فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:9 Issue: 3, 2008

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:9 Issue: 3, 2008

  • 122 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • آرش قدوسی، روشنک غفاری، نسرین علیزاده صفحه 213
    بیان مساله: تشخیص هویت در پزشکی قانونی دارای اهمیتی فراوان است. اختلاف جنسیت در اسکلت انسان در بسیاری از جوامع بررسی شده است، اما بررسی های دندانی،کمتر مورد پژوهش قرار گرفته است.
    هدف
    هدف از این بررسی تعیین جنسیت از روی ضخامت عاج و مینا در پرتونگاری دندان های پره مولر فک بالایی در یک گروه ایرانی بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی توصیفی تحلیلی بر روی 50 زن و50 مرد ایرانی در دامنه ی سنی 20 تا 35 سال انجام گرفت. از دندان های پره مولر سمت راست بالای این افراد به وسیله ی فیلم نگهدار و در شرایط استاندارد، پرتونگاری بایت وینگ فراهم شد. فیلم ها به روش دیجیتالی اسکن و پس از محاسبه ی بزرگنمایی تصویر، پهنای مزیودیستالی، عاج و ضخامت کناره ی مزیالی و دیستالی مینا اندازه گیری شد. واکاوی داده ها با نرم افزار SPSSوآزمون تی و توابع تفکیک مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    اندازه ی مزیودیستالی عاج به گونه ای معنادار در مردان نسبت به زنان بزرگ تر بود، اما هیچگونه دگرشکلی جنسی در بزرگ ترین پهنای مزیودیستالی تاج و کناره ی دیستالی مینا در دندان های پره مولر یافت نشد. مینا، آشکارا در کناره ی مزیالی در زنان بزرگ تر از مردان بود. در ضمن، دندان پرمولر اول نسبت به دندان پرمولر دوم از نظر دگرشکلی جنسی نقشی مهمتر داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در تشخیص هویت نژاد ایرانی می توان از دو شاخص بزرگ ترین پهنای مزیودیستالی عاج و پهنای مزیالی مینای دندان های پرمولر فک بالا استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دگرشکلی جنسی، ماگزیلا، پره مولر، ضخامت، پرتونگاری بایت وینگ
  • حبیب الله قنبری، نصر الله ساغروانیان، مهدی ذاکری*، مسعود ذاکری، ناصر مهدوی شهری، احسان برادران ناصری، مینا زارعیان، جهرمی، حیدر پارسایی صفحه 222

    بیان مساله: امروزه، برای کاهش عوارض جراحی پریودنتال و سرعت در روند بهبودی زخم، از اسید هیالورونیک استفاده می شود. همچنین استفاده ی خوراکی یا موضعی از Ghee (روغن تصفیه شده ی به دست آمده از حرارت دادن کره ی حیوانی) بر روند ترمیم زخم می تواند به نسبت موثر باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه ی اثر اسیدهیالورونیک و ترکیب Curcuma longa – ghee بر روند بهبودی بافت لثه، به دنبال جراحی ژنژیوکتومی، انجام شد.
    مواد و

    روش

    این پژوهش به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور انجام شد. پنج سگ سالم از نژاد بیگل (Beagle)، با سن 18 تا 24 ماه و وزن تقریبی 15 کیلوگرم، با دندان های سالم و بی پوسیدگی و دارای ژنژیویت، که بدون بیماری های پریودنتال بودند، برگزیده شدند. در هر فک دو ناحیه در گروه شاهد و شش ناحیه در گروه آزمایش، به گونه ای تصادفی قرار گرفتند. پس از ژنژیوکتومی، در گروه شاهد تنها از پک پریودنتال و در گروه آزمایش به همراه پک پریودنتال از سه ماده ی دارای ترکیب Curcuma longa – ghee با دو نسبت متفاوت (ماده ی A و ماده ی B) و اسید هیالورونیک (ماده ی C) استفاده شد. نمونه های بافتی برای بررسی روند بهبودی از لحاظ بافت شناختی در روزهای چهارم و هفتم پس از انجام ژنژیوکتومی، مورد بررسی قرار گرفتند. برای واکاوی اطلاعات از آزمون کروسکال- والیس (Kruskal-Wallis) استفاده گردید.

    یافته ها

    در روز چهارم و هفتم، تفاوت همه ی معیارهای بافت شناختی به جز معیار نکروزیس و خونریزی حاد و مزمن با استفاده از هر سه ماده ی A،B و C نسبت به گروه شاهد، معنادار بود. در روز چهارم به میزان چشمگیری معیارهای التهابی کمتر و ترمیمی بیشتر با استفاده از دو ماده ی A و B نسبت به ماده ی C دیده شد، ضمن آنکه تنها تفاوت نمایه ی اپی تلیزاسیون از نظر آماری معنادار بود (002/0 p =). در روز هفتم، به میزان چشمگیری معیارهای التهابی کمتر و ترمیمی بیشتر در ماده ی B نسبت به ماده ی A و C دیده شد.

    نتیجه گیری

    این بررسی نشان داد که، اثر ترکیب Curcuma longa-ghee نسبت به اسید هیالورونیک در سرعت بخشیدن به روند ترمیم و کاهش التهاب بیشتر بوده است و می تواند جایگزین مناسبی برای اسید هیالورونیک در سرعت دادن به روند بهبودی زخم های پس از جراحی پریودنتال باشد.

    کلیدواژگان: بافت شناختی، اسید هیالورونیک، Curcuma longa، لثه، سگ، ژلژیوکتومی
  • نادر ابوالفضلی، فریبا صالح صابر، اردشیر لفظی، امیر اسکندری صفحه 235
    بیان مساله: یکی از موفقیت آمیزترین روش های پوشش سطوح ریشه ای، که بر اثر تحلیل لثه عریان شده اند، کاربرد پیوند آزاد بافت همبندی به همراه فلپ های پایه دارتاجی شونده است. ارزیابی موقعیت نهایی خط موکوژنژیوال (MGJ) در دوران ترمیم از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    هدف
    این بررسی با هدف ارزیابی موقعیت خط موکوژنژیوال، به دنبال استفاده از پیوند آزاد بافت همبندی و فلپ تاجی شونده در سه، شش و12 ماه پس از جراحی انجام شد.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مداخله ای- مقطعی از نوع مقایسه ای در 19 مورد تحلیل لثه ی کلاس یک یا دو میلر با حداقل ارتفاع چهار میلی متر در 10 بیمار پس از انجام مرحله ی یک درمان و ساخت استنت آکریلی بر روی ناحیه، پارامترهای بالینی شامل فاصله ی خط موکوژنژیوال تا استنت، سطح چسبندگی بالینی، پهنای لثه ی چسبنده و پهنای لثه ی کراتینیزه با پروب پریودنتال UNC-15 اندازه گیری شد و پیگیری های بعدی در سه، شش و12 ماه پس از جراحی انجام گردید. از روش آماری Paired T test برای مقایسه ی نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین فاصله ی اولیه ی خط موکوژنژیوال (MGJ) تا استنت آکریلی قبل از جراحی 88/0± 94/ 5 میلی متر بود. در فرایند جراحی، خط موکوژنژیوال به طور میانگین به میزان 65/0± 39/4 میلی متر به سوی تاج حرکت داده شد و فاصله ی MGJ تا استنت بی درنگ پس از جراحی به 58/0± 55/1میلی متر رسید. این فاصله، در فرایند دوره ی ترمیم در ماه های 3، 6 و 12، به ترتیب به اندازه های 87/0±13/3، 66/0± 34/3 و 64/0± 65/3 میلی متر تغییر یافت، که نشان دهنده ی بازگشت تدریجی خط موکوژنژیوال به جای پیش از جراحی است. پهنای لثه ی کراتینیزه در فاصله های سه، شش و 12 ماه پس از جراحی نسبت به خط پایه (Baseline) دارای تغییرات چشمگیر بود و از 76/0± 55/1 میلی متر، پس از 12 ماه به 49/0± 44/3 میلی متر رسید (05/0 < p). میزان تغییرات پهنای لثه ی چسبنده، از 62/0± 36/0 میلی متر پیش از جراحی به 50/0± 18/2 میلی متر در ماه دوازدهم افزایش یافت (05/0 p <). میزان چسبندگی بالینی CAL (Clinical Attachment Level) در آغاز 88/0± 81/ 5 میلی متر بود، که 12 ماه پس از آن، به 57/0± 55/1 میلی متر رسید.
    نتیجه گیری
    بر پایه ی نتایج این بررسی، به دنبال انجام روش فلپ تاجی شونده به همراه بافت همبندی برای پوشش ریشه، خط موکوژنژیوال برای بازگشت تدریجی به موقعیت آغازین خود تمایل دارد و این بازگشت، به همراه افزایش پهنای لثه ی کراتینیزه است.
    کلیدواژگان: غشاء موکوسسی، لثه، بافت همبندی، پیوند، قلب جراحی
  • فرحناز شرف الدین، سعید نگهبانی صفحه 243
    بیان مساله: محلول های رنگ کننده برای بهبود دقت در تشخیص پوسیدگی، سودمندند. محلول ضد باکتری ممکن است در مقایسه با دید مستقیم- لمس ماده ی انتخابی باشد.
    هدف
    هدف از بررسی کنونی، مقایسه ی دقت محلول های رنگ کننده و دید مستقیم- لمس در تشخیص پوسیدگی های دندانی بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی، 246 دندان پشتی با پوسیدگی قابل تشخیص ارزیابی شدند و به دنبال از بین بردن کامل پوسیدگی، دندان ها به روش تصادفی به دو گروه برابر بخش گردیدند. گروه A، با محلول 10 درصد پوودان ایوداین و گروه B، با محلول یک درصد اسید رد رنگ آمیزی شد و نقاط رنگ شده ثبت شدند. شمار80 دندان از هر گروه به روش تصادفی انتخاب و به عنوان دو گروه جدید C و D نامگذاری شدند. پس از حذف مناطق رنگ شده، نمونه های انتخابی از گروهB، با پوودان ایوداین (گروه C) و گروه A با اسید رد (گروه D) رنگ شدند و دوباره نقاط رنگ شده ثبت گردید. یافته های به دست آمده از رنگ آمیزی گروه ها با آزمون های مجذور کای و فیشر واکاوی گردیدند (05/0p <).
    نتایج
    اختلاف آماری معنادار میان ارزیابی دید مستقیم- لمس و محلول های رنگ کننده ی پوسیدگی وجود داشت و تشخیص پوسیدگی به کمک رنگ کننده ها بسیار موثرتر از روش دید مستقیم- لمس بود. تفاوتی معنادار میان محلول های پوودان ایوداین و اسید رد در تشخیص پوسیدگی آشکار شد (05/0p <).
    نتیجه گیری
    دقت تشخیص پوسیدگی با کاربرد محلول های اسید رد و پوودان ایوداین از روش دید مستقیم- لمس بیشتر است.
    کلیدواژگان: آشکار کننده ی پوسیدگی، پوودان ایوداین، اسید رد، دید مستقیم، لمس
  • زهره هدایتی، فائقه قلی نیا، حمیدرضا پاکشیر، علی اصغر علوی صفحه 253
    بیان مساله: بررسی کارایی ادهزیو های تازه در پیوند براکت های ارتودنسی به مینا نتایجی گوناگون داشته است. روش نوین اندازه گیری توان پیوند برشی میکرونی (Micro shear bond strength)، روشی است، که امکان مقایسه ی دقیق توان پیوند را با کاهش عوامل مداخله گر فراهم کرده است.
    هدف
    هدف از این بررسی، ارزیابی اثر روش های گوناگون آماده سازی سطح مینا بر توان پیوند برشی میکرونی در پیوند براکت های ارتودنسی به مینا بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی90 دندان پره مولر کشیده شده ی انسانی به روش تصادفی به سه گروه برابر بخش شدند. کامپوزیت Transbond XT درگروه اول با روش اسید اچ، در گروه دوم، با سلف اچ پرایمر Transbond plus و در گروه سوم، با سلف اچ ادهزیو Adper prompt L-pop به دندان پیوند شد. سپس، هر گروه، به روش تصادفی، به دو زیر گروه 15 تایی بخش گردید. آزمون پیوند برشی میکرونی در فاصله های 24 ساعته (T1) و سه ماهه (T2) برای هر سه روش آماده سازی انجام شد و چگونگی شکست پیوند بر پایه رتبه ی نمایه ی ادهزیو باقیمانده (ARI) بررسی گردید. داده های توان پیوند با آزمون واریانس دوسویه و آزمون توکی (Tukey) و چگونگی شکست پیوند با آزمون کروسکال - والیس و مان - ویتنی مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    بیشترین اندازه ی توان پیوند (29.17 مگاپاسکال) در گروه اسید اچ دیده شد. تفاوت توان پیوند میان سه گروه در هر زمان (T1 و T2) و نیز میان زمان های T1 و T2در هر گروه نیز، معنادار برآورد شد (001/0p <). اما تغییرات ایجاد شده در این مدت (از T1 تا T2) در میان سه گروه تفاوت آماری نداشت (091/0p =). بررسی چگونگی شکست پیوند نشان دهنده ی تفاوت معنادار میان گروه ها بود.
    نتیجه گیری
    بیشترین اندازه ی توان پیوند در گروه اسید اچ دیده شد و گروه سلف اچ پرایمر نیز، توانی بیشتر از گروه ادهزیو سلف اچ داشت. اندازه ی ادهزیو بر جا مانده بر روی مینا در گروه سلف اچ از دیگر گروه ها کمتربود.
    کلیدواژگان: پیوند، سلف اچ پرایمر، ادهزیو، آماده سازی سطح
  • لیلا خجسته پور، پریسا صالحی، شعله شهیدی صفحه 263
    بیان مساله: زمان رویش و موقعیت رویشی مولرهای دوم از عوامل مهم بالینی قابل توجه در بیماران ارتودنسی است، که احتمال ارتباط آن با گونه ی ریخت شناسی جمجمه ای صورتی و نیز، گونه ی مال اکلوژن هست.
    هدف
    هدف از پژوهش مقطعی، بررسی و مقایسه ی موقعیت رویشی دندان های مولردوم در مال اکلوژن های کلاس یک و دو استخوانی بود.
    مواد و
    روش
    پرونده های پیش از درمان شامل معاینه های بالینی، عکسبرداری و پرتونگاری 99 بیمار ارتودنسی، شامل 56 دختر و 43 پسر با میانگین سنی 10 سال و دو ماه بررسی شدند. حدود 3/25 درصد از آنان، مال اکلوژن کلاس یک استخوانی،3/35 درصد کلاس دو ماگزیلاری استخوانی و3/39 درصد کلاس دو مندیبولار استخوانی داشتند. موقعیت رویشی دندان های مولر دوم نسبت به خطوط راهنما، مرحله ی تکاملی این دندان ها و نیز، سن دندانی بیماران بر پایه ی پرتونگاری پانورامیک تعیین گردید. اطلاعات به دست آمده با آزمون های مجذورکای و آنوا (ANOVA) مورد واکاوی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن تقویمی و سن دندانی در افراد مورد بررسی همانند بود. توزیع مراحل تکاملی مولرهای دوم در مال اکلوژن های مورد بررسی همسان بود. رابطه ی میان گونه ی مال اکلوژن و مرحله ی تکاملی مولرهای دوم معنادار بود) 0001/0p<). موقعیت رویشی مولر دوم به گونه ای چشمگیر در ماگزیلای بیماران با مال اکلوژن کلاس دو ماگزیلاری اکلوزالی تر و در مندیبل بیماران کلاس دو مندیبولار اپیکالی تر از دیگر مال اکلوژن ها بود (0001/0 >p (.
    نتیجه گیری
    بر پایه ی این بررسی، رویش دندان های مولر دوم در ماگزیلای بیماران کلاس دو ماگزیلاری استخوانی زودتر و در مندیبل بیماران کلاس دو مندیبولار دیرتر از دیگر مال اکلوژن ها رخ می دهد.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن، رویش، مولر، اسکلنال، کلاس یک، کلاس دو
  • شهریار شاهی، فرهنگ هناره صفحه 271
    بیان مساله: امروزه، هیدروکسید کلسیم، به عنوان داروی درون کانال برای گندزدایی کانال و تسریع در روند ترمیم آسیب های پری اپیکال کاربردی فزون دارد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر استفاده از هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی درون کانال در دیدارهای درمانی ریشه بر روی مهر و موم اپیکال بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی آزمایشگاهی، از شمار60 دندان تک ریشه ی ثنایای میانی فک بالای انسانی، که به تازگی کشیده شده بودند، استفاده گردید. آماده سازی و شکل دهی کانال ها به روش استپ بک (Step back) انجام و k-file شماره ی 35، به عنوان فایل اصلی (MAF) در نظر گرفته شده و کانال ها تا فایل شماره ی 60، گشاد گردید. سپس، دندان ها به دو گروه آزمایشی20 تایی و دو گروه شاهد منفی و مثبت 10تایی بخش شدند. در یک گروه آزمایشی، دندان ها با هیدروکسید کلسیم برای یک هفته پر شد و سپس، با فایل 35 و شست و شو با نرمال سالین، خمیر از کانال ها تخلیه گردید.کانال ها در گروه های آزمایش و شاهد منفی با گوتاپرکا و سیلر AH26 با روش تراکم جانبی پر شدند. در گروه شاهد مثبت، هیچ گونه ماده ی پرکننده در درون کانال قرار نگرفت. سپس، دندان ها در جوهر هندیIndia ink) (به مدت سه روز شناور شدند و پس از برش طولی باکولینگوالی، برای بررسی نفوذ رنگ از استرومیکروسکوپ استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون مان- ویتنی واکاوی شدند.
    یافته ها
    نتایج آماری به دست آمده هیچ گونه تفاوت معنادار را میان دو گروه الف و ب نشان نداد (47/0p=).
    نتیجه گیری
    کاربرد هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی درون کانال اثر منفی بر مهر و موم اپیکالی ندارد. انجام بررسی های بیشتر برای تایید نتایج این بررسی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هیدروکسید کلسیم، آپکس دندان، مهر و موم، رنگ، درمان ریشه
  • حسن حسین پور جاجرم، محمدباقر رضیئی، بهزاد لطیفیان صفحه 278
    بیان مساله: بسیاری از مبتلایان به لنفادنوپاتی های منفرد سر و گردن، به دلیل همانندی برخی علایم و پیشینه هایشان، مورد ارزیابی های پاراکلینیکی اختصاصی گوناگون قرار می گیرند و حتی به گونه ای غیر ضروری بیوپسی می شوند.
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثر تجویز آموکسی سیلین خوراکی با اندازه ی بالا برای مدتی محدود، بر روی لنفادنوپاتی های منفرد سر و گردن در مبتلایان به لنفادنوپاتی های مشکوک فراهم بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش توصیفی مداخله ای که به روش سرشماری نمونه گیری شده بود، برای همه ی مبتلایان به لنفادنوپاتی منفرد سر و گردن با زمان ابتلای کمتر از دو ماه، که قطر غده ی لنفاوی آنها 5/1 سانتی متر یا بیشتر بود و بالای 27 کیلوگرم وزن داشتند، دو گرم آموکسی سیلین در هر شش ساعت و برای افراد زیر این وزن 100 میلی گرم/ کیلوگرم روزانه در چهار اندازه ی جداگانه، به مدت 24 ساعت تا حداکثر سه روز در پیگیری روزانه تجویز گردید و سپس تا پایان روز هفتم از زمان آغاز درمان، دارو با اندازه ی کاهش یافته (یک گرم در هر شش ساعت) ادامه یافت. برای واکاوی آماری از آزمون ناپارامتری من-ویتنی استفاده شد (05/0 p<).
    یافته ها
    هفده نفر به طور کامل بهبود یافتند و هشت بیمار پاسخ ندادند. دلیل بهبود نیافتن لنفادنوپاتی آنها در دو مورد، وجود بافت تومورال، در دو مورد دیگر عفونت های ویژه و یا مقاوم به درمان و در چهار مورد ترشح لنفوسیتر بی سبب شناسی اختصاصی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به پژوهش انجام شده می توان گفت، تجویز آموکسی سیلین با اندازه ی بالا در مدتی محدود، برای همه ی بیماران مبتلا به لنفادنوپاتی منفرد و مشکوک در ناحیه ی سر و گردن با شرایطی که در پیش گفته شد، یک اقدام درمانی تشخیصی سودمند است.
    کلیدواژگان: بیماری های لنفاوی، اندازه، دهانی، آموکسی سیلین
  • جلیل مدرسی، زهرا بحرالعلومی، محمد رضایی صفحه 285
    بیان مساله: مهم ترین عامل در شکست درمان مهر و موم ناکافی کانال ریشه است که به ریزنشت و نفوذ ریزجانداران به درون کانال منجر می شود. از روش های گوناگونی برای تعیین مهر و موم آپیکالی استفاده می شود.
    هدف
    هدف از این پژوهش تجربی، مقایسه ی ریزنشت آپیکالی با استفاده از روش نفوذ رنگ و روش الکتروشیمیایی بود.
    مواد و
    روش
    برای انجام این پژوهش تجربی 31 دندان جلویی تک ریشه ی کشیده شده ی انسان، که دارای ریشه ی مستقیم بودند، گردآوری شد. نمونه ها به روش تصادفی به سه گروه آزمایش، شاهد مثبت و شاهد منفی بخش شدند. کانال ریشه های گروه آزمایش و شاهد منفی پر شد. در حالی که در گروه شاهد مثبت، کانال ریشه ها پر نگردید. سطح بیرونی هر دندان، بجز دو میلی متری آپیکال و بخش تاجی با دو لایه لاک ناخن پوشیده شد. ریزنشت هر دندان با استفاده از روش الکترو شیمیایی مشخص شد. در این روش، از دو سیم مسی، به عنوان الکترود و محلول طبیعی سالین به عنوان الکترولیت استفاده گردید. سپس، بخش تاجی ریشه، با استفاده از سمان ZOE پر و با استفاده از دو لایه لاک ناخن پوشانده شد. در روش دوم، دندان ها به مدت 48 ساعت در محلول فوشین بازی 2 درصد قرار گرفتند و سپس، زیر آب شسته و از جهت طولی، برش داده شد و نفوذ رنگ بر روی هر دندان ارزیابی گردید. داده های به دست آمده به وسیله ی آزمون تی (t-test) ارزیابی شد. برای تعیین همبستگی میان دو روش از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    جریان ایجاد شده در روش الکتروشیمیایی از 1/3 تا 7/54 میکروآمپر و میزان نفوذ رنگ از 5/2 تا 8/6 میلی متر به دست آمد. ضریب همبستگی میان یافته های الکتریکی و نتایج به دست آمده از روش نفوذ رنگ 204/0=r بود.
    نتیجه گیری
    میان یافته های به دست آمده از دو روش، همبستگی وجود نداشت. بر پایه ی نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود برای ارزیابی مواد دندانپزشکی، ریزنشت به روش های گوناگونی، بررسی شود.
    کلیدواژگان: آپکس دندان، رنگ، الکتروشیمیایی، ریزنشت
  • شهرزاد جوادی نژاد، مریم کرمی، الهام فیض صفحه 291
    بیان مساله: عوارض ناشی از نارس بودن نوزاد، بر تغذیه و تکامل کودک اثر می گذارد. شیرخوارگی نادرست باعث ایجاد خطر بروز پوسیدگی در کودکان نارس یا با وزن کم به هنگام تولد می شود.
    هدف
    هدف از این بررسی، تعیین میزان شیوع پوسیدگی در کودکان سه تا چهار ساله ی نارس یا با وزن کم به هنگام تولد و مقایسه ی آن با کودکان با وزن طبیعی و بررسی اثر عادات تغذیه ای بر پوسیدگی دندان های شیری بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی تحلیلی مقطعی بر روی100 کودک (42 دختر و 58 پسر) با میانگین سنی 28/4 ± 5/40 ماه از معاینه شوندگان دوره ای در مراکز بهداشتی درمانی شهر اصفهان که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. در یک پرسشنامه سن، جنس، وزن به هنگام تولد، طول مدت بارداری، عادات غذایی نخستین و کنونی ثبت شد و سپس، معاینه ی بالینی برای ثبت میزان پوسیدگی انجام گرفت. داده ها به وسیله ی آزمون مجذور کای و من- ویتنی واکاوی شد.
    یافته ها
    میانگین میزان پوسیدگی در همه ی کودکان، 97/3 ± 23/4 بود. میزان پوسیدگی کودکان کم وزن یا نارس(05/4 ± 59/5) از کودکان با وزن طبیعی(85/3 ± 72/3) به گونه ای معنادار بالاتربود (05/0 p <). استفاده از شیر مادر، زمان شیرخوارگی، دفعات مصرف وعده ی غذای اصلی و میان وعده در روز درکودکان با وزن طبیعی، از کودکان با وزن کم هنگام تولد یا نارس به گونه ای معنادار بیشتر بود (05/0 p <). شمار دفعات مصرف شیرینی و شکر در روز و استفاده از شیشه ی شیر در گروه کودکان کم وزن بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    میان نارس و کم وزن بودن کودکان به هنگام تغذیه ی ناکامل و پوسیدگی رابطه ای آشکار دیده شد. این کودکان به برنامه های بهداشتی- تغذیه ای گسترده تر به منظور کاهش پوسیدگی های دندانی نیازمند هستند.
    کلیدواژگان: عادات غذایی، پوسیدگی، نوزاد، وزن کم به هنگام تولد
  • مقاله ی پژوهشی کوتاه
  • آرش عزیزی، بهرام فتح الله زاده، پرویز مالک نژاد، انوشیروان شمس پور، شیرین لواف صفحه 299
    بیان مساله: دهانشویه ها همانند، مسواک زدن و نخ دندان در کاهش پلاک دندانی و ژنژیویت نقشی مهم دارند. دهانشویه ی مطلوب، افزون بر طیف ضد میکروبی، بایستی دارای مقاومت دارویی کم نیز باشد و در عین حال کمتر موجب از میان رفتن میکروفلور طبیعی دهان گردد.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر دهانشویه ی کلرهگزیدین12/0درصد بر استرپتوکوک های بیماری زا و میکروفلورهای طبیعی دهان بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی، شمار 28 داوطلب با معیارهای ورودی برگزیده شدند. از افراد، خواسته شد تا به مدت دو هفته، دوبار در روز، هر بار 15 سی سی و به مدت 30 ثانیه از دهانشویه کلرهگزیدین12/0 درصد در دهان استفاده کنند. پیش و پس از مصرف دهانشویه، از هر داوطلب پس از شست و شوی دهان با سرم فیزیولوژی، یک سی سی از بزاق بیماران بدون هیچ تحریکی در یک لوله ی استریل گردآوری و بی درنگ برای آزمایش به آزمایشگاه میکروب شناسی فرستاده شد. این کار پس از دو هفته استفاده از دهانشویه نیز، تکرار شد و شمار کلنی های استرپتوکوک های بیماری زا و میکروفلور طبیعی دهان پیش و پس از استفاده از دهانشویه شمارش و ثبت گردید. برای واکاوی داده های پژوهش از آزمون تی و مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    دهانشویه ی کلرهگزیدین 12/0 درصد شمار کلنی های استرپتوکوک های بیماری زا و نیز میکروفلورهای طبیعی دهان را پس از مصرف به گونه ای معنادار کاهش داد (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    دهانشویه ی کلرهگزیدین 12/0 درصد افزون بر از بین بردن برخی استرپتوکوک بیماری زا، شماری از میکروفلور طبیعی دهان را نیز از بین می برد که این اثر از ویژگی های نامطلوب این دهانشویه می باشد
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، استرپتوکوک، میکروفلور طبیعی
  • گزارش مورد
  • منیر مرادزاده، سپیده وثوق حسینی، امیر اعلا آغبالی صفحه 304
    نوروفیبروما شایع ترین نئوپلاسم با منشاء اعصاب محیطی است، که از سلول های شوان و فیبروبلاست های پری نورال منشاء می گیرد. گرچه نوروفیبروماها گاهی نشانه ای از نوروفیبروماتوزیس هستند که بافت نرم را درگیر می کنند، ولی در موارد اندک نوروفیبروماهای درون استخوانی در دو فک گزارش شده است.
    در بافت نرم، پوست شایع ترین جایگاه تومور است. آسیب های درون حفره ی دهان غیر شایع هستند. با این وجود، زبان ومخاط باکال شایع ترین نواحی درون دهانی این تومور هستند.
    در این گزارش دختری10 ساله با آسیب درون استخوان مندیبل و با تشخیص نوروفیبرومای درون استخوانی همراه با شرح ویژگی های بالینی، پرتونگاری و هسیتوپاتولوژی آن معرفی می شود.
    کلیدواژگان: منفرد، نوروفیبروما، مندیبل
|
  • Ghodoosy A., Ghafari R., Alizadeh N Page 213
    Sexual dimorphism plays an important role in forensic medicine. Sexual differences in the human skeleton have been well studied in many populations but odontometric analysis of the human sexual variation has been less investigated. This study was designed to determine the sexual dimorphism by enamel and dentin thickness in radiography of maxillary premolars in an Iranian sample.For this descriptive and analytic study, 00 individuals, (so males and so females) aged 0 to 5 years old, from an Iranian population were selected. The bitewing radiographs of the right permanent maxillary premolars were taken under standard conditions using a film holder. The radiographs were digitally scanned, and after calculation of image magnification, maximum mesiodistal diameter of dentin, and mesial and distal enamel margins were measured. Data were analysed by SPSS statistical software using T- test and Step function.Mesiodistal dentin dimension was significantly greater in males, but there was no sexual dimorphism in the maximum mesiodistal diameter of crown, and distal margin of enamel. Enamel was significantly thicker on the mesial margin in females. First premolar displayed greater sexual dimorphism than second premolar.According to the study results, for determining sexual dimorphism in forensic medicin, the mesiodistal dentin dimension as well as the width of the enamel mesial margin of upper premolar teeth are acceptable parameters in Iranian population.
  • Ghanbari H., Saghravanian N., Zakery M., Mahdavi Shahri N., Baradaran Nasseri E., Zareian Jahromi M., Parsaei H Page 222

    Currently, hyaluronic acid is used to reduce the side effects of periodontal surgery including hemorrhage, inflammation and pain and accelerate the healing process of the wound. Oral or local application of Ghee can be relatively effective in enhancement of the wound healing process.The present study was performed with the aim of comparing the effects of hyaluronic acid with curcuma longa- ghee on the healing process of gingival tissue following ginivectomy.In a double blind controlled randomized experimental study, 5 male beagle dogs, 8 to months old (approximately 5 kg), with intact teeth and clinical signs of gingivitis with similar Gingival Index (GI) and no periodontitis, were used. In each Jaw, two regions were randomly selected as control and six regions as test groups. Following gingivectomy periodontal packs were used in the control groups and three materials including curcuma longa-ghee with two different ratios (material A and material B) and hyaluronic acid (material C) were used in the test groups Histological changes were evaluated and 7 days after gingivectomy in order to assess the healing process. Data were analyzed using Kruskal Wallis test.Significant statistical differences were found in all parameters for the three materials used in experimental groups compared with control groups. On the fourth day, the inflammatory parameters decreased and repairing parameters increased remarkably in the regions with materials A and B compared to those with material C, while the difference in the degree of epithelialization was statistically meaningful (p = 0.00). On the seventh day, the inflammatory parameters decreased and repairing parameters increased remarkably in the material B regions compared to the regions on which materials A and C were placed. According to the above results, curcuma longa-ghee is more effective than hyaluronic acid in repairing process and reduction of the inflammation. Therefore, it can be considered as a suitable substitute for accelerating of healing process after periodontal surgery.

  • Abolfazli N., Saleh Saber F., Lafzi A., Eskandari A Page 235
    One of the most successful procedures in root coverage is free connective tissue graft combined with coronally advanced flap. The assessment of mucogingival junction (MGJ) changes during healing period is of great importance. The aim was to assess the positional changes of MGJ following use of connective tissue graft in combination with coronally advanced flap in - 6- and - month intervals.In this cross sectional and interventional study, 9 cases of gingival recession in 0 patients with Miller class I and II defects ≥ mm were treated with connective tissue graft and coronally advanced flap. After phase I therapy, an acrylic stent was made. Clinical parameters monitored in this study included clinical attachment level (CAL), mucogingival junction (MGJ), keratinized gingival (KG) width and attached gingival (AG) width. Each parameters were measured at baseline, and - 6- and - month intervals. For comparison, statistical analysis was performed using Paired-T test at p < 0.05.The mean distance from MGJ to acrylic stent at baseline was 5.9± 0.88 mm which during surgery, was moved coronally by. 9 ± 0.65 mm. Distance from MGJ to CEJ immediately after surgery was. 55 ± 0.58 mm. This distance during healing periods at, 6, and months changed to. ± 0.87,. ± 0.66, and. 65 ± 0.6 mm, respectively indicating a gradual regression of MGJ to presurgical position. Keratinized gingival width had remarkable changes in -, 6- and month intervals in comparison to the baseline. Mean presurgical width of keratinized gingiva was. 55± 0.76 mm which increased to. ± 0.9 mm (p <0.05). Mean presurgical attached gingival was 0.6± 0.6 mm and months after surgery it was increased to. 8± 0.50 mm month after surgery (p <0.05). Presurgical clinical attachment level was 5.8± 0.88 mm which was decreased to. 55 ± 0.57 mm, month after surgery.Based on the findings, it seems that mucogingival junction has a gradual tendency to moved back to its presurgical position after use of free connective tissue graft with coronally advanced flap technique.
  • Sharafodin F., Negahbani S Page 243
    It has been claimed that for enhancement of caries detection, dyes are useful. Antibacterial solution may be considered as a good choice compared with visual- tactile method in caries detection.The purpose of the this study was to evaluate the accuracy of two caries detector dyes in comparison with visual -tactile method, in detection of dental caries. In this experimental study, 6 carious posterior teeth were selected and caries removal was performed. The teeth were randomly divided into two groups. In Group A, the teeth were stained with Povidone- Iodine 0% solution, and teeth in group B were stained with Acid Red % solution. Stained area were recorded. Eighty teeth were randomly selected from each groups and stained area were removed. Teeth from Group B were stained with Povidone-Iodine (group C) and those from group A were stained with Acid Red,(group D) and again the stained area were recorded. Results of stained area in all groups were analyzed by Chi square and Fisher’s Exact tests (p <0.05).Significant differences were found between visual- tactile assessment and caries detector dyes. Caries detection by using dyes was more effective than visual- tactile method. There was significant difference between Poviodone-iodine and Acid Red solution in detection of caries (p < 0.05).More accurate caries detection is obtained by using Acid Red and Povidone- Iodine in comparison with visual- tactile method.
  • Hedayati Z., Gholinia F., Pakshir Hr., Alavi Aa Page 253
    Evaluation of new adhesives efficacy in bonding orthodontic brackets to enamel has led to different results. The new measuring method, micro-shear bond strength, is preferred as an accurate method due to its ability to reduce confounding factors.The purpose of this study was to evaluate and compare the micro-shear bond strength of three different adhesive systems for enamel surface preparation before bracket bonding.In this experimental study, 90 extracted premolars were randomly divided into three groups of 0. Transbond XT was bonded to enamel after enamel surface preparation with acid etch in the first (control) group, Transbond plus self-etch primer in second group, and Adper prompt L-pop self-etch adhesive in third group. Then each group was randomly divided into two subgroups of 5. Micro-shear bond test was performed after hours (T) and -months (T). Bond failure mode was also evaluated according to Adhesive Remnant Index (ARI). Two way ANOVA and Tukey tests were used for bond strength evaluation in groups, and mode of bond failure was analyzed with Kruskall Wallis and Mann Whitney tests. The highest bond strength was found in acid etch group (9.7 MPa). Difference of bond strength at two intervals was statistically significant in all groups (p <0.00). Bond strength difference between T and T was also significant in three groups (p <0.00). However changes over time in three groups did not reveal any significant differences (p = 0.09). Bond failure analysis demonstrated significant differences in ARI between groups.Bond strength of acid etch group was the highest and self etch primer showed higher bond strength than self etch adhesive group. Less adhesive remnant was found in self etch group
  • Khojastepour L., Salehi P., Shahidi Sh Page 263
    The timing and pattern of eruption of second molars are clinically important factors and might be related to different types of craniofacial skeletal morphology and malocclusion.In this cross sectional study the eruptive positions of the second molars in Class I and Class II malocclusion were studied and compared.Pretreatment records including clinical examinations, and radiographs of 99 orthodontic patients, (56 girls and boys with the mean age of 0. years) were evaluated. Approximately 5. % of the patients had skeletal Class I, 5.% had skeletal maxillary Class II, and 9.% had skeletal mandibular Class II malocclusions. The eruptive position in relation to a reference line, as well as, the developmental stages of the patients’ second molars, and the dental ages were recorded using theirs panoramic radiographs. Data were analyzed using ANOVA and Chi- square tests. The mean values of dental and chronologic ages of the subjects were similar. The distribution of various developmental stages in each malocclusion group was similar. There was an association between the type of skeletal malocclusion and dental developmental stage of the second molars (p <0.000). The eruptive position of second molars was more occlusal in the maxilla of patients with maxillary Class II and more apical in the mandible of patients with mandibular Class II (p <0.000). According to the present study, the maxillary second molars erupt earlier in maxillary Class II malocclusion patients, and the mandibular second molars erupt later in mandibular Class II malocclusion compared to other malocclusions.
  • Shahi S., Hanareh F Page 271
    Commonly, calcium hydroxide is used as an intra-canal dressing for disinfection and accelerating the repair of periapical lesions.The purpose of this study was to determine the effect of using calcium hydroxide as an intra-canal medicament on apical seal.In this experimental study, total of 60 one-rooted extracted human central incisors were instrumented with step-back technique. K-file (No 5) was selected as master apical file and flaring was done up to # 60. The teeth were randomly divided into two experimental each containing 0 teeth and two control groups each containing 0 teeth. In one experimental group, the root canals were filled with calcium hydroxide. After one week, the paste was removed using #5 K-file and normal saline irrigation. The root canals of experimental and negative control groups were obturated with gutta percha and AH 6 sealer using lateral condensation technique. In the positive control group the root canals were not obturated. Dye penetration technique was used for evaluating the rate of longitudinal microleakage. Dye penetration was measured by a milimetric ruler under stereomicroscope. For statistical analysis, Mann-Whitney test was used.
    Results
    The results showed that there was no significant difference in apical microleakage between experimental groups (p< 0.05). Using calcium hydroxide as an intra-canal medicament has no negative effect on apical seal. Further leakage studies are suggested to confirm the results of the present study.
  • Hoseinpour Jajarm H., Raziee Mb., Latifian B. Page 278
    Most of solitary head and neck lymphadenopathic patients, due to similar symptoms and histories, are evaluated by special paraclinical tests and even unneccessary biopsies. The aim of this study was to investigate the effect of high does of oral amoxicilin on solitary head and neck lymphadenopathies during a limited period of time.This descriptive-interventional study was conducted in census form. The experimental populations were solitary head and neck lymphadenopathic patients suffering for a period of less than two months with the lymph node size of. 5 cm or more. Patients with weight of more than 7 kg, were treated by gr of amoxicilin every six hours for three days and received the drug daily as follow up. For individuals weighted less than 7 kg, the drug was prescribed as 00 mg / kg daily divided in four equal doses. At the end of the third day to the end of the seventh day from the treatment onset, amoxicilin offering was continued by a lower dose of one gram every six hours. Data obtained on the lymph node size were analyzed using Mann-Whitney test (p < 0/05).Seventeen patients developed complete improvement, but eight did not respond to this treatment regimen. The failure was found to be due to the existence of tumoral tissue, infection or treatment resistance, and lymphocytic infiltration without any particular etiology in two, two, and remaining four cases, respectively.According to the results of this study, it is concluded that prescribing high dose of amoxicillin, for a limited period of time, for all questionable solitary head and neck lymphadenopathic patients, considering the previous descriptive conditions, would be a useful diagnostic-treating approach.
  • Modaresi J., Bahrololoomi Z., Rezaei M. Page 285
    The most important failure factor of root canal treatment is lack of proper seal of root canal, which leads to leakage and penetration of microorganism in to the canals. Different methods have been used to determine the apical seal. This study was aimed at comparing the apical leakage using dye penetration and electrochemical methods successively used on the same teeth.For this experimental study, freshly extracted anterior single root human teeth with straight root canals were selected. The specimens were randomly divided into experimental, positive and negative control groups. Root canals of the experimental and negative group were filled, and positive group were left unfilled. The external surface of each tooth was coated with two layers of the nail polisher, except for the apical mm and coronal portion. Leakage of the teeth were measured using electrochemical me thud. Two copper wires were used as electrodes and normal saline solution was used as electrolyte. Then coronal portions of the roots were filled using ZOE cement and coated with two layers of the nail polisher. The teeth were immersed in % basic Fuchsine for 8 hours and were washed in tap water. The roots were then split longitudinally and dye penetration was assessed for each tooth. The data were analyzed using t-test and Pierson correlation coefficient test.The obtained results in electrochemical methods varied from. to 5.7 Micro amper, while in dye penetration method the observed leakage was. 5 to 6.8 mm. The coefficient correlation between the two methods was found to be 0.0 (r = 0.0, p 0.5). Since no correlation was found among the results obtained with the two methods, it is concluded that, for assessment of the marginal leakage of dental materials, various methods should be considered.
  • Javadinejad Sh., Karami M., Feiz E Page 291
    Complications due to the prematurity may affect the infant’s development and feeding pattern. Improper feeding practices carry a risk of developing dental caries in pre-term and low birth weight children (PLBW).The aims of this study were to determine and compare the prevalence of caries in - year old PLBW children in comparison with normal birth weight children (NBW), and to evaluate the impact of dietary habits on the development of dental caries in primary teeth. A cross-sectional study including dental examination and questionnaire survey was carried out at a number of clinics in Isfahan, Iran. For this study, 00 children, girls and 58 boys with the mean age of 0.5 ±. 5 months were randomly selected. Clinical examinations were carried out to determine dmft. Informations regarding birth weight, pregnancy period, age, gender and feeding habits were drawn from questionnaires. The data were analyzed by Mann-Whitney and Chi-square test. The mean dmft was found to be. ±. 97. PLBW children with a mean dmft of 5.59 ±. 05 had a significantly higher dmft over NBW children (.7 ±. 85) p < 0.05. Breast feeding, duration of breast feeding, and number of meals and snacks per day were significantly greater in NBW children p < 0.05. The PLBW children were significantly more likely to eat sugar and use bottle than NBW children. A clear relationship exists between dietary habits and PLBW children. Targeted infant feeding programs and education with regard to dental hygiene is of great importance to avoid dental caries in PLBW children.
  • Azizi A., Fatholahzadeh B., Maleknejad P., Shamspour A., Lavaf Sh Page 299
    Mouthwashes like brush and dental floss, can cause reduction in dental plaque and gingivitis. An optimal mouthwash should have antimicrobial properties, low drug resistance, and cause no decrease in normal microflora of the mouth. The purpose of this study was the evaluation of the effects of chlorhexidine 0.% mouthwash on pathogen streptococcus and normal microflora of the mouth. In this experimental study, based on selected inclusion criteria, 8 subjects, were selected and asked to use 0.% chlorhexidine mouthwash for weeks, according to the manufacturer instruction. Before and after rinsing with the mouthwash, subjects were requested to wash their mouth with physiologic serum. After washing, cc of saliva of each individual was collected in sterile tube and immediately sent to microbiology laboratory. This process was repeated weeks after using mouthwash. The number of pathogen streptococcus and normal microflora colonies of the mouth before and after using chlorhexidine were recorded. For analyzing the data, T and Chi Square Test were used.Chlorhexidine mouthwash (0.%) significantly decreased numbers of the pathogen streptococcus and mouth normal microflora (p <0/05). This study showed that, 0.% chlorhexidine mouthwash, can destroy not only the mouth pathogen streptococci, but also the normal microflora of the mouth. The latter should be considered as its side effect.
  • Moradzadeh M., Vosough Hosseini S., Aghbali Aa. Page 304
    Neurofibroma is the most common type of peripheral nerve neoplasm. It arises from a mixture of cell types including schwann cells and perineural fibroblasts. It can arise as solitary tumor or may be a component of neurofibromatosis. The skin is the most frequent location for neurofibroma. Lesions of the oral cavity are uncommon, but when occur, the tongue and buccal mucosa are the most common intraoral site. On rare occasions, the tumor can arise centrally within bone, either as a well demarcated or poorly defined unilucular or multilucular radiolucency. In this article, a case of solitary intraosseous neurofibroma of mandible in a 0 years old girl with a discussion on its clinical, radiological, and histopathological characteristics is reported.