فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس ابوالقاسمی *، محسن احمدی، آذر کیامرثی صفحات 73-79
    مقدمه

    سوء استفاده از مواد مخدر تغییرات سریع و معنی داری در رویدادهای شناختی مانند احساسات، افکار یا خاطرات به وجود می آورد. هدف پژوهش حاضر، از نوع ارتباط فراشناخت و کمال گرایی مثبت و منفی با پیامدهای روان شناختی در افراد معتاد به مواد مخدر می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه همبستگی و به روش گذشته نگر انجام گرفت، نمونه آماری، 75 نفر از مردان معتاد مرکز خودمعرف شهر همدان بودند که در روزهای فرد از مرکز معتادین خودمعرف انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پرسشنامه فراشناخت ولز، مقیاس کمال گرایی مثبت و منفی تری- شورت و چک لیست محقق ساخته پیامدهای روان شناختی استفاده شد. داده های پژوهش با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    فراشناخت (65/0=r)، کمال گرایی مثبت (29/0-=r) و کمال گرایی منفی (66/0=r) با پیامدهای روان شناختی همبستگی معنی داری دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 54 درصد از واریانس، مربوط به پیامدهای روان شناختی توسط متغیرهای فراشناخت، کمال گرایی مثبت و منفی تبیین شد.

    نتیجه گیری

    افزایش سطح فراشناخت و کمال گرایی منفی باعث افزایش سطح پیامدهای روان شناختی می شود و افزایش سطح کمال گرایی مثبت، کاهش پیامدهای روان شناختی را به دنبال خواهد داشت. این نتایج با یافته های پژوهشی مرتبط همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: فراشناخت، کمال گرایی، پیامدهای روان شناختی، اعتیاد
  • افشین افضلی*، علی دلاور، احمد برجعلی، محمود میرزمانی صفحات 81-92
    مقدمه

    آزمونهای روانی به عنوان ابزارهای مهمی برای سنجش هوش، استعدادهای خاص، پیشرفت تحصیلی صفات شخصیت و همچنین تشخیص اختلالها و ناهنجاری های روانی و شخصیتی در مدارس، موسسات صنعتی و تجاری، ادارات دولتی دانشگاه ها و مراکز درمانی همراه با سایر روش های شناخت رفتار افراد به کار بسته می شود. هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روانسنجی و تحلیل عوامل خرده مقیاسهای افسردگی، اضطراب و استرس آزمون DASS42 در بین دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر کرمانشاه بود.

    روش ها

    در این پژوهش روانسنجی، جامعه پژوهش، دانش آموزان شاغل به تحصیل در مقطع دبیرستان شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 83-1382 بودند. حجم نمونه 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. ابزار اصلی اندازه گیری، آزمون 42 سوالی DASS42 است. ابزارهای دیگری که به منظور بررسی خصوصیات روانسنجی آزمون DASS42 در این پژوهش بکار رفته اند عبارتند از: تست افسردگی بک، تست اضطراب زونگ و مقیاس استرس دانش آموزان. اطلاعات به دست آمده تحت نرم افزار SPSS مورد تحلیل و محاسبه شاخصهای روانسنجی قرار گرفت.

    یافته ها

    همبستگی مقیاس افسردگی این آزمون با تست افسردگی بک 849/0، همبستگی مقیاس اضطراب نیز با آزمون زونگ 831/0 و همبستگی میان مقیاس استرس و سیاهه استرس دانش آموزان نیز 757/0 بود. ضریب آلفای محاسبه شده برای مقیاس افسردگی برابر با 94/0، مقیاس اضطراب برابر با 85/0 و مقیاس استرس برابر با 87/0 محاسبه شد. مقدار KMO برای پژوهش حاضر 88/0 بود که نشان دهنده کفایت نمونه حاضر برای انجام تحلیل عاملی است. نتیجه آزمون کرویت بارتلت برابر با مقدار مجذور کای 794/0 با درجه آزادی 861 بود که در سطح آلفای 01/0 معنی دار است.

    نتیجه گیری

    پس از انجام مراحل تحلیل عاملی و بررسی هماهنگی مقیاسهای معرفی شده مولفین آزمون با عواملی که مقادیر ویژه بالایی دارند، مدلی سه عاملی مشخص شد که می توان مدل عاملی به دست آمده در پژوهش حاضر را با مدل معرفی شده توسط مولفین (لووی بند و لووی بند) یکسان دانست.

    کلیدواژگان: آزمون DASS42، خصوصیات روانسنجی، تحلیل عوامل، دانش آموز، روایی، پایایی
  • عیسی بخت آور*، حمیدرضا نشاط دوست، حسین مولوی، فاطمه بهرامی صفحات 93-98
    مقدمه

    شیوع نسبتا بالای اختلال استرس پس از سوانح طبیعی و غیر طبیعی چون حوادث رانندگی و وجود اختلالات متعدد همراه با این بیماری توجهی مضاعف را می طلبد. این پژوهش با هدف اثربخشی درمان رفتاری- فراشناختی بر کاهش علائم خودتنبیهی در بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش به روش کارآزمایی- بالینی و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، از جانبازان مراجعه کننده به دو بیمارستان روانپزشکی جانبازان جنگ در شهر اصفهان که بر اساس ملاکهای «DSM-IV-TR» دچار اختلال استرس پس از حادثه بودند، انجام شد. سی نفر به عنوان نمونه بطور تصادفی انتخاب گردیدند و در دو گروه شاهد و تجربی به روش گمارش تصادفی جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون که با استفاده از پرسشنامه کنترل فکر به عمل آمد، گروه تجربی علاوه بر دارو- درمانی طی 8 جلسه هفتگی تحت درمان رفتاری- فراشناختی قرار گرفت. در حالی که گروه شاهد فقط دارو دریافت نمود. پس آزمون و پیگیری دو ماهه با همان ابزار انجام گرفت و نتایج آن به کمک آزمون تحلیل کوواریانس و تحت نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان رفتاری- فراشناختی در مهار علائم خود- تنبیهی تاثیر معنی داری دارد. میزان بهبودی این علائم در پس آزمون 52 درصد و در پیگیری دو ماهه 50 درصد بود. به وسیله تسهیل انتقال از شیوه عینی به شیوه فراشناختی و افزایش مهارتهای مقابله ای کارآمد و انعطاف پذیربر کاهش علائم خود- تنبیهی اثر می نماید.

    نتیجه گیری

    این مداخله بر ارتقای مهارتهای انطباقی کارآمد و انعطاف پذیراز طریق فرایندهای فراشناختی- رفتاری و تاثیر آن در کاهش خودتنبیهی در بیماران اختلال استرس پس از سانحه تاکید می نماید.

    کلیدواژگان: درمان رفتاری- فراشناختی، علائم خودتنبیهی، اختلال استرس پس از سانحه
  • فاطمه زرگر*، احمد عاشوری، نگار اصغری پور، اسما عاقبتی صفحات 99-106
    مقدمه

    آسیب روانی یک عضو خانواده، یک مشکل درون فردی نیست بلکه یک فرایند تعاملی بین اعضای خانواده است. این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه عملکرد خانواده در بیماران افسرده عمده با بیماران دارای مشکلات جسمانی و بدون اختلالات روانپزشکی شهر اصفهان اجرا شد.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، از کلینیکهای روان درمانی سطح شهر اصفهان، سه کلینیک بطور تصادفی انتخاب گردید و ازکلیه بیماران مبتلا به اختلال افسردگی عمده که طی سالهای 1384 تا 85 به این کلینیکها مراجعه نموده بودند، بطور تصادفی، 30 بیمار، و همچنین 30 نفر به عنوان افراد گروه شاهد از میان مراجعه کنندگان بخش های غیر روانپزشکی مرکز پزشکی الزهراء (س) شهر اصفهان انتخاب شدند و پرسشنامه عملکرد خانواده بلوم در مورد آنها اجرا گردید و نمرات دو گروه با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس چند راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات مقیاسهای جامعه پذیری، پیوستگی و آرمان خانواده در گروه افسرده از میانگین نمرات گروه کنترل بیشتر بود. با توجه به اینکه مقیاس عملکرد خانواده بطور معکوس نمره گذاری می گردد، این نتایج نشان می دهد میزان جامعه پذیری، پیوستگی و میزان مباهات افراد افسرده به خانواده خود، پایین تر از گروه گواه است. میانگین نمرات کل عملکرد خانواده افراد افسرده بالاتر از افراد عادی بود، یعنی، عملکرد خانواده بیماران افسرده ضعیف تر از گروه شاهد است. میانگین نمرات دو گروه در سایر ابعاد تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    بر مبنای نمرات آزمون عملکرد خانواده از جمله عوامل پیش بینی کننده های افسردگی می تواند میزان جامعه پذیری، پیوستگی و آرمان خانواده می باشد. با بررسی عملکرد خانواده، به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر شروع و تداوم اختلال افسردگی می توان متخصصین بهداشت روان، درمانگران و خانواده ها را برای درمان همه جانبه این اختلال یاری رساند.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، اختلال افسردگی عمده، پرسشنامه عملکرد خانواده، بیمار جسمی
  • مرضیه مختاری پور، زهره گودرزی، علی سیادت، محمود کیوان آرا صفحات 107-113
    مقدمه

    اختلال اضطراب و افسردگی از اختلالات شایع روانپزشکی و از معضلات مهم و نگران کننده جوامع در قرن بیست و یکم است که مورد توجه بسیاری از صاحب نظران و سیاست گذاران امور بهداشتی و سازمان جهای بهداشت قرار گرفته است. در همین راستا، این تحقیق به بررسی رابطه بین متغیرهای جمعیت شناختی با اضطراب و افسردگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته است.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی، 200 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 86-1385 که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق، پرسشنامه اضطراب کتل و پرسشنامه افسردگی بک بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    از بین متغیرهای جمعیت شناختی، تنها رابطه بین پیشرفت تحصیلی و افسردگی معنادار بود. پیشرفت تحصیلی و رشته تحصیلی رابطه مثبت و وضعیت اقتصادی- اجتماعی و جنس رابطه منفی با اضطراب داشت که این رابطه هم معنادار بود.

    نتیجه گیری

    احتمالا با توجه به طبیعت پر استرس رشته پزشکی و درگیری آن با درد و رنج انسانها و شرایط خاص تحصیلی، از جمله طولانی بودن مدت تحصیل و استرس دائمی امتحانات، اضطراب دانشجویان این رشته برای گذراندن دروس و کسب نمرات بالاتر بیشتر است و از طرفی، شکست و افت تحصیلی آنان نیز باعث افسردگی می گردد. بنابراین، توجه به مسایل مربوط به بهداشت روان این گروه از جمعیت دانشجویی کشور سودمند خواهد بود.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، دانشجو، جمعیت شناختی
  • آزاده ملکیان*، ملکیان علی زاده، غلام حسین احمدزاده صفحات 115-119
    مقدمه

    افسردگی و اضطراب بر وضعیت عملکرد، کیفیت زندگی، مدت بستری و حتی نتیجه درمانی بیماران مبتلا به سرطان تاثیر منفی دارد و ارزیابی و درمان این دو اختلال در این بیماران حایز اهمیت است. این پژوهش با هدف ارزیابی افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به سرطان در بیمارستان حضرت سیدالشهداء (ع) اصفهان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی به منظور ارزیابی اضطراب و افسردگی در 173 بیمار بستری مبتلا به سرطان در بیمارستان حضرت سیدالشهدای اصفهان در سال 1384 انجام شد. برای ارزیابی افسردگی و اضطراب به ترتیب از آزمون افسردگی بک (BDI) و آزمون خودسنجی اضطراب زونگ استفاده شد. یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    شیوع اضطراب و افسردگی در این بیماران به ترتیب 5/18 درصد و 9/32 درصد بود. اضطراب در زنان و در گروه سنی 50 تا 65 ساله شیوع بالاتری داشت. بین سن یا جنس با افسردگی ارتباطی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    فراوانی اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان نسبتا بالاست، و لازم است متخصصین نسبت به تشخیص و درمان این اختلالات همراه، توجه فراوان مبذول دارند.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، سرطان
  • غفور موسوی *، حمید روح افزا، احمدرضا شریفی صفحات 121-126
    مقدمه

    سندرم نورولپتیک بدخیم، سندرم حاد و پر خطری است که معمولا به دنبال آنتی سایکوتیک ها ایجاد می شود. میزان مرگ و میر زیاد، سیر حاد و برنامه های درمانی مختلف پیشنهاد شده برای آن، مطالعات بیشتری را در مورد تظاهرات بالینی، عوامل زمینه ساز و فرایندهای موثر درمانی آن می طلبد.

    روش ها

    در این مطالعه case-series و گذشته نگر، کلیه مبتلایان به سندرم نورولپتیک بدخیم بستری شده در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی چهار سال اخیر مورد مطالعه قرار گرفتند. مطالعه به وسیله تکمیل پرسشنامه ای مشتمل بر هفت محور: داروهای قبلی، اختلال زمینه ای، علائم و تظاهرات، یافته های آزمایشگاهی، عوارض و طول مدت بستری صورت گرفت. نتایج حاصل پس از جمع بندی با نتایج مطالعات قبلی مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    فراوان ترین یافته های بالینی، سختی عضلانی و اختلال سطح هشیاری بود. قبل از ابتلا، هالویربدول، پرفنازین و ریسپریدون بیش از سایر داروها مورد مصرف بودند. اختلالاتی که قبل از شروع سندرم نورولپتیک بدخیم حداکثر فراوانی را نشان دادند به ترتیب عبارت بودند از: اختلال خلقی، اسکیزوفرنیا، و عقب ماندگی ذهنی، و در غالب موارد برای درمان این اختلال از بروز بروموکریپتین، آب و الکترولیتها و آمانتادین استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    اهمیت اختلال سطح هشیاری در تشخیص سندرم نورولپتیک بدخیم بیش از آن است که تاکنون در مورد آن ذکر شده و بهتر است در کنار تب و سختی عضلانی به عنوان یک علامت مهم مورد ملاحظه قرار گیرد. بروموکریپتین، اصلاح آب و الکترولیتها، درمانهای حمایتی، و پیشگیری از عوارض می تواند نقش مهمی در کاستن میزان مرگ و میر این بیماران داشته باشد.

    کلیدواژگان: سندرم نورولپتیک بدخیم، عوامل زمینه ساز، تظاهرات، درمان، عوارض
  • بدرالدین نجمی*، حسن احدی، علی دلاور، مهین هاشمی پور صفحات 127-138
    مقدمه

    دیابت شیرین، منجر به تغییراتی در سبک زندگی فرد می شود که مستلزم انطباق موثر با رویداد است. شروع بیماری مزمن در هر دوره ای از زندگی، از جمله نوجوانی تنیدگی زا است. آمیزش مشکلات مرتبط با بیماری با ویژگی های روان شناختی نوجوان واکنش های او به بیماری را، از جمله پای بندی به دستورالعملهای پزشکی، تحت تاثیر قرار می دهد. به هر حال، توسعه مطالعات مداخله ای با تمرکز بر نوجوانان دیابتیک پرخطر با مشکلات شدید پای بندی و یا کنترل متابولیک ضعیف لازم است.

    روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی کنترل شده طراحی شد. آزمودنی ها شامل 60 نفر دختر و پسر نوجوان دیابتیک 12 تا 18 سال ساکن شهر اصفهان بودند، که بطور تصادفی انتخاب و به گروه های مورد مطالعه (15 نفر در هر گروه) تخصیص داده شدند. آزمودنی ها با دو ابزار: مقیاس خودکارآمدی در کنترل دیابت و طرح ارزیابی خانواده FAD مورد ارزیابی قرار گرفتند و برای اندازه گیری سطح پای بندی فرد از شاخص HbA1c استفاده شد. داده ها با آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و تحت نرم افزار SPSS مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    تفاوت معنی دار بین گروه ها در متغیر خودکارآمدی (725/3= F و 017/=P)، کارکرد خانواده (151/4= F و 01/=P)، ارتباط (302/8= F و 000/=P) و HbA1c (088/3= F و 035/=P). انجام آزمون تعقیبی دانکن بر نتایج تحلیل واریانس حاکی از تفاوت معنی دار گروه های اول و سوم در متغیر خودکارآمدی و HbA1c نسبت به گروه های سوم و چهارم، و تفاوت معنی دار گروه دوم در متغیر کارکرد خانواده (FAD) و ارتباط، نسبت به گروه های دیگر بود.

    نتیجه گیری

    می توان با تاکید گفت، به منظور پیشگیری از عوارض کوتاه مدت و بلندمدت در بیماران مبتلا به دیابت، طراحی روش های مداخله ای چون اصلاح و بهبود احساس خودکارآمدی شخصی و آموزش مهارتهای ارتباطی، منجر به ارتقای حس توانایی بیمار به مهار بیماری و پذیرش مسوولیت می شود.

    کلیدواژگان: نوجوان، دیابت نوع یک، خودکارآمدی، مهارتهای ارتباطی، مداخله روان شناختی
  • غفور موسوی*، داریوش عرفانی فر، غلام رضا دهقانی، امرالله ابراهیمی صفحات 139-144
    مقدمه

    افسردگی مرضی یکی از اختلالات شایع روانی است که چارچوبهای شناختی انسان در شکل گیری و درمان آن موثر است. نگرش توحیدی به عنوان یک چارچوب شناختی محبوب مردم و منتشر عواطفی با خود به همراه می آورد که لازمست مورد بررسی قرار گیرد.

    روش ها

    این بررسی روی آیات قرآن کریم و با استفاده از منابع و نرم افزارهای نوری مربوطه انجام گرفته و اطلاعات حاصله در غالب پیشگیری اولیه و ثانویه از افسردگی طبقه بندی و مورد بحث قرار گرفته اند.

    یافته ها

    سه محور اساسی این نگرش در پیشگیری از افسردگی و درمان آن عبارتند از: ایجاد تفکر مثبت و روحیه پویا، رفع نگرش های منفی، رفع علائم و تظاهرات افسردگی. اعطای بینش کلی در مورد هستی و پاسخ گویی به سوالات انسان، اعطای ایمان و حکمت، اعطای نگرش همراه با توکل و رضایت به قضای الهی، نحوه برخورد با فقر و نگرانی های اقتصادی، نحوه برخورد با مشکلات خانوادگی و سایر مصائب زندگی از جمله محورهای مورد بحث در این مقاله تکیه بر آیات قران کریم می باشد.

    نتیجه گیری

    نگرش توحیدی با طرح محورهای پیش گفت در تامین عواطف رضایت بخش و متعادل انسان نقش اساسی دارد و به عنوان یک چارچوب شناختی موثر در پیشگیری در سطوح اجتماعی و فردی، می تواند در برنامه ریزی های پیشگیری و درمان مورد استفاده قرار گیرد. چارچوبهای شناختی حاصل از این رویکرد می تواند مبنایی برای روان درمانی مبتلایان به افسردگی مورد استفاده قرار گیرد. در مقاله به تشابه و تفاوت این نگرش با سایر چارچوبهای شناختی اشاره شده است.

    کلیدواژگان: افسردگی، نگرش توحیدی، تفکر مثبت، نگرش منفی
|
  • Pages 73-79
    Introduction

    Metacognition and perfectionism may have particular relevance in cognitive consequences of substance use. Substance use is an effective means of rapidly modifying cognitive events such as feelings, thoughts, or memories. The purpose of the present study was to assess the relationship of metacognition and positive or negative perfectionism with psychological consequences in the substance dependent patients.

    Methods

    This was a retrospective correlation study. The sample consisted of 75 substance dependent men selected from the Hamedan city self-representative center for treatment of substance dependence. Wales’ Metacognition Questionniare (short form), Terry & Short Positive and Negative Perfectionism Scale and Addiction Psychological Consequences Checklist were administered to them. 

    Findings

    Metacognition(r=0.65), positive perfectionism(r=-0.29) and negative perfectionism(r=0.66), were all in significant correlation with psychological consequences. Multiple regression analysis also revealed s that metacognition, negative perfectionism and positive perfectionism could explain at least 54 percent of the variance of psychological consequences. 

    Discussion

    High levels of metacognition and negative perfectionism can increase the adverse psychological consequences, while a high level of positive perfectionism may decrease those consequences. The results are fairly in keeping with findings of other studies. 

    Keywords: Metacognition, Perfectionism, Psychological consequences, substance dependence
  • Pages 81-92
    Background and Aim

    Psychological scales are increasingly used as important tools for assessment of intelligence, talents, academic achievement and personality characteristics and as a help in diagnosis of mental or personality disorders. Besides other methods of studying behaviors, these tools can be used for such purposes in schools, industrial and commercial organizations, public offices, universities and medical centers. This study aimed to assess psychometric properties of Depression-Anxiety-Stress Scale(DASS-42) in a sample of high school students in Kermanshah. Method and Materials: This was a psychometric study executed on Kermanshah high school students in 2003-2004 academic year. A total number of 400 students were selected through multi-stage cluster sampling. In addition to DASS-44, other scales used in this study include: Beck Depression Inventory (BDI), Zung Anxiety Scale (ZAS) and Studets’ Stress Scale (SSS).Data were analysed running SPSS-10 software.

    Findings

    The depression subscale of DASS-42 showed a high correlation (0.849) with the BDI in a 0.01 level of statistical significance. The stress subscale of DASS-42 was also found to have a 0.757 correlation co-efficient with SSS, again statistically significant at a 0.01 level. The rates of Chronbach alpha for the depression, anxiety and Stress subscales of DASS-42 were found to be 0.94, 0.85 and 0.87 respectively. The KMO rate for the present study was 0.88 which indicates a large-enough sample size for factor analysis. The Cruet-Bartlett’s test also showed a chi-square rate of 0.794 with a degree of freedom equal to 861, which was again significant at a 0.01 alpha level. 

    Discussion

    After factor analysis, the factors which showed high specificity measures were compared with those introduced by the original authors. Hence this study identified a three factor model which can be regarded as identical with the model introduced by the original authors. 

    Keywords: DASS-42, Psychometric properties, Factor analysis, Student, Reliability, Validity
  • Pages 93-98
    Introduction

    This study aimed to examine the efficacy of Meta Cognitive Behavioral Therapy (MCBT) on reducing self-punishment behaviors in patients with Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). 

    Methods

    In this clinical trial study, One hospital (Shahid Rajaie) was selected from the two psychiatric hospitals for war veterans in Isfahan through multi stage cluster sampling. Thirty subjects were then randomly selected from the war veterans with PTSD referred to this hospital and were randomly assigned to one experimental and one control group. Thought Control Questionnaire (TCQ) was then administerd to both groups as pretest. Afterward the experimental group received Meta-Cognitive Behavioral Therapy (MCBT) in 8 weekly sessions as well as drug therapy while the control group received only drug therapy. Post-tests were then administered to both groups once immediately afterward and then 2 months later. 

    Findings

    Results showed that MCBT was followed by a significant decrease in self-punishment (P

    Discussion

    This intervention is believed to reduce self- punishment by facilitating transmission from the object mode to the metacognitive mode and enhancing the efficient and flexible coping skills. 

    Keywords: Metacognitive Behavioral Therapy, Self-punishment, Post Traumatic Stress Disorder
  • Pages 99-106
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the family functioning between patients with Major Depressive Disorder (MDD) and physically ill patients with no psychiatric disorder in Isfahan. Method and Materials: In this descriptive-analytic study, three clinics were randomly selected from clinics of psychotherapy in Isfahan, and 30 patients with Major Depressive Disorder (MDD) were randomly selected from the all referees in 2006-2007. The control group consisted of 30 non-psychiatric physically ill patients referred to Al-Zahra hospital in Isfahan. The Bloom’s Family Functioning Scale (FFS) was administered to both groups. Data were analyzed using Analysis of Co-Variance (ANCOVA) and multi-way Analysis Of Variance (multi-way ANOVA) methods. 

    Findings

    The mean scores of family cohesion, family sociability and family idealization were higher in the depressed group compared with the control group (P

    Discussion

    According to the FFS scores, the best predictors of depression were the rates of family cohesion, family sociability and family idealization. Evaluation of family functioning can help psychiatrists, mental health authorities and families in achieving a more comprehensive approach toward the management of the disorder.

    Keywords: Family functioning, Major Depressive Disorder, Family Functioning Scale
  • Pages 107-113
    Introduction

    Anxiety and depression are two common psychiatric disorders which put heavy burdens on the societies. This study is aimed to assess anxiety, depression and some of their demographic correlates in Isfahan medical university students. 

    Methods

    This was a descriptive-analytic correlation study.The sample consisted of 200 students who had been randomly selected among all Isfahan medical university students in the 2006-2007 academic year. Kettles' anxiety questionnaire and Beck's depression inventory were used to assess anxiety and depression. Data were analysed using multiple regression analysis method. 

    Findings

    Academic achievement was found to be the only demographic variable which had a significant correlation with depression. The mean of academic average score, the medical course of study and the female gender were found to be positively and significantly correlated with the rate of anxiety, while the socio-economic status was shown to be negatively so. 

    Discussion

    Studying medicine inevitably requires a constant engagement with the people’s pain and suffering, as well as a hard work, along term duration of study in the university and taking part in several hard standard examinations. Medial students are potentially vulnerable to anxiety as a result of their apprehension about their academic achievement and also to depression as a result of the potential academic failures. Attention should be paid toward the mental health in this talented and vulnerable student group.  Key Words : Anxiety, Depression, Medical, Student, Demographic

  • Pages 115-119
    Introduction

    As depression and anxiety can have profound negative effects on the functional status, quality of life, duration of hospitalization and even medical outcome of cancer patients, evaluation and treatment of these disorders are important. 

    Methods

    This was a descriptive study to assess the prevalence of anxiety and depression in cancer patients hospitalized at Isfahan Sayyed-o-shohada hospital. A toal number of 173 hospitalized patients were enrolled. The Beck Depression Inventory (BDI) and Zung Self-rating Anxiety Scale (ZSAS) were applied to measure depression and anxiety respectively. Data were analyzed using chi-squar test running SPSS-ll soft-ware. 

    Findings

    Prevalence of anxiety and depression was found to be 18.5% and 32.9% respectively. Anxiety had a higher prevalence among women (P

    Discussion

    Considering the relatively high prevalence of anxiety and depression among cancer patients, careful attention must be paid toward diagnosis and treatment of these morbidities. 

    Keywords: Depression, Anxiety, Cancer
  • Pages 121-126
    Introduction

    Neuroleptic Malignant Syndrome (NMS) is an acute and dangerous syndrome which usually arise as a side-effect of Neuroleptic drugs. Its high mortality rate, acute course and the current controversies about the best treatment method indicates the necessity of further investigation on its clinical features, predisposing factors and effective therapeutic methods . Method and Materials: Retrospectively in a 4-year period, we studied patients hospitalized with NMS applying a 7-section questionnaire assessing: drug historys, the underlying psychiatric disorder, clinical signs and symptoms, laboratory findings, treatment methods and their outcomes, and duration of hospital stay.

    Findings

    Rigidity and impaired consciousness were the most common clinical findings. Haloperidol, perphenazine and risperidone were the most common antisychotics used before the NMS onset. Mood disorders, schizophrenia, and mental retardation were the most frequent underlying disorders. The most common prescriptions for treatment of NMS were bromocriptine, fluid and electrolytes therapy, and amantadine .

    Discussion

    In diagnosing the NMS, impaired consciousness, especially when being accompanied by rigidity and fever, may be a more sensitive criteria than it is currently believed. Bromocriptin and fluid and electrolyte replacement therapy among many other treatment methods, and also interventions for prevention of NMS complications may play important roles in reducing its mortality rate .  

    Keywords: Neuroleptic Malignant Syndrome, Predisposing factors, Precipitating factors, Treatments, Complications
  • The Effectiveness of Multidimentional Psychological Treatment in Enhancing the Adherence to Medical Treatment in Adolescents with Type 1 Diabetes / The Effectiveness of Multidimentional Psychological Treatment in Enhancing the Adherence to Medical Treatment in Adolescents with Type 1 Diabetes
    Pages 127-138
    Introduction

    A chronic illness, such as diabetes mellitus, creates changes in the life style and requires constant adjustment. The onset of a chronic illness can be a stressful event in any life stage including adolescence.. The interaction between the illness related problems and the psychosocial changes associated with normal adolescence makes it difficult for the patient to cope with the chronic illness in a constructive way.. Poor adherence to medical treatment and poor drug compliance are common concerns of the families and physicians dealing with diabetic adolescents. It is of an urgent importance to study effective, culturally appropriated interventions which focus on the high-risk diabetic adolescents with severe adherence difficulties and/or chronically poor metabolic control .

    Methods

    This was a randomized controlled trial (Experimental design). The sample consisted of sixty randomly selected male and female diabetic adolescents living in Esfahan, with an age range between 12 to 18 years old. They were randomly assigned to four groups with different subjects of training including: personal self-efficacy, communication skills, both subjects and no training (control group). The scale of self-efficacy in diabetes and Family Assessment Device (FAD) were then administered to all participants. Treatment adherene was also evaluated using laboratory tests for Hemoglobin A1C (HbA1c) index. Data were analysed using the one-way Analysis of the Variance (one-way ANOVA).

    Findings

    Significant difference was found between the groups regardind the scores of self-efficacy (F=3.725, P=0.017), FAD (F=4.151, P=0.01) and communication (F=8.302, P=0.000), as well as HbA1c results (F=3.088, P=0.035).

    Discussion

    For preventing the short and the long term side effects of the diabetes mellitus, patients’ treatment adherence should be improved. Psychological interventions for enhancing self-efficacy and improving communication skills can be effective in this respect.

    Keywords: Adolecsent, Diabetes type І, Self-efficacy, Communication skills, Psychological intervention
  • Pages 139-144
    Introduction

    Depression is one of the most prevalent psychiatric disorders. Cognitive Schemas have been well established to play a role in the development and the treatment of this disorder. Monotheistic view is a popular and well-received cognitive schema which is followed by specific emotions and deserves to be paid attention .

    Methods

    This is a review study on the verses of the holy Koran using the relevant resources and soft wares. Data has been classified to primary and secondary preventive categories and discussed accordingly .

    Findings

    We distracted three major axes of the monotheistic view as relevant in prevention and treatment of depression. They are: to encourage a positive way of thinking and a productive and creative state of mind, to remove negative attitudes and to reduce depressive symptoms and signs. Some of the important issues which are discussed in this regard according the holy Koran are as follows: this view gives a total perspective about the life which may answer some of the human basic questions about the philosophy of life and existence, it gives faith and wisdom, an attitude based on the trust in God and consent toward his will, it introduces ways for facing with problems such as poverty, financial worries, family problems and life negative events among many others .

    Discussion

    Applying the mentioned axes, monotheistic view has a basic role in providing humankind with stable and satisfying emotions. As an effective cognitive schema in the treatment and prevention of depression, it can be applied in individual and social primary and secondary care programs. Cognitive schemas deducted from the monotheistic view can make a foundation for a new psychotherapeutic method for depression. In the full text of this material, we have discussed the similarities and differences of this view with other kinds of cognitive schemata.  

    Keywords: Depression, Monotheistic view, Positive way of thinking, Negative view