فهرست مطالب

دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران - پیاپی 58 (زمستان 1381)

مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران
پیاپی 58 (زمستان 1381)

  • 301 صفحه، بهای روی جلد: 9,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/12/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نگاهی به پدیده همسرکشی در استان فارس
    محمد آشوری، شهلا معظمی صفحه 11
    همسرکشی جرمی است که در آن زن یا مرد همسر شریک زندگی خود را به قتل می رساند. در این جرم نه فقط یکی از زوجین بلکه در واقع امر خانواده قربانی اصلی ارتکاب عمل مجرمانه باید تلقی گردد. چه علاوه بر اینکه مرتکب جرم تا تحمل مجازان قانونی از لحاظ روانی در شرایط بسیار نامناسب و عذاب وجودانی به سر می برد صدمات جبران ناپذیری بر قلب و روح فرزندان خانواده نیز وارد می شود و آنان را برای تمام عمر ناامید و سرشکسته و در پاره ای موارد به سوی انحراف و ارتکاب جرم سوق می دهد.
    کلیدواژگان: همسر، خشونت، ارتباطات خیانت آمیز، تبعیض جنسی، قتل
  • وضعیت حقوقی تصرفات اشخاص بیمار
    علی اسلامی پناه صفحه 33
    بی شک حیات و زندگی منشا اهلیت انسان بوده و با مرگ او این اهلیت و اختیار پایان می پذیرد. به تعبیر دیگر, اهلیت برای داراشدن حقوق با زنده متولد شدن انسان شروع و با مرگ او تمام می شود. با وجود این, قابلیت داراشدن حق همواره با توانایی اعمال و اجرای آن ملازمه ندارد.
    کلیدواژگان: احوال شخصیه، اشخاص، اسباب حجر، حجر، محجورین، بیماری منتهی به مرگ، مرض موت، مریض، آثار حقوقی بیماری جسمی، تبرعات مریض، هبه مریض، تصرفات مریض، منجزات مریض
  • شناسایی و یا انکار اصل حاکمیت اراده در حقوق بین الملل خصوصی ایران
    فرهاد ایرانپور صفحه 75
    در این مقاله و با تکیه بر دانش پیشینیان, اساتید برجسته حقوق ایران, سعی در پاسخ به این سوال شده که آیا در هیئت مجمل ماده 968 قانون مدنی بایستی دو اماره ساده محل وقوع عقد و تابعیت خارجی یکی از متعاقدین را جستجو نمود و در این محدوده به طرفین اجازه انتخاب قانون حاکم بر قرارداد را داد و...
    کلیدواژگان: قرارداد، قانون حاکم، قانون مدنی ایران، به رسمیت شناختن و یا انکار اصل حاکمیت اراده
  • قرار داده های بین المللی ساخت, بهره برداری و انتقال (BOT)
    منوچهر توسلی جهرمی صفحه 93
    قراردادهای موسوم به «بی.او.تی» یا ساخت, بهره برداری و انتقال با وجود آنکه مدت زیادی از ظهور آنها در عرصه سرمایه گذاری و تجارت بین المللی نمی گذرد, با استقبال بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای جهان سوم رو به رو شده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، تامین مالی، ساخت، بهره برداری و نگهداری، انتقال مالکیت، شرکت پروژه، ریسک، تضمین وام
  • مراجع اجتماعی «پاسخ دهی» به «پدیده مجرمانه» در سیاست جنایی اسلام
    سید محمد حسینی صفحه 109
    با توجه به برداشت امروزین, در دنیای غرب, از مفهوم دولت - جامعه, ماهیت دولتی یا اجتماعی مراجعی که پاسخ به پدیده مجرمانه با آن مراجع رابطه اساسی دارد از دیدگاه سیاست جنایی دارای معنای ویژه ای است: تلازم دولتی بودن مرجع با کیفری و شدید بودن پاسخ؛...
    کلیدواژگان: سیاست جنایی مشارکتی، پاسخ دهی به هنجارشکنی، مجرم، قربانی، جامعه مدنی، پیشگیری، واکنش
  • قانون 1999 - 1993 بلژیک, رای 14 فوریه 2002 دیوان بین المللی دادگستری صلاحیت کیفری جهانی در بوته آزمون
    امیر حسین رنجبریان صفحه 127
    قانون 1999 - 1993 بلژیک درباره جلوگیری از نقض حقوق بین الملل بشر دوستانه و جنایت ضد بشریت, امکان تعقیب و محاکمه متهمان به جنایت جنگی و جنایت ضد بشریت را براساس اصل صلاحیت جهانی به دادگاه های این کشور می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل بشر دوستانه، حقوق بین الملل کیفری، جنایت جنگی، جنایت ضد بشریت، صلاحیت کیفری جهانی، دیوان بین المللی دادگستری، دیوان کیفری بین المللی، مصونیت، مسئولیت کیفری فردی
  • رشد جزایی
    محسن رهامی صفحه 167
    رشد جزایی به معنی رسیدن به سنی که شخص قوه تمیز و تشخیص کامل حسن و قبح اعمال و درک اوامر و نواهی شرعی و قانونی را داشته باشد, در قوانین کیفری کشور ما مورد توجه قرار نگرفته است و در کتب فقهی و حقوق نوعا رشد مدنی به معنی قوه تشخیص نفع و ضرر و عقل معاش مورد بحث و توجه حقوق دانان و فقها واقع شده است.
    کلیدواژگان: رشد جزایی، رشد مدنی، بلوغ - رشد، قوه تمیز
  • معاهده و سازمان منع جامع آزمایش های هسته ای: از آمیزه های سیاسی تا آموزه های حقوقی
    نادر ساعد صفحه 199
    معاهده منع جامع آزمایش های هسته ای ظاهرا یکی از دستاوردهای ناشی از روند خلع سلاح است ولی در واقع, ساخته و پرداخته اراده و تمایلات کشورهای غربی به ویژه هسته ای می باشد.
    کلیدواژگان: شناسایی، حقوق بین الملل، معاهده، آزمایش هسته ای، عضویت، حاکمیت ملی
  • بحثی در اطراف معاملات شرکت های تجارتی و مدنی
    محمدحسین قائم مقام فراهانی صفحه 229
    با توجه به ابهاماتی که در خصوص طرز تلقی نسبت به معاملات شرکت های تجارتی و مدنی وجود دارد, در این مقاله سعی شده است تا قلمرود معاملات شرکت های مذکور معین و مشخص گردد.
    کلیدواژگان: شرکت تجارتی، شرکت مدنی، شرکت ساختمانی، مفهوم شخصی، مفهوم موضوعی، شغل معمولی، معاملات غیرمنقول، امور غیربازرگانی، شخصیت حقوقی، مسئولیت تضامنی، شرکت در حکم شرکت تضامنی، ثبت شرکت تجارتی
  • نقدی بر نظریه تفسیری شورای نگهبان درباره حدود مصونیت پارلمانی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
    عباس کریمی صفحه 241
    مصونیت پارلمانی تضمینی برای اجرای وظایف نمایندگی به شمار می رود و در قوانین اساسی کشورها, از جمله در جمهوری اسلامی ایران نیز, در این باره اصولی وجود دارند که از لحاظ عدم مسئولیت پارلمانی و حرمت پارلمانی نمایندگان قواعدی را مقرر کرده اند.
    کلیدواژگان: مصونیت پارلمانی، عدم مسئولیت پارلمانی، حرمت پارلمانی، شورای نگهبان، قانون اساسی، تفسیر قانون اساسی
  • اقدامات بین المللی در حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت
    نسرین مصفا صفحه 253
    وجود بیش از 600 میلیون نفر در سراسر جهان که به علل مختلف جسمی, ذهنی و اجتماعی دارای معلولیت هستند یک موضوع مهم جهانی است که تعهد و تلاش مشترک جامعه بشری زا برای فراهم آوردن زندگی توام با حیثیت و کرامت انسانی بر پایه موازین حقوق بشر برای آنان طلب می کند.
    کلیدواژگان: افراد دارای معلولیت، حقوق بشر بین المللی، سازمان ملل متحد
  • هفتادمین نشست انجمن حقوق بین الملل
    سید فضل الله موسوی صفحه 271
  • دعوای اضافی
    محمد مولودی صفحه 281
    یکی از دعاوی طاری که در حقوق ما کمتر مورد توجه قانون گذار و نویسندگان حقوقی قرار گرفته, دعوای اضافی است. بر خلاف سایر دعاوی طاری (دعوای تقابل, جلب و ورود ثالث), در قانون آیین دادرسی مدنی تنها یک ماده (ماده 98) بدان اختصاص پیدا کرده و در پاره ای از مهم ترین کتاب های آیین دادرسی به ذکر مثال هایی جهت توضیح مصادیق آن اکتفا شده است.
    کلیدواژگان: دعوای طاری، تغییر نحوه دعوی، تغییر خواسته، افزایش خواسته، تغییر درخواست، کاهش خواسته، وحدت منشا، ارتباط دعوای طاری و اضافی
  • بحثی پیرامون مفهوم نقض اساسی قرارداد در کنوانسیون بیع بین المللی کالا (1980 وین) با مطالعه تطبیقی
    اکبر میرزانژاد جویباری صفحه 301
    در کلیه قراردادها به ویژه بیع, ضمانت اجراهای ناشی از نقض یکی از چالش برانگیزترین مسائل در جریان مذاکرات مقدماتی, تنظیم و امضاء قرارداد بوده و به همین جهت یکی از مباحث بسیار مهم حقوق قراردادها را در اکثر نظام های حقوق تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون وین، فسخ، نقض اساسی، ضمانت اجرا، قابلیت پیش بینی، منافع مورد انتظار، خسارت، خیار