فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1381)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1381)

  • 44 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 5
  • سید مهدی الوانی صفحات 6-11
    در سال های اخیر دو دیدگاه در مورد مدیریت سازمان ها یا داوری های متفاوت درباره مدیران مطرح شده است. در یکی از این دیدگاه ها که نگرشی اقتصادی و مادی دارد و به نظریه کارگزاری یا عاملیت (Agency theory) معروف است، مدیران افرادی معرفی می شوند که در پی منافع شخصی خود هستند و منافع فردی را بر منافع سازمان رجحان می دهند. در این دیدگاه باید در جستجوی راهکارهایی بود که اهدف مدیران و سازمان را در یک جهت هدایت کند و مدیر را از حالت کارگزار و عامل سازمان به خادم سازمان مبدل سازد.
    در دیدگاه دوم که نگرشی اجتماعی و روانشناختی دارد و به نظریه خادم بودن یا خادمیت (Stewardship Theory) مشهور است، مدیران خادمان سازمان شناخته می شوند که خود را وقف اهداف سازمان ساخته منافع جمع را بر منفعت فردی خود اولی می-دانند.
    در مقاله حاضر کوشش شده است تا این دو دیدگاه مطالعه شوند و در جهت تلفیق آن ها در موقعیت های سازمانی، پیشنهاد هایی ارائه شود.
  • فرج الله رهنورد، میراحمد حسینی صفحات 7-18
    به منظور تدوین برنامه جامع اشتغال و همچنین توجه بیشتر به عامل اثرگذار، شناسایی عوامل کلیدی توفیق در ایجاد اشتغال در بخش صنعت از اهمیت خاصی برخوردار است. از آنجا که عوامل زیادی در ایجاد اشتغال در بخش صنعت تاثیر می گذارد. دستیابی به هدف (عواملی که بیشترین تاثیر را می تواند در ایجاد اشتغال داشته باشد) بدون شناسایی علمی و دقیق عوامل کلیدی توفیق امکان پذیر نخواهد بود. تحقیق حاضر که از نوع پیمایشی است در همین ارتباط در بخش صنعت استان آذربایجان شرقی انجام گرفته است. براساس یافته های این تحقیق، صد عامل موثر در ایجاد اشتغال در این بخش شناسایی شد و سپس مورد نظر سنجی قرار گرفت. با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، عوامل مورد نظر به ده عامل کلیدی اثرگذار تقلیل و رتبه بندی شدند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که «عامل بهبود مدیریت در بخش صنعت» مهمترین عامل کلیدی موثر در ایجاد اشتغال است.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی توفیق، اشتغال کامل، نظریه های اشتغال، استراتژی اشتغال
  • هادی همتیان صفحات 12-15
    هدف اصلی یا کلی پژوهش، بررسی نقش عوامل مادی و غیر مادی در جذب افراد به بخش های دولتی و خصوصی است. پرداختن به وضعیت انگیزه مالی برای عملکرد بهتر، اهمیت دستمزد، امنیت شغلی، انگیزه قدرت و نیز نوع رضایت کار در هر یک از بخش های دولتی و خصوصی، از اهداف تخصصی پژوهش است. جامعه آماری این تحقیق، همه کارکنان بخش های دولتی و خصوصی استان سمنان هستند که حداقل 2 سال سابقه خدمت دارند و از طریق فرمول کوکران حدود 230 نفر محاسبه شده اند. تعدادی از آنان در عین حال دانشجوی کارشناسی ارشد در رشته های مدیریت دولتی، مدیریت صنعتی و مدیریت صنایع اند و در مراکزی چون مرکز آموزش مدیریت دولتی استان سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان و مرکز آموزش عالی صنایع ایران وحد سمنان به تحصیل اشتغال دارند. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه بسته پاسخ با طیف سنجشی لیکرت از نمونه آماری به دست آمده و شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای بوده است.
    روش تحقیق حاضر پیمایشی و تجزیه و تحلیل اطلاعات و به وسیله آزمون های کای اسکویر (X) و t استودنت انجام شده است. بر اساس یافته های پژوهش در دو بخش خصوصی و دولتی اینگونه می-توان استنباط کرد که پاسخگویان در هر دو بخش، به دنبال فرصت های برخورداری از آموزش ضمن خدمت و پایگاه اجتماعی هستند. همچنین امنیت شغلی، دستمزد، و انگیزه عوامل مهمی نیستند که اصل مشخصه تمایز بین دو بخش تلقی شوند. در بخش خصوصی، صرفا انگیزه مالی و ارتقای شغلی، از عواملی هستند که کارکنان نسبت به آنها تاکید عمده دارند.
  • حسن دانایی فرد صفحات 16-23
    بررسی ها نشان می دهد که بازمهندسی فرایند کاری (BPR) در بسیاری از کشورهای پیشرفته مورد اهتمام سازمان های بخش خصوصی قرار گرفته است. در این میان، بر اساس نظریه مدیریت-گرایی، گسترده BPR سازمان های دولتی این کشورها را نیز فرا گرفته است.
    در این مقاله، ضمن نگاهی اجمالی بر تعریف و روش شناسی BPR، ویژگی های برجسته سازمان های دولتی و تاثیر آنها را بر اجرای BPR در بخش دولتی برمی شماریم و نمونه ای از اجرای موفق BPR را در یکی از سازمان های دولتی و نیز نکاتی را برای اجرای موفق BPR ارایه می دهیم.
  • علی جهانگیری صفحات 24-29
    دولت الکترونیکی، حاصل استفاده از فناوری اطلاعات و مدیریت فناوری اطلاعات است که با پیاده کردن آن در سطح دولت، از نظر کارایی و اثربخشی سیستم های دولتی و نحوه خدمات رسانی تغییراتی شگرف ایجاد می شود که رضایت مردمی را در سطح وسیعی به دنبال خواهد داشت.
    در این نوشتار با تشریح این مفهوم جدید جهانی، سعی شده است اهمیت دولت الکترونیکی و اجتناب ناپذیر بودن آن در جامعه اطلاعاتی، اهمیت پاسخگویی به نیازهای مردمی، اهمیت دیدگاه مردم نسبت به دولت و بالعکسو نهایتا فرایند ایجاد دولت الکترونیکی و مشکلات به کارگیری آن تشریح شود.
  • علی محمد مصداق راد صفحات 32-41
    از دهه 1950 میلادی به بعد کیفیت با سرعت فزاینده ای در ابعاد جهانی مورد توجه تولید کنندگان کالاها، خدمات و مشتریان آنها واقع شده است. با پیشرفت علوم و فناوری، انتظار مصرف کنندگان کالاها و خدمات برای دریافت کنندگان کالاهای مرغوب و خدمات مطلوب افزایش یافته است؛ مصرف کنندگان از این پس مانند گذشته حاضر به پذیرفتن هر نوع کالای خدمتی نخواهند بود. بنابراین، ضرورت عرضه کالای مرغوب و خدمات مطلوب به بازار رقابت موجب حذف سازمان هایی می شود که قادر به برآوردن نیازها و انتظارات مشتریان خود نیستند. از طرف دیگر، با وجود رقابت بازار کامل جهانی امکان بقا برای تولید کنندگانی که در راستای استانداردهای پذیرفته شده جهانی گام برنمی دارند، بسیار کم است.
    مدیریت کیفیت فراگیر، فرایندی است که سعی در تحقق انتظارات مشتریان دارد. به عبارت دیگر، مدیریت کیفیت فراگیر یک استراتژی سازمانی است که با به کارگیری روش های کمی و کیفی، خدمات و تولیدات را با کیفیت بالا به مشتریان ارائه می دهد. برای دستیابی به فلسفه مدیریت کیفیت فراگیر، تاکنون الگوها و تکنیک های مختلفی ارائه شده است. یکی از وظایف اولیه مدیریت ارشد سازمان این است که تئوری ها، مدل ها و تکنیک های مختلف را در این زمینه فراگیرد و سپس مدل مدیریت کیفیت مناسبی را برای سازمان خود طراحی کند زیرا مدل های مدیریت کیفیت فراگیر از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است. مدل چنگال مدیریت کیفیت یکی از مدل هایی است که مبنای تئوریکی آن دانش بنیادی دمینگ و مبنای عملی آن، سیستم های کنترل کیفیت فراگیر ژاپنی هاست. این مدل توالی فعالیت هایی را نشان می دهد که برای ایجاد تحول کیفیتی در هر سازمان باید به کار گرفته شود. این مدل شبیه به یک چنگال با یک دسته، یک گردن و سه شاخک است. دسته این چنگال”تعهد مدیرت“را نسبت به تحول کیفیت نشان می دهد. گردن این چنگال”آموزش مدیریت“، شاخک اول”مدیریت روزانه“، شاخک دوم”مدیریت وظایف متقاطع“، و شاخک سوم”مدیریت سیاست گذاری“است.
    شباهت داشتن این مدل با چنگال، استعاره است. مدیریت کیفیت فراگیر در واقع مانند ماده ای مغذی برای سازمان است. همان طور که با چنگال مواد غذایی را به بدن می رسانیم با مدیریت کیفیت فراگیر سازمان تغذیه می شود و پرورش می یابد تا کارکنان آن انرژی لازم را برای شروع تحول کیفیت دریافت و هدف بدون پایان بهبود کیفیت را دنبال کنند.
  • تازه های نشر
    صفحه 42
|
  • Seyyed Mahdi Alvani Pages 6-11
    Two management theories have in recent years furnished divergent views about the roles and motives of managers. In the economically and materially oriented "agency theory", managers are introduced as people who are after their personal interests, preferring them to the interests of the organizations. The approach entails a search for methods that would harmonize the goals of the managers and the organization, thus transforming the managers from agents to stewards. In the "stewardship theory", which provides a social and psychological outlook, managers are viewed as stewards who devote their time and energy to the organization and who put the interests of the organization ahead of their own. The present article reviews both approaches and attempts to offer suggestions on how to use the two theories eclectically in organizational situations.
  • Farajullah Rahnavard, Mirahmad Husseini Pages 7-18
    Devising a comprehensive employment plan and determining factors impacting this plan entail recognizing key factors contributing to the overall success of employment generation efforts in the industrial sector: As numerous factors affect this process، it would be impossible to reach the abovementioned objective without a scientific and meticulous attempt to define key factors in this area. The present research has been conducted in the industrial sector of the East Azerbaijan province. Research findings yielded one hundred factors affecting employment in this sector. These factors were then grouped in ten categories using the factor analysis technique. The study found that «improved management in the industry sector» has a major effect on employment generation.
  • Hadi Hemmatian Pages 12-15
    The present research studies how material and non-material factors could attract people to work in public and private sectors. The study focuses on the effect of financial incentives on better performance in the workplace, as well as the importance of wages, job security, authority, and job satisfaction in both the public and the private sectors. Research subjects are all public and private sector employees in Semnan Province with at least two years work experience. The computing formula, derived form the formula provided by Cochran's Sampling Techniques (1977), puts their number at about 230. A number of the subjects are also graduate students of public administration, industrial management, and industires management at Semnan's State Management Training Center, Semnan's Islamic Azad University, and the Semnan Branch of Iran's Higher Education Center for Industries. Random selection, closed ended questionnaires, and the Likert Scale are used for data collection purposes. The present research method is computatinal (peymayeshi) Chi-square (X2) and T-Test are used to analyze the data. Findings in the public and private sectors are after opportunities to enjoy on-the-job training and upward mobility. Job security, wages, and incentives appear to be of secondary importance and as such do not serve as distinctive features of any of the two sectors. In the private sector,however, employees attach importance to financial incentives and promotion.
  • Hassan Danaeefard Pages 16-23
    Studies show that private sector organizations in many developed countries utilize Business Process Reengineering (BPR). Management theories indicate that BPR has spilled over to these countrie's public organizations as well. While defining BPR and its methodology, this article focuses on characteristic features of state-owned organizations and on how these features impact the implementation of BPR in the public sector. A successful instance of BPR in a state organization, as well as advice for achieving BPR, is also presented.
  • Ali Jahangiri Pages 24-29
    Electronic government is an offshoot of the information technology and management of this technology and management of this technology. If implemented in the state-owned sector, e-government will effect tremendous changes in the efficiency and effectiveness of goveernment systems and services, leading to large scale popular satisfaction. While elaborating on this modern global concept, the present article expounds the importance and inevitability of e-government, the importance of meeting people's needs, the significance of people's outlook toward the government and vice versa, and ultimately the process of setting up an e-government and the challenges behind its use.
  • Ali Mohammad Mosaddeq Rad Pages 32-41
    Since the 1950s, goods and service providers and customers worldwide have attached mounting importance to quality. Advancements in science and technology have boosted consumer expectations for higher quality goods and services. Consumers no longer accept just any kind of goods or services. As such, the need to present high quality goods and top services to outpace the competition automatically eliminates those organizations that fail to meet their client's demands and expectations. Also those producers whose products fail to meet international standards will find it extremely hard to survive in the competitive global market. Total Quality Management (TQM) strives to meet the client's demands. TQM is an organizational strategy which uses qualitative and quantitative methods to provide high quality goods and services to the customers. Various models and techniques have been presented to elaborate on the philosophy of TQM. One of the primary duties of a senior manager is to go through all the different TQM theories, models and techniques and to then devise a quality management model that best suits his own organization.This is because TQM models differ from one organization to another. The Fork Quality Management Model is theoretically based on the Deming system and practically based on Japan's TQM systems. This model illustrates the sequence of activities that should be undertaken in each organization to boost quality. The TQM model resembles a fork: It has a handle stands for "the managements's commitment" to uplift quality; the neck stands for" management training"; the first prong stands for (routine)" daily management"; the second for "management of overlapping duties"; the third for "policy-marking management". The model's resemblance to a fork is metaphorical. TQM actually serves as nourishment for on organiaztion. Just as a fork is used for eating, TQM feeds and nourishes the entire organization, allowing the employees to gain the needed energy to launch the quality enhancement process and pursue the unending objective of quality improvement.