II LC و باندینگ Single Bond و کامپوزیت نوری Z250 به شرح زیر ترمیم شدند: گروه1- ساندویچ باز با تزریق گلاس آینومر با سرنگ، گروه 2- ساندویچ باز با قرار دادن گلاس آینومر با سوند، گروه 3- ساندویچ بسته با تزریق گلاس آینومر با سرنگ، گروه 4- ساندویچ بسته با قرار دادن گلاس آینومر با سوند. چرخه حرارتی و نفوذ رنگ با فوشین انجام شد. دندانها برش داده شدند و نفوذ رنگ (درجه 0 - 3) در زیر استرئومیکروسکوپ بررسی گردید. آنالیز آماری داده ها با آزمون ناپارامتری Dunn انجام شد. (05/0= α)
    یافته ها
    کمترین میزان ریزنشت در هر دو تکنیک ساندویچ باز یا بسته با استفاده از سرنگ به دست آمد. به طوری که در مقایسه بین کاربرد سوند یا سرنگ برای قرار دادن ماده در حفره تفاوت معنی داری وجود داشت و استفاده از سرنگ به سوند در هر دو تکنیک باز یا بسته ارجح بود(05/0< P). تکنیک ساندویچ باز با بسته از نظر آماری تفاوت نداشت هرچند که نفوذ رنگ در روش بسته کمتر بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، استفاده از سرنگ برای قرار دادن گلاس آینومر در حفره در ترمیمهای ساندویچ توصیه می شود و امکان دسترسی آسانتر و تطابق بهتر ماده با حفره را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: ریزنشت، گلاس آینومر، ترمیم Cl II، تکنیک ساندویچ
  • منصور ریسمانچیان، رسول منیری فرد صفحه 234
    زمینه و هدف
    یکی از اصلیترین اهداف هنگام ساخت پروتز متکی بر ایمپلنت، ساخت سوپراستراکچری با Passive fitness بر روی ایمپلنت است. تهیه یک قالب دقیق از ایمپلنت ها جهت به دست آوردن این Passive fit ضروری است هدف از این مقاله مروری بر تکنیک هایی در قالب گیری است که به دقت قالب افزوده و نهایتا سوپراستواکچری Passive را فراهم می آورد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مروری برای یافتن مقالاتی که موضوع آنها قالب گیری در مورد ایمپلنت های دندانی بودند از یک روش جستجوی برنامه ریزی شده استفاده شد.Medline(Ovid) وPubmed مورد جستجو قرار گرفت. جستجوی دستی نیز در چندین نشریه مرتبط انجام شد. همچنین پروتکل هایی که توسط کمپانی های سازنده ایمپلنت منتشر می گردند نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. تنها مقالات انگلیسی زبان یا دارای چکیده انگلیسی مورد ارزیابی قرار گرفتند و منابع چاپ نشده ارزیابی نشدند.
    یافته ها
    در مجموع 92 مقاله استخراج شده که 12 مورد آنها به صورت گزارش مورد بودند و فقط مدیفیکاسیونی را ارائه می کردند و پنجاه مورد نیز به مقایسه آماری روش های مختلف پرداخته بودند هیچ مطالعه Randomized control trial و یا متاآنالیز نیز یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مقالات مرور شده و مقایسه نتایج آن موارد زیر به دست آمد: روش قالب گیری مستقیم یا Open-tray روش دقیقتری نسبت به غیرمستقیم یا Close tray است. در موارد وجود بیش از دو ایمپلنت، استفاده از روش Splinted مزیت چندانی ندارد و در مناطق مهم از نظر زیبایی، بهتر است از مدیفیکاسیون ها برای بهبود ثبت نسج نرم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: قالب گیری، ایمپلنت دندانی، مواد قالب گیری، سوپرا استراکچر، Passive fit
  • حمید مظاهری، مریم خروشی، احسان شفیعی صفحه 243
    زمینه و هدف
    از آنجایی که پس از درمان بلیچینگ، استحکام اتصال مواد رزینی به مینای دندان کاهش می یابد، اغلب تاخیر در باند این مواد حداقل به مدت یک هفته توصیه می گردد. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه تاثیر کاربرد آنتی اکسیدان بر استحکام باند کامپوزیت رزین و گلاس آینومر تقویت شده با رزین به مینای بلیچ شده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 96 دندان مولر سوم سالم انسانی به هشت گروه تقسیم شدند (12=n). برمینای سطح باکال گروه های یک و پنج(کنترل منفی) به ترتیب استوانه های حاوی کامپوزیت رزین و گلاس آینومر تقویت شده با رزین بدون انجام بلیچینگ باند شدند. بقیه گروه ها شش ساعت در روز برای پنج روز متوالی بلیچ شدند. برای گروه های دو و شش (کنترل مثبت) بلافاصله پس از بلیچینگ، به ترتیب باندینگ کامپوزیت رزین و گلاس آینومر تغییریافته با رزین صورت گرفت. نمونه های گروه های سه و هفت، به مدت یک هفته در آب مقطر و دمای 37درجه سانتی گراد غوطه ور شده و برای گروه های چهار و هشت پس از بلیچینگ، ژل آسکوربات سدیم 10% به مدت ده ساعت به کار برده شد و دو ماده ترمیمی باند شدند. سیلندرها تحت نیروی برشی دستگاه DARTEC با سرعت یک میلی متر در دقیقه شکسته و اطلاعات حاصله با آنالیزهای آماری One-way ANOVAو Tukey در سطح اعتماد 95/0 بررسی گردید.
    یافته ها
    در مقایسه گروه های کامپوزیت، میانگین استحکام باند گروه دو به طور معنی داری پایینتر از سایر گروه ها بود و بین گروه های دیگر تفاوت معنی دار نبود. (045/0=P) در گروه های گلاس آینومر، در گروه شش باند ایجاد نشد و تفاوت معنی داری بین سایر گروه ها وجود نداشت.(05/0P>)
    نتیجه گیری
    هر دو روش تاخیر یک هفته ای و کاربرد آسکوربات سدیم توانستند استحکام باند مواد مورد بررسی به مینای بلیچ شده را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
    کلیدواژگان: بلیچینگ، استحکام باند، کامپوزیت رزین، گلاس آینومر تقویت شده با رزین، آسکوربات سدیم
  • حسین افشار، پوریا مطهری، پریسا عارف صفحه 250
    مقدمه
    ادنتودیسپلازی عارضه ای است که دو گروه دندانهای شیری و دائمی را مبتلا می کند. این حالت باعث درگیری توامان مینا و عاج می گردد. با توجه به درگیری کلیه دندانها و یا تعدادی از آنها، به دو نوع جنرالیزه یا لوکالیزه تقسیم می شود.
    گزراش مورد: در این مقاله یک مورد ادنتودیسپلازی جنرالیزه در یک دختر بچه دو و نیم ساله معرفی می شود، در ضمن ویژگی های رادیوگرافیک و پاتولوژیک این مورد همراه با درمان ارائه شده است. جهت درمان، دندانهای مولرشیری اس اس کراون(SSC) شدند. از رزین های کامپوزیت برای پوشش سطح تاج دندانهای قدامی استفاده گردید.
    کلیدواژگان: ادنتودیسپلازیا، دندان شبح مانند، دندان شبه صدف
  • دنیا صدری، نصرت الله عشقیار، فاطمه مشهدی عباس، فاطمه نصراللهی صفحه 254
    زمینه و هدف
    ضایعات فکی حاوی سلول ژانت از لحاظ میکروسکوپی مشابه و از لحاظ رفتار بیولوژیک متفاوت هستند. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات بیولوژیک ضایعات فوق با استفاده از تکنیک AgNOR است که نشانگر پرولیفراسیون سلولی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تعداد 42 نمونه به روش آسان و در دسترس انتخاب شد و لام های H&E آنها توسط پاتولوژیست دهان و فک و صورت مورد بازبینی قرار گرفت سپس بلوک های مربوطه جدا شده و رنگ آمیزی نیترات نقره طبق روش Ploton انجام شد. در هر لام صد سلول در بزرگنمایی1000 × عدسی شئی میکروسکوپ نوری Nikon Ys100 بررسی شده وتعداد نقاط رنگ گرفته در آنها شمارش گردید. سپس میانگین سلول های شمارش شده در هر گروه از ضایعات محاسبه و با گروه های دیگر مقایسه گردید. واریانس یک سویه جهت مقایسه میزان AgNOR در گروه های مذکور انجام شد.
    یافته ها
    از 42 نمونه مورد بررسی21 مورد CGCG با میانگین شمارش (29/0± 85/0)، هشت مورد ABC با میانگین شمارش (32/0 ± 76/0) مورد چرابیسم با میانگین شمارش (10/0± 87/0) شش مورد تومور براون مرتبط با هایپرپاراتیروئیدیسم با میانگین شمارش (16/0 ± 82/0) نقاط سازمان دهنده هسته بودند.GCT به دلیل وجود تنها یک نمونه در محاسبات آماری حذف شد. تفاوت معنی داری بین شمارش AgNOR در این گروه ها و ارتباط آن با خصوصیات کلینیکی آنها دیده نشد.
    نتیجه گیری
    ضایعات داخل فکی حاوی سلول های ژانت از لحاظ بروز AgNOR و قدرت تکثیر سلولی با هم اختلاف معنی داری ندارند.
    کلیدواژگان: ضایعات ژانت سل فکی، رنگ آمیزی AgNOR، قدرت پرولیفراسیون
  • محمدرضا مالکی پور، رضا بیرنگ، فرزانه شیرانی، فاطمه قزوینی زادگان صفحه 259
    زمینه و هدف
    برای رفع حساسیت عاجی از روش های درمانی گوناگونی از جمله لیزر Nd:YAG و ماده Seal & Protect استفاده شده است، اما تا به حال تاثیر این دو روش درمانی بر روی سختی عاج مورد ارزیابی قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه استفاده از دستگاه سختی سنجی ویکرز جهت مقایسه این دو روش درمانی از نظر تغییر سختی سطح عاج می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی چهل و پنج دندان عقل تازه خارج شده و سالم انتخاب و مینای سطح تاج برداشته شد تا عاج نمایان گردد. سپس نمونه ها به سه گروه پانزده تایی تقسیم شدند. گروه اول مادهSeal & Protect طبق دستور کارخانه سازنده به کار رفت. گروه دوم تحت تابش لیزرNd:YAG با توان یک وات، فرکانس ده هرتز به مدت دو دقیقه قرار گرفت و گروه سوم به عنوان کنترل کاری بر روی سطح عاج صورت نگرفت. پس از آن عدد سختی سطح عاج توسط دستگاه سختی سنجی ویکرز به دست آمد. نتایج مطالعه با استفاده از آنالیزهای آماریOne-Way ANOVA و پس آزمون LSD مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    طبق نتایج به دست آمده میانگین سختی گروه لیزر Nd:YAG در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری نداشت(653/0=P). میانگین سختی گروه Seal & Protect با گروه کنترل دارای اختلاف معنی داری بود(05/0< P). همچنین در مقایسه میانگین سختی بین گروه های Seal & Protect و لیزر Nd:YAG اختلاف معنی داری مشاهده شد(05/0< P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از آزمونهای آماری نشان داد که تابش لیزر Nd:YAG جهت رفع حساسیت عاجی موجب کاهش سختی عاج نگردیده در مجموع می توان این طور نتیجه گرفت که در تصویربرداری های مورد نیاز ایمپلنت می توان با اطمینان از تکنیک توموگرافی اسپیرال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سختی عاج، لیزر Nd:YAG، ماده Protect & Seal، حساسیت عاجی
|
  • Mohammadhasan Zarrabi *, Maryam Javidi, Mehdi Vatanpour, Habibollah Esmaeili Page 184
    Background and Aim
    Increased fracture rate of different rotary NiTi files has influenced the prognosis of root canal therapies. Torsion fatigue is one of the most important factors influencing the fracture rate of these rotary instruments; due to increased contact area between file and canal walls. The manual glide path is one of the recommended methods to decrease this problem. The purpose of this study was to investigate the influence of manual glide path on fracture or separation rate of NiTi rotary instruments.
    Materials and Methods
    This experimental study was conducted using 160 root canals of human molar teeth with mild curvature of 15 to 35 degrees. Samples were divided into two groups. In group one manual glide path was carried out with k-type SS#10-20. The final preparation was performed with Mtwo files using crown down technique. The root canals in group two were instrumented with Mtwo files without prior application of manual glide path procedure. Data were collected and analyzed using ANOVA, Mann-Whitney and Mantel-Cox tests.
    Results
    Based on the results of this study, the three variables under investigation in both groups showed significant differences with each other when the defect (P=0.039); fracture or defect (P=0.005), and number of prepared canals (P=0.042) were compared. Survival analysis of Kaplan-Meier demonstrated that, the safety probability after preparation of 10 canals were 81.5% and 53.7% in group one and two respectively. The Mantel–Cox test showed significant difference between the two groups in terms of file working time (P=0.002).
    Conclusion
    Based on these results, the fracture and defect can considerably be decreased when using SS hand files for preparation of apical third, before using NiTi rotary instruments. Key words: Manual glide path - Defect - Fracture - NiTi rotary files. Corresponding Author: Dr. Zarrabi MH., Professor, Endodontics Department and member of Dental Research Center, Faculty of Dentistry, Mashhad University of Medical Sciences. Mashhad, Iran.
  • Ahmad Sodagar *, S.Amirhosseain Mirhashemi, Mohammadjavad Kharrazifard Page 191
    Background And Aim
    Esthetic is one of the major demand of orthodontic patients. Therefore, esthetics orthodontics with special attention to soft tissue is considered as a new philosophy and approach. The purpose of this study was to investigate the correlation between selected hard tissue structures and soft tissue profiles.
    Materials And Methods
    The sample was composed of 36 pre-treatment lateral cephalograms from 14-18 year-Old Iranian girls with class II Div 1 malocclusion. They had all their permanent teeth in the dentition, with no apparent syndrome. The cephalograms were taken with the same machine, and similar magnification for all. Eleven cephalometric hard and ten soft tisuue landmarks were measured. Analysis of data was conducted using Pearson correlation and multiple regression procedures.
    Results
    A significant correlation was observed between some of the dento-skeletal parameters and soft tissue structures. In the upper lip, the thickness in the base was related to the angle of ANB (P= 0.032) and upper incisors position (P= 0.032), whereas, the vermilion was affected by the position of the lower incisors (P= 0.032). The basal soft tissue thickness of the lower lip was related to the position of lower incisors (P= 0.015), while in the vermilion, was related to the position of upper incisors (P= 0.001). The upper lip height was associated with Witt's app (P= 0.003) and lower incisor position (P= 0.037), whereas, the lower lip height was affected by FMA (P= 0.019) and the lower incisor position. Mentolabial angle had the highest coefficient with hard tissue structures such as FMA, ANB, and position of the upper and lower incisors. No relationship was detected between chin height, nasolabial angle and hard tissue parameters.
    Conclusion
    According to correlations between soft tissue and dentoskeletal structures that tend to compensate for hard tissue problems; both factors should be considered when diagnosing or treating orthodontic patients.
  • Mohammadreza Abrishami *, Bahram Iramloo, Ghita Eslami, Alireza Akbarzadeh-Bagheban Page 199
    Background And Aim
    The locally delivered antibiotics are used as adjunct therapy together with scaling and root planning for periodontitis conditions. The aim of this study was to evaluate the microbiological effectiveness of locally delivered xanthan-based CHLO-SITE gel as an addition to scaling and root planning in treatment of cases with moderate to advanced chronic periodontitis.
    Materials And Methods
    A randomized controlled split-mouth clinical trial method was used in this investigation. A total of 20 subjects were recruited from patients referring to dental clinics at the School of Dentistry, Shaheed Beheshti University of Medical Sciences. These cases were all met by the study’s inclusion criteria. Participation was voluntary and consent forms were obtained prior to study initiation. One quadrant with pocket depth of 4-6 mm was assigned as the experimental site and the opposite quadrant with similar condition selected as control randomly. After scaling and root planning on both sides, the CHLO-SITE, a xanthan-based gel was injected into the gingiva of the experimental sites. The pocket samples were taken from both sides at baseline, 1 and 3 months after treatment initiation. The samples were exposed to MacConkey, blood agar and nutrient agar mediums and colony counts (CC) were determined. The data were analyzed using Wilcoxon Signed Rank and Friedman tests.
    Results
    At baseline, the CC of the experimental and control sites were 2690000 and 2645000 respectively with no significant difference. At 1 month follow up, the CC was 13850 and 151610 at experimental and control sites respectively with a significant difference (p<0.027). The CC was 13400 at experimental sites, while it was 143555 at control sites after 3 months follow up. The difference between the two groups was statistically significant as well (p<0.05). This observation showed intensive CC reduction during the first follow up period, while the decrease was slightly less after 3 months follow up.
    Conclusion
    Based on the results of this investigation, it was revealed that, subgingival injection of xanthan-based CHLO-SITE gel after scaling and root planning in patients with chronic periodontitis, may cause significant decrease in the colony counts compared with scaling and root planning alone.
  • Masoud Seifi *, Maryam Jessri Page 207
    Background and Aim
    OPN gene has been shown to play an important role during bone resorption. The significant expression role of OPN gene in bone resorption hypothesizes the increased quantity of this glycoprotein during bone resorption induced by orthodontic tooth movement. The aim of this study was to assess the expression of OPN gene in rat bone resorption induced by orthodontic tooth movement.
    Materials and Methods
    In an experimental study, fixed Ni-Ti closed coil springs were applied for mesial movement of the maxillary left first molars in 13 male 8-week-old Wistar rats. The animal's right maxillary first molars were used as internal controls of the study. The rats were sacrificed 21 days after application of orthodontic appliances. The scratched materials from mesial sides of the alveolar bone were used for PCR evaluation. The collected data were subjected to Wilcoxon Signed Rank Test.
    Results
    Densitometry analysis of OPN coding mRNA on electrophoresis gel exhibited significant increase in gene expression on resorptive (mesial) side of the alveolar bone (P<0.001). The authenticity of PCR assessments was verified by GAPDH gene.
    Conclusion
    Based on the results of this investigation and considering the study limitations, OPN gene expression increases during bone resorption induced by orthodontic tooth movements.
  • Farahnaz Arbabzadeh, S.Mohamma Razavi *, Poran Samimi, Maryam Chaharkameh Page 213
    Background and Aim
    Biocompatibility of dental materials can help in their proper handling and usage in dental clinics. Zonalin is a foreign brand, reinforced Zinc Oxide Eugenol in two forms of liquid and powder. Zoliran is a similar compound produced in Iran. The purpose of this in-vivo study was to compare the biocompatibility of the two cements by using an animal model.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted using twelve 3-4 month-old female rats weighing 150-200 grams. The two cements (Zonalin and Zoliran) were implanted into subcutaneous tissues of each rat. Zonalin was implanted in two sites on the left side of the body and Zoliran in two sites on the right side. The area in the center of the four sites was used as the control site, which was opened and sutured without any implantation. Biopsies were taken after 3, 15, 30 and 60 days intervals (3 rats were used at a time). The tissues were fixed in buffered formalin, sectioned and stained with Hematoxylin and Eosin according to standard methods.
    Results
    No considerable differences in the inflammatory responses were observed between the two materials at all time intervals. Similarly, no significant tissue response was noted for each material over time. The inflammatory response at test locations was always higher than the control sites at all time intervals.
    Conclusion
    Although mild inflammation was observed, both materials under investigation appeared to be biocompatible and well tolerated.
  • Farideh Geramipanah, Saeid Nokar, Ali Shafiee, Gelareh Asadi * Page 219
    Background and Aim
    If restorative materials have significant difference in thermal properties when compared with natural tooth structure, these thermal difference can produce noticeable thermal stresses, and may result in tooth fracture and leakage in the restoration which means failure in post and core treatment. The purpose of this study was to investigate the influence of thermal difference in combination of post and core materials used in endodontically treated maxillary central incisors.
    Materials and Methods
    The finite element study model was used for this investigation. A 3-dimentional finite element model of a maxillary central incisor with a ceramic crown, a post, core, and supporting tissues were constructed. Three combinations of post, core and crown were used: 1) zirconium post/ composite core/ IPS Empress II crown; 2) carbon fiber post/ composite core/ IPS Empress II crown; and 3) gold post/ gold core/ IPS Empress II crown. For thermal change evaluation, the teeth were kept in 36ْ C and for cold evaluation a cold irritant at 0ْ C were applied on the outer surface of the model for seven seconds.
    Results
    Thermal gradients in the models with zirconium and carbon fiber post and composite core were more than the model with gold post and core after seven seconds. The maximum thermal stresses were seen in restoration rather than the surrounding tissues.
    Conclusion
    Temperature changes can produce thermal stresses and the gold post and core generated the lowest thermal stress in restoration and dentin than other non metallic restorations.
  • Marjaneh Ghavamnasiri *, Hila Hajizadeh, Nasrin Sarabi, Mahyareh Alizadeh Page 227
    Background and Aim
    Sandwich technique with glass ionomer (GI) has been recommended to overcome gingival microleakage. The study objectives were to compare open and closed sandwich techniques and evaluate GI injection in sandwich restorations.
    Materials and Methods
    Sixty extracted sound premolar teeth were divided into 4 groups (n=15). A Class II cavity with gingival margin below CEJ was prepared on each tooth. Teeth were restored using glass ionomer (Fuji II LC), adhesive (Single Bond) and resin composite (Z250) as follows: Group 1, Open sandwich, GI injection; Group 2, Open sandwich, placing GI by a probe; Group 3, Closed sandwich, GI injection; Group 4, Closed sandwich technique, placing GI by a probe. Dye penetration was performed by using fushin after thermocycling. Teeth were sectioned then dye penetration was evaluated (0-3 scores) under a stereomicroscope. Statistical analysis was conducted using Kruskal Wallis and Mann-Whitney U tests.
    Results
    The least microleakage was observed in closed sandwich technique with GI injection and the most microleakage was observed in open sandwich using GI by a probe. When comparing the handling techniques, it was shown that using a syringe was significantly better than using a probe (P<0.05). There was no statistical difference between open and closed sandwich techniques although the mean dye penetration happened less in closed technique.
    Conclusion
    According to the results of this study, injection of GI into cavity is recommended because of better access and superior adaptation of GI with cavity walls.
  • Mansor Rismanchian, Rasol Monirifard * Page 234
    Background and Aim
    The reproduction of superstructures that exhibits the best passive fit when connected to multiple abutments is one of the major objectives in making implant supported prosthesis. Taking accurate impression is the most important requirement in order to ensure passive fit. The aim of this study was to review selected databases in search of journal articles describing the best implant impression techniques or their modifications that can increase the accuracy of the impression and finally a passive supra-structure reproduction.
    Materials and Methods
    Language restriction was applied in order to select articles in English language only. Based on our strategy, search started from Cochrane Oral Health Group’s Trials Register, followed by searching PubMed and Medline databases. Hand searching was conducted for several dental journals. We checked the bibliographies of relevant clinical trials and review articles in search of studies that may not have been included in those hand searched journals. Several implant manufacturers’ product catalogues as well as their instruction manuals were searched for relevant information.
    Results
    A total of 92 articles were identified. Twelve of them were case-report articles that presented modified techniques. Another 50 presented detailed statistical comparison and were suitable for inclusion in this review. No RCT and Meta analysis papers were identified.
    Conclusion
    Based on the reviewed articles it can be suggested that: Direct or open tray technique is more accurate procedure than indirect or close tray technique for duplicating oral conditions in the master cast. Polyether and polyvinylesiloxane (PVS) impression materials are more suitable for taking impression of dental implants. In case of multiple implants, splinted technique showed no advantages over non splinted techniques.
  • Hamid Mazaheri, Maryam Khoroushi *, Ehsan Shafiei Page 243
    Background and Aim
    The enamel bond strength of resin containing materials is reduced right after bleaching. The aim of this study was to investigate the neutralizing effect of an antioxidant agent on bond strength of bleached enamel, using composite resin (Z100, 3M, ESPE, USA) and a resin modified glass ionomer (Vitremer, 3M, ESPE, USA) in this investigation. Likewise, it is intended to compare the results of this procedure with delayed bonding (for one week) effects.
    Materials and Methods
    Ninety-six human sound 3rd molars were divided into eight groups. After initial preparations, the buccal enamel surface of the specimens in groups one and five were immediately bonded with composite resin (CR) and resin modified glass ionomer (RmGI) cylinders. The samples in other groups were all bleached six hours a day for five days consecutively. The specimens in groups two and six were bonded with CR and RmGI immediately after bleaching. The specimens in groups three and seven were immersed in distilled water at 37◦C for one week and groups four and eight, were exposed to 10% sodium ascorbate hydro gel for ten hours after bleaching and they were bonded with CR and RmGI immediately. Using DARTEC machine, the shear bond strength (SBS) were recorded for all samples. Data analyses were conducted by using One-way ANOVA and Tukey statistical tests.
    Results
    The mean SBS value in group two was significantly lower than other CR groups (P=0.045). RmGI did not bond to bleached enamel (group six).There was no significant difference between other RmGI groups (P>0.05).
    Conclusion
    Both One week delay and application of 10% sodium ascorbate hydro gel before bonding can significantly increase the bond strength of composite and resin modified glass ionomer to bleached enamel.
  • Hoseian Afshar *, Poria Motahhari, Parisa Aref Page 250
    Introduction
    Odontodysplasia is a rare disorder that may involve both primary and permanent dentition. This condition affects both enamel and dentin simultaneously. It is usually a localized lesion but, sometimes can be classified as generalized depending on the number of affected teeth in the oral cavity. Case report: A case of generalized Odontodysplasia in a 2.5-year-old girl, together with radiographic, pathologic characteristics as well as treatment together with a literature review is presented in this article.The primary molars were covered with SS-Crown, and anterior teeth were restored with composite resins.
  • Donya Sadri *, Nosratollah Eshghyar, Fatemeh Mashhadi-Abbas, Fatemeh Nasrollahy Page 254
    Background and Aim
    Giant cell containing jaw lesions, are similar in most microscopic aspects but different in biological behavior. The aim of this study was to evaluate the biological characteristics of these lesions by using AgNOR as a cell proliferation marker.
    Materials and Methods
    This descriptive study was conducted on 42 specimens, that were selected by convenient sampling method. The Hematoxylin & Eouzinofyle (H & E) technique were used for lama staining, and they were reviewed by maxillofacial pathologist. The sample blocks were separated and prepared for silver nitrate staining according to Ploton method. AgNOR cell counting was performed for selected visual fields of microscope. The counting was performed by looking at 100 cells in a given field using Nikone YS100 light microscope under 1000x magnifications. ANOVA statistical test was used in order to compare the group mean AgNOR differences.
    Results
    From 42 specimens under investigation, the one and only case of GCT was eliminated. In 21 cases of CGCG, the mean average cell count stained with AgNOR was 0.85 (±0.29). The mean average cell count was 0.76 (±0.32) In eight cases of ABC. In six cases of Cherubis, the average count was 0.87 (±0.10) and in six cases of Brown tumors, the average count of witch was 0.82 (±0.16) for NOR. No significant difference was detected between the mean AgNOR count and their clinical characteristics.
    Conclusion
    In jaw lesions containing Giant cells, no considerable difference in mean AgNOR was detectable.
  • Mohammadreza Maleki-Pour, Reza Birang, Farzaneh Shirani *, Fatemeh Ghazvini-Zadegan Page 259
    Background and Aim
    Several treatment methods have been suggested for reduction of dentin hypersensitivity such as Nd:YAG laser and Seal & Protect sealant materials. However, the effects of these methods have not been yet evaluated on dentin microhardness. The aim of this study was to compare the effect of Nd:YAG laser and Seal & Protect sealant on microhardness of dentin by using Vickers indicator.
    Materials and Methods
    This in-vitro experimental study was conducted on forty-five freshly extracted human third molars. The buccal enamel surface was removed in order to expose the underneath dentin. Samples were randomly divided into three groups. Group one, received no treatment as controls, group two were exposed to Nd:YAG laser (1 W,10 Hz, 2 min) and the samples in third group were treated by Seal & Protect. Indentations were performed using Vickers indentor at 100 gr. load. Finally the average hardness number was calculated and statistical analysis was done with ANOVA and LSD tests.
    Results
    The results of this study demonstrated that Nd:Yag laser irradiation can increase dentin microhardness. However, it was not statistically significant (P>0.05) when compared with control group. Low level dentin microhardness was detected in Seal & Protect group when compared to other groups (P=0.01). Also, there was significant difference between the Nd:Yag laser and Seal & Protect groups (P<0.05).
    Conclusion
    Nd:YAG laser irradiation for treatment of dentin hypersensitivity didnt decrease dentin microhardness. In contrary, using Seal & Protect can decrease dentin microhardness. Key words: Dentin Microhardness - Nd:YAG laser - Seal & Protect- Dentin hypersensitivity. Corresponding Author: Dr. Shirani F., Assistant Professor, Department of Operative Dentistry, Faculty of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences. Isfahan, Iran.