فهرست مطالب

ادب پژوهی - پیاپی 4 (بهار 1387)

فصلنامه ادب پژوهی
پیاپی 4 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور هاشمی صفحه 9
    شکل یا فرم مفهومی است که در متدشناسی رشته های مطالعات ادبی مورد استفاده قرار گرفته است. نوشته های مربوط به این موضوع از این نظر که در پیش فرضهای تفکر متد شناختی خود زبان را مادی یا شیء واره فرض می کنند یکسان اند. این مقاله ابتدا به بررسی و تحلیل مفهوم شکل در سه متن نظری می پردازد و با نقل قولهایی از پل دومان تحلیلهای بیشتری را ارائه می دهد. در انتها نیز به تاثیر دیدگاه های زبانشناختی بر شیوه تدریس و تحقیق مطالعات ادبی اشاره می شود.
  • احمد رضی، رضا چراغی صفحه 21
    نیما یوشیج دیدگاه ادبی خود را بر رویکردی انتقادی به شعر کلاسیک بنیان نهاد و آرای او به صورت گسترده و گاه تناقض آمیز بر پیروانش و نسلهای بعدی نوگرایان تاثیر گذاشت. اکنون پس از گذشت نیم قرن از مرگ نیما، با توجه به ظهور نظریه های جدید و گسترش امکانات متنوع نقد ادبی، بازنگری دیدگاه های او و پیروانش ضروری می نماید. این مقاله بر آن است تا رویکردهای انتقادی نیما را نسبت به شعر کلاسیک در الگوی وصفی روایی شعر نو بررسی و نقد کند. بررسی این الگو که کانونی ترین بخش دیدگاه ادبی نیماست می تواند به رفع ابهامها و تناقضات درونی نظریه شعر نو کمک نماید و امکانات مغفول مانده شعر کلاسیک را فرا روی آن قرار دهد. مهمترین اشکالهایی که در احتجاجات نیما برای نقد شعر کلاسیک وجود دارد عبارت اند از: ذهنی تلقی کردن شعر کلاسیک به ویژه غزل فارسی، بی توجهی به وجه روایی غزل در شعر کلاسیک، توجه به ویژگی های داستان مدرن در نقد شعر کلاسیک، وفاداری به رئالیسم در شعر، تقلیل دادن امکانات شعری کهن به کاربرد تزئینی عناصر بلاغی، بی توجهی به زمان ذهنی و درونی در روایت، و قرار دادن الگوی وصفی روایی در تقابل قطعی با شعر کلاسیک.
  • عسگر عسگری حسنکلو صفحه 43
    نقد جامعه شناختی ادبیات، یکی از شیوه های نسبتا نوین در مطالعات ادبی است. در این شیوه به بررسی ساختار و محتوای اثر ادبی و ارتباط آن با ساختار و تحولات جامعه ای که اثر مولود آن است می پردازند. آنچه در نقد جامعه شناختی ادبیات از اهمیت بیشتری برخوردار است، انعکاس تصویر جامعه در جهان تخیلی و هنری اثر ادبی و شکلهای مختلف آن است. تاریخچه شکل گیری نقد جامعه شناختی ادبیات به صورت روشمند و علمی به آغاز قرن نوزدهم میلادی باز می گردد. در مطالعات جامعه شناختی ادبیات از محققانی نظیر مادام دواستال و ایپولیت تن باید نام برد که اولین بار سعی کردند به تعامل جامعه و ادبیات بپردازند. این محققان در پی بازنمایی تصویر جامعه در ادبیات و نحوه این بازنمایی بودند. بعدها اندیشمندانی چون جورج لوکاچ و لوسین گلدمن به پشتوانه مطالعات فلسفی و تاریخی سعی داشتند بین ساختارهای اجتماعی و ساختارهای ادبی داد و ستد متقابلی را نشان دهند. از مباحث دیگری نظیر جامعه شناسی محتواهای ادبی و جامعه شناسی انواع ادبی و جامعه شناسی تولید، توزیع و مصرف کتاب نیز در متن این مقاله سخن رفته است.
  • غلامعلی فلاح حبیب الله عباسی صفحه 65
    مولوی از رهگذر خلاقیتهای فردی و تحت تاثیر تعینات اجتماعی، فرایند تولید متن مثنوی را تجربه می کند؛ وی در زبانی خاص و تحت تاثیر انگیزه های متعدد به تولید این متن با ویژگی های صوری خاصی می پردازد. این نشانه ها و ویژگی ها که محصول تلاقی گفتمانهای متنوع و متکثر و صورت بندی های مختلف است؛ از مثنوی متن درهم تافته ای ساخته که نشانه های مربوط به گفتمانهای مختلف را به سادگی در آن نمی توان از هم تشخیص داد. یکی از نهرهای شگرف و شگفتی که از چشمه های سه گانه مثنوی معنوی روان است و تا حدودی تحت الشعاع نهرهای دیگر آن قرار گرفته، نهر مباحث و مسایل فقه و اصول است که یادگار و نمایانگر بعد دانشمندی مولوی است. این مقال بعد از اشاره ای اجمالی به این بعد از شخصیت او، به تبیین گفتمان فقهی مثنوی و جلوه های گوناگون آن مانند طهارت، زکات، روزه، نماز، حج، جهاد و برخی قواعد فقهی و فتاوی آن می پردازد و نشان می دهد که مولوی نیز با دخل و تصرف در فرایند عمل این گفتمان و قرار دادن اصطلاحات و سازه های زبانی خاص قواعد فقهی در بافت و موقعیت زبانی و بیانی جدید و مغایر با موضع و رابطه واقعی و تعیین شده، از آنها به مثابه ابزار معرفت شناسی تازه ای بهره گرفته و به دلیل همین تعارض و تضاد گفتمانی است که تفکر نسبتا مستقل و رهایی بخش او شکل می گیرد
  • بازشناخت جریان شناسی شعر مشروطیت
    مهیار علوی مقدم محمدرضا قلی زاده صفحه 89
    اگر بتوان ادبیات را آیینه جامعه دانست که در آن فراز و فرود فرهنگ و اندیشه بازتابانده می شود، سنت پذیری و سنت گذاری و نیز سنت و نوآوری در آن جایگاه بارزی دارد. برای شناخت هر چه بیشتر این جایگاه، مباحث جریان شناسی ادبی، به خوبی می تواند پژوهشگر را با عوامل برون ساخت و درون ساخت ادبیات، «تحول» در چارچوب پویایی و «انحطاط» در چارچوب ایستایی و دلایل این پویایی و ایستایی آشنا کند. جریان شناسی ادبی، بررسی شناخت فرایند در حال تحول ادبیات از سنت به سوی نوگرایی است. چون شعر مشروطیت با بافت اجتماعی، سیاسی و انقلابی این دوره پیوند نزدیکی دارد، به مثابه آیینه ای بازتابنده واقعیتهای جامعه آن روز است، شعر دوره گذار و انتقال است و حد واسط بین سنت و نوگرایی به شمار می رود، جریان شناسی شعر این دوره اهمیت و ضرورتی خاص می یابد؛ به ویژه که مشروطیت بارزترین نمود آغاز تحول از سنت به نوگرایی است. از ضرورتهای جریان شناسی شعر مشروطیت، آشنایی با پیشینه تاریخی جریان شناسی شعر این دوره، پرداختن به اصول و مبانی نظری شعر مشروطیت، توجه به پیوندهای جریان شناختی بین شعر مشروطیت و انقلاب مشروطیت و عوامل موثر در این بررسی ها و پژوهشهاست. جریان شناسی شعر مشروطیت و دیگر دوره هایی که ویژگی هایی همانند این دوره دارد، پژوهشی بایسته است که در مطالعات دوره معاصر جایگاه ارزنده ای دارد.
  • حسن چاوشیان صفحه 117
    این مقاله شرایط پیدایش تحلیل گفتمان در زبان شناسی را بررسی می کند، یعنی در رشته ای که در چارچوب ساخت گرایی شکل گرفته و همواره دستور زبان را بر کلمه و متن مقدم داشته است. سختی و بی انعطافی میراث زبان شناسی ساخت گرا و نارسائی های آشکار آن در پرداختن به روابط متن با فرهنگ و سوبژکتیویته، با مراجعه به نظریه های پساساخت گرا و فمینیستی و پویشهای تامل گری و نوشوندگی بی وقفه آنها تا حدی قابل جبران است. دستاوردهای مهم مایکل هالیدی برای زبان شناسی به تاکید بیشتر بر متن و مقدم شمردن آن بر کلمه یا جمله به عنوان واحد اساسی زبان انجامیده است. سودمندی بسیاری از فنون نشئت گرفته از انواع گوناگون تحلیل گفتمان زبان شناختی و نیز مراوده پرثمر با سایر رشته ها (خصوصا فلسفه و جامعه شناسی) خاطرنشان می شود و مباحث کنونی همچون مادیت گفتمان، حالات چندگانه متن بودگی و مسئله ضعف تامل گری در زبان شناسی یعنی ناکامی در زیر سؤال بردن بسیاری از مقوله های زبان شناختی، جامعه شناختی و فلسفی مورد استفاده آن، بررسی می شود.
  • سینا جهاندیده صفحه 141
    تخیل یکی از بنیادی ترین عناصر زیبایی شناسی است که در هنرهای تصویری و کلامی بسیاری به آن پرداخته اند. مفهوم پیچیده تخیل در عرصه علوم انسانی هم معنایی ویژه یافته است؛ چنان که در حوزه شناخت شناسی عرفان، نقش تخیل به عنوان یک «تجربه انسانی فراعقلانی»، در حوزه شناخت ادیان به عنوان «تجربه دینی»، در روانشناسی شناختی به عنوان اصلی ترین کارکرد در تشکیل «خود فردی» انسان و در مطالعات اسطوره شناختی به عنوان مؤثرترین عامل در تشکیل «خود جمعی» مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. بنابراین تخیل را می توان بنیادی ترین عامل در خلق تجربه های شهودی، کشفی، درک امر قدسی، کشف ساختارهای واقعیت و خلق ساختارهای زیبایی شناختی دانست. این مقاله سه هدف را دنبال می کند: 1- تبیین ساختار تخیل که در واقع این توصیف و تبیین، مدخلی برای پاسخ به این سؤال اصلی است که چگونه تخیل ساختارآفرین است. 2- تاثیرپذیری تخیل از ارزشها، باورها، تلقی ها و رویکردهای عصری به گونه ای که چرخش در ساختار اولیه آن به وجود می آید و از آنجا که تغییر در عنصر عاملیت همیشه می تواند تغییر در معناها و ساختارها به وجود آورد، این نکته می تواند حائز اهمیت باشد. 3- و سرانجام توصیف این مسئله که چگونه تخیل نوظهور، عامل خلق ساختاری دیگر در آثار ادبی، به ویژه شعر می گردد. به زبان ساده تر این مقاله می خواهد چرخش تخیل را از زیبایی شناسی دیروز به زیبایی شناسی امروز نشان دهد؛ بنابراین تلاش می کند تا تخیل دیروز سنت ادبی ایران را با تخیل معاصر مقایسه کند
|
  • Mansoor Hashemi Page 9
    This article investigates the concept of literary form in three methodological Persian texts and concludes that this concept is epistemologically a contradictory term in its present theoretical state since it is primarily a term used for the aesthetics of visual arts, and therefore its application to the linguistic art has been problematic in the sense that it is another case of ideological reification of language. Paul de Man’s epistemological illuminations on the origination of the concept of form are examined as well. And finally there will be some deductions for the pedagogy and research in the literary studies.
  • Reza Cheraghi, Ahmad Razi Page 21
    The literary point of view of Nima is founded on a critical approach towards the Persian classical verse, and his ideas have vastly but paradoxically influenced his followers and the new generations of Iranian modernist poets. This article intends to investigate the critical approaches of Nima towards the classic poetry, on the basis of his descriptive-narrative model, as the central point of his poetical views, in order to not only eliminate some of the vague and paradoxical points in Persian modern poetry, but to manifest the already unknown capacities of Persian classic poetry.Some of the most remarkable deficiencies of Nima's argumentation against classical verse are as follows: taking a subjectivist approach especially towards lyrical poetry (ghazal), neglecting the narrative aspect and of classic poetry, making use of the features of the modern novel in criticizing this poetry, relying on a merely realistic interpretation of poetic creativity, reducing the poetical devices to the rhetorical elements, ignoring the subjective internal time of narration, and the opposition of descriptive-narrative model and the Persian classical verse.
  • Asgar Asgari Hassanloo Page 43
    The sociological criticism of literature has a short history. This approach, in essence, studies the form and the content of the literary work as related to those of the society on the basis of which the work takes form; nevertheless, what is of specific importance is the reflection of an image of the society in the imaginative, artistic work as well as the various forms of this reflection. Social criticism of literature as a methodic approach, appeared by the beginning of 19th century, in the works of Madam de Stael and Hippolyte Taine who tried to use literature as a representation of social life. In the 20th century, Lukacs and Goldmann, on the basis of their historical and philosophical studies, did their best to manifest the interaction between social and literary structures.This article, apart from focusing on the above said ideas, points out the issues such as sociology of literary contents, sociology of literary genres, sociology of literary production, distribution and consumption.
  • Habibollah Abbasi, Gholam Ali Fallah Page 65
    Mowlavi experiences the process of creating mathnavi through relying on his own creativity determined by the social factors. Impressed by various motivations, he produces this text in a specific language and with specific formal characteristics. These signs and features, being the outcome of the various discourses and formulations, form a text in which the traces of different discourses can hardly be followed. Of the triple major sources of thought in mathnavi, one is juristic discourse which is the representation of Mowlavi's religious knowledge. The present article after introducing the generalities of this knowledge deals with the various aspects of Mowlavi's juristic discourse such as taharat (state of purity), zakat (alms giving), ruzeh (fasting), namaz (The Prayer), hajj (The Pilgrimage), jahad (holy war), etc. and shows that Mowlavi by modifying this discourse through placing juristic terms and special linguistic constituents in new contexts and dictions, makes use of them as the new epistemological instruments. In fact, this very different discourse is the source of his rather independent and emancipating thought.
  • A New Attempt for Identifying the Various Trends in the Poetry of Mashrooteh
    Mahyar Alavi Moghaddam, Mohammad Reza Gholizadeh Page 89
    Considering literature as a mirror reflecting the ups and downs of culture and thought in a society, one is expected to give leading roles to both traditional and modern literary trends. This very position is the possibility of dealing with structural and meta-structural factors of literature, studying the phenomena of "evolution" and "decline" and the reasons for the formation of these phenomena.Since the poetry of Mashrooteh is closely linked to the social, political and revolutionary context, it can be a true reflection of the society from which it is originated. The poetry of this period is "the poetry of transition" that farewells the traditional outlook in order to welcome the modern one. Familiarity with the history of this period and the principles of its poetry, besides searching for the lines of connection between the poetry and the revolution of Mashrooteh are the main concerns of this article.
  • Hassan Chavoshian Page 117
    This essay explores the conditions for the possibility of the emergence of discourse analysis in the sphere of linguistics. As a discipline established within a structuralist framework, linguistics relentlessly supported the priority of grammar over word and text. The rigidities of the structuralist tradition besides its manifest inadequacies in dealing with interrelation of text and culture can be eliminated to some extent by referring to poststructuralist and feminist theories due to their capacities for constant theoretical reflexivity and renewal.This article draws attention to the fact that Halliday's emphasis on text -- rather than word or sentence – as the basic unit of language, has been a significant contribution to discourse analysis. Meanwhile the potential usefulness of many of the descriptive technologies that have emerged from various kinds of linguistic discourse analysis as well as its productive engagement with other disciplines (especially philosophy and sociology) are the concerns of this article. Finally the paper takes a look at the actual problematics including the materiality of discourse, the multiple modality of textuality, and the problem of widespread lack of reflexivity within linguistics, i.e. the failure of linguistics to interrogate many of the categories (linguistic, sociological, philosophical) it benefits from.
  • Sina Jahandideh Page 141
    Imagination, as one of the fundamental elements of aesthetics, is studied in both visual and verbal arts. This complicated concept has various interpretations in different fields of human science: in mysticism, it is a "supraintellectual human experience", in the area of religion, a "religious experience", in cognitive psychology, the main element in the formation of "individual self", and in mythology, the most effective factor in constructing "collective self". Imaginatin is then, to be considered as the most basic constituent in creating the intuitive experience, comprehending the divine, discovering the constructions of reality, and creating aesthetic structures.This article follows a triple
    Aim
    Determining the structure of imagination as a base to answer the question related to the manner of structurization of imagination.Assessing the effect of values, beliefs, interpretations and approaches of every period on imagination, as a matter of change in its structure, and measuring the significance of this fact, due to the fact that a change in the agent always changes the meanings and structures.Reckoning the manner through which the newly-developed imagination turns out to be an element for creating another structure in literary works, and in particular poetry. In other words this article, by comparing the role of imagination in the traditional and modern literature, shows how the traditional aesthetics developed to the new one.