فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 19
|
  • محمدحسین جمشیدی صفحه 1
    علامه شهید سید محمد باقر صدر بر مبنای باور به خداگرایی، توحید و عدل کلی، سه اصل حاکمیت مطلقه خدا بر جهان، سنت های حاکم بر هستی و آزادی و اختیار انسان- به عنوان موجود عاقل- را نتیجه می گیرد که حاصل آنها پذیرش خلافت و جانشینی انسان از سوی خدا در قالبی تکوینی و فطری همراه با تایید و پذیرش شرعی است. بعد سیاسی این خلافت و جانشینی اداره سرنوشت مشترک جمعی یا حکومت است که جز رعایت و پاسداری از حقوق، شؤون و مصالح عمومی و مصالح دین الهی نمی باشد. این حکومت حق مردم و مسئولیت آنان به عنوان جانشین خدا در زمین است. از این رو نظام مردمی یا مردم سالارانه نیز مورد تایید او هست؛ هر چند در اساس قائل به امامت منصوص (بر اساس عصمت) می باشد. بنابراین او در زمان غیبت امام عصر (عج) باور دارد که حکومت از دو خط خلافت انسان، با مسئولیت تشکیل نهاد حکومتی مشتمل بر قوای مقننه و مجریه و شهادت «مرجع فقیه عام» با مسئولیت نظارت شرعی بر حکومت و بیان احکام و داوری (قضاوت) تشکیل می گردد که وی آن را حکومت «جمهوری اسلامی» می نامد.
    کلیدواژگان: حکومت، شهید صدر، حکومت شورایی، حکومت ترکیبی، جمهوری اسلامی، خلافت انسان، حکومت اسلامی، نظارت مرجع
  • حسین جوادی صفحه 19
    هدف این مقاله بررسی و ارائه اندیشه ها و تفکرات بانیان و طراحان و تئوریسین های «دموکراسی» و تجربه تلاشگران آن در جوامع به خصوص غربی است. نگارنده با استفاده از نظریات متفاوت و گاهی متضاد در عرصه مشارکت و انتخابات و دموکراسی سعی کرده ضمن خودداری از نفی ارزش دموکراسی علیرغم عدم موفقیت آن در غرب که در اقرارات مطروحه و متن و مباحث مقاله ملاحظه می شود نوعی از دموکراسی شرقی را راه گشای تحقق آن معرفی نماید، که تحت عنوان مردم سالاری دینی مورد توجه خاص دولت و ملت ایران قرار گرفته است. در ادامه این تلاش به جامعه و اجتماع و نظریات مختلف در مورد احزاب و مشارکت و اشکالات مطروحه از زبان غربی ها پرداخته و این امید را مطرح می سازد که جامعه اسلامی ایران با انجام سالی یک انتخابات در جهت کسب تجربیات خود و نیل بسوی کمال در این راستا قرار گرفته است. به خصوص اینکه در عقاید و افکار ایرانیان انگیزه بسیار قوی حاکم است که آنها را به راحتی وادار و ترغیب می کند تا از اغراض و منافع خود به نفع دیگران بگذرند و به نتایج سالم حاصل از دموکراسی چشم بدوزند و خدا را جانشین همه آنها بدانند.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مشارکت سیاسی، انتخابات، آزادی، جامعه، اجتماع
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، مهدی متین جاوید صفحه 39
    طی دو دهه اخیر، نظام بین الملل شاهد آغاز دوران جدیدی با عنوان جهانی شدن می باشد که علاوه بر اینکه حاکمیت دولت ها را تحت تاثیر خود قرار داده است، موجب ظهور بازیگران جدید در عرصه ی جهانی نیز شده است که بر اقتصاد جهانی حاکم شده اند. واکنش دولت ها به روند جهانی شدن متفاوت بوده است. بعضی از دولت ها در برابر این فرایند مقاومت کرده اند و برخی دیگر تلاش می کنند با بسترسازی و ایجاد ظرفیت های مناسب سیاسی و اقتصادی، قابلیت انطباق پذیری بیشتری با جهانی شدن پیداکنند. در این مقاله تلاش شده است تاثیر جهانی شدن اقتصاد بر سیاست گذاری خارجی ج.ا.ا مورد بررسی قرار گیرد. ضرورت های ناشی از جهانی شدن اقتصاد به دو شکل مورد توجه قرارگرفته است. اول رویکرد اقتصادی به سیاست خارجی می باشد که نقش ابزارهای اقتصادی در سیاست خارجی ایران را نمایان و برجسته می کند. دوم، اتخاذ روش دیالکتیکی در برخورد و مواجهه با جهانی شدن می باشد که می تواند به تغییر رفتار تصمیم گیران سیاست خارجی و در نهایت به کارامدی و تحول درسیاست خارجی ج.ا.ا منجرشود. به هرحال، ورود به عرصه جهانی شدن یک تصمیم سیاسی ضروری است و یکی از راه های رفع موانع احتمالی در فرایند جهانی شدن اصلاح ساختار اقتصادی نظام ج.ا.ا می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی شدن اقتصاد، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، اقتصاد سیاسی بین الملل، فن آوری ارتباطات و اطلاعات، سیاست گذاری خارجی، دیپلماسی اقتصادی
  • ابوالفضل دلاوری صفحه 41
    حل و فصل منازعات سیاسی داخلی، موضوعی است که در مقایسه با منازعات بین المللی کمتر مورد بررسی و نظریه پردازی قرار گرفته است. نوشته های موجود نیز، بیشتر به شیوه ها و فنون حل و فصل این منازعات مربوطند. به طور کلی، جای مباحث نظری به ویژه در مورد شرایط و ملزومات حل و فصل این منازعات تا حدود زیادی خالی است. با وجود این، در متون علوم سیاسی، دلالت های ضمنی و آشکار فراوانی درباره این موضوع وجود دارد. در این مقاله، با جستجو در متون علوم سیاسی، مباحث مرتبط با این موضوع، استخراج، طبقه بندی، بررسی و ارزیابی شده اند. همچنین، کوشش شده است تا از طریق بازسازی و مفهوم بندی این مباحث، یک چارچوب نظری درباره شرایط و ملزومات حل و فصل منازعات داخلی ارائه شود. در این چارچوب نظری، «دولت» به عنوان عامل و متغیر اصلی، هم در بر انگیختن این منازعات و هم در حل و فصل آنها، شناخته شده است. براین اساس، استقرار «دولت حل منازعه» و طراحی و پیشبرد «سیاست بازسازی اجتماعی فعال»، شرط لازم برای حل و فصل یا تعدیل منازعات در جوامع «پر آشوب» و «بی ثبات» معرفی شده است.
    کلیدواژگان: منازعه حل منازعه، سیاست قدرت، سیاست نهادی، سیاست دموکراتیک، سیاست عدالت، سیاست تفاوت، سیاست بازسازی اجتماعی فعال، ارزش های اساسی، دولت حل منازعه
  • احمد دوست محمدی، حسین زحمتکش صفحه 71
    بنیادگرایی اسلامی که از دهه 80 میلادی به جریان اجتماعی عمده در بسیاری از کشورهای عربی تبدیل شد، تحلیل های نظری بسیار برانگیخته است. در این مقاله سعی می شود از طریق تحلیل گفتمانی فرایند مزبور ارزیابی شود. با وجود نقاط افتراق فراوان که بنیادگرایی اسلامی را در زمینه روش مبارزه سیاسی، سازماندهی و ساختار تشکیلاتی از دیگر جنبش های سیاسی حتی جریانات اصلاح طلب دینی جدا می کند، به زعم این مقاله مهم ترین وجه ممیزه آن از جنبش های پیشین، نقش ممتاز و منحصر به فرد دال اسلام در شکل بخشی و مفصل بندی عناصر گفتمانی آن می باشد. بر اساس مفروضه مقاله اسلام با بنیادگرایی اسلامی پا به عرصه معادلات سیاسی در جوامع عربی ننهاد، بلکه به واسطه جریانات بنیادگرا به دال برتر یا آنچه که ما در اینجا از آن به «نقطه آجیدن» تعبیر نموده ایم، تبدیل شد. در این راستا برای درک تحول گفتمانی صورت گرفته از ناسیونالیسم به بنیادگرایی به تشریح اجزای متشکله دو گفتمان بنیادگرایی و پان عربیسم و مقایسه دال مرکزی و محوری آن دو پرداخته؛ سپس زمینه های سیاسی شدن فزاینده اسلام و تبدیل اسلام به دال برتر و به تبع آن رشد گفتمان بنیادگرایی اسلامی در جوامع معاصر عربی و هزیمت گفتمان ناسیونالیسم عرب بر اساس مقوله قابلیت دسترسی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بنیادگرایی، نقطه آجیدن، قابلیت دسترسی، پان عربیسم، گفتمان
  • حسین رفیع صفحه 95
    مفهوم ژئوپولیتیک که در زبان فارسی از آن به عنوان سیاست جغرافیایی یاد می شود به عنوان دانشی که از بطن علوم جغرافیایی و سیاست برخاسته، مسیری طولانی داشته است. در این نوشتار تلاش شده است تا از گذشته تاکنون این دانش را درسه مقطع تاریخی مورد مطالعه قرارداده و سپس از دل آن ژئو استراتژی های گوناگون استخراج گردد. این سه دوره را ژئوپولیتیک کلاسیک، نوین و فضایی نامیده ایم. در دوره کلاسیک مفاهیم بنیادین آن همچون مفهوم ژئوپولیتیک و نظریه های جهانی، در دوره نوین تاثیر قدرت یکپارچه شده آمریکایی و ویژگی های نوین آن و در مقطع فضایی شدن ژئوپولیتیک ضمن تعریف جدید به مفاهیمی همچون جامعه شبکه ای، زمان نگاری، قدرت اطلاعاتی، دموکراسی الکترونیک و شهروند جهانی پرداخته ایم. در مجموع به نقش استراتژی در این سه فضا پرداخته و از مجموع این استراتژی ها الگویی در خصوص شرایط ژئوپولیتیک ایران بدست داده می شود. این مطالعه از طریق مطالعه ای هدفمند و روشمند (علمی) تعقیب شده و روش ارائه شده روشی توصیفی تبیینی است. نتیجه این بحث توجه دادن به شرایط جدید بوجود آمده در حوزه جهان است که بیشترین تاثیر را در بازسازی جهانی فعلی، ابزارهای الکترونیک همچون ابر شاهراه های اطلاعاتی و جریان جهانی اطلاعات داشته است.
    کلیدواژگان: ژئو پولیتیک، ژئواستراتژی، ژئو اکونومی، جامعه شبکه ای، قدرت اطلاعات
  • علیرضا سمیعی اصفهانی صفحه 117
    با این فرض که رفتار و کنش بازیگران اجتماعی و همچنین نوع تصور قدرت در سطح زندگی اجتماعی بر رفتار سیاسی دولت و چگونگی سازماندهی حیات سیاسی تاثیر گذار می باشد در آن صورت می توان پذیرفت که فهم ماهیت و عملکرد دولت در هر جامعه ای به فهم ساختار جامعه ای که دولت تنها بخشی از آن محسوب می گردد ارتباط تنگاتنگی دارد. در مقاله حاضر بر آنیم تا با استفاده از یک الگوی نظری معطوف به تحلیل تجربی و با تاکید بر رابطه ی بازتابی دولت – جامعه تبیین و تصویری واقع گرایانه از منطق این رابطه در ایران دوره قاجار ارائه دهیم. بررسی ماهیت جامعه سنتی و نظم سیاسی پیشامدرن و چرایی و چگونگی تغییر این نظم به نظم سیاسی مدرن در کانون این تحلیل قرار دارد.
    کلیدواژگان: جامعه ی شبکه ای، دولت قوی، دولت ضعیف، کنترل اجتماعی، تحول اجتماعی، استراتژی بقا، سیاست بقا
  • داود فیرحی، صمد ظهیری صفحه 145
    با تسامح می توان گفت در جهان امروز، پدیده سیاسی تروریسم به عنوان عامل محرکه تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و...، جایگزین پدیده های سیاسی شناخته شده مثل انقلابات، جنگ ها (جنگ های تمام عیار دو یا چند واحد سیاسی با هویت مشخص در قالب دولت های ملی)، کودتاها، شورش ها و... شده است و زندگی سیاسی در سطوح مختلف آن (گروه های سیاسی زیر ملی، و ملی و بین المللی) را به چالش کشیده است. در این مقاله کوشش می کنیم ضمن اشاره مقدماتی به گسترش این پدیده سیاسی در سراسر جهان، تعریف و انواع آن، به تامل در رهیافت های تحلیلی و تبیینی تا به حال ارائه شده در جهت شناخت این پدیده بپردازیم.
    کلیدواژگان: تروریسم، عقلانیت، مذهب
  • حبیب الله کمالی صفحه 167
    با انقلاب اکتبر 1917 و تشکیل حکومت شوروی در روسیه، ملل ماوراء قفقاز (گرجی ها، آذری ها، ارامنه) جمهوری های مستقل تشکیل دادند. اما به علت رقابت قدرت های بزرگ در ماوراء قفقاز، به رسمیت شناخته نشدن این جمهوری ها در کنفرانس صلح پاریس (1919)، و ستیز و دشمنی میان خود این جمهوری ها، حکومت بالشو یکی روسیه جمهوری های آذربایجان، ارمنستان و گرجستان را یکی پس از دیگری درهم شکست و آنها را دوباره به قلمرو روسیه ضمیمه کرد. ولی اکنون با فروپاشی اتحاد شوروی و توجهی که دول بزرگ غربی به ماوراء قفقاز و آسیای مرکزی دارند، چنین انتظار می رود که جمهوری های تازه تاسیس آذربایجان، ارمنستان و گرجستان- با درسی که از سال های 1920-1918 آموخته اند و درکی که از پیوندهای اقتصادی و ژئوپولتیک خود یافته اند- به اختلافات دیرینه پایان دهند و از رقابت روسیه غرب برای حفظ استقلال خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول: نبرد برای تصرف باکو، جنگ جهانی اول و ماوراء قفقاز، ماوراء قفقاز، ماوراء قفقاز و قدرت های بزرگ
  • سعیده لطفیان صفحه 191
    یکی از اهداف اصلی این پژوهش مطالعه روابط متقابل جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همجوار و نزدیکش در خاورمیانه و سایر بازیگران دولتی و غیردولتی فعال در محیط پیرامونش می باشد. از زمان وقوع انقلاب تاکنون روابط ایران با ترکیه و پاکستان در چارچوب اکو اغلب دوستانه، با افغانستان در دوران طالبان و با عراق در دوره حکمرانی رژیم بعثی صدام حسین بسیار خصمانه بود. روابط ایران با همسایگان جنوبی خود در حاشیه خلیج فارس به غیر از قطر و تا حدی نیز عمان و کویت در نیمه نخست این دوره زمانی ناآرام و بحران زا توصیف می شود. در فاصله جغرافیایی دورتر، همکاری نزدیک ایران با سوریه و گروه های زیرملی فعال در لبنان و فلسطین اشغالی (مانند حزب الله ، و حماس) با اهمیت استراتژیک تعریف می شود. در حالی که مخالفت آشکار ایران با مواضع و سیاست های اسراییل در قبال مساله فلسطین و با حضور نظامی نیروهای این دولت در جنوب لبنان از یک سو، و تداوم دشمنی نومحافظه کاران امریکایی با ایران به دلیل ماهیت ملی گرایی اسلامی و انتقاد مقامات ایرانی از سیاست های گسترش طلبانه واشنگتن از سوی دیگر به درگیری های لفظی و بحران های سیاست خارجی حادی منجر شده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، نو واقع گرایی، امنیت منطقه ای، ایران، خاورمیانه
  • ابراهیم متقی، حمید رهنورد صفحه 217
    در بینش عمومی شهروندان آمریکایی تا قبل از حملات یازده سپتامبر این گونه تعریف شده بود که تروریسم پدیده ای غیرمهم و نادر در این کشور است. ولی حقیقت آن است که از دو قرن پیش بویژه بعد از جنگ جهانی دوم، آمریکا به میزان قابل توجهی حضور گروه های تروریستی داخلی - خارجی و حملات آنها را تجربه کرده است و اگرچه به نسبت کشورهای غربی از قبیل اسپانیا، ایتالیا و انگلیس کمتر از این پدیده آسیب دیده است ولی این یک اشتباه جدی تاریخی خواهد بود که تروریسم را به عنوان یک پدیده جدید بعد از حملات یازده سپتامبر در تاریخ این کشور ملاحظه نمائیم. در این پژوهش قصد داریم علاوه بر بررسی پایگاه های اجتماعی و اهداف گروه های تروریستی داخلی و خارجی در آمریکا، تاثیر سیاست های ضد تروریسم آمریکا بر گروه های تروریستی دست راستی را مورد ارزیابی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: تروریسم، تروریست دست راستی، تروریست دست چپی، یازده سپتامبر، آمریکا
  • بهرام مستقیمی صفحه 241
    سکانداری خوب انگاره ای است که طرفداران و منتقدان زیاد دارد. این واژه از اواخر دهه 1980 رواج یافت. به هر حال تعریف و توصیف روشنی نه از سکانداری خوب و نه حتی از سکانداری وجود دارد. گرچه درباره خصوصیات آن نیز اتفاق نظر مشاهده نمی شود، می توان هشت خصوصیت را برای سکانداری خوب در نظر گرفت: مشارکت، پاسخ گو بودن، شفافیت، حکومت قانون، حساسیت نسبت به نیازهای مردم، جهت گیری به سوی اجماع، منصفانه و در برگیرنده بودن، مؤثر و کارا بودن. تحقق این هشت خصوصیت فساد را به حداقل می رساند. اما تحقق سکانداری خوب و الگوی مناسب آن با مشکلاتی روبه رو است.
    کلیدواژگان: سکانداری، سکانداری خوب، خصوصیات سکانداری خوب، فساد، تحقق سکانداری خوب
  • مصطفی ملکوتیان صفحه 265
    امام خمینی رهبر انقلاب اسلامی در اشاره به حوادث مهم تاریخ معاصر- یعنی نزدیک شدن علما به صفویان، قیام تنباکو، انقلاب مشروطه، دوره رضاشاه، ملی شدن صنعت نفت، قیام 15 خرداد 1342 و غیره-به نقش فعال و مثبت روحانیون در حفظ استقلال کشور و تلاش آنها برای ورود اسلام به عرصه اجتماعی و سیاسی از یکسو و درس هایی که باید از حوادث گذشته آموخت و به کار بست از سوی دیگر توجه کرده است.
    کلیدواژگان: قیام تنباکو، انقلاب مشروطه، ملی شدن صنعت نفت، قیام 15 خرداد
  • سید احمد موثقی، گلپر اسفندیاری صفحه 287
    در عصر حاضر قاچاق تبدیل به یک پدیده فراگیر شده و می توان گفت هیچ کشوری در دنیا یافت نمی شود که از این بلیه در امان باشد. اما در میان انواع قاچاق، قاچاق انسان به دلیل سود سرشار آن بسیار مورد نظر باندهای سازمان یافته قرار گرفته است. به ویژه قاچاق زنان و دختران برای استفاده از آنان در اماکن فساد و وادار کردن آنها به روسپیگری و یا استفاده از آنان به عنوان پیشخدمت، گسترش قابل توجهی یافته است. افزایش قاچاق انسان بالاخص زنان و دختران به صورت یک فاجعه جهانی درآمده و دولت ها با وجود تمام تلاشی که می کنند نتوانسته اند در مهار آن موفقیت چندانی به دست آورند. پرسشی که در اینجا مطرح است آن است که چه عواملی باعث بروز و گسترش این پدیده زیانبار شده و آیا راهکاری دست کم برای کاهش آن وجود دارد؟ آیا این پدیده مختص کشورهای جهان سوم است و یا در کشورهای توسعه یافته هم وجود دارد؟ این مقاله درصدد یافتن پاسخ هایی برای این پرسش ها است.
    کلیدواژگان: قاچاق انسان، قاچاق مهاجران، تبعیض جنسی، پناهندگی، زنان، خشونت، بردگی
  • سیدمسعود موسوی شفایی صفحه 313
    اهمیت حیاتی انرژی در رشد و شکوفایی اقتصاد ملی و بین المللی باعث شده تا نفت به عنوان یکی از عناصر اصلی سیادت جهانی مورد توجه قدرت های بزرگ قرار گیرد. بخشی عمده از این رقابت های جهانی نفت در منطقه ی خلیج فارس روی داده است. در آستان? قرن بیست و یکم و حملات یازده سپتامبر، نفت بیش از پیش به یکی از ارکان سیاست خاورمیانه ای آمریکا تبدیل شد؛ به نحوی که دغدغه های مربوط به نفت خلیج فارس به همراه مبارزه با تروریسم، جلوگیری از گسترش سلاح های کشتار جمعی و مناقشه ی اعراب و اسرائیل مجموعه ای بسیار درهم تنیده را ایجاد کرد که در قالب استراتژی امنیت ملی ایالات متحده متجلی گردید. مقال? حاضر درهم تنیدگی نفت خلیج فارس و استراتژی امنیت ملی آمریکا در دوران نومحافظه کاران را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: نفت، خلیج فارس، استراتژی امنیت ملی، ایالات متحده، تروریسم
  • منصور میر احمدی صفحه 333
    بی تردید، روش شناسی فقه سیاسی پیوند تنگاتنگی با «اجتهاد» دارد. از این رو، فهم ویژگی ها و خصائص فقه سیاسی، به لحاظ روش شناسی، مستلزم فهم اجتهاد است. و فهم اجتهاد نیز به نوبه خود، مستلزم فهم پیوندهایی است که اجتهاد با «زبان» و «عمل» پیدا می کند. بر این اساس، می توان با فهم پیوندهای دوگانه مذکور، به ماهیت اجتهاد به عنوان روش شناسی فقه سیاسی راه یافت. مقاله حاضر، درصدد تبیین رابطه زبان و عمل با اجتهاد به منظور راهیابی به ماهیت اجتهاد و خصائص آن و در نهایت تبیین تاثیر آن بر ماهیت و جایگاه فقه سیاسی است. بدین منظور، با تحلیل محتوایی و مفهومی اجتهاد، پیوندهای مذکور را بررسی کرده، ماهیت اجتهاد و تاثیرات روش شناختی آن را در فقه سیاسی توضیح داده، ضمن بررسی تعاریف رایج از فقه سیاسی، تعریفی خاص از آن را با توجه به سرشت اجتهاد در حوزه سیاست ارائه می کند. اهمیت این تحلیل، به زعم نگارنده، از این روست که می تواند با کاوش در زوایای پنهان اجتهاد در حوزه سیاست و زندگی سیاسی، ضرورت تحول و تکامل آن را در جهت کارآمدتر ساختن آن در زندگی سیاسی امروزی مسلمانان مورد تاکید قرار داده، بر ضرورت ارتقاء جایگاه معرفت شناختی فقه سیاسی به عنوان یک دانش سیاسی اسلامی تاکید نماید.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، روش شناسی، اجتهاد، زبان، عمل
  • حسین نصیری صفحه 349
    فروپاشی «شوروی» و شکل گیری جمهوری های جدید، ارزش و اهمیت جایگاه سرزمینی ایران را در منطقه و جهان، بیش از پیش ارتقاء بخشیده است. جمهوری های آسیای مرکزی و حوزه دریای مازندران (و نیز افغانستان) محصور در خشکی هستند. این کشورها برای تامین تقاضاهای متنوع و نیز عرضه نفت و گاز خود و اقتصاد جهانی، برای بازارهای پرجاذبه و همچنین منابع غنی این مناطق، به مسیرهای ارتباطی کوتاه و مطمئن منتهی به آب های آزاد نیازمندند. این عرضه و تقاضای عظیم، تکاپو و رقابتی گسترده را در منطقه شکل داده است. با وجود مزیت های متنوع ایران، کشورهایی در منطقه، با سرمایه گذاری و به تدبیر، در تلاشند تا با در اختیار گرفتن محوریت این چرخه بزرگ، علاوه بر خلق ظرفیت های گسترده درآمدی، اشتغال و توسعه، منزلت منطقه ای و بین المللی خود را نیز ارتقاء بخشند. بررسی مقایسه ای ظرائف و ویژگی های موقعیتی ایران و کشورهای روسیه، جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز، ترکیه و پاکستان، برتری های جایگاه کشور و به صورت خاص، مزیت های محور شرق و چابهار برای روان سازی این مبادلات عظیم را تبیین و آشکار خواهد کرد.
    کلیدواژگان: موقعیت سرزمینی ایران، محور شرق و چابهار، کریدورهای ترانزیت، خطوط لوله، مبادلات جهانی، منطقه ای
  • زهرا نوع پرست صفحه 379
    هشتم دسامبر 1953 در حالی که هنوز بوی نیستی و نابودی از ویرانه های ناشی از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی توسط ایالات متحده آمریکا بر می خاست و متفقین جنگ جهانی دوم، آمریکا و شوروی با در پیش گرفتن راه تفرقه و رقابت، جهان را دچار تب گرم جنگ سرد کرده بودند، از بیم بمباران احتمالی خاک آمریکا توسط شوروی و به هدف چرخش نیروی بالقوه عظیم اتمی در راهی صلح آمیز، رئیس جمهور آمریکا ژنرال آیزنهاور برنامه «اتم برای صلح» را رسما در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اعلام کرد. این برنامه باعث ایجاد «آژانس بین المللی انرژی اتمی» انعقاد «پیمان منع اشاعه سلاح های هسته ای،» تصویب «معاهده منع کامل آزمایشات هسته ای» و بسیاری دیگر از اسناد بین المللی گردید. نتایج عملی پیشنهاد آیزنهاور و این سازوکارهای بین المللی در زندگی بشر، صلح و امنیت بین المللی، عدم اشاعه سلاح های هسته ای، خلع سلاح و در واقع استفاده از اتم در راه صلح در این مقاله بررسی و تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: استفاده صلح آمیز، انرژی هسته ای، آژانس بین المللی انرژی اتمی، ان پی تی، سلاح های هسته ای، خلع سلاح، جامعه بین المللی
  • امیر نیاکویی صفحه 407
    این مقاله به بررسی تاریخ پیدایی و اقدامات هواداران جنبش بابیه در ایران دوره قاجار می پردازد. نویسنده با بررسی جامعه شناختی شورش های بابیه، کاستی های رویکرد و تحلیل مارکسیستی از این واقعه را نیز به چالش می کشد.
    کلیدواژگان: شورش های بابیه، طبقات اجتماعی، پایگاه اجتماعی، اصلاحات اجتماعی، رویکرد مارکسیستی
|
  • Mohammad Hossein Jamshidi Page 1
    Allameh, martyr Sayed Mohammad Baqer-e- Sadr(r.) concludes three principles on the basis of belief in godliness,monotheism and the whole justice that are: absolute sovereignty of God on the world, The ruling laws on the Existence, and free will of men – as wise being- that their result is accept of khelafat and succession of man on behalf of God as natural and innate matter with religious accept and affirmation.Political aspect of this khelafat and succession is administration of public affairs or government that is not except safeguarding of public rights, dignities and public interests and also divine religion interests.Such a government is right of people and their responsibility as successor of God in the earth. Therefore he affirms the system of democracy or government by people,although basically he accepts the government of appointed imam on behalf of God on the basis chastity (esmat). Thus Sadr believes that in the age of absence of Imam-e-Asr(a.j.) government consists of two lines.The first is human khelafat (succession) with responsibility of form governmet branches, that is include legislative or lawmaker and adminsterative or executive branches.The second is testimony (shahaadat) of “a public Muslim religious authority” or” a grand ayatollah(Marjae faghihe aam) with responsibility of religious supervising on the governmet and express of religious edicts and judgement. Such a combinational governmet is named islamic republic.
  • Hossein Javadi Page 19
    The present paper tries to investing ate represent thoughts and ideas of initioators and theoreticions of "democracy". in the west. The writer aims at introducing a kind of eastern democracy under the title of "religious democracy". Community and society and different theories on political parties are also discussed in this paper. Thus Islamic republic of IRAN with holing election once in a year in average paves the ground for changing IRAN toward a real democratic country. Iranian "also" due to great motivation and religion roots are prepared to warmly welcome this kind religious democracy.
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand, Mehdi Matin Javid Page 39
    In recent two decades, the international system has encountered a new period that is called Globalization. Globalization has not only affected the states’ sovereignty, but has also led to the formation new players in world’s arena which have dominated the world’s economics. Governments’ reaction to globalization has been differed. Some of them have resisted in this process, while others have tried to create new political and economical capacities in order to adapt to globalization. This paper has tried to discuss the impact of economics globalization on Iran’s Foreign Policy making. The requirements of economics globalization have been considered from two aspects: first, economics approach to foreign policy which has led to the appearance of the role of economics instruments in Iran’s foreign policy. Second, adopting dialectic method to confronting globalization which could lead to changes in decision maker’s attitudes, the efficiency and the development of Islamic Republic of Iran’s Foreign Policy. Any way, entering the globalization arena is an essential political decision and one of the ways to remove the possible obstacles in the process of globalization is to reform the economical structure of the Islamic Republic of Iran.
  • Abolfazl Delavari Page 41
    It seems that resolution of internal conflict is studied less than the international one. Current literature in this regard is not focused on theoretical aspects of conflict resolution, particularly, on conditions and necessaries of resolving these kinds of conflicts. Nevertheless, in political science literature it is possible to find some texts that implicitly or explicitly are related to this subject. This article is a theoretical introduction to internal conflict resolution. In other word, by identifying and classifying important related texts, it seeks to conceptualize this phenomenon and provide an analytical framework. According to this framework, the state has an importance role because of its determining factor as well as variable both in to outbreak and to resolve of internal political conflict. Also to reconstructing of political, economic, legal and cultural systems are the essential conditions for to accomplish of any conflict resolution project. Therefore, establishment of “conflict resolving state” is a indispensable condition for resolution of internal conflict in “Turbulent and Unstable societies”. Such a state must be powerful, institutionalized, pluralistic, democratic, development oriented and justice oriented.
  • S. A. Doust Mohammadi, Hossein Zahmatkesh Page 71
    The Islamic Fundamentalism which turned into a major social course in many Arab countries in 1980s, has inspired a wide spectrum of theoretical analyses. In this article we have attempted to evaluate this course by the method of discoursive analyse.Despite many dissimilarities that differentiate Islamic fundamentalism from other political, and even religious reformist, movements regarding methods of political struggle, organizing and organizational structure, our hypothesis is that its most significant distinctive aspect from previous movements is the conspicuous and unique role of Islamic signifier in shaping and articulating its discourse. Our hypothesis is that Islam did not enter to political arena of Ararb society by Islamic fundamentalism, but it turned into the master signifier or, what we call it here, the point de caption, by fundamentalists.Therefore, to comprehend the discoursive change, from nationalism to fundamentalism, we describe the components of fundamentalist and Pan- Arabic discourses and compare their main signifiers. We, then investigate the contexts of increasing politicalization of Islam and its turning into master signifier, supremacy of Islamic fundamentalism discourse in contemporary Arab society and the failure of Arab nationalism discourse based on the factor of availability.
  • M. Hossein Rafie Page 95
    The concept of geopolitics which means geographical policy in Persian language has a long-distant way as a science which has been derived from the root of geography science. In this paper we have tried to study this science in three historical cross-sections and then we can extract different geostrategies from that. These three sections have been called classical geopolitics, new and special geopolitics; in classical geopolitics the seminal or staple concepts of it such as the concept of geopolitics and global theories have been researched.In the new age we have focused on the influence of the American united power and we have taken its new characteristics into consideration and in the section of becoming spatial geopolitics we have offered a new definition of it and through this approach we have paid attention to concepts such as network society, time-clocking, informative power, electronic democracy and global citizen. Altogether we considered the role of strategy in these three sections and out of all theses strategies we came into a specific pattern for the Muslim Iran. This study is resulted from a purposeful and methodical research and the presented attitude is a descriptive one. Finally this essay leads you to the new formed situations in the world which has mostly affected the present world-wide redevelopment, electronic means such as informative mainlines and global flow of information.
  • Alireza Samiee Esfahani Page 117
    With this in mind that the behaviour and interactions of social actors and also the kind of power imagine at the level of social life directly impact political treatments of state and the ways in which political life is organized, then one can admit that understanding the nature and performance of state in every society is closely interconnected to understanding the structures of the society including the state as a part. This article is intended to provide the readers with brief realistic description of logic concerning reflective interconnection of state-society, using a theorical pattern based of experimental analyze.The analyze will highly focus on studing nature of traditional society, premodern political order and how or why this order is shifted to modern one.
  • Davood Feirahi, Sammad Zahiri Page 145
    An Analysis on terrorism: meaning, history, and approach on the balance, it be con said that terrorism, as a political phenomenon and a determining factor in political, social, and economic developments, has replaced the political phenomena which alread was common such as revolutions, riots, rebellions, and conflicts (total wars between two political entities or more characterised as certain identies under name of sovereign states) and ect, and has challenged polical life in (subnational, national, and international) different levels. This article seeks to outline the global spread of this political phenomenon, illustrate its different kinds as well as perceptions and finally explain existing analytical approa. Chs on this phenomenon.
  • H. Kamali Page 167
    After the Bolshevik Revolution in 1917, he three Transcaucasian republics (Azerbaijan, Armenia, Georgia) were emerged.But because of the great power's rivalry in Transcaucasia, withholding of recognition of the republics by the Allies in Paris Peace conference (1919), and the continuous conflicts between the republics themselves, the Soviet Union easily defeated the republics and annexed them to the Russian territory. But today, the economic and geopolitical importance of Transcaucasia and the rivalry between Russia and the West, help the republics of Azerbaijan, Armenia, and Georgia to protect their independence.
  • Saideh Lotfian Page 191
    The objective of this paper is to shed light on the Islamic Republic of Iran's foreign policy toward the Middle East in the period 1979-2007. Iran's relations with Pakistan and Turkey within the framework of ECO can be defined as friendly and neighborly since the revolution. Iran- Iraq ties until 2003 can only be termed as antagonistic and conflict-prone. In 1980-1988, the two neighbors were engaged in one of the longest and deadliest wars of the 20th century. The author also discusses Iran's troubled relations with its southern Persian Gulf neighbors (with the exception of Qatar and to some extent Oman and Kuwait), Iran's uncertainties with Russia and other northern neighbors in Central Asia and the Caucasus, Iran- Israel hostility and war of words caused by Iran's opposition to Israel's treatment of the Palestinians and its military involvement in Southern Lebanon, and the continuation of the enmity of the American neoconservative politicians due to Iran's condemnation of their expansionist Middle East policies.
  • Ebrahim Motaghi, Hamid Rahnavard Page 217
    In U.S. public opinion before the 11 September have defined terrorism is a unpresidented events in thire countries. But true is since two centuries ago until now, especially after secound world war, United States extremly has experienced domestic and foreign terrorist groups and their attacks.Wathever it wasn’t as well as scale of the other west countries like Spain, Italy and Britain has incured, but this is a big history apreation mistack that any body to notice terrorism as a new phenemenon after 11 September coming to this country. In this research in the first section evalution social bases and goals of domestic and foreign terrorist groups in U.S., and in the secound section the influence of U.S. anti terrorism policy in hand right terrorist groups will be analyzed.
  • Bahram Mostaghimi Page 241
    Good governance is an idea which has many advocates and opponents. From last years of 1980s this term became common. However, there is not any clear definition or description for good governance or even governance. Though unanimity on its characteristics is invisible, it is possible to consider eight characteristics for god governance: participation, accountability, transparency, rule of law, responsiveness, consensus-ward, to be fair and representing, and effectiveness and efficiency. Realization of these characteristics will minimize corruption. However, there are some problems for the realization of good governance and its appropriate pattern.
  • Mostafa Malakootian Page 265
    Imam Khomeini, the leader of the Islamic Revolution in pointing to the important events of contemporary history of Iran i.e coming together of the shia clergies & Safavid state, Tobacco uprising, Constitutional revolution, Reza shah era, Movement of Nationalization of oil industry, 15th khordad uprising (1963) and so on – has noticed to the actual and positive role of the clergies in maintaining the independence of the country and their endeavor for entering Islam to social and political fields from one hand and the lessons that we must learn from the events of contemporary history of iran on the other hand.
  • S. Ahmad Movassaghi, Golpar Esfandiari Page 287
    The problem of Human Trafficking is a universal phenomenon with broad effects on global society. Its cause and locus is in poor and underdeveloped societies which have difficulties like poverty, unemployment, inequality, discrimination and violence against woment, and the domination of men in patriarchal family, social and political systems. Women and children are the main victims of it, who become engaged in international criminal networks by assuming to save themselves and to find a shelter and support. This article seeks to pose this problem and its causes and effects, the responsibility of Governments and the inadequacy of their efforts and their legal and institutional cooperation, and the necessity of preventing and controlling it as modern slavery or slave trade in the modern age. Human trafficking, violence, discrimination, women, organization crime.
  • Seyed Masoud Mousavi Shafaee Page 313
    Vital importance of the energy in national and international economic development has made oil as a crucial and attractive factor for great powers. These powers have had permanent competition for establishing an oil system for securing their national interests. The Persian Gulf has been focal point of these competitions. After September 11, 2001, the role of oil has considered as one of the most determinant factors in the US Middle East policy. The Persian Gulf oil, war against terrorism, prevention of WMD proliferation and Israel-Arab conflict has become an integrated structure in the US national security strategy framework. This paper explains such an integrated structure.
  • Mansoor Mirahmadi Page 333
    Certainly, methodology of political jurisprudence (Feghe Seyasi) is closely related to “ejtehad”(practicing religious jurisprudence). So, methodologically, understanding characteristics of political jurisprudence, requires understanding ejtehad. And ejtehad, in turn, requires understanding the relations of it with “language” and “action”. Therefor, understanding the two relations, clears the nature of ejtehad as the methodology of political jurisprudence.This essay tries to explain the relation of language and action with ejtehad, to understand the nature of it and its characteristics and finally, explaining its effect on the nature and status of political jurisprudence. By analyzing the concept of ejtehad, we can define the political jurisprudence.The importance of this analyze of ejtehad in political life and politics, is because of the necessity of change and evolution of ejtehad in the efficiency of today political life of Muslims and the necessity of promotion of epistemological status of political jurisprudence as an Islamic Political Knowledge.
  • Hossein Nasiri Page 349
    The collapse of the Soviet Union and the creation of the new republics more than ever strengthened Iran's Position in the region and the world. These newly formed Republics in Cerntral Asia, the Caspian Area and Afghanistan are all landlocked. To provide their various needs and supply the Oil and Gas demands, and the lucrative markets of these states, for global economy it is imperative to find the shortest and most reliable transportation routs to the open sea. The Resulting supply and demand forces are enormous and they have led to a soild competition among players. Relying on investment, other neighboring countries, despite Iran's Various advantage, are determind to replace Iran as the "axis" of these trade relations. The country that becomes the transit corridor for the emerging trading structure of the region will not only bring about a more prosperous economy and improve employment chances, it will also help to Promot it's international – Regional Position and Status. Comporative examination of Capabilities and Geographical values of Iran Vis – a' – Vis Russia, Central Asia & Caucuses republics, Turkey and Pakistan Demonstrate Preferable Potentials of Iran's Chabahar & Eastern Axis.
  • Zahra Noparast Page 379
    In December 1953, the US President, General Dwight D. Eisenhower delivered his “Atoms for Peace” speech at the United Nation's General Assembly, which called for the promotion of peaceful uses of nuclear energy under special international agency. This proposal became the starting point for creating the IAEA in 1957 and adopting NPT in 1968. The Atoms for Peace initiative established the principles that all nations must work to stem nuclear proliferation and that all responsible nations should enjoy the peaceful benefits of nuclear power and technology under sound non-proliferation conditions. The purpose of this article is to analyze the degree of success of the international community in materialization of three main objectives of the Atoms for Peace proposal, ie., the peaceful application of nuclear technology, the realization of non-proliferation and nuclear disarmament.
  • Amir Niakouee Page 407
    In the middle of the nineteenth century, Iran was shaken by a series of serious upheavals caused by the Babi movement. some scholars like Ivanov have emphasized on social and economic factors and examined this phenomen from a Marxist viewpoint. In this paper, Moojan Momen makes a more detailed analysis than any made hitherto of these upheavals and criticises the Marxist viewpoint.